Eredivisie: Preview speelronde 12

Sjors (Sj0rSz)

Vanaf vanavond is het weer hoog tijd voor voetbal. In de Eredivisie begint de twaalfde speelronde. Na dit weekend is er even geen Eredivisie-voetbal, vanwege interlandwedstrijden. Des te meer reden om komend weekend te zien hoe je ploeg het doet.

De twaalfde speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door Excelsior en FC Utrecht. In het verleden gingen de teams in de Eredivisie zeventien keer de strijd met elkaar aan. De Domstedelingen waren tien keer de beste tegen drie zeges voor de Kralingers. De grootste uitslag van deze wedstrijd dateert uit 1984. Toen won FC Utrecht met 7-4 van Excelsior. Toch is een nieuwe zege voor de bezoekers niet zeker, aangezien de Rotterdammers de laatste drie duels ongeslagen zijn.


Rydell Poepon (l) vorig seizoen in duel met AZ speler Jeffrey Gouweleeuw. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Ook ADO Den Haag en Willem II kruisen morgenavond de degens. In de laatste drie thuisduels tegen de Tilburgse formatie wonnen telkens de Hagenezen. Toch presteert de bezoekende ploeg op dit moment beter. Uit de laatste vier duels pakte Willem II zeven punten. Bovendien staat de Tricolores er op de ranglijst een stuk beter voor, namelijk negende. ADO Den Haag bivakkeert op de vijftiende plaats en heeft zes punten minder dan de komende tegenstander.

Later op de tweede avond van speelronde twaalf neemt AZ het in Breda op tegen NAC Breda. De Bredanaars zijn na het ontslag van Nemanja Gudelj nog altijd op zoek naar een nieuwe trainer, dus leidt Eric Hellemons de training. Bij de Alkmaarder formatie heeft de wisseling van oefenmeester nog niet geholpen. John van den Brom speelde tot dusver vier wedstrijden. Drie duels eindigden in een gelijkspel en één keer werd verloren. Beide teams hebben de punten in elk geval hard nodig, dus een mooie confrontatie ligt in de lijn der verwachtingen.

Tot slot ook nog aandacht voor een ander mooi affiche: Vitesse - Feyenoord in de Gelredome. Het is de 30e keer, dat de ploegen tegenover elkaar staan. Liefst dertien ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. De Arnhemmers waren zes keer de betere tegen tien keer voor de Rotterdammers. Vorig jaar won de ploeg uit de Kuip de wedstrijd in Arnhem met 2-1. Dat was ook het duel dat Theo Janssen zijn kruisband scheurde.


Ruud Heus (l) in duel met Rick Hilgers tijdens Feyenoord - Vitesse (0-0) in 1990. (PRO SHOTS/Jeroen van Bergen)

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
7 nov om 20.00 uur Excelsior - FC Utrecht FOX Sports 1
7 nov om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
7 nov om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
8 nov om 18.30 uur ADO Den Haag - Willem II FOX Sports 1
8 nov om 19.45 uur sc Heerenveen - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
8 nov om 19.45 uur PEC Zwolle - FC Groniongen FOX Sports 5
8 nov om 20.45 uur NAC Breda - AZ FOX Sports 1
8 nov om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
9 nov om 00.50 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
9 nov om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
9 nov om 12.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - Ajax FOX Sports 1
9 nov om 14.30 uur Vitesse - Feyenoord FOX Sports 1
9 nov om 14.30 uur FC Dordrecht - FC Twente FOX Sports 3
9 nov om 16.45 uur Heracles Almelo - PSV FOX Sports 1
9 nov om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
9 nov om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1