EU onderzoekt staatssteun zeehavens

Brussel laat onderzoeken of Europese zeehavens in sommige landen illegale staatssteun ontvangen. Dat antwoordde de Europese Commissie woensdag op vragen van Europarlementariër Corien Wortmann (CDA). Volgens Wortmann moet invoering van winstbelasting voor Nederlandse zeehavens daarom op de lange baan worden geschoven.

Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu vindt dat de havens van Rotterdam en Amsterdam last hebben van oneerlijke concurrentie en trok begin deze maand aan de bel. Uit onderzoek zou blijken dat bijvoorbeeld Duitse havens 1,18 euro per overgeslagen ton goederen van de overheid krijgen. In Vlaanderen krijgen havens 1,12 per ton. De overheidsbijdragen omvatten investeringen in vaarwegen, kades, havenbeheer en het afdekken van verliezen. Nederlandse havens krijgen slechts zes cent per ton. Dat geld is bedoeld voor onderhoud aan maritieme toegangswegen.

Wortmann claimt dat het beter is als Nederland wacht met de voorgenomen invoering van vennootschapsbelasting op zeehavens. De Europese Commissie had hier op aangedrongen, omdat juist Nederlandse havens een voordeel zouden hebben doordat ze geen heffing betalen. "De Europese Commissie moet eerst in andere lidstaten schoon schip maken. Andere EU-landen bevoordelen hun havens op veel kwalijker wijze", vindt Wortmann.

In 2015 komt Brussel met nieuwe regels over staatssteun. Die regels gelden ook voor zeehavens.