Oude hits Simple Minds zijn 'van het publiek'

Redactie

Voor Simple Minds voelen oude hits bijna niet meer als eigen. "Sommige liedjes gaan een eigen leven leiden. Het zijn nummers waar mensen een band mee hebben omdat ze het misschien ooit op een feestje hebben gehoord of met vrienden naar hebben geluisterd. De liedjes zijn van het publiek geworden", zegt frontman Jim Kerr tegen Novum Nieuws.

De band vindt het niet vervelend dat een deel van het publiek komt voor hits als Don't You (Forget About Me) en Alive and Kicking. "Dat hoort erbij. Als ik zelf naar een concert van mijn favoriete band ga dan wil ik ook bepaalde nummers per se horen", legt de zanger uit. "Ik was onlangs bij Kate Bush in Londen en ze speelde niets van mijn lijstje, daar baalde ik van."

Simple Minds vindt het ook belangrijk om de fans die voor de minder bekende nummers komen tevreden te houden. "Een goede setlist moet aan al die eisen voldoen." Gitarist Charlie Burchill is het daarmee eens. "Mensen begrijpen soms niet dat als je een concert hebt, het echt een optreden is. Alsof je in een toneelstuk staat. Elke show in elk land is anders. Ook al zijn het misschien dezelfde teksten en akkoorden, zo ervaren wij dat niet."

Van routine is na een carrière van bijna dertig jaar dan ook ook geen sprake. "Het belangrijkst is dat wij als geen ander weten hoe het publiek zich voelt. Mensen die naar een show in Eindhoven komen, zijn niet geïnteresseerd in het feit dat we drie dagen ervoor in New York optraden. Dit is hun avond en is het misschien wel de enige keer dat ze ons kunnen zien", legt de zanger uit.

Volgens de 54-jarige Burchill is toeren niet aan iedereen besteed. "Je moet een bepaald type zijn. Je moet van spelen houden, maar ook het geduld hebben dat je tussen het reizen door ook gewoon vaak aan het wachten bent", zegt de gitarist. Van dat wachten wordt de 55-jarige Kerr soms chagrijnig. "Ik ben nooit moe van het toeren maar vertragingen en al die onzin vind ik enorm irritant."

Simple Minds, die vorige week zijn zestiende studioplaat Big Music uitbracht, staat het liefst elke dag op het podium. "Je kunt even ontsnappen. Het maakt niet uit hoe slecht je je voelt, als je optreedt dan sta je op de maan. Het is het beste gevoel dat er is", zegt de zanger. "Het is niet uit te leggen wat het met je doet. We zijn ontzettend verwend."