Bulgaarse regering goedgekeurd

Redactie

Het Bulgaarse parlement heeft vrijdag formeel de nieuwe centrumrechtse regering van het Balkanland goedgekeurd. Honderdnegenenveertig parlementariërs stemden voor de benoeming van Boyko Borisov als premier, 85 stemden tegen. In een afzonderlijke stemming werd ook het kabinet goedgekeurd.

Borisov gaat leiding geven aan een minderheidskabinet van de centrumrechtse GERB-partij en het rechtse blok van Reformisten. De coalitie krijgt in het parlement gedoogsteun van het nationalistische Patriottische Front en de linkse ABV-partij.

Borisov was eerder premier van 2009 tot februari 2013. Hij zag zich toen genoodzaakt op te stappen vanwege landelijke demonstraties, waarbij gevechten uitbraken.

Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid. Dat maakt het de volgende regering nog moeilijker de reusachtige problemen op te lossen waar Bulgarije mee kampt. De economie van het Balkanland ligt op apegapen en heeft veel last van een ernstige bankencrisis.