Smilies zijn racistisch

Naast Zwarte Piet, Negerzoenen, Jodenkoeken en Blanke Vla is nu ook de smilie superracistisch. In de UTF-standaard voor deze - vaak ronde - gezichtjes zit namelijk geen enkele smilie met een donkere huidskleur. En daar waar enerzijds een donkere huidskleur standaard racistisch is, is dat anderzijds zo bij een geel gezichtje.

Om traumatische ervaringen tegen te gaan van mensen die naar een smilie kijken en zich racistisch bejegend voelen, heeft het Unicode Consortium het wijze besluit genomen om in de standaard voortaan vijf huidskleuren op te nemen, gebaseerd op de schaal van Fitzpatrick.

De werking zou zo moeten zijn dat je, bij het kiezen van een gele emoticon, een keuzemenu te zien krijgt waarin je de juiste huidskleur kunt kiezen. Het is de bedoeling dat dit in vrijwel alle apps en websites zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. Het is nog niet bekend wanneer de emancipatiebeweging gelijke rechten voor vrouwen gaat eisen en voor elke Emoji zowel een mannelijke als vrouwelijke versie wil zien.

FOK! maakt overigens gebruik van niet-standaard smileys.

emoticons in verschillende kleuren
emoticons in verschillende kleuren.