Eerste stemlokalen zijn geopend

Harry

Kiezers in vier Nederlandse gemeenten hebben woensdag kort na middernacht als eersten hun stem kunnen uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer konden inwoners kunnen stem uitbrengen in een mobiel stemhokje dat tijdelijk openging nabij uitgaansgelegenheden of in het stadscentrum.

Voor kiezers in Amsterdam is een speciale verkiezingsnacht georganiseerd, maar daarvoor moesten mensen wel een toegangskaartje kopen. Lang zijn de nachtelijke stemlokalen in de vier gemeenten overigens niet geopend: tussen 01.00 en 02.00 uur gaan de deuren alweer dicht.

In de ochtend opent het eerste stembureau op het station van Castricum. Daar kan al vanaf 05.00 uur worden gestemd. Een halfuur later is dat ook mogelijk op de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond. Om 06.00 uur volgen de stations van Almere, Almere Muziekwijk, Breda en Nieuw Vennep. Reizigers mogen overigens alleen stemmen in de gemeente waar ze wonen.

Om 07.30 uur zijn alle stembussen in Nederland geopend. In totaal wordt dan in 380 van de 403 gemeenten gestemd. Dat niet overal een nieuwe raad wordt gekozen, komt mede door het herindelen van gemeenten. In fusiegemeenten zoals De Friese Meren werd namelijk eerder al een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Hoewel sommige stembussen al eerder sluiten, is het tot 21.00 uur mogelijk een stem uit te brengen. Dan blijkt ook hoeveel Nederlanders de moeite hebben genomen een stemlokaal te bezoeken. De verwachting is dat 43 procent van alle stemgerechtigden naar de stembus gaat, zo voorspelde onderzoeksbureau Ipsos dinsdag.

Aan het weer zal een mogelijk dramatisch lage opkomst niet liggen. De temperatuur stijgt in het binnenland tot 15 of 16 graden. Daarmee is het woensdag aanzienlijk aangenamer dan in 2010 of 2006, toen het niet warmer werd dan een graad of 7.