Bondsdag besluit tot onderzoek activiteiten NSA

De Duitse Bondsdag heeft donderdag besloten tot een parlementair onderzoek naar de activiteiten van de Amerikaanse National Security Agency en andere buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel.

Zowel de regeringspartijen als de oppositie stemden voor het onderzoek. Daarin zal worden gekeken hoe breed en hoe diep de privécommunicatie van Duitsers door de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het 'Five Eyes'-netwerk - Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland - werd bespioneerd en hoe veel Duitse functionarissen hiervan afwisten.

Het onderzoek begint volgende maand. Oppositielid Hans-Christian Ströbele wil dat ook NSA-klokkenluider Edward Snowden wordt gehoord, ook al zullen de VS daar waarschijnlijk bezwaar tegen makken. Snowden verblijft in Rusland, waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen.

Het Duitse openbaar ministerie overweegt nog of het een strafrechtelijk onderzoek zal beginnen tegen de activiteiten van de NSA.