De Jager verkent mogelijke coalities Rotterdam

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) gaat verkennen hoe het stadsbestuur van Rotterdam eruit kan komen te zien. De tien partijen in de gemeenteraad hebben burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) gevraagd De Jager als verkenner aan te stellen en hem te verzoeken binnen ongeveer tien dagen te rapporteren. Dat laat de gemeente donderdagavond weten.

De tien Rotterdamse lijsttrekkers van Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66, SP, VVD, CDA, GroenLinks, Nida, ChristenUnie-SGP en de Partij voor de Dieren willen dat De Jager mogelijke coalities 'cijfermatig in beeld brengt'. Daarnaast moet hij het realiteitsgehalte van de mogelijke coalities onderzoeken 'met het oog op stabiliteit, degelijkheid en draagvlak in de stad en besluitvaardigheid'.

Leefbaar Rotterdam bleek woensdag opnieuw de grootste partij in de gemeenteraad van de tweede stad van Nederland. De partij staat hiermee voor de 'verantwoordelijke taak' om met andere partijen een nieuw stadsbestuur te vormen. Leefbaar Rotterdam ziet in de 45-jarige De Jager een Rotterdammer 'met grote bestuurlijke ervaring en met goede kennis van politieke verhoudingen'. "En dus de persoon die nodig is om een dergelijk proces te leiden."

Partijleider Joost Eerdmans haalde woensdagavond veertien van de 45 zetels met Leefbaar Rotterdam. De PvdA haalde er acht en derde werd D66 met, gevolgd door de SP (vijf), VVD (drie) en CDA (drie).