Wereldbeker voor het eerst op Nederlandse bodem

Frank (franklop)

De wereldbeker is woensdag voor het eerst in Nederland gearriveerd. De trofee, waarvoor de voetballers van Oranje komende zomer in Brazilië strijden, is door sponsor Coca-Cola op tournee gestuurd. Woensdagavond is het kleinood in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar fans met de beker op de foto kunnen. Later gaat hij ook nog naar Rotterdam.

Het aanraken van de beker, die sinds 1974 in gebruik is nadat Brazilië als drievoudig winnaar de Coupe Jules Rimet mocht houden, is niet mogelijk voor de fans. De trofee wordt zwaar bewaakt.

De wereldbeker begon het Europese deel van zijn reis vorige maand in Spanje. Via Italië, Kroatië, Turkije, Zweden, Roemenië, Tsjechië, Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Engeland, Schotland, Wales en nogmaals Engeland kwam hij daarna naar Nederland. Daarna gaat de reis verder naar België, Rusland, Polen en Duitsland voordat de beker zijn reis voortzet in Azië.

Nederland is drie keer dicht bij het winnen van de wereldbeker geweest. In 1974, 1978 en 2010 stond Oranje in de WK-finale. Respectievelijk Duitsland, Argentinië en Spanje waren echter te sterk.