Samsom baalt enorm

Partijleider Diederik Samsom (PvdA) 'baalt enorm' van de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij. Dat zei Samsom woensdagavond in een toespraak voor zijn achterban in Amsterdam. Tegelijkertijd toonde hij zich strijdbaar.

De PvdA heeft vanavond verloren, zei Samsom. "Daar baal ik ontzettend van." Samsom wijt het verlies aan de economische recessie. "Vijf jaar recessie is voor veel van onze kiezers te lang. Velen van hen zakten de afgelopen tijd door de reserves." En het kabinetsbeleid levert te langzaam resultaten op, zei hij.

"Onze opdracht is nog lang niet af", verkondigde Samsom strijdbaar. "We zullen moeten doorgaan, hard werken om dat vertrouwen terug te winnen, om resultaten wel te boeken." De PvdA is geen mooiweerpartij, verkondigde hij verder. "Wij staan er ook als het tegenzit. Wij staan er ook als er verloren wordt. We staan er ook als de wind in ons gezicht blaast."

De PvdA-achterban verwacht ook geen 'hangende kopjes', zei Samsom. "Ze verwachten dat we strijdbaar doorgaan in de missie waar we mee bezig zijn, een sterker en socialer Nederland. We hebben nu verloren maar zijn niet verslagen."

De PvdA verliest in belangrijke bolwerken, zoals Amsterdam en Rotterdam. Samsom feliciteerde verder de winnaars zoals D66, die hoogstwaarschijnlijk de grootste partij wordt in de hoofdstad.