FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 maart 2014

FOK!toen: VS-boycot Spelen S-U

Aan de Olympische Zomerspelen in Moskou, 1980 deden 40 landen minder mee dan aan de Spelen in München acht jaar eerder. Dit omdat de Spelen werden geboycot na internationale consternatie over het buitenlandbeleid van de Russen. 

Op 21 maart 1980 kondigde de Amerikaanse president Jimmy Carter aan dat ook de VS de Zomerspelen in Moskou zouden gaan boycotten. In FOK!toen daarom vandaag meer over de drie massaal geboycotte spelen: 1976, 1980 en 1984.

Boycotkaart 1976-'80-'84. Meer info hierover hieronder.
Boycotkaart 1976-'80-'84. Geel boycotte in '76, blauw in '80 en rood in '84.

Montréal, 1976
De Zomerspelen in Montréal, Canada leken helemaal goed te gaan verlopen tot er enkele dagen voor de Spelen zouden beginnen alsnog stennis ontstond. De Nieuw-Zeelandse rugbyploeg, die de bijnaam 'All Blacks' heeft, was namelijk aangetreden in Zuid-Afrika. Dat land mocht niet aan de Spelen meedoen wegens het apartheidsregime.

Men drong er wereldwijd op aan, de Nieuw-Zeelanders de toegang tot de Spelen te ontzeggen. Het IOC ging er niet op in en gaf als reden dat rugby geen Olympische sport was. Daarop besloten alle Afrikaanse landen die aan de Spelen mee zouden doen collectief niet meer te gaan. Als enige uitzonderingen waren sporters uit Senegal en Ivoorkust wél aanwezig:

Landen in het groen deden mee.Landen in het groen deden aan de Spelen mee, blauwe landen voor de eerste keer. 

Moskou, 1980
In december 1979 waren de Russen Afghanistan binnengevallen. Omdat de VS een broertje dood hebben aan zonder internationale toestemming landen aanvallen stelde Carter de Sovjets direct een ultimatum.

De Russische troepen moesten uit Afghanistan terugtrekken vóór 20 februari 1980, of de VS zouden hun uiterste best gaan doen om niet alleen zelf niet naar de Spelen te gaan, maar ook andere landen te bewegen tot een boycot.

De VS steunden de Afghaanse tegenstanders van de Russen, de Moedjahedien, door trainingspersoneel te sturen, wapens te leveren en geld met bakken tegelijk over te maken.

Toen de ernstig geradicaliseerde, uitstekend getrainde en tot de tand toe bewapende islamisten de Russen er na tien jaar bloedige strijd in '89 uit hadden geschopt, richtten hun kinderen de pijlen het decennium erop op hun oude frenemy: de VS.

Uiteindelijk leidde dat tot Bin Laden (die met de CIA samenwerkte in Afghanistan in de jaren '80), de Taliban, klassiekeblowback in de vorm van 9/11 en als represaille de alweer twaalf jaar oude NAVO-oorlog in Afghanistan. 

'Olympische gedachte onteerd'
Er kwam veel kritiek: het ultimatum zou tegen de Olympische gedachte indruisen. Sport en politiek zouden strikt gescheiden moeten blijven maar werden dat helaas in toenemende mate níet – getuige ook de boycot in '76 en de terreuraanslag in '72.

Vandaag precies 34 jaar geleden was het ultimatum reeds een maand voorbij maar vochten de Sovjets nog vrolijk door in Afghanistan. Jimmy Carter gaf daarop aan inderdaad niemand meer naar de Spelen toe te sturen – atleten noch andere vertegenwoordigers.

Deelnemende landen.Deelnemende landen in 1980. Groen deed mee, lichtgroen onder Olympische vlag, blauw voor de eerste keer. 

Bevriende landen als het Verenigd Koninkrijk en Australië steunden de boycot, maar lieten atleten zelf de keus of ze naar Moskou wilden afreizen of niet. In de VS was dat anders: er werd gedreigd elke Amerikaanse atleet die voet aan de grond zette in de Sovjet-Unie direct z'n paspoort af te nemen.

Wilden ze naar Moskou, dan mochten ze er meteen blijven. West-Duitsland, Japan, Canada, Noorwegen, China en nog een bups andere landen steunden de boycot uiteindelijk ook volledig.

Nederland wil niet, maar gaat toch
De Nederlandse regering onder premier Dries van Agt wilde de Amerikanen steunen, maar onze sportbonden weigerden mee te werken.

Om toch iets van afkeuring te tonen betreffende de Russische aanval op Afghanistan deed de Nederlandse delegatie niet mee aan de openingsplechtigheid.

Ook de meeste andere Europese landen lieten hun atleten gewoon afreizen, maar skipten de openingsceremonie, liepen mee achter een Olympische witte vlag, of lieten bij winnen van goud niet hun eigen volkslied spelen maar alleen de Olympische hymne.

Los Angeles, 1984
Deze boycot had weinig meer reden dan (terug)pesten. De Sovjets waren vier jaar na dato nog steeds pissig over de boycot van de Moskovitische Spelen en zorgden ervoor dat alle bij het Warschaupact aangesloten Sovjet-satellietstaten niet naar Los Angeles zouden afreizen:

Participerende landen in '84, blauw voor de eerste keer.
Participerende landen in '84, blauw voor de eerste keer. 

Desondanks deden er meer landen mee dan ooit: liefst 140. Vier jaar eerder waren dat er maar 80, waarvan een aanzienlijk deel niet onder eigen vlag meedeed.

Afloop
Iedereen heeft duidelijk van z'n fouten geleerd en leefde nog lang en gelukkig: sindsdien wordt apartheidsbeleid nergens ter wereld meer overwogen of gepraktiseerd, blijven landen wereldwijd netjes weg uit Afghanistan en speelt rancune niet langer een rol op het politieke wereldtoneel, noch worden grote sporttoernooien nog langer aangegrepen om onderlinge conflicten uit te vechten.  

Van Ginkel maakt rentree na lang blessureleed

Marco van Ginkel heeft vrijdag een geslaagde rentree gemaakt in het shirt van Chelsea. De middenvelder speelde mee met het onder 21-elftal van de Londenaren. Hij viel tegen de leeftijdsgenoten van Manchester United meteen na rust in. Het duel eindigde in 0-0.

De 21-jarige Van Ginkel scheurde bijna zes maanden geleden de voorste kruisband van zijn rechterknie af. De oud-speler van Vitesse liep die blessure op in een League Cup-wedstrijd tegen Swindon Town.

De tweevoudig international sloot vorige week weer volledig aan bij de groepstraining van Chelsea. Over zijn kansen op het WK hield hij zich onlangs op de vlakte.

[JL] Dordrecht pakt in slotfase zege tegen Jong Twente

FC Dordrecht heeft vrijdag geen misstap begaan in de titelstrijd in de Jupiler League. De koploper was thuis met 3-1 te sterk voor Jong FC Twente en breidt de marge op Willem II daardoor uit naar vier punten. De Tilburgers komen dit weekeinde niet in actie, omdat er door de nucleaire top in Den Haag onvoldoende agenten beschikbaar zijn.

Youri Loen schoot Dordrecht in de twintigste minuut aan de leiding, maar na de pauze kwamen de Tukkers, die de zeventiende plaats bezetten, via Kristopher Vida al snel langszij. De wedstrijd leek op een remise af te stevenen, maar in de 85e minuut scoorde Paul Glabon. Genaro Snijders zorgde vier minuten later voor de beslissing.

Jong Ajax boekte zijn vijfde zege op rij en gaat daardoor aan kop in de vierde periode. In Limburg rekende de ploeg van coach Alfons Groenendijk met 1-0 af met Fortuna Sittard. Abdelmalek El Hasnaoui was met een treffer in de 63e minuut de matchwinner.

FC Volendam was in eigen huis Jong PSV de baas. Het werd 3-1 voor de Noord-Hollanders, waar Robert Mühren met twee treffers de grote man was. Ludcinio Marengo maakte in blessuretijd de derde Volendamse treffer. Voor PSV was Menno Koch trefzeker uit een strafschop.

Hekkensluiter Achilles '29 hield voor eigen publiek Sparta op een 1-1 gelijkspel. Robbert Olijfveld opende de score voor de Rotterdammers, Migiel Zeller sleepte een punt uit het vuur voor Achilles. Sparta, dat in de laatste zeven duels slechts twee punten pakte, blijft steken op de veertiende plaats.

VVV-Venlo knokte zich langs FC Oss: 3-2. FC Emmen versloeg thuis FC Eindhoven met 1-0 en Helmond Sport en Telstar kwamen een remise overeen (1-1).

[Bundesliga] Freiburg richt zich op in degradatiestrijd

SC Freiburg heeft de degradatiezone in de Bundesliga vrijdag verlaten. De ploeg van coach Christian Streich was thuis met 3-1 te sterk voor Werder Bremen. Door de tweede zege op rij klimt Freiburg ten koste van Hamburger SV (vijftiende) en FC Nürnberg (zestiende) naar de veertiende plaats.

Freiburg, dat vorige week met 4-1 won bij Eintracht Frankfurt, nam in de vijftiende minuut de leiding via Julian Schuster. Felix Klaus en Admir Mehmedi stelden de zege na rust veilig, voordat Nils Petersen iets terugdeed. Daarmee kwam er voor Bremen, de nummer twaalf, een einde aan een reeks van vijf wedstrijden zonder nederlaag.

In de strijd om lijfsbehoud wacht Freiburg cruciale weken. Woensdag gaat de ploeg op bezoek bij het HSV van Rafael van der Vaart, terwijl trainer Gertjan Verbeek met zijn Nürnberg drie dagen later op bezoek komt in Freiburg. Daarna wachten duels tegen nummer zeventien VfB Stuttgart en hekkensluiter Eintracht Braunschweig.

Leider PVV in Europarlement ook weg

Ook de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlaat de partij. Ze stapt bovendien uit de Provinciale Staten in Limburg. Dat heeft ze vrijdagavond laat gemeld. Aanleiding zijn de uitspraken van Wilders over Marokkanen.

"Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie. Ik leg per direct mijn functie als delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement neer en zal tot de verkiezingen op 22 mei als onafhankelijk lid doorgaan. Ik stel mijn Provinciale Staten-zetel ter beschikking aan de PVV", laat Stassen weten.

Leider PVV in Europarlement ook weg
Leider PVV in Europarlement ook weg (Foto: ANP)

4 Statenleden breken met PVV Flevoland

Het grootste deel van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland heeft vrijdagavond met de partij gebroken. Vier van de zes Statenleden scheiden zich af om Geert Wilders' uitspraak over Marokkanen. Dat heeft Statenlid Chris Jansen bevestigd tegenover het ANP.

Wilders 'kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord' en heeft bovendien 'geen afstand genomen van zijn handelwijze', zeggen ze in een verklaring. Op de Statenleden Chris Jansen en Kees Kok na willen de PVV'ers 'de gevolgen daarvan' niet voor hun rekening nemen.

Dat lieten ze vrijdagavond laat in een persverklaring weten. De dissidenten zeggen dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders 'niet het onze' is.

4 Statenleden breken met PVV Flevoland
4 Statenleden breken met PVV Flevoland (Foto: ANP)

Hoofdrol American Beauty-actrice Suvari in tv-show

Mena Suvari gaat de hoofdrol spelen in Hysteria. De 35-jarige American Beauty-actrice vertolkt in het tv-project een neuroloog en psychiater die een mysterieuze epidemie onderzoekt. Het gaat in eerste instantie om een proefaflevering, die bij succes wordt uitgebouwd tot serie.

Suvari kruipt in de huid van de slimme, gedreven en charmante, maar sociaal niet sterke Dr. Logan Harloween. Ze wordt naar haar geboorteplaats Austin in Texas gestuurd om te achterhalen wat er aan de hand is met een aantal tienermeisjes. Het lijkt te gaan om een epidemie die zich verspreidt via technologie, schrijft de Amerikaanse film- en tv-website Deadline.

Suvari is vooral bekend van het Oscarwinnende drama American Beauty. Ze speelde ook in de melige American Pie-filmreeks.


Hoofdrol American Beauty-actrice Suvari in tv-show (Foto: Novum)

Miljonair slaat vriendin tot zombie

Een Russische multimiljonair is op de vlucht nadat hij zijn vriendin zo in elkaar sloeg dat ze leek 'op een zombie uit een horrorfilm'.

Pavel Ushanov (33) is CEO van de Russische communicatiemaatschappij Devino Telecom. Zijn vriendin, het model Alexandra Sereda (27), vertelde hem dat ze na twee jaar de relatie wilde beëindigen. Hierdoor raakte Ushanov zo buiten zinnen dat hij er ongenadig op los begon te meppen.

Vanaf haar ziekbed laat Sereda weten: "Toen ik om 7 uur 's morgens naar mijn werk wilde vertrekken hoorde ik de deurbel en daarna zijn stem. Ik merkte dat hij geïrriteerd was en ik durfde de deur niet te openen. Omdat hij niet weg wilde gaan deed ik dat uiteindelijk toch maar en zonder iets te zeggen stormde hij naar binnen en sloeg me met de vuist in het gezicht."

Ze verklaarde verder dat hij haar vervolgens gedurende tien minuten sloeg waar hij haar raken kon. Toen ze riep dat hij haar nog zou doden, antwoordde Ushanov: "Goed, dat is precies wat ik wil."

Alexandra kon ontsnappen en had gelukkig haar telefoon op zak zodat ze de politie en hulpdiensten kon bellen. In het ziekenhuis zag ze de foto's van haar gezicht en concludeerde dat 'ze eruitzag als een zombie in een horrorfilm'.

De politie meldt dat Ushanov sinds de feiten op de vlucht is en heeft een aanhoudingsbevel tegen de man uitgevaardigd.

Intouchables-acteur Omar Sy in Jurassic World

Omar Sy heeft een rol in Jurassic World gescoord. "Ik ben al vanaf het begin een fan van deze filmreeks. Ik ben heel trots dat ik nu deel uitmaak van de cast", twitterde de Franse acteur vrijdag over het vierde deel in de Jurassic Park-reeks. De 36-jarige Sy is vooral bekend uit het Franse drama Intouchables maar is vanaf mei ook te zien in X-Men: Days of Future Past als superheld Lucas Bishop.

Welke rol Sy gaat spelen in Jurassic World is nog onbekend. Ook over de plot houden de makers de lippen nog stijf op elkaar. Wel is al bekend dat onder anderen Idris Elba, Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Vincent D'Onofrio in de film te zien zijn. Jurassic World verschijnt volgend jaar juni in de Nederlandse bioscoop.

In Intouchables was Sy te zien als de Senegalees Driss, die tegen wil en dank een oude en invalide maar schatrijke man moet verzorgen. Naarmate de twee langer met elkaar omgaan, groeit het wederzijds respect. De rol leverde Sy ook een César op voor beste acteur.


Intouchables-acteur Omar Sy in Jurassic World (Foto: Novum)

Gollum-acteur gaat The Jungle Book regisseren

Andy Serkis gaat The Jungle Book regisseren. De Britse acteur en regisseur is vooral bekend als het personage Gollum in de films gebaseerd op de boeken The Lord of the Rings en The Hobbit, en als de chimpansee Caesar in de Planet of the Apes-films. Het is nog onduidelijk of Serkis ook in The Jungle Book gaat acteren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het wordt Serkis' eerste klus als regisseur. Toch heeft hij al regie-ervaring bij grote films. Zo was en is hij assistent-regisseur bij de drie Hobbit-films en regisseerde hij ook al enkele scènes voor de Lord of the Rings-trilogie. De 49-jarige Serkis neemt het regiestokje over van Alejandro Iñárritu, die uit het project stapte vanwege andere verplichtingen. Ook Ron Howard was even in beeld als regisseur.

Deze speelfilm, van producent Warner Bros, is niet de enige liveactionfilm van The Jungle Book die momenteel wordt gemaakt. Disney, dat in 1967 al de befaamde tekenfilm over het boek van Rudyard Kipling maakte en in 1994 een eerste liveactionfilm, werkt al een tijdje aan een eigen versie en is nu bezig met casten.

In die film, onder regie van Jon Favreau, spreekt Idris Elba de stem in van de vervaarlijke tijger Shere Khan. Van beide films is de premièredatum nog onbekend.


Gollum-acteur gaat The Jungle Book regisseren (Foto: Novum)

Djokovic en Federer naar derde ronde in Miami

Novak Djokovic en Roger Federer hebben de derde ronde van het masterstoernooi in Miami bereikt. De Serviër, als tweede geplaatst, versloeg de Fransman Jérémy Chardy met 6-4 en 6-3. Federer rekende af met het Kroatische servicekanon Ivo Karlovic: 6-4 en 7-6 (4).

De Zwitser kwam geen moment in de problemen. Hij leverde op eigen service slechts drie punten in. De mondiale nummer vijf had echter moeite om zelf breakkansen te creëren. In de eerste set sloeg hij op zijn enige mogelijkheid toe, maar in het tweede bedrijf werkte Karlovic twee breakpunten weg, waarna Federer in de tiebreak alsnog aan het langste eind trok.

De volgende tegenstander van Federer is wellicht Thiemo de Bakker. De Nederlander speelt vrijdag tegen de Spanjaard Fernando Verdasco. Djokovic, die Federer vorige week de baas was in de finale van Indian Wells, stuit nu op Florian Mayer uit Duitsland.

Ook de nummer vier van de plaatsingslijst, David Ferrer, sloeg zich naar de derde ronde. De Spanjaard was snel klaar met Tejmoeraz Gabasjvili: 6-4 en 6-0.

'VS pompen meer geld in beveiliging atoombommen'

De Verenigde Staten gaan het budget voor de beveiliging van Amerikaanse atoombommen op bases in Europa verdubbelen. Daaruit kan volgens de Amerikaanse nucleaire wapenexpert Hans Kristensen worden geconcludeerd dat de beveiliging van kernwapens nog steeds niet is gegarandeerd. Dat zegt hij zondag in Brandpunt.

De Amerikaanse regering stak de afgelopen jaren tachtig miljoen dollar in de verbetering van de beveiliging, maar dat is blijkbaar niet voldoende. Volgens Kristensen blijven de VS ook de komende jaren flink investeren. Uit een begrotingsdocument van het Pentagon dat hij in handen heeft blijkt dat het ministerie van defensie voor 2015 vraagt om maar liefst 154 miljoen dollar extra voor het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen.

In 2008 onthulde Kristensen een rapport van het Pentagon waarin stond dat de beveiliging van de Europese bases niet op orde was. Zo zou de veiligheid van gebouwen, hekken en beveiligingssystemen niet gegarandeerd kunnen worden.

Ook op de Nederlandse basis Volkel liggen atoomwapens van de Amerikanen opgeslagen. Het gaat vermoedelijk om het type B6. De Nederlandse regering gaf naar aanleiding van het rapport aan dat de veiligheid op Volkel in orde was.

'Nederland klaar voor nucleaire top'

Nederland is klaar voor de Nuclear Security Summit die maandag en dinsdag in Den Haag wordt gehouden. Dat laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vrijdag weten.

"Alle maatregelen voor een goed verloop van de nucleaire top zijn getroffen. De laatste details zijn vrijdagmiddag doorgenomen met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), de Nationale Politie en Rijkswaterstaat", zo is in een verklaring van de NCTV te lezen.

De top wordt gehouden in het World Forum in Den Haag. Het gaat om de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd. 58 wereldleiders, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten zullen maandag en dinsdag in de hofstad neerstrijken. Achtduizend militairen en dertienduizend politieagenten worden ingezet voor een veilig verloop van het evenement.

(Foto: FOK.nl | Peter)

Brandbare batterijen aan boord van vermiste Boeing

De vermiste vlucht MH370 van Malaysian Airlines had hoog ontvlambare lithiumbatterijen aan boord. Dat bekende de CEO van Malaysian Airlines vier dagen nadat hij dat ontkende en bijna twee weken nadat het vliegtuig vermist werd. Lithiumbatterijen hebben de laatste 20 jaar al voor tientallen luchtvaartincidenten gezorgd.

Zijn bekentenis deed de speculatie herleven dat wellicht een brand aan boord de oorzaak van de ramp is. Billie Vincent, ex-hoofd veiligheid van de U.S. Federal Aviation Administration en getuige-deskundige in de Lockerbie-zaak, stelde al eerder dat een brand in de bagageruimte waarschijnlijk de beide communicatiesystemen vernielde en de cabine met rook en giftige dampen vulde. 

"In tegenstelling tot de beschuldigingen dat ze kapers waren, hebben de piloten heldhaftig geprobeerd het vliegtuig en de passagiers te redden toen deze catastrofe hen trof," aldus Vincent. Het vuur kon volgens hem maar op drie manieren ontstaan: door een kortsluiting, door brandbare stoffen in de bagageruimte of door een kleine bom die het vliegtuig niet volledig op kon blazen.

Dat laatste scenario leek hem onwaarschijnlijk omdat niemand de aanslag opeiste. De autoriteiten beweerden dat het onklaar raken van de systemen het bewijs was van een opzettelijke handeling, maar volgens Vincent is het uitschakelen een dermate gecompliceerd proces dat het ver boven de opleiding van boordpersoneel uitstijgt. 

De rook en verwarring verklaren volgens hem ook waarom de Boeing klom naar 45.000 voet en vervolgens onregelmatig terugviel naar 23.000 voet. Toen de piloten zich realiseerden wat er aan de hand was, hebben zij waarschijnlijk in een ultieme reddingspoging de vlucht afgebogen in de richting van een Maleisische eilandengroep, hetgeen de plotse koerswijziging zou kunnen verklaren. 

"Ik schat in dat de crew onder afgrijselijke omstandigheden het vliegtuig probeerde bij te sturen, met zo veel rook in de cockpit dat de instrumenten nauwelijks zichtbaar waren," stelt de voormalig luchtverkeersleider. Hij zei verder weinig geloof te hechten aan berichten dat de vlucht afboog naar het westen, 12 minuten voor de co-piloot als laatste bericht 'goedenacht' wenste. Een dergelijke beweging zou namelijk van de grond af moeten zijn waargenomen omdat de veiligheidssystemen toen nog functioneerden.

Billie Vincent meent dat de Maleisische regering onder druk van de pers en van China, te snel met conlcusies naar buiten kwam die ze later weer moesten herroepen.

De getuigenis van Vincent zorgde in de Lockerbie-zaak dat de families van de slachtoffers de luchtvaartmaatschappij Pan Am succesvol konden vervolgen en een schadevergoeding van $500 miljoen uitgekeerd kregen.

Del Potro lang uitgeschakeld door polsblessure

De tennisfans zullen voorlopig niet kunnen genieten van Juan Martin Del Potro. De Argentijn ondergaat aanstaande maandag een operatie aan zijn linkerpols en is acht tot twaalf maanden uitgeschakeld.

Del Potro kampt al een tijd met de blessure. Hij moest zich eerder dit jaar al afmelden voor de mastertoernooien in Miami en Indian Wells. Ook is het niet voor het eerst dat een polsoperatie ondergaat. Vier jaar geleden werd hij al eens geopereerd aan zijn rechterpols.

[vid] Newman van Seinfeld is niet dood

Wayne Knight, onder meer bekend van zijn rol als aartsvijand van Jerry Seinfeld in de sitcom Seinfeld, is niet dood. Dat meldde hij enkele dagen geleden via Twitter.

Imitatiewebsites die zich voordeden als TMZ en US Weekly berichtten namelijk dat de acteur zou zijn overleden. Gelukkig is dat helemaal niet zo. Hij kreeg desondanks een heleboel lieve berichten van mensen die dachten dat hij daadwerkelijk het tijdige met het eeuwige had verwisseld.

Daarop twitterde hij:

Newmans niet-overlijden is frappant omdat nog geen maand eerder ook Patrick Stewart (ofwel Jean-Luc Picard uit Star Trek) niet dood bleek te zijn.

Behalve van de jaren in Seinfeld zou je Newman ook kunnen kennen van zijn rollen in JFK en de ondervragingsscène in Basic Instinct. 

Hij zat verder in Dirty Dancing, Jurassic Park, Space Jam, Rat Race, Bleach en had zelfs bijrolletjes in 3rd Rock from the Sun en That '70s Show.


Wayne Knight maakt het wel heel dik in Space Jam.

Dochter Sean Penn maakt acteerdebuut

Dylan Penn, de dochter van acteurs Sean Penn en Robin Wright, maakt haar acteerdebuut in de horrorfilm Condemned. Het scenario is geschreven door skateboarder Eli Morgan Gesner, die onlangs ook een eigen kledinglijn begon. Dat schrijft tijdschrift The Hollywood Reporter vrijdag. De 22-jarige Penn is een succesvol fotomodel en heeft gewerkt voor grote merken als GQ en Gap en het modeblad Elle.

Penn speelt de hoofdrol van een jonge vrouw die de jongste is van een groep krakers in een vervallen gebouw in de Lower East Side van Manhattan. Een van de bewoners raakt besmet met een infectie uit zijn eigen uitwerpselen en slaat aan het moorden. Daardoor grijpt de ziekte steeds sneller om zich heen.

De opnames moeten volgende maand van start gaan in New York. Wanneer de film verschijnt, is nog onbekend.


Dochter Sean Penn maakt acteerdebuut (Foto: Novum)

Marokko heeft een migranten integratieprobleem

Discriminatie van migranten en illegalen door autochtonen is in Marokko een probleem, ze wonen vaak in kampen of kleine huizen en worden opgepakt en of opgejaagd door de politie zonder enige aanleiding.

Om deze ongewenste situatie aan te pakken zijn Marokkaanse maatschappelijke organisaties een landelijke actie gestart om de 25 à 40 duizend migranten te helpen. Er is een generaal pardon met strenge regulering van kracht sinds begin dit jaar. Inmiddels hebben zo'n 13 duizend mensen zich daarvoor gemeld wat voor 200 van hen resulteerde in een verblijfsstatus.

Het is een grote uitdaging om de migranten, die veelal uit zwart Afrika komen, te laten integreren. Hiervoor wordt hulp geboden bij gezondheid, vinden van werk, het leren van de taal en de cultuur. Ook hebben de migranten bescherming nodig. Nederland en België dragen hier onder andere financieel aan bij.

Geen reactie Wilders op vertrek Van Klaveren

PVV-leider Geert Wilders weigert vooralsnog te reageren op het vertrek van zijn fractiegenoot Joram van Klaveren. Die stapte vrijdag op als PVV-Kamerlid, nadat zijn collega Roland van Vliet dat donderdag al had gedaan.

Wilders reageerde niet op herhaalde verzoeken om een reactie. Hij liet zich in het gebouw van de Tweede Kamer vrijdagmiddag- en avond ook niet zien en slaagde er in de wachtende journalisten te ontlopen bij zijn vertrek in de loop van de avond. Rond 20.15 uur was het donker in de PVV-vleugel van het Kamergebouw, die toch zo nauwlettend en van alle kanten door het journaille in de smiezen was gehouden. Wilders-getrouwen als Fleur Agema, Machiel de Graaf en Sietse Fritsma waren even daarvoor vertrokken.

Geen reactie Wilders op vertrek Van Klaveren
Geen reactie Wilders op vertrek Van Klaveren (Foto: ANP)

Haase wint wel in dubbelspel Miami

Tennisser Robin Haase heeft na zijn uitschakeling in het enkelspel bij het Masterstoernooi in Miami wel de tweede ronde bereikt in het dubbelspel. De Nederlander speelt in de Verenigde Staten samen met de Brit Jonathan Marray.

Haase en Marray hadden 75 minuten nodig om de Kroaat Marin Cilic en de Tsjech Lukas Dlouhy te verslaan. Het werd 6-4 en 7-6 (4) voor de Nederlander en de Brit.

KNSB en schaatsploegen bereiken akkoord

Schaatsbond KNSB en de commerciële schaatsploegen, verenigd in Vereniging Professionele Schaatsteams, hebben aan de vooravond van het wereldkampioenschap allround een akkoord bereikt. Wat er precies afgesproken is zal morgen tijdens een persconferentie in Thialf bekend worden gemaakt.

De KNSB en de schaatsploegen leven al enige tijd in onmin over de sponsoruitingen op de pakken. Zo is KNSB-hoofdsponsor KPN prominent op de schaatspakken te zien, terwijl de andere sponsoren het met een beperkte ruimte moeten doen. Ook willen de teams een vergoeding voor de reis- en verblijfskosten bij de internationale wedstrijden. Vanwege deze redenen zei de VPS vlak voor de Spelen in Sochi het vertrouwen in de KNSB op.

USADA wil UCI aan namen dopingzondaars helpen

USADA is bereid om meer namen vrij te geven van betrokkenen in het dopingschandaal rondom Lance Armstrong. Directeur Travis Tygart van de Amerikaanse antidopingwaakhond wil de namen doorspelen naar de onafhankelijke commissie (CIRC) van de UCI, dat onderzoek doet naar het verleden van de sport.

"Als je alleen de top aanpakt, betekent dat niet noodzakelijk dat het systeem verandert", zegt Tygart tegen de Britse krant The Independent. "Als je in het verleden met succes bij doping betrokken bent geweest, zeker als dokter, teameigenaar, coach of directeur, en je bent nooit gepakt, is de kans groot dat je er mee doorgaat."

In het USADA-rapport, dat in oktober 2012 naar buiten werd gebracht en de val van voormalig zevenvoudig Tour de France-winnaar Armstrong inleidde, werden meerdere namen onherkenbaar weergegeven. "Ik hoop dat de informatie in de openbaarheid komt en dat we hier eindelijk een punt achter kunnen zetten", stelt Tygart.

Oud-Rabobank-renner Levi Leipheimer noemde in het rapport enkele werknemers van de Nederlandse ploeg, maar die personen werden geanonimiseerd.

Rutte wil debat over EU-koers na verkiezingen

Meteen na de Europese verkiezingen eind mei moeten de lidstaten bijeenkomen om zich te beraden over de koers die de Europese Unie de komende vijf jaar moet volgen. Dat plan heeft premier Rutte vrijdag gepresenteerd op de Europese top in Brussel.

"Ik wil dat de raad een fundamentele discussie aangaat over de prioriteiten, de focus en het functioneren van de EU", zei Rutte na afloop van het beraad in Brussel. "We moeten het dan hebben over de beste manier om het bestuur van de nieuwe Europese Commissie te organiseren."

Ruttes pleidooi werd door zijn Britse en Duitse ambtgenoten David Cameron en Angela Merkel goed ontvangen, zei hij. Thema's die hij voor Nederland in dit debat belangrijk acht zijn de interne markt, vrije handel en de vraag of beslissingen door de EU of door lidstaten moeten worden genomen.

De volgende Europese top vindt plaats meteen na de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die worden in Nederland op donderdag 22 mei gehouden, in de meeste andere lidstaten de zondag daarop. Daarna moet er een nieuwe Europese Commissie, waarbij rekening moet worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen.

Rutte wilde niet verder ingaan op de vraag welke Nederlandse kandidaat in aanmerking zou kunnen komen voor een plek in de Europese Commissie of voor een andere hoge EU-post. "De mate waarin ik hierover openbaarheid geef, vermindert onze kansen op een goede post."

Het is volgens Rutte verder geen automatisme dat de commissie zal worden geleid door een van de kandidaat-voorzitters die de politieke partijen in het Europees Parlement naar voren hebben geschoven voor de Europese verkiezingen.

[vid] Lady Gaga verdedigt kotsact

Lady Gaga heeft gereageerd op alle kritiek op haar inmiddels beruchte kotsact. Begin deze maand werd de zangeres tijdens een act op het filmfestival South By Southwest in Texas ondergebraakt door artiest Millie Brown. "Wij geloven beiden in artistieke vrijheid en een sterke identiteit", zei de zangeres vrijdag tijdens het Amerikaanse tv-programma Today, schrijft MTV.

Volgens critici verheerlijkte de act de eetstoornis boulimie, en was het niets meer dan goedkope aandachttrekkerij. "Ik begrijp het volkomen als mensen dit niets vinden", zei Gaga. "Het maakt in feite niet uit of we op zoek waren naar controverse. We maken niets met een bepaalde reden, alleen ter vermaak van het publiek en voor een bepaald moment."

Toen Brown kort na het optreden werd gevraagd naar de boze reacties, zei ze stellig dat ze nooit eetstoornissen heeft willen aanmoedigen. "Ik gebruik mijn lichaam om me uit te drukken. Ik zou mezelf nooit schade toebrengen. Volgens mij hebben een hoop mensen die aan eetstoornissen lijden mijn acts als heel bevrijdend ervaren."


 

Prullaria John Lennon onder de hamer

De grootste collectie ooit aan gedichten en komische tekeningen van John Lennon wordt in juni in New York geveild. De gedichten bestaan vooral uit onzinnige teksten en krabbels, en ondertekende en gecorrigeerde manuscripten. Dat liet de dependance van het Britse veilinghuis Sotheby's vrijdagavond weten.

Het materiaal heeft veelal betrekking op In His Own Write en A Spaniard In the Works, twee boeken die de Beatles-zanger schreef en illustreerde in 1964 en 1965. Lennon gaf de collectie destijds aan de Britse publicist en schrijver Tom Maschler, die Lennon ooit aanspoorde om zijn komische teksten en tekeningen te bundelen.

De veilingstukken komen alle uit Maschlers privécollectie. De veiling vindt plaats op 4 juni. Vanaf 28 mei zijn de stukken nog te bezichtigen.

Vredesmacht CAR schiet op woedende menigte

Vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben vrijdag het vuur geopend op een menigte die een moslim belaagde. Er vielen zeker zes gewonden, onder wie minstens vier minderjarigen.

De vlam sloeg in de pan in de hoofdstad van de CAR toen een islamitische man in een bankkantoor geld wilde overschrijven naar Kameroen. Dat buurland heeft de afgelopen maanden duizenden vluchtelingen opgenomen uit de door onlusten tussen christenen en moslims verscheurde CAR.

Een woedende menigte viel de man bij het bankfiliaal aan. Daarop schoten Burundese vredesmilitairen hem te hulp. Zij losten daarbij enkele schoten.

Tienduizenden islamitische inwoners van de CAR zijn op de vlucht geslagen voor christelijke milities. Die beschuldigen de moslims van steun aan de islamitische Seleka-rebellen, die vorig jaar voor korte tijd de macht wisten te grijpen.

Marvel maakt premieredatum Wolverine 3 bekend

Marvel heeft enkele verschijningsdata van grote stripverfilmingen onthuld. De stripgigant liet weten dat de derde Wolverine-film in maart 2017 in première gaat, The Fantastic Four 2 in juli van dat jaar, en een nog onbekende film in 2018. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Dat een vervolg op X-Men Origins: Wolverine en The Wolverine op het programma stond, was al bekend. Hugh Jackman, die tot nu toe de gespierde mutant speelde, liet al meermaals vallen dat hij er nog niet uit is of hij de rol nog een keer op zich wil nemen.

Een vervolg op The Fantastic Four loopt wat verder op de zaken vooruit. De eerste Fantastic Four moet immers nog verschijnen. De premièredatum staat nu gepland voor volgend jaar juni.

Over de mysterieuze film die in 2018 moet verschijnen, lopen de prognoses uiteen. Fans denken aan een derde Captain America-film of een film met zowel The Fantastic Four als The Avengers.


Marvel maakt premieredatum Wolverine 3 bekend (Foto: Novum)

Funkband wordt slapend rijk op Spotify

De funkband Vulfpack uit L.A. maakt interessante muziek tussen free jazz en jaren '70 tv-serie-achtergrond-muzak, hebben sympathieke humor en sampelen af en toe Steve Jobs. Maar op dit moment heeft Vulfpack vooral een tamelijk briljant idee.

De groep heeft een album vol Songs of Absolute Silence op Spotify geknikkerd. Op het tien tracks tellende album is geen noot te horen en het heet dan ook toepasselijk Sleepify.

Als nu, zo redeneerde Vulfpack, alle fans dit zero budget album de hele nacht lang via Spotify streamen, gedurende dagen, weken of zelfs maanden, dan komt na een tijdje een flinke sloot geld binnen. Van de opbrengsten gaat de band vervolgens op tournee en ze treden gratis op, daar waar hun album het meeste gestreamed is.

Twee vragen: wat zijn de revenuen en hoe denkt Spotify over deze gang van zaken? De opbrengst lijkt mager. Spotify gaf verleden jaar toe dat ze maar 0,007 dollarcent per track uitbetalen. Het woord 'peanuts' is te lang voor zo'n aalmoes. Maar 100 streams van een enkele track levert 70 cent op en het hele album duurt maar vijf minuten. Dus als een fan van Vulfpack zeven uur slaapt, dan heeft hij naar boven afgerond 840 tracks beluisterd en $5,88 gegenereerd voor de sympathieke Amerikanen. 

Krijgt de groep honderd fans zo gek om hetzelfde te doen, dan levert dat 588 dollar op. Per nacht. Aangenomen dat elke fan maar op één device streamt en dat ze het niet overdag opzetten. In dat laatste geval verdrievoudigt het bedrag in een etmaal. Met wat willige fans kan een band dus een flinke tiet geld bij elkaar hengelen.

Spotify zelf meldde in een geamuseerde reactie, dat 'het hele verhaal leek op een afgeleide van het werk van John Cage'. Die schreef in 1952 al een solo in drie delen voor piano, waarin 4.33 minuten lang de pianist geen toets aanraakt en er alleen de absolute stilte te horen is:

Zanger neemt vrouw in artiesteningang

Josphat Somanje uit Cherutombo is goed de lul. De 47-jarige Zimbabwaan is in de boeien geslagen wegens verkrachting van zijn echtgenote. De man heeft zijn vrouw tot acht maal toe van achteren genomen.

De muzikant wilde het tijdens de seks eens via een andere kant proberen. In april vorig jaar eiste Cherutombo van zijn eega dat zij -tegen haar zin- zou meewerken aan anale seks. Als zij zijn zwarte zwaard niet via de artiesteningang wilde ontvangen, was daar het gat van de deur voor haar.

Zodoende naaide de Zimbabwaan, die het woord 'nee' niet kende, zijn vrouwtje sinds die dag in totaal achtmaal in de kont. Vorige week vrijdag was vrouwlief het beu en stapte naar de politie.

Rechercheur Nobert Muzondo heeft woensdag een persverklaring afgegeven. Hij heeft bevestigd de artiest te hebben gearresteerd wegens verkrachting. Zijn echtgenote is overgebracht naar het ziekenhuis voor een grondige inspectie.

Politie maakt aangifteformulier Wilders

Voor mensen die op het politiebureau aangifte willen doen tegen Geert Wilders heeft de politie vanaf vrijdag een speciaal aangifteformulier gemaakt. Hierop zijn een aantal vragen al ingevuld, waardoor de aangifte minder tijd in beslag neemt. "Dat is makkelijk voor de burgers en de medewerkers", zegt een woordvoerder van de landelijke politie.

Vragen die al zijn ingevuld gaan bijvoorbeeld over de tenlastelegging en de uitspraken van Wilders die discriminerend zouden zijn. De werkdruk voor politieagenten moet hierdoor afnemen.

ACM wist al dagen van gevaarlijk computervirus

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) was al sinds maandag op de hoogte van het gevaarlijke computervirus waarmee criminelen toegang zouden kunnen krijgen tot bankrekeningen, maar besloot hierover te zwijgen. Dat meldt RTL Nieuws. "We hadden tijd nodig om te kijken naar de aard en omvang van de zaak", laat een woordvoerder weten.

De ACM riep Windows-gebruikers die maandagavond webwinkels en andere populaire sites hebben bezocht, pas vrijdagochtend op om 'met spoed' een virusscan uit te voeren. Het computervirus was via deze sites enkele uren lang op grote schaal verspreid.

Computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT kwam het virus op het spoor en waarschuwde vervolgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Die haalde de computer die het virus verspreidde direct uit de lucht.

Het NCSC seinde daarop de ACM in. Ook Fox-IT sprak volgens de nieuwsrubriek dinsdag met woordvoerders van de autoriteit. Maar ook toen volgde geen waarschuwing. "Geen idee wat de overwegingen zijn geweest", laat Fox-IT weten aan RTL Nieuws.

De ACM erkent tegenover de nieuwsrubriek dat criminelen al die tijd gewoon hun gang konden gaan en mogelijk financiële gegevens van consumenten hebben gestolen. "Ja, dat klopt. Maar we weten niet of het ook zo is. We gaan niet waarschuwen voor iets waarvan wij niet weten wat de aard, omvang en ernst is", aldus de zegsvrouw van de ACM.

Pessimisme onder Europeanen daalt

Consumenten in de eurozone worden steeds minder negatief over de economie van de eurozone. Dat blijkt vrijdag uit een graadmeter van de Europese Commissie, die deze maand opliep naar -9,3. In februari was dat nog -12,7. Ook in de gehele Europese Unie neemt de somberte onder consumenten verder af.

De index voor de hele EU steeg deze maand naar -6,7. In februari was dat nog -9,3. Zowel de stand van de eurozone als die van de Europese Unie is al wel sinds een aantal maanden bovengemiddeld hoog. De scores zijn namelijk veel hoger dan het langjarig gemiddelde.

De stemming van consumenten in de muntunie en de EU zit al sinds het laatste kwartaal van 2012 in de lift. Toch hebben blijkens de minstand de pessimisten nog altijd de overhand. De index zet het aantal positieve en negatieve consumenten tegen elkaar af. Bij een stand van nul houden optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht.

[Upd] Verstuikte knie Van Persie

Robin van Persie komt zaterdag niet in actie met Manchester United tegen West Ham United. Dat heeft United-trainer David Moyes vrijdag gezegd. De aanvaller moet zijn gekwetste knie opnieuw laten scannen. Hij blesseerde zich woensdag tijdens het Champions League-treffen met Olympiakos Piraeus aan het gewricht.

Van Persie moet de tweede scan ondergaan omdat bij een eerste scan op vrijdag de oorzaak van de blessure niet aan het licht kwam. Hij werd in het duel met Olympiakos aan het einde van de wedstrijd op een brancard van het veld gedragen. Daarvoor had hij er met drie doelpunten al voor gezorgd dat United de kwartfinale van de Champions League zeker stelde. Daarin treft de Engelse club Bayern München.

Update 19.13 uur

Robin van Persie zal zo'n vier tot zes weken niet in actie kunnen komen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de Nederlander een verstuikte knie heeft. 

User van de dag

User van de dag header

User van de dag, hé? Ja, deze is nieuw. Nouja, nieuw? Dit werd vroeger al op het forum in ONZ gedaan. User van de dag zijn interviews met de users van FOK!, ik wil hier mee verder gaan op de weblog maar in een iets ander jasje.

Ik zal niet vragen welke joint de betreffende user zojuist heeft gerookt, of welke user je wel zou willen vullen met lauwwarme koksroom(©HeaN82); maar ik wil aan de andere kant geen levensvragen gaan stellen, misschien wat vragen over wat er speelt in het nieuws, iets wat diegene leuk vindt om te doen of juist zo tof vindt aan FOK!.

Wie zou jij graag willen zien? Ik heb zelf al wel een paar namen in gedachte van het forum, maar ik wil de reagerende users op de weblog ook zeker niet vergeten.

Schaatsen blijft tot 2019 bij NOS

De grote schaatsevenementen zijn ook de komende jaren te zien bij de NOS. De omroep heeft de uitzendrechten van alle WK's, EK's en World Cups bemachtigd tot en met het seizoen 2018-2019. Dat meldt de NOS vrijdag op de eigen website.

Naast het langebaanschaatsen heeft de NOS ook de rechten van de WK's en EK's van het shorttrack en het kunstrijden binnengehaald. Woensdag werd bekend dat de NOS de samenvattingen van het eredivisievoetbal de komende drie jaar blijft uitzenden.

Onderzoek: gereguleerde wietteelt niet haalbaar

Plannen om de wietteelt te legaliseren en te reguleren zijn juridisch gezien niet haalbaar wegens 'internationale verplichtingen' op het gebied van drugsbestrijding. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen in een vrijdag gepubliceerd onderzoek. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Opstelten zegt al langer dat er juridisch geen ruimte is voor het reguleren van de wietteelt. Daarnaast vindt hij regulering geen oplossing voor de overlast en het geweld dat door drugs wordt veroorzaakt, omdat tachtig procent van de productie naar het buitenland verdwijnt.

Desondanks zei de minister de Tweede Kamer vorig jaar toe een onafhankelijke externe partij grondig te laten kijken naar de juridische kant van de kwestie. D66 is een van de partijen die hierom hadden gevraagd en al langere tijd pleiten voor regulering van de wietteelt.

Volgens de onderzoekers is 'het legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt niet toelaatbaar onder VN-drugsverdragen en onder het Europese recht'. Ook stellen de onderzoekers dat er geen ruimte is voor het oprichten van zogenoemde Cannabis Social Clubs, waar mensen gezamenlijk kunnen telen.

'Wij zijn allemaal Marokkanen'

'Wij zijn allemaal Marokkanen' is het motto van het jaarlijkse antiracismeprotest, zaterdagmiddag op het Museumplein. Dat heeft de Turkse Arbeidersvereniging, een van de organisatoren, laten weten.

"Het raakt mij heel erg, ook als Turk. Je moet in onze samenleving met iedereen de krachten bundelen tegen de opkomst van racisme en discriminatie. Dus ik ben erbij en ik ben dan ook een Marokkaan", aldus zegsman Mustafa Ayranci.

De eerste demonstratie tegen racisme en discriminatie was in 1983. Aanleiding was de moord door een skinhead op de 15-jarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer. De demonstratie op het museumplein begint om 13.00 uur.


Radio-interview over de demonstratie - NOS

Mbo-opleidingen loten vanwege te weinig stages

Steeds meer mbo-opleidingen laten nog maar een beperkt aantal leerlingen toe vanwege een tekort aan stageplaatsen voor mbo'ers. De MBO Raad spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. De brancheorganisatie voor mbo's vreest over een paar jaar een tekort aan personeel in sommige sectoren.

Vooral in de zorg en in de bouw zijn vanwege de economische crisis weinig stageplekken. Opleidingen laten voor opleidingen minder leerlingen toe of stellen een loting in omdat de leerlingen anders geen stage kunnen vinden.

De MBO Raad kan niet zeggen om hoeveel opleidingen het gaat. "Maar je ziet het steeds meer", zegt een woordvoerder. De brancheorganisatie is bang dat er nu niet genoeg mensen opgeleid worden voor wanneer de economie weer aantrekt.

NS draait alsnog op voor Fyra-tegenvaller

De NS draait toch zelf op voor een tegenvaller van de Fyra van 119 miljoen euro en niet de staat. Het spoorbedrijf zal dit bedrag opbrengen door efficiënter te gaan werken, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de meerderheid van de Tweede Kamer. Die vond het onverteerbaar dat het bedrag voor rekening zou komen voor de overheid. Het debacle met de spaghettiboemels zorgt ervoor dat de staat 119 miljoen euro aan dividend misloopt. Dat bedrag zou ten koste gaan van het infrafonds en dus van nieuwe wegen en spoorwegen.

Dijsselbloem wilde het miljoenenbedrag aanvankelijk niet verhalen op de NS, omdat het bedrijf financieel al hard wordt geraakt door de Fyra-flop. De NS moet in 2017 namelijk al honderd miljoen euro per jaar efficiënter gaan werken. Daarbij komt een bedrag van 221 miljoen aan maatregelen waarmee het spoorbedrijf het vermogensverlies van de Fyra moet compenseren.

De bewindsman werd echter teruggefloten door de Kamer. Die eiste op verzoek van Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) dat de minister zou onderzoeken of de NS het bedrag niet kan ophoesten door efficiënter te gaan werken. Dat kan, schrijft Dijsselbloem.

"Uit gesprekken met de NS is mij gebleken dat een totaal van 340 miljoen euro aan extra kostenbesparingen door efficiencymaatregelen over de jaren 2016-2024 volgens de NS-directie uitdagend is, maar bij de huidige inzichten wel haalbaar zou moeten zijn zonder dat dit leidt tot operationele risico's of directe gevolgen voor de reiziger."

Het is de bedoeling dat de NS vanaf 2017 142,5 miljoen euro per jaar in de kosten snijdt. Volgens Dijsselbloem wordt hiermee een 'aanzienlijke inspanning' van het spoorbedrijf gevraagd.

Van Veldhoven reageert met instemming op de brief van Dijsselbloem. "Ik ben blij dat de minister alsnog tegemoetkomt aan de wens van D66 om de NS zelf verantwoordelijkheid te laten nemen voor de gemaakte fouten en de geleden verliezen met de Fyra", reageert zij. "Ik vind het een verkeerd signaal als er minder spoor wordt aangelegd en minder stations worden gebouwd, omdat de NS verkeerde keuzes heeft gemaakt."

Leger Syrië: tientallen rebellen gedood

Na de aanval op een kasteel uit de tijd van de kruistochten in Syrië zijn bijna honderd strijders van de oppositie gedood. Dat heeft een commandant van het Syrische leger vrijdag gezegd.

Een groep van driehonderd strijders hield zich op in Krak des Chevaliers, een plek in het midden van Syrië die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Syrische leger nam het kasteel, dat sinds 2012 in handen van de rebellen was, donderdag in.

Toen de strijders op de vlucht sloegen naar buurland Libanon zette het leger de achtervolging in. Daarbij werden 93 rebellen gedood. Hoeveel doden er vielen in de strijd om het kasteel is niet bekend.

'Hoe te Poepen Tijdens een Date' vreemdste titel

Het humoristische zelfhulpboek How to Poo on a Date: The Lovers' Guide to Toilet Etiquette heeft een prijs gewonnen voor vreemdste boektitel. Het boek, dat vrij vertaald Hoe te Poepen tijdens een Date: een Gids voor Geliefden over Toiletetiquette is getiteld, won met dertig procent van de online stemmen de Diagram Prize.

Volgens de jury is het boek een handleiding die hulp kan bieden bij uitdagende en delicate momenten tijdens romantische momenten. De prijs wordt sinds 1978 uitgereikt door het Britse tijdschrift The Bookseller.

Het zelfhulpboek heeft titels verslagen als Are Trout South African, vrij vertaald Zijn Forellen Zuid-Afrikaans, en Working Class Cats: The Bodega Cats of New York City, vrij vertaald Werkende Katten: Buurtwinkelkatten van New York City.

Mezgec klopt Bos in Handzame Classic

Theo Bos is vrijdag als tweede geëindigd in de Belgische wielerklassieker Handzame Classic. De spurter van Belkin moest na 198 kilometer de Sloveen Luka Mezgec voor zich dulden in de massasprint. De Belg Edward Theuns kwam als derde over de streep.

De 30-jarige Bos keerde eerder deze maand met vier ritzeges terug uit de Ronde van Langkawi, maar haalde vorige week in zowel de Ronde van Drenthe als Dwars door Drenthe niet de finish. Het is voor Mezgec, rijdend voor Giant-Shimano, de eerste overwinning van het seizoen. Hij volgt de Belg Kenny Dehaes op op de erelijst.

EU: minder afhankelijkheid Russisch gas

De Europese Unie wil maatregelen nemen om haar afhankelijkheid van Russische energie te beperken. Ook moet er een gezamenlijke Europese energiemarkt komen, zo is vrijdag op de EU-top in Brussel besloten.

"We zijn nu nog zeer afhankelijk van anderen, dat onderstreept ook de huidige situatie met Rusland en Oekraïne", zei premier Rutte met een verwijzing naar het grote aandeel Russisch gas dat de EU verbruikt. Zowat een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland. Duitsland is de grootste afnemer, terwijl verscheidene Oost-Europese lidstaten voor meer dan 90 procent afhankelijk zijn van Russisch gas.

De regeringsleiders van de 28 lidstaten hebben de Europese Commissie gevraagd maatregelen voor te bereiden om de energie-afhankelijkheid terug te dringen. Ze denken vooral aan betere verbindingen tussen de nationale netwerken, zodat een land dat tekorten heeft energie kan afnemen van andere lidstaten. Sommige EU-leiders denken ook aan andere energiebronnen, zoals schaliegas of energie-invoer uit de Verenigde Staten.

De EU-top besprak ook het recente klimaat- en energiepakket van de Europese Commissie, dat voorziet in een beperking van de CO2-uitstoot tegen 2030. "Sommige Oost-Europese lidstaten zijn bezorgd over dit soort doelstellingen. Een stevig klimaatpakket biedt echter meer stabiliteit en kansen voor innovatie", zei Rutte.

De lidstaten werden het eens over een tijdpad voor een pakket klimaatmaatregelen. Dat moet in oktober worden aangenomen, voor de VN-klimaatconferentie in Parijs in 2015.

Van Gogh dicht door heli Obama

Het Van Gogh Museum sluit maandag zijn deuren uit voorzorg. De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt in de ochtend het Rijksmuseum in Amsterdam en het Museumplein, waaraan het Van Gogh is gevestigd, wordt gebruikt als landingsplaats voor zijn helikopter. Dat bevestigt een woordvoerder van het museum.

Waarom het Van Gogh Museum koos voor een sluiting gedurende de hele dag, is niet duidelijk. Het museum geeft aan de hele dag te sluiten om 'de conditie van het gebouw en de kunst te waarborgen'. Het Stedelijk Museum, eveneens aan het Museumplein, is maandag tot 12.00 uur dicht en het Rijksmuseum gaat een uur later weer open.

Het Museumplein wordt maandagmiddag helemaal afgesloten voor de komst van Obama in de ochtend. De komst van Obama is geen 'publieksevenement' liet de gemeente donderdag weten.

Muur van zeecontainers om Obama in Amsterdam

Het Museumplein in Amsterdam wordt voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama volledig afgeschermd met zeecontainers. De containers worden vrijdagmiddag in twee lagen op elkaar gestapeld waardoor een muur wordt gevormd rond het plein.

Mensen die hoopten een glimp van Obama op te vangen, hebben met de maatregel definitief geen kans. De gemeente Amsterdam had donderdag overigens al aangegeven dat het bezoek van de president aan het Rijksmuseum geen publieksevenement is en 'dat weinig tot niets te zien' is. Nu blijkt waarom.

Door de zeecontainers is een vesting gebouwd om het Museumplein waar onmogelijk door- of omheen kan worden gekeken. Dat terwijl de gemeente donderdag nog liet weten dat er 'afschermende hekken' om het plein zouden worden geplaatst.

Een andere maatregel is dat omwonenden van het Museumplein tijdens het bezoek van Obama niet op hun balkons of dakterrassen mogen komen. Ook moeten zij ramen en terras- of balkondeuren gesloten houden.

Obama brengt samen met premier Mark Rutte (VVD) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maandagochtend een bezoek aan het museum. Daarna vertrekt de president per helikopter naar Den Haag voor de Nucleaur Security Summit. Het Rijksmuseum is maandag tot 13 uur gesloten. Het Van Gogh Museum heeft vrijdag bekendgemaakt de deuren de hele dag dicht te houden.

Murdered: Soul Suspect krijgt limited edition

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Murdered: Soul Suspect een limited edition krijgt. De limited edition bevat een kopie van het logboek van de vermoorde detective Ronan O'Connor, met daarin aanwijzingen over de moorden die hij onderzoekt.

Daarnaast bevat de limited edition een Interactive Digital Strategy Map die je kunt gebruiken om collectibles, side quests en speciale landmarks te vinden. De map is te gebruiken op een computer of tablet.

Murdered: Soul Suspect Limited Edition

Murdered: Soul Suspect komt op 6 juni uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Bekijk hieronder een nieuwe trailer van de game.

Poetin nog welkom voor D-Day

De Russische president Vladimir Poetin kan nog steeds een uitnodiging tegemoetzien voor de zeventigste verjaardag van D-Day, de landing in Normandië op 6 juni 1944. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd.

De toenemende isolatie van Rusland, als gevolg van de annexatie van de Krim, is geen reden Poetin niet uit te nodigen voor de herdenking van de militaire operatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog een kantelpunt aan het westfront vormde. Ook de Amerikaanse president Barack Obama wordt verwacht.

Rusland en Frankrijk 'delen duizenden, zo niet miljoenen, doden; slachtoffers van dit conflict, maar ook helden', aldus Hollande.

Pabo geeft studenten tips over uitspraken Wilders

De pabo van hogeschool Saxion heeft studenten en stagescholen een mail gestuurd over de uitspraak 'minder Marokkanen' van Geert Wilders. De school geeft studenten onder meer tips over hoe ze met de woorden van de PVV-leider kunnen omgaan in de klas.

"Een niet eenvoudige zaak, immers de impact op kinderen kan groot zijn", aldus directeur Jan-Auwke Diepenhorst. Het bespreken van wat er aan de hand is, kan volgens de school een goede optie zijn. Evenals het meenemen van kranten. "Laat kinderen in groepen discussiëren over wat zij er van vinden en waarom er zo veel ophef is na deze toespraak."

Verder doen studenten er volgens de school goed aan om kinderen uit te leggen wat een reden kan zijn geweest voor Wilders om zijn toespraak te doen. "Met andere woorden, probeer het nieuws te duiden, zo objectief mogelijk. En het belangrijkste: stel kinderen gerust als ze bang zijn om weggestuurd te worden. Vertel dat dat niet kan en mogelijk is in dit land."

De school laat verder weten 'met verbazing en verwondering' te zijn achtergebleven na de actie van Wilders woensdagavond.

Steekincident bij vechtpartij Rotterdamse school

Bij een vechtpartij in een groep jongeren in Rotterdam is vrijdagmiddag een gewonde gevallen door een steekincident. Dat meldt de politie. De ruzie vond plaats bij de school Mavo Delfshaven. De gewonde is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Agenten hebben een verdachte aangehouden.

De politie doet onderzoek naar het incident aan de Westzeedijk en sluit meer aanhoudingen niet uit. Hoeveel jongeren bij de vechtpartij betrokken waren en welke leeftijd zij hebben, kan een woordvoerder niet zeggen. "Ook is nog niet bekend of de jongeren op de school zaten waar de vechtpartij plaatsvond", aldus de zegsvrouw.

[upd] Brief Van Klaveren aan PVV-fractie

Kamerlid Joram van Klaveren stapt uit de PVV-fractie. Dat meldt EenVandaag.

De beste man zat sinds juni 2010 in de Tweede Kamer. Hij stapt nu op omdat hij zich na vier jaar opeens niet kan vinden in Wilders' Marokkanen-uitspraak.

Update 17.20 uur:
Joram van Klaveren heeft in een brief aan de PVV-fractie zijn beweegredenen aangestipt:

Dag allen,

Hierbij laat ik weten de fractie te verlaten. Na lang wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden. De passie en 'drive' om mij voor 100 procent in te zetten is (om verschillende redenen, ook privé) langzaam minder geworden.

De partij is niet meer de organisatie die het was toen ik in 2006 mijn interesse kenbaar maakte (toen nog Groep Wilders). Op verschillende terreinen zijn we opgeschoven in een richting die niet de mijne is.

De relatief linkse sociaal-economische agenda heb ik vanaf 2010 altijd op de koop toegenomen omdat onze visie op immigratie en veiligheid voor mij leidend was.

Het aan de kaak stellen van problemen die vaak onbespreekbaar zijn voor anderen en het laten klinken van een geluid uit de samenleving dat vaak onterecht genegeerd wordt is een dankbare taak. Maar de afgelopen periode is onze manier van politiek bedrijven contraproductief geworden.

Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid (nationaal en supranationaal) lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht.
Dit is uiteraard een onderdeel van 'het spel' maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek.

Het meer en meer naar de achtergrond verdwijnen van toelichting, uitleg en verdieping van standpunten o.a. m.b.t. immigratie/integratie en islam (met als recent voorbeeld “minder Marokkanen” in plaats van islam) is daar een voorbeeld van. Willen we van Nederland echt een beter land maken en zorgen dat de vrijheden die we nu kennen beschermd worden tegen kwade invloeden die haar bedreigen (o.a. het cultuurrelativisme, de groeiende invloed van de islam maar zeker ook de EU) dan is onze confrontatie-politiek niet langer effectief.
Het doorgroeien en het bedrijven van volwassen politiek (zonder per definitie afbreuk te hoeven doen aan de scherpte) is niet gelukt en zal als gevolg van verschillende oorzaken ook niet gebeuren. Helaas.

Als eenmansfractie zal ik trachten het verstomde geluid uit 2006 weer te laten klinken. Ik wil jullie allemaal heel hartelijk danken voor de inzet en samenwerking in de afgelopen jaren en wens jullie persoonlijk het allerbeste toe. Van moddergooien zal geen sprake zijn.

Joram

Schansspringer Stoch wint World Cup-titel

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor het eerst in zijn loopbaan het eindklassement in de World Cup gewonnen. In Planica werd hij bij de voorlaatste individuele wedstrijd van het seizoen vierde. Daarmee kan zijn enige overgebleven concurrent, de Sloveen Peter Prevc, hem niet meer inhalen.

In Planica werd voor het eerst sinds 1998 van de grote schans gesprongen. Doorgaans vinden de wedstrijden plaats op de Letalnica-vliegschans, maar die wordt verbouwd. Na de eerste ronde ging de Noor Anders Bardal aan de leiding. Hij werd gevolgd door de Oostenrijkers Andreas Kofler en Gregor Schlierenzauer. Ook Prevc, Stoch en de Duitser Severin Freund waren nog kansrijk.

In de tweede ronde kwam Freund tot een fantastische sprong. Hij wist zich het best staande te houden onder de lastige omstandigheden en sprong uiteindelijk naar de zege. Schlierenzauer en Kofler vielen buiten het podium, terwijl Bardal 0,3 punten tekort kwam om Freund van de eerste plek te stoten. Achter de Noor werd Prevc derde.

Doordat Stoch niet meer in te halen is heeft zijn illustere landgenoot Adam Malysz een opvolger. In ruim vijftien jaar tijd sprong Malysz 39 World Cup-overwinningen bij elkaar en won hij het eindklassement maar liefst vier keer. Daarnaast werd hij vier keer wereldkampioen. Olympisch goud lukte echter nooit, hij moest genoegen nemen met drie keer zilver en één keer brons. De prestatie van Stoch is uniek, want hij is wel zowel wereldkampioen als olympisch kampioen, en nu ook winnaar van de World Cup.

AZ-coach Advocaat hoopte op Benfica

AZ werd vrijdag tijdens de loting voor de kwartfinales van de Europa League aan Benfica gekoppeld en daarmee was trainer Dick Advocaat dik tevreden. "Ik hoopte al op Benfica, eerlijk waar", liet de Hagenaar zich ontvallen over de 'grote traditieclub'. "Ze hebben echt een goede ploeg en een heel mooi stadion met alles erop en eraan", prees Advocaat de Portugese club.

Dat AZ in de kwartfinale van het tweede Europese toernooi staat is buitengewoon, weet Advocaat. "Niemand had verwacht dat we zo ver zouden komen." De blijdschap na de 0-0 donderdag op bezoek bij Anzji Machatsjkala was dan ook groot. "Het is hartstikke leuk om te zien hoe blij de jongens na afloop waren. Hun blijheid straalt ook op ons af. We doen nog in alle competities mee. Dat is geweldig voor AZ, het geeft een enorme boost."

Dat AZ nog in de Europa League, de KNVB-beker en de Eredivisie in actie komt, levert een druk programma op. Toch denkt Advocaat dat de spelersgroep het wel aan kan. "Ik heb niet het gevoel dat ze uitgeperst zijn door het drukke schema." Zondag tegen PEC Zwolle stelt hij dan ook geen B-ploeg op. "Ik vraag zaterdag aan alle basisspelers of ze zich goed voelen. Is dat zo, dan spelen ze gewoon. We gaan er een serieuze wedstrijd van maken."

[vid] Frans Revolutie thema Assassin's Creed: Unity

Ubisoft heeft vandaag een preview trailer van Assassin's Creed: Unity vrijgegeven. De gebeurtenis in de trailer laat duidelijk zien dat het volgende deel in de Assassins Creed-serie zal plaatsvinden ten tijde van de Franse Revolutie in de 18e eeuw.

Assassin's Creed: Unity is momenteel in ontwikkeling voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Helaas is er nog geen releasedatum bekend.

DNB: eurozone scheerde in 2012 langs afgrond

De Nederlandsche Bank heeft in 2012 ernstig rekening gehouden met het uiteenvallen van de euro. Dat zei president van de centrale bank Klaas Knot donderdag tijdens de opnamen van het NTR-programma College Tour. De eurozone scheerde volgens Knot in de jaren 2011 en 2012 gevaarlijk dicht langs de afgrond.

"Er waren zeker momenten waarop ik dacht: we raken het kwijt, het gaat mis", zei Knot tijdens de opnames in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. DNB bereidde volgens de president in de aanloop naar de zomer van 2012 het einde van de muntunie voor. "Hoe vervelend ook, we moesten voorbereid zijn op eventualiteiten." Knot zei in juli 2012 nog geen plan te hebben voor het uiteenvallen van de euro.

Ook in het najaar van 2011, toen Knot net was aangetreden als bankpresident, vreesde hij het einde van de muntunie. Europese banken en de Griekse staat raakten destijds in grote betalingsproblemen.

Het interventieprogramma van de Europese Centrale Bank heeft de eurozone volgens Knot uiteindelijk gered. "Zonder het beleid van de ECB was het zeer moeizaam afgelopen." Hoewel de centrale banken niet verantwoordelijk waren voor de crisis, moesten ze volgens Knot in augustus 2012 wel ingrijpen. "We moesten acteren aan de rand van ons mandaat."

Strengere kapitaaleisen en scherper toezicht op de bankensector bevorderen volgens Knot de stabiliteit van de eurozone. Hij hoopt dat de centrale bank nooit meer het uiteenvallen van de muntunie hoeft voor te bereiden. "Daar wil ik nooit meer in terechtkomen," aldus de bankpresident.

De aflevering van College Tour met Knot wordt vrijdagavond uitgezonden.

Zorg om communicatie politie rond top

Binnen de politie en bij de politiebonden NPB en ACP zijn zorgen over het functioneren van de communicatie van de politie tijdens de nucleaire top. Die begint maandag in Den Haag.

De zorg richt zich op de C2000 apparatuur en op het gebruik hiervan door politiemensen. Die zouden onvoldoende daarop zijn getraind.

De top behelst de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland. Dit vanwege de vele wereldleiders zoals de Amerikaanse president Barack Obama, die naar Nederland komen.

Tijdens de troonswisseling bleek de communicatie van de politie nog steeds niet altijd even goed te werken. Dat was niet voor het eerst. Het systeem heeft de politie al veel vaker op belangrijke momenten in de steek gelaten. Dat gebeurde onder meer bij de Turkish Airlines-crash bij Schiphol in 2009 en bij de rellen in Hoek van Holland in 2009, waarbij een relschopper omkwam.

Krimbewoners vragen asiel aan in Polen

Bijna honderd Oekraïners die tot voor kort op het schiereiland de Krim woonden hebben asiel aangevraagd in Polen. Dat heeft een woordvoerster van de Poolse douane vrijdag gezegd.

De eerste asielzoekers kwamen drie weken geleden aan bij de Poolse grens, toen Russische troepen hun intrek namen op de Krim. De grootste groep, met onder anderen zeventien kinderen, arriveerde donderdagavond. De vluchtelingen zeggen te zijn bedreigd door Russische militairen, omdat ze het Oekraïense leger steunden.

[pic] FOK!nu: de Krim van Khan tot nu

De Russische annexatie van de Krim en (wellicht binnenkort) Transnistrië is niets nieuws. FOK.nl blikt in dit artikel terug op de geschiedenis van het gebied en probeert daarna wat nuttigs over de toekomst ervan te zeggen. 

Rusland probeert het oosten van huidig Oekraïne en het gebied noordelijk van de Zwarte Zee al eeuwen te koloniseren. De Russische invloed zou (op de bekende russificatiepolitiek van Stalin na) haar hoogtepunt krijgen in Nieuw Rusland, een kolonie van het Keizerrijk Rusland in de 19e eeuw:

De Russische kolonie Nieuw Rusland

Conflict is ruim 800 jaar oud
Maar Nieuw Rusland is zo'n beetje het eind van het verhaal. Laten we beginnen bij het begin van de tweedeling tussen Slaven en Tataren/Russen: in de twaalfde eeuw, met Dzjengis Khan en zijn Mongoolse horden. Bij zijn dood liet Khan een rijk na dat strekte van Roemenië tot Zuid-Korea.

Omdat volkeren, stammen en steden die niet naar Khan wilden luisteren rigoureus werden afgeslacht en hele regio's in Midden-Azië werden ontvolkt, kwam er samen met de expansiedrift van Groot-Mongolië een volksverhuizing op gang.

Groot-Mongolië anno 1294
Groot-Mongolië anno 1294.

Volksverhuizing Tataren: zuid-Siberië → zuid-Oekraïne
Destijds woonden er Turkse en Perzische volkeren tot in west-China en zuid-Siberië: de recente terreuraanval met messen in China was bijvoorbeeld het werk van Oeigoeren, één van de inheemse stammen. Ten noorden van huidig Mongolië woonden de Tataren, die in de jaren tussen 1190 en 1250 duizenden kilometers naar het westen trokken nadat ze militair in de pan gehakt waren door Dzjengis Khan.

Ze vestigden zich (gefragmenteerd) in ruwweg het gebied tussen het Baikalmeer en zuid-Oekraïne. Het gigarijk van Khan, op één na het grootste imperium ooit, werd uiteindelijk opgedeeld in vier kanaten met elk een K(h)an als vorst. Het meest westelijke van de kanaten, ruwweg van huidig Moldavië tot Kazachstan, was dat van de Gouden Horde.

Dzjengis' kleinzoon, Batu Khan, richtte het Gouden Horde-kanaat op in 1236 [geel op de kaart hierboven]. Zoals je ziet liepen de Mongolen vast -net als later de Ottomanen- op de Slavische volkeren in Midden- en Oost Europa. De Oekraïne werd door de Mongolen effectief in tweeën gedeeld tussen met Mongolen meegekomen volkeren (zuidoost) en Slavische stammen (noordwest).

Feitelijk is het huidige conflict kortom weer eens terug te leiden op die...

1478-1774: zelfbestuur Krim-Tataren
Het kanaat van de Gouden Horde bestond tot 1502. De regio rondom de Krim werd opgenomen in het Krim-kanaat. Dit kanaat viel onder het Ottomaanse Rijk en bestond van rond 1500 tot 1774. De inheemse bevolking, de Krim-Tataren, spraken nog steeds hun Turkische taal, waren islamitisch van geloof en hadden deze bijna 300 jaar zelfbestuur (als vazalstaat van het Ottomaanse Rijk, dat wel):

Krim-kanaat

Slavenhandel was toen nog heel normaal en als stelregel gold dat mensen die niet hetzelfde geloof beleden, opgepakt en weggevoerd mochten worden als slaven. Europeanen deden dit langs de hele Afrikaanse kust, maar ook de Tataren hadden er een handje van.

Op het hoogtepunt van de slavendrijverij werden 20.000 Polen per jaar verhandeld als slaaf. Tussen 1500 en 1700 zijn ongeveer twee miljoen slaven uit Polen en Rusland verhandeld via het Ottomaanse Rijk en het Midden-Oosten. Bij een allerlaatste grote aanval in 1769 werden in één klap 20.000 Russen en Polen tot slaaf gemaakt.

In diezelfde tweede helft van de 18e Eeuw werd de eeuwenlang over half Oost-Europa heersende Pools-Litouwse dubbelmonarchie volledig afgebroken en opgeslokt door Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland [zie filmpje onderaan dit stuk].

Hoewel de Pools-Litouwse dubbelmonarchie meermaals probeerde het hele gebied tot en met de Zwarte Zee onder controle te krijgen, lukte dit niet en bleven de Krim-Tataren de baas in hun eigen gebied. Dat veranderde allemaal eind 18e eeuw, toen het Russische Keizerrijk zich met de regio ging bemoeien – uit expansiedrift en om voor eens en voor altijd met het Ottomaanse Rijk af te rekenen.

Jaren 1780-1917: de kolonie Nieuw Rusland
Daarmee komen we weer op het begin van het stuk uit: de kolonie Nieuw Rusland. De Tsaar van Rusland zette vanaf de jaren 1780 een bewuste kolonisatiepolitiek in van het gebied, dat al snel populair zou worden als nieuwe woonplaats voor allerlei Russen. Russen en Ottomanen bevochten elkaar al sinds de 16e eeuw om dit gebied en andere regio's en zouden dat tot 1918 (en het uiteenvallen van beide rijken) blijven doen. 

De kolonie Nieuw Rusland was wegens het goede weer en aantrekkelijke ligging vooral in trek bij hoogopgeleiden, adel en rijken. De er op dat moment al minstens 600 jaar wonende Krim-Tataren werden hardhandig behandeld en met scheepsladingen tegelijk naar Siberië afgevoerd - ook 225 jaar geleden al. 

Bij hun kolonisatie stichtten de Russen veel van de huidige grote steden in het gebied, waaronder Dnipropetrovsk, Cherson, Sebastopol, Simferopol, Tiraspol, Odessa en Krasnodar.

Aandeel Tataren op Krim, 1750-nu
1750-nu: het aandeel Tataren op de Krim (groen) t.o.v. Russisch (rood) en Oekraïens (geel).

Kolonisatie zet voort onder communisme
Toen het Russische Keizerrijk in 1917 ineenstortte door de communistische revolutie, was het beleid van russificatie en kolonisatie van Zuid-Oekraïne en de Krim echter niet ten einde. De rest van de geschiedenis is relatief bekend: de Sovjets bleven Tataren verbannen en Russen naar het gebied sturen.

Voornamelijk onder Stalin, maar feitelijk tot de val van de Sovjet-Unie werd het gebied daarmee stukje bij beetje 'verrust'. In 1944, zoals je hierboven ziet, woonde er reeds praktisch geen Tataar meer op de Krim. Vanaf 1991, toen de Sovjet-Unie uiteenviel, komen de Tataren druppelsgewijs weer terug.

Communistische partijbonzen zetten in de 20e eeuw vakantievilla's en resorts op de Krim neer, net als hun adellijke voorgangers honderd jaar eerder. Van oost-Moldavië tot aan de Russische grens werd het gebied Russischer en Russischer, tot 200 jaar na het begin van Nieuw Rusland het overgrote merendeel van het volk van origine Russisch was en Russisch sprak.

In 2014 bestaat ongeveer vijftien procent van de inwoners op de Krim uit teruggekeerde Krim-Tataren en opnieuw begint Rusland letterlijk daags na de Anschluss van de Krim met het deporteren van Tataren. Onder Poetin lijken de Russen hun claims op het gebied ten noorden van de Zwarte Zee alleen maar meer kracht bij te zetten. Na 22 jaar betrekkelijke rust wordt de deportatie van Tataren uit Nieuw Rusland voortgezet.

Verkiezingsuitslag 2010
Ook bij de presidentsverkiezingen van 2010 is de verdeeldheid die al 800 jaar bestaat nog zichtbaar. Blauw = pro-Russisch.

Wat nu?
Of Poetin zal stoppen bij de Krim en Transnistrië of niet, is ongewis. Mocht Vladimir echter zoals analisten vrezen inderdaad aansturen op een scheuring van Oekraïne in een (Noordwest-)Oekraïens en een (Zuidoost-)Russisch deel, is dat kortom geen níeuw beleid, maar slechts voortzetting van al 250 jaar in de planning zijnde kolonisatiepolitiek.

Ook het recente dreigement van Turkije om (min of meer namens de NAVO) de Bosporus te blokkeren en daarmee effectief de Zwarte Zee af te sluiten voor scheepsverkeer is in het afgelopen millennium al meermaals gemaakt en uitgevoerd. Zo deden de Ottomanen het in 1806 nog, waarna een nieuwe oorlog ontstond in het 450 jaar durende conflict tussen de Ottomanen en Russen. En voordat de Ottomaanse verovering van Constantinopel/Byzantium/Istanbul in 1453 het einde inluidde van het Oost-Romeinse Rijk, werd er door de verdedigende Byzantijnen een ketting over de Bosporus gespannen.

Pijplijnen direct Europa in?
Van de drie grote pijpleidingen die door Oekraïne lopen, loopt er één volledig door Russisch-Oekraïens gebied. Bij een eventuele verovering van de Russische delen van Oekraïne én aansluiting van Transnistrië zou Rusland niet alleen plotseling een stuk dichterbij Centraal-Europa liggen, maar zouden de Russen ook zonder tussenkomst van Oekraïne (of Wit-Rusland) olie en gas aan de EU kunnen gaan leveren:

Pijpleidingen Rusland-Europa. Plaatje gemaakt door Wiki-user Samuel Bailey.Pijpleidingen Rusland-Europa. Plaatje gemaakt door Wiki-user Samuel Bailey.

Daarnaast zou Rusland met deze verovering effectief Oekraïne afsluiten van de Zwarte Zee-havens en zelf -op de Turken, Bulgaren en Roemenen na- de scepter gaan zwaaien over die zee, alsmede wat er al dan niet door Oekraïne in- en uitgevoerd wordt over de in de Zwarte Zee uitkomende rivieren.

Fun fact: Tartaar = Tataar  
Tot slot een iets vrolijker feitje: tijdens het schrijven van dit stuk vroeg iemand mij of 'Tartaar' en 'Tataar' etymologisch terug te leiden zijn op hetzelfde woord. Het antwoord is tegelijkertijd 'ja' en 'nee'. Het woord Tataar komt uit het Perzisch ('tatar') en werd door Europeanen overgenomen toen het volk zich in de 13e eeuw in Europa vestigde.

Het werd echter al snel verbasterd tot Tartaar. Dit onder invloed van Middeleeuws Kerklatijn, waarin 'Tartarus' natuurlijk verwees naar de aloude Grieks-Romeinse Onderwereld (die nu eenmaal Tartaros heette).

Denk de volgende keer dat je een tartaartje eet kortom dus eens terug aan de Tataren én aan het leven na de dood. Tevens is het te hopen dat de nog op de Krim overgebleven Tataren niet rauw worden gegeten door de Russen, zoals hun eetbare naamsgenoten ten deel valt.

Post scriptum:
Dit stuk kwam tot stand na een aantal avonden Wikipedia lezen. Het pretendeert geen volledige geschiedenis te geven van de afgelopen (bijna) duizend jaar, maar hoopt hierbij wel enige uitleg gegeven te hebben aangaande de achtergronden van het huidige conflict: niet alleen om de Krim, maar ook om oost-Moldavië én de rest van het Russische/ooit Tataarse deel van Oekraïne.

Vind je een bepaald deel onderbelicht, zou je gewoon meer willen weten of heb je zelf veel meer kennis dan Wikipedia en ik over een hierboven (wel of niet) genoemde zaak? Twijfel niet om het in de comments hieronder te vermelden! 


Op dit filmpje zijn de constant veranderende grenzen in het gebied goed zichtbaar. Meer dan een handvol wereldrijken vochten er al duizend jaar om en te denken dat dat in de 21e eeuw plots voorbij is, is helaas naïef.

De tijdaanduiding klopt trouwens niet helemaal (soms enkele decennia te vroeg of te laat). Dit komt omdat het een bewerking is van een door de makers van de historische atlas geüpload filmpje (dat na járen weer verdwenen is.)

Nicolette Kluijver de boot in door nepkoper huis

Nicolette Kluijver heeft haar huis toch niet weten te slijten. De RTL 5-presentatrice en haar man dachten hun woning van de hand te hebben gedaan, maar toen het tijd werd om met geld over de brug te komen liet de 'koper' het afweten. "We zijn opgelicht!", laat Kluijver weten via Twitter.

"Bizar. We hadden het huis verkocht. Nu het aankomt op betalen blijkt de koper een gek en er zijn meerdere gedupeerden", vervolgt ze. "Zo'n naar idee dat deze mensen in ons huis hebben gelopen en hebben geacteerd dat ze het gingen kopen, tot aan de notaris. Wees gewaarschuwd!"

Het echtpaar gaat voor 'een paar duizend euro' de boot in, voegt het management van Kluijver toe. Het gaat onder meer om kosten die zijn gemaakt bij de notaris. De twee zijn bovenal 'veel tijd en energie' kwijt aan het hele gebeuren.

Kluijver en haar man, plastisch chirurg Joost Staudt, zetten hun woning in het Amsterdamse Oud-Zuid afgelopen zomer te koop. Volgens de website Bekende Buren was de vraagprijs 1,6 miljoen euro.

Kabinet neemt afstand van optreden Wilders

Het kabinet heeft afstand genomen van het optreden van Geert Wilders. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) haalde vrijdagmiddag hard uit naar de PVV-leider vanwege diens omstreden uitspraken over 'minder Marokkanen'. Dat deed Asscher namens het hele kabinet na afloop van de wekelijkse ministerraad, waarbij hij premier Mark Rutte (VVD) verving, die bij een Europese top in Brussel is.

Asscher herhaalde dat hij het optreden van Wilders tijdens een verkiezingsbijeenkomst 'walgelijk' vindt en dat de PVV-leider gif verspreidt in de samenleving door zijn achterban op te hitsen tegen Marokkanen. De vicepremier sprak van een 'triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis' en waarschuwde ervoor dat wat Wilders doet niet tot gewenning mag leiden.

Daarom geeft het kabinet vrijdag een 'ondubbelzinnige boodschap' af, aldus Asscher. Die beklemtoonde dat hij namens al zijn collega's sprak. Rutte zei donderdagnacht al dat Wilders een grens is overgegaan met zijn optreden. De VVD wil niet langer samenwerken met de PVV zolang Wilders deze standpunten handhaaft.

Asscher wilde vrijdag niet zeggen of Rutte eerder afstand had moeten nemen van Wilders. Vrijdag is de dag dat het kabinet bijeenkomt, zei de vicepremier daarover. De vicepremier zei verder dat hij nog niets heeft gehoord van de Marokkaanse regering over het optreden van Wilders. Ook staan volgens hem de handelsrelaties niet onder druk.

Songfestivallied meteen op nummer 1

The Common Linnets staan op één in de Single Top 100 met het Songfestivalnummer Calm after the Storm. Het lied kwam vorige week uit en werd door verschillende nationale artiesten bekritiseerd. Vader Abraham was wel enthousiast over het nummer van Ilse DeLange en Waylon. Ook in de Mega Top 50 staat Calm after the Storm bovenaan.

"Whaa wat geweldig", twitterde DeLange. "Op nummer één binnenkomen! It feels good!" Volgens dj Bart Arens wordt het lied enorm veel gedownload. "Het is de afgelopen week op sommige dagen meer dan tien keer vaker gedownload dan de nummer twee. Dat gebeurt niet vaak", zegt Arens in een verklaring van AVROTROS. "Ik ben erg blij dat bijzondere gebeurtenissen als deze zichtbaar zijn in de Mega Top 50."


The Common Linnets - Calm after the Storm

EU-top vreesde telefoontaps tijdens diner

De vrees dat besprekingen worden afgeluisterd zit er diep in bij de regeringsleiders van de Europese Unie. Tijdens het werkdiner donderdagavond op de EU-top in Brussel moesten alle regeringsleiders hun mobiele telefoons uitschakelen, zo verklaarde de Britse premier David Cameron na afloop van de top.

De maatregel volgt op recente incidenten waarbij vertrouwelijke gesprekken tussen Westerse diplomaten en bewindslieden over de Oekraïense crisis werden afgeluisterd. Zo kwam een vertrouwelijk gesprek over de toestand in Kiev tussen de EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton met de Estlandse minister van buitenlandse zaken Urmas Paet of YouTube terecht. Toevallig ging het werkdiner van de EU-leiders donderdagavond ook over Oekraïne.

Premier Rutte wilde na afloop niet op de kwestie ingaan. Over veiligheidszaken wordt niet gecommuniceerd, zei hij. Hij wilde niet zeggen of hij zijn mobiele telefoon ook had uitgezet.

Öcalan: vrede met Turkije is het doel

De Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan wil nog altijd alles in het werk stellen om tot een vredesovereenkomst te komen tussen Turkije en zijn afscheidingsbeweging, de PKK. Öcalan zit in Turkije een levenslange gevangenisstraf uit.

Een brief van Öcalan werd vrijdag voorgelezen tijdens de viering van een lentefestival in de overwegend Koerdische stad Diyarbakir. "We waren niet bang om te vechten en we zijn niet bang om nu vrede na te streven", schreef de gevangen PKK-leider. Volgens Öcalan treuzelt de regering, maar zijn de vredesbesprekingen haar ook ernst.

Öcalan kondigde vorig jaar aan dat de strijders van de PKK hun wapens zouden neerleggen. De groep voltooide de terugtrekking van strijders uit Turkije echter niet. Volgens de PKK heeft de Turkse regering zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden.

FIFA maakt ruim vijftig miljoen euro winst

Wereldvoetbalbond FIFA heeft in 2013 72 miljoen dollar winst gemaakt. Dat is ruim 52 miljoen euro. De bond kreeg 1386 miljoen dollar aan inkomsten binnen en gaf 1314 miljoen dollar uit. De reserves van de FIFA groeiden tot 1432 miljoen dollar, ruim 1037 miljoen euro.

De winst van de FIFA is normaal gesproken het grootst in het WK-jaar. De resultaten over 2014 worden in maart volgend jaar bekendgemaakt.

Het inkomen en de bonussen van FIFA-preses Sepp Blatter werd niet bekendgemaakt. De Zwitser was een van de topbestuurders die meedeelde in een bonuspot van 36,3 miljoen dollar, ruim 26 miljoen euro.

Epic niet bezig met Unreal Tournament

Ontwikkelaar Epic Games is niet bezig met een volgende Unreal Tournament. Sterker nog, er zijn vooralsnog helemaal geen plannen om iets te gaan doen binnen het Unreal-universum. Dat heeft Epic-baas Tim Sweeney gezegd tijdens de Games Developers Conference in San Francisco.

"We're not [planning on] shipping an Unreal Tournament game", zegt Sweeney tijdens een paneldiscussie op de beursvloer. "We have a lot of nostalgia for the game but we're actually not developing anything in the Unreal game universe at all at the moment. We've announced Fortnite... That's a game we'll be talking about later. We don't have anything to show you here at GDC."

Fans van de shooter wachten al sinds 2007, het jaar dat Unreal Tournament III uitkwam, op een volgend deel. Helaas voor hen ziet het er dus naar uit dat dit er voorlopig nog niet aan gaat komen.

Billy Crystal heeft hoofdrol in nieuwe tv-serie

Billy Crystal gaat de hoofdrol in een nieuwe komedieserie spelen. Dat laat de Amerikaanse tv-zender FX weten in een verklaring aan diverse Amerikaanse media. The Comedians moet volgend jaar op de buis komen.

In The Comedians, dat wordt gebaseerd op een Zweeds format, speelt Crystal een veteraan uit de komediewereld die tegen zijn wil in een sketchshow wordt gekoppeld aan een beginnende komiek. Josh Gad, bekend van films als Love & Other Drugs en 21, speelt het groentje.

Volgens een directeur van de zender is de chemie tussen de twee acteurs fantastisch. "Dit wordt zeker een van de beste komedies op televisie." De 66-jarige Crystal had de afgelopen jaren wel vaker een gastrol in een tv-serie. De laatste keer dat hij een vaste rol had op televisie was in de serie Soap, die van 1977 tot en met 1981 werd uitgezonden.


Billy Crystal heeft hoofdrol in nieuwe tv-serie (Foto: Novum)

Chileense cineast Jodorowsky ontvangt Imagine Award

De Chileens-Franse regisseur, stripauteur en acteur Alejandro Jodorowsky ontvangt dit jaar de oeuvreprijs van het Imagine Filmfestival. De prijs wordt volgende maand uitgereikt op de openingsavond van het Nederlandse festival voor fantasy-, horror- en sciencefictionfilms. Dat heeft de organisatie donderdag laten weten. Vorig jaar won acteur Rutger Hauer de prijs.

De inmiddels 75-jarige Jodorowsky is vooral bekend van zijn cultfilms vol avant-gardistische en surrealistische thema's. Het bekendst is zijn zongenoemde acid western El Topo uit 1970 en het vervolg The Holy Mountain uit 1973. In 1989 maakte hij Santa Sangre, over een man in een gesticht die lijdt aan waanbeelden.

Vorig jaar leverde Jodorowsky het autobiografische La Danza de la Realidad af, waarin hij terugkeert naar zijn jeugd in de Chileense kustplaats Tocopilla. Hij zou in de jaren zeventig ook de het boek Dune van Frank Herbert verfilmen, maar dat project ketste om financiële redenen af. Daarover verscheen vorig jaar de documentaire Jodorowsky's Dune van filmmaker Frank Pavich.

Naast zijn filmwerk is Jodorowsky ook bekend als tarotdeskundige. Al dertig jaar geeft hij lezingen over het kaartlezen. Ook ontwikkelde hij psychomagie, een vorm van therapie waarbij diepgewortelde trauma's worden verwerkt met behulp van symbolische handelingen.

Het Imagine Filmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 18 april in Amsterdam. Op 12 april vindt de legendarische Night of Terror plaats, waarop een nacht lang allerlei horrorfilms te zien zijn in theater Tuschinski. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Fernhout, Kas en Hoffman in Dummie de Mummie

De cast van de Nederlandse familiefilm Dummie de Mummie is bekendgemaakt. Julian Ras speelt Dummie's beste vriendje Goos Guts. Roeland Fernhout is te zien als Goos' vader, Ton Kas speelt meester Krabbel en Jennifer Hoffman is te zien als de strenge Juffrouw Friek. Dummie de Mummie zelf wordt gespeeld door een stuntman, liet distributeur Dutch Film Works donderdagmiddag weten.

Dummie de Mummie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten en gaat over de 11-jarige Goos die op een dag een mummie in zijn tuin vindt. Tijs van Marle, bekend van Mees Kees en Mees Kees op Kamp, schreef het scenario. Pim van Hoeve, die eerder Liever Verliefd en Bernhard, Schavuit van Oranje maakte, neemt de regie op zich.

De opnames gaan begin volgende maand van start. Dummie de Mummie verschijnt dit najaar in de bioscoop.


Fernhout, Kas en Hoffman in Dummie de Mummie (Foto: Novum)

Derde PVV'er weg uit partij

Na twee Kamerleden is het nu de beurt aan raadsleden in Den Haag om uit de PVV te stappen.

Chris van der Helm doet dat naar aanleiding van Wilders' uitspraken van woensdag, toen hij in de Hofstad hintte in de richting van etnische zuiveringen.

Het is de derde PVV'er die in twee dagen uit de partij weggaat. Van der Helm neemt zijn zetel vrolijk mee en blijft kortom lekker in de Haagse gemeenteraad zitten, maar niet langer voor de PVV.

Van der Helm stelt:

Jochie (14) schiet man dood in bus New York

Een 14-jarige jongen heeft donderdagavond in New York het vuur geopend in een bus. Een Dominicaanse man werd in zijn hoofd getroffen en kwam om, aldus de politie.

Het slachtoffer was niet het beoogde doelwit, zei de politie. Op wie de jeugdige schutter dan wel mikte, zei men niet, maar volgens The New York Times opende de jongen het vuur nadat hij ruzie had gekregen met een groep andere tieners.

De jongen is ingerekend, zijn wapen is in beslag genomen. Hij is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Klacht Zuid-Korea tegen uitslag kunstrijden Sochi

Het olympisch comité van Zuid-Korea gaat bij de internationale schaatsunie ISU alsnog een klacht indienen tegen de uitslag van het kunstrijden bij de vrouwen tijdens de Spelen in Sochi. De Zuid-Koreaanse Kim Yuna moest na een fraai optreden genoegen nemen met het zilver. De Russische tiener Adelina Sotnikova kreeg na een niet geheel foutloos optreden tot grote vreugde van het thuispubliek het goud.

"We zijn heel voorzichtig geweest om een klacht in te dienen omdat we de relatie met de internationale jury niet in het gedrang willen brengen. Onze rijders zouden hiervan nadeel kunnen ondervinden bij internationale wedstrijden. We hebben uiteindelijk toch besloten een klacht in te dienen, want dit is toch het beste voor onze mensen", stelt het comité.

FIH maakt hockey aantrekkelijker voor televisie

De wereldhockeyfederatie FIH hoopt met een ingrijpende spelregelwijziging de hockeysport voor langere termijn op de olympische agenda te houden. De verandering in de tijdsduur van internationale wedstrijden door de wereldhockeyfederatie FIH per 1 september 2014 dient vooral het marketingdoel om wereldwijd via televisieregistratie een groter publiek te bereiken. Hockey.nl zette de uitleg die de FIH geeft op de ingrijpende wijziging nog eens op een rij.

In plaats van twee helften van 35 minuten, wordt met ingang van volgend seizoen in internationaal verband een wedstrijd opgedeeld in vier kwarten van 15 minuten. Een wedstrijd wordt dus 10 minuten korter. De 10 minuten die abrupt worden weggesneden is volgens de FIH ‘dode tijd’ die verloren gaat aan de opstelling van spelers voor een strafcorner en het vieren van een doelpunt. In die gevallen wordt de tijd veertig seconden stilgezet.

Tien minuten minder is toch ‘meer’. Een wedstrijd met bijvoorbeeld zes doelpunten en zes strafcorners levert volgens deze methode al 8 minuten tijdwinst op (12 x 40 seconden). De FIH levert op korte termijn statistieken die de 10 minuten ‘dode tijd’ in een wedstrijd van 70 minuten onderschrijven. Sterker nog: de FIH belooft aan te tonen dat de zuivere speeltijd zelfs toeneemt.

Er worden twee extra pauzes van twee minuten ingebouwd. De rust duurt nog steeds 10 minuten. De FIH wil zo de intensiteit van het spel en de ‘fanbeleving’ verhogen. Daarnaast bieden de pauzes de televisie de kans om meer uitleg, analyse en herhalingen te laten zien waardoor hockey voor een groter publiek aantrekkelijker en toegankelijker wordt om te volgen.

De regels worden aangepast voor televisie. Opvallend: de FIH ontkent dit niet. Maar zegt dat dit juist cruciaal is voor de voortdurende wereldwijde groei van hockey. "Onze visie is dat we een mondiale gemeenschap van hockeyfans en –spelers moeten vermaken en inspireren. Hoe meer mensen we weten te raken, hoe meer mensen willen gaan hockeyen."

De regelwijziging is ingegeven door marketing. De FIH wil hockey populariseren en de televisie is daarin een belangrijk middel. Letterlijk ziet de FIH de televisie als drager van een ‘global advertising campaign for our sport’. Hoe meer zenders hockey uitzenden, hoe beter.

De regels zijn niet aangepast voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De FIH communiceerde aanvankelijk dat de nieuwe spelregel nodig was vanwege opgelegde tijdsrestricties voor het olympische toernooi in Rio, maar een dag later zegt de FIH daarover: "Daar hebben we mee te maken, maar die restricties zijn niet de aanleiding geweest voor het besluit om naar vier kwarten van 15 minuten te gaan." De kritiek vanuit het IOC na de Spelen van Londen in 2012 dat hockey ‘aantrekkelijker en toegankelijker’ gemaakt moet worden voor een groter publiek is wel degelijk ter harte genomen, erkent de FIH.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse competitie? De hockeybond KNHB moet zich hierover uitspreken. Het televisie-argument geldt hooguit voor Hoofdklasseduels. Andere competitiewedstrijden worden niet op televisie uitgezonden en dat zou er voor pleiten alles bij 2 x 35 minuten te houden. Bovendien is het organisatorisch nogal een gedoe om op recreatief niveau zuivere speeltijd te hanteren.

Robben: "Geweldige loting"

Arjen Robben werd met Bayern München gekoppeld aan Manchester United. De Oranje-international kijkt enorm uit naar deze kwartfinale van de Champions League. Titelhouder Bayern reist voor de eerste wedstrijd af naar Manchester voor de ontmoeting op Old Trafford.

Dit duel wordt op 1 of 2 april gespeeld, terwijl een week later de return in de Allianz Arena op het programma staat. Arjen Robben gaf aan SkySports zijn reactie op de loting. "Het is een geweldige loting en ik kijk enorm uit naar deze wedstrijden. We spelen de eerste wedstrijd uit en dat is absoluut een voordeel. Manchester is misschien niet in hun beste vorm, maar het blijft een erg sterk team."

Ook verdediger Dante sprak zich uit, vooral over de ontmoeting met Robin van Persie. "Hij is een spits van wereldklasse, maar we moeten niet bang zijn. We verheugen ons nu al op deze topwedstrijden."

Aanvoerder Philipp Lahm waakt voor onderschatting: "We moeten niet kijken naar de stand in Engeland. We moeten goed presteren in beide wedstrijden. Dan hebben we een goede kans om ons te plaatsen voor de halve finales. We zijn de titelhouder en favoriet in deze wedstrijden."

[vid] Utopia verandert in seksparadijs (nsfw)

Gooi wat drank de loods in en de inwoners van Utopia duiken vervolgens wel op elkaar. Na een optreden van Miss Montreal ontstond er vannacht een kleine orgie op de streams van de SBS6-reallifesoap.

Eerder dit jaar vonden Billy en Ruud elkaar dankzij de drank. Vannacht was het de beurt aan inwoners Vanessa en Joey én Jimmy en Laura. Laatstgenoemden hebben zichtbaar al een aantal weken behoefte aan een flinke beurt. Nadat Jimmy een glaasje te veel op had belandde hij op het bed van Laura, waarna hij haar letterlijk een handje hielp met zijn en haar behoeftes.

Terwijl inwoners Charlotte en Isabella al enige tijd pogingen doen richting Joey, weet Vanessa wel raad met de jonge ondernemer. Utopia's eigen huismoeder dook bij Joey in bed en begon hem te strelen. Niet veel later dook zij er letterlijk op en verwende hem in dronken toestand. Deze ontwikkelingen zorgden voor verwarde reacties op het Utopiaforum van FOK!.

Ook Billy en Ruud wisten elkaar weer te vinden. Zij lieten tot tweemaal toe het bed in de slaapkamer op en neer bewegen. Het advies van Patty Brard om elkaar met rust te laten is dan ook al snel weer opzijgeschoven.

Robin, de nieuwkomer die een visum bezit, nodigde donderdag een mannenblad uit voor een shoot in Utopia. Hiervoor heeft zij en medebewoners Charlotte en Billy wel interesse.

Meer Utopia-nieuws is te vinden op utopia.fok.nl, en scoor meteen ff een gratis account zodat je mee kunt kletsen.

Rotterdamse politiecommissaris weg om zedendelict

Een politiecommissaris van het korps Rotterdam is ontslagen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan een zedendelict. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De 60-jarige man werd vorig jaar al op non-actief gesteld vanwege de verdenking. Na intern onderzoek is besloten de man helemaal weg te sturen. Volgens de politie gaat het om een zedenincident dat zich afspeelde in de relationele sfeer.

'Verbazing en bezorgdheid over uitspraken Wilders'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is in Brussel aangesproken door Europese collega's die verbaasd zijn en zich zorgen maken over de uitspraken over Marokkanen van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Timmermans vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad gezegd.

"Ze vragen dan: wat is daar gebeurd en gaat het inderdaad zo ver? De toon van die vragen was een mengeling van verbazing en enige bezorgdheid", aldus Timmermans.

PVV-leider Wilders liet een zaal met aanhangers in een Haags café scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, een uitspraak die hij vorige week tijdens de verkiezingscampagne zelf ook deed. In Duitse media riepen de beelden meteen herinneringen op aan nazi-Duitsland.

Zo ver wil Timmermans niet gaan, maar hij begrijpt dat mensen zich zorgen maken. "Als men een grens overgaat waarbij toch beelden uit het verleden eraan worden gerelateerd zoals in de Duitse media is gebeurd, dan maakt dat zorgen wakker bij mensen. Dat is logisch."

Timmermans, die de uitspraken van Wilders vorige week al als 'verwerpelijk' bestempelde, benadrukte dat zijn Europese collega's de Nederlandse overheid niets kwalijk nemen. "Die uitspraken worden Wilders aangerekend. Het is opgevallen dat wij vorige week al duidelijk stelling hadden genomen."

Timmermans geniet van Marokkaanse protestselfies

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) geniet van de foto's die Marokkaanse-Nederlanders van zichzelf maken met hun Nederlandse paspoort in beeld. Dat heeft de bewindsman vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad.

De selfies zijn een protest tegen de veel bekritiseerde uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over het overschot aan Marokkanen. "Misschien is dit het moment waarop Nederland echt went aan het feit dat we ook 'koppeltekenidentiteit' hebben." Marrokaans-Nederlands, Limburgs-Nederlands, we zijn volgens Timmermans allemaal Nederlanders.

De bewindsman is ook verheugd over de maatschappelijke discussie die inmiddels is losgebarsten over de uitspraken van Wilders. Timmermans herhaalde dat Wilders met zijn uitspraken over minder Marokkanen de plank compleet misslaat . "Als er problemen zijn dan gaan we die samen oplossen", aldus de Timmermans. "Je stelt jezelf compleet buiten de werkelijkheid door te zeggen dat als er maar minder zijn, ook de problemen zijn opgelost."

Degenkolb klaar voor Milaan-San Remo

John Degenkolb is er klaar voor om als kopman te fungeren van Giant-Shimano in Milaan-San Remo. De Duitse sprinter geldt als belangrijkste troef van de Nederlandse formatie. "Ik kijk er naar uit", zei Degenkolb vrijdag. "Dit is een van de mooiste wedstrijden op de kalender. Ik vind het ook een eer op het 'originele' parcours van vroeger te rijden. Op deze route reden de renners toen ik vroeger voor de televisie zat."

Degenkolb krijgt steun van onder anderen Koen de Kort, Roy Curvers, Tom Stamsnijder en Albert Timmer. "Na Parijs-Nice heb ik een paar dagen goed getraind. Dit soort wedstrijden passen mij. We hebben een sterke ploeg, dus we kunnen met vertrouwen aan de start verschijnen en dan kan er van alles gebeuren in deze race."

Degenkolb klaar voor Milaan-Sanremo
Degenkolb klaar voor Milaan-Sanremo (Foto: ANP)

Torenstra herkent zich in Syrische vluchtelingen

Waldemar Torenstra ziet overeenkomsten tussen vluchtelingen uit Syrië en zichzelf. "Dit zou ik kunnen zijn als ik in een conflictgebied zou zitten", zegt de acteur en ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling tegen Novum Nieuws. "Waar ik tijdens eerdere reizen voelde dat mijn leven heel anders was dan dat van de vluchtelingen die ik bezocht, komt het nu veel meer overeen."

"We denken bij vluchtelingenkampen vaak aan Afrika", zegt Torenstra, die deze week in Libanon zit om met eigen ogen te zien hoe de Syrische vluchtelingen daar leven. De acteur loopt op 29 mei mee in de Nacht van de Vluchteling, een veertig kilometer lange wandeltocht van Rotterdam naar Den Haag waarbij geld wordt opgehaald voor Syrische vluchtelingen.

"Hier ontmoet ik mensen die dezelfde ideeën hadden over het leven als wij. Mensen die gestudeerd hebben, die op vakanties gingen, die een buitenhuis hadden of als ze thuiskwamen een flesje wijn opentrokken en in het zonnetje gingen zitten", zegt Torenstra over zijn verblijf in Libanon. "Dat zij al jaren in een tentje of garagebox wonen, komt heel hard binnen."

De wanhoop van de Syrische vluchtelingen maakt bijzonder veel indruk op Torenstra. "Als ik vraag wat ze missen, zeggen ze: alles. Het is alsof je op een slechte camping bent beland waar je niet meer wegkomt." Libanon heeft sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië een miljoen vluchtelingen opgevangen. Die vinden geen onderdak in grote vluchtelingenkampen, maar zoeken hun heil in de steden.

"Het doet me een beetje denken aan de Tweede Wereldoorlog, heel raar misschien", vertelt Torenstra, die als ambassadeur van de Nacht van de Vluchteling al vaker vluchtelingen bezocht. "Als ik hier in een buitenwijk van Beiroet sta, zie ik vier, vijf gezinnen in achterhuisjes zitten. Zeventig jaar geleden zaten er bij ons ook allemaal mensen weggestopt in boxen, met dezelfde etnische gevoeligheden."

Die spanningen ondervond Torenstra aan den levende lijve. De 39-jarige acteur werd donderdag met een team geëvacueerd uit het noorden van Libanon. "Het was daar te onrustig. We probeerden vluchtelingen te bezoeken, maar werden tegengehouden door een splintergroepering. De verwachting is dat de spanningen alleen maar toenemen, er waren ook bombardementen. Libanon staat onder hoogspanning, daar heeft ook de hulpverlening mee te maken."

Torenstra keert komend weekeinde huiswaarts, wat hem een 'verscheurd gevoel' oplevert. "Na zo'n week hier heb ik heel veel zin om weer thuis te komen, het rustig te hebben en bij mijn gezin te zijn. Tegelijkertijd denk ik ook: jeetje, ik laat al die mensen die ik hier superintens heb meegemaakt gewoon achter. Ik zou ook wel een paar maanden willen blijven om de mensen hier te helpen."

Met het thuisfront houdt Torenstra veel contact tijdens zijn verblijf in Libanon. "Ik hou Sophie op de hoogte van wat er gaande is", zegt hij over zijn vriendin Sophie Hilbrand. "Ze vertrouwt erop dat ik de risico's met de veiligheidsmensen hier goed in kan schatten. Gisteren voelde die evacuatie ook wel goed, omdat die heel secuur gebeurde. Dan realiseer je je toch weer hoe goed we het in Nederland hebben en dat het ook een beetje apart is om die veiligheid achter te laten om hier beelden te draaien."

De persoonlijke verhalen van de vluchtelingen en het vele verdriet blijven Torenstra nog lange tijd bij. "Ik ben me er nog meer van bewust geworden dat we met z'n allen op dit kleine aardklootje wonen en dat we een verantwoordelijkheid naar elkaar hebben."

Die verantwoordelijkheid geeft Torenstra zijn 4-jarige dochter Robin en bijna 2-jarige zoon Ravi nog niet mee. "Ik geloof dat zij nog te jong zijn om het te snappen. Ik heb uitgelegd dat papa naar een gebied gaat waar mensen het heel moeilijk hebben, dat mensen in tentjes leven. Dat begrijpen de kinderen wel, maar voor de rest is het voor hen nog zo'n ver-van-mijn-bed-show. Het is heel fijn dat zij nog even niet met dit soort ellende geconfronteerd hoeven te worden."

Koevermans: "Best goede speler geweest"

Danny Koevermans besloot donderdag een punt achter zijn loopbaan te zetten. De spits tekende in januari bij FC Utrecht, maar kampt met fysieke ongemakken. Koevermans (35) kwam na zijn overstap naar FC Utrecht tot 29 minuten in de hoofdmacht.

De spits kijkt terug op een geslaagde loopbaan. Die begon pas toen de Schiedammer op 22-jarige leeftijd voor Sparta Rotterdam debuteerde. Koevermans staat bekend als de postbode die Oranje haalde.

"Dat stempel heb ik ja, ik weet het", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad. Koevermans speelde vier interlands en scoorde één keer. "Zelf was ik ook wel verbaasd over mijn uitverkiezing, tot Sparta me vroeg had ik nooit over een profcarrière nagedacht, laat staan aan Oranje. Maar nu zeg ik zonder arrogant te zijn dat iemand zulke dingen niet bereikt als je er niks van kunt."

"Ik heb altijd tegen vooroordelen op moeten voetballen. De jongens voor mij, Ruud van Nistelrooy en Klaas-Jan Huntelaar, konden ongetwijfeld beter voetballen, maar bij een spits gaat het vooral om goals maken. En dat deed ik, overal waar ik voetbalde. Ik heb 195 officiële goals gemaakt, bij Utrecht wilde ik dolgraag de 200 halen. Het mag niet zo zijn."

Koevermans kwam uit voor Sparta, AZ, PSV en FC Toronto. "Ik heb overal gescoord, van de Jupiler League tot de Eredivisie, bij de amateurs tot aan de Major League Soccer en Oranje. Volgens mij heb ik bewezen dat ik best een goede voetballer ben geweest. Statistieken liegen niet", besluit De Koef.

Aantal zwakke scholen verder gedaald

Steeds minder scholen zijn zwak of zeer zwak. In het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs is het aantal scholen met het predicaat zwak of zeer zwak de afgelopen drie jaar met twee derde of meer gedaald, meldt de Inspectie van het Onderwijs vrijdag.

Het afgelopen schooljaar voldeed in het basisonderwijs 97,8 procent van de scholen aan de minimumeisen van de inspectie. Een jaar eerder was dat nog 96,9 procent. Twee procent van de scholen was zwak, tegenover 2,9 procent in 2012. Het aantal zeer zwakke basisscholen bleef met 0,2 procent gelijk.

Ook in het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs voldeden meer scholen aan de eisen van de onderwijsinspectie. Bij het speciaal basisonderwijs krijgt nu 96,6 procent een voldoende. In 2012 was dat 88,4 procent. Van de scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs voldoet 91 procent aan de minimumeisen, bijna tien procentpunt meer dan een jaar eerder.

In het voortgezet onderwijs gaan de ontwikkelingen minder snel. Daar is nog steeds 9,5 procent zwak en 0,7 procent zeer zwak.

Van Bommel spreekt geruchten tegen

Mark van Bommel ontkent volgend seizoen aan de slag te gaan bij het eerste elftal van PSV. "Ik snap niet waar dat bericht vandaan komt." Eerder deze week berichtten verschillende Nederlandse media dat Van Bommel per ingang van volgend seizoen aan de slag zou gaan als assistent bij de hoofdmacht van PSV.

"Ik snap niet waar dat bericht vandaan komt, het is veel te voorbarig", zegt de oud-international in gesprek met FOX Sports. Technisch manager Marcel Brands zou Van Bommel benaderd hebben voor een stage bij PSV. "Er heeft mij helemaal niemand gevraagd", aldus Van Bommel tegen Omroep Brabant. "Er is mij gevraagd waar ik eventueel stage zou willen lopen. Mij leek dat PSV, maar dat is nog absoluut niet zeker. Marcel Brands en ik hebben daar nog niet over gesproken."

Van Bommel is momenteel bezig aan de opleiding Coach Betaald Voetbal. "Ik wil graag stage lopen en moet dat ook doen voor het diploma. PSV is mijn club. Maar ja, dat stage lopen kan ook ergens anders", besluit Van Bommel.

Opvolger Hilhorst in Amsterdam bekend

De PvdA in Amsterdam heeft Marjolein Moorman aangesteld als fractievoorzitter. Ze werd unaniem verkozen. Dat meldt voorzitter Martijn Kool op Twitter. Moorman volgt de donderdag afgetreden Pieter Hilhorst op.

Hilhorst liet weten op te stappen na de voor de PvdA dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen. De partij is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer de grootste in de hoofdstad.

Uitkering Turkse weduwen mag niet worden gekort

De uitkering van Turkse weduwen mag niet verlaagd worden omdat ze in Turkije wonen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep vrijdag bepaald in een zaak van zeven Turkse vrouwen die een nabestaandenuitkering krijgen. De verlaging is in strijd met de tussen Turkije en de Europese Unie geldende regels.

De uitkering die de vrouwen kregen volgens de Algemene nabestaandenwet is op 1 januari vorig jaar met veertig procent verlaagd op grond van de Wet woonlandbeginsel. In die wet staat dat het kostenniveau van het woonland bepalend is voor de hoogte van het bedrag.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde vorig jaar al dat de nabestaandenuitkering van Turkse vrouwen niet mag worden verlaagd omdat zij in Turkije wonen. Dat is in strijd met regels die door de EU-landen met Turkije gemaakt zijn. De hoogste rechter op het gebied van onder meer het sociale bestuursrecht is het daar nu mee eens.

De nabestaandenuitkeringen van weduwen die in Marokko wonen komen op een latere zitting van de Centrale Raad van Beroep aan de orde. Ook worden later zaken over de verlaging van kinderbijslag voor kinderen in Turkije en Marokko behandeld.

Stemmentellers opnieuw aan de slag

Op diverse plekken in Nederland klinkt de roep om hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In een aantal gevallen is al daadwerkelijk besloten tot een hertelling.

Zo wil het CDA in Zaltbommel een hertelling omdat de partij enkele stemmen te kort komt voor een restzetel. Deze telling vindt vrijdagmiddag in het openbaar plaats op het gemeentehuis.

Ook op het gemeentehuis van Wijk en Aalburg gaan tellers vrijdagmiddag aan de slag om alle stemmen opnieuw te tellen. Ook hier gaat de strijd om de verdeling van een restzetel.

De gemeente Waddinxveen gaat ook hertellen. Reden hiervoor is het opvallend grote aantal ongeldige en blanco stemmen. In totaal stemden kiezers zeventig keer blanco en waren er 41 ongeldige stemmen. In 2010 waren dat er nog respectievelijk 28 en 22. Daarnaast zijn er ook hier twee partijen die via een hertelling hopen op een restzetel.

Bij de verkiezingsuitslag in Hardinxveld-Giessendam bleek letterlijk één stem het verschil te maken. De ChristenUnie in deze gemeente wil daarom misschien een hertelling zodra de definitieve verkiezingsuitslag bekend is. Voor een hertelling is een meerderheid van de gemeenteraad nodig, een vergadering hierover zou volgens de burgemeester zaterdagochtend kunnen plaatsvinden.

In het Brabantse Boxtel zijn tellers vrijdagochtend aan de slag gegaan. In een stembureau was een afwijking van drie stemmen ontdekt. Na telling is de zetelverdeling iets veranderd. De partij Combinatie95 krijgt een extra zetel en komt uit op vijf raadsstoelen. Dit gaat ten koste van de uitkomst voor de partij INbox, die nu twee zetels krijgt.

In het Limburgse Eijsden-Margraten heeft een lokale partij afgezien van een hertelling. De partij verloor de enige zetel in de raad en wilde een hertelling omdat het bekenmakend van de stemmen woensdag een rommeltje was. Maar na uitleg van de gemeente is het verzoek om een hertelling ingetrokken.

Ook in het Brabantse Son en Breugel gaat een hertelling niet door. Burgemeester Hans Gaillard (VVD) had hier om gevraagd, maar volgens de Kiesraad is er geen geldige reden.

[Roddelcorner] Balotelli ging vreemd & Stromae als Rode Duivel

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, maar vandaag op donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Balotelli ging vreemd met een Playboy-model
Playboy-model Veronica Graf heeft voor nogal wat opschudding gezorgd in Italië. In de Italiaanse Big Brother vertelde ze namelijk dat ze het bed heeft gedeeld met de gebroeders Balotelli. Het blootmodel bekende dat ze samen met een andere dame seks had met Mario en Enoch Balotelli in de week voordat Big Brother startte. Saillant detail is dat Graf de vriendin is van Inter-speler Saphir Taider.

Voor Mario Balotelli komt dit nieuws niet goed uit. Hij zou, in tegendeel met wat we eerder zeiden in de roddelcorner, nog steeds een relatie hebben met de Belgische Fanny Neguesha. Het nieuws van dit avontuurtje zal de relatie geen goed doen. Graf bekende in Big Brother ook nog het bed gedeeld te hebben met Napoli-speler Gonzalo Higuaín.

Een kijkje achter de schermen bij een voetbalcommentator
Via social media vroeg FOX Sports wie er een dagje mee wilde lopen met voetbalcommentator Mark van Rijswijk. Er stroomden honderden reacties binnen en daaruit werd Niels de Vet geplukt als de gelukkige. Hij mocht een dagje meekijken bij de wedstrijd PEC Zwolle - Go Ahead Eagles. Daar werd duidelijk dat commentator zijn meer inhoudt dan twee helftjes de wedstrijd volpraten.

Niels de Vet mocht een dagje met Mark van Rijswijk meelopen (Bron: YouTube)

Treurig nieuws voor Tom Boonen en zijn vriendin
Vorige week konden we nog het heugelijke nieuws vertellen dat Tom Boonen en zijn vriendin Lore in blijde verwachting waren. gisteren kwam echter het treurige nieuws naar buiten dat Lore een miskraam heeft gehad. Boonen zal hierdoor niet starten in Milaan - San Remo. Hij geeft er, geheel terecht, de voorkeur aan om bij Lore te zijn.

Mooie Italiaanse scheidsrechtster trekt veel aandacht
Vaak wordt er geklaagd over scheidsrechters. Maar in Italië is er nu eentje waarover velen zeer positief zijn. De vraag is alleen of dat erg veel te maken heeft met het fluitgedrag. Elena Tambini is 25 jaar oud en fluit in de lagere Italiaanse divisies. De fans daar waren al op de hoogte van schoonheid van de scheidsrechter maar na een reportage in de Italiaanse Panorama weet heel Italië van haar bestaan. Vele fans van Serie A-clubs hopen dat Tambini ooit ook daar te bewonderen zal zijn.

Ronaldo laat zijn gevoelige kant zien
's Werelds beste voetballer, Cristiano Ronaldo, is niet overal even geliefd. Maar zelfs de grootste Ronaldo-haters moeten dit bijzondere gebaar van de voetballer kunnen waarderen. Ronaldo heeft namelijk de hersenoperatie van Erik Ortiz Cruz betaald. De peuter heeft een hersenaandoening genaamd corticale dysplasie. De aandoening die tot 30 epilepsie-aanvallen per dag kan veroorzaken kon alleen met een dure operatie verholpen worden. Een vriend van de Portugese voetballer vroeg Ronaldo of hij een shirt en voetbalschoenen af wilde staan om geld in te zamelen. Het lot van de kleine peuter ging de voetballer echter zo aan het hart dat hij beloofde de gehele 60.000 euro kostende operatie te betalen.

Stromae maakt WK-lied voor de Belgen
Niemand minder dan Stromae heeft een strijdlied voor de Belgen op het WK voetbal in Brazilië gemaakt. De zanger schreef 'Ta Fête' om de Rode Duivels te steunen bij hun eerste WK sinds 2002.

Stromae geeft een klein voorproefje van zijn WK-lied (Bron: YouTube)

Bijzondere foto's van de World Cup Ritmisch Gymnastiek
Afgelopen weekend was de World Cup Ritmisch Gymnastiek Debrecen. De bijzonder artistieke sport leverde zulke bijzonder mooie foto's op dat we ze jullie niet willen onthouden. Dus vandaag sluiten we af met de mooiste foto's uit Debrecen:

De Chinese ploeg in actie (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
De Chinese ploeg in actie (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

Anna Rizatdinova uit Oekraine is hier bezig met de individuele oefening met bal (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
Anna Rizatdinova uit Oekraine is hier bezig met de individuele oefening met bal (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

Alexandra Soldatova uit Rusland met haar gouden oefening (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
Alexandra Soldatova uit Rusland met haar gouden oefening (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

SGP haat molens op zondag

Syrië, de Krim, Turkije, maar in Nederland is het af en toe ook niet pluis. In de gemeente Molenwaard ontstond afgelopen week namelijk de nodige commotie. Zondag draaiden daar vier van de negentien molens van Kinderdijk, dat onder de gemeente Molenwaard valt. De SGP in de gemeenteraad vindt dat onaanvaardbaar.

"We wisten als gemeenteraad nergens van. We betreuren deze ommezwaai in hoge mate", laat SGP’er De Gruijter weten. Vroeger draaiden de molens nooit op zondag en De Gruijter beschouwt het gedraai dan ook als een overval. "We kregen reacties uit de samenleving. Het zijn zaken die de gemeenschap bezighouden," aldus het raadslid.

De molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en worden beheerd door de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Maar de gemeente is eigenaar en daar wringt de schoen. SWEK zorgt voor de verhuur van de molens en gaf in een brief aan dat in nieuwe huurcontracten geen verbod op het draaien op zondag wordt opgenomen. Toen een viertal molenaars daarop hun molens 'vrijmoedig' lieten draaien, brak de storm los.

SWEK-directeur Cees van der Vlist benadrukt dat hij terughoudend geweest is en getracht heeft rekening te houden met de gevoeligheden in de streek. „Ook wij hebben de zondagsrust hoog in het vaandel. We hebben als bestuur deze brief geschreven vanwege alle onduidelijkheden en vragen die leefden bij de molenaars”, zegt van der Vlist in een reactie. Hij vindt dat het niet aan de stichting is om molenaars te verbieden om op zondag de molens te laten draaien. "Dat zou juridisch lastig zijn," zo vult hij aan.

PvdA-wethouder Özdere heeft namens het college al een moreel appel gedaan op de SWEK. In april volgt er overleg tussen Van der Vlist en de gemeente. Het is voor politiek Molenwaard te hopen dat de wind dan gaat liggen.

[vid] Kate Bush treedt na 35 jaar weer op

Het was alweer een tijd geleden, 1979 om precies te zijn, maar Kate Bush gaat weer toeren.

In augustus en september verzorgt ze in totaal 15 shows in Londen onder de naam Before the Dawn. Sinds Bush de aankondiging deed op haar website is die vrijwel onbereikbaar geworden. Het eerste optreden is op 26 augustus en kaarten zijn vanaf 28 maart te verkrijgen.

Bush werd einde jaren '70 bekend met hits als 'Wuthering Heights' en 'Hounds of Love'. 'Wuthering Heights' stond vier weken in de top van de Britse hitparade. In de radio 2 Top 2000 stond het nummer in december nog op plaats 164.

In 1979 was haar laatste toernee en sindsdien leidt Kate een teruggetrokken bestaan. Ze treedt vrijwel nooit op maar bracht in 2011 nog een album uit, 50 words for snow.

Cricketers door op WK na record tegen Ierland

De Nederlandse cricketers hebben op bijzondere wijze de tweede ronde van het WK twenty20 bereikt. Ierland werd met zes wickets geklopt: 189/4 om 193/3. De Ieren batten eerst en kwamen tot het respectabele aantal van 189 runs in twintig overs.

Oranje wist vervolgens dat het dat aantal in 14.2 overs moest verbeteren om naar de Super 10-fase te gaan. Het lukte in 13.5 overs. Onderweg haalde Nederland de snelste honderd runs ooit in een twenty20-wedstrijd.

[EL] AZ loot Benfica in kwartfinale

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de kwartfinale van de UEFA Europa League. AZ is gekoppeld aan het Portugese Benfica. De club begint met een thuiswedstrijd in Alkmaar. Benfica schakelde in de achtste finale het Engelse Tottenham Hotspur uit. 

Er zijn nog drie andere wedstrijden in de kwartfinale. Olympique Lyon  treft Juventus. FC Basel werd gekoppeld aan Valencia en FC Porto krijgt bezoek van FC Sevilla. De kwartfinales worden gespeeld op 3 en 10 april. De finale is op 14 mei in het Italiaanse Turijn, in het stadion van Juventus.  

Loting kwartfinale Europa League

Thuis Uit
AZ  Benfica (Por) 
Olympique Lyon (Fra) Juventus (Ita) 
FC Basel (Zwi) Valencia (Spa) 
FC Porto (Por) FC Sevilla (Spa) 

Mt. Gox stuit op deel 'gestolen' bitcoins

Mt. Gox heeft tweehonderdduizend gestolen gewaande bitcoins teruggevonden in ongebruikte elektronische portefeuilles. De overige 650.000 virtuele munten zijn nog altijd spoorloos. Dat heeft het bitcoinwisselkantoor uit Tokyo vrijdag gemeld.

De bitcoins doken begin maart al op tijdens controles na het faillissementsaanvraag eind vorige maand. Volgens de huidige bitcoinkoers, die doorgaans flink schommelt, vertegenwoordigt de vondst een waarde van 87 miljoen euro.

Toen Mt. Gox het faillissement aanvroeg, meldde het dat 850.000 bitcoins waren verdwenen. Het wisselkantoor dacht dat het virtuele geld was gestolen door een fout in het wisselsysteem.

De stekker ging eruit bij Mt. Gox doordat werd getwijfeld over de vraag of het bedrijf zijn schulden kon voldoen na het kwijtraken van de achthonderdduizend bitcoins.

Alarm om virusuitbraak via grote websites

Mensen die gebruikmaken van Windows en maandagavond webwinkels of andere populaire websites hebben bezocht moeten met spoed een virusscan doen. Er is op grote schaal een computervirus verspreid waarmee criminelen toegang kunnen krijgen tot bankrekeningen, meldt het consumentenloket Consuwijzer vrijdag.

Het gaat om tientallen sites van grote online merken op het gebied van onder meer nieuws, dating, kleding, reizen, boeken en verzekeringen. De Autoriteit Consument en Markt wil geen namen noemen.

Windows-gebruikers die dit soort sites maandagavond hebben bezocht moeten snel in actie komen, adviseert Consuwijzer. Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de gebruiker niets gemerkt of niets aangeklikt op de websites.

De getroffen sites hebben zelf niets met het virus te maken, benadrukt Consuwijzer. Het virus is nu ook niet meer op de sites actief.

Turkse 'Kuik' faalt met blokkade

De blokklade van Twitter in Turkije die premier Recep Tayyip Erdogan donderdagavond heeft ingesteld, blijkt makkelijk te omzeilen. Het aantal tweets van Turkse twitteraars is er sinds de blokkade niet minder op geworden, schrijft de Turkse krant Hürriyet Daily vrijdag.

Volgens de statistieken zijn er ondanks de blokkade in 10 uur tijd meer dan een half miljoen tweets verstuurd. Normaal gesproken worden er in Turkije per dag rond de 1,8 miljoen berichtjes getwitterd.

"Het is niet heel moeilijk. Je verandert gewoon iets aan de eigenschappen van je internetverbinding. Dan heb je toegang tot een andere server, bijvoorbeeldéén in het buitenland, en kun je gewoon twitteren", legt een Nederlandse twitteraar in Turkije uit.

Duindorp, het leukste dorp van Nederland

Terwijl de NOS nog steeds allemaal mensen laat zien die op het ijs hun contactlenzen aan het zoeken zijn, heb ik zondag het eerste fietstochtje van 2014 met de racefiets gemaakt. Ik fiets elke dag, want ik heb geen auto en geen rijbewijs, maar dat doe ik met de mountainbike. De racefiets is voor de lange afstanden en die fiets ik alleen in de lente, de zomer en soms in de herfst. Ik ben wat dat betreft een mooiweerfietser.

[CL] Barcelona treft Atlético en Bayern loot Manchester United

In het Zwitserse Nyon is er geloot voor de kwartfinales van de UEFA Champions League. In de koker zaten drie Spaanse ploegen, twee ploegen uit Engeland en Duitsland en één Franse ploeg. Bij de loting golden geen restricties meer.

FC Barcelona werd gekoppeld aan Atlético Madrid. Titelverdediger Bayern München mag eerst afreizen naar Manchester United. Real Madrid ontvangt Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain treft Chelsea. 

De kwartfinales worden gespeeld op 1/2 en 8/9 april. De loting voor de halve finale heeft plaats op 11 april. De finale is op 24 mei in het Estádio da Luz in Lissabon. 

Thuis Uit
FC Barcelona (Spa)  Atlético Madrid (Spa)
Real Madrid (Spa)  Borussia Dortmund (Dui) 
Paris Saint-Germain (Fra)  Chelsea FC (Eng) 
Manchester United FC (Eng)  Bayern München (Dui) 

Aantal aangiften tegen Wilders neemt gestaag toe

Het aantal aangiften tegen Geert Wilders groeit snel en gestaag. Het gaat in het hele land zó snel, dat het Openbaar Ministerie (OM) nog geen cijfermatig overzicht voorhanden heeft. Dat heeft het OM vrijdagochtend meegedeeld.

Het Openbaar Ministerie spreekt over grote getallen qua aangiften. Die komen niet alleen rechtstreeks bij de verschillende arrondissementen binnen, maar ook via politie.nl. Het OM liet donderdag al weten dat het nog niet te zeggen valt wanneer het een beslissing neemt óf de PVV-leider wordt vervolgd. Dat heeft te maken met de complexe juridische motivering rond de vrijheid van meningsuiting.

Donderdagmiddag was sprake van ruim honderd aangiften wegens de omstreden uitspraken waarin Wilders opriep tot 'minder Marokkanen in Nederland', hiermee volgens media in binnen- en buitenland doelend op etnische zuivering.

IAEA: Iran houdt zich aan atoomakkoord

Iran houdt zich aan het voorlopig akkoord dat in januari over zijn atoomprogramma is bereikt en perkt zijn nucleaire activiteiten in. Dat zegt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Teheran heeft zijn uraniumverrijking niet hervat en vermindert zijn uraniumvoorraad, aldus een IAEA-rapport dat donderdagavond werd vrijgegeven. Toch wordt er nog wel gebouwd aan een grote kernreactor in Arak, ten zuidwesten van Teheran. Eenmaal voltooid kan in deze reactor plutonium worden vervaardigd, wat weer gebruikt zou kunnen worden in een kernwapen.

Iran onderhandelt met zes grote mogendheden over zijn atoomprogramma. Ook deze week werden gesprekken gevoerd. Het overleg wordt in april hervat.

A-merken supermarkten opnieuw onder druk

De honderd grootste merken in de Nederlandse supermarktschappen zijn er vorig jaar gezamenlijk maar heel licht op vooruit gegaan. De omzetgroei van 0,3 procent is de laagste stijging in vier jaar tijd en een stuk lager dan de gemiddelde omzetgroei van anderhalf procent van supermarkten. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van marktonderzoeker IRI.

In tegenstelling tot voorgaande jaren waren het in 2013 niet de huismerken die in supermarkten grote delen van de winst van de A-merken afsnoepten. De oorzaak voor de bescheiden stijging is volgens de onderzoekers niet eenvoudig in cijfers te vatten. "Consumenten letten beter op de prijs en kopen in het algemeen minder boodschappen door de crisis", zegt een woordvoerder vrijdag.

De groei van de merken die buiten de top honderd vielen, was met twee procent beter dan die van de honderd grootste merken. Omzetten in supermarkten namen vooral toe doordat consumenten meer verse producten kochten. De houdbare producten werden minder gekocht.

Campina was met een omzet van 390 miljoen euro koploper op de ranglijst. De zuivelproducent voert de lijst al twaalf jaar aan. Sigarettenfabrikant Marlboro eindigde op plaats twee, Douwe Egberts kwam op plek drie uit. In de top tien zijn verder Coca-Cola, Heineken, Unox, Dr. Oetker, Camel, Pall Mall en Amstel terug te vinden.

Frankrijk biedt Baltische staten en Polen luchthulp

Frankrijk is bereid gevechtsvliegtuigen en verkenningstoestellen naar Polen en de Baltische staten te sturen. De vliegtuigen kunnen worden ingezet voor verkenningsdoeleinden boven deze landen, nu de spanningen tussen het Westen en Rusland toenemen. Dat liet een bron bij het ministerie van defensie vrijdag weten.

Frankrijk is 'beschikbaar om - als de NAVO daar om vraagt - bij te dragen aan verkenningsvluchten' boven de voormalige Sovjetrepublieken en Polen, alle inmiddels lid van het bondgenootschap. Daarbij moet gedacht worden aan straaljagers, verkenningsvliegtuigen en radarmiddelen. Eerder boden Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hun diensten al aan.

De Franse minister van defensie, Jean-Yves Le Drian, bezoekt vrijdag Estland, Litouwen en Polen.

Turkse advocaten in verweer tegen Twitterblokkade

De Turkse vereniging van advocaten heeft een rechter gevraagd de donderdagnacht ingestelde blokkade van Twitter op te heffen. De grootste Turkse oppositiepartij steunt het verzoek van de advocatenvereniging.

Het sociale medium ging op zwart na dreigementen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De premier is kwaad, omdat via Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd om grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Volgens Erdogan is de opname onderdeel van een complot om hem en zijn partij zwart te maken in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 30 maart.

Erdogan heeft met de blokkade ook de Turkse president Abdullah Gül tegen zich in het harnas gejaagd. Gül liet op Twitter weten het onacceptabel te vinden dat een social medium wordt geblokkeerd. Daarbij tekende hij aan dat het technisch gezien waarschijnlijk onmogelijk is om een communicatiemiddel als Twitter volledig buiten de deur te houden.

Als er sprake is van een privacyschending kan alleen een rechter opdracht geven om bepaalde pagina's of berichten te verwijderen, aldus Gül. De president hoopt dat er snel een einde komt aan de blokkade.

Noors museum geeft geroofde Matisse terug

Een Noors museum geeft een schilderij van Henri Matisse dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gestolen door de Duitsers terug aan de familie van de joodse Paul Rosenberg. Het schilderij uit 1937 werd door Hermann Göring geconfisqueerd nadat Rosenberg in 1940 naar New York was gevlucht.

Het schilderij Profil Bleu devant la Cheminée was een van de pronkstukken van het Noorse museum Henie-Onstad Kunstsenter in de buurt van hoofdstad Oslo. Het museum werd in 1968 geopend dankzij een donatie van olympisch kunstschaatsster Sonja Henie en haar man Niels Onstad.

Het doek van de Franse schilder werd tijdens de oorlog verkocht aan een handelaar uit Parijs, die later werd veroordeeld voor het handelen in roofkunst. Het Noorse museum kocht het werk in 1950 van een andere Franse galerie. Henie en Onstad waren vermoedelijk niet op de hoogte van het naziverleden van het doek.

Het werk van Matisse is naar schatting ruim veertien miljoen euro waard.

Braziliaanse WK-held Bellini (83) overleden

De Braziliaanse oud-voetballer Bellini is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden aan complicaties na een hartaanval. Dat heeft het ziekenhuis waar hij werd behandeld bekendgemaakt. Bellini was aanvoerder van de Braziliaanse voetbalploeg die in 1958 in Zweden voor het eerst wereldkampioen werd. Hij was derhalve de eerste Braziliaan die de wereldbeker in handen kreeg.

Bellini, die ook in 1962 het WK won en in 1966 meedeed aan het WK, hief de Coupe Jules Rimet na de 5-2 zege op gastland Zweden in Stockholm met twee handen boven zijn hoofd. Het gebaar werd sindsdien vele malen gekopiëerd. Buiten het Maracana Stadion in Rio de Janeiro staat een standbeeld dat het moment uitbeeldt.

In clubverband kwam Bellini uit voor Vasco da Gama, Sao Paulo en Atletico Paranaense.

Javier Guzman schrijft boek over verslavingen

Javier Guzman is bezig met een boek over zijn verslavingen. "Daarna praat ik er nooit meer over", zei de cabaretier vrijdag in Koffietijd. Guzman liet zich meerdere keren behandelen aan drank- en cocaïneverslavingen.

"Ik had nooit gedacht dat ik een boek zou kunnen schrijven, omdat ik zo'n geconditioneerd idee had van hoe een schrijver werkt. Maar iedereen heeft natuurlijk z'n eigen methodiek", aldus Guzman, die naar eigen zeggen als een 'debiel' door zijn huis loopt terwijl hij zijn verhaal aan zichzelf vertelt. "Dat werk ik dan uit."

De 36-jarige Guzman, die in zijn voorstellingen Delirium en Delirium II uitgebreid over zijn verslavingen praatte, zegt dat het momenteel goed met hem gaat. Zelfs zoiets als vroeg opstaan vandaag vond ik leuk. Kun je nagaan."

Nooit eerder gehoord werk Roy Orbison uitgebracht

Negen nieuwe nummers van Roy Orbison zien binnenkort het daglicht. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Orbisons laatste album Mystery Girl verscheen, vlak nadat de zanger op 52-jarige leeftijd was overleden. De cd wordt daarom op 20 mei opnieuw uitgebracht met nooit eerder uitgebracht materiaal.

Een van de nieuwe nummers is 'The Way Is Love'. Orbisons zangpartijen komen van opnamen gemaakt op een draagbare cassetterecorder. Het materiaal werd door zijn twee zoons opgepoetst met speciaal voor deze klus ontwikkelde apparatuur. Vervolgens werd er nieuwe muziek onder gezet door de zoon van Johnny Cash, een andere muzieklegende.

Orbison scoorde in de jaren zestig hits als 'Oh, Pretty Woman' en 'Only the Lonely'. Eind jaren tachtig bloeide zijn carrière weer helemaal op. Juist op dat moment werd hij getroffen door een hartaanval. De zanger zou te veel hooi op zijn vork hebben genomen.


Roy Orbison - Pretty Woman (Bron: YouTube)

Williams is Maldonado dankbaar

Het Formule 1-team Williams is Pastor Maldonado dankbaar voor zijn acties uit het verleden. De Venezolaan, die nu voor Lotus rijdt, heeft er volgens technisch directeur Pat Symonds voor gezorgd dat Valtteri Bottas na zijn aanraking met de muur in Melbourne niet uitviel en zelfs nog vijfde kon worden.

Symonds sprak met Auto Motor und Sport over de sterke Williams. "Onze wielophanging is erg sterk. Pastor zocht in het verleden nogal eens de grenzen op en dat is waarschijnlijk van invloed geweest op het ontwerp."

De FW36 bleek in Melbourne erg snel te zijn, maar Mercedes stak er met kop en schouders bovenuit. Dat gat moet gedicht worden. "We willen ook Mercedes verslaan. Onze inschatting is dat Mercedes een voorsprong heeft en daarachter volgt een groepje. Onder optimale omstandigheden zitten wij dicht tegen de voorhoede van dat groepje aan."

Neelie Kroes noemt Turks Twitterverbod 'laf'

De blokkade van Twitter in Turkije is ongegrond, zinloos en laf. Dat heeft de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes donderdagavond gezegd op Twitter.

De Turkse telecomautoriteit deed Twitter in de ban in opdracht van premier Recep Tayyip Erdogan. De premier is kwaad omdat via Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd om grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie.

Kroes zei verder dat de internationale gemeenschap de blokkade zal zien als een vorm van censuur. "En terecht", twitterde ze.

Martina loopt 100 meter bij FBK Games

Churandy Martina doet bij de FBK Games begin juni mee aan de 100 meter. Dat heeft de organisatie van de atletiekwedstrijd in Hengelo vrijdag bekendgemaakt. "Ik voel me goed en heb zin om er straks in Hengelo weer bij te zijn", laat de sprinter weten. "De FBK Games zijn voor mij een mooie voorbereiding op het EK dat deze zomer in Zürich wordt gehouden."

Het voortbestaan van de FBK Games was afgelopen maanden onzeker. De gemeenteraad van Hengelo dacht erover om het FBK-stadion aan FC Twente te gunnen dat daar Jong FC Twente en de vrouwenploeg zijn wedstrijden kon laten spelen. Uiteindelijk gebeurde dat niet en via het binnenhalen van een nieuwe grote geldschieter werd de atletiekwedstrijd gered.

Bijna vierhonderd voorkeursstemmen voor Els Borst

De vorige maand vermoorde D66-prominent Els Borst heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in De Bilt 391 voorkeursstemmen gekregen. Dat blijkt vrijdag uit de officiële uitslag van de verkiezingen. Borst stond als lijstduwer op de plaatselijke lijst van D66.

De stemmen zijn volgens een woordvoerder van de gemeente opgeteld bij het totaal van D66. "Ze worden niet aan een andere kandidaat gegeven maar tellen wel mee voor de zetelverdeling", legt ze uit.

De 81-jarige Borst stond als lijstduwer op plaats 21. De kieslijst was al voor de dood van de oud-minister vastgesteld en kon niet meer worden veranderd. D66 liet woensdag al weten te rekenen op veel voorkeursstemmen voor Borst.

Poetin: geen reactie op sancties VS

De Russische president Vladimir Poetin ziet momenteel geen noodzaak voor een Russische reactie op de uitbreiding van Amerikaanse sancties tegen Russische personen. Dat heeft hij vrijdag tegen de presidentiële veiligheidsraad gezegd.

De Verenigde Staten besloten donderdag meer individuen uit Rusland op hun sanctielijst te plaatsen vanwege de inlijving van de Krim. Ook de Europese Unie ging over tot uitbreiding van haar strafmaatregelen tegen Rusland.

EU en Oekraïne sluiten associatieverdrag

De Europese Unie en Oekraïne hebben vrijdag in Brussel het politieke deel van hun associatieverdrag ondertekend. Namens de nieuwe regering in Kiev zette premier Arsenij Jatsenjoek zijn handtekening. Voor de EU tekenden voorzitter Herman Van Rompuy en de 28 regeringsleiders.

Met de ondertekening willen de EU-leiders steun aan Oekraïne betuigen. Oekraïne staat zwaar onder druk van buurland Rusland, dat het schiereiland Krim de facto heeft geannexeerd. Donderdag namen de EU-leiders verdere sancties tegen Rusland om het af te houden van verdere destabilisatie van Oekraïne.

De autoriteiten op de Krim, de bevolking en de Russische Doema hebben zich al voor de annexatie uitgesproken. Het Russische hogerhuis, de Federatieraad, ging vrijdagochtend akkoord. Het enige wat nu nog ontbreekt is de handtekening van president Vladimir.

Het politieke deel van het associatieverdrag betreft samenwerking op het vlak van van justitie, migratie, bestrijding van criminaliteit en mensensmokkel, democratisering en buitenlands en veiligheidsbeleid. De rest van het akkoord, dat ondermeer een vergaand handelsverdrag omvat, wordt later getekend.

Het verdrag was de aanleiding voor de protesten in Oekraïne, die aan tientallen mensen het leven kostten en tot de val van president Viktor Janoekovitsj leidden.

Janoekovitsj zag in november op het allerlaatste moment af van het akkoord en koos in plaats daarvan voor toenadering tot Rusland. Dat was tegen het zere been van de EU-gezinde Oekraïners in het westen van het land, die massaal de straat opgingen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Janoekovitsj ontvluchtte het land uiteindelijk.

'Mick Jagger wilde zich settelen met L'Wren Scott'

Mick Jagger, die bekendstaat als rokkenjager, was van plan een rustiger leven te gaan leiden met zijn vriendin L'Wren Scott. Dat zegt de schoonbroer van Scott tegen de Britse krant The Telegraph. L'Wren Scott beroofde zich maandag van het leven.

"Mick had onlangs besloten om niet meer in hotels te leven en ik begreep dat ze onlangs een huis van tien miljoen dollar hadden gekocht in New York", zei Rob Shane, de man van L'Wrens zus Jan.

De 70-jarige Jagger zou momenteel in Los Angeles bij zijn 43-jarige dochter Karis zijn. Zijn dochters Elizabeth en Georgia May zijn ook bij de rocker en twee van zijn andere kinderen zijn onderweg. Jagger heeft zeven kinderen bij vier verschillende vrouwen.

Volgens een woordvoerder van de zanger is Jagger bezig met het regelen van de uitvaart. Shane hoopt dat Scott, die 49 jaar oud werd, naast haar ouders wordt begraven in Utah.

ING-top krijgt opnieuw geen loonsverhoging

De bestuurders van ING krijgen ook dit jaar geen loonsverhoging. Ook worden er weer geen bonussen uitgekeerd, zo maakte de beursgenoteerde bank en verzekeraar vrijdag in zijn jaarverslag bekend. De nieuwe topman Ralph Hamers krijgt bovendien - zoals eerder aangekondigd - zelfs een slordige tachtigduizend euro minder dan zijn voorganger Jan Hommen.

Het uitblijven van loonverhoging hangt samen met de tien miljard euro aan staatssteun die ING in 2008. Zolang dat bedrag niet volledig is terugbetaald, krijgen de bestuurders geen hoger loon en hoeven ze geen bonus te verwachten. De lonen van de drie leden van de raad van bestuur (rvb) zijn al sinds 2010 bevroren.

De lonen van Hamers en zijn collega's Patrick Flynn en Wilfred Nagel blijven voorlopig ook nog even op dat niveau. ING moet in totaal nog anderhalf miljard euro aan staatssteun terugbetalen, plus een premie van 750 miljoen euro. De eerste helft van dat bedrag wordt in maart van dit jaar voldaan, de tweede helft in mei volgend jaar.

Binnen de rvb verdiende Hamers vorig jaar het meest. Hij kreeg vorig jaar een loon van 794 duizend euro, omdat hij pas in de loop van het jaar begon. Over een heel jaar werken komt dat uit op 1,27 miljoen euro. De andere bestuursleden moeten het doen met 750 duizend euro per jaar.

Zes jaar cel geëist om fatale straatrace Duiven

Justitie in Arnhem heeft vrijdag zes jaar cel en een rijverbod van tien jaar geëist tegen een 31-jarige man uit het Gelderse Duiven. De verdachte, Thomas H., zou vorig jaar juni in zijn woonplaats betrokken zijn geweest bij een straatrace met dodelijke afloop. Bij het incident kwam de beste vriend van H. (34) om het leven.

Volgens het OM had H. een grote hoeveelheid whisky gedronken toen hij 16 juni tegen een Audi racete en met hoge snelheid op de Vergertlaan uit de bocht vloog. De Seat van H. botste tegen een lantaarnpaal en belandde op zijn kop in een naastgelegen sloot. De 34-jarige bijrijder, eveneens uit Duiven, overleed de volgende dag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. "Hier is totaal onnodig op brute wijze een mens om het leven gekomen", aldus de officier van justitie.

Na de crash werd zowel H. als zijn vriend minutenlang gereanimeerd. H. raakte zwaargewond en lag enkele dagen in coma. Volgens justitie was de klap zo hard dat zelfs omwonenden, die honderden meters verderop woonden de crash hoorden. Het OM stelt dat de 34-jarige op een deel van het dollemanstraject minstens 110 kilometer per uur reed. Ook zou een rood stoplicht zijn genegeerd. Vanwege de ernst van de feiten, spreekt justitie van doodslag. Ook het feit dat H. eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed, liet de officier van justitie in haar strafeis meewegen.

H. stelt zich niets meer van het fatale incident te kunnen herinneren. Op de vraag van de rechter of hij zich verantwoordelijk voelt voor het ongeval, antwoordde hij ontkennend. "Ik kan me niets meer herinneren, dus ik kan ook niet zeggen dat ik verantwoordelijk ben." Het OM stelt mede door getuigenverklaringen dat H. de bestuurder was van de Seat.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.

Doden bij sektarisch geweld Libanon

Sektarisch geweld in de Libanese stad Tripoli heeft donderdagnacht aan zeker drie mensen het leven gekost. Dat heeft de Libanese politie laten weten. Het geweld houdt verband met de burgeroorlog in Syrië.

De rebellen die in Syrië tegen het bewind van president Bashar Assad strijden zijn overwegend soennitische moslims. Assad is zelf een alawiet, wat een zijstroom is van de sjiitische islam. De inwoners van twee wijken in Tripoli - een soennitisch, de andere sjiitisch - zijn sinds de burgeroorlog in Syrië uitbrak al vaker slaags geraakt.

Ook vrijdag werd er weer geschoten met machinegeweren en raketgranaten in Tripoli.

Tien miljoen mensen zagen Amber Alert

Het Amber Alert dat maandagavond werd uitgegeven na de vermissing van een 9-jarige jongen in Amsterdam heeft ruim driekwart van de Nederlanders bereikt. Dat komt neer op ruim tien miljoen mensen, meldt de politie vrijdag op basis van een steekproef onder 1749 mensen.

Ruim twee miljoen mensen zagen het bericht via sms, e-mail, Twitter of Facebook. De rest hoorde er over op televisie of radio of zag de foto van de jongen op grote publieke schermen.

Het bereik van Amber Alerts is sinds vorig jaar flink gegroeid toen na een actie meer dan een half miljoen extra mensen zich aanmeldden om een alert te krijgen bij een kindvermissing. Het doel van de organisatie was toen om in ieder geval een op de tien Nederlanders te bereiken.

Het Amber Alert van maandag had overigens succes. Na veel tips werd de jongen dinsdagochtend in een plantsoen gevonden in de Amsterdamse wijk Osdorp. Hij was de ochtend ervoor verdwenen toen hij niet naar school was gegaan. De jongen bleef ongedeerd.

Levenslang voor groepsverkrachting India

Een rechtbank in India heeft vier mannen de maximumstraf van levenslang opgelegd voor de groepsverkrachting van een medewerkster van een callcenter in Mumbai vorig jaar. De vier waren een dag eerder schuldig bevonden.

Het vonnis tegen drie van de mannen en een vierde andere persoon in verband met de groepsverkrachting van een jonge fotografe is uitgesteld tot maandag. Die verkrachting vond een maand eerder op dezelfde plek, een verlaten textielfabriek, plaats. Ook in die zaak zijn de verdachten reeds schuldig bevonden.

Wilders: 'Hetze tegen de PVV'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat er een "hetze" aan de gang is tegen zijn partij. "Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV", zei hij vrijdag tegen persbureau ANP.

Volgens hem zal het de standpunten van de PVV niet veranderen. "We blijven koersvast en opkomen voor onze kiezer en standpunten, ondanks alle politieke correctheid", aldus Wilders.

Hij reageerde onder meer op de aankondiging van premier en VVD-leider Mark Rutte dat samenwerking met de PVV niet mogelijk is zolang die partij bij de standpunten over Marokkanen blijft.

Wilders: hetze tegen de PVV
Wilders: hetze tegen de PVV (Foto: ANP)

'Griekenland blijft kwetsbaar ondanks hervormingen'

Griekenland werkt hard aan structurele fiscale en economische herstructurering, maar de kredietwaardigheid van Griekenland blijft op B- staan. Dat zegt Standard & Poor's vrijdag. Griekenland krijgt daarnaast opnieuw het predicaat stabiel van de kredietbeoordelaar.

S&P ziet verbeteringen in Griekenland, dat financieel gezonder werd. De institutionele slagkracht is enigszins toegenomen en concurrentie licht vergroot. De schulden worden teruggedrongen, aldus S&P, maar de schuldenlast van de overheid is nog steeds erg hoog. Een B-beoordeling wil zeggen dat een land zijn verplichtingen weliswaar kan nakomen, maar financieel en economisch nog erg kwetsbaar is.

De hervormingingen, gekoppeld aan de financiële steun van de Europese Unie, het IMF en de ECB, doen S&P voorspellen dat de Griekse economie tussen 2014 en 2017 langzaam zal groeien door betere exportcijfers en een toename van investeringen. Dat laatste is een gevolg van het herstel van de bankensector.

De hoge werkloosheid, 27 procent van de beroepsbevolking, werpt zijn schaduw op de cijfers, doordat de consumentenbestedingen laag blijven. De binnenlandse sociale spanningen door de soms draconische maatregelen van de overheid zijn voor het grootste gedeelte achter de rug, denkt S&P.

Aantal woningen met restschuld fors hoger

Het aantal Nederlanders bij wie de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van hun huis is verder opgelopen. Ruim 1,4 miljoen huizenbezitters zouden begin vorig jaar een schuld hebben overgehouden als ze hun woning toen hadden verkocht. Dat blijkt vrijdag uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Omdat iets minder dan 4,3 miljoen huishoudens in Nederland een eigen woning heeft, zou in januari 2013 ongeveer een derde van de Nederlanders na verkoop een schuld hebben overgehouden. Het aantal ligt daarmee fors hoger dan begin 2012, toen de hypotheken van 1,1 miljoen huishoudens 'onder water' stonden.

De hypotheekproblemen van Nederlandse huishoudens hangen sterk samen met de prijzen van woningen, die sinds het begin van de crisis in 2008 flink zijn gedaald. Aan het begin van dat jaar had namelijk slechts 13 procent van de Nederlanders een hypotheek die onder water stond. Omgerekend waren dat iets meer dan vijfhonderdduizend huishoudens.

Ook de omvang van de restschuld is opgelopen, van 52 duizend euro begin 2012 naar 61 duizend euro begin vorig jaar. Vooral jongeren kampen met een woning met onderwaarde. Bijna twee derde van de mensen met een hypotheek onder water is jonger dan 45 jaar.

Koopwoningen dalen 1,7 procent in prijs

Koopwoningen die in februari van eigenaar verwisselden waren gemiddeld 1,7 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling was daarmee fors hoger dan in januari, toen koopwoningen slechts een half procent goedkoper waren. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vrijdag bekendgemaakt.

Gemiddeld kostte een bestaande woning in januari 213.822 euro. Het prijsniveau van bestaande koopwoningen is de afgelopen acht maanden vrijwel stabiel gebleven. De prijzen schommelden telkens tussen de 213 en 215 duizend euro, zo blijkt uit cijfers van het statistiekbureau.

De verkoopprijs van een koopwoning lag in februari op hetzelfde niveau als elf jaar geleden. Vergeleken met augustus 2008, toen de Nederlandse huizenmarkt een piek bereikte, lagen prijzen vorige maand echter 20,3 procent lager. Tijdens het dieptepunt op de huizenmarkt, in januari en juni van vorig jaar, gingen huizen voor gemiddeld 206 duizend euro van de hand.

In januari wisselden 10.030 woningen van eigenaar, maakte het Kadaster eerder deze week al bekend. Dat betekende een stijging van 27 procent in vergelijking met een jaar eerder. Toen lag het aantal transacties echter relatief laag door het strenger worden van de hypotheekregels per 1 januari 2013.

Australië: nog geen teken spooktoestel

De zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan heeft tot dusver geen tastbare resultaten opgeleverd. Dat heeft vicepremier van Australië Warren Truss vrijdag gezegd. Premier Tony Abbott bevindt zich momenteel in Papoea-Nieuw-Guinea.

Vijf vliegtuigen zijn naar een plek gestuurd waar mogelijk brokstukken van de Boeing 777 zijn aangetroffen. De zoektocht wordt nu met een dag verlengd.

75.000 'aangiften' tegen Geert Wilders

De Facebook-pagina waarop wordt opgeroepen tot het doen van aangifte tegen Geert Wilders is tot nu toe ruim 75.000 keer geliket. Het Openbaar Ministerie in Den Haag had vrijdagochtend nog geen nieuwe informatie over het aantal aangiften dat daadwerkelijk is binnengekomen.

De pagina 'Ik doe aangifte tegen Wilders' werd woensdagavond in het leven geroepen nadat de PVV-leider op een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag zijn aanhangers liet scanderen dat ze minder Marokkanen willen. De teller stond donderdag aan het einde van de ochtend op twintigduizend.

Het OM heeft donderdag in ieder geval meer dan honderd aangiften van discriminatie ontvangen. Justitie gaf daarbij al aan nog geen volledig overzicht te hebben van alle aangiften die zijn gedaan. Een zegsvrouw kon vrijdagochtend ook nog geen nieuwe tussenstand geven.

Opstelten over Wilders: 'Walgelijk'

De aartsconservatieve vijand van privacy en burgerrechten Ivo Opstelten doet als zoveelste zijn duit in het zakje van consternatie rond Wilders.

Hij vindt namelijk dat Geert zijn uitspraken over 'zorgen voor minder Marokkanen in Nederland' alsnog terug dient te nemen. Dat schrijft de Volkskrant.

Opstelten: "Dit zijn uitspraken die echt niet kunnen, walgelijk. Dit past niet in een land als Nederland. Intrekken, dat moet hij doen."

Ivo geeft net als partijgenoot Rutte aan dat samenwerking met de PVV voor de VVD is uitgesloten zolang Wilders zijn woorden niet terugneemt: "Hij moet zijn uitspraken helemaal terugnemen voordat we over dat soort situaties kunnen nadenken."

Graphics vergelijken met Phoenix Wright

Een port van de eerste drie games in de Ace Attorney-serie, Ace Attorney 123: Wright Selection, komt in Japan naar iOS en Nintendo 3DS. Om de verbeterde graphics te tonen, zijn er een aantal screenshots verschenen die de graphics vergelijken.

Van links naar rechts zijn de beelden van de Gameboy Advance, Nintendo DS en Nintendo 3DS. Over een release buiten Japan is nog niets bekend.

AA123-vergelijking

AA123-vergelijking2

'Stam niet in technische staf Nederlands elftal'

Jaap Stam wordt geen assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Dat schrijft het AD vrijdag. De oud-topverdediger en huidige assistent-trainer bij Ajax zou een 'andere kant op willen'. Met Danny Blind en Ruud van Nistelrooy had de KNVB eerder wel al akkoorden bereikt.

Het is een publiek geheim dat Guus Hiddink, die eerder van 1994 tot en met 1998 bondscoach was van Oranje, Louis van Gaal opvolgt. De 67-jarige Varssevelder zwaait dan af waarna Blind, die ook onder Van Gaal al assistent-bondscoach is, het stokje overneemt. De KNVB maakt de nieuwe bondscoach vermoedelijk pas officieel bekend als alle contracten zijn getekend.

FC Groningen-speler Botteghin vrijgesproken

De tuchtcommissie van de KNVB heeft FC Groningen-speler Eric Botteghin vrijgesproken naar aanleiding van de rode kaart die hij zaterdag kreeg in het duel met ADO Den Haag. 

Botteghin kreeg de rode kaart na een overtreding op Roland Alberg. De bal ging op de stip terwijl arbiter Richard Wiedemijer een vrije trap had moeten toekennen. Scheidsrechter Wiedemeijer gaf na de wedstrijd toe dat de arbitrage fout zat.

De aanklager betaald voetbal kwam vanwege die rode kaart met een schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing. De club en speler gingen hier niet mee akkoord. Dit bleek succesvol. Botteghin is zaterdag nu inzetbaar in het thuisduel met Vitesse.

V/d Laan: 'Opstand tegen Wilders'

Gisteravond was de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, te gast in Pauw & Witteman. Daarin gaf hij aan dat er donderdag 'een soort opstand' tegen Geert Wilders is uitgebroken, schrijft Het Parool.

Van der Laan: "Vandaag was er een soort opstand. En vandaag hebben we dus de weg naar de oplossing gezien. Die komt uit iedereen." Van der Laan stelde dat hij 'als burgemeester medeverantwoordelijk is voor 70.000 Marokkaanse Amsterdammers.'

De burgemeester was een dag later nog steeds boos over Wilders' uitlatingen, die door de Duitsers met de 'Wollt Ihr den totalen Krieg'-speech van Joseph Goebbels vergeleken werden en in binnen- en buitenland zorgden voor veel consternatie.

Tegelijkertijd is hij 'ontzettend blij met alle reacties, van iedereen, van cabaretiers, van media.' "Daar zit ook de oplossing, dat mensen zeggen: we pikken dit niet meer."

3 Days to Kill

Kevin Costner lijkt bezig aan een ware comeback. Na sterke bijrollen in grote films als Man of Steel en Jack Ryan: Shadow Recruit speelt hij in 3 Days to Kill eindelijk weer eens zelf de hoofdrol. Hoewel het weer de haast voor hem op maat gemaakte vaderrol is, wordt het in deze film vanuit de vader verteld. Maar er zit een addertje onder het gras! Ondertussen moet er namelijk ook nog een slechterik worden opgepakt! De film blijft constant schakelen tussen een spannende thriller en een zoetsappig drama. Dit maakt de film wat onevenwichtig, vooral omdat de film op de meest ongelooflijke momenten terug schakelt naar de andere verhaallijn. Echter lijkt het wel te werken. Dit komt voornamelijk door het uitstekende werk van Coster, wat je wel aan hem kan overlaten. Al met al is de film wat wazig, maar biedt de kijker een uiterst vermakelijke film. Er zit net iets te weinig actie in, maar Kevin Costner zet wel een aardig personage weer wat de aandacht erbij houdt. Geen hoge score, maar wel een nette voldoende.

Orica neemt Goss niet mee naar Milaan-San Remo

Matthew Goss zal dit jaar niet te zien zijn in Milaan-San Remo. Zijn ploeg Orica-GreenEDGE laat de winnaar van 2011 thuis en kiest voor Michael Matthews en Simon Gerrans. 

"Ons doel is om iemand op het podium te plaatsen", aldus teambaas Mathew White. "We stellen een ploeg op die mee kan spelen. Simon Gerrans hebben hem achter de hand voor de Poggio. De rest van de renners zullen gedurende de dag in dienst van Michael Matthews."

Selectie Orica-GreenEDGE voor Millaan-San Remo 
Daryl Impey, Jens Keukeleire, Luke Durbridge, Mathew Hayman, Michael Matthews, Simon Clarke, Simon Gerrans en Svein Tuft. 

Varen sinds Jura hetzelfde

Het is algemeen bekend dat varens tot de alleroudste planten op aarde behoren. In de tijd dat er T-Rexen en Triceratopsen rondstampten op aarde groeiden de plantjes al honderden miljoenen jaren lustig.

Uit nieuw onderzoek dat vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science wordt gepubliceerd blijkt dat sommige varensoorten praktisch niets zijn veranderd in al die tijd.

Men vond in vulkanisch gesteente uit de Vroege Jura een fossiel dat zo goed bewaard gebleven is, dat de interne celstructuur van de varen bekeken kon worden met de microscoop.

Na metingen aan de celkernen werd duidelijk dat het aantal chromosomen hetzelfde is als bij moderne kaneelvarens.

Steve McLoughlin, wetenschapper bij het Zweeds Museum voor Natuurlijke Historie in Stockholm, geeft aan: "Als er meer chromosomenparen zijn, moet de celkern ook groter zijn. Veel planten, vooral ook varens, hebben in de evolutie hun genomen spontaan verdubbeld, tot soms honderden kopieën. Deze varenfamilie lijkt dat dus niet te hebben gedaan."

Er bleek kortom dat sinds 200 miljoen jaar geleden weinig is veranderd in de celstructuur en het aantal genomen van de varen, die werd gevonden bij Korsaröd in zuidelijk Zweden.

Meer achtergrondinformatie lees je in het bronartikel.

[vid] Ali B geeft Wilders koekje van eigen deeg in show

Ali B heeft donderdag bij een voorstelling in Brabant weer even duidelijk gemaakt wat hij van Geert Wilders vindt. In een video die hij op Facebook zette is te zien hoe hij inhaakte op de uitspraken van de PVV-voorman over Marokkanen. "Hier Geert, weet je ook eens hoe het voelt", schreef de rapper bij het filmpje.

"We zijn hier in Valkenswaard bij mijn theatervoorstelling en dit is mijn publiek", begint Ali B in de video. "Da's helemaal blank. Da's dus niet minder Marokkanen, maar gewoon geen Marokkanen", lacht hij.

"Valkenswaard, willen jullie hier in Valkenswaard en in de rest van Nederland meer of minder Wilders?", vroeg de rapper zijn toehoorders vervolgens, die reageerden met een 'minder, minder, minder'. "Dan ga ik dat effe regelen", beloofde Ali B.

Eerste 'NSS-files' in Den Haag

Den Haag heeft vrijdagochtend de eerste files te pakken die met de nucleaire top te maken hebben. Wie vanaf de A44 de stad in wil richting het gebied rond het World Forum, komt op de oude Waalsdorperweg stil te staan. Het gaat om de route via het Hubertusviaduct en de Hubertustunnel, meldt de ANWB.

Een dag eerder dan de bedoeling was zijn vrijdag De President Kennedylaan, de Johan de Wittlaan en de Professor B.M. Teldersweg tot Madurodam afgesloten voor het verkeer. Dat is een belangrijke doorgaande route langs het World Forum, waar de Nucleair Security Summit (NSS) maandag en dinsdag wordt gehouden. De opbouw van de wegafzettingen voor de top kost meer tijd, meldde de ANWB donderdag.

Advocaat: "Trots op de groep en ook op AZ"

AZ plaatste zich donderdagavond ten koste van Anzhi Makhachkala voor de kwartfinale van de Europa League. Trainer Dick Advocaat sprak na afloop van een "knappe prestatie". Vorige week werd Anzhi met 1-0 opzij gezet. Hierdoor was een doelpuntloos gelijkspel voldoende om de volgende ronde te bereiken. Met een een verdedigende tactiek wist AZ de Russische opponent van het scoren af te houden.

"Ik ben zeer trots op de groep en ook op AZ. Voor de club is dit een geweldige prestatie", zei Advocaat na het laatste fluitsignaal tegenover de NOS. "Voor AZ is het bereiken van de kwartfinale een knappe prestatie. Twaalf wedstrijden gespeeld en nul verloren, volgens mij. Dan kun je zeggen Europa League is niet de top, maar je moet het toch wel doen."

Door een schorsing moest Advocaat toekijken vanaf de tribune. In de heenwedstrijd werd hij naar de tribune gestuurd. "Het was heel moeilijk om het van de andere kant te zien. We hadden het eerder moeten afmaken en het duurt dan weer veel te lang. In de tweede helft hadden we de eerste tien minuten veel kansen en als je er daar één van maakt, is de wedstrijd normaal gesproken gespeeld. Nu was het tot het einde gevaarlijk.'

"Er is een geweldige teamgeest. We hebben een heel goede staf die elkaar alles gunt en dat zie je ook na de wedstrijd. Mij geeft dat een geweldig gevoel en de jongens zelf ook, want we doen alles samen. Dat is ook het leukste", besluit Advocaat.

[vid] 'De seks was niet altijd veilig'

"De seks was niet altijd veilig," zo onthult de 60-jarige Monica Porter na een jaar intensieve internet-dating. In totaal had ze ongeveer vijftien veel jongere lovers, soms zelfs twee op een dag.

Toen haar tweede huwelijk op de klippen liep bleef Monica niet achter de geraniums zitten. Op aanraden van vrienden schreef ze zich in op een datingsite. De speciale sites voor haar leeftijd vond ze echter maar saai.

De granny van twee kleinkinderen trok de stoute schoenen aan en besloot om zich in te schrijven op een mainstream site. Naar eigen zeggen was ze hogelijk verbaasd over de interesse van mannen tussen de 20 en 30 jaar. Hoewel de meeste online-conversaties op niets uitdraaiden, hield ze er uiteindelijk een vijftiental minnaars aan over. De jongemannen verklaarden allemaal dat seks met oudere vrouwen een geheime fantasie was, die dankzij internet eindelijk uit kon komen.

Over haar ervaringen schreef ze inmiddels een boek; Raven: My Year of Dating Dangerously. Het was namelijk niet altijd safe sex. 'Ook als je 60 bent laat je je wel eens meeslepen,' zegt Porter. En er was die keer dat het eng werd toen een man zijn handen om haar keel spande. Maar meestal verliepen de dates uiterst bevredigend, zelfs met de 23-jarige jongen die er niks van bakte en het geheel een 'hoog Benny Hill gehalte' gaf.

De reacties op haar boek zijn overwegend positief, aldus Porter. "Ik krijg heel veel reacties van vrouwen van mijn leeftijd die hetzelfde deden." Al waren er ook criticasters die haar voorhielden dat ze er spijt van zou krijgen en nooit meer een man zou vinden die met haar wilde settelen.

Daarvan is tot op heden niets gebleken, vertelt Porter in een interview:

"Ik krijg nu veel berichten van nette mannen van mijn leeftijd die me mee uit vragen. Dus ik denk niet dat ik nog gebruik hoef te maken van een datingsite." (Bron: YouTube.)

Driveclub niet uitgesteld voor virtual reality-functionaliteit

Het uitstel van Driveclub komt niet door de toevoeging van virtual reality. Het gerucht verscheen na de onthulling van Project Morpheus deze week. Yoshida maakt persoonlijk een einde aan de speculaties.

''There's a rumor about the reason of the pushback of Driveclub was to make it Morpheus compatible...that's totally untrue,'' meldt Yoshida kort en krachtig. Wel is er geëxperimenteerd met de nieuwe virtual reality-bril van Sony, maar dit was geen overweldigend succes. Bij hoge snelheden werd het misselijkmakend en ging de ervaring verloren.

Evolution Studio werkt nu niet meer met Project Morpheus en stopt alle energie in het afmaken van Driveclub

driveclub

Antiracismebetoging moet politiek wakker schudden

Het Comité 21 Maart organiseert zaterdag een antiracismedemonstratie in Amsterdam. Om meer publiciteit voor de demonstratie te genereren wordt vrijdagochtend een persconferentie gehouden, ook in verband met de uitspraken van Geert Wilders om het aantal Marokkanen in Nederland terug te brengen. Hierop is volgens de organisatie 'lauw' gereageerd vanuit de politiek.

De tocht op dag na de internationale dag tegen racisme en discriminatie gaat zaterdag om 13.00 uur van start op het Museumplein en eindigt bij het standbeeld van de dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. "Wij willen ons uitspreken tegen de steeds verder afnemende politieke weerstand tegen de racistische uitspraken van extreemrechtse politici in Nederland", stelt de organisatie in een verklaring

"Wij eisen van onze premier en andere gekozen volksvertegenwoordigers dat zij het opnemen voor de Marokkaans-Nederlandse jeugd", vervolgt het comité. "Wanneer een van de populairste politici van Nederland weg komt met het discrimineren van een bevolkingsgroep, waarom zou een werkgever, een buurvrouw of een leraar dat niet mogen doen."

Overigens hebben diverse politici zich tegen de uitspraak van Wilders uitgesproken. Bij het OM in Den Haag zijn inmiddels meer dan honderd aangiften tegen Wilders binnengekomen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt Wilders' uitspraak 'pure discriminatie'. Hoewel zijn fractiegenoot Roland van Vliet donderdag opstapte omdat hij het niet eens is met Wilders, wil de PVV-leider zijn woorden niet terugnemen.

'Toezicht verslaafde crimineel effectiever dan cel'

Verplicht toezicht van de reclassering op verslaafde criminelen is een effectieve manier van straffen. De criminaliteit onder deze groep neemt na begeleiding gemiddeld zestig procent af. Daarmee is de recidive minder dan bij traditionele straffen, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut waarover Trouw vrijdag schrijft.

Alleen al het uitblijven van nieuwe vermogensdelicten levert een besparing op van minstens 65 miljoen euro per jaar. Per cliënt van de verslavingsreclassering wordt in totaal 1271 euro per jaar bespaard, zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Stichting Verslavingsreclassering GGZ en wordt vrijdag gepresenteerd.

Ochtendkranten herkauwen ophef rond Wilders

Het optreden van Geert Wilders woensdag in Den Haag domineert vrijdagochtend de voorpagina's van de ochtendbladen. "Wilders splijt eigen partij", kopt De Telegraaf. De Volkskrant vraagt zich af of Wilders zijn hand heeft overspeeld.

Volgens het AD isoleert Wilders zich. Hij komt steeds meer alleen te staan doordat andere partijen weigeren nog langer met hem samen te werken. De Telegraaf denkt dat er na Kamerlid Roland van Vliet nog wel eens meer PVV'ers zouden kunnen opstappen.

Het Financieele Dagblad schrijft dat het optreden van Wilders 'nadelig kan uitpakken voor de internationale economische betrekkingen en voor Nederlandse bedrijven die in het buitenland actief zijn. Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft dat tegen de krant gezegd.

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels meer dan honderd aangiften tegen Wilders ontvangen.

Wilders zelf snapt alle ophef niet. "Dit roepen wij al jaren. Ik heb niks verkeerds gezegd en ga ook geen excuses maken", reageerde hij donderdag.

WIDM-mol twijfelde over molrol

Susan Visser had in eerste instantie niet zo'n zin om de boel te belazeren in de afgelopen reeks van Wie is de Mol? Een gesprek met haar kinderen overtuigde de actrice ervan dat ze wel degelijk de mol wilde zijn.

"Mijn kinderen zijn zo'n fan van het programma", vertelt Visser in De Telegraaf. "Ze smeekten me om ja te zeggen als ik ooit gevraagd zou worden. Toen het zover was, besprak ik met hen wat ik wel en niet zou vertellen en of ik het zou zeggen als ik de mol zou zijn. Daarop zeiden ze: mam, jij wordt echt niet de mol hoor. Mijn kinderen vinden me superlief en schattig, maar ook onhandig. Een beetje een kluns. Dat maakte iets bij me los."

In haar omgeving heeft de 48-jarige Visser wel wat goed te maken. "Sommige vriendinnen zeiden me de afgelopen tijd: als jij het bent Suus, heb je echt een persoonlijkheidsstoornis. Hoe moet ik je ooit nog kunnen vertrouwen? Dan glimlachte ik maar. Er moeten wat goede gesprekken gevoerd worden en daarna gaat het vast wel weer."

'Beleggers betalen onnodig veel'

Kleine beleggers betalen vaak te hoge tarieven doordat ze het liefst blijven zitten bij de bank waar ze hun spaar- en betaalrekening hebben. Dat stelt beleggersvereniging VEB vrijdag in een rapport, schrijft De Telegraaf.

"Het is voor die groep echt een hele grote drempel om de beleggingsrekening op te zeggen en de portefeuille over te boeken", zegt VEB-econoom Robert Rosenau in de krant. "Daar zitten natuurlijk ook direct kosten aan verbonden." Doordat beleggers niet geneigd zijn over te stappen, voelen banken de noodzaak niet om tarieven te verlagen, staat in het rapport.

Uit eerder onderzoek bleek dat beleggers per jaar zevenhonderd euro te veel betalen. Overstappen naar goedkopere brokers is volgens de VEB echter niet altijd slim omdat hogere tarieven vaak gekoppeld zijn aan meer service en betere voorwaarden.

Thais hof verklaart verkiezingen ongeldig

Het Thaise hooggerechtshof heeft vrijdag de parlementsverkiezingen van vorige maand ongeldig verklaard. In 28 districten maakten betogers het onmogelijk voor kandidaten om zich te registeren. Hiermee is de kieswet overtreden, die voorschrijft dat landelijke verkiezingen overal op dezelfde dag moeten plaatsvinden, aldus het hof.

De uitspraak van het hof is een nieuwe tegenslag voor de Thaise premier Yingluck Shinawatra. Zij nam het initiatief voor de vervroegde verkiezingen, vanwege de aanhoudende protesten tegen haar vorige regering. De betogers wilden echter geen nieuwe stembusgang, die zoals verwacht werd gewonnen door Yingluck. De tegenstanders van de premier willen dat er een ongekozen raad wordt benoemd die de corruptie in de politiek gaat aanpakken.

Sinds de protesten in Thailand in november uitbraken zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen.

Dode bij woningbrand Terneuzen

Bij een woningbrand in Terneuzen is donderdagnacht een dode gevallen. Het slachtoffer is waarschijnlijk een van de bewoners. Twee anderen raakten gewond, laat de Zeeuwse politie weten.

Een van mannen die bij de brand in de Axelsestraat gewond raakten was uit een raam op de zolderverdieping gesprongen. Deze 46-jarige Terneuzenaar brak daarbij zijn schouder. Een andere man liep brandwonden aan zijn gezicht en handen op. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

De uitslaande brand werd kort voor middernacht ontdekt. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Prinses Beatrix opent nieuw Armando Museum

Het nieuwe Armando Museum wordt vrijdagmiddag geopend door prinses Beatrix. Het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik is gewijd aan het oeuvre van de kunstenaar. Het Armando Museum in Amersfoort brandde in 2007 volledig af. "Ik ben heel blij dat er weer ruimte is voor zijn collectie en dat de prinses het museum opent", zegt museumdirecteur Yvonne Ploumen.

De 84-jarige kunstenaar is zelf ook bij de opening aanwezig en wordt toegesproken door zijn vriend en collega-dichter Cees Nooteboom met wie hij veel tijd doorbracht in Berlijn. Prinses Beatrix heeft ook een persoonlijke band met Armando. Ze is een liefhebber van zijn werk en was ook bij de opening van het Armando Museum in 1998. Armando kreeg in 2009 van Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

Door de brand in 2007 werd het Armando Museum compleet verwoest. Ruim veertig werken gingen verloren. Twee schilderijen konden na de brand uit het museum worden gered.

Het MOA opent met de tentoonstelling Armando in het Woud. Het museum toont het brede oeuvre van de veelzijdige kunstenaar, die niet alleen dicht en schildert, maar ook beeldhouwt, schrijft, tekent, theater en muziek maakt.

Het museum is gevestigd in het achttiende-eeuwse landhuis Oud Amelisweerd. Naast het werk van Armando is ook de collectie van de buitenplaats te zien en bijna 250 jaar oud papieren Chinees behang, dat door de V.O.C. naar Nederland is gebracht. De wanden van de twee belangrijkste salons van het landhuis zijn er mee bedekt.

Het museum is vanaf zaterdag voor publiek geopend.

39 Gruwelijk mislukte tattoos

Tattoos kunnen een prachtige versiering zijn en daarvan zijn vele voorbeelden te vinden (die we in een later item nog eens voorbij laten komen), maar als je besluit je tattoo bij Harrie op de hoek te laten doen die voor een tientje wel even een tattoo zet dan kan het zomaar zijn dat je bedrogen uit komt.

Les 1 bij tattoos; ga naar een goeie artiest en reken erop dat het niet goedkoop gaat zijn!

In dit item een berg tattoos waarvan je soms zeker weet dat het gruwelijk is misgegaan, maar bijna altijd zeker weet dat de eigenaar spijt heeft als haren op zijn hoofd.

Kick back and enjoy!

Nieminen wint kortste tennispartij ooit

Jarkko Nieminen heeft donderdag in zijn tennispartij in de eerste ronde van het toernooi in Miami tijd noch moeite verspild. De 32-jarige Fin maakte korte metten met de 21-jarige Australiër Bernard Tomic: 6-0 en 6-1. Het 'duel' duurde welgeteld 28 minuten en 20 seconden.

Daarmee brachten beide spelers een record op hun naam. Het was de kortste partij in de historie van de ATP Tour. Het duel in Miami was net iets sneller afgelopen dan de wedstrijd tussen de Canadees Greg Rusedski en de Duitser Carsten Arriens (twee keer 6-0 in 29 minuten).

Sherwood: "Van Gaal schreeuwt hard genoeg"

Tim Sherwood reageerde donderdagavond nogal cynisch toen hij werd geconfronteerd met de uitspraken van Louis van Gaal, die graag in Engeland aan de slag wil.

Sherwood werd met Tottenham Hotspur in Lissabon uitgeschakeld in de Europa League. De 2-2 tegen Benfica was na de 1-3 thuisnederlaag van vorige week niet voldoende. Tottenham verloor in de Premier League drie van de laatste vier duels, waardoor de ploeg naast een ticket voor de Champions League lijkt te grijpen.

En dus werd donderdag na het duel met Benfica nogmaals de naam van Louis van Gaal genoemd. De bondscoach van het Nederlands elftal werd eerder ook al in verband gebracht met de Spurs. "Het ligt niet in mijn handen, maar ik geloof dat ik er volgend jaar nog ben. Ik maak in ieder geval de plannen voor komend seizoen", zei Sherwood volgens de NOS.

Deze week sprak Van Gaal over zijn droom om in de Premier League aan de slag te gaan. "Van Gaal heeft een goede reputatie, hij is een goede manager en ik weet zeker dat hij zijn kans zal krijgen. Hij schreeuwt er in ieder geval hard genoeg voor", zei Sherwood een tikkeltje cynisch.

Tottenham Hotspur zette in december manager André Villas-Boas opzij. Voorzitter Daniel Levy zou toen al in Nederland zijn geweest om met Van Gaal te praten. De bondscoach wil echter pas na het WK in Brazilië een beslissing nemen over zijn toekomst.

Taliban doodt buitenlanders in hotel

Bij de aanval donderdag op een hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul door Talibanstrijders zijn negen mensen omgekomen, onder wie vier buitenlanders. Hun nationaliteit is nog niet bekend, zo meldde de Afghaanse autoriteiten vrijdag.

Een groep van vier aanvallers met vuurwapens opende de aanval op het luxe hotel. Zij zijn door de Afghaanse veiligheidstroepen doodgeschoten.

In het vijfsterrenhotel in het centrum van de stad verblijven vaak vertegenwoordigers van internationale organisaties. Ook donderdag verbleven er veel buitenlandse delegaties in verband met de komende verkiezingen in april.

Negen doden door aanval hotel Kabul
Taliban doodt buitenlanders in hotel (Foto: ANP)

Staatsomroep wordt nog roder

Voor politiek ongekleurde programma´s of politiek incorrect vermaak hoef je binnenkort niet meer op de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te gaan. Na zevenentwintig jaar verlaat VARA-directeur Frans Klein namelijk het socialistische zendbolwerk om de zaken nog groter aan te kunnen pakken als directeur van de Nederlandse staatsomroep.

Vanaf mei gaat Frans Klein leiding geven aan de 'directie TV', waaronder Nederland 1, 2, 3, Zapp, Zappelin en de website npo.nl valt. Klein volgt Gerard Timmer op, die vorig jaar onverwacht opstapte na een 'verschil van inzicht over het te voeren programmabeleid'. Wie Klein bij de VARA voor een ongetwijfeld riant salaris gaat vervangen, is nog niet bekend.

Europese Unie schaft bankgeheim af

De Europese Unie gaat het bankgeheim voor buitenlandse rekeninghouders afschaffen, zo hebben de lidstaten tijdens de Europese Raad besloten. Luxemburg en Oostenrijk hebben donderdag als laatste lidstaten hun verzet opgegeven.

In de strijd tegen belastingontduikers gaan de autoriteiten in de 28 lidstaten voortaan informatie over buitenlandse rekeninghouders uitwisselen. Oostenrijk en Luxemburg hebben zich hier lang tegen verzet. Zij lokken buitenlandse spaarders met lage belastingtarieven, maar waren bang dat deze spaarders met hun geld naar niet-EU-lidstaten als Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino zouden vertrekken.

De Europese Commissie heeft nu volgens de Luxemburgse premier Xavier Bettel opdracht gekregen de onderhandelingen met Zwitserland en de vier andere belastingparadijzen over een soortgelijk informatieregime dit jaar af te ronden.

EU-president Herman Van Rompuy is blij met het besluit. "Dit is onontbeerlijk om de lidstaten in staat te stellen op te treden tegen belastingfraude en belastingontduiking", zei Van Rompuy.

Van Ojik wil debat over uitspraken Wilders

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil een debat in de Tweede Kamer met premier Mark Rutte (VVD) over de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen'. Van Ojik heeft daarover een mail gestuurd aan andere fractievoorzitters, meldt de NOS.

Van Ojik schrijft dat de koude rillingen hem over de rug liepen bij de beelden van Wilders die zijn aanhangers laat scanderen dat ze minder Marokkanen willen. "Ik denk dat dit voor jullie niet anders was", voegt hij eraan toe. Van Ojik wil volgende week met zo veel mogelijk partijen een debat met Rutte aanvragen.

CDA-leider Sybrand Buma zei donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur dat Rutte de mogelijkheid van samenwerking met de PVV moet uitsluiten. "Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt", zei Buma.

Rutte zei woensdagavond dat hij een 'vieze smaak in zijn mond' krijgt van het optreden van Wilders, maar hij zei ook dat hij 'nooit' partijen uitsluit.

Rutte: 'PVV? Toch maar niet'

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet langer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte donderdagnacht gezegd op een persconferentie in Brussel.

"De VVD sluit nooit partijen uit, ook de PVV niet, maar het moge duidelijk zijn dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, die samenwerking niet mogelijk is", zei Rutte. Hij doelt op samenwerking in de landelijke politiek. Over samenwerking in Almere en Den Haag moet op lokaal niveau worden besloten.

Rutte zei dat Wilders 'opnieuw een grens over is gegaan'. "In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen."

Rutte zei woensdagavond al dat hij een 'vieze smaak in zijn mond' krijgt van het optreden van Wilders, maar hij zei toen ook dat hij 'nooit' partijen uitsluit. Op deze opstelling kwam donderdag veel kritiek.

Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma stelde dat Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten. "Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt", zei Buma in het tv-programm Nieuwsuur.

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. Daarop is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders uit de fractie.

[PL Darts] Van Gerwen nieuwe nummer één

Michael van Gerwen is de nieuwe leider van de Premier League of Darts. Na een achterstand van 4-5 klopte de Nederlander Gary Anderson met 7-5 en gaat dankzij een beter legsaldo Peter Wright voorbij.

"Ik wachtte op die break tegen het einde. Ik pakte hem precies op het juiste moment en het is de zege die telt", vertelde de Nederlander aan Sky Sports.

Van Gerwen zat met zijn gemiddelde ruim boven de honderd, maar tevreden was de 24-jarige darter uit Vlijmen niet: "Ik denk niet dat ik goed speelde, maar op het einde was het genoeg. De fans waren geweldig", zei Van Gerwen over de het 11.000-koppige publiek in Leeds. "Dit is één van de beste zalen waarin ik ooit heb gespeeld. Iedereen genoot en dat is ontzettend belangrijk."

Peter Wright kwam op zijn beurt goed weg tegen Raymond van Barneveld: 6-6. Barney speelde voor de derde week op rij gelijk, maar blijft daardoor gewoon derde. Opvallend is de opmars van Phil Taylor. Dankzij een masterclass tegen Wes Newton (7-1) klom The Power van de negende naar de zesde plek in de rangschikking.

Premier League of Darts - stand na speelronde 7 

1.

Michael van Gerwen

7

5

1

1

+18

11

2.

Peter Wright

7

4

3

0

+17

11

3.

Raymond van Barneveld

7

3

3

1

+8

9

4.

Adrian Lewis

7

3

2

2

+1

8

5.

Robert Thornton

8

1

4

3

-1

6

6.

Phil Taylor

7

3

0

4

-4

6

7.

Gary Anderson

7

3

0

4

-5

6

8.

Dave Chisnall

7

1

3

3

-5

5

9.

Wes Newton

6

2

1

3

-9

5

10.

Simon Whitlock

7

1

1

5

-20

3

Turkije blokkeert Twitter

De regering van Tayyip Erdogan heeft aangekondigd Twitter af te sluiten in Turkije. Kort daarna voegde men de daad bij het woord.

Volgens de Turkse krant Hurriyet is Twitter niet langer te bereiken vanuit Turkije. De regering-Erdogan lijkt daarmee officieel meer te geven om de kont in het pluche dan om burgerrechten en -vrijheden. 

Meer volgt later vandaag. Kijk voor meer informatie ook in het NWS-topic waar user HiZ melding maakte van dit nieuwsfeit.

Charlie Sheen gooit gezin huis uit

De ex van hun nieuwe lover is de meeste vrouwen een doorn in het oog. Dat is ook het geval bij Charlie Sheens verloofde en vierde toekomstige echtgenote, het ex-pornosterretje Brett Rossi. Vandaar dat zij de schandaalacteur overhaalde om zijn tweede ex-vrouw Denise Richards en hun gezamenlijke kinderen uit zijn huis te zetten.

Voor hen kocht Charlie in 2011 een villa aan de Mulholland Drive in Los Angeles. Zelf woonde hij met zijn nieuwe liefde een klein stukje verderop. De 48-jarige acteur van Two and a half men wil nu het huis verkopen en naar verluidt zijn er al gegadigden.

En of deze familie-chaos nog niet erg genoeg is, maakt hij het nog bonter. Sinds januari van dit jaar zou Sheen geen alimentatie meer betalen aan Richards. Tot dusver moest hij maandelijks 55.000 dollar dokken maar de best betaalde acteur van 2010 wil naar de rechter stappen om het bedrag omlaag te brengen. Volgens een van zijn vrienden is de reden gelegen in het feit dat Charlie zijn dochters nauwelijks mag zien, terwijl ze praktisch buren zijn.

Op Twitter beet Sheen al regelmatig van zich af over de kwestie. Vooral dat hij met kerstmis zijn kinderen niet mocht zien, kon hij niet verkroppen. En ook zijn derde ex-vrouw Brooke Mueller laat hem niet in de buurt van hun tweeling Bob en Max (5).

Zo twitterde Sheen bij een foto van een lege huiskamer met een eenzame kerstboom: "No kids on Xmas! can I unwrap the gifts this kangaroo sukk, pig circus court gave me now? thanks B&D enjoy my hate! c"

En ook de volgende raadselachtige tekst, voorzien van een afbeelding met een tafeltje met familiefoto's werd met de wereld gedeeld: "This is as close I get to my children on Xmas? Except CJ, her mom is an angel! B, D, and DCFS go phuk urse elves c"

Of Charlie Sheen door deze acties zijn kansen op een geregelde omgang met zijn kinderen vergroot, blijft voorlopig nog de vraag.

Laatste reviews en specials
review
WWE 2K23
special
Random Pics van de Dag #891
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
©FOK.nl e.a.