Hockeyduels vanaf september tien minuten korter

Frank (franklop)

Hockeyduels op internationaal niveau worden vanaf 1 september niet meer in twee helften van 35 minuten afgewerkt, maar in vier kwarten van een kwartier. Dat meldt de internationale hockeyfederatie FIH donderdag. De totale speeltijd wordt daardoor met tien minuten teruggebracht.

Na het eerste en het derde kwart volgt een pauze van twee minuten, de rust halverwege het duel blijft tien minuten. De FIH voert ook een time-out van veertig seconden in na het geven van een strafcorner en een extra onderbreking van veertig seconden na een doelpunt.

De nieuwe regels moeten de intensiteit van de wedstrijden verbeteren, onder meer omdat de speeltijd optimaal wordt benut. In de Euro Hockey League en Hockey India League werd de nieuwe opzet al getest.

"Met de extra pauzes hebben fans vaker de mogelijkheid om hoogtepunten terug te zien. Of ze nu in het stadion zitten of niet. En coaches en spelers zullen verbetering zien in hun prestaties met de extra kansen om te drinken en de tactiek te bespreken", somt voorzitter Leandro Negre van de FIH op.

De opzet geldt voor de Champions Trophy, die in november begint in Argentinië, de World League en ook voor de Olympische Spelen.