Investeerder koopt Felix Meritis voor 2,5 miljoen

Vermogensbeheerder Amerborgh heeft Felix Meritis voor tweeënhalf miljoen gekocht van de gemeente Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van Het Parool. Van de zeven kopers had Amerborgh de beste invulling en prijs voor het voormalige debatcentrum aan de Keizersgracht.

De investeerder bezit ook Het Compagnietheater en cultuurhuis De Nieuwe Liefde. Het bedrijf van ondernemer Alex Mulder geeft Felix Meritis een indeling met vijf thema's: kunst, poëzie en taal, wereld, wetenschap en filosofie en psychologie. Daarbij wil het bedrijf het pand 'grondig renoveren'.

De programmering van Felix Meritis wordt ingevuld door De Nieuwe Liefde. Het eeuwenoude cultuurhuis opent zijn deuren in 2016 en moet voelen als 'de huiskamer van Amsterdam'. Daarnaast biedt het nieuwe Felix Meritis ruimte aan zakelijke en particuliere evenementen.

Felix Meritis kon de huur van het pand niet meer betalen en ging begin dit jaar failliet. De stichting was eigenaar van het grachtenpand en had een lening afgesloten waarvoor de gemeente garant stond. Na het faillissement kwam het pand in handen van de gemeente, die het meteen weer in de verkoop zette.