FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 november 2014

RKC hekkensluiter in Jupiler League

RKC Waalwijk is de nieuwe hekkensluiter in de Jupiler League. De Brabanders, vorig seizoen nog uitkomend in de Eredivisie, verloren thuis met 2-0 van Fortuna Sittard. Achilles'29, dat als nummer laatst aan de dertiende speelronde was begonnen, pakte in Enschede een puntje tegen Jong FC Twente: 2-2.

De verdediging van RKC werd geklopt door Seku Conneh en Jordie Briels. De club van trainer Martin Koopman heeft net als Achilles pas acht punten verzameld. De Groesbekers hebben echter een beter doelsaldo. Achilles kwam in de Grolsch Veste door goals van Thijs Hendriks en Frank Wiafe Danquah terug van een 2-0 achterstand.

De wedstrijd tussen subtoppers De Graafschap en Sparta Rotterdam werd met 3-2 gewonnen door de thuisclub. De Graafschap stond door goals van Caner Cavlan, Jerry van Ewijk en Vincent Vermeij halverwege met 3-0 voor, Daniel Breedijk en Thomas Verhaar brachten de spanning terug. De Graafschap staat vijfde, Sparta zevende.

Uitslag NAC Breda - AZ

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen NAC Breda en AZ. De bezoekers wonnen met de wedstrijd met 0-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

NAC Breda

0 - 1

AZ

     57' Gudelj 
 
 Gele kaart: De Kamps, (NAC Breda), Gudelj, S. Poulsen, (AZ)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.700
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
v.Bezooijen (El Allouchi/82)
v.d.Weg
Swerts (Seuntjens/61)
Falkenburg
De Kamps
Matic
Sarpong
Perica (Boateng/69)
Tighadouini
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Dos Santos (Anderson/79)
Haye (Haps/72)
A.Jóhannsson (Elm/77)
Tankovic

Perez racet ook in 2015 voor Force India

Sergio Perez zal ook in het Formule 1-seizoen 2015 uit gaan komen voor Force India, zo heeft eigenaar Vijay Mallya laten weten. Het team uit Silverstone licht een optie in het contract van de Mexicaan en is bovendien met hem in gesprek over een nieuw contract dat ook het seizoen 2016 zal gaan omvatten.

Mallya: "Ik heb een tweejarig contract met Perez. Hij kan zeggen wat hij wil, maar ik heb de optie in zijn contract gelicht en het is rond." Dat er onduidelijkheid was komt volgens de teameigenaar door de onderhandelingen over 2016. "De mogelijkheid om het contract van Perez direct door te laten lopen tot en met 2016 kwam ter sprake, en dat is het onderdeel waar nu nog over wordt onderhandeld. Wat betreft 2015 hadden we al een tweejarig contract en ik heb de optie gelicht. Punt."

Eerder bevestigde Force India al Nico Hülkenberg voor het seizoen 2015, waardoor de huidige line-up behouden blijft. Het team staat momenteel zesde in het constructeurskampioenschap.

Bremen doet laatste plaats over aan Dortmund

Borussia Dortmund staat voor minimaal een dag helemaal onderaan in de Bundesliga. De nummer twee van afgelopen seizoen werd zaterdag gepasseerd door Werder Bremen, dat thuis met 2-0 won van VfB Stuttgart. Dortmund, dat in de Champions League wel prima presteert, komt zondag pas in actie tegen het nog ongeslagen Borussia Mönchengladbach.

Sebastian Prödl zette Werder in het Weser-Stadion na een halfuur spelen op voorsprong. Twaalf minuten na rust maakte Fin Bartels er 2-0 van. Even daarvoor was de in de basis gestarte Eljero Elia door trainer Viktor Skripnik vervangen.

Werder komt door de zege op tien punten en stijgt van de achttiende naar de vijftiende plaats. Hekkensluiter Dortmund heeft zeven punten.

Marokko weigert Afrika Cup te organiseren

Marokko weigert de Afrika Cup in januari en februari te organiseren vanwege de ebolacrisis en wil het continentale toernooi met een jaar uitstellen. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Sport zaterdag.

Marokko had vorige maand al laten weten de Afrika Cup graag te willen uitstellen. De Afrikaanse voetbalfederatie CAF wilde daar echter niet aan en dreigde de organisatie af te pakken.

Uitstel is voor de CAF geen optie, omdat nergens op de internationale kalender van de FIFA een geschikt moment voor het toernooi is te vinden. Mogelijk gaat Ghana of Nigeria het toernooi nu organiseren.

Ebola heeft aan duizenden mensen het leven gekost in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. In Nigeria is de dodelijke ziekte inmiddels onder controle.

Uitslagen Eredivisie 08/11/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. sc Heerenveen en Go Ahead Eagles speelden tegen elkaar met 2-2 gelijk terwijl PEC Zwolle met 2-0 won van FC Groningen.


Eagles-speler Marnix Kolder met SC Heerenveen speler Marten de Roon (PRO SHOTS / Erik Pasman)

sc Heerenveen

2 - 2

Go Ahead Eagles

 49' Sinkgraven
 84' Raitala
   21' Kolder 
 29' Schalk 
 
 Gele kaart: Uth, Dalgaard, (sc Heerenveen), Wijnaldum, Reimerink, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Buijs (Raitala/80)
v.Aken (Otigba/65)
v.Anholt
De Roon
Sinkgraven
v.d.Berg
Slagveer
Uth
Larsson (Dalgaard/46)
  v.d.Hart
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum (Schenk/78)
Rijsdijk
Overgoor
Lambooij (Amevor/87)
Reimerink
Kolder
Schalk (De Bondt/85)

PEC Zwolle

2 - 0

FC Groningen

 5' Kappelhof (e.d)
 58' Necid
   
 
 Gele kaart: v. Polen, Drost (PEC Zwolle), v. Nieff, Kiefenbeld, Botteghin (FC Groningen)
 Rode kaart: Necid (79) (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.420
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
Sainsbury
v.d.Werff
v.Hintum
Lukoki (Nijland/90+2)
Saymak (Brama/80)
Drost (Broerse/88)
Rienstra
Thomas
Necid
  Padt
Hateboer (Hagenauw/87)
Botteghin
Kappelhof
v.Nieff
Chery
Hiariej
Kieftenbeld (Islamovic/80)
Antonia
De Leeuw
Hoesen (Mahi/65)

Rugbyers Nieuw-Zeeland verslaan Engeland

De rugbyers van Engeland hebben op Twickenham met 21-24 verloren van Nieuw-Zeeland. Ook Wales verloor in eigenhuis tijdens de Autumn Internationals. Australië won in het Millennium Stadium te Cardiff met 28-33 van Wales.

Engeland kwam nog snel voor door een try van Jonny May, maar Aaron Cruden bracht de stand op 5-5. Door benutte strafschoppen van Owen Farrell (3) en Cruden (2) stonden de Engelsen bij de rust met 14-11 voor. Tries van Richie McCaw en Charlie Faumuina gaven uiteindelijk Nieuw-Zeeland het beslissende voordeel. Een late penalty try mocht niet meer baten voor de Engelsen. 

Australië heeft Wales voor de tiende keer op een rij verslagen. Bij rust stond het 21-21. In de 64e minuut kregen de Australiërs een penalty try tegn nadat ze voor de derde keer de scrum lieten mislukken. Wales kwam op 28-27 omdat Dan Biggar de conversie benutte. De zege ging uiteindelijk naar Australië omdat Bernard Foley in de slotfase een dropgoal en een penalty benutte. Foley was vandaag goed voor achttien punten.

Ierland wist wel te winnen van een land op het zuidelijk halfrond. In Dublin werd Zuid-Afrika met 29-15 verslagen. Dit was de eerste zege van Ierland tegen Zuid-Afrika sinds 2009. Italië doorbrak hun serie nederlagen door met 24-13 van Samoa te winnen. Italië had hun laatste negen wedstrijden verloren. Schotland won op Murrayfield met 41-31 van Argentinië. De Schotten hadden een flinke voorsprong, maar door veel fouten in het slot van de wedstrijd konden de Argentijnen een grote nederlaag voorkomen.  

De Autumn Internationals is met het oog op het wereldkampioenschap volgend jaar de laatste gelegenheid om uitgebreid te oefenen tegen teams van het andere halfrond. Volgende week ontvangt Italië Argentinië, Zuid-Afrika speelt tegen Engeland, Nieuw-Zeeland reist door naar Schotland en Frankrijk neemt het op tegen Australië. 

Uitslagen 2014 Autumn Internationals - Week #2

Thuis Uit Uitslag
Canada Namibië 17–13
Leicester Tigers Barbarians 26–59
Japan Māori All Blacks 18–20
Hong Kong Rusland 10–31
Georgië Tonga 9–23
Italië Samoa 24–13
England Nieuw-Zeeland 21–24
Wales Australië 28–33
Schotland Argentinië 41–31
Ierland Zuid-Afrika 29–15
Roemenië Verenigde Staten 17–27
Frankrijk Fiji 40–15

Bungie-topman slachtoffer van 'swatten'

Een topman van Bungie werd donderdagochtend opgeschrikt toen een SWAT-team zijn huis binnenstormde. Iemand had 911 gebeld en doorgegeven dat de man zijn vrouw en kinderen gegijzeld had. Hij zou een geweer bij zich hebben, explosieven hebben klaargezet en 20.000 dollar eisen voor hun vrijlating.

Een uur later wist de politie zeker dat hier niets van klopte: de topman en zijn familie waren veilig. De topman in kwestie wil er liever niet over praten, volgens een Bungie-woordvoerder. Volgens de politie gaat het mogelijk om een boze collega of aannemer binnen de gamesindustrie, die een 'niet zo geweldige ervaring met de topman had'. De beller kan een boete van 5000 dollar opgelegd krijgen, en mag mogelijk ook een jaar lang tegen de tralies aankijken.

"Dit is geen spelletje," zei Nathan Elledge, hoofd van de politie in Sammamish. "Er werd serieus op deze melding gereageerd en dat had ernstige gevolgen kunnen hebben. Gelukkig is dat deze keer niet gebeurd. Wanneer politieagenten reageren op iets dat zo gevaarlijk is, kost dat mogelijk hun leven. Je zet de levens van andere burgers op het spel."

Het gaat dit jaar lekker met de gamesindustrie. Zo moest in augustus een vliegtuig waar John Smedley, directeur van Sony Online Entertainment, in zat een noodlanding maken omdat er een valse bommelding werd gedaan. Vorige maand bedreigde een ontwikkelaar Gabe Newell van Valve met de dood omdat er een foutje stond bij de beschrijving van zijn spel. 

Nederlanders verpulveren paralympische wereldrecords in Tilburg

Op het NK kortebaanzwemmen in Tilburg hebben de Nederlandse fysiek beperkte sporters opnieuw uitgehaald. Dit keer werden er maar liefst elf nieuwe wereldrecords gezwommen, nadat een dag eerder al negen keer een mondiale toptijd werd verbroken.

Bij de mannen kwamen drie records op naam van Marc Evers in de klasse S14. De autistische Evers zom nieuwe toptijden op de 200 meter rugslag (2:10,93), 100 meter vlinderslag (59,60) en 200 meter wisselslag (2:09,74). De zeventienjarige Olivier van de Voort verpulverde in de klasse S10 op de 200 meter rugslag het wereldrecord. Dat stond sinds 2008 met 2:15,20 op naam van de Canadees Benoît Huot, negenvoudig paralympisch kampioen. Van de Voort snelde naar 2:08,52 in de series en scherpte dat in de finale nog eens aan: 2:07,21.

De pas veertienjarige Chantalle Zijderveld liet op de 50 meter schoolslag in de klasse SB9 een nieuwe standaard noteren. Paralympische legende Sarah Story had dat met 38,60 seconden in handen, Zijderveld kwam in de series al tot 35,04 en dook daar in de finale nog eens onder: 34,88. Op dezelfde afstand pakte Magda Toeters met 35,27 het wereldrecord in de klasse SB14.

Op de 100 meter rugslag bij de dames werden twee records verbroken. Lisette Teunissen deed dat op de klasse S4 in een tijd van 1:47,97, bijna negen seconden sneller dan het acht jaar oude record van Joelle Rivard. In S14 zette Marlou van der Kulk met 1:05,16 eveens een nieuw wereldrecord neer. Van der Kulk deed dat ook op de 200 meter wisselslag in 2:25,84 minuten.

Uitslag ADO Den Haag - Willem II

ADO Den Haag heeft thuis met 3-2 gewonnen van Willem II. De thuisclub kwam 2-0 voor, maar zag Willem II weer langszij komen. Door een fout van Ondaan in het strafschopgebied kon Alberg een penalty benutten. 

 Mathias Gerth (ADO Den Haag) passeert Willem II-doelman Kostas Lamprou. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

ADO Den Haag

3 - 2

Willem II

 2' Gehrt
 35' Kramer
 73' Alberg (pen)
   51' Hansen (e.d.) 
 62' Armenteros 
 
 Gele kaart: v.Duinen (ADO Den Haag), D.Wuytens, Ondaan, Peters, Dijks (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13139
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Kanon
Meijers
Malone
Kristensen (Jansen/66)
Alberg
Gehrt (Derijck/90+1)
Kramer
v.Duinen (Houtkoop/84)
  Lamprou
Heerkens
D.Wuytens
Peters
Dijks
Messaoud (Braber/84)
S.Wuytens
Haemhouts (Cabral/79)
Andrade
Armenteros
Sahar (Ondaan/46)

Afrojack reikt MTV award uit

Afrojack mag zondagavond in ieder geval een keer het podium betreden tijdens de MTV EMA in Glasgow. De Nederlandse dj mag een van de awards uitreiken, zegt hij zaterdag op Twitter. Om welke categorie het gaat, is niet bekend.

Afrojack is zelf genomineerd voor beste elektronische act en beste live-optreden. De EMA voor beste Nederlandse act ging aan zijn neus voorbij. Dat beeldje werd eerder al gewonnen door Kensington.

De Europese muziekprijzen worden zondag voor de 21e keer uitgereikt. Onder anderen U2, Enrique Iglesias, Ariana Grande, Ed Sheeran en Calvin Harris treden op. Nicki Minaj presenteert de show.

Schietpartij bij presidentieel paleis Khartoum

Een man heeft zaterdag bij het presidentiële paleis in de Sudanese hoofdstad Khartoum het vuur geopend en twee bewakers doodgeschoten. Na zijn daad werd de man gedood door toegesnelde collega's van de bewakers. Dat heeft het Sudanese leger bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder liep de man op de bewakers van het paleis af en begon hij ruzie te maken. Hij eiste dat hij werd doorgelaten. De man stak vervolgens een van de bewakers neer en pakte zijn wapen af. Vervolgens opende hij het vuur. Andere bewakers schoten daarna de aanvaller dood.

De dader was volgens het leger een man uit de provincie Kordofan die geestelijke problemen had. De Sudanese president Omar al-Bashir was ten tijde van de aanval niet in het paleis aanwezig. Naar aanleiding van de schietpartij is de beveiliging opgeschroefd.

Stuk minder lpg-auto's op de weg

Het aantal gasauto's op de Nederlandse wegen loopt met grote schreden achteruit. Afgelopen jaren werd rijden op lpg al minder populair. Maar dit jaar is de terugval van de zuinige brandstof in een stroomversnelling gekomen.

Telde het wagenpark begin januari nog 191.000 wagens met een lpg-installatie, eind vorige maand waren dit er nog maar 173.000, blijkt uit cijfers van autobrancheorganisatie Bovag.

Belangrijkste oorzaak zijn de nieuwe fiscale regels voor oldtimers. Duizenden bezitters van oldtimers hebben de afgelopen maanden de lpg-installatie uit hun auto laten verwijderen, om te voorkomen dat ze de volle mep aan wegenbelasting moeten betalen.

Begin vorig jaar reden er in Nederland nog 204.000 gasauto's, begin 2012 209.000 en het jaar daarvoor 218.000.

Treinstaking Duitsland voorbij

De treinstaking in Duitsland is voorbij. De machinisten zijn zaterdag om 18.00 uur weer aan het werk gegaan, zo liet hun vakbond GDL weten. Het treinverkeer blijft echter ontregeld. Spoorbedrijf DB verwacht dat zondag op de belangrijkste trajecten zo'n 60 procent van de treinen weer zal rijden. Voor zondagmiddag moet rekening worden gehouden met overvolle treinen. Maandag moet het treinverkeer weer normaal zijn.

GDL en DB hebben nog geen afspraak voor nieuwe onderhandelingen. De vakbond is bereid om de staking desnoods te hervatten. GDL eist onder meer meer loon en kortere werktijden.

Treinstaking Duitsland voorbij
Treinstaking Duitsland voorbij (Foto: ANP)

Gouda wijst demonstratieplekken voor intocht aan

De gemeente Gouda heeft twee plekken aangewezen waar demonstranten tijdens de intocht van Sinterklaas volgende week terechtkunnen. Langs de route zijn demonstraties niet toegestaan, laat burgemeester Milo Schoenmaker zaterdag weten.

Voor- of tegenstanders van Zwarte Piet die tijdens de intocht willen demonstreren mogen dat alleen doen op het Schouwburgplein en het plein voor het Huis van de Stad. Beide locaties liggen buiten de 'centrumring'. "Uitgangspunt daarbij is dat het kinderfeest niet verstoord mag worden", aldus Schoenmaker.

Schoenmaker wil verder niet ingaan op veiligheidsmaatregelen. Het AD schreef zaterdagochtend dat gewapende agenten verkleed als Zwarte Piet worden ingezet omdat rekening gehouden zou worden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van het hulpje van Sinterklaas. "We zijn alert op signalen en zullen daarvoor passende maatregelen treffen", zegt de burgemeester daarover.

Abvakabo protesteert op actiedag Red de Zorg

Zo'n drieduizend leden van vakbond Abvakabo FNV hebben zaterdag in Den Haag op de actiedag Red de Zorg gedemonstreerd tegen de Wet Langdurige Zorg. Aan aanwezige politici werden ruim 159.000 handtekeningen overhandigd van mensen die de senaat oproepen tegen de wet te stemmen. Dat meldt FNV zaterdag.

De aanwezigen namen een videoboodschap op voor de senatoren, aldus de FNV. Door de Wet Langdurige Zorg krijgen minder ouderen recht op zorg in een instelling en gaan ook veel banen verloren, aldus Abvakabo.

Tijdens het congres werden ook vervolgacties gepland die ingaan als de senaat wel met de wet instemt. Zo wordt een petitie gestart en komt er een inventarisatie van zorgmedewerkers over de misstanden in de zorg. Deze bevindingen kunnen tijdens een parlementaire enquête mogelijk worden gebruikt, aldus de FNV.

Doden bij zelfmoordaanslag Noord-Irak

Een zelfmoordaanslag in Beji, in het noorden van Irak, met een vrachtwagen vol explosieven heeft acht mensen het leven gekost. Dat hebben de Iraakse autoriteiten zaterdag gezegd.

De zelfmoordterrorist reed met zijn vrachtwagen in op een politiekonvooi. Een hooggeplaatste politiefunctionaris kwam om het leven, evenals zeven agenten. Vijftien mensen liepen verwondingen op.

De aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

'Kabinet slaat plank vooral mis'

Het kabinet van VVD en PvdA is niet meer bezig met bruggen slaan, maar 'vooral met de plank mis slaan'. CDA-leider Sybrand Buma zei dat zaterdag op een congres van zijn partij in Alkmaar. Volgens Buma is de kloof tussen kabinet en samenleving 'bijna onoverbrugbaar' geworden.

Als voorbeeld noemt hij de herziening in de zorg. "Dat veranderingen nodig zijn staat buiten kijf. Ook voor het CDA. Maar de botte en overhaaste invoering is onverantwoord. Het gaat om de mensen in het land, niet om de cijfers in Den Haag."

Hij uitte zich in het bijzonder kritisch over premier Mark Rutte. "Terwijl vele duizenden ouderen en mantelzorgers zich onzeker afvragen of zij per 1 januari nog zorg zullen ontvangen, zegt Mark Rutte doodleuk vanuit het Torentje: ik erger me aan deze onzin."

Nederland gaat leger Oekraïne ondersteunen

Nederland gaat het leger van Oekraïne helpen om de koude winter door te komen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zaterdag gezegd na overleg met zijn Oekraïense ambtsgenoot Pavlo Klimkin.

De hulp bestaat onder andere uit generatoren en winterkledij ter waarde van zo'n vierhonderdduizend euro. Het gaat niet om wapens of ander gevechtsmaterieel, benadrukte Koenders.

Koenders dankte Klimkin voor alle hulp om de slachtoffers van vlucht MH17 te bergen. Klimkin zei dat de afwikkeling van de ramp voor zijn kabinet 'topprioriteit' is en zal blijven.

Leger Frankrijk: jihadisten gedood in Mali

Zeker 24 jihadisten zijn om het leven gekomen bij een operatie van het Franse leger in de regio Kidal, in het noorden van Mali. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Bij het offensief vond ook een Franse militair de dood. Twee extremisten zijn opgepakt.

De operatie heeft de naam Barkhane meegekregen. Niet alleen werden jihadstrijders gedood, ook werden bomvesten in beslag genomen.

In januari 2013 begon Frankrijk met een offensief in het noorden van Mali nadat strijders van Al-Qaida en andere jihadisten drie grote steden in het noorden hadden ingenomen. De jihadstrijders vluchtten destijds de woestijn in, maar sindsdien voeren ze herhaaldelijk aanslagen uit. Begin september vonden 21 blauwhelmen de dood bij een aanslag.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Nico Rosberg start zondag bij de Grand Prix van Brazilië vanaf poleposition. De Duitser van Mercedes was tijdens de kwalificaties in Interlagos zijn ploegmaat Lewis Hamilton 33 duizendsten te snel af. Felipe Massa van Williams gaat vanaf de derde plek van start.

Zijn teamgenoot Valtteri Bottas klokte de vierde tijd, gevolgd door Jenson Button (McLaren) en Red Bull-coureur Sebastian Vettel.

De poleposition is dit seizoen bijna altijd een prooi voor Mercedes. Alleen Massa wist in Oostenrijk Rosberg of Hamilton een keer voor te blijven in de kwalificaties.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Nico Rosberg Mercedes 1:10.347 1:10.303 1:10.023 14
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:10.457 1:10.712 1:10.056 14
3 Felipe Massa Williams 1:10.602 1:10.343 1:10.247 17
4 Valtteri Bottas Williams 1:10.832 1:10.421 1:10.305 17
5 Jenson Button McLaren 1:11.097 1:11.127 1:10.930 16
6 Sebastian Vettel Red Bull 1:11.880 1:11.129 1:10.938 19
7 Kevin Magnussen McLaren 1:11.134 1:11.211 1:10.969 16
8 Fernando Alonso Ferrari 1:11.558 1:11.215 1:10.977 18
9 Daniel Ricciardo Red Bull 1:11.593 1:11.208 1:11.075 20
10 Kimi Räikkönen Ferrari 1:11.193 1:11.188 1:11.099 18
11 Esteban Gutierrez Sauber 1:11.520 1:11.591   18
12 Nico Hulkenberg Force India 1:11.848 1:11.976   14
13 Adrian Sutil Sauber 1:11.943 1:12.099   17
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:11.423     9
15 Romain Grosjean Lotus 1:12.037     8
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:12.040     10
17 Sergio Perez Force India 1:12.076     9
18 Pastor Maldonado Lotus 1:12.233     7

Weer Nederlands record voor Heemskerk

Zwemster Femke Heemskerk heeft haar nog geen maand oude nationale record op de 200 meter wisselslag kortebaan verbroken. Tijdens het NK in Tilburg kwam ze in de finale tot een tijd van 2:06,88 minuten, ruim sneller dan de 2:07,26 die ze vorige maand in Aachen liet noteren.

Heemskerk bleef Wendy van der Zanden en Marjolein Delno voor in de finale. De 800 meter vrije slag werd gewonnen door Rieneke Terink in 8:27,99 minuten. Bij de mannen was Ferry Weertman na een spannend slot de sterkste op de 400 meter vrije slag. Met 3:44,22 bleef hij Maarten Brzoskowski een halve seconde voor.

Bram Dekker won in 1:00,17 de titel op de 100 meter schoolslag, terwijl Moniek Nijhuis bij de dames in 29,90 de beste was op de 50 meter schoolslag. Daarmee bleef ze onder de limiet voor het WK kortebaan, volgende maand in Doha. Mike Marissen pakte de titel op de 200 meter wisselslag, Kira Toussaint was de beste op de 100 meter rugslag. Jasper van Mierlo greep het goud op de 50 meter vrije slag, voor Tom Lommers en Jesse Puts.

FNV: nog veel misstanden bij bouw voor WK Qatar

Bij de bouw van stadions voor het WK voetbal in Qatar in 2022 vallen nog altijd doden en gewonden. Migranten worden als slaven behandeld, meldt FNV Bouw zaterdag. Algemeen secretaris Ruud Baars is met een groep vakbondsbestuurders uit andere landen in het oliestaatje om bouwprojecten te inspecteren.

Ook met de huisvesting van de honderdduizenden werknemers uit vooral India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh is het volgens de vakbond nog altijd slecht gesteld. "Veel mensen slapen met zes, zeven man op onooglijke, onhygiënische kamertjes en zijn nauwelijks in staat om fatsoenlijk hun eten te koken", zegt Baars. De meeste werknemers moeten bovendien hun paspoort inleveren, zodat ze niet zomaar weg kunnen.

De Qatarese regering beloofde eerder al beterschap, maar volgens Baars moet er nog steeds veel gebeuren. Hij wil dat de FIFA, de KNVB en de Nederlandse regering de druk op de regering van Qatar opvoeren.

Lichamen gevonden na gevechten Pakistan

Het Pakistaanse leger heeft zaterdag zeventien lichamen van opstandelingen aangetroffen in de tribale regio Khyber. De lichamen waren gedumpt op het platteland. Dat heeft het leger bekendgemaakt. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in het gebied zwaar gevochten tussen opstandelingen en veiligheidstroepen.

De opstandelingen vielen bij Spin Qamar, zo'n vijftig kilometer ten noordwesten van Peshawar, veiligheidstroepen aan. In het gebied is een offensief van het Pakistaanse leger gaande. Er werd uren geschoten en uiteindelijk werden op drie plekken de zeventien lichamen aangetroffen.

Volgens het leger hadden de opstandelingen het gemunt op een controlepost. De aanslag werd 'moedig afgeslagen' en de terroristen 'renden weg met achterlating van de zeventien lichamen van hun wapenbroeders'. Journalisten hebben geen toegang tot de tribale regio en de verklaring van het leger kon dan ook niet geverifieerd worden.

Barcelona buigt achterstand om bij Almeria

FC Barcelona is zaterdag aan nieuw puntverlies ontsnapt in de Primera División. De ploeg van coach Luis Enrique draaide op bezoek bij Almería in de slotfase een 1-0 achterstand om: 2-1. Neymar tekende in de 73e minuut voor de gelijkmaker, Jordi Alba maakte negen minuten later de winnende. Bij beide goals gaf Luis Suárez de assist.

Lionel Messi verzuimde zich tot topscorer aller tijden van de Primera División te kronen. De Argentijn staat op 250 doelpunten. Dat is er een minder dan Telmo Zarra, die in de jaren veertig en vijftig voor Athletic Bilbao speelde. Woensdag evenaarde Messi tegen Ajax wel het Champions League-record van Raúl van 71 goals.

Voor Barcelona is de zege op Almería een welkome opsteker. De Catalanen hadden hun laatste twee competitiewedstrijden tegen Real Madrid en Celta de Vigo verloren. Ze nemen in elk geval voor een paar uur de koppositie over van Real Madrid. De Koninklijke speelt zaterdagavond tegen Rayo Vallecano.

Lynch nieuwe justitieminister VS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag Loretta Lynch officieel benoemd als nieuwe minister van justitie. Ze is de eerste zwarte vrouw die leiding geeft aan het ministerie van justitie. Lynch volgt Eric Holder op.

Vrijdag maakte CNN al bekend dat Lynch de opvolger van Holder zou worden. Eigenlijk wilde Obama wachten met haar benoeming tot hij terug was van een reis naar Azië, die voor volgende week staat gepland. Toen de zender het nieuws van haar benoeming echter al bracht, besloot de president de benoeming zaterdag officieel te maken.

Man betrapt tijdens stelen duizenden liters diesel

Een 26-jarige man uit Utrecht is vrijdag rond 01.00 uur op heterdaad betrapt toen hij duizenden liters diesel wilde stelen. Hij werd opgepakt bij een tankstation in Waalwijk, meldt de politie zaterdag.

De man maakte bij de diefstal gebruik van een speciaal aangepaste bestelbus. In de bus stonden vier tanks van elk duizend liter, waarvan er twee al vol waren. De bestelbus kon worden klemgezet door twee politieauto's, aldus de politie.

Van Paassen zevende op EK veldrijden

Sanne van Paassen is zaterdag bij het EK veldrijden in het Duitse Lorsch als zevende geëindigd. De 26-jarige Nederlandse kwam 35 seconden na de Belgische winnares Sanne Cant over de finish. Ze was wel de beste Nederlandse. Sophie de Boer, die ten val kwam, kwam niet verder dan de veertiende plaats.

Van Paassen stond al twee keer op het podium bij het EK. In 2010 en 2012 werd ze tweede. Tweevoudig Europees kampioene Marianne Vos stond niet aan de start. Cant, tevens de regerend Belgisch kampioene, bleef de Tsjechische Pavla Havlikova en de Britse Niki Harris voor.

Bij de mannen greep Stan Godrie net naast een medaille in de beloftenwedstrijd. Hij finishte als vierde, kort achter de Tsjech Jakub Skala. De Belg Wout van Aert troefde zijn landgenoot Laurens Sweeck af in de strijd om de Europese titel.

Eerder op de dag won Sabrina Stultiens goud bij de beloften. Ze volgde landgenote Annefleur Kalvenhaar op, die in augustus overleed na een zware val.

Resten slachtoffers MH17 terug in Nederland

Vijf kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn terug in Nederland. Het Hercules-transportvliegtuig waar de kisten mee werden vervoerd is even voor 16.00 uur geland op Vliegbasis Eindhoven.

Naast de kisten zijn ook persoonlijke bezittingen van slachtoffers aan boord. De stoffelijke resten worden na een ceremonie onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zijn op de luchthaven aanwezig.

Om 16.30 uur vertrok de stoet vanaf de vliegbasis richting Hilversum. Tijdens het passeren van de stoet wordt het verkeer op de A2 en de A27 korte tijd tegengehouden. Rijksvoorlichtingsdienst heeft opgeroepen niet te stoppen op rij- en vluchtstroken om naar de stoet te kijken. Dat is gevaarlijk, aldus Rijkswaterstaat.

Van der Voort verrast op GS of Darts, Van Gerwen ontsnapt

Eéns per jaar komen de beste van twee werelden tegen elkaar uit, de PDC kampioenen ontmoeten de beste van de BDO. De Grand Slam of Darts is in Wolverhampton van start gegaan met de eerste duels van groep A tot en met D. Onder andere vier Nederlanders, en twee Belgen, verschenen aan de oche.

Kim Huybrechts, wiens aan kanker-lijdende moeder vrijdag nog werd geopeereerd, kon vorige week tijdens de Masters zijn focus niet vasthouden. Gelukkig voor de Belg lukte het vanmiddag op het korte format wel. Met twee 180'ers en een 82-finish was het snel 2-0. Jan Dekker ging na een moeizame start beter spelen, maar de tweevoudig halve finalist op Lakeside kreeg nog een 82-finish om zijn oren voor 3-0. De vierde leg mocht de Drent zelf beginnen en stond klaar om zijn eerste leg te pakken. Huybrechts had geen genade en beukte verder met een 143-finish. Dekker stal vervolgens nog twee legs maar verder liet de Belg het niet komen, hij maakte de klus in de zevende leg af.

Vincent van der Voort kwam sterk uit de startblokken maar van slag was Robert Thornton allerminst. De Schot stond vorig jaar in de finale en ook nu leek hij zich snel thuis te voelen. The Thorn brak terug met een 161-finish. Bij een stand van 2-2 miste de Schot bulls-eye voor de 161-finish en counterde Fast Vinnie via tops en de 2-3. In de zesde leg ging de Schot in de fout ging toen liefst vijf darts de dubbel mistte waardoor Van der Voort op één leg van de zege kwam. De man uit Purmerend liet deze buitenkans niet liggen want via dubbel-10 was de zege, en daarmee de eerste drie punten, binnen.

Hoewel Michael van Gerwen de openingsleg snel naar zich toe trok, de scherpte was er niet meteen. Een slordige eigen leg zorgde ervoor dat Darren Webster terug brak. De Engelsman kreeg vervolgens alle tijd om weg te lopen van Van Gerwen, die in vier legs geen enkele score van 140 of meer gooide. Schijnbaar tegen de verhouding in brachten enkele goede scores Van Gerwen terug in de wedstrijd: 3-3. Toch kwam Webster op matchpoint, die hij in de achtste leg nog niet kon benutten. Met een tweedart finish kon Van Gerwen een allesbeslissende leg afdwingen en voerde de druk op door met 140 te openen. Webster bleef koel en stond klaar op 68 om de zege te pakken. Dat was het moment dat Mighty Mike zijn klasse liet zien met een cruciale 104-finish.

Robbie Green, dit jaar halve finalist op Lakeside, kon geen enkele druk en vond zelden een triple. Zijn gemiddelde lag dan ook onder de 80 per beurt. Raymond van Barneveld kwam via dubbel-18 en dubbel-16 snel op 2-0. De Hagenaar liet daarna de Engelsman zijn eigen leg houden maar de voorsprong kwam niet in gevaar, een 82-finish betekende 3-1. Kong gooide zich vervolgens dood vanaf 120, om de herkansing ook niet te benutten. Zo kon Van Barneveld zonder zelf sterk te spelen al op matchpoint komen. Green kon nog twee legs terugkomen, maar daarna rondde Barney het met een solide leg af.

Poulewedstrijden GSoD    
Kim Huybrechts (Bel) 5-2 Jan Dekker (Ned)
Scott Waites (Eng) 2-5 Terry Jenkins (Eng)
Robert Thornton (Sch) 2-5 Vincent van der Voort (Ned)
Alan Norris (Eng) 5-2 Ronny Huybrechts (Bel)
Dave Chisnall (Eng) 5-1 Keegan Brown (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 5-4 Darren Webster (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) 5-3 Robbie Green (Eng)
Adrian Lewis (Eng) 2-5 Rowby-John Rodriguez (Oos)


Southampton en Manchester United winnen

Southampton en Manchester United hebben zaterdag allebei drie punten bijgeschreven in de Premier League. De ploeg van Ronald Koeman versloeg Leicester City thuis met 2-0 door treffers van invaller Shane Long. Louis van Gaals United boekte een moeizame 1-0 thuiszege op Crystal Palace. Juan Mata, die ook inviel, werd matchwinner.

Daley Blind en Robin van Persie speelden de hele wedstrijd voor United. De equipe van Van Gaal stijgt door de overwinning naar de zesde plaats. Southampton blijft de meest naaste belager van koploper Chelsea. De Londenaren hebben vier punten meer.

Ron Vlaar kwam met Aston Villa niet verder dan een 0-0 remise bij West Ham United. De aanvoerder maakte de negentig minuten vol. Leandro Bacuna keek vanaf de bank toe voor de nummer zestien.

Hekkensluiter Burnley boekte zijn eerste zege van het seizoen. De promovendus was thuis met 1-0 te sterk voor Hull City. Ashley Barnes kopte Burnley naar zijn eerste driepunter.

Müller leidt Bayern met hattrick langs Frankfurt

Thomas Müller was zaterdag de gevierde man bij Bayern München. De Duitser maakte een hattrick tijdens de 4-0 uitzege op Eintracht Frankfurt. Müller opende in de 22e minuut de score. In de 64e en 67e minuut sloeg hij toe op aangeven van respectievelijk Franck Ribéry en Mario Götze. Xherdan Shaqiri zorgde voor het slotakkoord.

Arjen Robben, die het Champions League-duel tegen AS Roma miste door een maag-darminfectie, begon op de bank. De Nederlandse aanvaller viel twintig minuten voor tijd in. Bayern gaat fier aan kop in de Bundesliga. Naaste belagers VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach, die zondag spelen, hebben zeven punten achterstand.

Klaas-Jan Huntelaar ging met Schalke 04 onderuit bij SC Freiburg. Christian Günter en Jonathan Schmid waren trefzeker voor Freiburg: 2-0. Huntelaar speelde de hele wedstrijd mee bij de equipe uit Gelsenkirchen, die elfde staat.

FC Köln won in een doelpuntrijk treffen van Hoffenheim, dat verzuimde op gelijke hoogte te komen met Wolfsburg en Gladbach. Pawel Olkowski haalde de buit binnen voor de bezoekers met een goal in de 83e minuut: 4-3. Bij rust stond het al 3-3. Hoffenheim blijft vijfde, Köln klimt naar plek tien.

FC Augsburg was overtuigend Paderborn de baas met 3-0. Aanvoerder Paul Verhaegh verzorgde de assist bij de 2-0 van Tobias Werner, die de score ook had geopend. Jan-Ingwer Callsen-Bracker maakte het andere doelpunt. Augsburg staat verdienstelijk zevende, twee plaatsen hoger dan Paderborn.

Bayer Leverkusen kwam thuis tegen Mainz niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. De ploeg van coach Roger Schmidt is de nummer zes, Mainz staat achtste.

Safarova zet Tsjechië op 2-0 in Fed Cup-finale

Tsjechië staat na de eerste dag van de Fed Cup-finale tegen Duitsland op een 2-0 voorsprong. Na Petra Kvitova won ook Lucie Safarova haar eerste enkelpartij in Praag. Safarova rekende in twee sets af met de Duitse kopvrouw Angelique Kerber: 6-4 en 6-4. Ze besliste de wedstrijd na bijna anderhalf uur.

De eerste break was voor Kerber, de nummer tien van de wereld, maar Safarova kwam terug tot 4-4 en sloeg direct nogmaals toe. Ook in het tweede bedrijf knokte de mondiale nummer zeventien zich tot twee keer toe terug van een achterstand, waarna ze met haar vijfde break voor de beslissing zorgde.

Kvitova was eerder op de dag met 6-2 en 6-4 te sterk voor Andrea Petkovic. Zondag begint Kvitova tegen Kerber en daarna neemt Safarova het op tegen Petkovic. Er wordt ook nog een dubbelpartij afgewerkt.

Tsjechië kan de Fed Cup na 2011 en 2012 voor de derde keer in korte tijd winnen. Duitsland was in 1987 en 1992 de beste.

Sijsling weer onderuit in halve finale Bratislava

Igor Sijsling is voor het tweede jaar op rij uitgeschakeld in de halve finale van het challengertoernooi in Bratislava. De Amsterdammer verloor zaterdag met 6-7 (11), 7-6 (5) en 5-7 van de Oezbeek Farrukh Dustov.

De twee waren ontzettend aan elkaar gewaagd. Dustov, de nummer 148 van de wereld, maakte in de derde set het verschil door voor de eerste keer in de wedstrijd een breakkans te verzilveren.

Sijsling, 86e op de mondiale ranglijst, verloor vorig jaar van Lukas Rosol in de halve eindstrijd. Hij won sinds 2012 geen toernooi meer.

[upd] Humble Bundle geeft Metro 2033 weg

Er is er één jarig, hoera, hoera! De Humble Store viert vandaag haar eerste verjaardag op feestelijke wijze. Je kunt vandaag Metro 2033 gratis krijgen. Je kunt jouw kopie van de game claimen door jouw e-mail in te vullen op deze pagina. De actie voor Metro 2033 loopt af om 19:00. 

Ook op de hoofdpagina van de Humble Bundle is een gratis game te scoren, namelijk Teleglitch: Die More Edition. Ook hier hoef je alleen jouw e-mail in te vullen. Deze actie verloopt op woensdag om 20:00. 

Update 17:30: er is nog anderhalf uur te gaan voordat de actie van Metro 2033 is afgelopen!

'Blauwe vinkjes WhatsApp wellicht snel te omzeilen'

De veelbesproken blauwe vinkjes in WhatsApp, die aangeven of de ontvanger een bericht heeft gelezen, kunnen mogelijk binnenkort door gebruikers worden uitgezet. Dat lijkt op te maken uit een vermelding op de vertaalwebsite van het programma, waar mensen kunnen meewerken aan de vertaling van de applicatie.

De zin 'If you turn off read receipts, you won't be able to see read receipts from other people' werd door WhatsApp ingestuurd om te worden vertaald. De tekst betekent in het Nederlands 'Als je leesbevestigingen uitzet, dan kun je de leesbevestigingen van anderen niet meer zien'. Dit zou er volgens internetgebruikers op duiden dat de berichtenapp gebruikers de mogelijkheid gaat bieden de blauwe vinkjes te vermijden.

Het principe zal dan vergelijkbaar zijn met de instelling om te zien wanneer iemand het laatst online is geweest. Die instelling is uit te zetten, maar dan kan een gebruiker ook niet zien wanneer de ontvanger het laatst op WhatsApp is geweest.

WhatsApp zelf heeft nog niet gereageerd. Begin deze week werden de blauwe vinkjes geïntroduceerd. De nieuwe update leidde tot een stroom van kritiek.

'Blauwe vinkjes WhatsApp wellicht snel te omzeilen' (Foto: Novum)
'Blauwe vinkjes WhatsApp wellicht snel te omzeilen' (Foto: Novum)

Noord-Korea laat Amerikaanse gevangenen gaan

Twee Amerikanen die werden vastgehouden door Noord-Korea zijn vrijgelaten en weer op weg naar huis. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst gezegd. James Clapper, chef van de Amerikaanse inlichtingendienst, begeleidt Kenneth Bae en Matthew Miller op de terugreis.

Miller zat een celstraf van zes jaar uit. Hij was veroordeeld voor spionage, omdat hij in april zijn visum uit zijn paspoort scheurde en asiel aanvroeg in het communistische land. Bae is een missionaris en kampt met gezondheidsproblemen. Hij kreeg een celstraf van vijftien jaar voor 'staatsondermijnende activiteiten'.

Bae en Miller waren de laatste twee Amerikanen die door de Noord-Koreaanse autoriteiten werden vastgehouden. Vorige maand werd ook al Jerry Fowle vrijgelaten.

Rebellen Oekraïne verplaatsen militaire voertuigen

De rebellen in het oosten van Oekraïne zijn bezig om meer dan tachtig militaire voertuigen te verplaatsen. Dat hebben verslaggevers van Associated Press gezien. Mogelijk wijzen de verplaatsingen erop dat het opnieuw tot vijandelijkheden komt.

Zaterdagochtend zagen de AP-verslaggevers drie colonnes voorbij trekken. Een in de buurt van Donetsk, een rebellenbolwerk, en twee bij de plaats Snizhne, tachtig kilometer naar het oosten. Het ging vooral om vrachtwagens, sommige met lichte of zware artilleriestukken. Ook werd zeker een pantservoertuig gezien dat wordt gebruikt voor personenvervoer.

Eerder deze week zeiden bronnen bij de Oekraïense regering dat de rebellen forse steun krijgen uit Rusland. Er zouden wapens en manschappen zijn geleverd. Moskou ontkent dit echter ten stelligste.

Ondanks een staakt-het-vuren dat in september werd gesloten wordt er nog geregeld strijd geleverd tussen de rebellen en militairen van het Oekraïense leger. Vooral rond de luchthaven van Donetsk wordt gevochten.

Man overlijdt na auto-ongeluk in Zeeuwse haven

Een 53-jarige man uit de gemeente Terneuzen is zaterdag overleden nadat hij met zijn auto de haven van het Zeeuwse Breskens was ingereden. Dat meldt de politie zaterdag. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het ongeval is.

De politie kreeg rond 11.00 uur een melding dat iemand in het water was beland. Met behulp van een reddingsboot werd de man uit het water gehaald, maar dat mocht niet meer baten. De man overleed ter plekke.

Duikers troffen in de auto geen andere inzittenden aan. De politie is een onderzoek gestart.

Kim-Lian van der Meij wil binnen vier jaar trouwen

Kim-Lian van der Meij verwacht dat haar vriend Daniël binnen vier jaar voor haar door de knieën gaat. De twee willen voor hun veertigste trouwen, zegt de presentatrice en actrice zaterdag in De Telegraaf.

"Die deadline heb ik wel gesteld, maar Daniël is 36, ik 34, dus we hebben nog even. Maar ooit willen we dat wel ja", aldus Van der Meij. Waar de trouwerij plaats gaat vinden is niet duidelijk. Het koppel heeft ook een huis in Zweden waar Daniël vandaan komt.

"Dat land zit helemaal in mijn hart", zegt Van der Mij over Zweden. "Het is er zo geweldig, die rust en die ruimte. Het komt natuurlijk door hem dat ik er zo onlosmakelijk mee verbonden ben. Maar ook door de schoonfamilie die me na aan het hart ligt, en de kinderen die het er zo geweldig vinden en natuurlijk half-Zweeds zijn."

Van der Meij heeft sinds 2003 een relatie met haar Zweedse producent. Hij schreef haar eerste hitsingle Teenage Superstar. Samen hebben ze een dochter en twee zonen.

Onderzoek: 8% FOK!kers heeft racistische familie

Uit een poll op FOK.nl is gebleken dat zo'n 8% van de stemmers vindt dat hun ouders en/of andere familieleden vuige racisten zijn. De stemmers vinden dat Zwarte Piet duidelijk racistisch is, maar ze hebben van huis uit wel het feest gevierd met deze - volgens hen absoluut racistische - goedlachse, gulle kindervriend.

In hoeverre het hier alleen gaat om ouders en voogden, of dat ook de als Piet verklede ooms en buurmannen betrokken zijn bij deze - volgens hen - ontoelaatbare, racistische praktijken is niet onderzocht.

Wat de families van deze mensen bezielden om hun kinderen op deze - volgens henzelf in-en-in-racistische - wijze op te voeden en hun geest te vervuilen met deze - volgens henzelf racistische - indoctrinatie is onbekend. Opvallend is wel dat een kleine 86% op dezelfde wijze is opgevoed door liefdevolle ouders die hun kinderen een prachtervaring hebben meegegeven die ze, inclusief Zwarte Piet, hopen door te geven aan het nageslacht.

Icewind Dale: Enhanced Edition nu op pc, Android en iOS

Icewind Dale: Enhanced Edition, een remake van de klassieke RPG van Black Isle Studios, is nu verkrijgbaar op pc, Mac, Linux, Android en iOS. De game kwam op 30 oktober naar alle genoemde platformen behalve iOS, vanwege problemen bij het goedkeuringsproces van Apple. Vanaf vandaag is de game dan ook 'eindelijk' te koop in de Apple App Store.

Icewind Dale: Enhanced Edition bevat een aantal nieuwe quests die geschrapt waren in de originele versie. Daarnaast kun je nieuwe items en bewapening vinden, zijn er nieuwe spreuken om te gebruiken en kun je kiezen uit nieuwe klassen. 

Vermiste studenten Mexico verbrand door bendeleden

De 43 Mexicaanse studenten die op 26 september in de buurt van het Mexicaanse Iguala zijn verdwenen, zijn na te zijn vermoord vermoedelijk verbrand door leden van een drugskartel. Volgens het Mexicaanse openbaar ministerie heeft een aantal bendeleden bekend de lichamen van de slachtoffers op een enorme brandstapel te hebben gegooid.

Volgens de bendeleden brandde de brandstapel vijftien uur lang. Daarna zouden ze door de as zijn gelopen om sporen uit te wissen en tanden en botten te verzamelen. Die werden vervolgens langs de San Juan-rivier in de plaats Cocula gedumpt.

Volgens het openbaar ministerie wordt het erg moeilijk om de resten te identificeren en vast te stellen of het daadwerkelijk om de verdwenen studenten gaat. De autoriteiten hebben de hoop gevestigd op een speciaal laboratorium in Oostenrijk. Hoe lang het gaat duren voordat er resultaten komen is niet bekend.

Politieagenten zouden de studenten op 26 september hebben opgepakt en vervolgens hebben overgedragen aan het Guerreros Unidos-kartel. De bendeleden dachten naar het zich laat aanzien dat de studenten leden van een rivaliserende bende waren of in ieder geval dat de studenten probeerden een bijeenkomst te verstoren van de burgemeester van Iguala. Die zou banden hebben met het kartel.

In totaal zijn al 74 mensen opgepakt in verband met de verdwijningszaak.

Daniel Radcliffe vergiftigde zichzelf per ongeluk

Daniel Radcliffe heeft zichzelf op de set van Horns bijna van het leven beroofd door een glas water met antivries leeg te drinken. De 25-jarige acteur was daardoor dagenlang verschrikkelijk ziek, onthulde hij in gesprek met Conan O'Brien.

De nieuwe film van Radcliffe werd opgenomen in Canada waar de temperaturen op dat moment onder nul lagen. Om te voorkomen dat de waterleidingen in de trailer van Radcliffe bevroren, voegde de crew wat antivries toe.

"Het water was dus niet drinkbaar. Ik wist dat niet en heb het gewoon opgedronken." De Brit werd ziek maar begreep niet waar dat plots vandaan kwam. "Een paar weken later wilde ik weer wat water drinken toen mijn haar en make-up werden gedaan en pas toen hoorde ik dat je dat niet kon drinken", aldus Radcliffe, die niets heeft overgehouden aan het achteroverslaan van het chemische goedje.

China en Japan halen banden aan

China en Japan gaan op hoog politiek niveau de banden weer aanhalen. Het heeft er alle schijn van dat de Chinese president Xi Jinping en de Japanse premier Shinzo Abe elkaar komende week treffen bij een top over economische samenwerking in Azië. Het is een belangrijke stap in het geleidelijk hervatten van 'de politieke, diplomatieke en veiligheidsbesprekingen'.

China heeft twee jaar gelden de contacten op hoog niveau bevroren, onder andere vanwege een conflict over een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Vooralsnog is er nog niets bekendgemaakt over een overleg tussen Abe en Xi, maar de opvatting is dat er op de top een tête-à-tête plaatsheeft. Het is niet te zeggen wat en of er iets belangrijks zal worden besproken.

De Japanse premier zei dat nog niets is besloten over een overleg, maar dat er wel een goed klimaat is geschapen. "Tot dusver was de deur helaas altijd gesloten, maar deze overeenkomst heeft momentum gekregen. Ik denk dat iedereen een einde wil maken aan de spanningen tussen Japan en China", aldus Abe. "Het is voor ons heel belangrijk om de rest van de wereld te laten zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor vrede en welvaart in de regio."

Deel Londense 'klaprozenzee' gaat op tournee

Een deel van de bijna een miljoen porseleinen klaprozen die de Tower of Londen omringen gaat op nationale tournee. De belangstelling voor het bloemenmonument ter ere van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog is zo groot dat nu is besloten een deel van de klaprozen te bewaren. Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag gezegd.

Het oorspronkelijke plan was dat na jaarlijkse herdenking van het einde van de Grote Oorlog dinsdag de bloemen zouden worden teruggegeven aan mensen die de rozen hadden gekocht. Een deel wordt nu echter bewaard en uiteindelijk in het Imperial War Museum ondergebracht, zei Cameron. "Het monument is erg geliefd", aldus de premier.

De klaproos, of 'poppy', is een bekend symbool van de Eerste Wereldoorlog. Tot aan de jaarlijkse herdenking dinsdag worden elke dag klaprozen 'geplant'. In totaal worden 888.246 bloemen neergezet, voor elke gesneuvelde Britse militair een. Het monument was sinds augustus te bezoeken. Organisatoren schatten dat rond de vier miljoen mensen het monument hebben bezocht.

Kvitova opent sterk voor Tsjechië in Fed Cup-finale

Petra Kvitova heeft Tsjechië zaterdag op voorsprong gezet in de de Fed Cup-finale tegen Duitsland. De Wimbledonwinnares was in de eerste partij in Praag met 6-2 en 6-4 te sterk voor Andrea Petkovic. Ze stelde de zege na een uur en zeventien minuten veilig.

Kvitova had aanvankelijk weinig te duchten van de Duitse. Ze plaatste meteen een break en denderde in rap tempo door naar 5-1. Petkovic deed vervolgens wel iets terug, maar op 5-2 sloeg de 24-jarige Tsjechische nogmaals toe.

In het tweede bedrijf kreeg de nummer vier van de wereld meer tegenstand. Beide vrouwen snoepten al snel elkaars service af, waarna het lang gelijk op ging. In de tiende game noteerde Kvitova echter haar vijfde break van de wedstrijd en daarmee was het pleit beslecht.

Later op de dag kan Lucie Safarova de voorsprong uitbreiden voor Tsjechië. Zij neemt het op tegen Angelique Kerber.

De Tsjechische tennissters wonnen het landentoernooi eerder in 2011 en 2012. Duitsland wacht aanzienlijk langer op de titel. Zij waren in 1987 en 1992 de beste.

Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft zaterdag gewaarschuwd dat de spanningen tussen de wereldmachten kunnen leiden tot een nieuwe Koude Oorlog. Hij beschuldigde het Westen, en met name de Verenigde Staten, van 'triomfalisme' na het ineenstorten van de Sovjet-Unie, een kwart eeuw geleden.

Gorbatsjov sprak zaterdag bij een herdenking van de val van de Berlijnse Muur, zondag precies 25 jaar geleden. Hij riep op tot het opbouwen van een vertrouwensrelatie met Moskou en zei dat de strafmaatregelen die zijn ingesteld naar aanleiding van de annexatie van de Krim moeten worden opgeheven.

Als er in Europa geen veiligheid kan worden bereikt, dan is volgens Gorbatsjov het continent niet meer relevant als het aankomt op globale kwesties.

Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)
Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)

Tony Hawk keert terug naar consoles

Tony Hawk werkt mee aan twee nieuwe skategames voor consoles en mobiele platformen. Deze moeten volgend jaar verschijnen. Dit maakte de skater bekend op Twitter, en Activision heeft dit bericht al bevestigd. Het ziet ernaar uit dat de consolegame zal lijken op de klassieke Tony Hawk's Pro Skater-reeks. 

Activision kondigde eerder de mobiele game Tony Hawk's Shred Session aan, maar deze is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wat is jullie favoriete Tony Hawk-game?

Leerlingen afgeperst op IJburg College

Op middelbare school het IJburg College in Amsterdam zijn een jaar lang scholieren mishandeld en afgeperst door leeftijdgenoten. Vier leerlingen beroofden medescholieren van telefoons, horloges en geld, schrijft Het Parool zaterdag. Volgens de krant wist de school uiteraard weer eens van niets.

Bij de politie zijn zes aangiften binnengekomen over de praktijken op het IJburg College. Woensdag zijn volgens Het Parool de eerste aanhoudingen verricht. De school en de politie hebben de zaak zelf uit de publiciteit gehouden, maar een vader van een slachtoffer heeft nu aan de bel getrokken omdat hij vindt dat de school te weinig heeft gedaan.

De slachtoffers werden meegelokt naar een afgelegen straat, waar ze werden geslagen, geschopt en beroofd. Ze werden volgens Het Parool ook onder doodsbedreiging gedwongen om andere kinderen in de val te lokken. "Als ik dit niet zou doen, zouden ze me doodmaken", zegt een van de slachtoffers in de aangifte.

De school zegt in een reactie op het artikel dat de incidenten door de krant worden 'uitvergroot'. In een stuk op de website van de school wuifte algemeen directeur Lou Brouwers de kritieken van de hand en claimt dat de school geen maatregelen kan nemen om de veiligheid te verbeteren als leerlingen en ouders niet aangeven dat die veiligheid in het geding is.

Brouwers wijst erop dat inmiddels wel maatregelen genomen zijn. Zo zijn twee betrokken leerlingen zwaar gestraft. Ze zijn geschorst. Een derde crimineeltje wordt van school gestuurd. Van een vierde leerling was volgens Brouwers de betrokkenheid bij die incidenten te gering om hem van school te sturen.

Buitenlandchef EU pleit voor wederopbouw Gaza

De nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft er zaterdag bij de Palestijnen in de Gazastrook op aangedrongen werk te maken van de wederopbouw van het gebied. Mogherini bracht zaterdag haar eerste bezoek aan Gaza.

De buitenlandchef zei verder dat de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, die de scepter op de Westelijke Jordaanoever zwaait, moeten worden hervat vooruitlopend op de wederopbouw van Gaza.

De Palestijnen schatten dat het ongeveer 4,8 miljard euro gaat kosten om de schade te herstellen die werd aangericht tijdens het vijftig dagen durende offensief van het Israëlische leger in Gaza afgelopen zomer. In totaal zijn rond de honderdduizend huizen beschadigd of vernietigd. De wederopbouw verloopt traag omdat maar weinig hulpgoederen het gebied hebben bereikt. Bovendien strijden in Gaza de Palestijnse Autoriteit en Hamas om de macht.

"We moeten snel iets doen, er is geen tijd te verliezen", zei Mogherini op een persconferentie. Ze voegde daar aan toe dat de wederopbouw 'efficiënter, effectiever en sneller' moet plaatsvinden dan nu het geval is.

Hamas is in grote delen van Gaza nog altijd aan de macht, ondanks een verzoeningsakkoord met de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. In juni werd door beide partijen een eenheidsregering gevormd, maar die heeft tot nu toe maar weinig invloed in Gaza.

Dat er maar weinig hulpgoederen Gaza bereiken komt vooral doordat Israël vreest dat de hulpgoederen door Hamas worden gebruikt voor het herbouwen van een tunnelnetwerk. Ook is Israël bang dat Hamas zich opnieuw bewapent.

Mogherini waarschuwde dat als afspraken die vastgelegd zijn in het staakt-het-vuren, zoals het opheffen van de blokkade van Gaza, niet worden nagekomen het geweld weer kan losbarsten. "Er gaat geen vierde oorlog komen", zei ze. "Het is niet alleen de bevolking van Gaza die zich geen vierde oorlog meer kan veroorloven. Ook de rest van de wereld kan zich dit niet veroorloven."

Noord-Koreaanse gewichtheffer wint WK-goud dankzij 40 gram

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol heeft op het WK in Almaty de eerste titel gepakt en wel in de klasse tot 56 kilogram. De olympisch kampioen van Londen 2012 verdedigde daarmee zijn vorig jaar veroverde wereldtitel.

In het eerste onderdeel trok Om 128 kilogram omhoog, waarmee hij de vijfde plaats innam. Op WK's worden medailles uitgereikt voor beide onderdelen - het trekken en het stoten - en voor het totaal, op de Olympische Spelen zijn er alleen medailles voor het totale gewicht.

Het goud in het stoten was voor de Vietnamese junior Thach Kim Tuan, die met 135 kilogram een nieuw wereldrecord junioren neerzetten. Hij bleef zelfs maar drie kilo verwijderd van het 'echte' record van de Turk Halil Mutlu. Li Fabin uit China pakte zilver met 134 kilo, voor zijn landgenoot Long Qingquan die één kilo minder de lucht in kreeg.

Het stoten is het onderdeel waarop Om domineert, vorige maand liet hij op de Asian Games een wereldrecord van 170 kilogram noteren. De strijd om de wereldtitel overall was tot het allerlaatste moment zeer spannend. Om moest 168 kilo tillen om op totaal 296 uit te komen, net zoveel als Thach. De Noord-Koreaan slaagde erin en omdat hij 40 gram lichter is dan Thach kreeg hij het goud omgehangen. Brons was voor de Chinees Long, zowel in de eindstand (293 kg) als bij het stoten (160 kg).

Alain Clark is blij voor Trijntje Oosterhuis

Alain Clark vindt het helemaal niet erg dat de AvroTros niet hem maar waarschijnlijk Trijntje Oosterhuis naar het Eurovisie Songfestival stuurt. De zanger was ook in gesprek met de omroep maar gaat er inmiddels van uit dat hij in ieder geval niet gaat. "Tenzij Trijntje zin heeft in een duet", zei hij zaterdagochtend op Radio 2 in de radioshow van Bert Kranenbarg.

Clark kon niet bevestigen of Trijntje daadwerkelijk in mei naar Wenen afreist. "Ik weet het niet. Het laatste wat ik heb gehoord is dat ze ook met anderen in gesprek zijn", aldus de 35-jarige zanger.

Met Trijntje heeft Nederland wel opnieuw kans om de finale te bereiken, denkt Clark. "Ze is een van onze beste zangeressen. En als Anouk echt het liedje gaat schrijven, dan gaat ze een hele goede bal slaan." De zanger heeft daarom ook helemaal geen 'hard feelings'. "Ik vind het hartstikke leuk voor Trijntje."

Het nieuws over de deelname van Trijntje kwam vrijdagavond naar buiten toen Anouk in College Tour liet doorschemeren dat haar vriendin weleens zou kunnen gaan. Trijntje Oosterhuis en AvroTros hebben het nieuws zelf nog niet bevestigd. De omroep komt naar verwachting maandag met een officieel statement naar buiten.

De presentatie van de opvolger van The Common Linnets, die dit jaar tweede werden, werd deze maand al verwacht.

Afrika zet hulpfonds op tegen ebola

Afrikaanse zakenlieden en bedrijven hebben een noodfonds opgezet voor landen die door de dodelijke ziekte ebola zijn getroffen. In de Ethiopische stad Addis Abeba had een eerste ontmoeting van de zakenmensen plaats, waarbij de eerste 28,5 miljoen dollar (22,8 miljoen euro) voor het fonds is opgehaald, meldde de BBC zaterdag.

De 28,5 miljoen zal worden gebruikt voor het inzetten van duizend hulpverleners in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Als het ebolavirus onder controle is, zal het geld uit het noodfonds worden gebruikt voor andere, soortgelijke uitbraken. Dat zei Dlamini Zuma, voorzitter van de Afrikaanse Unie.

Costa schiet matig Chelsea langs Liverpool

Koploper Chelsea heeft ook het uitduel met Liverpool gewonnen (1-2). Aanvaller Diego Costa maakte het verschil en daardoor blijven The Blues ongeslagen op de eerste plaats staan.

Stormachtig. Dat is het woord dat de eerste helft perfect omschrijft. Beide ploegen speelden in een razend hoog tempo. Lang ging dat gepaard met goed voetbal, maar daarna werd het vooral een voetbalgevecht. Liverpool begon met zeven andere spelers dan het duel met Real Madrid, terwijl Chelsea met de vaste elf spelers begon. Mario Balotelli mocht het weer eens laten zien van manager Brendan Rodgers, terwijl ook Steven Gerrard weer vanaf het begin speelde.

Het was Liverpool dat uit de startblokken schoot. Vanaf de beginfase hing Chelsea achterover en Liverpool maakte daar direct dankbaar gebruik van. The Reds waren fel en streden voor iedere meter. Dat resulteerde na negen minuten in treffer van Emre Can. De middenvelder ontving de bal, nadat de Liverpool-verdediging minutenlang probeerde op te bouwen. Chelsea zette de boel goed vast, geduld was een schone zaak. Een diepe bal van Moreno op Raheem Sterling was de aanleiding voor de 1-0. Can haalde maar eens uit en zag tot zijn geluk dat Gary Cahill de bal toucheerde: Thibaut Courtois stond op het verkeerde been: 1-0.

Daarna was het woord aan de bezoekers. De mannen van José Mourinho kropen wat meer uit de schulp en de defensieve gedachte werd even vergeten. Tegenaanvallen, dat was het devies van de Portugese manager. Zijn spelers gehoorzaamden. Een corner van Cesc Fàbregas, al vaker een groot wapen van The Blues gebleken, was ook voor Liverpool te machtig. Chelsea-verdediger John Terry kon vrij inkoppen, maar vond doelman Simon Mignolet op zijn weg. De Belgische goalie leek de grote man te worden toen hij ook de rebound van Gary Cahill leek te pareren. De Belg ging echter met bal en al over de doellijn. Technologie wees uiteindelijk uit dat het een geldig doelpunt was.

Chelsea drukte vervolgens door, terwijl Liverpool grossierde in het maken van fouten. Eden Hazard leek drie keer de gevierde man te worden. De Belgische vleugelflitser van de Londenaren had het vizier echter niet op scherp staan. Hij haalde de trekker maar niet over, de kansen waren toch echt gigantisch. Vooral de tweede kans, die volgde nadat Oscar ploeggenoot Ramires op briljante wijze vrij zette. De voorzet van de Brazlliaan op Hazard was nagenoeg perfect. Het daaropvolgende schot was zwak. Liverpool kwam daarmee goed weg.

Na rust was Chelsea lange tijd heer en meester. Het kwaliteitsverschil werd eens te meer duidelijk en dat leidde uiteindelijk in de 1-2 voorsprong. Cesar Azilicueta zette goed door over de linkerflank en kon vanaf de achterlijn voorzetten. Mignolet kon de bal wegwerken, maar zag dat de bal voor de voeten van Diego Costa kwam. De Spaanse goalgetter aarzelde niet en ramde raak: 1-2. Liverpool ging daarna op zoek naar de gelijkmaker.

Diego Costa juigt na zijn treffer. (Pro Shots/Action Images)

The Reds waren het laatste kwartier heer en meester op het veld. Chelsea parkeerde ouderwets de bus, in een helft die lang niet zo aantrekkelijk was als de eerste. Liverpool was lange tijd aanvallend onmachtig, maar door werklust werd er veel goed gemaakt. Het opvallendste moment was een schot van Gerrard. Cahill maakte daarop vier minuten voor tijd een handsbal. Dat werd niet gezien door de dienstdoende arbiter. Liverpool deed er daarna nog alles aan om te scoren, maar de mannen van Rodgers slaagden daar niet in.

Chelsea blijft zodoende ongeslagen bovenaan staan. Liverpool heeft dit seizoen in thuiswedstrijden al tien punten verspeeld. De achterstand op koploper Chelsea bedraagt 15 punten. Het wordt een lang seizoen voor The Reds. Chelsea gaat met een lekker gevoel richting de Kerstdagen.

Strootman terug in selectie AS Roma

Kevin Strootman keert terug in de selectie van AS Roma voor de thuiswedstrijd tegen Torino zondag. De middenvelder begint op de bank, laat trainer Rudi Garcia weten. De Oranje-international kan zijn eerste minuten maken sinds hij op 9 maart de voorste kruisband in zijn linkerknie afscheurde in een duel tegen Napoli.

Door de blessure miste de 24-jarige Strootman onder meer het WK in Brazilië. Ruim drie weken geleden hervatte hij weer de groepstraining bij Roma, dat momenteel tweede staat in de Serie A. De Romeinen hebben drie punten achterstand op koploper Juventus.

'Megadeal voor Alonso bij McLaren'

Fernando Alonso maakt na dit Formule 1-seizoen de overstap van Ferrari naar McLaren. De Spanjaard tekent een tweejarig contract bij de Britse renstal. Dat meldt de Spaanse krant AS zaterdag. Volgens het dagblad gaat het om de grootste verbintenis in de geschiedenis van de sport.

De 33-jarige Alonso kwam in 2007 ook al uit voor McLaren. Een terugkeer hing al enige tijd in de lucht. Bij Ferrari, waarvoor hij sinds 2010 rijdt, wordt de tweevoudig wereldkampioen waarschijnlijk opgevolgd door Sebastian Vettel, die vorige maand zijn vertrek bij Red Bull aankondigde.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Brazilië

Nico Rosberg heeft ook in de derde vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Duitser kwam op Interlagos in de Mercedes tot een tijd van 1.10,446 en was hiermee een tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton.

De derde tijd was voor thuisrijder Felipe Massa die in zijn Williams nipt sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas. Ferrari-coureur Fernando Alonso wilde zijn motor sparen voor de kwalificatie en de race, waardoor de Spanjaard tot slechts acht ronden kwam. Wel noteerde hij de achtste tijd. Het veld werd afgesloten door de Force India's die als zeventiende en achttiende eindigden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:10.446   28
2 L. Hamilton Mercedes 1:10.560 +0:00.114 20
3 F. Massa Williams 1:10.875 +0:00.429 21
4 V. Bottas Williams 1:11.054 +0:00.608 23
5 D. Ricciardo Red Bull 1:11.188 +0:00.742 11
6 J. Button McLaren 1:11.210 +0:00.764 19
7 K. Räikkönen Ferrari 1:11.316 +0:00.870 15
8 F. Alonso Ferrari 1:11.399 +0:00.953 8
9 K. Magnussen McLaren 1:11.499 +0:01.053 19
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:11.834 +0:01.388 26
11 S. Vettel Red Bull 1:11.967 +0:01.521 21
12 P. Maldonado Lotus 1:12.069 +0:01.623 29
13 A. Sutil Sauber 1:12.184 +0:01.738 27
14 R. Grosjean Lotus 1:12.235 +0:01.789 30
15 J. Vergne Toro Rosso 1:12.235 +0:01.789 29
16 E. Gutierrez Sauber 1:12.286 +0:01.840 24
17 N. Hülkenberg Force India 1:12.324 +0:01.878 17
18 S. Perez Force India 1:12.942 +0:02.496 25

Stultiens wint goud bij EK veldrijden

Sabrina Stultiens heeft zaterdag de Europese titel veldrijden bij de beloften veroverd. De 21-jarige Nederlandse is de opvolgster van landgenote Annefleur Kalvenhaar, die in augustus overleed na een zware val bij een mountainbikewedstrijd. Stultiens won in juli in dezelfde categorie al goud bij het EK op de weg.

Stultiens rekende op de finish in het Duitse Lorsch af met Martina Mikulaskova uit Tsjechië. De Italiaanse Alice Maria werd op 24 seconden derde. Lizzy Witlox (zevende), Yara Kastelijn (tiende) en Maud Kaptheijns (elfde) konden zich niet in de strijd om de medailles mengen.

Guardado hoopt op langer verblijf bij PSV

Andrés Guardado hoopt op een langer verblijf bij PSV. De middenvelder wordt dit seizoen gehuurd van Valencia, maar de Eindhovenaren hebben een optie tot koop bedongen. "Ik wil eigenlijk zo lang mogelijk in Europa blijven. Hopelijk bij PSV. Ik voel me goed hier", zei de 28-jarige Guardado zaterdag tegen de NOS.

PSV verraste eind augustus met de komst van de 110-voudig Mexicaans international, die op een dood spoor zat bij Valencia. "Ik was op zoek naar een plek waar ik er iets toe deed. Een plek waar ik mijn kwaliteiten kon laten zien. En dit was de perfecte plek", aldus Guardado. "Alles gaat goed. We staan bovenaan in de competitie. Ik ben basisspeler en speel de volle negentig minuten. Dat zocht ik."

Memphis wint ook van Oklahoma in NBA

Memphis Grizzlies is na zes duels nog ongeslagen in de NBA. De equipe won vrijdag met 91-89 bij Oklahoma City Thunder. Aan het begin van het vierde kwart had Memphis een marge van negen punten, maar Oklahoma werkte die achterstand weg. Een driepunter van Mike Conley met 38 seconden bezorgde de Grizzlies toch de zege.

Conley had met 22 punten sowieso een belangrijk aandeel in de overwinning. Bij Oklahoma was Reggie Jackson topscorer met 22 punten. De kampioen van 2012, die pas een keer won dit seizoen, moest het opnieuw stellen zonder de geblesseerde sterspelers Kevin Durant en Russell Westbrook.

Cleveland Cavaliers was met 110-101 te sterk voor Denver Nuggets. LeBron James was goed voor 22 punten en elf assists. Charlotte Hornets boekte dankzij een treffer in de slotseconde een 122-119 zege op Atlanta Hawks. Daarvoor had Charlotte wel twee verlengingen nodig.

Philadelphia 76ers ging thuis met 118-115 onderuit tegen Chicago Bulls en staat daardoor nog met lege handen. Mike Dunleavy maakte 27 punten voor Chicago, dat Derrick Rose vanwege terugkerende enkelklachten aan de kant hield.

Overige uitslagen NBA:

New Jersey Nets - New York Knicks 110-99

Phoenix Suns - Sacramento Kings 112-114

Toronto Raptors - Washington Wizards 103-84

Boston Celtics - Indiana Pacers 101-98

Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 112-103

Utah Jazz - Dallas Mavericks 82-105

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 98-95

[Vid] Bizarre botsing blesseert olympisch kampioen kunstschaatsen

Kunstschaatser Yuzuru Hanyu uit Japan heeft bij de warming-up voor de Cup of China, een evenement uit de Grand Prix-serie, verwondingen aan zijn hoofd opgelopen. De olympisch- en wereldkampioen kwam in botsing met de Chinees Yan Han, die ook even gestrekt leek te gaan.

Wonderbaarlijk genoeg verschenen beide rijders nog geen uur later aan de start van de vrije kür, die ze ook af wisten te maken. Han ging daarbij één keer onderuit, Hanyu lag maar liefst vijf keer op het ijs. Toch wist de 19-jarige Japanner, met ingepakt hoofd, een goede score neer te zetten, genoeg voor een podiumplek. Na hem ging de eveneens 19-jarige Rus Maxim Kovtun het ijs op, maar hij leek aangeslagen te zijn en ging zelf ook onderuit.

De botsing tussen Han en Hanyu (Bron: YouTube)

De vrije kür van Hanyu, inclusief valpartijen (Bron: YouTube)

De volledige vrije kür van Yan Han is hier te zien.

WK-zilver voor karateka Berens

Karateka Geoffrey Berens heeft op het WK in Bremen zilver veroverd in de kumité tot 60 kilogram. Hij moest zaterdag in de finale met 2-1 zijn meerdere erkennen in de Brazilian Douglas Brose, die zo voor de vierde keer op rij een medaille won. In 2008 pakte hij al brons, gevolgd door de wereldtitel in 2010 en zilver in 2012.

Het gevecht met Brose was weinig spectaculair en kende alleen serieuze actie in de laatste minuut en vooral de laatste dertig seconden. Berens kon weinig laten zien, terwijl Brose tegen de grens van de regels aan leek te zitten. Zo sloeg hij Berens twee keer tegen de grond met een illegale stoot - in het karate moet een stoot 'gestopt' worden, zodat er alleen contact is en geen harde klap.

De Braziliaan kreeg een aantal waarschuwingen, drie uit categorie 2 - voor vasthouden, de mat verlaten of het ontwijken van een gevecht - en twee stuks uit categorie 1, voor illegale of gevaarlijke stoten. Vier waarschuwingen uit een van beide categorieën betekent automatisch diskwalificatie, maar de ervaren Brose wist dat precies te ontlopen.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Nederland een WK-medaille wint in het karate. Destijds pakte Daniël Sabanovic zilver in de open klasse kumité, die tegenwoordig niet meer op het WK aanwezig is. Sabanovic is nog altijd de laatste Nederlandse wereldkampioen. In 2000 won hij goud in de klasse tot 80 kilogram.

Wereldranglijstaanvoerder badminton test positief

De Maleisische badmintonner Lee Chong Wei is betrapt op dopinggebruik. De nummer één van de wereld testte positief tijdens het WK in Kopenhagen eind augustus, waar hij een zilveren medaille veroverde. Dat heeft een Maleisische sportofficial zaterdag laten weten. Lee kan een tweejarige schorsing krijgen. Vorige maand werd al bekend dat een bekende Maleisische badmintonner positief had getest, waaruit de conclusie al kon worden getrokken dat het om Lee ging.

Voorzitter Mohamad Norza Zakaria van de Maleisische badmintonbond bevestigde woensdag al dat ook de contra-expertise positief was, maar hij wilde de naam van de sporter niet bekendmaken. "Deze speler is zeer toegewijd en een exceptioneel individu. Wij geloven niet dat hij een kortere weg naar succes heeft gekozen", zei Mohamad.

De 32-jarige Lee is betrapt op het gebruik van Dexamethason, dat lichamelijke reacties onderdrukt. De internationale badmintonbond gaat zich over de zaak buigen. De wereldranglijstaanvoerder is in afwachting daarvan voorlopig geschorst.

Lee pakte op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 zilver, achter zijn grote rivaal Lin Dan. Ook op de WK's van 2011, 2013 en 2014 werd hij tweede. De duels met Lin Dan worden gezien als hoogtepunten in de badmintonwereld, vergelijkbaar met tenniswedstrijden tussen Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer.

Moslimtuig beraamde moord op koningin

De politie in het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdagnacht vier moslims opgepakt die een aanslag wilden plegen op de Britse Queen Elizabeth II. De politie voerde huiszoekingen uit in West Londen en Buckinghamshire toen ze lucht kreeg van het plan, schrijft The Sun zaterdag.

De vier verdachten, tussen de 19 en 27 jaar, wilden de hoogbejaarde koningin zaterdag op de karakteristieke laffe wijze met een mes doden tijdens een militaire herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Londen. De politie vermoedt dat ze ook vuurwapens voorhanden hadden. De 88-jarige koningin en premier David Cameron zijn op de hoogte gebracht van mogelijke aanslagen. Het staatshoofd heeft gezegd alsnog naar de herdenking te komen.

Drie medaillekansen voor baanrenners bij eerste World Cup

Bij de eerste World Cup baanwielrennen van het nieuwe seizoen, in het Mexicaanse Guadalajara, hebben de Nederlanders op alle drie onderdelen waar ze vertegenwoordigd waren een plek veroverd in de strijd om het brons.

Bij de mannen reden Tim Veldt, Dion Beukeboom, Roy Eefting en Wim Stroetinga in 3:58,235 minuten naar de derde tijd op de achtervolging, ruim een seconde achter de Australische winnaars van de kwalificatie. Groot-Britannië reed de tweede tijd, terwijl Nederland het zaterdag om het brons opneemt tegen Zwitserland, dat enkele honderdsten langzamer was dan Nederland.

Mathijs Büchli, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal lieten op de teamsprint met 43,028 seconden eveneens de derde tijd noteren, waarmee onder meer de Fransen verslagen werden. Duitsland en Groot-Brittannië strijden zaterdag om het goud, Nederland neemt het in de kleine finale op tegen Nieuw-Zeeland.

In de kwalificaties van de teamsprint bij de vrouwen kwamen Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee ook tot de derde tijd in 32,958 seconden. Het sterke Duitse duo Kristina Vogel en Miriam Welte was onklopbaar, de Australische dames waren 0,022 seconden te snel voor Nederland. In de strijd om het brons neemt het duo het op tegen de Russinnnen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova - die vorige maand Europees kampioene werd. Zij waren in de kwalificatie 0,004 seconden langzamer dan Nederland.

Beijing wil geschiedenis schrijven met Spelen 2022

Beijing wil met de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022 vooral geschiedenis schrijven, zo bleek tijdens de presentatie van het bid voor de Vereniging van Nationale Olympische Comité's (ANOC) in Bangkok.

De Chinese hoofdstad zou de eerste stad worden die zowel de Winter- als Zomerspelen heeft georganiseerd, nadat de zomereditie in 2008 al in Beijing gehouden werd. "Beijing is geïnspireerd door de olympische beweging en zal met jullie steun in staat zijn om de Spelen naar zich toe te halen", aldus burgemeester Wang Anshun. "We zullen de Spelen organiseren op een veilige, betrouwbare en risicovrije manier."

Tijdens de presentatie werd ook een nieuwe promotievideo onthuld, met onder meer beelden van stadions die al tijdens de Zomerspelen van 2008 gebruikt werden, zoals de Water Cube. Ook werd nogmaals de belofte gedaan van een hogesnelheidslijn tussen Beijing en Zhangjiakou, het gebied in de bergen waar de sneeuwsporten plaats moeten vinden.

Al voor de presentatie liet het team rond het bid doorschemeren dat er plannen zijn om de beruchte luchtvervuiling in de stad tegen te gaan. Volgens het team zou de vervuiling voor geen enkel probleem zorgen tijdens de Spelen, waarvoor ook de datum al gegeven werd: 4 tot en met 20 februari. 

De nieuwe promotievideo voor 'Beijing 2022' (Bron: YouTube)

Luiten maakt progressie in Shanghai

Joost Luiten heeft in de derde ronde bij de HSBC Champions in Shanghai flinke progressie gemaakt. De golfer uit Bleiswijk had op de golfbaan van Sheshan International 69 slagen nodig. Hij staat nu met 217 slagen, één slag boven par, op een gedeelde dertigste plek. 26 plaatsen hoger dan vrijdag.

De Noord-Ier Graeme McDowell staat na drie ronden nog steeds aan de leiding. Met een ronde van 71 slagen (-1) zag hij de concurrentie wel naderen. McDowell (205 slagen, -11) heeft nog één slag voorsprong op de Japanner Hiroshi Iwata. De Duitser Martin Kaymer en de Amerikaan Bubba Watson volgen op twee slagen van de Noord-Ier.

Luiten kende een slechte start in Shanghai. Hoewel hij zich zaterdag opnieuw verbeterde, was hij niet tevreden over zijn optreden. "Ik heb eigenlijk de hele dag niets geholed", aldus Luiten op zijn website. "Ik speelde echt goed, maar mis korte putts voor birdie van binnen 2 meter op 13 en 17. Na 9 holes stond ik wel -3 door een goede birdie op 11 en een birdie op 18 van 3,5 meter."

Op de andere holes liep het anders dan Luiten wilde. "Het voelt aan alsof ik veel te veel heb laten liggen. Dit had écht een hele lage ronde kunnen zijn."

Hellemons tekent vast contract bij NAC Breda

Eric Hellemons blijft actief bij het eerste team van NAC Breda. De interim-trainer heeft zijn parttimecontract omgezet in een fulltimecontract, meldt zijn werkgever vrijdagavond. Hoe lang hij hoofdtrainer blijft moet nog blijken. Mocht NAC een nieuwe hoofdcoach, mogelijk Robert Maaskant, vinden dan wordt Hellemons zijn rechterhand.

Hellemons maakt met het nieuwe contract officieel de overstap van de jeugd naar de hoofdmacht. Hij blijft in ieder geval tot en met juni 2016 aan NAC verbonden.

De Brabander nam vorige maand samen met Rob Penders het stokje over van de ontslagen Nebojsa Gudelj. "Wij hebben de uitdaging met beide handen aangepakt", zegt Hellemons. "Het voelt goed dat NAC dit nu heeft beantwoord met het omzetten van het arbeidscontract. Wat de toekomst ook ons brengt, wij zijn erop gebrand het seizoen van NAC tot een goed einde te brengen."

De Bredanaren moeten aan de bak om het seizoen niet in mineur te laten eindigen. NAC bevindt zich momenteel met de zestiende plek in de gevarenzone.

Heitinga en Beerens onderuit met Hertha BSC

John Heitinga en Roy Beerens hebben vrijdagavond met Hertha BSC verloren in de Bundesliga. De ploeg van coach Jos Luhukay was in Berlijn niet opgewassen tegen Hannover 96: 2-0. Jimmy Briand en Hiroshi Kiyotake lieten de meegereisde supporters juichen.

Heitinga en Beerens speelden de hele wedstrijd. Hun ploeg presteert teleurstellend dit seizoen. Hertha staat dertiende met slechts een paar punten meer dan de ploegen in de degradatiezone. Hannover doet het met de vierde stek veel beter.

In Spanje speelden Cordoba en Deportivo La Coruña met 0-0 gelijk. Cordoba wacht nog altijd op zijn eerste seizoenszege en is de rodelantaarndrager in de Primera División. Deportivo staat zestiende.

Shorttrackers naar halve finale relay

Voor de shorttrackers begint het wereldbekerseizoen in Salt Lake City. Diverse Nederlandse shorttrackers hebben zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van zaterdag en zondag. Ook het relayteam plaatste zich vrijdag voor het hoofdtoernooi. 

De relayploeg plaatste zich voor de halve finales. Daan Breeuwsma, Freek van der Wart, Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat moesten zich in de series alleen Zuid-Korea voor zich dulden. In de halve finales treffen de shorttrackers weer Zuid-Korea. Ook Rusland en Italië zijn ingedeeld in die halve finale. De dames konden vanwege diverse blessures geen relayploeg laten starten. 

Ook plaatsen diverse shortrackers zich rechtstreeks voor de kwartfinales op de 500 meter en kilometer. Bij de heren zijn Knegt, Breeuwsma en Van der Wart door. Bij de vrouwen plaatste Rianne de Vries zich voro de kwartfinale. 

Lara van Ruijven plaatste zich voor de kwartfinale op de 1000 meter net zoals Knegt en Van der Wart. Daan Breeuwsma liep in de laatste ronde tegen een penalty aan en is daarmee uitgeschakeld. Op de tweede 1000 meter haalde De Laat de laatste zestien. De 20-jarige De Laat staat voor het eerst de kwartfinale in een wereldbekerwedstrijd.

Op de 1500 meter had Nederland minder succes. De Vries, De Laat, Koen Hakkenberg en debutant Mark Prinsen kwamen op het Amerikaanse ijs tekort in de voorrondes. Zij krijgen zaterdagochtend (plaatselijke tijd) een nog een kans in de herkansingen.

Zaterdag zijn eerst de herkansingen op de 1500 en 1000 meter, daarna volgen de kwartfinales, halve finales en finale. Ook de halve finale van de relays worden verreden. Zondag staan de 500 meter en de tweede 1000 meter en finale van de relay op het programma.

Zevenmaal platina voor Armin van Buuren

Armin van Buuren heeft meer dan 150 duizend exemplaren verkocht van zijn hit This Is What It Feels Like, goed voor zevenmaal platina. De dj kreeg het edelmetaal vrijdagavond in RTL Late Night uit handen van presentator Humberto Tan.

Het nummer is de grootste hit van Van Buuren tot nu toe. Het bereikte vorig jaar de tweede plaats in de singleslijst en stond 67 weken genoteerd. Ook buiten de Nederlandse grens deed de plaat, waarop Trevor Guthrie de zang verzorgd, het goed.

Tan verraste niet alleen Van Buuren maar ook Nick & Simon met edelmetaal in zijn show. Het Volendamse duo kreeg een gouden plaat voor hun verzamelalbum Herinneringen. Van de cd zijn sinds juni twintigduizend exemplaren verkocht.

Oudere man was al overleden voor brand

Een 89-jarige man die vrijdag in een zorgcentrum in het Utrechtse IJsselstein stierf was al dood voordat in zijn appartement brand uitbrak. Dat heeft de politie vrijdag gemeld na onderzoek.

Eerder op de dag werd aangenomen dat een kleine brand in de woning aan de inwoner het leven had geëist. Naar nu blijkt is de man op natuurlijke wijze overleden. Daarna is brand ontstaan, aldus de politie. De brand was snel onder controle.

Nicolette van Dam presenteert naaishow op RTL

Nicolette van Dam gaat Door Het Oog Van De Naald presenteren. In het programma binden duo's die uitstekend uit de voeten kunnen met naald en draad de strijd aan met elkaar. De show is vanaf 7 januari te zien op RTL 4.

"Het ziet er zo simpel uit, maar dat is het helemaal niet", zei Van Dam vrijdagavond in RTL Boulevard. "Het is wel heel leuk als je het doorkrijgt. Maar ik moet nog wel even op naailes hoor, want ik kan nog niet heel goed naaien."

VS sturen 1500 extra militairen naar Irak

De Amerikaanse president Barack Obama heeft toestemming gegeven nog eens vijftienhonderd militairen naar Irak te sturen voor de strijd tegen Islamitische Staat. De president wil het Congres om vijf miljard dollar vragen om de missie te financieren.

De militairen zullen niet actief aan de strijd deelnemen, aldus het Witte Huis. Ze zullen trainingen geven en een adviserende en ondersteunende rol spelen voor het Iraakse leger en Koerdische troepen.

Mondzorg verpleeghuizen ondermaats

De kwaliteit van de mondzorg in verpleeghuizen is ver onder de maat. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waar De Telegraaf zaterdag over schrijft. Tandenpoetsen schiet er regelmatig bij in en driekwart van de verpleeghuizen heeft geen contract met een tandarts.

Bij de verpleeghuizen waaraan wel een tandarts verbonden is ontbreken vaak de juiste faciliteiten, zoals een behandelkamer en materiaal. Ook constateerde de inspectie dat zestig procent van de zorgmedewerkers te weinig weet van mondzorg.

Een slecht gebit kan leiden tot fysieke klachten, zoals pijn, ontstekingen en problemen met kauwen en spreken. Ook kan het uiteindelijk leiden tot ondervoeding als iemand niet meer eet vanwege de pijn. Bovendien komen longontstekingen vaker voor bij een slechte mondhygiëne.

Ook restjes uit gasveld door nieuwe technieken

Nederland kan langer toe met gas uit eigen bodem dan werd gedacht. Dat komt door nieuwe technieken. Die zijn zo succesvol dat Nederland nog zo'n vijftien jaar zelfvoorzienend kan zijn. Dat concludeert TNO na onderzoek, meldt de NOS zaterdag. Eerder werd uitgegaan van tien jaar.

Uit een gasveld kan normaal gesproken zo'n 80 tot 85 procent gas gewonnen worden. Door nieuwe technieken die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld lukt het nu ook om de rest eruit te krijgen.

Als een gasveld bijna leeg is, staat er water op de bodem van de put. Daardoor komt het laatste beetje gas niet naar boven. Een van de methoden om dat toch voor elkaar te krijgen is door er zeep bij te doen. Daardoor gaat het water schuimen en komt er toch nog gas mee naar boven.

Nederland produceert op dit moment gas uit 150 vele op zee en ruim 100 op land. De nieuwe technieken kunnen worden toegepast op vrijwel alle velden. Het Groninger veld is een uitzondering. Daar is de hoeveelheid gas dat gewonnen mag worden aan banden gelegd vanwege de aardbevingen die door de gaswinning ontstaan.

TNO noemt het 'goed nieuws' dat meer gas uit een veld gehaald kan worden. Het maakt Nederland minder snel afhankelijk van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Wel wijst de onderzoeksorganisatie erop dat er een moment komt dat het gas toch echt op raakt en Nederland dus naar een duurzame energievoorziening moet.

Kritiek SP-Kamerlid op Emile Roemer

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut heeft kritiek op haar eigen partij en op fractievoorzitter Emile Roemer. In NRC Handelsblad zegt ze zaterdag dat de SP misschien "iets te braaf" is geworden. Roemer heeft volgens haar "niet zo'n lekkere periode gehad".

Karabulut erkent in het interview dat de SP gezien de bijzonder slechte peilingen van de PvdA en het harde kabinetsbeleid beter zou moeten scoren. Ze vermoedt dat mensen vasthouden aan partijen die inspelen op angst. "Maar we moeten als SP ook zichtbaarder zijn. Misschien zijn we iets te braaf geworden. We moeten op alle fronten, van kader tot fractie, een tandje bijzetten."

Volgens haar probeert de SP de laatste tijd te veel 'het redelijk alternatief' te zijn.

Kritiek SP-Kamerlid op Emile Roemer
Kritiek SP-Kamerlid op Emile Roemer (Foto: ANP)

Minder vroegtijdige schoolverlaters door bureau Halt

Jongeren die een Halt-straf hebben uitgevoerd, verlaten minder snel voortijdig hun school dan criminele jongeren die die straf niet kregen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt Halt zaterdag.

De kans op vroegtijdige schooluitval bij 'lichte criminelen' is na een Halt-straf 33 procent lager. Ook bleek uit het onderzoek dat jongeren met een Halt-straf gemiddeld 3,5 maand langer naar school gaan.

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat investeringen om crimineel gedrag tegen te gaan een positief effect heeft op toekomstige onderwijsresultaten. Tot nu toe was alleen het omgekeerde aangetoond: dat onderwijsinvesteringen een positieve invloed kunnen hebben op toekomstig crimineel gedrag.

Voor het onderzoek zijn de schoolcarrières van 944 jongeren die een licht vergrijp pleegden bekeken. De ene helft kreeg geen Halt-straf en de andere helft wel. Van de niet-gestraften verlieten achttien van de honderd hun school voortijdig. In de andere groep waren dat er twaalf op de honderd.

Jongeren leren tijdens de Halt-straf over de gevolgen van hun gedrag en over eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes. Elk jaar krijgen ongeveer zeventienduizend jonge criminelen zo'n straf.

'Bewapende undercoverpieten bij intocht Sint'

Sinterklaas wordt volgende week zaterdag tijdens de landelijke intocht in Gouda bewaakt door agenten die verkleed zijn als Zwarte Piet. Dat schrijft het AD zaterdag. De 'undercoverpieten' zijn bewapend.

De discussie over Zwarte Piet is de aanleiding van de maatregel, hebben bronnen binnen de politie tegen de krant gezegd. Er wordt rekening gehouden met een botsing tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet tijdens de intocht.

Omdat de agenten niet mogen opvallen, worden ze waarschijnlijk zwart geschminkt. Zo gaan ze op in het gevolg van de Sint en gaat de aandacht uit naar de nieuwe stroopwafel- en kaaspieten.

Wat vind jij van Piet?

Zwarte Piet blijft zwart op school

Zwarte Piet blijft tijdens het sinterklaasfeest op basisscholen in veel gevallen hetzelfde uiterlijk houden. Op twee procent van de basisscholen gaat de knecht van Sinterklaas er anders uitzien. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van vakbond CNV Onderwijs en het AD onder ruim vierduizend CNV-leden.

De vakbond onderzocht in hoeverre de discussie over de vraag of Zwarte Piet racistisch is invloed heeft op de sinterklaasviering op basisscholen. Ruim de helft van de basisscholen verandert niets aan de viering, 42 procent weet nog niet welke rol Zwarte Piet gaat krijgen.

Van de respondenten vindt 57 procent de pietendiscussie onzin, zo blijkt uit het onderzoek. Scholen geven aan dat ze het feest niet veranderen omdat de discussie bij hen niet speelt, ze Zwarte Piet niet racistisch vinden of omdat ze niet aan een traditie willen tornen. Op scholen met veelal donkere leerlingen wordt weinig aan het sinterklaasfeest gedaan. 'Opvallend', aldus de onderzoekers.

Scholen die wel het sinterklaasfeest aanpakken doen dat veelal door naast Zwarte Piet ook andere pieten mee te laten lopen. Op één school is het feest afgeblazen.

In Noord-Holland en Utrecht verandert iets meer dan tien procent van de scholen iets aan de viering. In Zeeland verandert geen enkele basisschool de sinterklaasviering.

Woensdag doet de Raad van State uitspraak in de zaak of de gemeente Amsterdam bij de intocht eisen moet stellen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dinsdag begint ook het sinterklaasjournaal, waarin duidelijk wordt of Zwarte Piet daar ook van uiterlijk verandert.

Wat vind jij van Piet?

Plasterk weerspreekt DigiD-lek bij gemeenten

In het DigiD-systeem van 24 gemeenten is geen lek geweest. Ook zijn de DigiD-pagina's nooit 'gecompromitteerd', schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag in een Kamerbrief over het bericht dat gegevens van inwoners een jaar voor het oprapen lagen.

Wel was bij twaalf gemeenten sprake van een 'kwetsbaarheid' in het softwaresysteem, aldus Plasterk. Die kwetsbaarheid was zodanig dat hackers daar eventueel misbruik van hadden kunnen maken. Dat is niet gebeurd, aldus de minister, die verder meldde dat de fout op 18 september werd ontdekt. Diezelfde dag is het probleem verholpen.

Het programma Opgelicht meldde dinsdag dat 24 gemeenten gebruikmaakten van standaard logingegevens. Ook hadden twaalf gemeenten de koppeling naar de DigiD-pagina zeer slecht beveiligd.

Volgens de minister zijn dit jaar al veertig nepwebsites uit de lucht gehaald waarop naar DigiD-inloggegevens van mensen werd gevist. Via deze phishingsites proberen criminelen wachtwoorden buit te maken. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) blokkeert zulke sites, aldus Plasterk, die bezig is de beveiliging van DigiD aan te scherpen. Inmiddels heeft DigiD elf miljoen gebruikers.

'Onderzoeksraad sprak wel degelijk met rebellen'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft met rebellen afgesproken om wrakstukken van rampvlucht MH17 te bergen. Dat heeft onder anderen Aleksej Kostroebitski, minister van binnenlandse veiligheid van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk, vrijdag in het televisieprogramma Nieuwsuur gezegd.

Eerder vrijdag ontkende vicepremier Asscher niet dat er contact is geweest. Tijdens de ministerraad bleef een harde ontkenning uit. Dat is frappant, want Nederland heeft nooit rechtstreeks contact willen zoeken met de rebellen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft volgens de regering altijd met de rebellen onderhandeld.

Al 160 jihadisten vanuit Nederland vertrokken

Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak afreist, neemt nog steeds toe. Volgens nieuwe cijfers van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD zijn het er ongeveer 160. Dat zijn er 20 meer dan begin september.

Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Pauw. Bij de 160 gaat het om "bevestigde gevallen". Volgens Plasterk is niet uit te sluiten dat er nog anderen zijn vertrokken die niet in beeld zijn bij de overheid. De meesten sluiten zich aan bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Ook zijn er meer Nederlandse jihadgangers omgekomen in Syrië of Irak. Het zijn er inmiddels 20, 5 meer dan begin september. De AIVD telt deze gevallen op basis van bevestigde informatie, aldus Plasterk. Daarom zou ook het aantal Nederlandse doden hoger kunnen zijn.

Volgens de minister zijn er in de afgelopen tijd in Nederland geen specifieke aanslagen verijdeld waarvan de plaats of het doelwit bekend was. Wel worden er regelmatig mensen opgepakt waarbij in hun bezittingen spullen worden aangetroffen "die je niet gebruikt om een cake te bakken, zoals wapens", zei Plasterk.

ESA klaar voor komeetlanding

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA vrijdag.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Nederlandse tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar 'of we dat veilig doen is de vraag', aldus operations manager Andrea Accomazzo.

De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologiën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk. Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen vrijdag. Philae zit daarom vol met technologieën 'uit het einde van de jaren tachtig'.

Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.

Hearthstone: Goblins vs Gnomes aangekondigd

De tweede uitbreiding voor Hearthstone is aangekondigd. De uitbreiding heet Goblins vs Gnomes en draait, zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, om gevechten met de technologieën van de goblins en gnomes. Er komen 120 nieuwe kaarten en één nieuwe soort minion, de mech, naar het kaartspel. 

Goblins vs Gnomes wordt in december verwacht. De kaarten kun je dan vrijspelen in de Arena-modus, kopen met in-game gold of met echt geld. Heb je even geen zin om zelf te spelen? Dan kun je ook meekijken bij je vriendin via spectator Mode. De uitbreiding komt naar pc, Mac en iOS.

[UPD] Far Cry 4, AC: Unity en The Crew niet meer op Steam

Update 01:50: Ubisoft heeft misschien een foutje gemaakt, of heeft de berg aan negatieve reacties niet kunnen voorzien. De games die in dit bericht genoemd worden staan namelijk weer netjes op Steam voor 59,99 euro (The Crew voor een tientje minder).

Oorspronkelijk bericht: 

Voor de mensen die Ubisofts aankomende spellen willen spelen op Steam is er slecht nieuws. The Crew, Assassin's Creed: Unity en Far Cry 4 zijn spontaan verdwenen uit de catalogus.

Tegen PCGamesN zei Ubisoft het volgende: ''We zijn met Valve in overleg om Assassin's Creed: Unity op Steam te zetten, maar op dit moment is het spel niet beschikbaar op de Britse versie van Steam. Mensen in Groot Britannië kunnen het spel wel digitaal kopen op UPlay of andere online retailers.''

Er wordt vermoed dat het aan het prijskaartje ligt. Bij de Britse versie van UPlay betaal je £49,99 voor Assassin's Creed: Unity. Games op Steam kosten doorgaans echter niet meer dan £39,99. Mogelijk vindt Ubisoft die prijs te laag. Waarom die spellen dan niet meer op de Europese versie van Steam staan, waar je met de euro betaalt, is onbekend. Hier zijn de prijzen op Steam en Uplay wel gelijk. 

Assassin's Creed: Unity komt uit op 11 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Far Cry 4 komt uit op 20 november voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. The Crew komt uit op 2 december voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. 

Trailer en informatie StarCraft II: Legacy of the Void

Ook StarCraft II krijgt aandacht op BlizzCon. De eerste details over de derde uitbreiding zijn bekendgemaakt en in de nieuwe trailer zien we Artanis, die nu de titel 'Hierarch' heeft, die zijn leger oproept om Aiur te veroveren. 

Jaren geleden werd de planeet van de Protoss veroverd door de Zerg. Overlevenden moesten vluchten naar Shakuras. Duizenden Protoss werden afgeslacht voordat zij de warpgate naar Shakuras bereikten. Nu heeft Hierarch Artanis een enorm leger opgebouwd - de Golden Armada - om de thuisplaneet van de Protoss terug te nemen. Het heelal, waaronder de planeet Aiur, wordt echter bedreigd door de duistere Amon. Ook de Xel'naga komen weer tevoorschijn.

Naast het verhaal is er ook meer bekendgemaakt over de gameplay. Elke dag zijn er competities genaamd Automated Tournaments. Ook zijn er twee nieuwe gamemodi. De eerste is Archon Mode, waarin twee spelers één base delen en vechten tegen twee spelers die dit ook doen. De andere modus heet Allied Commanders en is een soort co-op-modus. 

StarCraft II: Legacy of the Void is ook te spelen als je de andere delen niet hebt. Je kunt je hier opgeven voor de bèta. 

Allerlei details over Warcraft-film

Blizzard en Duncan Jones hebben tijdens BlizzCon een boel bekendgemaakt over de aankomende Warcraft-film. Nu is er meer bekend over het verhaallijn, welke helden een rol spelen, welke acteurs deze helden vertolken en er is voor het eerst te zien hoe de orcs eruit zullen zien op het grote doek.

Sam Raimi werd in 2009 gekozen als director voor de film, maar heeft uiteindelijk het stokje moeten doorgeven aan Jones. Raimi wilde de film vanuit het perspectief van de Alliance maken, maar Jones heeft gekozen voor een film waarin de Alliance en de Horde allebei een grote rol spelen. Jones sprak de volgende woorden: "Deze film moet 50% Alliance en 50% Horde zijn". De film toont twee verhalen, en het is de bedoeling dat het publiek meeleeft met de mensen én de orcs.

De hoofdpersonen zijn Durotan en Lothar, twee helden die onbedoeld verwikkeld raken in een conflict. Toby Kebbell neemt de rol van Durotan op zich, terwijl Travis Fimmel Lothar zal spelen. Andere personages die voorkomen in de film zijn Medivh (Ben Foster), Orgrim (Rob Kazinsky), Gul'dan (Daniel Wu), Blackhand (Clancy Brown), King Llane (Dominic Cooper), Lady Taria (Ruth Negga), Khadgar (Ben Schnetzer) en Garona (Paula Patton). 

Ook op technisch gebied kwam er veel naar buiten. Legendary Pictures wil de film zo realistisch mogelijk maken. Al tijdens het filmen moet het aanvoelen alsof ze een gewone live-action film zonder effecten aan het filmen zijn. De 'motion capture'-techniek wordt tot het uiterste gedreven, en ook op de set wordt niet bezuinigd. Stormwind City is nagebouwd en het is mogelijk om door de straten te lopen en alle details te bekijken. 

Hieronder dan de beelden waar we voor het eerst zien hoe de mensen en orcs eruit zullen zien, en de eerste filmposters. De film komt in 2016 uit. 

Warcraft-film Orgrim
Warcraft-film King Llane

Warcraft filmposterWarcraft filmposter

Roda zegeviert op bezoek bij FC Emmen

Roda JC heeft op bezoek bij FC Emmen geen fout gemaakt in de titelstrijd in de Jupiler League. De Limburgers wonnen vrijdag met 3-2. Door doelpunten van Anco Jansen, Johan Plat en Frank Demouge stond Roda na 74 minuten met 3-0 voor. Door een rode kaart voor Guy Ramos en treffers van Leandro Resida en Niek Vossebelt werd het in de slotfase nog even spannend.

FC Eindhoven blijft ook meedoen om de bovenste plaatsen. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong versloeg MVV Maastricht in Limburg met 2-1. Fries Deschilder scoorde twaalf minuten voor tijd de winnende goal.

Ook FC Volendam liet geen punten liggen. De club uit het palingdorp won op eigen veld met 1-0 van Jong PSV dankzij matchwinnaar Kevin Brands.

Roda gaat aan kop met 34 punten, drie meer dan NEC dat zondag VVV-Venlo ontvangt. Eindhoven staat met 30 punten derde, gevolgd door FC Volendam met 29 punten.

Richairo Zivkovic blonk uit bij Jong Ajax. De 18-jarige aanvaller hielp de Amsterdammers met drie goals aan een 4-1 uitzege op FC Oss. Zivkovic steekt in grootse vorm. In zijn laatste acht duels scoorde hij tien keer.

Overige uitslagen Jupiler League:

Almere City - FC Den Bosch 2-1

Helmond Sport - Telstar 5-2

Warringtown Town stunt in FA Cup tegen Exeter City

De eerste ronde van de FA CUP is begonnen met een flinke stunt. Warrington Town, wat zich voor het eerst plaatste voor het hoofdtoernooi, heeft thuis met 1-0 weten te winnen van Exeter City. Warrington Town speelt in de Northern Premier League Division One North, op het achtste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Exeter City speelt vier divisies hoger in League II en staat honderd plaatsen boven Warrington Town. 

Warrington Town is de laagst geplaatste club in het hoofdtoernooi van de FA Cup. Craig Robinson, verdediger en stukadoor in het dagelijkse leven, kopte na zeven minuten de 1-0 binnen. Met dapper verdedigen, een goede doelman en een beetje geluk wisten ze geen goal tegen te krijgen. 

"Ik kan het niet geloven", zei Robinson na afloop. "Ik ben sprakeloos. Dit is waar ik van gedroomd heb sinds de loting bekend is. Het betekent heel veel voor mij en de club. Ik ben blij dat mijn familie hier is om dit te vieren. Het is geweldig voor de club. We zijn het het seizoen in te gaan om te promoveren, maar dit is zeer mooi meegenomen."

Exeter City had 72% balbezit, acht schoten op goal en zestien corners. Warrington Town had slechts 28% balbezit, schoot twee keer op goal, en kregen slechts vijf corners. Ze wisten echter wel te scoren. De tweede helft was helemaal éénrichtingsverkeer richting doelman Karl Wills van Warrington Town. Met goede reddingen en het nodige geluk wist hij zijn doel schoon te houden. 

Zaterdag en zondag worden de overige wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de FA Cup. De clubs uit de Premier League en Championship zullen pas in de derde ronde instromen. 

Bahrein trekt zich terug van WK handbal in Qatar

De Bahreinse handbalbond heeft bij de internationale federatie IHF aangegeven zich terug te trekken van het WK van 2015. Dat wordt vanaf 15 januari gespeeld in Qatar, een land waarmee Bahrein de laatste tijd moeizame diplomatieke relaties kent. Volgens Arabische media zouden ook de Verenigde Arabische Emiraten zich terugtrekken, eveneens vanwege de politieke problemen met Qatar.

In een kort statement liet de IHF weten op 21 november een besluit te nemen over wat nu te doen met Bahrein. Zo zou het mogelijk zijn om de bond stevig te straffen. Vorige maand werd Bahrein nog derde op de Asian Games, waar Qatar goud won. De twee speelden daar gewoon tegen elkaar.

Eerder dit jaar werd in Bahrein het Aziatisch kampioenschap gehouden, waar het thuisland de finale verloor van Qatar. Ook Iran en de Verenigde Arabische Emiraten plaatsten zich daar voor de titelstrijd.

Het is nog niet bekend wie de plaats van Bahrein, en eventueel de VAE, op gaat vullen. Dat zou kunnen gebeuren door Zuid-Korea en Saoedi-Arabië, de nummers vijf en zes van het Aziatisch kampioenschap, op te laten schuiven.

Het is echter ook mogelijk dat Australië alsnog een startbewijs krijgt. Die hadden ze al binnen door kampioen van Oceanië te worden, maar de Aussie's moesten hun ticket inleveren omdat Oceanië geen continentale handbalbond heeft en de kampioen dus niet naar het WK mocht. Duitsland kreeg hierdoor een deelnamebewijs in de schoot geworpen.

The Legend Of Korra

Avatar: The Legend Of Korra is een populaire tekenfilmserie op Nickelodeon die een direct vervolg is op de Avatar: The Last Airbender. Maar waar The Last Airbender al een aantal games aan zich voorbij heeft zien gaan, krijgt Korra na drie seizoenen eindelijk haar eigen game. De vraag is: Is het ontwikkelaar Platinum Games, bekend van de succesvolle Wii U-game Bayonetta 2, gelukt om de fans van The Legend of Korra-serie te overtuigen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.