Bankpasje Reve geveild voor ruim honderd euro

Het Postbankblauwe bankpasje van Gerard Reve heeft op een online veiling 110 euro opgebracht. De veiling van in totaal zeventig Reve-gerelateerde curiosa heeft achtduizend euro opgebracht, maakte online veilinghuis Catawiki woensdag bekend.

Het pasje is helemaal intact, inclusief plastic hoesje. De bieder krijgt bij het pasje ook een eerste druk van De Avonden, het bekendste werk van de schrijver dat hij in 1947 schreef onder het pseudoniem Simon van het Reve. Ook brieven, filmposters, foto's en gesigneerde boeken gingen onder de hamer.

Het topstuk van de veiling was een in eigen beheer uitgegeven script van het toneelstuk Captain Kennedy dat Reve in 1961 schreef. Het gesigneerde exemplaar bracht ruim negenhonderd euro op. Niet alle stukken leverden veel op. Zo werd een kavel met vier publicaties over Reve verkocht voor zes euro, minder dan de verzendkosten van acht euro.

In december werd ook een Reve-veiling gehouden door het online veilinghuis. Dat was ter ere van de negentigste geboortedag van de auteur, die in 2006 overleed. Die veiling bracht tienduizend euro op.