'Tandarts moet prijzen verlagen van zorgautoriteit'

Een bezoek aan de tandarts wordt vanaf volgend jaar juli goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert na een kostenonderzoek dat de prijzen voor het vullen van een gaatje of het trekken van een kies best wat omlaag kunnen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Vanaf 1 juli worden de maximumprijzen met ruim vijf procent verlaagd. Een periodieke controle kost straks maximaal twintig euro en voor een tweevlaksvulling moet de tandarts minder dan 55 euro rekenen, meldt de krant. De plaatsing van een implantaat wordt nog veel goedkoper. Het maximumtarief daarvoor gaat met ruim negentien procent omlaag, waardoor de plaatsing ruim honderd euro minder kost.

De nieuwe maximumprijzen die tandartsen mogen vragen, worden vrijdag gepresenteerd. De NZa verwacht dat de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend kan werken en dat er voldoende marge overblijft.

In 2012 werden tandartsen vrijgelaten in het bepalen van hun tarieven, maar dat zorgde voor flinke prijsstijgingen. Daarom legde de zorgautoriteit vorig jaar weer maximumtarieven op.