Obama kondigt meer sancties tegen Rusland aan

Harry

De Verenigde Staten stellen meer sancties in tegen hooggeplaatste Russische functionarissen. Ook komen er strafmaatregelen tegen rijke Russen die banden hebben met het Kremlin en tegen een Russische bank. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in de tuin van het Witte Huis. De VS stelden, net als de EU, eerder deze week al sancties in naar aanleiding van de Russische steun voor het referendum op de Krim.

Obama zei dat de VS zich nog steeds ernstig zorgen maken over de situatie in Oekraïne. Een meerderheid van de bevolking van de Krim stemde zondag voor aansluiting bij Rusland. Obama herhaalde dat zijn regering het referendum en het optreden van Rusland als strijdig met het internationaal recht beschouwt.

"Deze sancties zijn een reactie op wat Rusland tot dusver heeft gedaan op de Krim", zei Obama. Als Rusland echter doorgaat met escaleren volgen er mogelijk nog zwaardere strafmaatregelen. Daarbij sloot Obama sancties tegen hele sectoren van de Russische economie niet uit. "Het enige wat Rusland bereikt met verdere escalatie is verder geïsoleerd raken van de internationale gemeenschap."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei eerder donderdag dat EU-leiders overwegen de zogenoemde 'fase 2'-sancties, oftewel de strafmaatregelen tegen individuen, uit te breiden. Als de situatie verslechtert, behoren ook 'fase 3'-sancties, economische sancties, tot de mogelijkheden, aldus Merkel. De Europese regeringsleiders komen donderdag bijeen in Brussel om te praten over de situatie in Oekraïne. De Nederlandse premier Mark Rutte zei donderdag te verwachten dat de EU verdere sancties instelt tegen personen en belangen in Rusland en op de Krim.

De sancties die Washington eerder deze week instelde betroffen reisverboden en bevriezing van tegoeden, en waren vooral gericht tegen personen binnen de Russische overheid. Dit zijn mensen die niet over fortuinen in het buitenland beschikken en de strafmaatregelen maakten dan ook weinig indruk in Moskou. De sancties die nu zijn ingesteld tegen Russische zakenlieden komen mogelijk een stuk harder aan.