D66 laat de kurken knallen

De winst bij de gemeenteraadsverkiezingen is donderdag met gebak en champagne gevierd bij D66. Partijleider Alexander Pechtold werd in Den Haag met applaus ontvangen door zijn fractiegenoten en medewerkers. In Amsterdam bleek de taart wat aan de krappe kant.

Pechtold ontkurkte hoogstpersoonlijk de eerste fles met bubbels en sneed zelf de taart aan. Hij dankte de medewerkers voor hun grote inzet. "De kiezer weet meer dan ooit wat ze aan ons hebben", zei Pechtold in een toespraakje. "Zowel op lokaal niveau als hier in Den Haag."

De verkiezingswinst betekent niet dat Pechtold de samenwerking met het kabinet ter discussie gaat stellen, zei hij. "Er liggen nog een paar heel belangrijke onderwerpen, daar gaan we volgens afspraak aan werken." Pechtold wees op het belang van een stabiele regering. "Het zou heel erg onverstandig zijn om er nu opeens heel anders in te zitten. De coalitie kan van ons gewoon op een constructieve bijdrage rekenen."

Pechtold legt ook geen nieuwe eisen op tafel. "De wensen die we hebben geuit, zijn bekend." Naar aanleiding van de positieve economische cijfers bepleitte hij al lastenverlaging. En Pechtold ziet mogelijkheden daartoe bij de onderhandelingen. De coalitiepartijen wijzen zijn voorstel namelijk niet ronduit af, zei hij. Daar ligt het begin van een oplossing.

Amsterdam
Op de eerste vergadering van de nieuwe Amsterdamse raadsfractie van D66 bleek dat er niet op een zege ter grootte van 14 zetels was gerekend. De taart bleek namelijk nogal klein uitgevallen, meldt AT5, maar dat mocht de pret niet drukken.

Volgens lijsttrekker Jan Paternotte zullen er nu coalitiegesprekken op inhoud worden gevoerd, niet op basis van 'met wie wel en met wie niet'. Omdat de PvdA en D66 de laatste tijd vooral de verschillen hebben benadrukt lijkt een samenwerking met de sociaaldemocraten, ook door het forse verlies van laatstgenoemde, niet voor de hand liggend.

D66 heeft bovendien gezegd dat het wel eens goed voor Amsterdam zou zijn om een bestuur zonder de PvdA te hebben. Daarmee lijkt een coalitie met de VVD en GroenLinks in zicht te komen, die in de voorgaande periode al in het hoofdstedelijke college zaten.