FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 maart 2014

Weinig interesse voor museum Kurt Cobain

Fans van Kurt Cobain willen 700.000 dollar bijeenbrengen voor een museum over de leadzanger en gitarist van de Amerikaanse rockband Nirvana, maar een maand na het begin van de inzamelingsactie is nog maar 250 dollar (ongeveer 180 euro) binnen. Slechts zeven mensen hebben geld gegeven. Dat hebben de initiatiefnemers donderdag laten weten.

Kurt Cobain pleegde in 1994 op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Zijn dood betekende het einde van Nirvana, dat sinds zijn oprichting in 1987 drie albums had uitgebracht en veel succes had met het nummer Smells Like Teen Spirit. Het museum zou moeten komen in het huis in Aberdeen in de staat Washington waar Cobain zijn jeugd doorbracht.

Nog weinig interesse voor museum Kurt Cobain
Nog weinig interesse voor museum Kurt Cobain (Foto: ANP)

Boris Becker onder het mes

Boom-Boom Becker was zijn bijnaam toen hij in de jaren tachtig tot drie keer toe Wimbledon won. Tegenwoordig is hij beter bekend als de trainer van Novac Djokovic. Maar die taak moet nu even wachten.

Djokovic meldde dat tijdens het ATP-toernooi in Miami. "Boris kan op dit moment niet reizen omdat hij geopereerd moet worden aan beide heupgewrichten."  'Boris muss unters Messer!' schiet Das Bild enigszins in paniek.

Djokovic: "Op de slotdag van het WTA-toernooi van Indian Wells heeft hij ons opgebeld en gezegd dat er sprake was van een noodgeval."

De tweede op de wereldranglijst vervolgt: "Na de operatie kan hij niet lopen, het is een probleem dat hij al jaren met zich meedraagt."

Haase kan mijlpaal Hewitt niet voorkomen

Robin Haase is bij het masterstoernooi van Miami al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Hagenaar werd met 6-3, 3-6 en 3-6 verslagen door Lleyton Hewitt. Voor de 33-jarige Australiër is het de zeshonderdste overwinning uit zijn carrière. Roger Federer (942) en Rafael Nadal (675) zijn de enige nog actieve spelers die al eerder die mijlpaal bereikten.

Haase was in de eerste set soeverein op eigen service, maar in de tweede en derde werd hij telkens twee keer gebroken. Met zijn nederlaag volgt hij het voorbeeld van Igor Sijsling, die eerder op de dag verloor van Edouard Roger-Vasselin. Thiemo de Bakker is als enige Nederlander nog over in het enkelspel.

Hewitt moet het in de volgende ronde opnemen tegen Nadal. De als eerste geplaatste Spanjaard had in de openingsronde een bye en hoefde daardoor nog niet in actie te komen

FIH 'zuivert' de tijd voor Spelen van Rio

Hockeyliefhebbers vroegen zich donderdagmiddag af waarom de FIH ervoor kiest om in het vervolg internationale wedstrijden in kwarten van vijftien minuten op te delen. Hockey.nl vroeg het aan FIH-woordvoerder Ali Lee.

Volgens Lee zijn er verschillende redenen voor de ommezwaai. "We voeren voor strafcorners en doelpunten een time-out in van veertig seconden. Hierdoor wordt er geen tijd verspild, wat in de oude opzet wel het geval was. Daarnaast proberen we het hockey makkelijker te maken voor het publiek. 17,5 minuut is een apart getal. Verder speelt de FIH in op de tijdsristricties die gelden in Rio. Tijdens de Spelen is er simpelweg niet zoveel tijd tussen de wedstrijden, zoals in Londen wel het geval was, om het dagprogramma af te werken."

Volgens Lee is de wereldhockeybond ook bezig met een analyse van hoeveel minuten zuivere speeltijd er is in de huidige situatie waarin een wedstrijd zeventig minuten duurt. "De eerste resultaten wijzen in de richting van zestig minuten. De definitieve resultaten publiceren we zo snel mogelijk."

PSV kan beschikken over Depay

Memphis Depay kan komend weekend gewoon in actie komen voor PSV, dat zaterdag hekkensluiter Roda JC op bezoek krijgt. Achter de naam van Depay stond nog een vraagteken, omdat hij afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Vitesse een elleboogstoot tegen zijn oogkas kreeg.

De aanvaller bleek een scheurtje te hebben in zijn oogkas, die daardoor nogal opgezwollen was. Uit een onderzoek in het ziekenhuis bleek echter dat de schade niet ernstig is, schrijft Voetbal International. Depay kreeg de elleboogstoot van tegenstander Renato Ibarra. Omdat scheidsrechter Kevin Blom het incident heeft gezien en beoordeeld, kan de KNVB de speler van Vitesse niet meer schorsen. Blom erkende na afloop dat hij Ibarra een rode kaart had moeten geven.

PSV is zaterdag tegen Roda uit op revanche, want de Limburgers versloegen de Eindhovenaren dit seizoen al twee keer. In competitieverband trok Roda in Kerkrade aan het langste eind en de ploeg gooide PSV ook uit het toernooi om de KNVB Beker.

Bij winst op de hekkensluiter verlengt PSV de zegereeks naar acht overwinningen op rij. Het elftal van Phillip Cocu doet daardoor ineens weer mee om de tweede plaats. PSV heeft nu twee punten minder dan nummer twee FC Twente.

Hulpgoederen van Turkije naar SyriŽ

Vanuit Turkije zijn donderdagavond acht vrachtwagens met hulpgoederen in de Syrische stad Qamishli aangekomen. Volgens regionaal Humanitair Coördinator van de Verenigde Naties Nigel Fisher staan er nog 71 te wachten.

Het is volgens Fisher voor het eerst sinds drie jaar dat de VN hulp uit Turkije in Syrië heeft kunnen afleveren. De Syrische regering hield de route eerder dicht omdat Turkije de opstandelingen tegen president Bashar Assad steunt.

Het hulpkonvooi komt bijna een maand nadat de Veiligheidsraad van de VN unaniem de onmiddellijke toegang tot alle plaatsen in Syrië eiste om humanitaire hulp af te leveren. De resolutie bevatte geen sancties, maar de raad sprak wel de intentie uit om 'verdere stappen' te zetten als de resolutie niet wordt uitgevoerd. De eerste zending blijft vooralsnog beperkt tot het district Hassakeh in het noordoosten van Syrië dat grotendeels door Koerdische milities wordt beheerst.

Sony dimt het licht

Een tijdje terug liet Sony weten dat ze de led-verlichting van de Dual Shock 4-controllers niet zouden aanpassen. Vandaag werd bekend dat ze toch wat aan het terugkrabbelen zijn en de led-verlichting dimbaar zullen maken.

In een interview met Geoff Keighley van het Amerikaanse Spike TV zou Shuhei Yoshida, Sony PlayStations Worldwide Studios-baas, gezegd hebben dat in een toekomstige firmware-update het licht uitgezet kon worden. Niet veel later ontkrachtte Yoshida dit om te melden dat we enkel het licht wat minder fel kunnen zetten.

Een stap in de goede richting dus, maar we zijn er nog niet!

FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 10

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9

Rockstar-sale op PSN

De uitverkoop is altijd een mooi moment om games te kopen. Zelfs wat oudere games zijn interessant zodra je ze voor prijzen onder de vijf euro kunt aanschaffen. Op PSN is het nu zover met de Rockstar-sale die vandaag van start is gegaan.

Games als GTA IV (€ 6,99), Max Payne 3 (€ 7,49) en Manhunt 2 (€ 3,99) zijn voor een paar euro te koop. Het complete overzicht kun je hier vinden.

Bidden tegen Wilders

Het optreden van Geert Wilders op een verkiezingsbijeenkomst gisteravond laat de kerken niet onberoerd. Zondag wordt er een speciale kerkdienst gehouden om te protesteren tegen de omstreden uitlatingen over Marokkanen van de politicus.

Het programma is nog niet bekend, maar Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) meldde donderdagavond dat er ruimte is voor samenzang en protesttoespraken. De dienst wordt waarschijnlijk gehouden in de Kloosterkerk in Den Haag.

Behalve de PKN hebben ook andere kerken toegezegd een bijdrage te willen leveren. De IKON en de EO schuiven de zondag de agenda's leeg om zendtijd vrij te maken.

'Katholieken: boycot Heineken'

Een opperhoofd van een Amerikaans Rooms-katholiek clubje heeft medegelovigen opgeroepen om Heineken, Guiness en de bieren van Samuel Adams te boycotten. Hoewel sommige vormen van het gerstenat inderdaad zeer terecht de moeite van het boycotten waard zijn, hebben de relikneusjes een -in hun ogen- betere motivatie.

Nadat de (Katholieke) organisatie van optochten tijdens St. Patrick's Day besloot om homoseksuele uitingen tijdens de parades in New York en Boston te weigeren, besloten de brouwers op hun beurt de afgesloten sponsorcontracten met het evenement dan maar op te zeggen. De producenten van het engelenpis wilden namelijk niets te maken hebben met een organisatie die er geen enkel probleem mee heeft om andersgeaarden te discrimineren.

Tolerantie dient in de ogen van de Kathozieken uiteraard van slechts een kant te komen en de godsvrezende groep voelt zich op hun beurt gediscrimineerd en aangetast in de religieuze vrijheid om andersdenkenden te schofferen. Een woordvoerder stelt letterlijk: "De homoseksuele groeperingen hebben geen enkel respect voor de constitutionele rechten van Katholieken." Uit wraak gaan ze nu dus andere merken bier dan bovengenoemde naar binnen slurpen

De slechte verliezers roepen andere Katholieke groeperingen op hetzelfde te doen.

Fred Phelps naar God

Fred Phelps, oprichter van de beruchte antihomokerk Westboro Baptist Church in de Amerikaanse staat Kansas, is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Margie donderdag meegedeeld. Phelps werd onlangs opgenomen in een hospice, maar wat hij precies had is niet bekendgemaakt.

Phelps was de oprichter van Westboro Baptist Church, die voornamelijk uit (verre) familieleden bestond. De kerk kwam in het nieuws door bij begrafenissen van gesneuvelde Amerikaanse militairen te demonstreren, met het betoog dat hun dood de straf van God was voor het verdragen van homoseksualiteit. Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste in 2011 dat dit onder de vrijheid van meningsuiting was toegestaan.

De Jager verkent mogelijke coalities Rotterdam

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gaat verkennen hoe het stadsbestuur van Rotterdam eruit kan komen te zien. De tien partijen in de gemeenteraad hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) gevraagd De Jager als verkenner aan te stellen en hem te verzoeken binnen ongeveer tien dagen te rapporteren. Dat laat de gemeente donderdagavond weten.

De tien Rotterdamse lijsttrekkers van Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66, SP, VVD, CDA, GroenLinks, Nida, ChristenUnie-SGP en de Partij voor de Dieren willen dat De Jager mogelijke coalities 'cijfermatig in beeld brengt'. Daarnaast moet hij het realiteitsgehalte van de mogelijke coalities onderzoeken 'met het oog op stabiliteit, degelijkheid en draagvlak in de stad en besluitvaardigheid'.

Leefbaar Rotterdam bleek woensdag opnieuw de grootste partij in de gemeenteraad van de tweede stad van Nederland. De partij staat hiermee voor de 'verantwoordelijke taak' om met andere partijen een nieuw stadsbestuur te vormen. Leefbaar Rotterdam ziet in de 45-jarige De Jager een Rotterdammer 'met grote bestuurlijke ervaring en met goede kennis van politieke verhoudingen'. "En dus de persoon die nodig is om een dergelijk proces te leiden."

Partijleider Joost Eerdmans haalde woensdagavond veertien van de 45 zetels met Leefbaar Rotterdam. De PvdA haalde er acht en derde werd D66 met, gevolgd door de SP (vijf), VVD (drie) en CDA (drie).

Partij Van Rey vindt coalitiespeculaties te vroeg

Partijleider Dré Peters van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), de partij van de van corruptie verdachte Jos van Rey, vindt dat andere partijen en de Limburgse media 'niet voor de muziek uit moeten lopen' met speculaties over eventuele coalities.

Peters reageert met deze uitspraken donderdag op berichtgeving dat zijn partij zo goed als alleen staat in Roermond. Volgens de regionale zender L1 zouden andere partijen niet met de LVR in een coalitie willen. Alleen de PvdA zou nog twijfelen.

"Ik weet niet waar ze dat vandaan halen", zegt Peters, die met zijn partij een grote zege boekte en met 10 van de 31 zetels in de raad meteen de grootste is. Volgens Peters is er nog niks beklonken of voorgekookt. "Ik heb vanmiddag met twee partijen gesproken, die stelden dat ze intern nog moesten praten." Welke partijen dat waren wilde hij niet zeggen.

In een openbare vergadering wordt zaterdag voor het eerst over de nieuw te vormen coalitie wordt gesproken, stelt de LVR-leider. "Dat andere partijen ons niet veel tegemoet willen komen, is bekend. Maar wat gaan ze dan doen? Met acht partijen een coalitie vormen? Is dat dan stabiel?", zegt Peters cynisch. "Nee, laten we eerst maar even afwachten."

Anno Online start met open bŤta in Nederland

Ubisoft en Blue Byte hebben vandaag aangekondigd dat Anno Online, het eerste stedenbouwsimulatiespel uit de Anno-serie dat in een browser te spelen is, in Nederland in open bèta gaat. Vanaf nu hebben Nederlandse spelers gratis toegang en zijn ze in staat om de modernste bouwwerken in hun eigen taal neer te zetten.

Spelers van de Nederlandse versie van Anno Online krijgen toegang tot de onlangs verder uitgebreide selectie van monumentale gebouwen die in het spel beschikbaar is. Zodra spelers via een verhaalgerelateerde reeks opdrachten een bibliotheekmonument hebben gebouwd, kunnen ze kennispunten verzamelen die nodig zijn om alle andere monumenten vrij te spelen in het vernieuwde Anno Online-technologieschema.

Anno Online is te spelen via de website anno-online.com.

WŁst had al nieuwe sponsor verwacht

Ireen Wüst schaatst komend weekend bij WK Allround in Heerenveen voor het laatst voor TVM. Een sponsor voor volgend seizoen is er nog niet.

"Ik had wel verwacht dat er nu al iets zou zijn", aldus Wüst vandaag in Thialf. "Na de successen in Sochi en het NK in Amsterdam kan je niet zeggen dat het schaatsen niet leeft. Er mogen wel twee of drie grote bedrijven in het schaatsen stappen." Wüst gaat nu op vakantie zonder te weten wie komend seizoen haar geldschieter is, iets wat ze in haar loopbaan nooit heeft meegemaakt. "Het is wel lastig, het zou mooi zijn als er snel een nieuwe sponsor komt. Het is voor mij voor het eerst sinds ik schaats dat ik niet weet hoe het eruit zal zien in mei."


Voor het WK van komend weekend is ze wel vol vertrouwen. "Ik verwacht hier van mezelf dat ik wereldkampioen word", zo klinkt het stellig.

DNB-president Knot wil hogere boetes mogen uitdelen

De boetes die De Nederlandsche Bank (DNB) aan banken kan uitdelen moeten omhoog. Dat heeft DNB-president Klaas Knot donderdag gezegd tijdens opnames van het NTR-programma College Tour. De centrale bank heeft de strenge sancties volgens Knot nodig om effectief toezicht te kunnen houden.

"Het regime is mild in vergelijking tot andere landen," zei Knot in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. DNB mag boetes opleggen die bij recidive kunnen oplopen tot acht miljoen euro. De Rabobank betaalde vorig jaar aan Amerikaanse en Britse autoriteiten honderden miljoenen euro's boete vanwege de Libor-affaire. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemde de sancties die DNB kon opleggen destijds 'een lachertje'.

Knot zei in gesprek met studenten en presentator Twan Huys verder af te treden bij een Nederlands vertrek uit de eurozone. Dat zou hij ook doen als een PVV-regering de gulden zou herinvoeren. "Dat maak ik niet mee." Opstappen zou volgens de DNB-president dan een logische keuze zijn. "Ik heb de euro te vuur en te zwaard uitgedragen."

Ook tegen een referendum over afschaffing van de munt heeft Knot bezwaren. "Zeg er dan wel bij wat ja of nee impliceert," zei de bankpresident. Een nee tegen de euro levert volgens hem enorme economische schade op. In 2012 sprak Knot zich al uit tegen een volksraadpleging over de euro.

Knot juichte het tijdens de opnames van het programma toe dat de Europese Centrale Bank dit najaar de controle op banken van de nationale toezichthouders overneemt. "We moeten beslissingsbevoegdheid inleveren, maar krijgen er iets fantastisch voor terug," zei hij. In plaats van zeven banken houdt DNB vanaf komend najaar volgens Knot via de ECB toezicht op 128 banken. Het Europees Parlement en de ministers van financiën bereikten eerder donderdag een akkoord over een Europese bankenunie.

Voordat de ECB het toezicht dit najaar overneemt, neemt de instelling de Europese banken eerst een gezondheidstest af. Knot voorziet voor Nederlandse banken geen grote problemen. Hij verwacht dat zij verliezen op slechte leningen met eigen inkomsten kunnen compenseren.

Rusland treft tegensancties tegen Amerikanen

Rusland heeft donderdag inreisverboden ingesteld voor negen Amerikaanse Congresleden en leden van de regering. De sancties zijn een reactie op de strafmaatregelen die de Verenigde Staten hebben ingesteld naar aanleiding van het Russische optreden op de Krim.

De Russische tegensancties zijn onder anderen gericht tegen voorzitter John Boehner van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en Robert Menendez, de voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse aangelegenheden.

Tweet Thijs RŲmer was 'cynisch' bedoeld

Thijs Römer heeft gereageerd op de verontwaardigde reacties op zijn tweet van donderdagochtend. "Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft", twitterde de acteur naar aanleiding van Geert Wilders' uitspraken over Marokkanen. "Mijn tweet was uiteraard cynisch bedoeld", liet hij 's avonds via hetzelfde medium weten.

"Volgende keer zal ik er een # bij plaatsen, zodat verkeerd interpreteren niet mogelijk is. Peace", besluit Römer. Hij verwees na zijn eerste tweet al naar de laatste scène uit 06/05 van Theo Van Gogh. In de film, met Römer in een hoofdrol, worden feiten en fictie rond de moord op Pim Fortuyn vermengd. "Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen."

Wilders beloofde woensdagavond bij een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag te gaan zorgen voor minder Marokkanen in Nederland. De PVV-leider retweette het bericht van Römer.

Riptide GP2 brengt zes spelers tezamen

Als puber vond ik Golden Eye het einde. Lekker knallen met vier spelers tegelijk op een scherm en dan iedereen kapot schieten met de golden gun. Ik droomde er dan ook van om met meer spelers tegelijk op één scherm te spelen.

En nu kan dat eindelijk. Riptide GP2 brengt zes spelers tegelijk op het scherm, met ieder een eigen schermpje. Deze futuristische racer waarbij je met jetski’s tegen elkaar racet heeft zijn medailles al gewonnen op iOS, Android en Windows Store en is binnenkort ook op Steam te vinden. Mocht je nou geen zes controllers hebben, dan kan je het opnemen tegen online spelers.

FLYYYY AWAAAAY

Nederlanders vinden dat Wilders te ver gaat

De oproep van Geert Wilders om minder Marokkanen gaat volgens veel Nederlanders te ver. Uit onderzoek van Eenvandaag onder achtduizend mensen blijkt dat 64 procent de actie van Wilders niet vindt kunnen.

De PVV-leider riep tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag naar een juichende achterban: "Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?" Waarop 'Minder, minder, minder' werd gescandeerd. Daarop zei Wilders: "Dat gaan we regelen."

Dertig procent van de Nederlands is van mening dat de actie van Wilders wel door de beugel kan. Van de PVV'ers is 89 procent die mening toegedaan. En hoewel veel mensen de manier waarop de politicus zijn boodschap heeft gebracht afkeuren, zijn ze het wel eens met de inhoud ervan.

Zo vindt 43 procent van de mensen dat er minder Marokkanen moeten komen in Nederland. Wel tekenen veel van hen daarbij aan dat het voor hen gaat over criminele Marokkanen. Iets wat Wilders zelf ook aan zijn uitlatingen heeft toegevoegd. 45 procent is het daar niet mee eens en vindt dat de Marokkanen mogen blijven.

Tegen de uitspraken van Wilders zijn donderdag meerdere aangiftes gedaan wegens discriminatie en het aanzetten tot haat. Over de vraag of de PVV-leider hiervoor moet worden vervolgd is verdeeldheid. Vijftig procent vindt van niet en 42 procent vindt van wel.

Om 20.45 uur vindt FOK.nl het volgende:
Uit de poll op FOK.nl blijkt tot nu toe dat een meerderheid van 55 procent vindt dat Wilders te ver gaat. 45 procent vindt van niet.

Sommige users vinden het een open deur.
DSVM vindt: “Goh, iedereen denkt al jarenlang 'kut Marokkanen , altijd weer Marokkanen'
Opsporing verzocht is 75% Marokkaans.
Maar nee, hardop zeggen mag niet. Dat is racistisch.
Ga eens gauw weg

Anderen vinden het sick.
RickT vindt: “Dat mensen dit okay vinden is echt sick.
Discriminatie en haatzaaierij is een bedreiging voor onze maatschappij en onze vrijheden waaronder de vrijheid van meningsuiting. Als je dat goedkeurt snap je bar weinig van onze samenleving. Het zijn nu Marokkanen, maar vervang het door Joden, gehandicapten, homo's, Limburgers of weet ik veel wat. Misschien dat er dan wel een belletje gaat rinkelen.

Ook is er nuance te vinden.
tntkiller vindt: “normaal sta ik wel achter geertje en steun hem vooral in de anti europa standpunten maar dit vind ik net te ver gaan...zeg dan ALLE criminelen zwaarder straffen of uitzetten(bij zeer zware criminaliteit)

Opgave Schoorel in ItaliŽ

Thomas Schoorel heeft in de kwartfinale van het Future-toernooi van SAnta Margherita di Pula op moeten geven. De Nederlander stond 3-6 en 0-3 achter tegen de Italiaan Matteo Marrai (832) toen hij met een blessure moest opgeven.

Schoorel, de nummer 183 van de wereld, stond voor de derde keer dit jaar in een kwartfinale van een Future-toernooi. Bij de twee eerdere keren wist hij te winnen en wist hij beide keren de finale te bereiken.

Regime SyriŽ herovert kruisvaardersburcht

Syrische regeringsstrijders hebben donderdag de kruisvaardersburcht Crac des Chevaliers aan de grens met Libanon heroverd. De citadel was sinds 2012 in handen van opstandelingen.

Een activist in Homs verklaarde dat oppositiestrijders de burcht hadden opgegeven nadat ze woensdag van regeringsstrijdkrachten een vrije aftocht hadden gekregen naar Libanon. Daarvoor had de Syrische luchtmacht het dorp Hosn, waar de citadel is gelegen, zwaar gebombardeerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat donderdag rond Hosn twaalf strijders waren gesneuveld. Onder hen was volgens Libanese media de lokale leider van de islamitische groep Jund al-Sham, een Libanees met de naam Abu Suleiman Dandashi.

De Syrische staatstelevisie meldde dat 'een aantal terroristen' werd gedood terwijl ze naar Libanon probeerden te ontkomen. Een andere activist in Homs verklaarde dat mensen die uit Hosn probeerden te vuchten bij de Libanese grens in een hinderlaag liepen.

Syrische regeringstroepen veroverden in de afgelopen twee weken ten minste vier stadjes en dorpen in het grensgebied. Met het offensief wilden ze de aanvoerlijnen van de rebellen in het ruige, bergachtige gebied doorsnijden. Het zwaarste verlies van de rebellen was dat van hun bolwerk Yabroud, afgelopen zondag.

De Crac des Chaveliers, een van de best bewaarde kastelen uit de tijd van de kruisvaarders, heeft net als veel andere historische plaatsen in Syrië zware schade opgelopen in de burgeroorlog. De Verenigde Naties hebben vorige week gewaarschuwd dat het cultureel erfgoed van Syrië gevaar loopt en dat historische plekken klaarblijkelijk om ideologische redenen opzettelijk onder vuur worden genomen.

Suriname zet volledige luchtvloot bij oud ijzer

De luchtmacht van Suriname heeft besloten zijn volledige vloot vliegtuigen van de hand te doen. In totaal gaat het om zes kleine, onbewapende toestellen. Verscheidene toestellen zijn al meer dan tien jaar defect en hebben praktisch nooit gevlogen.

Het gaat om drie toestellen van de Britse fabrikant Britten-Norman, een Cessna uit de Verenigde Staten en twee Spaanse Casa-vliegtuigen die in 1999 door Suriname zijn gekocht. Die toestellen staan sindsdien te verpieteren in een loods op een vliegveldje bij de hoofdstad Paramaribo, met amper vlieguren op de teller.

Twee jaar geleden reisde een team deskundigen van het Venezolaanse leger nog naar Paramaribo om de twee Spaanse vliegtuigen te inspecteren. Volgens hen waren ze toen nog te repareren. Toch kiest het Surinaamse leger er nu voor om al zijn kisten van de hand te doen.

"Na een diepgaande analyse is besloten om onze toestellen, die al jaren aan de grond staan, van de hand te doen", vertelt een topambtenaar van het ministerie van defensie aan De Ware Tijd. "We willen op termijn een volledig nieuwe vloot aankopen, met toestellen die veel makkelijker te onderhouden zijn. Het doel is om weer mobiel te zijn." Hij wilde de krant niet vertellen hoeveel de plannen kosten en op welke termijn ze zullen worden uitgevoerd.

Om zich te verplaatsen doet het Surinaamse leger, dat ongeveer tweeduizend manschappen sterk is, momenteel een beroep op vliegtuigen en helikopters van lokale chartermaatschappijen. Dat kost echter handenvol geld, terwijl de defensieorganisatie heel krap bij kas zit. Zo maakte de minister van defensie eind januari bekend dat er zelfs niet genoeg geld is om voor alle officieren een uniform te kopen.

Vijf jaar geleden bestelde Suriname drie legerhelikopters in India. Die toestellen zijn echter nog steeds niet geleverd. Vorige maand herhaalde de Indiase ambassadeur in Paramaribo dat de machines 'binnenkort' worden verscheept. Een exacte datum is er nog steeds niet.

CL-winst zeer lucratief voor spelers PSG

Paris Saint-Germain wordt gezien als een outsider voor de Champions League-titel. De spelers zullen misschien een stap extra zetten vanwege een enorme bonus. De spelers van Paris Saint-Germain, onder wie Gregory van der Wiel, kunnen ieder één miljoen euro tegemoet zien als ze de Champions League winnen.

Dat is bijvoorbeeld twee ton meer dan Bayern München vorig seizoen uitkeerde aan de spelers. Bij Der Rekordmeister ontvingen de spelers tot maximaal acht ton voor de Champions League-winst, Duitse beker én Duitse titel.

Met de bonus van één miljoen euro zorgt PSG voor een unicum. De recordhoogte van de winstpremie hebben de spelers volgens L 'Equipe te danken aan sterspeler en topscorer Zlatan Ibrahimovic. De Zweed voerde namens de selectie de onderhandelingen met de clubleiding van de steenrijke Franse club, in handen van eigenaren uit Qatar.

PSG verzekerde zich vorige week van een plek in de kwartfinale van de Champions League. De Parijzenaars rekenden in achtste finale zonder moeite af met Bayer Leverkusen (0-4 en 2-1). Vorig seizoen eindigde het Champions League-avontuur voor PSG in de kwartfinale. Toen was FC Barcelona over twee duels op basis van uitdoelpunten te sterk (2-2, 1-1).

In de Ligue 1 is PSG op weg naar een tweede landstitel op rij. De ploeg van coach Laurent Blanc staat na 29 wedstrijden acht punten voor op achtervolger AS Monaco. De goede resultaten van dit seizoen vallen samen met de topvorm van Ibrahimovic. De spits scoorde deze jaargang al 25 keer in Frankrijk en tien keer in de Champions League.

Zorgstichting rotzooit met chemotherapie

Stichting Ruige Rus in Hilversum mag absoluut geen geneesmiddelen voor chemotherapie meer bereiden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg trof vorige week donderdag grondstoffen en geneesmiddelen aan waarvoor de zorginstelling geen bevoegdheid heeft.

Ruige Rus doet aan 'innovatieve' en experimentele geneeskunde, staat op de site van de stichting. De kliniek zegt hulp te bieden aan kankerpatiënten voor wie de reguliere geneeskunde geen therapie meer heeft.

"Als er geen gangbare oplossingen meer zijn, voelen zij zich aangetrokken door de stormachtige ontwikkelingen in de biotechnologie en hopen daar hun voordeel mee te kunnen doen", staat op de site. "Voor hen heeft Wim Huppes de Stichting Ruige Rus opgezet."

Tijdens het bezoek werd verder duidelijk dat de manier waarop geneesmiddelen werden bereid risicovol was. Omdat de situatie volgens de inspectie een acuut gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren, heeft de stichting het bevel gekregen geen chemotherapie meer te verzorgen. De inspectie heeft grondstoffen en geneesmiddelen meegenomen en elders opgeslagen.

Voor patiënten van de stichting kan dit betekenen dat hun laatste hoop wordt weggenomen, aldus de IGZ. Het risico voor de patiënt was echter 'onaanvaardbaar'. De inspectie adviseert patiënten van Ruige Rus contact op te nemen met hun specialist of huisarts.

Sijsling ook in Miami vroeg onderuit

Igor Sijsling is er voor de vierde keer op rij niet in geslaagd de eerste ronde van een ATP toernooi te overleven. De nummer 54 van de wereld moest het in de eerste ronde van het Masters-toernooi van Miami afleggen tegen de Fransman Edouard Roger-Vasselin; 6-3 3-6 en 6-7 (3).

Voor de derde partij op rij won Sijsling nog wel de eerste set, maar moest hij het toch afleggen in drie sets. Alle drie de keren verloor hij in de derde set in een tiebreak. Vorige week haalde Sijsling nog wel de tweede ronde van het Challengertoernooi van Irving.

Stichting verenigt aangiften tegen Wilders

Om de krachten te bundelen richt Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, een stichting op waarin mensen die aangifte tegen Geert Wilders hebben gedaan zich kunnen verenigen. Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft zich bereid verklaard de stichting juridisch bij te staan.

"Met verbijstering en walging hebben wij gisteravond geluisterd naar de uitspraken van Wilders", zegt Dwars-voorzitter Hugo van Halder over de 'belofte' van de PVV-leider om het aantal Marokkanen in Nederland terug te dringen. "We wisten al langer dat hij met zijn rabiate teksten bevolkingsgroepen uitsluit en kwetst, maar dit was absoluut een nieuw dieptepunt."

Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten dat inmiddels meer dan honderd aangiften zijn binnengekomen van discriminatie door Geert Wilders. Ook hebben meer dan vijfhonderd mensen via de website van de politie melding gemaakt van discriminatie en hebben nog eens tientallen de politie gebeld om te laten weten dat zij aangifte willen doen. De jongerenorganisatie deed ook aangifte, van discriminatie en haatzaaien.

Wilders betreurt vertrek Van Vliet

Geert Wilders betreurt het vertrek van PVV-Kamerlid Roland van Vliet. Dat laat hij weten aan Novum. "Ik betreur zijn vertrek. Het was volgens mij onnodig. Jammer", zegt de PVV-leider.

Eerder op de dag zei Wilders nog nog dat zijn optreden in de PVV-fractie niet omstreden is. "Dat is absoluut niet het geval. Er is helemaal niets aan de hand."

Van Vliet maakte donderdag aan het begin van de avond zijn vertrek kenbaar bij RTL Nieuws. Hij is het niet eens met de uitspraken over 'minder Marokkanen' die Wilders woensdag deed tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 7

Nog drie competitieweken te gaan en dan wordt de rode degradatiestreep getrokken in de Premier League of Darts. Het Engelse Leeds maakt vanavond zijn debuut als gastheer voor de Premier League. In de First Direct Arena wacht waarschijnlijk een record aantal toeschouwers van 11.000 op de tien beste darters ter wereld. En er staan wederom een aantal toppartijen op het programma.

Nog altijd staan Phil Taylor en Simon Whitlock onderaan, al staat The Power in punten nu naast Dave Chisnall. Vorige week nam Taylor twee kostbare punten mee uit Nottingham, toch zagen we nog altijd niet de Taylor die we gewend zijn. Bij een zege vanavond gaat Taylor zijn directe concurrent Wes Newton voorbij.

Het afgelopen weekend deelden Gary Anderson en Michael van Gerwen de hoofdprijzen tijdens het eerste weekend van de Players Championships. Samen met Adrian Lewis domineren ze voorlopig de eerste drie maanden van 2014. Het laatste onderlinge duel tussen de Schot en de Nederlander was natuurlijk de achtste finale op het afgelopen WK. The Flying Scotsman kwam 3-1 in sets voor en leek Van Gerwen te gaan uitschakelen, maar Mighty Mike vocht heel knap terug en legde daar de basis voor zijn WK winst.

Nog altijd is Peter Wright de verrassende koploper in de Premier league. Echter, Snakebite speelt nog tegen de nummers twee, drie en vijf in de aankomende drie weken. Deze week staat Raymond van Barneveld op het menu van de Schot. Barney is wisselvallig maar pakt wel zijn punten. De enige wedstrijd die de heren tot nu toe speelden op de grote podiums werd gewonnen door de Nederlander in 2012 op de UK Open, al was daar wel een beslissende leg voor nodig.

Premier League - week 7    
Dave Chisnall (Eng) vs. Simon Whitlock (Aus)
Robert Thornton (Sch) vs. Adrian Lewis (Eng)
Gary Anderson (Sch) vs. Michael van Gerwen (Ned)
Wes Newton (Eng) vs. Phil Taylor (Eng)
Peter Wright (Sch) vs. Raymond van Barneveld (Ned)

 

De wedstrijden van de Premier League zijn donderdag 20 maart vanaf 20.00 uur te volgen via de live stream van RTL7darts.nl, vanaf 23.40 uur is er een samenvatting van de gespeelde wedstrijden op RTL7.

[EL] Uitslag FC Anzhi Makhachkala - AZ

AZ heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. De formatie van trainer Dick Advocaat hield FC Anzhi Makhachkala in Rusland op een doelpuntloos gelijkspel, waardoor de 1-0 zege in Alkmaar voldoende bleek.

In de eerste helft bleek FC Anzhi Makhachkala de betere ploeg, aangezien AZ in het eerste half uur steeds onder druk stond. Na deze spannende 30 minuten kroop de Alkmaarder formatie wat meer uit de schulp en was prompt dichtbij een doelpunt. Een vrije trap van Gudelj trof echter de paal.

Na de pauze was het FC Anzhi Makhachkala, wat aan aanvallen dacht, maar AZ kreeg de beste kansen. Zo schoot Jóhansson bijna raak en was niet veel later nét te laat bij een rebound. Ook Berghuis dook op voor het doel van de Russen, maar wist niet af te ronden.

Door de gemiste kansen bleef het spannend, mede omdat FC Anzhi Makhachkala het meeste balbezit had. Naarmate de wedstrijd vorderde, leek de thuisploeg niet meer in een zege te geloven, waardoor AZ zonder schade de achtste finales bereikte.

FC Anzhi Makhachkala

0 - 0

AZ

 
 Gele kaart: Grigalova, Sobolev, Agalarov, Aliyev (FC Anzhi Makhachkala), Wuytens (AZ)
Rode kaart: Mkrtchyan (FC Anzhi Makhachkala/90+3)
 
Stadion: Anzhi-Arena, Kaspiysk
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kerzhakov
Agalarov (Abdulavov/85)
Gadzhibekov
A. Epureanu
Grigalova
Sobolev (Sederov/71)
Aliyev
K. Mkrtchyan
Burmistrov (Yeshchenko/68)
Smolov
Bukharov
  Esteban
M. Johansson
Reijnen
Wuytens
Viergever
S. Poulsen
Gudelj
Berghuis
Elm
A. Jóhannsson
Beerens

'Ritzmaier mag zelf contractduur bepalen'

PSV besloot Marcel Ritzmaier tijdelijk bij SC Cambuur te stallen, en die keuze is een succes gebleken. De jonge middenvelder kan zich opmaken voor een terugkeer naar Eindhoven.

Onlangs kreeg de 20-jarige middenvelder al te horen dat PSV hem graag ziet terugkeren naar het Philips Stadion, en inmiddels heeft hij ook een aanbod tot contractverlenging binnen. Dat weet Voetbal International donderdag te melden.

Tijdens een eerdere bijeenkomst van het technische bestuur van PSV en Ritzmaier maakte laatstgenoemde al duidelijk dat hij niet van plan is om een jaar op te bank te zitten. Hij wil alleen terugkeren indien hij beschouwd wordt als een serieuze optie voor een basisplaats in de hoofdmacht.

Aan die eis lijkt PSV gehoor te hebben gegeven, getuige de zeggenschap die Ritzmaier krijgt aangaande zijn nieuwe contract. De talentvolle middenvelder mag zelf bepalen of hij voor drie of voor vier jaar bijtekent. Volgens Voetbal International is Ritzmaier overtuigd en is een akkoord aanstaande.

Ritzmaier debuteerde in het seizoen 2011/12 al in het vlaggenschip van PSV, maar een definitieve doorbraak bleef achterwege. Bij de start van dit seizoen werd hij verhuurd aan Cambuur. In Leeuwarden hoort hij bijna wekelijks tot de uitblinkers.

Meer snelle Afrikanen naar Rotterdam

De marathon van Rotterdam heeft nog vier snelle Afrikanen aangetrokken voor de komende editie op zondag 13 april. De Keniaan Bernhard Koech liep al eens onder de 2 uur en 5 minuten. Zijn landgenoten Albert Matebor en Jafred Kipchumba en de Ethiopiër Birhanu Gebru hebben persoonlijke records van in de 2.05.

De organisatie beschouwt de snelle hardlopers als concurrenten voor de al eerder vastgelegde Eliud Kipchoge. Deze 29-jarige Keniaan liep vorig jaar in de marathon van Berlijn 2.04.05 en geldt als grote favoriet voor de zege op de Coolsingel.

Kipchoge verkende vorige maand het parcours van de marathon van Rotterdam en gaf aan dat verbetering van het parcoursrecord van 2.04.27 mogelijk is.

Meer snelle Afrikanen naar Rotterdam
Meer snelle Afrikanen naar Rotterdam (Foto: ANP)

Tweede ronde eindstation Bertens in Miami

Kiki Bertens is op het WTA-toernooi van Miami in de tweede ronde uitgeschakeld. De Wateringse, nummer 147 van de wereld, was niet opgewassen tegen de als zestiende geplaatste Australische Samantha Stosur. De voormalig winnares van de US Open zegevierde na vijf kwartier spelen met 6-3 en 6-2.

Bertens, die eerder deze maand wegens ziekte nog ontbrak in Indian Wells, plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi. Daarin was ze woensdag te sterk voor thuisspeelster Victoria Duval, die met een wildcard was toegelaten. De nummer twintig van de wereld bleek in de tweede ronde echter duidelijk een maatje te groot.

Totti zet deur naar WK open

Francesco Totti mag dan reeds 37 jaar zijn, de aanvaller hoopt nog altijd dat hij mee mag naar het WK in Brazilië. Bondscoach Cesare Prandelli liet eerder in het seizoen al weten dat hij Totti beschouwt als een kandidaat voor La Squadra Azzurra.

Het gaat er echter om of Totti aan het einde van dit seizoen nog fit genoeg is om een zwaar toernooi als het WK te spelen. Totti laat weten dat hij in elk geval open staat voor een uitnodiging. "Als Prandelli me belt, dan zou ik daar erg trots op zijn. En ook erg blij, want een WK in Brazilië zal ik nooit meer meemaken", aldus de aanvoerder van AS Roma tegen Sky Italia.

"Maar ik heb zelf ook altijd gezegd dat we moeten kijken hoe ik me tegen die tijd fysiek voel. Het gaat er echt om of ik fit ben of niet. Dat is het belangrijkste", aldus de 37-jarige veteraan.

Totti werd in 2006 wereldkampioen met Italië in Duitsland. De spits denkt dat de huidige ploeg ook hoge ogen kan gooien, al lijkt het elftal in geen velden of wegen op de succesformatie uit 2006. "Ik hoop dat ze in elk geval de finale kunnen bereiken. Ze hebben het vermogen er in elk geval wel voor."

Tot slot brak Totti ook nog een lans voor Roma-ploeggenoten Mattia Destro en Alessandro Florenzi. "Ik zou die twee zeker meenemen. Voor de groep zijn het goede jongens en zij kunnen het verschil maken. Maar het is niet aan mij om dat te beslissen."

VVCS: Van Marwijk als mosterd na maaltijd

Bert van Marwijk roept spelers en trainers op in opstand te komen tegen de benoeming van het WK in 2022 aan Qatar. Dat haalt volgens VVCS-voorzitter Danny Hesp niet veel meer uit.

De toewijzing van het WK aan Qatar in 2022 heeft al de nodige stof doen opwaaien. Deze week werd bekend dat de FBI onderzoek doet naar FIFA-bestuurder Jack Warner, die mogelijk steekpenningen heeft aangenomen. Bij de bouw van de stadions in Qatar zijn bovendien al vele doden gevallen.

Mede vanwege het mogelijke gesjoemel op hoog niveau en de slechte werkomstandigheden in het land hoopt Van Marwijk dat het toernooi over acht jaar niet doorgaat. De oud-bondscoach van Oranje riep gisteren spelers en trainers op om in actie te komen tegen de toewijzing van het WK aan de steenrijke Qatari.

"Deze opmerkingen komen als mosterd na de maaltijd", reageert Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS tegenover Voetbal International. "Wij als VVCS vinden het WK in Qatar ook een vreemde keuze, maar de FIFA blijft bij haar standpunt. Het WK in 2022 zal daar gewoon plaatsvinden."

Spelers moeten zich volgens de voormalig verdediger van onder meer NEC en Roda JC niet bezighouden met randzaken. "Ik vind niet dat spelers ertegen in protest moeten gaan: zij moeten gewoon gaan voetballen daar. Het heeft voor hen geen zin om zich te mengen in het politieke spel", besluit Hesp.

Italiaan Ponzi wint GP Nobili

Simone Ponzi heeft donderdag in Italië de GP Nobili op zijn naam geschreven. De Italiaan van Neri Sottoli was in Stresa de sterkste in de sprint van een groep van zo'n vijftig renners. Zijn landgenoot Christian Delle Stelle werd tweede, voor de Spanjaard Francisco Ventoso.

Alejandro Valverde, die zondag niet meedoet aan Milaan-San Remo, slaagde erin het gat naar vijf koplopers te dichten, maar op acht kilometer van de finish werd de Spaanse kopman van Movistar als laatste ingerekend. Het is Ponzi's tweede zege in een week tijd. Zondag won hij Dwars door Drenthe.

Heerenveen wil vertrek sterkhouders voorkomen

De offensieve krachten van sc Heerenveen liggen goed in de markt. De clubleiding is druk doende om een exodus van sterkhouders in de zomer te voorkomen.

Alfred Finnbogason trekt met een karrevracht aan doelpunten al twee seizoenen de aandacht van clubs uit de Premier League, en ook Rajiv Van La Parra en Hakim Ziyech passeren steeds vaker de revue in de verschillende transferrubrieken.

Beide talenten fungeren dit seizoen als aangever van Finnbogason en trokken in die rol de aandacht van clubs uit binnen- en buitenland. Heerenveen beseft dat de club alle zeilen moet bijzetten om een leegloop te voorkomen.

Zo loopt het contract van Ziyech deze zomer ten einde. Heerenveen beschikt over een optie om die verbintenis met een jaar te verlengen, maar de Friezen reserveren die mogelijkheid voor het geval Ziyech niet bereid blijkt om een nieuw, meerjarig, contract te ondertekenen.

Dat laatste lijkt steeds dichterbij te komen. Onderhandelingen liepen tot dusver op niets uit. "We willen hem graag langer houden en zijn vanaf augustus vorig jaar met hem in gesprek", zegt technisch manager Hans Vonk in gesprek met het Friesch Dagblad. "Het is jammer dat we er niet uit zijn gekomen, maar Ziyech speelt nog een jaar bij ons. Het is wel wenselijk om te voorkomen dat hij dan gratis de deur uitloopt."

Het is nog maar de vraag of Heerenveen bij Van La Parra meer succes zal boeken. Feyenoord heeft deze week nadrukkelijke belangsteling getoond. "We moeten nu eerst de spelers van wie contracten aflopen duidelijkheid geven of ze wel of niet kunnen blijven. Ook met een speler als Van La Parra zijn we in gesprek", zegt Vonk daarover.

[vid] D66 laat de kurken knallen

De winst bij de gemeenteraadsverkiezingen is donderdag met gebak en champagne gevierd bij D66. Partijleider Alexander Pechtold werd in Den Haag met applaus ontvangen door zijn fractiegenoten en medewerkers. In Amsterdam bleek de taart wat aan de krappe kant.

Pechtold ontkurkte hoogstpersoonlijk de eerste fles met bubbels en sneed zelf de taart aan. Hij dankte de medewerkers voor hun grote inzet. "De kiezer weet meer dan ooit wat ze aan ons hebben", zei Pechtold in een toespraakje. "Zowel op lokaal niveau als hier in Den Haag."

De verkiezingswinst betekent niet dat Pechtold de samenwerking met het kabinet ter discussie gaat stellen, zei hij. "Er liggen nog een paar heel belangrijke onderwerpen, daar gaan we volgens afspraak aan werken." Pechtold wees op het belang van een stabiele regering. "Het zou heel erg onverstandig zijn om er nu opeens heel anders in te zitten. De coalitie kan van ons gewoon op een constructieve bijdrage rekenen."

Pechtold legt ook geen nieuwe eisen op tafel. "De wensen die we hebben geuit, zijn bekend." Naar aanleiding van de positieve economische cijfers bepleitte hij al lastenverlaging. En Pechtold ziet mogelijkheden daartoe bij de onderhandelingen. De coalitiepartijen wijzen zijn voorstel namelijk niet ronduit af, zei hij. Daar ligt het begin van een oplossing.

Amsterdam
Op de eerste vergadering van de nieuwe Amsterdamse raadsfractie van D66 bleek dat er niet op een zege ter grootte van 14 zetels was gerekend. De taart bleek namelijk nogal klein uitgevallen, meldt AT5, maar dat mocht de pret niet drukken.

Volgens lijsttrekker Jan Paternotte zullen er nu coalitiegesprekken op inhoud worden gevoerd, niet op basis van 'met wie wel en met wie niet'. Omdat de PvdA en D66 de laatste tijd vooral de verschillen hebben benadrukt lijkt een samenwerking met de sociaaldemocraten, ook door het forse verlies van laatstgenoemde, niet voor de hand liggend.

D66 heeft bovendien gezegd dat het wel eens goed voor Amsterdam zou zijn om een bestuur zonder de PvdA te hebben. Daarmee lijkt een coalitie met de VVD en GroenLinks in zicht te komen, die in de voorgaande periode al in het hoofdstedelijke college zaten.

Watch Dogs PlayStation-exclusive content onthuld

Ubisoft heeft een filmpje uitgegeven waarin de PlayStation-exclusive content voor Watch Dogs wordt getoont. Wanneer je de PlayStation-versie van Watch Dogs koopt krijg je vier extra missies wat ongeveer één uur aan content is, een perk waarbij je telefoon sneller oplaadt en een extra outfit.

Watch Dogs komt uit op 27 mei voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Windows. De Wii U-versie volgt later.

Haagse sporttrainer vast voor ontucht met meisjes

Een 25-jarige sporttrainer uit Den Haag zit sinds begin december vast omdat hij ontucht zou hebben gepleegd met ten minste zeventien minderjarige meisjes. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld. Zijn slachtoffers, bij het misbruik tussen de 11 en 15 jaar oud, waren actief bij de sportvereniging waar de man trainde.

De zaak kwam aan het licht toen een 14-jarig meisje in september aangifte deed. Het misbruik zou in 2010 hebben plaatsgevonden. Uit het onderzoek dat werd ingesteld kwamen meer incidenten naar voren, die zouden hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2013.

Ook online zou de man over de schreef zijn gegaan. Op de computer van de man werden verslagen van een groot aantal seksueel getinte chatgesprekken aangetroffen. Het gaat om enkele tientallen chats.

Vier meisjes deden tot nu toe aangifte van ontucht en online ontucht. Daar komen nog drie aangiften van meisjes die online ontucht bovenop. Tien andere meisjes die slachtoffer zijn geworden wilden geen aangifte doen, maar werden als getuige gehoord. Mogelijk maakte de man, die alleen handelde, meer slachtoffertjes.

De man stond donderdag voor de rechter in een pro-formazitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. Het onderzoek naar het online gedrag van de verdachte wordt voortgezet.

Eerste landelijke warme dag een feit

Het is donderdag de eerste landelijke warme dag van het jaar. Dat meldt Weerplaza. De temperatuur in De Bilt heeft rond 14.30 uur de 20 graden bereikt. Ook is het de warmste 20 maart sinds de metingen in 1901 zijn gestart.

Het oude dagrecord dateert van 1916 toen het kwik net onder de 20 graden bleef steken in De Bilt. Meteoroloog Marco Verhoef noemt het nieuwe record 'een mooi cadeau aan de start van de astronomische lente, vanmiddag om 17.57 uur'.

Hij meldt bovendien dat het donderdag ook de vroegste warme dag is sinds 1990. Toen werd het op 17 maart al 20 graden.

Overigens hebben het zuidoosten en het oosten van Nederland op 9 maart al te maken gehad met temperaturen van 20 graden en hoger. In Maastricht werd het toen zelfs 22 graden. De Bilt bleef echter steken op 19,5 graden waardoor het geen landelijke warme dag werd.

Rotterdamse politieagent ontslagen om fraude

Een medewerker van de politie in Rotterdam is aangehouden op verdenking van fraude in dienstbetrekking. Dat meldt de politie donderdag. De man is op staande voet ontslagen.

De aanhouding volgt na een langer lopend onderzoek, waardoor de man al enige tijd niet aan het werk was. Een woordvoerder wil niet zeggen wat de fraude precies inhield.

De politiemedewerker moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter.

PVV'er stapt op om Wilders-uitspraken

Roland van Vliet, Tweede Kamerlid voor de PVV, stapt op vanwege de uitspraken van Geert Wilders gisteravond. Dat Twittert RTL-verslaggever Frits Wester.

Wilders vroeg zijn publiek of zij 'meer of minder Marokkanen hier in Den Haag en in Nederland willen', waarop men 'minder! Minder!' scandeerde. 

Tegenover RTL Nieuws stelt Van Vliet: "Het voelt als een bevrijding. Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."

"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."

5 hofdames de laan uit

Met de crisis heeft het niets te maken want hofdame is een vrijwillige dienst aan het hof die niet betaald wordt. Maar toch heeft koningin Maxima vijf van de negen hofdames eervol ontslagen. Niet wegens wangedrag overigens, want ze kregen een lintje mee van koning Willem-Alexander. Hij onderscheidde ze allemaal met het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

Wat doet een hofdame de hele dag? Naast, voor of achter de troon staan? Niet bepaald. Ze bereiden binnenlandse bezoeken van de koningin en het koningspaar voor. En omdat zij als beste weten wat er staat te gebeuren, wonen ze die bezoeken vervolgens ook bij. Sinds de troonswisseling is de koningin niet meer het staatshoofd en zijn er dus minder hofdames nodig.

De vijf hebben er samen 121 jaar dienst opzitten. Eentje is zelfs nog begonnen onder koningin Juliana. Bij elke troonswissel stelt het voltallige personeel zijn baan ter beschikking, zodat de nieuwe koning zelf de hofhouding kan inrichten. Het vorstenpaar had de hofdames aanvankelijk gevraagd om nog even aan te blijven. Nu de drukke periode van het eerste halfjaar achter de rug is, achtte de koning in al zijn wijsheid kennelijk de tijd rijp om ‘het contract in beëindigende zin te herzien.’

[vid] 97-jarige maakt comeback

Geen paniek, zelf zingen doet de 97-jarige Vera Lynn niet meer. Maar de ‘sweetheart of the forces’ uit de Tweede Wereldoorlog lanceert wel een verzamelalbum om haar jubileum in de showbiz te herdenken. Als zevenjarige trad ze voor het eerst op en dat is dus 90 jaar geleden.

Het album moet uitkomen op 2 juni, ter herdenking van D-Day dat op 6 juni precies 70 jaar geleden is. Naast de nummers waar ze wereld beroemd mee werd, als 'We’ll Meet Again' en 'The White Cliffs of Dover', staan er ook liedjes op die nog nooit eerder werden uitgebracht.

Vera Lynn had tijdens de Tweede Wereldoorlog een eigen radioprogramma. Daarin zong ze voor de troepen en sprak hen moed in. Ze gaf ook live-concerten in alle frontgebieden, tot India, Birma en Egypte aan toe.

In The Telegraph verklaart Lynn: "Het is heerlijk dat mensen nog steeds van mijn liedjes genieten, vooral als het hen aanmoedigt te herdenken wat er 70 jaar geleden is gebeurd. Het was gewoon mijn plicht om te blijven zingen."

Haar laatste verzamelalbum kwam uit in 2009 en haalde toen de hoogste positie in de Britse hitlijsten. Met hun 87-jarige queen Elizabeth hebben de Britten dus duidelijk iets met dames van hoge leeftijd.

'We'll Meet Again' werd ook gebruikt in de uitmuntende Stanley Kubrickfilm Dr. Strangelove.

De lente is begonnen! *O*

Goed nieuws: de lente is zojuist begonnen! Om 17.57 uur is de zon exact door het lentepunt gegaan.

Geniet er dus maar even van. Helaas kunnen de winterkleren nog niet op zolder en de rokjes uit de kast, want vanaf morgen wordt het kutweer.

Het KNMI voorspelt vanaf morgen zeker twee weken regen en kou. En daar worden wij nu weer niet vrolijk van.

Amerika viert vandaag Spring Break. En daar worden wij wel weer vrolijk van

Gevolgen regelwijziging bij KNHB nog onbekend

Het internationale hockey kent aan het eind van dit jaar een nieuwe regel, zo werd dinsdagochtend bekend. Vanaf september duren wedstrijden niet twee keer vijfendertig minuten, maar vier keer vijftien minuten. Wat de gevolgen zijn voor het Nederlandse hockey, weet ook Guido Davio, manager verenigingszaken en competitie bij de KNHB, nog niet.

"We hebben kennis genomen van het bericht", legt Davio uit. "Volgende week hebben we een vergadering met de FIH en dan nemen we ook deze regel mee. Aan de hand van dit gesprek vormen we als bond een mening en bekijken we wat we ermee doen."

Nederland komt op de Champions Trophy voor het eerst met de nieuwe regel in aanraking. De Oranjevrouwen spelen het toernooi van 29 november tot en met 7 december in Argentinië. De Oranjemannen komen van 13 tot en met 21 december in India in actie.

Spaanse bond spreekt Dominguez vrij

De van doping verdachte atlete Marta Dominguez wordt niet vervolgd door de Spaanse atletiekbond. Volgens de bond zijn de afwijkende bloedwaarden, die in het biologisch paspoort van de oud-wereldkampioene op de steeple chase door de internationale atletiekfederatie IAAF werden gevonden, niet betrouwbaar.

De Spaanse atletiekbond werd door de IAAF opgedragen de atlete voor een periode van vier jaar te schorsen. De atletiekbond zal naar alle waarschijnlijkheid nu naar het internationale sporttribunaal CAS stappen. Op deze manier proberen ze alsnog een straf voor de Spaanse atlete af te dwingen.

Bondsdag besluit tot onderzoek activiteiten NSA

De Duitse Bondsdag heeft donderdag besloten tot een parlementair onderzoek naar de activiteiten van de Amerikaanse National Security Agency en andere buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel.

Zowel de regeringspartijen als de oppositie stemden voor het onderzoek. Daarin zal worden gekeken hoe breed en hoe diep de privécommunicatie van Duitsers door de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het 'Five Eyes'-netwerk - Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - werd bespioneerd en hoe veel Duitse functionarissen hiervan afwisten.

Het onderzoek begint volgende maand. Oppositielid Hans-Christian Ströbele wil dat ook NSA-klokkenluider Edward Snowden wordt gehoord, ook al zullen de VS daar waarschijnlijk bezwaar tegen makken. Snowden verblijft in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.

Het Duitse openbaar ministerie overweegt nog of het een strafrechtelijk onderzoek zal beginnen tegen de activiteiten van de NSA.

Agent beschoten bij deurwaardersbezoek Rijswijk

Een man heeft donderdagmiddag in Rijswijk het vuur geopend toen de politie op zijn stoep stond voor een deurwaarderscontrole. De politie heeft daarop een waarschuwingsschot gelost. Een agent raakte lichtgewond en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De 32-jarige bewoner is uiteindelijk aangehouden.

Het incident gebeurde even na 13.00 uur aan de J.H.A. Schaperlaan. Of de man echt heeft geschoten, moet blijken uit sporenonderzoek. De bewoner verschanste zich na de schotenwisseling in zijn woning en dreigde een einde aan zijn leven te maken door zijn woning op te blazen.

Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Omliggende woningen werden uit voorzorg ontruimd. De politie was met veel personeel ter plaatse. Een arrestatieteam wist de Rijswijker rond 14.30 uur in zijn woning aan te houden. De man is lichtgewond geraakt door rondvliegend glas. Verder vielen geen gewonden.

De politie doet onderzoek naar de aanleiding van het incident.

Groningen-verdediger Magnasco breekt spaakbeen

Stefano Magnasco heeft donderdag op de training van FC Groningen het spaakbeen van zijn rechterarm gebroken. De 21-jarige Chileen kreeg tijdens een partijspel van dichtbij een bal tegen zijn pols en daarbij schoot ook de ellepijp uit positie, meldt de eredivisionist op zijn website.

Magnasco gaat volgende week onder het mes. Dan moet duidelijk worden hoelang hij uit de roulatie is. De rechtsback had aan het begin van het seizoen geregeld een basisplaats, maar de laatste weken komt hij nauwelijks voor in de plannen van trainer Erwin van de Looi.

Magnasco's blessure is niet de enige tegenvaller voor Groningen. Hilal Ben Moussa scheurde maandagavond in een duel van de beloften de voorste kruisband van zijn linkerknie en liep bovendien een beschadiging op aan zijn meniscus.

De 21-jarige middenvelder, die vorig jaar een profcontract tekende en tot dusver twee keer zijn opwachting maakte in het eerste elftal, moet na de operatie waarschijnlijk een halfjaar tot een jaar toekijken.

Drie duels schorsing voor spugende Hull-spits

Hull City-spits George Boyd is voor drie duels geschorst omdat hij spuugde op keeper Joe Hart. De 28-jarige Schot ging zaterdag in de fout tijdens de thuiswedstrijd van Hull City tegen Manchester City (0-2). Boyd en Hart kregen het in de 68e minuut aan de stok toen Hart de aanvaller betichtte van een schwalbe.

Voor het opstootje dat ontstond kreeg de Engels international een gele kaart. De klodder spuug van Boyd werd gemist door de arbitrage, maar door de tv-beelden ontloopt hij zijn straf niet. Hull City, dat dertiende staat in de Premier League, mist Boyd tegen West Bromwich Albion, West Ham United en Stoke City.

Joodse gemeenschap hekelt Wilders-uitspraken

Het Centraal Joods Overleg (CJO), waarin de meeste Nederlandse joodse verenigingen zijn verenigd, hekelt donderdag de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. "Als vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Nederland nemen we met kracht afstand van zijn uitspraken", staat te lezen in een verklaring.

Het CJO 'heeft met afschuw kennisgenomen van de discriminerende uitlatingen van Geert Wilders tijdens zijn toespraak in Den Haag over Nederlandse medeburgers van Marokkaanse afkomst'. In het CJO zijn onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël aangesloten, net als de Federatie Nederlandse Zionisten.

[upd] Zijlstra: 'Wilders misselijkmakend'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft woensdagavond "met walging" gekeken naar de beelden van de PVV-verkiezingsbijeenkomst, waar partijleider Geert Wilders zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. "Dit soort uitingen zijn gif voor de samenleving", zei de PvdA-vicepremier donderdag.

"Onze rechtsstaat garandeert dat iedereen in Nederland, ongeacht afkomst, volledig meetelt en volwaardig onderdeel is van onze mooie samenleving en als individu wordt behandeld", aldus Asscher. "We moeten dit fundament met z’n allen beschermen."

Update 16.58 uur: ook Zijlstra 'misselijk van Wilders'
Novum meldt: de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' is misselijkmakend. Dat vindt fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra, zei hij donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Zijlstra wilde niet zeggen of Wilders hiermee een grens heeft overschreden. "Daar hebben we in Nederland de rechtspraak voor. Maar het zijn woorden die ik nooit in mijn mond zou nemen."

De uitspraken zijn bovendien aanleiding om voorwaarden te stellen aan een eventuele politieke samenwerking. "Als Wilders een maatschappij voorstaat die op deze manier ingericht is, dat is niet de visie van de VVD. Met zo'n visie op de maatschappij, daar zal de VVD nooit aan meewerken", aldus Zijlstra.

Eerder nam ook D66-leider Alexander Pechtold scherp afstand van Wilders' woorden. Volgens Pechtold maakt Wilders veel lawaai om te verhullen dat hij de verkiezingen heeft verloren in Den Haag. Wilders maakt zich schuldig aan 'je reinste discriminatie', aldus Pechtold.

Bram van Ojik (GroenLinks) spreekt van een beschamende vertoning. "De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet is ronduit walgelijk", stelt hij. De GroenLinks-voorman vindt het goed dat aangifte is gedaan tegen Wilders. Zelf wil hij hem met hart en ziel bestrijden in de politieke arena.

Dost weken aan de kant bij Wolfsburg

VfL Wolfsburg moet het zo'n twee weken zonder de goals van Bas Dost stellen. De spits kampt met een ontsteking aan de spieren rondom zijn heup. "Hij is natuurlijk teleurgesteld, want het liep na de winterstop behoorlijk goed bij hem", zei trainer Dieter Hecking donderdag op de clubsite.

De 24-jarige Dost stond eerder dit seizoen al lang aan de kant met een slepende enkelblessure. Sinds zijn rentree in november scoorde hij vier keer in dertien duels. De voormalig topscorer van de Eredivisie wist met name de afgelopen weken regelmatig het net te vinden.

Wolfsburg staat op de zesde plaats in de Bundesliga en doet nog volop mee in de strijd om Europees voetbal. "We hopen dat Dost tijdens de belangrijke wedstrijden in april weer beschikbaar is", liet Hecking weten. Zaterdag speelt de ploeg tegen FC Augsburg.

Dief gaat aan de haal met laptop Eric van Tijn

Eric van Tijn is donderdag bestolen. Tijdens de presentatie van zijn nieuwe meidengroep Girls on Top in de Amsterdamse studio Soundwise ging iemand aan de haal met zijn laptop. "Een of andere kansloze klootzak loopt tussen de filmcrews door Soundwise binnen en steelt mijn laptop! Onwaarschijnlijk brutaal!", briest hij via Twitter.

"Die persoon is naar een kamer gelopen waar veel waardevolle spullen lagen, maar alleen mijn laptop is meegenomen", licht Van Tijn toe tegenover De Telegraaf. Op de computer staat een groot aantal nieuwe producties waar hij aan werkt, maar bezorgd is hij niet. "Alles is heel goed beveiligd. Niemand kan daar zomaar bij."

Obama kondigt meer sancties tegen Rusland aan

De Verenigde Staten stellen meer sancties in tegen hooggeplaatste Russische functionarissen. Ook komen er strafmaatregelen tegen rijke Russen die banden hebben met het Kremlin en tegen een Russische bank. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in de tuin van het Witte Huis. De VS stelden, net als de EU, eerder deze week al sancties in naar aanleiding van de Russische steun voor het referendum op de Krim.

Obama zei dat de VS zich nog steeds ernstig zorgen maken over de situatie in Oekraïne. Een meerderheid van de bevolking van de Krim stemde zondag voor aansluiting bij Rusland. Obama herhaalde dat zijn regering het referendum en het optreden van Rusland als strijdig met het internationaal recht beschouwt.

"Deze sancties zijn een reactie op wat Rusland tot dusver heeft gedaan op de Krim", zei Obama. Als Rusland echter doorgaat met escaleren volgen er mogelijk nog zwaardere strafmaatregelen. Daarbij sloot Obama sancties tegen hele sectoren van de Russische economie niet uit. "Het enige wat Rusland bereikt met verdere escalatie is verder geïsoleerd raken van de internationale gemeenschap."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder donderdag dat EU-leiders overwegen de zogenoemde 'fase 2'-sancties, oftewel de strafmaatregelen tegen individuen, uit te breiden. Als de situatie verslechtert, behoren ook 'fase 3'-sancties, economische sancties, tot de mogelijkheden, aldus Merkel. De Europese regeringsleiders komen donderdag bijeen in Brussel om te praten over de situatie in Oekraïne. De Nederlandse premier Mark Rutte zei donderdag te verwachten dat de EU verdere sancties instelt tegen personen en belangen in Rusland en op de Krim.

De sancties die Washington eerder deze week instelde betroffen reisverboden en bevriezing van tegoeden, en waren vooral gericht tegen personen binnen de Russische overheid. Dit zijn mensen die niet over fortuinen in het buitenland beschikken en de strafmaatregelen maakten dan ook weinig indruk in Moskou. De sancties die nu zijn ingesteld tegen Russische zakenlieden komen mogelijk een stuk harder aan.

[vid] Doema steunt annexatie Krim

De Doema, het Russische lagerhuis, is donderdag akkoord gegaan met de annexatie van de Krim. Het is nu aan het hogerhuis, de Federatieraad, om eveneens zijn fiat te geven. Daarna volstaat de handtekening van president Vladimir Poetin om de annexatie te voltooien.

De inlijving van de Krim is in hoog tempo doorgevoerd. Twee weken geleden kregen Russische troepen het Oekraïense schiereiland in handen. Vorige week liet de bevolking van de Krim in een referendum weten zich bij Rusland te willen aansluiten. Het Westen spreekt van een schending van het internationale recht.


Of ook Doe Maar de annexatie van de Krim steunt is onbekend.
 

Piratenpartij pakt zetel in gebiedscommissie A'dam

De Piratenpartij heeft één zetel in de bestuurscommissie van Amsterdam-West weten te bemachtigen. Maar in de stedelijke gemeenteraden zijn geen piraten terug te vinden. Dat meldt de partij donderdag op haar website.

Jelle de Graaf is woensdag de eerste afgevaardigde geworden van de Piratenpartij in de Nederlandse politiek. Hij kreeg 3,6 procent van de stemmen, genoeg voor een plek in wat tot nu toe de deelraad van Amsterdam-West was.

Volgens piratenvoorman Dirk Poot scoorde zijn partij ook goed in de race om de 'echte' raadszetels in Amsterdam, Zwolle, Groningen en de Zuid-Hollandse gemeente Binnenmaas. Maar de kandidaten kregen net niet genoeg stemmen voor een zetel. "Het zou mooi zijn geweest als we in alle steden waar we meededen een zetel hadden behaald, maar die tijd komt", aldus Poot.

De partijleider ziet zijn partij de afgelopen jaren langzaam maar zeker groeien. In 2010 behaalde de Piratenpartij 0,1 procent bij de landelijke verkiezingen, in 2012 werd dit verdrievoudigd naar 0,3 procent, wat neerkomt op een halve zetel.

"In 2014 hebben we de score gemiddeld vervijfvoudigd. Hier kan iedereen die zich de afgelopen maanden keihard heeft ingezet voor de campagne trots op zijn", schrijft Poot. Volgens hem biedt deze uitslag goede hoop voor de Europese verkieizngen van 22 mei.

Dertig maanden cel voor Eindhovense mensenhandelaar

Een 23-jarige man uit Eindhoven moet tweeënhalf jaar de gevangenis in voor mensenhandel. De pooier dwong zijn jonge vriendin sinds 2010 in de prostitutie te werken. De vrouw woonde bij hem in huis en werd door hem drie jaar lang vervoerd van en naar de plekken waar ze moest werken. Het geld moest ze grotendeels afstaan.

De rechtbank in Den Bosch legde de Eindhovenaar donderdag ook nog een jaar voorwaardelijke celstraf op. De man buitte tussen april en september 2011 ook een andere jonge vrouw uit. Ook zij moest haar prostitutie-inkomsten voor een groot deel afstaan. Tegen beide vrouwen werd geweld gebruikt.

De rechtbank noemt seksuele uitbuiting een bijzonder ernstige vorm van criminaliteit die een grove inbreuk op de persoonlijke vrijheid, waardigheid en lichamelijke integriteit van de slachtoffers inhoudt. Het gedrag van de Eindhovenaar getuigt van volstrekte minachting en volledig gebrek aan respect voor de vrouwen, aldus de rechters. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

OM: hogere straf voor verkrachter plassende vrouwen

Het Openbaar Ministerie wil dat een 27-jarige man uit Sneek een hogere straf krijgt opgelegd voor het verkrachten van acht vrouwen en het aanranden van vier vrouwen tijdens festivals en evenementen. Het OM heeft dan ook hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden, zo meldt zij donderdag.

De Fries kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van 24 maanden opgelegd, waarvan vijftien voorwaardelijk. De officier van justitie had een straf van vier jaar, waarvan een voorwaardelijk geëist en vindt de straf die de man heeft gekregen dan ook niet 'in overeenstemming met de ernst van de feiten en de gevolgen voor de slachtoffers'.

De man heeft op festivals en evenementen als Lowlands en de Sneekweek twaalf vrouwen in hun kruis gegrepen terwijl zij aan het wildplassen waren. In acht gevallen is sprake van verkrachting en in vier gevallen van aanranding.

Samsom: 'Wilders hitst op en zaait haat'

PVV-Geert Wilders heeft zich met zijn uitlatingen over Marokkanen op de verkiezingsavond woensdag schuldig gemaakt aan "ophitsen" en "haatzaaien". PvdA-leider Diederik Samsom heeft dat donderdag tegen het ANP gezegd.

Haatzaaien is een strafbaar feit, maar Samsom is niet van plan aangifte te doen. "Wat hij gisteravond deed, is politiek gezien haatzaaien. Dat is strafbaar. Maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus gedaan grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment", aldus Samsom.

"Deze kwestie moeten we politiek oplossen. Het is een maatschappelijke kwestie. Ook een juridische en ik ga ervan uit dat er aangifte wordt gedaan. Maar ik ben een politicus en moet hem met politieke wapens bestrijden."

Met het ophitsen, met als doel 'minder Marokkanen' is Wilders "echt een paar grenzen over gegaan", zegt Samsom. "Dat heeft in de samenleving ongelooflijk veel emoties opgeleverd en ons de koude rillingen. Ik hoop dat andere partijen hem ook scherper gaan aanpakken en hoop ook dat er binnen de PVV een discussie loskomt over de manier waarop je politiek wil bedrijven."

Baby's in New York mogen gratis naar Nymphomaniac

Een bioscoop in Manhattan heeft een manier gevonden om ouders met kleine kinderen toch naar matineevoorstellingen te krijgen. Om ze de lasten van een dure kinderoppas uit handen te nemen, mogen baby's gratis mee naar de film. In dit geval mogen de zuigelingen ook gratis naar Nymphomaniac Vol.1, inclusief de omstreden seksscènes.

Het tweeluik van Lars von Trier gaat over een nymfomane die al haar sensuele avonturen uit de doeken doet, en die via flashbacks in de film te zien zijn. Met centrale thema's als seksverslaving en sadomasochisme heeft de film in de Verenigde Staten een filmkeuring gekregen van NC-17, oftewel 'ongeschikt voor kinderen jonger dan 17 jaar'. In Nederland kreeg de film de hoogste leeftijdskeuring van 16 jaar en ouder.

"Op deze manier geven wij ouders van kleine kinderen de mogelijkheid de film te zien als deze nog in de bioscoop draait", valt op de site van de Sunshine Cinema te lezen. "Wij bieden onze bezoekers alle films, ongeacht onderwerp of filmkeuring."

OM inventariseert aangiftes tegen Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie in Den Haag telt donderdag de aangiftes die zijn binnengekomen over de uitspraken van Geert Wilders. Wat ermee wordt gedaan, is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk. "Dat vergt een nauwkeurige bestudering van de uitspraken van Wilders en daar hebben we tijd voor nodig."

Later op de dag komt het OM met exacte cijfers. In het hele land hebben mensen aangifte van discriminatie gedaan tegen Wilders. Die riep woensdagavond tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Den Haag te gaan zorgen voor minder Marokkanen in Nederland.

Inmiddels hebben ruim 35 duizend mensen een Facebook-pagina geliket die mensen oproept om aangifte te doen tegen Wilders.

'Ma Flodder' ontdaan door verlies Red Amsterdam

Nelly Frijda vindt tragisch dat 'haar' Red Amsterdam de zetel in de gemeenteraad kwijt is. De 77-jarige Flodder-actrice was zesde op de kandidatenlijst van de partij, die woensdag te weinig stemmen kreeg om haar plekje in de raad van de hoofdstad te behouden. "Ik had dit niet verwacht en vind het tragisch."

"Ik vind het heel jammer en ben heel erg teleurgesteld", zegt Frijda donderdag tegen Show Vandaag. "Ik wist wel dat we geen grote partij zouden worden, maar dit heb ik niet aan zien komen." De actrice blijft echter strijdvaardig. "Ik weet niet of de partij blijft bestaan. Als het aan mij ligt, zetten we onze schouders eronder en gaan we absoluut door."

Geen raadszetel voor waxinehoudergooier

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink heeft in Nijmegen geen zetel in de gemeenteraad kunnen bemachtigen. Met iets meer dan 180 stemmen was hij kansloos, blijkt uit de uitslagen.

Lensink vindt echter zelf dat hij een 'verkiezingsoverwinning heeft geboekt' aangezien zijn campagne laat is gestart en hij het als eenmanspartij naar eigen zeggen beter heeft gedaan dan concurrenten met meer kandidaten op de lijst, stelt hij op zijn website.

Het verkiezingsresultaat is voor Lensink, die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, aanleiding om eind april een nieuwe republikeinse politieke organisatie op te richten. "Die zal naar verwachting meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in 2015."

Lensink deed mee onder de naam Republikeinse Piraten, een verwijzing naar de Piratenpartij waaraan hij zich nauw verwant voelt. De Piratenpartij wilde echter niet dat Lensink onder de vlag van deze partij meedeed in Nijmegen, maar verloor een kort geding hierover.

Wilders verduidelijkt nogmaals zijn woorden

PVV-leider Geert Wilders is niet van plan zijn woorden over 'minder Marokkanen' terug te nemen of excuses te maken. "Ik heb geen woord verkeerd gezegd, ik ga me nergens voor excuseren", zei Wilders donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik denk dat dat hele normale en gezonde standpunten zijn."

De PVV pleit volgens Wilders al jaren voor 'minder Marokkanen'. Dat wil hij bereiken door minder immigranten uit islamitische landen toe te laten, vrijwillige remigratie naar het thuisland te bevorderen en criminele Marokkaanse Nederlanders met twee paspoorten de Nederlandse nationaliteit af te nemen en ze huiswaarts te zenden.

"Die drie dingen bij elkaar leiden tot minder Marokkanen en het is toch te gek voor woorden dat ik dat niet mag zeggen?", stelde Wilders. "Ik heb geen woord verkeerd gezegd en ik ga me nergens voor excuseren." Het beeld dat de PVV alle Marokkanen het land wil uitzetten, is 'complete onzin'. De PVV noch Wilders hebben daartoe ooit opgeroepen.

In Duitse media wordt Wilders inmiddels vergeleken met de nazi Joseph Goebbels vanwege de manier waarop de PVV-leider woensdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst het publiek ophitste door te vragen of zij minder Marokkanen willen. Wilders noemt die vergelijking 'smakeloos'.

Red Bull in beroep tegen diskwalificatie Ricciardo

Red Bull is het niet eens met de diskwalificatie van Daniel Ricciardo in de Grand Prix van Australië. Het Oostenrijkse Formule 1-team heeft officieel beroep aangetekend bij de internationale autosportfederatie FIA. Ricciardo moest zijn tweede plek zondag inleveren, omdat hij tijdens de race op diverse momenten het maximum verbruik overschreed.

De eerste race van het seizoen werd gewonnen door de Duitser Nico Rosberg van Mercedes. Achter Ricciardo kwamen Kevin Magnussen en Jenson Button als derde en vierde over de finish in Melbourne. Door de diskwalificatie van de thuisfavoriet schoven zij een plekje op.

[vid] Duitsers: 'Wilders Goebbels-achtig'

De Volkskrant meldt op basis van de kranten die onze vrienden over de grens dagelijks volschrijven, dat Wilders ook internationaal flak krijgt voor zijn uitspraken van gisteren.

De Spanjaarden schrijven bij monde van El País dat de opkomst van 'de xenofobe en anti-islamitische Geert Wilders' door zijn zege in de 'slaapstad in de buurt van Amsterdam' die Almere heet, nog eens benadrukt wordt.

De Duitsers, wereldwijd het enige volk dat ongestoord mag Godwinnen, trekken in artikelen van de Deutsche Press-Agitentur (DPA) de vergelijking met Joseph Goebbels. Die schreeuwde ooit de fameuze woorden "Wollt Ihr den totalen Krieg?" waarop het aanwezige volk scandeerde van ja.

Wilders gaat met zijn 'minder Marokkanen in Nederland'-uitspraak veel verder dan eerst, merken de Duitsers op, 'omdat hij voorheen alleen de uitzetting van criminele buitenlanders verlangde.'

DPA: "De vraagstelling herinnert daarbij aan de beroemde Sportpalastrede van de nationaalsocialistische propagandaminister Joseph Goebbels, waarin hij in 1943 tot 'totale oorlog' opriep."

De Belgen beschrijven het tafereel in De Standaard: "Wilders liet zijn partijgenoten luidkeels schreeuwen dat ze minder Marokkanen in hun stad en land willen."

Ook het Amerikaanse persbureau Associated Press schreef inmiddels een artikel over de volgens Duitsers 'Goebbels-achtige' speech.

Olympisch kampioene HŲfl-Riesch stopt met skiŽn

Meervoudig olympisch kampioene alpineskiën Maria Höfl-Riesch neemt per direct afscheid van de wedstrijdsport. Dat heeft de Duitse donderdag bekend gemaakt. De 29-jarige Höfl-Riesch kwam bij de seizoensfinale in Lenzerheide hard ten val, wat haar de World Cup algemeen kostte.

Riesch, zoals ze destijds heette, grossierde in medailles bij de junioren. Bij vier deelnames aan de WK junioren won ze in totaal vier gouden medailles, op de super-G, afdaling, reuzenslalom en de combinatie. Hierdoor werd al snel duidelijk dat ze zeer getalenteerd was op meerdere disciplines.

In februari 2001 maakte Riesch in Garmisch-Partenkirchen haar debuut in de World Cup. Vanaf het volgende seizoen zou ze een vaste plek hebben in het Duitse team. In eerste instantie deed ze meestal alleen mee aan de slalom en reuzenslalom, waar ze vaak ook niet aan de finish kwam. In december 2002 werd ze tijdens de combinatie in Lenzerheide derde, haar eerste podium.

In het begin van 2004 volgde haar doorbraak. In het Oostenrijkse Haus im Ennstal won ze haar eerste World Cup, de afdaling. Een dag later deed ze dat op de super-G nog eens over. Bijzonder was dat ze een maand later in het Finse Levi de slalom won, in tegenstelling tot de snelle afdaling juist de meest technische discipline. Ze eindigde het seizoen op haar achttiende al als derde in de World Cup.

Vanwege blessures zat het lang tegen, maar vanaf het seizoen 2007/2008 deed Riesch weer volop mee aan de top. Tot en met het huidige seizoen, haar laatste, zou ze elk jaar bij de beste drie in de World Cup horen, zeven jaar op rij. In 2011 won ze haar enige World Cup algemeen, terwijl ze daarnaast nog vijf World Cups won op individuele disciplines. In 2008 was ze de beste op de super-G en de combinatie, in 2009 en 2010 won ze op de slalom en afgelopen seizoen was ze de beste op de afdaling.

Ook op de grote toernooien stond Höfl-Riesch, zoals ze na haar huwelijk genoemd werd, er altijd weer. In 2009 won ze de wereldtitel op de slalom, terwijl ze in 2013 de beste was op de combinatie. Haar grootste successen kwamen echter op de Olympische Spelen. In Vancouver 2010 won ze goud op zowel de slalom als de combinatie. Vier jaar later won ze in Sochi opnieuw de combinatie, terwijl ze zilver pakte op de super-G. 

Höfl-Riesch deed in haar carrière mee aan 356 World Cup-wedstrijden, met maar liefst 81 podiumplaatsen als resultaat. Bij 27 World Cups was zij de beste, waaronder wedstrijden op de slalom, combinatie, super-G en afdaling. Alleen een reuzenslalom wist ze nooit te winnen, vreemd genoeg bleef dat altijd haar zwakke discipline.

Tijdens de World Cup-finale in Lenzerheide wilde ze een week geleden de titel opnieuw pakken. Op de afdaling kwam ze echter hard ten val en liep ze een schouderblessure op. Ondanks het feit dat de World Cup op de afdaling wel voor haar was, moest ze toch afscheid nemen van de algemene beker, die ging naar Anna Fenninger. Na een week van nadenken besloot de Duitse om haar carrière vaarwel te zeggen.

RTL: 'Geert, ga je schamen'

Voor het eerst in het 25-jarige bestaan van RTL Nieuws heeft de redactie stelling genomen, stelt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in een open brief aan Geert Wilders.

Die riep gisteren op een PVV-bijeenkomst in de Hofstad dat hij ging zorgen voor minder Marokkanen 'in Nederland én in Den Haag'. Dat kwam hem direct op kritiek van BN'ers, politici, Marokkanen en veel anderen te staan.

"Beste Geert," begint de brief, "Je weet: RTL Nieuws heeft geen mening. Nergens over. We doen niet aan hoofdredactionele commentaren. Niet over stoeptegels, niet over Marokkanen, niet over de euro. En dus ook niet over de PVV, of over jou."

"Wij stellen er een eer in om zo onbevangen en onpartijdig mogelijk verslag te doen; over alle relevante maatschappelijke kwesties, over de bonte kakofonie van meningen, en dus ook over die zaken die de Nederlandse samenleving splijten. Wij werken voor álle kiezers van Nederland."

RTL is ontdaan, schrijft Klein verderop in de brief: "De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt - zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen - en dan de zaal laten scanderen: 'Minder, minder, minder!' Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: 'Gaan we regelen'. Misselijkmakend. En dan die doortrapte, doorzichtige zogenaamde nuancering - 'criminele Marokkanen'. Ja, ja, ja. Vind je het gek dat het historische vergelijkingen regent? Nee, natuurlijk niet - je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie."

"En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken. Laten we wel wezen: hoe een rechter er eventueel uiteindelijk ook over oordeelt: je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook.... Ik probeer mijn kinderen de betekenis van artikel 1 van onze Grondwet uit te leggen - alle mensen zijn voor de wet gelijk - en jij beoordeelt mensen op hun afkomst? Je gebruikt afkomst voor politiek gewin?"

"Ach, je zult je schouders er over op halen. Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen. En omdat Nederland van álle Nederlanders is, kunnen we ons níet niet uitspreken."

De hele brief is hier te lezen.

[vid] OfficiŽel: Justin Bieber is misbakesel van natuur

Dat Justin Bieber een beetje 'raar' is is geen geheim, maar toch kon hij voor de echte 'beliebers' geen kwaad doen. Bij het opnemen van zijn verklaring door de Australische autoriteiten gedroeg het tienersterretje zich verre van voorbeeldig.

Bieber werd ondervraagd over zijn betrokkenheid bij het mishandelen van fans door zijn bodyguards.

Entertainmentsite TMZ kwam de video op het spoor en publiceerde deze. Hierop is te zien hoe Bieber zich opstelt als een totale arrogante betweterige pisvlek. 

Dortmund vier weken zonder Schmelzer

Borussia Dortmund moet het in de kwartfinale van de Champions League zonder Marcel Schmelzer stellen. De 26-jarige linksback liep woensdag in het duel tegen Zenit Sint-Petersburg een spierscheurtje in zijn hamstring op, meldt de Duitse club donderdag. Hij moet vier weken toekijken.

De kwartfinales van de Champions League, waarvoor vrijdag wordt geloot, worden in de eerste twee weken van april afgewerkt, waardoor Schmelzer er dan zeker niet bij is. De halve finales worden later die maand gespeeld.

Schmelzer viel tegen de Russen na 77 minuten geblesseerd uit. De elfvoudig Duits international mist ook de komende wedstrijden van Dortmund in de Bundesliga, waaronder confrontaties met Schalke 04 en Bayern München.

Schalke kan tijdens het duel tegen Dortmund dinsdag niet beschikken over Benedikt Höwedes. De verdediger heeft eveneens een hamstringblessure en is enkele weken uitgeschakeld. Voor zowel Schmelzer als Höwedes lijkt het WK in Brazilië niet in gevaar te komen.

De formatie uit Gelsenkirchen staat momenteel derde in de Bundesliga, een punt achter Dortmund. Als beide ploegen dit weekeinde punten verspelen, kan Bayern zich al tot kampioen kronen.

Kleibeuker op zoek naar nieuwe ploeg

Carien Kleibeuker moet op zoek naar een nieuwe schaatsploeg. De winnares van olympisch brons op de 5000 meter in Sochi vertrekt bij MKBasics.nl. Aanleiding voor de breuk is een verschil in inzicht over hoe de toekomst bij het team eruit moet zien. Dat meldt de marathonploeg donderdag.

Het was pas het eerste seizoen van Kleibeuker bij MKBasics.nl. De 36-jarige schaatsster won naast haar medaille op de Spelen twee landelijke marathons, waaronder de finale in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Na het vertrek van Kleibeuker blijven Elma de Vries, Iris van der Stelt en Kimberly Muusse over in het team van coach Jack de Rijke. Kleibeuker trainde in aanloop naar de Winterspelen veel mee met de formatie van Jillert Anema.

Eis: tot 7 jaar voor plofkraken door heel Nederland

Tegen vijf mannen die verdacht worden van onder meer ram- en plofkraken in heel Nederland heeft het Openbaar Ministerie donderdag tot zeven jaar cel geëist. De mannen, die dure gestolen auto's zoals een Audi RS6 gebruikten bij de plofkraken, maakten in totaal ruim half miljoen euro buit.

In wisselende samenstelling zouden de vijf mannen uit Amsterdam en omgeving, in de leeftijd van 27 tot 39, zich ook schuldig hebben gemaakt aan inbraken en het stelen van auto's. De ram- en plofkraken vonden plaats in Halsteren, Wezep, Wierden en Heemskerk.

Volgens het OM hebben de verdachten zich bij de plofkraken niks aangetrokken van de gevaren voor omwonenden. Die risico's waren groot, gezien de ravage die de ontploffingen veroorzaakten. "De verdachten hebben door hun handelen gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving veroorzaakt", aldus het OM.

De rechtbank doet op 8 april uitspraak.

Amsterdamse nikabstemmer probeerde het vaker

De man die woensdag in Amsterdam gekleed in een nikab als vrouw wilde stemmen, heeft dat in ieder geval bij bij twee stembureaus geprobeerd. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente donderdag. Omdat de stempas van de man niet is ingenomen, is een volgende poging mogelijk wel gelukt.

Het proberen te stemmen met de identiteit van een ander is strafbaar. Wie de gesluierde man was, wordt waarschijnlijk echter niet duidelijk. "We zetten daar geen team van detectives op", aldus de woordvoerder.

De man toonde bij de stembureaus in de stadsdelen West en Zuid zijn stempas en het paspoort van een jonge vrouw. Op een van de stembureaus kreeg een stembureaulid argwaan en vroeg de man mee te komen naar een aparte ruimte. Op beide stembureaus leidde het ertoe dat de man wegrende.

BN'ers ook boos om Marokkanen-uitspraken Geert Wilders

Ook bekend Nederland laat zich horen na de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. "Ik heb aangifte gedaan", twitterde Georgina Verbaan, met een link naar een meldformulier van de politie. "Melding", verbeterde ze zichzelf later. Wilders beloofde woensdagavond bij een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag te gaan zorgen voor minder Marokkanen in Nederland.

"Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft", doet ook Thijs Römer een duit in het zakje. Die uitspraak, waarmee Römer lijkt te verwijzen naar Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, leidde op Twitter tot een stormvloed aan verontwaardigde reacties.

"Ik wil jullie doorverwijzen naar de laatste scène uit 06/05 van Van Gogh", voegde de acteur later toe, verwijzend naar de film van Theo van Gogh waarin feiten en fictie rond de moord op Pim Fortuyn worden vermengd en waarin Römer een hoofdrol speelde. "Uiteraard hoop ik dat de geschiedenis zich niet zal herhalen."

Nederlandse Marokkanen, onder wie acteurs Nasrdin Dchar en Achmed Akkabi, kwamen ook in actie. Ze twitterden de afgelopen dagen een selfie met hun Nederlands paspoort onder de hastag #bornhere.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen liet Wilders al van zich horen. De PVV-voorman zei vorige week bij een campagnebijeenkomst in Den Haag dat de stad te veel Marokkanen heeft.

[vid] Kwak in bakkes is gezond!

Heren, vanaf heden staat niets jou meer in de weg om je vriendin vol in haar gezicht te blaffen. Sperma schijnt zeer goed te zijn voor de huid. Vrouwen zien er met mannenpap een stuk jonger uit.

Je kent het vast wel van de vele natuurfilms. Een kerel trekt zich net voor het moment suprême terug, waarna de vrouw in kwestie de kloppende roede voor haar hoofd houdt. Vervolgens spuit de potente kerel zijn liefdesnectar vol in de bakkes van het vrouwtje, waarna zij het verlekkerd overal uitsmeert.

Voortaan is dus ook voor jou deze schone taak weggelegd. Je zaad is namelijk hét middel voor de eeuwige jeugd. Tenminste, als wij Stella Ralfini mogen geloven. Zij is inmiddels 67 jaar, maar toch ziet ze er nog niet als een graftak uit. Het geheim? Sperma, zo verklapt ze.

"Tijdens een reis door India kwam ik in contact met een van de mooiste vrouwen die ik ooit had gezien", vertelt de brunette. "Ze vertelde me dat ze al in de zestig was, maar ze leek veel jonger. Haar huid was zo zacht en zonder rimpels, ik moest haar geheim weten!"

"Het geheim was een gezichtsmasker, gemaakt van de sperma van haar echtgenoot", zo vervolgt ze. Een zeer oud recept, zo blijkt, dat van moeder op dochter is doorgegeven. "Omdat ik van nature nieuwsgierig ben, besloot ik het zelf te proberen. Al na enkele maanden straalde mijn huid als nooit tevoren!"

Volgens Ralfini hoef je de facial slechts eens per twee weken uit te voeren. Wel moet je de therapie zeker drie maanden volhouden om het eerste effect op te merken. Veel moeite hoeft het overigens niet te kosten. "Na de seks spuit je het sperma op je hand waarna je de kwak op je gezicht en nek smeert. Laat het een kwartier zitten en was het weer af met warm water."

Ohja, de vrouw in kwestie raadt aan dat de leverancier van de mannenpap met de hand wordt bevredigd. Zo krijg je de zaadjes rechtstreeks uit de bron en kun je een beetje richten. Maar niets staat je tegen om het zelf rechtstreeks in haar bakkes te kwakken. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: door een jongere huid, hebben vrouwen meer zin aan seks. Het is maar dat je het effe weet...

Met ondersteunend filmpje, ter leering ende vermaeck...

Poetin: rijke Russen moeten belasting betalen

Rijke Russen zouden hun in het buitenland gestalde miljarden moeten terughalen naar Rusland en er daar belasting over betalen. Dat vindt president Vladimir Poetin. Russen die hun fortuin op buitenlandse rekeningen hebben gestald lopen het risico niet meer bij hun geld te kunnen, nu het Westen sancties tegen Russische personen heeft ingesteld.

Poetin sprak donderdag met een aantal van de rijkste mensen in Moskou. Hij zei dat bedrijven 'zich moeten registeren in Rusland en belastingen moeten betalen in het moederland'.

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden deze week sancties in tegen een aantal Russen, in verband met het door Rusland gesteunde referendum op de Krim. Tot dusver worden echter alleen Russische functionarissen getroffen door de strafmaatregelen. Rijke bondgenoten van Poetin bleven buiten schot, maar de EU en de VS sluiten verdere sancties niet uit.

Hockeyduels vanaf september tien minuten korter

Hockeyduels op internationaal niveau worden vanaf 1 september niet meer in twee helften van 35 minuten afgewerkt, maar in vier kwarten van een kwartier. Dat meldt de internationale hockeyfederatie FIH donderdag. De totale speeltijd wordt daardoor met tien minuten teruggebracht.

Na het eerste en het derde kwart volgt een pauze van twee minuten, de rust halverwege het duel blijft tien minuten. De FIH voert ook een time-out van veertig seconden in na het geven van een strafcorner en een extra onderbreking van veertig seconden na een doelpunt.

De nieuwe regels moeten de intensiteit van de wedstrijden verbeteren, onder meer omdat de speeltijd optimaal wordt benut. In de Euro Hockey League en Hockey India League werd de nieuwe opzet al getest.

"Met de extra pauzes hebben fans vaker de mogelijkheid om hoogtepunten terug te zien. Of ze nu in het stadion zitten of niet. En coaches en spelers zullen verbetering zien in hun prestaties met de extra kansen om te drinken en de tactiek te bespreken", somt voorzitter Leandro Negre van de FIH op.

De opzet geldt voor de Champions Trophy, die in november begint in Argentinië, de World League en ook voor de Olympische Spelen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 12

Grote namen van vroeger en nu duiken op in de bioscoop, deze week, als Kevin Costner, Julia Roberts, Sylvester Stallone, Meryl Streep, Robert DeNiro, Kim Basinger te zien zijn in August: Osage County, 3 Days to Kill en Grudge Match. Zij worden vergezeld van kleinere en in opkomst zijnde namen, en een natuurdocumentaire, verteld door Midas Dekkers.

August: Osage County

In August: Osage County, een zwart-komisch drama genomineerd voor 2 Oscars, schitteren Oscar-winnaressen Meryl Streep en Julia Roberts als moeder en dochter van de disfunctionele Weston familie.

3 Days To Kill

Geheim agent Ethan Runner is ziek en heeft niet lang meer te leven. Zijn laatste levensdagen wil hij rustig met zijn familie doorbrengen om de band met zijn dochter, die al een tijd van hem vervreemd is, aan te halen. Maar alles verandert wanneer hij van Vivi Delay een experimenteel medicijn aangeboden krijgt dat zijn leven kan redden, in ruil voor één laatste opdracht…

Grudge Match

Grudge Match gaat over twee oude boksrivalen die nog één keer hun bokshandschoenen aantrekken voor het laatste, beslissende gevecht.

Ain't Them Bodies Saints

Ain't Them Bodies Saints is een aangrijpend verhaal over liefde en de zoektocht naar vrede, terwijl het verleden je op de hielen zit…

Endless Love

Endless Love vertelt het opwindende liefdesverhaal tussen de aantrekkelijke David en de onschuldige Jenny.

Once Upon A Forest

De makers van March of the Pengiuns nodigen je uit op een exotisch avontuur naar het meest geheime en ongerepte oord op aarde: het oerwoud. Laat je betoveren door de wildernis van het amazonewoud alsof je er midden in zit.

Deze mooie mix van releases is zoals gebruikelijk vanaf nu te zien.

Pechtold: Wilders overschreeuwt zichzelf

PVV-leider Geert Wilders overschreeuwt zichzelf met zijn herhaalde oproep tot minder Marokkanen. Dat zei partijleider Alexander Pechtold (D66) donderdag in een reactie.

"Hij overschreeuwt zichzelf, en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over", zei Pechtold. "Dat betekent ook dat niet alleen wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben." In de Tweede Kamer bestrijdt Pechtold Wilders sinds het eerste uur.

De grens die Wilders is overgegaan is die van discriminatie. Pechtold sprak van 'je reinste discriminatie'. Voorheen ageerde de PVV-leider nog tegen het geloof en daarvan kun je zeggen dat het een keuze is. Maar mensen aanpakken op hun afkomst is 'pure discriminatie'.

De D66-voorman wil niet zo ver gaan om aangifte tegen Wilders te doen. Hij bestrijdt hem in het parlement, zei hij. Maar het staat elke burger die zich gediscrimineerd of gekrenkt voelt wel vrij om zijn recht te zoeken, aldus Pechtold.

Pechtold noemt het verder treurig dat Wilders weer de aandacht weet te trekken, ofschoon hij heeft verloren in Den Haag. "Hij heeft helemaal niets geleverd, hij verliest vandaag in Den Haag. Wat is dan je verhaal? Ja, schreeuwen." "Ik zou zeggen: een beetje dimmen."

Wilders vroeg woensdagavond aan een juichend publiek tijdens een verkiezingsbijeenkomst of ze meer of minder Marokkanen willen. Er klonk een overduidelijk 'minder' vanuit de zaal in Den Haag. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde de PVV-leider.

'Chris Brown betaalt grof geld voor vrijheid'

Chris Brown is bereid diep in de buidel te tasten om een langdurige celstraf te ontlopen. De 24-jarige zanger probeert uit man en macht zijn zaak in Washington af te kopen om zo te voorkomen dat hij in Californië alsnog achter tralies verdwijnt voor de mishandeling van Rihanna. Ingewijden vertellen entertainmentwebsite TMZ dat Browns advocaat druk in onderhandeling is met de man die de zanger beschuldigt van mishandeling.

Volgens TMZ moet Brown een hoge prijs betalen voor zijn vrijheid. De entertainmentsite schrijft dat het slachtoffer in Washington enkele tonnen eist. Als Brown een veroordeling in Washington weet te ontlopen, voorkomt hij waarschijnlijk dat hij lange tijd moet brommen in Californië. Brown zit in momenteel Los Angeles vast in afwachting van de zaak in Washington, die op 17 april verder gaat. De zanger en zijn bodyguard zouden in oktober een man in elkaar hebben geslagen.

Daarmee overtrad Brown voor de zoveelste keer de voorwaarden van zijn proeftijd die hij in 2009 opgelegd kreeg na het in elkaar timmeren van zijn toenmalige vriendin Rihanna. Na de vechtpartij in Washington dreigde Brown ook al achter tralies te verdwijnen, maar omdat hij destijds in een afkickkliniek probeerde af te rekenen met zijn drugsverslaving en woedeaanvallen, bleef de zanger buiten schot.

Brown werd vrijdag echter uit de afkickkliniek geschopt omdat hij zijn handen niet van de aanwezige dames af kon houden. De zanger werd direct na zijn vertrek uit de kliniek gearresteerd en zit sindsdien vast. Als Brown de zaak in Washington schikt, bestaat volgens TMZ de kans dat hij op korte termijn weer op vrije voeten komt.

Maandag kreeg Brown te horen dat hij nog zeker een maand moet brommen. De zanger moet het proces in Washington in de cel afwachten. Als hij wordt veroordeeld wegens mishandeling is de kans groot dat hij in Californië zijn kansen heeft verspeeld en alsnog vier jaar in een gevangenis moet slijten voor het mishandelen van Rihanna. In Los Angeles wordt op 23 april beslist over de toekomst van Brown.

Obama en Rutte gaan samen De Nachtwacht bekijken

De Amerikaanse president Barack Obama brengt maandag voorafgaand aan de Nuclear Security Summit (NSS) een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zullen hem daar ontvangen. Het museum is die dag tot 13.00 uur gesloten.

Bij een rondleiding doet directeur Wim Pijbes onder meer de eregalerij met de pronkstukken van het museum aan. Een daarvan is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Ook zullen Rutte en Obama twee historische documenten bekijken die de relatie tussen Nederland en de VS markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782.

Het Plakkaat van Verlatinghe diende als inspiratie voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en is speciaal voor het bezoek van Obama uit het Nationaal Archief in Den Haag naar het Rijksmuseum overgebracht.

Na de rondleiding gaan Rutte en Obama in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Daarna zullen zij beide een persconferentie geven. De Amerikaanse president zal na zijn bezoek aan de hoofdstad rond 10.45 uur per helikopter vanaf het Museumplein naar Den Haag vliegen voor het bijwonen van de NSS.

IndiŽrs schuldig aan groepsverkrachtingen

Vijf mannen zijn donderdag in India schuldig bevonden aan de verkrachting van een jonge fotojournaliste en een medewerker van een callcenter in Mumbai vorig jaar. Drie van hen werden in beide zaken veroordeeld. De mannen kunnen rekenen op zeker twintig jaar cel, en mogelijk zelfs levenslang. De strafmaat wordt waarschijnlijk vrijdag uitgesproken.

De 22-jarige journaliste werkte in augustus met een mannelijke collega aan een opdracht op een verlaten industrieterrein toen zij door een groep mannen werden benaderd. Zij boden hun toegang tot een leegstaand fabriekspand. Eenmaal binnen werd de collega van het slachtoffer geslagen en vastgebonden, terwijl de vrouw zelf door de vier aanvallers werd verkracht.

Het andere slachtoffer werd een maand eerder in hetzelfde verlaten gebouw door meerdere mannen verkracht.

Treinverkeer tussen Groningen en Assen plat

Het treinverkeer tussen Groningen en Assen ligt donderdag tot de avondspits vrijwel plat. Oorzaak is een defecte bovenleiding bij Beilen, meldt de NS. De vervoerder heeft bussen ingezet. Ook rijden volgens Prorail 'enkele' treinen, zowel intercity's als sprinters.

De schade is flink, zegt een woordvoerder van Prorail. "Er zijn twee kabels geknapt, dus het duurt wel even voordat de bovenleiding gemaakt is." Hij noemt de hinder voor reizigers vervelend, maar relatief klein. "We willen het probleem voor de avondspits verholpen hebben", aldus de woordvoerder.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een halfuur tot een uur. De verstoring is naar verwachting rond 16.30 uur verholpen.

Hilhorst stapt op na fors verlies PvdA Amsterdam

Pieter Hilhorst stapt per direct op als politiek leider van PvdA in Amsterdam na het forse verlies van zijn partij in de gemeente Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Dat is te lezen op de website van de PvdA Amsterdam. Ook legt hij zijn taken als wethouder per direct neer.

"De PvdA heeft flink verloren. Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren. Ik ben de politiek in gegaan om het verschil te kunnen maken, omdat ik me druk maak om zaken als taalachterstand, schooluitval en de jeugdzorg. Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor deze idealen", aldus Hilhorst in de verklaring.

Hilhorst, die bij de verkiezingen van woensdag de lijsttrekker was, wil dat zijn partij met een schone lei kan beginnen en kan werken aan 'het herstel van het vertrouwen'. "Daarom stap ik vandaag op."

De nieuwe fractie van de PvdA is woensdag bijeenkomen en op de hoogte gesteld van het besluit. Ze begrijpen de keuze van Hilhorst. Fractievoorzitter Marjolein Moorman zal voorlopig de rol van partijleider op zich nemen.

Voorzitter Martijn Kool noemt Hilhorst een 'betrokken politicus die zich zijn hele leven voor Amsterdam heeft ingezet'. "Helaas trekt hij nu zijn consequenties. Ik vind dat een moedig besluit en bewonder de tomeloze energie waarmee hij de afgelopen anderhalf jaar heeft gestreden voor onze idealen."

Samsom:
"Het vertrek van Pieter Hilhorst is een 'zwaar verlies voor de partij". Dat heeft PvdA-partijleider Diederik Samsom gezegd voor zijn fractie in de Tweede Kamer donderdag bijeenkwam. Samsom omschreef Hilhorst als een 'talentvol politicus met tomeloze inzet'. "Dat hij nu weggaat is een groot verlies."

Wanneer een politicus vertrekt, is dat altijd een 'tragische gebeurtenis', volgens de PvdA'er. Tegelijkertijd heeft Samsom begrip voor zijn overwegingen. "Hij heeft zelf geconcludeerd dat hij niet verder kan."

Onder Hilhorsts aanvoering werd de PvdA sinds 1946 voor het eerst niet de grootste partij in Amsterdam. Ook in andere steden leden de sociaaldemocraten forse verliezen, zoals in Rotterdam. Samsom verwacht echter niet dat nog meer lokale PvdA'ers zullen opstappen. "Ik heb geen aanleiding om dat te verwachten."

Ook Samsom zelf verbindt geen conclusies aan de slechte stembusuitslag. Hij herhaalde dat hij geen 'mooiweerpoliticus' is. "Ik voel me verantwoordelijk voor het herwinnen van het vertrouwen", zei Samsom. "Ik ben gekozen om leiding te geven aan mijn partij. Ik ben niet van plan om bij de eerste tegenslag op te stappen."

Spekman:
Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman noemt het vertrek van Pieter Hilhorst zuur. Dat laat Spekman donderdag weten in een reactie op het aftreden van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker, die woensdag een grote verkiezingsnederlaag leed.

"Het vertrek van Pieter Hilhorst is natuurlijk ontzettend zuur. Voor hem, de stad en de PvdA. Hij kwam als wethouder op voor alle inwoners van Amsterdam, met een speciaal oog voor hen die minder bedeeld waren", stelt Spekman. "Hij heeft in de campagne zijn stinkende best gedaan, zijn inzet was tomeloos. Ik kan natuurlijk niet anders dan zijn besluit respecteren."

In een mondelinge toelichting op de fractieburelen van de PvdA in de Tweede Kamer noemde Spekman Hilhorst een politicus naar zijn hart. "Hij kwam altijd op voor mensen die het moeilijk hadden, hij zocht mensen op, hij verstopte zich nooit, hij was er altijd."

Spekman sprak verder tegen dat Hilhorst is geofferd. Hij heeft uitgebreid met de afgetreden wethouder gesproken. Wat mee heeft gespeeld bij diens aftreden is dat Hilhorst de afgelopen tijd 'heel erg persoonlijk' is aangepakt, zei Spekman. "Daardoor dreigt hij zelf een sta-in-de-weg te worden bij de opstanding van de PvdA."

Spekman verbindt zelf geen conclusies aan de slechte verkiezingsuitslag. "Ik ben juist heel erg van de politiek van de lange adem". De partijvoorzitter wil werken aan herstel. "Ik weet dat sommige dingen niet snel gaan."

Pechtold:
"Het aftreden van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst is een persoonlijk drama." Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold donderdagochtend gezegd in een reactie. De partij van Pechtold werd in de hoofdstad de grootste ten koste van de PvdA, die een grote nederlaag leed.

"Hilhorst heeft hard gewerkt en is in het diepe gegooid", zei Pechtold. Dan maakt zijn vertrek 'heel pijnlijk'. Tegelijkertijd heeft D66 'op de inhoud' campagne gevoerd. Vier jaar geleden was er ook een verkiezingsstrijd tussen D66 en de PvdA. Toen trokken de sociaaldemocraten aan het langste eind.

"Voor iedere politicus die gedreven met politiek is, en dat is Hilhorst, is het heel erg om dan zo'n besluit te nemen", zei Pechtold. "Ik vind het aan de andere kant ook moedig. Het nemen van verlies is soms moediger dan het vieren van winst."

[pic] NL-Marokkanen: #bornhere

Gisteren riep Wilders in Den Haag voor een menigte PVV-fans: "Willen we meer of minder Marokkanen in Den Haag en in Nederland?", waarna de aanwezigen "Minder! Minder! Minder!" bleven scanderen. Wilders reageerde glimlachend met 'dan gaan we dat regelen.'

Direct daarop klommen een heel aantal in Nederland geboren Nederlanders van Marokkaanse afkomst in de Twitterpen en plaatsten ze selfies waarop ze hun paspoort vasthouden met de hashtag #bornhere erbij:

Ook Najib Amhali plaatste trots een foto van zijn paspoorten: 

En nog twee:

Filmmakers Noah toch bij paus op bezoek

Noah-regisseur Darren Aronofsky en hoofdrolspeler Russell Crowe hebben woensdagochtend toch een ontmoeting met de paus gehad. Dat zegt een woordvoerder van het Vaticaan, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety woensdag. Eerder deze week ontstond onduidelijkheid toen media berichtten over een op handen zijnde meeting maar het Vaticaan dit ontkende.

De ontmoeting tussen de geestelijk leider en de makers van de bijbelfilm stond aanvankelijk onder voorbehoud gepland voor 08.30 uur op de woensdag in de vipruimte van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Die werd later afgeblazen, naar verluidt omdat de ontmoeting was uitgelekt naar de pers, en paus Franciscus geen behoefte had aan een mediaspektakel.

De filmmakers hebben nu gebruikgemaakt van het algemene bezoekuur van de paus, dat elke woensdag om 10.30 uur begint. "Ze zitten nu in de Sint-Pietersbasiliek", zei een woordvoerder rond 11.30 uur.

Het gesprek gaat over het omstreden scenario van de film. Noah vertelt het verhaal hoe de bijbelfiguur Noach zich voorbereidt op de zondvloed. Hij bouwt een immense ark waarmee zijn familie en al zijn dieren kunnen worden gered. De film stuitte eerder op kritiek omdat het scenario wel erg losjes omspringt met het Bijbelverhaal.


Filmmakers Noah toch bij paus op bezoek (Foto: Novum)

Cameron Diaz en Kate Upton bezoeken Amsterdam

Cameron Diaz, Kate Upton en Leslie Mann komen naar de Amsterdamse galapremière van hun film The Other Woman. De drie hoofdrolspeelsters van de komedie geven op 1 april acte de présence op de rode loper bij Tuschinksi. Distributeur Warner Bros laat woensdag weten dat het niet gaat om een 1 aprilgrap.

De drie dames, die in de komedie slachtoffers zijn van een onbetrouwbare charmeur, zullen ook een handjevol interviews geven. De film van Nick Cassavetes draait vanaf 24 april in de bioscoop.


Cameron Diaz en Kate Upton bezoeken Amsterdam (Foto: Novum)

Marokkanen roeren zich op sociale media

Marokkaanse Nederlanders reageren massaal op Facebook en Twitter op de uitspraken die PVV-leider Geert Wilders woensdagavond deed. Zo twitteren acteur Nasrdin Dchar en cabaretier Najib Amhali 'selfies' met hun Nederlandse paspoort, net als heel veel 'gewone' Marokkanen met de hashtag #bornhere.

Ook op Facebook kunnen mensen hun steun geven aan Marokkaanse Nederlanders. De pagina 'Meer Marokkanen' was donderdag rond het middaguur zo'n tweeduizend keer geliket. De Facebook-pagina waar mensen worden opgeroepen om aangifte te doen tegen Wilders is ruim twintigduizend keer geliket.

Wilders riep tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Den Haag dat hij zou zorgen voor minder Marokkanen. Het Duitse persbureau DPA vergeleek zijn optreden met dat van naziminister van propaganda Joseph Goebbels, die in 1943 opriep tot een 'totale oorlog'.

Ploumen opent Movies That Matter Festival

Minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking opent donderdagavond het Movies That Mattter Festival in Den Haag. Het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over vrede en recht omvat zo'n 70 documentaires en speelfilms die het debat over een rechtvaardige wereld aanwakkeren.

Verder zijn er in het Filmhuis Den Haag en het Theater aan het Spui talkshows, debatten, dagelijkse muziekoptredens en een expositie. Het Movies That Matter Festival opent donderdagavond met de veelvuldig bekroonde Mexicaanse speelfilm La jaula de oro, in aanwezigheid van regisseur Diego Quemada-Diez. De roadmovie volgt drie pubers uit Guatemala op hun reis door Mexico, op weg naar een beter leven in de Verenigde Staten.

Het hoofdprogramma van het festival A Matter of ACT bestaat uit tien documentaires over het leven en werk van mensenrechtenactivisten. De meesten van hen zijn in Den Haag aanwezig. Het tweede festivalprogramma Camera Justitia omvat films en debatten over onder meer het belang van recht en de rechtsstaat. Het themaprogramma Atomic sluit aan bij de nucleaire top in Den Haag.

In aanwezigheid van Yolanthe Sneijder-Cabau vindt zondag de première Sex voor 5 euro plaats, waarvoor ze in Brazilië op zoek ging naar minderjarige prostituees.

Ploumen opent Movies That Matter Festival
Ploumen opent Movies That Matter Festival (Foto: ANP)

Terminale man nog 1 keer bij giraffen

De terminaal zieke Mario heeft dankzij Stichting Ambulance Wens een laatste wens in vervulling zien gaan. Dat schrijft het AD.

Hij wilde heel graag voor hij komt te overlijden nog een keer naar de dierentuin om vaarwel te zeggen tegen de dieren die hij decennia verzorgde: giraffen.

Zo geschiedde. Hij reisde af naar zijn voormalige werkplek, de Diergaarde Blijdorp te Rotterdam, om voor de laatste maal een kus van een giraffe te krijgen. Een foto hiervan vind je in het bronartikel.

Kees Veldboer, oprichter van de stichting, stelt: "Een heel speciaal moment. Je zag hem glunderen en stralen. (...) Bijzonder ook dat die beesten hem herkennen en aanvoelen dat het niet goed met hem gaat."

De 54-jarige Mario lijdt aan kanker en heeft niet lang meer te leven. Hij kon op de laatste speciale dag ook afscheid nemen van zijn collega's.

Veldboer: "Heel mooi dat we op deze manier mee hebben kunnen werken aan de laatste wens van deze meneer." Met meer dan 200 vrijwilligers probeert Stichting Ambulance Wens de laatste wensen te vervullen mensen die terminaal ziek zijn.

'Ontslag dreigt voor Seedorf bij Milan'

De positie van Clarence Seedorf bij AC Milan wankelt. De Nederlandse trainer heeft een ultimatum gekregen van het bestuur. Als hij in de wedstrijden tegen Lazio en Fiorentina geen resultaat boekt, moet hij alweer zijn spullen pakken. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport donderdag.

De rossoneri beleeft een zeer teleurstellend seizoen. De club bezet de elfde plaats in de Serie A en is al uitgeschakeld in de beker en Champions League. De 37-jarige Seedorf werd in januari aangesteld, maar kon het tij nog niet keren. Milan gaat zondag op bezoek bij Lazio, drie dagen later wacht het uitduel bij Fiorentina.

Silvio Berlusconi zei maandag nog dat de Nederlander niet hoeft te vrezen voor zijn baan. De clubeigenaar lijkt echter van gedachte te zijn veranderd. Oud-speler Mauro Tassotti is in beeld om het seizoen af te maken. Daarna zou Filippo Inzaghi of Cesare Prandelli het stokje moeten overnemen.

[pic] Lekkere studente veilt maagdelijkheid

Elizabeth Raine heeft een bijzondere manier gevonden om haar studiebeurs wat aan te vullen. Nieuw is het idee natuurlijk niet, maar de 27-jarige blondine wil haar maagdelijkheid verkopen.

Het lijkt misschien vreemd dat het vliesje van de studente Geneeskunde nog nooit is doorboord. Raine ziet er namelijk behoorlijk lekker uit. Ze is lang, slank en blond. Maar heeft helaas wel kleine tietjes.

Zelf zweert ze dat ze nog een volledig groentje is. Zo heeft niemand haar ooit naakt gezien. Ook zegt Raine dat zij nog nooit is geconfronteerd met een ontblote spermaspeer.

Omdat ze naar eigen zeggen niet is gehecht aan haar maagdelijkheid, is zij een website gestart om haar maagdelijkheid te veilen. Compleet met zeer sexy foto's. Ook houdt ze een blog bij over haar transformatie van maagd naar 'hoer'.

De lekkere studente stelt echter nogal wat eisen. Ze wil minimaal 400.000 dollar ophalen met haar actie. Waarover keurig belasting zal worden betaald, en waarvan 35 procent naar een goed doel gaat. "Ik doe het voor het geld", bekent ze. "Seks is gewoon seks."

Ooit al eens een lekkere studente willen ontmaagden? Bieden kan hier vanaf 1 april! Wel gaat de actie via Australië, aangezien prostitutie in de VS zwaar illegaal is.

screendumpDe studente, helaas laat ze haar hoofd niet zien...
Alle foto's zien?

Koevermans stopt met voetballen

Danny Koevermans stopt per direct met voetballen. De 35-jarige aanvaller moet vanwege terugkerende klachten aan zijn kuit een punt zetten achter zijn loopbaan. De viervoudig Oranje-international tekende in januari een contract bij FC Utrecht, maar hij kwam niet verder dan drie invalbeurten.

"De dinsdag na de uitwedstrijd tegen PSV merkte ik dat het na een intensief moment op de training weer misging met mijn kuit", laat Koevermans donderdag weten op de website van Utrecht. "Ik had het liever anders gezien, maar we wisten dat de kans aanwezig zou zijn dat dit zou gaan gebeuren."

"Voor mij is het belangrijk dat ik plezier heb in wat ik doe en dat ik van waarde kan zijn", vervolgt de oud-speler van Sparta, AZ, PSV en Toronto FC. "Als ik steeds weer moet revalideren en de jongens het veld op zie gaan, dan doet dat pijn. Ik kom nu tot het besef dat het op is en dan moet ik eerlijk zijn tegen mijzelf. Het is mooi geweest."

Koevermans, die in 2008 landskampioen werd met PSV, debuteerde op 28 maart in het EK-kwalificatieduel tegen Slovenië in het Nederlands elftal. Zijn enige doelpunt maakte hij later dat jaar tegen Luxemburg. De aanvaller hoopt in de voetballerij actief te blijven als trainer.

Doden na botsing met trein in Turkije

Bij een botsing tussen een trein en een minibus in Turkije zijn zeker negen doden en vijf gewonden gevallen. Dat heeft de gouverneur van de stad Mersin gezegd.

De minibus was met arbeiders onderweg naar een fabriek toen het voertuig op een spoorwegovergang door de trein werd geramd. Alle doden waren inzittenden van de minibus.

Waarschijnlijk waren de spoorwegbomen door een defect niet dicht gegaan.

Lieke van Lexmond denkt dat ze een jongen krijgt

Lieke van Lexmond heeft het idee dat ze een zoon krijgt. "Mijn gevoel zegt een jongetje", zegt de presentatrice en actrice, die woensdag onthulde bijna vier maanden zwanger te zijn, donderdag in de ochtendshow van Giel Beelen. "Maar het zou me niets uitmaken, ik vind het beide super bijzonder."

Van Lexmond, die ongeveer negen maanden een relatie heeft met Bas van Veggel, vindt het niet te snel in haar relatie om aan kinderen te beginnen. "Tijd is maar relatief. Als de liefde stroomt, valt al het andere weg", legt ze uit. De presentatrice wist al vrij snel dat ze kinderen wilde met Van Veggel. "Toen ik Bas ontmoette, viel alles op zijn plaats."

De 32-jarige Van Lexmond merkt veel aan haar zintuigen dat ze zwanger is. "De smaak en geur zijn veel sterker, maar dat is niet al te positief", zegt ze. "Geur is veel intenser dus ik kan parfum nu ook vinden stinken. Normaal ben ik een zoetekauw, maar nu wil ik alleen maar hartig eten."

De presentatrice verwacht niet dat ze veel moet veranderen aan haar werkschema. Ook de presentatie van het muziekfestival Zand, dat is augustus plaatsvindt in Almere, denkt ze wel te kunnen doen. "Het is vier weken voor ik ben uitgerekend, dus ik sta daar met een hele dikke buik", zegt ze. "Ik hoop er gewoon bij te zijn want ik wil zo lang mogelijk lekker blijven werken."

Werkloosheid opnieuw hoger in februari

8,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking was in februari werkloos. Er kwamen dertienduizend personen zonder werk bij, waardoor het totale aantal werklozen uitkwam op 691 duizend. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging van dertienduizend nieuwe werklozen is gelijk aan de gemiddelde stijging over drie maanden. Er zaten vorige maand net zo veel mensen zonder werk als in juli vorig jaar.

Het aantal mensen met een uitkering veranderde nauwelijks sinds januari en blijft staan op ongeveer 460 duizend personen, meldt het CBS verder. Een maand eerder was de groei nog twee procent. In vergelijking met een jaar eerder keerde de staat 22 procent meer uitkeringen uit in februari.

De afgelopen drie maanden is het aantal werkloze jongeren nauwelijks toegenomen. De grootste werkloosheidsstijging was te zien bij de leeftijdscategorie tussen 25 en 45 jaar, waar over drie maanden sprake was van een groei van zevenduizend werklozen.

Pechtold nu echt overtuigd van verkiezingswinst

D66-leider Alexander Pechtold realiseert zich donderdagochtend pas echt dat zijn partij grote winsten heeft geboekt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik durf het nu ook echt te geloven", zei Pechtold op Radio 1. Volgens hem was het woensdagavond allemaal nog een beetje onrealistisch toen alle uitslagen binnenkwamen.

D66 boekte vooral veel winst in de grote steden. Pechtold is niet bang voor de extra verantwoordelijkheid die de partij daar nu krijgt. "Ook in het verleden hebben we in grote steden verantwoordelijkheid gehad. Dus wat dat betreft zijn we er wel klaar voor."

Pechtold zei verder dat hij niet gelooft dat de verhoudingen in de Tweede Kamer nu opeens anders zijn. Hij wil dat het huidige kabinet voorlopig nog blijft zitten. "Mensen willen geen gedoe in Den Haag", aldus de D66-leider. Volgens hem moet dit kabinet nu gewoon zijn plannen waarmaken en waar nodig nog steeds met hulp van D66.

Bevelhebber OekraÔense marine weer vrij

De bevelhebber van de Oekraïense marine die woensdag op de Krim werd opgepakt is weer op vrije voeten. Dat heeft de interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, donderdag gezegd.

Schout-bij-nacht Sergej Haidoek werd woensdag samen met een aantal burgers aangehouden door de autoriteiten op de Krim nadat het hoofdkwartier van de Oekraïense marine op het schiereiland was bestormd. Volgens de autoriteiten op de Krim was de bestorming het werk van zogenoemde zelfverdedigingstroepen, maar Toertsjinov zei donderdag dat Russische militairen erbij betrokken waren.

Haidoek werd volgens het Russische persbureau ITAR-Tass aangehouden, omdat hij op bevel van de regering van Kiev zijn ondergeschikten op de Krim opdroeg burgers op de korrel te nemen. De openbaar aanklager op de Krim wilde hem daar over ondervragen. Of dat gebeurd is, zei Toertsjinov niet.

Ruim 1500 aanmeldingen bij Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek heeft de laatste twee jaar van ruim 1500 mensen een euthanasieverzoek ontvangen. Daarvan kregen 205 mensen ook daadwerkelijk euthanasie via de kliniek en werden 117 mensen alsnog door hun eigen arts geholpen. Dat heeft de in 2012 opgerichte kliniek donderdag bekendgemaakt.

De kliniek krijgt met name 'complexere euthanasieverzoeken', zoals van dementerenden en psychiatrische patiënten. Ook mensen met een opeenstapeling van ouderdomsklachten worden geholpen. Die groepen krijgen volgens de kliniek vaak nee te horen van hun eigen arts.

De cijfers wijken sterk af van het landelijke beeld, staat te lezen in een verklaring. Van de mensen die euthanasie kregen van artsen in de kliniek leed bijvoorbeeld bijna de helft aan een aandoening als ALS en MS, de gevolgen van een hersenbloeding of een ernstige longziekte. Landelijk was dat ruim twintig procent. Twaalf procent van de geholpen patiënten had kanker, tegenover 78 procent landelijk.

Daarnaast had zes procent van de geholpen patiënten een psychiatrische aandoening, terwijl dat landelijk om 0,3 procent ging. 14,5 procent was dementerend, tegenover 1 procent landelijk. De jongste patiënt die door de kliniek werd geholpen is 38 jaar, de oudste 101 jaar.

Op een congres dat donderdag plaatsvindt presenteert de kliniek plannen om kennis onder de medische beroepsgroep te verspreiden. Zo moet de kliniek uiteindelijk overbodig worden doordat mensen die nu worden afgewezen door hun eigen arts, in de toekomst wel worden geholpen dankzij meer kennis.

Ook wordt op het congres stilgestaan bij de dood van oud-minister Els Borst, die lid was van de adviesraad van de kliniek en het congres zou openen. Borst was een van de drijvende krachten achter het idee van de kliniek als expertisecentrum, aldus de directeur.

Met name de christelijke partijen stonden in 2012 niet achter het idee van de kliniek om mensen met een euthanasiewens te helpen die door hun eigen arts niet geholpen konden worden. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet destijds weten geen bewaar te hebben tegen de kliniek.

Politie vindt negentigduizend euro in auto

De politie heeft woensdag twee mannen aangehouden die negentigduizend euro in hun auto hadden liggen. De verdachten maakten een zenuwachtige indruk en legden verschillende verklaringen af over hoe ze aan het geld waren gekomen, meldt de politie. Ze werden daarom in de boeien geslagen.

Agenten gaven de twee een stopteken in Hoogvliet voor een controle. Het geld werd gevonden in een tasje. De bestuurder stond bij de politie gesignaleerd. Hij moest nog een boete betalen.

Lazio strikt ServiŽr Djordjevic van Nantes

Lazio Roma heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Filip Djordjevic. De Servische aanvaller komt deze zomer transfervrij over van Nantes. "Ik kijk ernaar uit om voor zo'n prestigieuze club te spelen. Ik hoop dat we veel mooie momenten mogen beleven", zei hij donderdag op het videokanaal van Lazio.

De 26-jarige Djordjevic verruilde Rode Ster Belgrado in 2008 voor Nantes. Dit seizoen kwam hij in 26 duels in de Ligue 1 tot tien goals. Djordjevic is een negenvoudig international voor Servië. Daarin trof hij vier keer doel.

Valverde past vanwege parcours voor Milaan-San Remo

Alejandro Valverde staat zondag niet aan het vertrek van Milaan-Sanremo, de eerste voorjaarsklassieker van het seizoen. De Spaanse renner ziet door het gewijzigde parcours weinig kans op een topklassering. Ook zijn landgenoot Alberto Contador, winnaar van de Tirreno-Adriatico, doet niet mee.

De organisatie besloot onlangs de beklimming van de Pompeiana uit het parcours te halen omdat de wegen door de slechte weersomstandigheden te gevaarlijk zijn. Dat besluit werd door de sprinters met gejuich ontvangen. Zo zijn Mark Cavendish en André Greipel daardoor toch van de partij.

Movistar heeft bij absentie van Valverde José Joaquin Rojas aangewezen als kopman voor La Primavera. De 33-jarige Valverde, dit seizoen al goed voor zes zeges, rijdt donderdag de GP Nobili.

'Bouw Spuiforum op losse schroeven door verkiezing'

De kans dat het omstreden Spuiforum in Den Haag geen doorgang vindt is groot nu het college door de verkiezingen van woensdag zijn meerderheid is verloren. Vorig jaar besloten de PvdA, VVD, CDA en D66 tot bouw van het Haagse cultuurpaleis. De oppositie, nu in de meerderheid, is fel tegen het plan.

"Wat ons betreft is de eerste actie van de nieuwe gemeenteraad het stopzetten van het huidige Spuiforum-plan", zegt GroenLinks-lijsttrekker Inge Vianen op de website van de partij. De partij haalde woensdag drie zetels en wil tijdens de eerste gemeenteraadsverkiezing van 27 maart een motie indienen tegen de bouw.

Ook grote winnaar PVV wil dat het Spuiforum niet wordt gebouwd, omdat de kiezer daar tegen zou zijn. Referenda moeten in het vervolg uitsluitsel geven over de bouw van grote projecten, aldus de partij die zeven zetels behaalde. De Haagse Stadspartij, goed voor vijf zetels, is ook fel tegen de bouw van het Spuiforum. De partij vindt dat de bestaande theaters gerenoveerd moeten worden.

Volgens planning zou het cultuurpaleis in 2018 worden opgeleverd en huisvesting bieden aan het Nederlands Danstheater, Koninklijk Conservatorium en het Residentieorkest. De bouw kost zo'n 181 miljoen euro. Oude theaters Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten worden gesloopt voor de bouw.

'Van Persie was als dynamiet'

De Engelse media zijn na de zege op Olympiakos lovend over Robin van Persie. De Nederlandse spits leidde Manchester United woensdag met drie goals naar de kwartfinale van de Champions League. "Van Persie was als dynamiet, zijn derde en meest belangrijke hattrick voor United", schrijft Daily Star.

"Van Persie koos zeker een goed moment om ons te herinneren aan zijn gave", stelt The Guardian, daarmee verwijzend naar de matige prestaties van de club. Volgens de kranten hielp de Oranje-international zijn coach David Moyes weer wat steviger in het zadel. "Door Van Persies fantastische treble stopte Moyes met beven over zijn toekomst", aldus Daily Star.

Naast Van Persie is er ook veel waardering voor doelman David de Gea en routinier Ryan Giggs. "Van Persie was de doelpuntenheld, maar Moyes is ook veel dank verschuldigd aan De Gea", oordeelde de BBC.

United versloeg de Grieken met 3-2 over twee duels. Van Persie moest kort voor tijd naar de kant met een knieblessure. Hij ondergaat donderdag een scan.

"Ajax informeerde naar Vermijl"

Marnick Vermijl staat in de belangstelling van Ajax. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Tony Dullers in gesprek met Het Nieuwsblad. De 22-jarige rechtsback staat onder contract bij Manchester United en speelt dit seizoen op huurbasis bij N.E.C. In Nijmegen maakt de Belgische verdediger een goede indruk en daarmee wekte hij de interesse van meerdere clubs.

Eén van die clubs is Ajax. Maar ook Anderlecht, Racing Genk en enkele Premier League-clubs houden Vermijl scherp in de gaten. Dullers heeft met Racing Genk al een afspraak op de agenda staan. "Met Anderlecht zit ik later nog samen. Ook Ajax en enkele Premier League-clubs informeerden al. Engeland blijft zijn voorkeur genieten, maar voor mooie Nederlandse en Belgische clubs staat hij zeker open."

Het is de vraag of Manchester United Vermijl wil verkopen."De mensen van Man United zijn heel tevreden over zijn ontwikkeling. Ze willen Marnick volgend seizoen bij een betere club aan het werk zien. Maar een nieuwe uitleenbeurt ziet hij eigenlijk niet zitten. Hij wil óf zijn kans krijgen in de A-kern, óf definitief verhuizen."

Het contract van Vermijl bij Manchester United loopt door tot 2015. "Veel hangt af van de situatie van David Moyes. Blijft die trainer, dan ziet het er niet goed uit, want hij liet Marnick vrij makkelijk naar N.E.C. gaan. Wordt Moyes ontslagen, dan opent dat perspectieven."

[NBA] New York Knicks boekt zevende zege op rij

New York Knicks heeft onder toeziend oog van de nieuwe teambaas Phil Jackson de zevende zege op rij geboekt in de NBA. Carmelo Anthony was woensdag tegen Indiana Pacers de grote man met 34 punten. Hij leidde zijn ploeg in de eigen Madison Square Garden naar een 92-86 overwinning.

Tijdens de wedstrijd kreeg succescoach Jackson, die na een afwezigheid van drie jaar zijn comeback maakte in de NBA, een staande ovatie. Hij zag Amar'e Stoudemire nog eens 21 punten maken. Voor Indiana, de koploper van de Eastern Conference, was Lance Stephenson goed voor 21 punten.

Zonder de geblesseerde sterspeler LeBron James ging Miami Heat met 101-96 onderuit bij Boston Celtics. Rajon Rondo was de matchwinner voor de thuisploeg door in de laatste twee minuten twee belangrijke scores aan te tekenen. James, die dinsdag nog 43 punten maakte tegen Cleveland Cavaliers, had last van zijn rug.

San Antonio Spurs won voor de elfde keer op rij. Los Angeles Lakers kon de Spurs geen halt toe roepen: 125-109. Tony Parker was met 25 punten topscorer bij San Antonio.

Overige uitslagen
Philadelphia - Chicago 94-102
Brooklyn - Charlotte 104-99
Memphis - Utah 96-86
New Orleans - Toronto 100-107
Dallas - Minnesota 122-123 (n.v.)
Denver - Detroit 118-109
Phoenix - Orlando 109-93

Excuses minister IsraŽl om uitlatingen over VS

De Israëlische minister van defensie Moshe Yaalon heeft zijn Amerikaanse collega excuses aangeboden voor denigrerende opmerkingen over de Verenigde Staten eerder deze week. Yaalon beschuldigde de regering-Obama ervan een slappe houding ten aanzien van Iran aan te nemen en hij vroeg zich hardop af of de VS wel zo begaan zijn met de Israëlische veiligheid.

Woensdag belde Yaalon met de Amerikaanse defensieminister Chuck Hagel om hem zijn verontschuldigingen aan te bieden, liet zijn ministerie weten. Het was niet de bedoeling de banden tussen beide bondgenoten schade te berokkenen, was de boodschap.

Eerder leverde Yaalon ook al kritiek op de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Die was onrealistisch en naïef, omdat hij een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen probeert te bewerkstelligen, aldus Yaalon. Kerry nam woensdag contact op met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

'Wegblijven Poetin doet afbreuk aan top'

In de internationale diplomatieke wereld zijn alle ogen en inspanningen gericht op Rusland en Oekraïne. Gaat de crisis rond het schiereiland de Krim de nucleaire veiligheidstop in Den Haag overschaduwen? Het ANP peilde de mening van drie deskundigen.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, verwacht geen gevolgen voor de top. "De slotverklaring is al lang uitgedokterd." De crisis komt in de marge wel aan de orde. Daarbij zal volgens hem de belangrijkste vraag zijn hoe verder om te gaan met Rusland.

De leiders van de G7 (de belangrijkste industrielanden) hebben al aangekondigd tijdens de top overleg te hebben over de Krim. Het gaat om Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. Ook de EU is hierbij aanwezig. Maar "de crisis zal de top niet overschaduwen", verwacht Jan Melissen van Instituut Clingendael. "Die is al lang en heel zorgvuldig voorbereid."

Volgens de Leidse hoogleraar internationale betrekkingen, Alfred van Staden, "hangt de schaduw van de overweldiging van de Krim over de top", maar heeft het geen grote gevolgen. "Het slotcommuniqué is in belangrijke mate al voorgekookt". Bij eerdere bijeenkomsten van de Nuclear Security Summit was de Russische president wel steeds aanwezig, destijds in de persoon van Dmitri Medvedev. Dit keer is president Vladimir Poetin er niet bij. Hij zou het te druk hebben.

Zijn afwezigheid "doet afbreuk aan de top", meent Van Staden. De rol van Rusland bij dit onderwerp is "buitengewoon essentieel". Rusland stuurt minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. "Het nucleair element verliest aan waarde", oordeelt oud-topdiplomaat Bot op zijn beurt. Rusland is een van de grootste spelers op het nucleaire terrein. Maar hij gaat er vanuit dat de Russen de slotverklaring gewoon gaan ondertekenen.

Melissen denkt niet dat het wegblijven van Poetin gevolgen zal hebben voor het meerjarige NSS-proces. Hij wijst erop dat er een gemeenschappelijk belang van Rusland en de Verenigde Staten is bij het voorkomen van nucleair terrorisme. Als Poetin was gekomen had dat tot "ongemakkelijke situaties" geleid. Het feit dat de Russen een minister sturen, maakt duidelijk dat ze de contacten "functioneel willen voortzetten". Ze tonen aan dat ze betrokken willen blijven bij het proces, aldus Melissen.

'Ook laatste pijler bankenunie is rond'

De lang besproken Europese bankenunie is bijna een feit. Na eerdere akkoorden over een garantiefonds en een toezichthouder zijn de EU-lidstaten en het Europees Parlement het nu ook eens over de manier waarop banken in nood moeten worden gesaneerd. Dat schrijft persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen.

Gemakkelijk ging het overleg overigens niet. De parlementariërs en ministers van de lidstaten hadden woensdagavond en -nacht meer dan zestien uur nodig om de laatste bezwaren te overbruggen. Over de inhoud van de overeenkomst is nog niets bekendgemaakt. Eerst moeten de losse fracties nog naar de deal kijken.

Naar verluidt wordt het akkoord donderdag om 10.00 uur, of kort daarna, wereldkundig gemaakt. De overeenkomst zou daarmee net op tijd klaar zijn voor de Europese top, waar de regeringsleiders van de EU-landen donderdag en vrijdag bijeenkomen.

IKEA roept bedhemels terug

Mensen die bij IKEA een kinderbedhemel hebben gekocht, kunnen het beter niet meer gebruiken en terugbrengen naar de winkel. Baby's en jonge kinderen kunnen er mogelijk in verstrikt raken, waarschuwt het Zweedse woonwarenhuis donderdag in advertenties in de landelijke dagbladen.

Het gaat om bedhemels die sinds 1996 worden verkocht onder de namen Klämmig, Legendarisk, Minnen, Barnslig Boll, Minnen Brodyr, Himmel, Fabler en Tissla. Alle producten zijn uit voorzorg uit het assortiment gehaald. Consumenten die de bedhemels terugbrengen, krijgen hun geld terug.

Pentagon: legeroefening in OekraÔne gaat door

Een voor deze zomer geplande legeroefening in Oekraïne waar meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, aan deelnemen, gaat gewoon door. Dat heeft het Pentagon gezegd.

De oefeningen door meerdere lidstaten van de NAVO en Oekraïne - zelf geen NAVO-lid - worden al jaren gehouden. Dit jaar staan de oefeningen in het teken van samenwerking tussen het Oekraïense leger en NAVO-eenheden.

Ubisoft Massive pimpt hun Snowdrop Engine

Ubisoft Massive, de Zweede ontwikkelaar van Ubisoft, heeft nieuwe beelden van The Division getoond tijdens de Games Developer Conference. The Division draait op een gloednieuwe engine genaamd Snowdrop. Dit zijn zo'n beetje de mooiste graphics die we hebben gezien.

Na de downgrade van recente games zoals Watch_Dogs en Dark Souls II is het echter verstandig om nog even skeptisch te blijven.

From Assassin's with love

Dit najaar zullen er niet één, maar twee Assassin's Creed games uitkomen. Via Kotaku is bekend geworden dat één van deze twee de codenaam Unity heeft gekregen en in ieder geval, gedeeltelijk, in een 18e-eeuws Parijs zal afspelen.

Deze screenshots zijn afkomstig van anonieme bron, maar er is vrij duidelijk te zien dat de game zich rond Parijs afspeelt. Je kunt namelijk de Notre Dame, de Seine en andere monumenten uit Parijs te zien. Hoewel de screenshots vrij duidelijk zijn, laten ze ook zien dat we hier met een vroege versie van de game te maken hebben.

AC:Unity

AC:Unity

AC:Unity

AC:Unity

Accijnsverhoging tast brandstofverkoop niet aan

De accijnsverhoging op brandstoffen heeft in januari niet geleid tot een daling in de verkoop. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal verkochte hoeveelheid benzine, diesel en lpg liep op tot 1079 miljoen liter. Dat is een stijging van 0,7 procent in vergelijking met januari vorig jaar.

Dat er in de eerste maand na de accijnsverhoging meer brandstof werd verkocht, komt met name doordat er bij pompstations meer diesel werd getankt. De verkoop daarvan liep met 3,6 procent op naar 603 miljoen liter. Bij benzine en lpg was daarentegen wel sprake van een daling, maar die werd opgevangen door de hogere verkoop van diesel.

Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs kochten in januari gemiddeld een kleine 1,4 procent minder benzine dan vorig jaar. Omgerekend gaat het dan om zo'n 438 miljoen liter Euro95 en Superplus 98. De verkoop van lpg liep veel sterker terug, met ruim zeventien procent naar 36 miljoen liter.

De cijfers van het CBS stroken niet met die van brancheverenigingen zoals Bovag en de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Die clubs stellen dat de omzet van tankstations flink te lijden heeft onder de accijnsverhoging in januari van dit jaar. Zij willen dat Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) de verhoging terugdraait.

Belangrijk verschil is dat de cijfers van het CBS betrekking hebben op de verkoop over heel Nederland. De brancheverenigingen spreken daarentegen over de 130 van de 575 tankstations die op steenworp afstand van de grens liggen. Daar zou de verkoop in januari met een kwart zijn gedaald in vergelijking met een jaar eerder, stelden ze vorige maand. Als die daadwerkelijk hun deuren moeten sluiten kan dat natuurlijk wél nadelig zijn voor de staatskas en zullen de accijnzen wellicht nóg hoger moeten worden om de automobilist tot het maximum uit te knijpen en het Haagse pluche te bekostigen.

De cijfers van het CBS sluiten de bewering van de belangenclubs overigens niet helemaal uit. Als de verkoop in de grensregio's echter werkelijk zo sterk is als beweerd, dan wil dat zeggen dat de tankstations in de rest van het land na de accijnsverhoging juist flink meer brandstoffen verkocht.

Ook cijfers van Wiebes lijken erop te wijzen dat Nederlanders niet massaal de grens over vluchten om hun tank in België of Duitsland met goedkopere brandstof te vullen. De staatssecretaris schreef dinsdag namelijk dat de overheid in januari meer accijns heeft ontvangen op benzine, lpg en diesel dan vorig jaar.

In totaal zou de staatskas 608 miljoen euro aan accijnsinkomsten op brandstoffen hebben ontvangen. In januari van vorig jaar was dat nog 579 miljoen euro, zo schreef Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

'Tech-giganten wisten van spionage NSA'

Grote Amerikaanse technologiebedrijven waren op de hoogte van de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat beweert de advocaat van de NSA, zo meldden verschillende media.

,,Het verzamelen van informatie via PRISM vindt plaats onder verplichte juridische procedures die elk deelnemend bedrijf heeft ontvangen", zei Rajesh De tijdens een verhoor tegen een onafhankelijke Amerikaanse privacywaakhond. De advocaat noemde geen namen.

Grote technologiebedrijven als Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook en AOL hebben altijd ontkend dat ze op de hoogte waren van de afluisterpraktijken, die aan het licht kwamen dankzij klokkenluider Edward Snowden.

'Tech-giganten wisten van spionage NSA'
'Tech-giganten wisten van spionage NSA' (Foto: ANP)

Lieke van Lexmond kiest niet tussen baby en werk

Lieke van Lexmond vindt het belangrijk om ook met een kind gewoon te blijven werken. "Ik geloof niet dat ik daar tussen kan kiezen. Ik denk gewoon dat je het echt heel mooi kan combineren", zegt de 32-jarige presentatrice in Spits. Van Lexmond maakte woensdag bekend dat ze vier maanden zwanger is.

"Thuis met een kind op bank is fantastisch, maar ik vind het niet van deze tijd om te hoeven kiezen", vervolgt ze. De presentatrice wil ook in de programma's die ze presenteert diversiteit. "Van Spellingsstrijd tot Everybody Dance Now en Het Zesde Zintuig. Het zijn allemaal afwisselende programma's."

Wel vindt ze het belangrijk dat ze geen oppervlakkige televisie maakt. "Het moet niet te plat en te cynisch zijn. Ik zou ook nooit te hard en ten koste van kandidaten grappen willen maken op televisie", zegt Van Lexmond. "Bij programma's als Everybody Dance Now probeer ik niet alleen maar naar het pakje te kijken maar ook naar het verhaal dat erachter zit. Ik probeer het altijd persoonlijk te maken."

In Nederland geboren man geŽxecuteerd in VS

De in Nederland geboren Ray Jasper is woensdag (lokale tijd) in de Amerikaanse staat Texas geëxecuteerd. De 33-jarige man kreeg een dodelijke injectie, zo meldden Amerikaanse media.

Jasper was ter dood veroordeeld omdat hij in 1998, als jonge rapper, een studiobaas had vermoord en beroofd. Dat gebeurde in de opnamestudio van het slachtoffer in de Texaanse stad San Antonio.

Jasper zelf zei dat hij niet de moordenaar was. Hij gaf toe dat hij de keel van de man had doorgesneden, maar het slachtoffer zou zijn overleden nadat hij daarna door iemand anders werd gestoken. Twee handlangers kregen levenslang voor de moord.

Wilders: critici kunnen de boom in

PVV-leider Geert Wilders houdt vol dat hij niets verkeerds heeft gezegd over Marokkanen. "Critici kunnen de bomen in", zei hij in de nacht van woensdag op donderdag tegen persbureau ANP.

Het interesseert hem niets dat er afkeurend is gereageerd op de gang van zaken tijdens de verkiezingsavond van de PVV in Den Haag. Wilders vroeg zijn aanhangers daar of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", zei Wilders daarop.

"Ik heb niks verkeerds gezegd, maar gezegd wat veel mensen denken. Minder Marokkanen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee. Dat hadden we tien jaar geleden al moeten doen als we naar de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit kijken. Critici kunnen dus de bomen in", aldus Wilders.

Marokkanen: doe aangifte tegen Wilders

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept op om aangifte te doen tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege de uitspraken die hij woensdagavond deed over Marokkanen. De organisatie vindt dat Wilders nu echt te ver is gegaan.

"Ik ben geschokt door deze uitspraken. Hij gaat echt te ver", zei secretaris Aissa Zanzen donderdagochtend op Radio 1. "Ik moet nu echt aangifte doen. Ik roep iedereen op om het ook te doen. Dit is niet te accepteren." Zanzen zegt dat Wilders met zijn uitspraak oproept tot racisme en dat hij overduidelijk aan het 'haatzaaien' is.

Wilders vroeg tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag of de aanwezigen minder Marokkanen willen. Het publiek beantwoordde dat met een juichend 'minder, minder'. De PVV-leider zei vervolgens dat hij dat ging regelen.

Politiek Den Haag sprak woensdagnacht direct afschuw uit over de woorden van Wilders. Zo zei premier Mark Rutte (VVD) dat hij er een 'vieze smaak' van kreeg. Ook op sociale media leidde de actie tot talloze reacties. Zo werd Wilders veelvuldig vergeleken met Adolf Hitler.

"Wilders zegt tegen een hele groep dat die ongewenst is. De weg naar openlijk racisme is nu vrij", vindt Zanzen. Volgens hem is Hitler zo ook begonnen.

Vorige week was er ook al veel ophef over uitspraken van Wilders over Marokkanen. Toen zei hij dat Den Haag beter af was met minder Marokkanen. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Ook is aangifte gedaan tegen de PVV-leider.

Mogelijk wrakstukken Maleisisch vliegtuig gevonden

Australië heeft vliegtuigen gestuurd naar een plek in de Indische Oceaan waar mogelijk wrakstukken liggen van het vermiste Maleisische vliegtuig. De objecten werden op satellietbeelden waargenomen. De Australische maritieme veiligheidsautoriteit probeert ondertussen de verwachtingen over het lot van het toestel te temperen.

De Australische premier Tony Abbott liet eerder weten dat de objecten op satellietbeelden zijn waargenomen. Ze drijven op zo'n 2500 kilometer afstand voor de westkust van Australië. Het toestel van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord verdween bijna twee weken van de radar.

"We voeren al langer zoek- en reddingsacties uit waarbij we satellietbeelden gebruiken en die blijken niet altijd correct te zijn (...) dus daar gaan we nu voorlopig ook van uit totdat we een beter beeld hebben", zei John Young van de maritieme veiligheidsautoriteit.

Advocaat: Van der Sloot over vijf jaar vrij man

Joran van der Sloot, die in Peru een celstraf van 28 jaar uitzit voor moord, zou al in 2019 vrij kunnen komen. Dat stelt althans zijn advocaat Máximo Altez. Volgens de raadsman is het gedrag van zijn cliënt in de Piedras Gordas-gevangenis in Lima tot nu toe voorbeeldig, waardoor hij in aanmerking zou komen voor een forse strafvermindering.

In Peru mag een gevangene nadat hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten om gratie vragen. De autoriteiten kijken dan onder meer naar zijn gedrag en geestelijke gezondheid voordat zij toestemming geven. Altez stelt dat zijn cliënt mentaal veel stabieler is dan voorheen. Bovendien zou Van der Sloot zijn goede wil tonen door Engelse les te geven aan bewakers en medegevangenen.

Van der Sloot is volgens Altez niet bang voor uitlevering aan de VS na zijn straf in Peru, waar het hooggerechtshof onlangs toestemming voor gaf. Zowel de Nederlander als zijn raadsman is ervan overtuigd dat de afpersingszaak van de moeder van Natalee Holloway bij zijn vrijlating is verjaard. Een justitiewoordvoerder van de staat Alabama, waar de zaak loopt, ontkent dit echter.

Van der Sloot is nog altijd hoofdverdachte in de zaak van de in 2005 op Aruba verdwenen Amerikaanse tiener. Hij beloofde haar moeder in ruil voor een kwart miljoen dollar informatie te verstrekken over de zaak. Hij kreeg een fractie van het bedrag, waarmee hij naar Peru vertrok.

Daar vermoordde hij eind mei 2010 de Peruaanse studente Stephany Flores. Van der Sloot werd kort daarop aangehouden. In 2012 werd hij tot 28 jaar cel veroordeeld. Voor het gratieverzoek wordt gerekend vanaf het moment van zijn detentie.

FOK! wat een weer... BBQ-dag!

Kom van je zolderkamertje, haal de barbecue maar van stal en trek je korte broek of rok aan, want deze donderdag wordt misschien wel de eerste officiële warme dag van het jaar. Dat weet weeronline.nl in elk geval te melden.

De weerkaarten melden ons hoge temperaturen en veel zon. Helaas gaat dat wel vergezeld van een fikse wind, dus als je donderdagmiddag de barbecue aansteekt, moet je hem wel enigszins beschut neerzetten. Tegen de avond krijgen we te maken met wolkenvelden, en uiteindelijk koelt het sterk af, met plaatselijk kans op nachtvorst.

Een officiële warme dag wordt genoteerd als het kwik in De Bilt oploopt tot 20 graden. Mocht dit donderdag gebeuren, dan sneuvelt het huidige dagrecord voor 20 maart. Dat staat op 19,9 graden en dateert uit 1916.

Het mooie weer zal helaas van korte duur zijn. Vrijdag wordt het weer kutweer: bewolkt en regenachtig. Ook wordt het zo'n tien graden kouder dan donderdag.

United-coach Moyes: blessure Van Persie valt mee

De blessure van Robin van Persie lijkt mee te vallen. "Het ziet er niet slecht uit", reageerde Manchester United-coach David Moyes woensdag na afloop van het Champions League-duel tegen Olympiakos Piraeus. "Hij kreeg een tik precies in zijn knieholte", zei hij tegen de BBC. Van Persie werd een minuut voor tijd met een brancard van het veld gedragen.

Het uitvallen van Van Persie was een smet op een glorieuze avond voor hem. De aanvoerder van het Nederlands elftal leidde United met drie goals hoogstpersoonlijk naar de laatste acht van het kampioenenbal. De Red Devils hadden de uitwedstrijd in Griekenland met 2-0 verloren.

Dat de schade meevalt, zal ook een opluchting voor Louis van Gaal zijn. De bondscoach van Oranje zag anderhalve week geleden al Kevin Strootman met een zware knieblessure afhaken voor het WK. Van Gaal heeft altijd benadrukt dat, indien fit, Van Persie, Arjen Robben en Strootman als enige drie spelers altijd verzekerd zijn van een basisplaats.

D66 verslaat PVV in Den Haag

Na een nek-aan-nekrace in Den Haag heeft D66 de stemmenstrijd in haar voordeel beslist, meldt De Volkskrant

De PVV eindigde als tweede. In de Haagse lokale politiek woede een felle strijd tussen de PvdA en de PVV. D66 was aanvankelijk minder prominent aanwezig maar bleek wel de lachende derde.

De democraten halen volgens de voorlopige uitslag 8 zetels. In 2010 waren dat er nog 6. Destijds kreeg de PVV 8 zetels, nu worden dat er 7. De PvdA zakt van 10 naar 6 zetels.

VU-arts geeft ic-patiŽnt stem terug

Het leven voor patiënten op de intensive care (IC) wordt in de toekomst mogelijk draaglijker. Twee artsen van het VUmc ontdekten dat patiënten die langdurig aan de beademing liggen, met behulp van een elektronisch apparaatje toch kunnen praten. Dat heeft het VUmc woensdag laten weten.

Een ic-patiënt is meestal via slangen vastgekoppeld aan verschillende apparaten. Daarnaast wordt de ernstig zieke vaak beademd via een plastic buis in de luchtpijp, wat praten onmogelijk maakt. Volgens arts-onderzoeker Armand Girbes is het kwijtraken van de controle voor ic-patiënten bijzonder frustrerend.

Girbes ontdekte dat de electrolarynx, een apparaatje dat in het verleden werd gebruikt bij patiënten van wie het strottenhoofd was verwijderd, ook werkt bij patiënten die door de beademing niet kunnen praten. De electrolarynx vertaalt bewegingen van tong, lippen en tanden in geluid.

Volgens de arts-onderzoeker is het apparaatje een enorme uitkomst voor ic-patiënten. "Denk aan een patiënt die tevergeefs probeert duidelijk te maken dat hij jeuk heeft aan het linkerbeen, en de verpleegster maar vragen 'heeft u dorst, heeft u pijn?' Uiteindelijk windt de patiënt zich zo op dat een bewakingsapparaat gaat piepen en hij een middel moet krijgen om weer rustig te worden."

Overigens worden er ook naar andere manieren gekeken voor ic-patiënten om te communiceren, zoals het gebruik van ipads of andere elektronica. "Maar er gaat niets boven gewoon praten", betoogt Girbes.

Met zijn ontdekking blaast Girbes mogelijk nieuw leven in een apparaatje dat bijna niet meer gebruikt wordt. Dat komt omdat nieuwe operatietechnieken het mogelijk maken dat patiënten na verwijdering van hun strottenhoofd, bijvoorbeeld vanwege een tumor, toch kunnen blijven praten.

Volgens de arts is er nog wel vervolgonderzoek nodig om het apparaatje helemaal aan te passen aan de nieuwe functie.

Het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceert donderdag een artikel over de vondst van de twee Nederlandse artsen.

Eerste vrouw SGP in gemeenteraad

Lilian Janse, die namens de SGP in Vlissingen op de kieslijst stond, heeft voldoende stemmen gekregen voor een zetel. De orthodox-protestantse haalde 4,55 procent van de stemmen, blijkt uit de uitslag.

"Ik ben heel blij", reageerde Janse tegen de de Provinciale Zeeuwse Courant PZC. "Hier doe je het allemaal voor. Een droom gaat in vervulling. Ik ben blij dat de SGP terugkomt in de raad."

Janse is de eerste vrouw die namens SGP in een gemeenteraad zitting neemt. De partij maakte het vorig jaar mogelijk dat vrouwen op de kieslijst geplaatst konden worden, daartoe gedwongen door een uitspraak van de Hoge Raad in 2010.

De Lokale Partij Vlissingen(LPV) blijft de grootste partij in de Zeeuwse stad ondanks een verlies van een zetel. De partij mag er nu vijf van de 27 bezetten. De Partij Souburg-Ritthem(PSR) is tweede, ook met vijf zetels. De SP verdubbelt naar vier zetels.

Uitspraken Wilders geven Rutte vieze smaak

Premier Mark Rutte heeft woensdag afstand genomen van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. "Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond", zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider is volgens hem "weer een stap verder gegaan."

Wilders vroeg eerder op de avond op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij aan zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. Waarop Wilders riep: "Dat gaan we regelen."

Rutte: "Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan."

Buma: CDA heeft weg naar boven gevonden

Het CDA heeft de weg omhoog weer gevonden. Dat zei partijleider Sybrand Buma woensdagavond in een toespraak voor zijn achterban.

Buma sprak van een spannende avond. De prognoses leken erop te wijzen dat het CDA een stuk kleiner zou worden. "We hebben laten zien dat we de prognoses en peilingen kunnen verslaan." De CDA'er feliciteerde de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, zoals D66 en de SP.

"Maar wij hebben de weg omhoog weer gevonden", vervolgde hij. "En ik durf te voorspellen dat aan het eind van deze avond het CDA de grootste landelijke politieke partij op lokaal niveau is. Dat was het CDA, dat is het CDA."

Van Ojik ziet hersteld vertrouwen in GroenLinks

De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen toont aan dat het vertrouwen in GroenLinks terug is. Dat zei partijleider Bram van Ojik woensdagavond in een toespraak voor zijn achterban.

GroenLinks staat in de prognose van de NOS op een verlies van anderhalf procent. Van Ojik vindt het heel jammer dat hij afscheid moet nemen van een aantal goede raadsleden. Toch vindt Van Ojik dat zijn partij de weg weer naar boven heeft gevonden. Partijvoorzitter Rik Grashoff zei eerder op de avond dat de vlag wordt gehesen.

Samsom verbindt geen conclusies aan nederlaag

Partijleider Diederik Samsom (PvdA) verbindt vooralsnog geen conclusies aan de nederlaag die zijn partij heeft geleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. "Nee", antwoordde hij op vragen van journalisten, zo was te zien bij de NOS.

Samsom wilde niet toelichten waarom hij geen consequenties aan de uitslag verbindt. Hij herhaalde dat hij 'ontzettend baalt' van de 'grote nederlaag' van zijn partij. "We hebben verloren, maar we zijn niet verslagen."

Rutte feliciteert winnaars na 'tik' VVD

De VVD heeft een tik gekregen. Dat zei partijleider en premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond in een toespraak voor zijn achterban in Breda. Rutte feliciteerde de partijen die op winst staan: D66, ChristenUnie, SGP, SP en de lokale partijen.

Rutte zei verder dat hij de afgelopen weken heeft 'genoten' van het campagnevoeren. "Dit is democratie en wat is de VVD een mooie club." "Maar we moeten ook eerlijk zijn", vervolgde hij. "De VVD krijgt vanavond echt een tik." Uit een prognose van de NOS blijkt dat zijn partij ruim drie procent inlevert.

De premier schrijft dit toe aan de gevolgen van de economische crisis, net zoals zijn coalitiegenoot Diederik Samsom het verlies van de PvdA verklaarde. "We zien de effecten van de crisis waar we stap voor stap aan het uit aan het komen zijn", zei Rutte. Het kabinet neemt nu moeilijke maatregelen die mensen raken.

"We zijn vreselijk hard bezig Nederland uit de crisis te tillen", zei Rutte. Net als Samsom zei Rutte dat de VVD geen partij is die allen bij mooi weer bestuurt. "Wij zijn een partij die altijd de telefoon opneemt. Wij geven altijd thuis."

Leefbaar Rotterdam wint fors van PvdA

Leefbaar Rotterdam is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam als grootste partij uit de bus gekomen. Dat meldt de gemeente. Volgens de voorlopige einduitslag komt de partij van Joost Eerdmans uit op 28 procent van de stemmen, omgerekend veertien van de 45 zetels. De PvdA houdt in de raad acht zetels over. Vier jaar geleden stonden beide partijen op veertien zetels.

D66 is op de derde plek te geëindigd met zes zetels, gevolgd door de SP met vijf zetels. Dat is voor de socialisten een ruime verdubbeling ten opzichte van 2010, toen de partij twee zetels binnenhaalde.

Eerdmans is ontzettend blij. "We hebben in elk geval de sleutels van de stad weer in handen en daar zijn we heel blij mee", zei hij tegen de NOS. "Ik denk dat er een grote mokerslag in de Rotterdamse politiek heeft plaatsgevonden." Hij zei een ' groot mandaat' te hebben.

PVV blijft grootste in Almere

De PVV blijft de grootste partij in Almere. Met ruim veertig procent van de stemmen geteld heeft de partij 20,7 procent van het electoraat achter zich, meldt de gemeente. Vier jaar terug was de PVV ook al de grootste in Almere, met 21,6 procent. Almere is naast Den Haag de enige gemeente waar de PVV meedoet.

Tweede in Almere is D66 met 14,5 procent, de PvdA staat derde met 12,2 procent. De VVD is vierde met twaalf procent. Leefbaar Almere volgt met 11,5, de SP heeft 9,1 procent van de stemmen.

Update 0.28 uur
De PVV heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Almere gewonnen en blijft daarmee de grootste partij in de stad. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag. De partij heeft 20,6 procent van de stemmen weten te behalen. Vier jaar terug was de PVV ook al de grootste in Almere, met 21,6 procent. Almere is naast Den Haag de enige gemeente waar de PVV meedoet.

Tweede in Almere is D66 met 14,5 procent, daarna volgt de PvdA met 12,4 procent. Deze partijen wissen stuivertje. De sociaaldemocraten haalden in 2010 nog bijna achttien procent, terwijl D66 toen op 8,3 procent bleef steken.

De VVD is vierde met 11,8 procent. Leefbaar Almere volgt met 11,3, de SP heeft 9,4 procent van de stemmen.

[upd] D66 onttroont PvdA in Amsterdam

D66 lijkt in Amsterdam de PvdA van haar troon te hebben gestoten. Na het tellen van dertig procent van de stemmen staan de sociaal-liberalen op een verdubbeling van het zetelaantal. De sociaaldemocraten moeten juist een derde inleveren.

Volgens de prognose van de NOS gaat D66 van 7 naar 14 zetels. De Partij van de Arbeid zou van 15 naar 10 zetels zakken. De PvdA is sinds 1946 onafgebroken de grootste partij van de hoofdstad geweest.

Update 23.55 uur
Volgens de tweede prognose blijft de verhouding van 14 tegen 10 zetels in het voordeel van D66 in stand. Dat is op basis van 404 van de 576 stembureau's, tweemaal zoveel als bij de eerste prognose.

De andere verliezer in Amsterdam lijkt de VVD te zijn; die zakt van 8 naar 6 zetels. Ook GroenLinks zakt, en wel van 7 naar eveneens 6 zetels. Maar ook de SP scoort er 6, en is daarmee juist de andere winnaar, gezien de socialisten voorheen 3 zetels hadden.

Update donderdag, 00.05 uur
Volgens de derde prognose krijgt D66 er nog een zetel bij, en komt op 15 zetels uit. De eerder genoemde aantallen blijven in stand, dus 10 voor de PvdA, en 6 voor zowel de VVD als GroenLinks en de SP.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.