Rotterdamse kiezers 'doodverklaard'

Enkele kiezers in Rotterdam konden woensdag niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat ze volgens hun stembureau dood waren of in de gevangenis zouden moeten zitten. Dat melden zij aan RTV Rijnmond. "U bent wellicht dood", zo kreeg een vrouw in de wijk Spaanse Polder te horen. Haar schoonvader overkwam hetzelfde lot.

Oorzaak voor het spontane doodverklaren en in hechtenis nemen is een fout in het systeem, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. In Rotterdam wordt woensdag niet alleen voor de gemeenteraad gestemd, maar ook voor de gebiedscommissies. "Bij het samenvoegen van de twee kiesbestanden is iets mis gegaan", aldus de zegsvrouw.

Door de technische problemen zou bij ongeveer twintig Rotterdammers de stempas ongeldig verklaard zijn. Een ongeldige stempas komt doorgaans alleen voor bij mensen die recentelijk overleden zijn, in de gevangenis zitten of hun pas zijn kwijtgeraakt. "Erg vervelend voor die mensen", aldus de woordvoerder.

De gemeente Rotterdam heeft de groep met ongeldige stemmers inmiddels teruggebeld. Ze zijn uitgenodigd om nogmaals te komen stemmen, maar dan met een geldige pas.

Stemmen!'U leeft helemaal niet meer volgens mijn lijst!' (Foto: FOK.nl | Peter)