Pechtold: Wilders overschreeuwt zichzelf

Harry

PVV-leider Geert Wilders overschreeuwt zichzelf met zijn herhaalde oproep tot minder Marokkanen. Dat zei partijleider Alexander Pechtold (D66) donderdag in een reactie.

"Hij overschreeuwt zichzelf, en misschien gaat hij dan ook wel een belangrijke grens over", zei Pechtold. "Dat betekent ook dat niet alleen wij als politici maar ook andere mensen een betere zaak tegen hem hebben." In de Tweede Kamer bestrijdt Pechtold Wilders sinds het eerste uur.

De grens die Wilders is overgegaan is die van discriminatie. Pechtold sprak van 'je reinste discriminatie'. Voorheen ageerde de PVV-leider nog tegen het geloof en daarvan kun je zeggen dat het een keuze is. Maar mensen aanpakken op hun afkomst is 'pure discriminatie'.

De D66-voorman wil niet zo ver gaan om aangifte tegen Wilders te doen. Hij bestrijdt hem in het parlement, zei hij. Maar het staat elke burger die zich gediscrimineerd of gekrenkt voelt wel vrij om zijn recht te zoeken, aldus Pechtold.

Pechtold noemt het verder treurig dat Wilders weer de aandacht weet te trekken, ofschoon hij heeft verloren in Den Haag. "Hij heeft helemaal niets geleverd, hij verliest vandaag in Den Haag. Wat is dan je verhaal? Ja, schreeuwen." "Ik zou zeggen: een beetje dimmen."

Wilders vroeg woensdagavond aan een juichend publiek tijdens een verkiezingsbijeenkomst of ze meer of minder Marokkanen willen. Er klonk een overduidelijk 'minder' vanuit de zaal in Den Haag. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde de PVV-leider.