Regime Syrië herovert kruisvaardersburcht

Harry

Syrische regeringsstrijders hebben donderdag de kruisvaardersburcht Crac des Chevaliers aan de grens met Libanon heroverd. De citadel was sinds 2012 in handen van opstandelingen.

Een activist in Homs verklaarde dat oppositiestrijders de burcht hadden opgegeven nadat ze woensdag van regeringsstrijdkrachten een vrije aftocht hadden gekregen naar Libanon. Daarvoor had de Syrische luchtmacht het dorp Hosn, waar de citadel is gelegen, zwaar gebombardeerd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat donderdag rond Hosn twaalf strijders waren gesneuveld. Onder hen was volgens Libanese media de lokale leider van de islamitische groep Jund al-Sham, een Libanees met de naam Abu Suleiman Dandashi.

De Syrische staatstelevisie meldde dat 'een aantal terroristen' werd gedood terwijl ze naar Libanon probeerden te ontkomen. Een andere activist in Homs verklaarde dat mensen die uit Hosn probeerden te vuchten bij de Libanese grens in een hinderlaag liepen.

Syrische regeringstroepen veroverden in de afgelopen twee weken ten minste vier stadjes en dorpen in het grensgebied. Met het offensief wilden ze de aanvoerlijnen van de rebellen in het ruige, bergachtige gebied doorsnijden. Het zwaarste verlies van de rebellen was dat van hun bolwerk Yabroud, afgelopen zondag.

De Crac des Chaveliers, een van de best bewaarde kastelen uit de tijd van de kruisvaarders, heeft net als veel andere historische plaatsen in Syrië zware schade opgelopen in de burgeroorlog. De Verenigde Naties hebben vorige week gewaarschuwd dat het cultureel erfgoed van Syrië gevaar loopt en dat historische plekken klaarblijkelijk om ideologische redenen opzettelijk onder vuur worden genomen.