Belgische premier veroordeelt geweld demonstraties

Redactie

De Belgische premier Charles Michel heeft het geweld dat donderdag bij een protestactie in Brussel uitbrak veroordeeld. Dat melden Belgische media. Michel noemt het geweld 'onaanvaardbaar' en roept op tot sociaal overleg en wederzijds respect.

Ongeveer honderdduizend mensen gingen donderdag de straat op om te betogen tegen regeringsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen, lonen te matigen en te bezuinigen op overheidsvoorzieningen. Het protest begon vreedzaam, maar op een gegeven moment sloeg de stemming om. Betogers staken auto's in brand en bekogelden agenten met vuurwerk en straatstenen. De politie zette daarop traangas en waterkanonnen in. Zo'n vijftig mensen raakten gewond. Er werden dertig arrestaties verricht.

Michel heeft aangegeven dat de hervormingen nodig zijn om banen te scheppen, te voldoen aan Europese begrotingsregels en pensioenen en sociale zekerheid in België te kunnen blijven betalen. De regeringsleider heeft aangegeven dat er nog 'enorm' veel ruimte is voor onderhandelingen. Michel had na de protestmars een onderhoud met vakbondsleiders.