CD: Hallo Venray - Show

Hallo Venray is een band uit Den Haag die in 1987 werd opgericht, geinspireerd door bands als Butthole Surfers en Dinosaur Jr. De band treed voornamelijk op in kraakpanden, maar na het verschijnen van het derde album The More I Laugh, The Hornier Due Gets is de band steeds meer in het nederlandse clubcircuit te vinden en staat in 1992 ook op het hoofdpodium van het Pinkpop Festival. Inmiddels is het alweer een kwart eeuw geleden dat het debuut van de groep verscheen en is Hallo Venray alweer toe aan haar 13e album, getiteld Show.

Hallo Venray - Show
Hallo Venray - Show

Op het nieuwe album Show maakt Hallo Venray gebruik van het thema zeven. Zo bestaat het album uit 14 liedjes, waarvan de eerste zeven liedjes tijdens de dag afspelen en de tweede reeks van zeven liedjes plaatsvinden tijdens de nacht. De groep, bestaande uit zanger-gitarist Henk Kroon, bassist Peter Konings (ex-Fatal Flowers) en drummer Henk Jonkers, ging voor de opnames van Show naar het mooie Waddeneiland Vlieland. Het werd ook wel eens een keer weer tijd voor een nieuw album. Zo was het alweer dik zes jaar geleden dat het voorlaatste album Leather on my Soul verscheen.

Op het album Show spelen de invloeden van artiesten zoals Neil Young, Velvet Underground en Dinosaur Jr. weer een niet te missen rol. Maar ook Robert Zimmerman mogen we tot de favorieten van de band noemen, afgaande van het liedje 'Bob Dylan Lyrics', waarin Kroon over een aantal van zijn muzikale helden zingt. Sinds I'm Not A Senseless Person, At Least I Don't Want To Be hebben we de groep niet meer zo vrij horen spelen als op dit album. Al vanaf de eerste tonen van het liedje 'Airy' horen we een trio spelen die nog steeds in staat is om pittige popliedjes te maken, maar die ook zeker niet schroomt om te experimenteren en daarbij de luisteraar bestookt met muren van feedback. Daarnaast horen we ook een ijzersterke cover van het liedje 'Controversy' van Prince op dit sterke album voorbijkomen.

Met Show laat Hallo Venray zich horen als een band die na 25 jaar nog lang niet uitgespeeld is. Liefhebbers van bombastische gitaarmuren met veel feedback, zoals we die ook kennen van de hierboven genoemde artiesten, kunnen gerust eens bij de lokale platenboer langs om dit fraaie album een luisterbeurt te geven. Een erg fijn album op het vertrouwde Excelsior Records dat zeker nog vaak in de speler zal belanden.