Winststijging voor netbeheerder Tennet

Netbeheerder Tennet heeft vorig jaar 357 miljoen euro winst geboekt, tegen 180 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg eveneens, van 1,8 naar ruim 2,2 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het nutsbedrijf dat woensdag werd gepubliceerd.

Tennet noemt de cijfers goed en schrijft de omzetstijging toe aan investeringen die het bedrijf in Duitsland en Nederland deed. Tennet investeerde 1,9 miljard euro in 2013. De komende tien jaar wil Tennet in die landen nog eens zestien miljard aan investeringen doen, waarvan vijf miljard in Nederland en elf miljard in Duitsland.

Geld voor investeringen voor dit jaar wordt onder meer bijeengebracht door de Europese Investeringsbank, die vijfhonderd miljoen euro toezegde voor drie Duitse offshoreprojecten.

Tennet profiteerde in 2013 van eenmalige voordelen. Door een wijziging in de vergoeding voor offshorekosten, kreeg bedrijf geld terug tot 2007.

In Duitsland nam de omzet toe met 71 procent. Hier werden ook de meeste investeringen gedaan, met name in offshoreprojecten. De komende jaren stijgt de omzet door nieuwe investeringen verder, verwacht de netbeheerder.

Tennet had vorig jaar 21 duizend kilometer aan hoogspanningsverbindingen in beheer. Het is de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa.