Hilhorst stapt op na fors verlies PvdA Amsterdam

Pieter Hilhorst stapt per direct op als politiek leider van PvdA in Amsterdam na het forse verlies van zijn partij in de gemeente Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Dat is te lezen op de website van de PvdA Amsterdam. Ook legt hij zijn taken als wethouder per direct neer.

"De PvdA heeft flink verloren. Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren. Ik ben de politiek in gegaan om het verschil te kunnen maken, omdat ik me druk maak om zaken als taalachterstand, schooluitval en de jeugdzorg. Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor deze idealen", aldus Hilhorst in de verklaring.

Hilhorst, die bij de verkiezingen van woensdag de lijsttrekker was, wil dat zijn partij met een schone lei kan beginnen en kan werken aan 'het herstel van het vertrouwen'. "Daarom stap ik vandaag op."

De nieuwe fractie van de PvdA is woensdag bijeenkomen en op de hoogte gesteld van het besluit. Ze begrijpen de keuze van Hilhorst. Fractievoorzitter Marjolein Moorman zal voorlopig de rol van partijleider op zich nemen.

Voorzitter Martijn Kool noemt Hilhorst een 'betrokken politicus die zich zijn hele leven voor Amsterdam heeft ingezet'. "Helaas trekt hij nu zijn consequenties. Ik vind dat een moedig besluit en bewonder de tomeloze energie waarmee hij de afgelopen anderhalf jaar heeft gestreden voor onze idealen."

Samsom:
"Het vertrek van Pieter Hilhorst is een 'zwaar verlies voor de partij". Dat heeft PvdA-partijleider Diederik Samsom gezegd voor zijn fractie in de Tweede Kamer donderdag bijeenkwam. Samsom omschreef Hilhorst als een 'talentvol politicus met tomeloze inzet'. "Dat hij nu weggaat is een groot verlies."

Wanneer een politicus vertrekt, is dat altijd een 'tragische gebeurtenis', volgens de PvdA'er. Tegelijkertijd heeft Samsom begrip voor zijn overwegingen. "Hij heeft zelf geconcludeerd dat hij niet verder kan."

Onder Hilhorsts aanvoering werd de PvdA sinds 1946 voor het eerst niet de grootste partij in Amsterdam. Ook in andere steden leden de sociaaldemocraten forse verliezen, zoals in Rotterdam. Samsom verwacht echter niet dat nog meer lokale PvdA'ers zullen opstappen. "Ik heb geen aanleiding om dat te verwachten."

Ook Samsom zelf verbindt geen conclusies aan de slechte stembusuitslag. Hij herhaalde dat hij geen 'mooiweerpoliticus' is. "Ik voel me verantwoordelijk voor het herwinnen van het vertrouwen", zei Samsom. "Ik ben gekozen om leiding te geven aan mijn partij. Ik ben niet van plan om bij de eerste tegenslag op te stappen."

Spekman:
Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman noemt het vertrek van Pieter Hilhorst zuur. Dat laat Spekman donderdag weten in een reactie op het aftreden van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker, die woensdag een grote verkiezingsnederlaag leed.

"Het vertrek van Pieter Hilhorst is natuurlijk ontzettend zuur. Voor hem, de stad en de PvdA. Hij kwam als wethouder op voor alle inwoners van Amsterdam, met een speciaal oog voor hen die minder bedeeld waren", stelt Spekman. "Hij heeft in de campagne zijn stinkende best gedaan, zijn inzet was tomeloos. Ik kan natuurlijk niet anders dan zijn besluit respecteren."

In een mondelinge toelichting op de fractieburelen van de PvdA in de Tweede Kamer noemde Spekman Hilhorst een politicus naar zijn hart. "Hij kwam altijd op voor mensen die het moeilijk hadden, hij zocht mensen op, hij verstopte zich nooit, hij was er altijd."

Spekman sprak verder tegen dat Hilhorst is geofferd. Hij heeft uitgebreid met de afgetreden wethouder gesproken. Wat mee heeft gespeeld bij diens aftreden is dat Hilhorst de afgelopen tijd 'heel erg persoonlijk' is aangepakt, zei Spekman. "Daardoor dreigt hij zelf een sta-in-de-weg te worden bij de opstanding van de PvdA."

Spekman verbindt zelf geen conclusies aan de slechte verkiezingsuitslag. "Ik ben juist heel erg van de politiek van de lange adem". De partijvoorzitter wil werken aan herstel. "Ik weet dat sommige dingen niet snel gaan."

Pechtold:
"Het aftreden van de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst is een persoonlijk drama." Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold donderdagochtend gezegd in een reactie. De partij van Pechtold werd in de hoofdstad de grootste ten koste van de PvdA, die een grote nederlaag leed.

"Hilhorst heeft hard gewerkt en is in het diepe gegooid", zei Pechtold. Dan maakt zijn vertrek 'heel pijnlijk'. Tegelijkertijd heeft D66 'op de inhoud' campagne gevoerd. Vier jaar geleden was er ook een verkiezingsstrijd tussen D66 en de PvdA. Toen trokken de sociaaldemocraten aan het langste eind.

"Voor iedere politicus die gedreven met politiek is, en dat is Hilhorst, is het heel erg om dan zo'n besluit te nemen", zei Pechtold. "Ik vind het aan de andere kant ook moedig. Het nemen van verlies is soms moediger dan het vieren van winst."