Brandweer trok er meer op uit voor mens en dier

Redactie

Brandweerlieden zijn het afgelopen jaar vaker uitgerukt om mensen of dieren in nood te redden. Er werd ruim 52 duizend keer hulp geboden. Dat is twaalf procent meer dan in 2012 en 8 procent meer dan in 2011, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De rekenmeesters noemen het aantal verzoeken om hulpverlening 'opvallend' hoog. De verklaring ligt in de twee zware stormen die het afgelopen jaar over Nederland raasden. Met de oktober- en sinterklaasstorm moesten brandweerlieden daardoor ook veel bomen en takken van de wegen verwijderen.

Het aantal brandmeldingen kwam het afgelopen jaar uit op 87 duizend. Dat is een daling van bijna tienduizend meldingen. Bijna 51 duizend keer rukte de brandweer voor niets uit. Daarmee was bijna zestig procent van het aantal brandmeldingen loos alarm. Het aantal onterechte brandmeldingen nam met vijftien procent af ten opzichte van 2012.

De brandweer bestreed het afgelopen jaar verder vooral voor kleine binnenbrandjes en buitenbranden. De branden buitenshuis daalden sterk dankzij preventieve maatregelen zoals het sluiten van brievenbussen en afvalbakken met de jaarwisselingen. Het aantal kleine binnenbranden steeg licht. Aan de brandweer werd het afgelopen jaar in totaal 1,1 miljard euro uitgegeven.