Schippers gelast extra controles op kweekvis

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra controleren op geïmporteerde kweekvis uit Zuidoost-Azië die resistent zijn tegen verschillende soorten antibiotica. Dat gebeurt op verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

"Ik heb de NVWA gevraagd expliciet te gaan monitoren wat hier gebeurt en natuurlijk daarop te gaan handhaven", zei de bewindsvrouw vrijdag voor de camera van de NOS. Schippers is geschrokken van het bericht van Wakker Dier over de resistente vissen. "Antibioticaresistentie is een gevaar voor de gezondheidszorg. Natuurlijk schrik je dan."

Behalve controles kunnen consumenten ook veel doen om de risico's te verkleinen. Schippers gaf een aantal huishoudelijke tips. "Dingen die je oma vroeger ook deed: goed je handen wassen en vis apart houden van de groente." Daarmee kan het risico al worden verlaagd, aldus de bewindsvrouw. Een importverbod gaat haar overigens te ver.

Als vis met resistente bacterie niet goed wordt verhit, lopen mensen risico's als ze ziek worden, omdat antibiotica dan mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Jaarlijks overlijden 25 duizend mensen in Europa als gevolg van infecties met multiresistente bacteriën.

Wakker Dier onderzocht 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten, waaronder garnalen, tilapia en pangasius.