Oekraïne weigert terugtrekking van Krim

Het Oekraïense leger zal zich niet terugtrekken van de Krim, ook al heeft de Russische president Vladimir Poetin een verdrag ondertekend waarin staat dat het schiereiland voortaan bij Rusland hoort. "We zullen blijven", zei tijdelijk minister van Defensie Igor Tenjoek woensdag.

Oekraïne is niet van plan de Krim zomaar op te geven. Militairen op bases in het gebied hebben toestemming gekregen om desnoods te schieten. Dat besluit viel nadat dinsdag een Oekraïense militair zou zijn gedood, toen aanvallers zonder duidelijke herkenningstekens een legerpost belaagden in Simferopol, de hoofdstad van de Krim. De pro-Russische autoriteiten spraken dat tegen en stelden dat het slachtoffer een lid was van lokale 'zelfverdedigingstroepen'.

Tientallen pro-Russische 'activisten' zijn woensdag het terrein van het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in de havenstad Sebastopol op de Krim binnengedrongen. Volgens een woordvoerder van de marine hebben zij geen geweld gebruikt en gaat het vermoedelijk om leden van de eenheden die de aansluiting van de Krim bij Rusland ondersteunen. Russische persbureaus meldden dat de groep de overdracht van het hoofdkwartier aan Rusland eist.

Oekraïne weigert terugtrekking van Krim
Oekraïne weigert terugtrekking van Krim (Foto: ANP)