Ministers bij aankomst slachtoffers MH17

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zijn zaterdag aanwezig op vliegbasis Eindhoven als daar een militair transportvliegtuig landt met stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gemeld.

Het vliegtuig landt rond 16.00 uur en heeft behalve menselijke resten ook persoonlijke bezittingen van de slachtoffers aan boord. Nadat het is geland, worden de stoffelijke resten onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd. Daarbij wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de vorige keren dat slachtoffers werden overgebracht naar Nederland.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is aanwezig bij het vertrek van het vliegtuig uit Oekraïne. De bewindsman is daar komend weekend om te spreken met de Oekraïense regering over de 'samenwerking en alles wat nog moet gebeuren bij de afwikkeling van de ramp', aldus Asscher. De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint de komende dagen met het bergen van de eerste wrakstukken van MH17.

Asscher verving premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie en vertelde dat het de afgelopen week 'verschillende dagen' mogelijk is geweest om met een klein team op de rampplek van de vliegcrash aanwezig te zijn.