Clinton waarschuwt voor meer agressie Poetin

Als de Russische president Vladimir Poetin zomaar wegkomt met zijn optreden in Oekraïne kunnen andere landen in de regio ook slachtoffer worden van Ruslands agressie. Dat heeft Hillary Clinton, de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, dinsdag gezegd.

Clinton noemde de Russische annexatie van de Krim illegaal en een schending van het internationale recht. "Als hij hiermee wegkomt, denk ik dat veel andere landen of direct te maken krijgen met Russische agressie, of dat hun politieke bestel wordt omgekocht (...), waardoor ze in feite vazallen worden in plaats van soevereine democratieën", aldus Clinton.

Een oplossing voor de situatie in Oekraïne moet volgens Clinton tweeledig zijn: er moeten economische middelen worden gebruikt en de Verenigde Staten 'moeten pal staan voor hun waarden'.

Naast sancties tegen Rusland moet het Westen de Oekraïense regering bijstaan met financiële steun en technische expertise. Daarnaast moet Europa hard op zoek naar alternatieve energiebronnen, zodat het continent minder afhankelijk wordt van Russisch aardgas. "We moeten niet beginnen met wapengekletter", zei Clinton. "Dat is niet nuttig."

Clinton hoopt dat een nieuwe Koude Oorlog kan worden voorkomen, maar ze benadrukte dat dat niet aan het Westen is. "Ik denk dat dat hoofdzakelijk aan Poetin zal liggen."