Olympisch kampioene Höfl-Riesch stopt met skiën

Meervoudig olympisch kampioene alpineskiën Maria Höfl-Riesch neemt per direct afscheid van de wedstrijdsport. Dat heeft de Duitse donderdag bekend gemaakt. De 29-jarige Höfl-Riesch kwam bij de seizoensfinale in Lenzerheide hard ten val, wat haar de World Cup algemeen kostte.

Riesch, zoals ze destijds heette, grossierde in medailles bij de junioren. Bij vier deelnames aan de WK junioren won ze in totaal vier gouden medailles, op de super-G, afdaling, reuzenslalom en de combinatie. Hierdoor werd al snel duidelijk dat ze zeer getalenteerd was op meerdere disciplines.

In februari 2001 maakte Riesch in Garmisch-Partenkirchen haar debuut in de World Cup. Vanaf het volgende seizoen zou ze een vaste plek hebben in het Duitse team. In eerste instantie deed ze meestal alleen mee aan de slalom en reuzenslalom, waar ze vaak ook niet aan de finish kwam. In december 2002 werd ze tijdens de combinatie in Lenzerheide derde, haar eerste podium.

In het begin van 2004 volgde haar doorbraak. In het Oostenrijkse Haus im Ennstal won ze haar eerste World Cup, de afdaling. Een dag later deed ze dat op de super-G nog eens over. Bijzonder was dat ze een maand later in het Finse Levi de slalom won, in tegenstelling tot de snelle afdaling juist de meest technische discipline. Ze eindigde het seizoen op haar achttiende al als derde in de World Cup.

Vanwege blessures zat het lang tegen, maar vanaf het seizoen 2007/2008 deed Riesch weer volop mee aan de top. Tot en met het huidige seizoen, haar laatste, zou ze elk jaar bij de beste drie in de World Cup horen, zeven jaar op rij. In 2011 won ze haar enige World Cup algemeen, terwijl ze daarnaast nog vijf World Cups won op individuele disciplines. In 2008 was ze de beste op de super-G en de combinatie, in 2009 en 2010 won ze op de slalom en afgelopen seizoen was ze de beste op de afdaling.

Ook op de grote toernooien stond Höfl-Riesch, zoals ze na haar huwelijk genoemd werd, er altijd weer. In 2009 won ze de wereldtitel op de slalom, terwijl ze in 2013 de beste was op de combinatie. Haar grootste successen kwamen echter op de Olympische Spelen. In Vancouver 2010 won ze goud op zowel de slalom als de combinatie. Vier jaar later won ze in Sochi opnieuw de combinatie, terwijl ze zilver pakte op de super-G. 

Höfl-Riesch deed in haar carrière mee aan 356 World Cup-wedstrijden, met maar liefst 81 podiumplaatsen als resultaat. Bij 27 World Cups was zij de beste, waaronder wedstrijden op de slalom, combinatie, super-G en afdaling. Alleen een reuzenslalom wist ze nooit te winnen, vreemd genoeg bleef dat altijd haar zwakke discipline.

Tijdens de World Cup-finale in Lenzerheide wilde ze een week geleden de titel opnieuw pakken. Op de afdaling kwam ze echter hard ten val en liep ze een schouderblessure op. Ondanks het feit dat de World Cup op de afdaling wel voor haar was, moest ze toch afscheid nemen van de algemene beker, die ging naar Anna Fenninger. Na een week van nadenken besloot de Duitse om haar carrière vaarwel te zeggen.