'Parabobsleeën- en skeleton' debuteren in World Cup

Bobsleeërs en skeletonners met een fysieke beperking zullen komende winter voor het eerst uit kunnen komen in de World Cup, onder auspiciën van wereldbob- en skeletonbond FIBT. Voor het bobsleeën zullen speciaal omgebouwde sleeën gebruikt worden, het skeleton wordt gedaan met standaardmateriaal.

De wedstrijden zijn bedoeld voor sporters met beperkte spierkracht, vanwege ziekte of een dwarslaesie, beperkte bewegingsvrijheid, een missend of zeer slecht werkend ledemaat, verschil in beenlengte en voor spastische sporters. Ervaren coaches zullen ervoor zorgen dat de deelnemers genoeg ervaring en training krijgen op de betreffende banen.

Het bobsleeën zal gedaan worden in twee klasses: Eén voor atleten die de slee zelf aan kunnen duwen, zoals in het 'normale' bobsleeën, en één voor piloten die een zittende start nodig hebben. In die laatste klasse worden de deelnemers door assistenten op gang geduwd. Bij het skeleton zal iedereen één been gebruiken om af te zetten. Protheses mogen gebruikt worden, met uitzondering van protheses boven de knie in de bobklasse met staande start, vanwege veiligheidsredenen.

De World Cup voor het 'paraskeleton' zal al heel snel beginnen: Van 10 tot en met 14 november staat in het Amerikaanse Park City de eerste competitie gepland. Een week later volgen wedstrijden op de olympische baan van Calgary. In de tweede helft van januari staan er vervolgens wedstrijden gepland in het Oostenrijkse Igls en St. Moritz in Zwitserland. Bij de twee Europese wedstrijden strijden de parabobsleeërs voor het eerst om World Cup-punten, nadat ze in Park City een testwedstrijd hebben afgewerkt. Een aparte competitie voor mannen en vrouwen is er vooralsnog niet.