'PvdA verliest koppositie in grotere gemeenten'

In vrijwel alle grotere gemeenten waar de PvdA de grootste partij was, zullen de sociaaldemocraten die positie verliezen. In de meeste gevallen neemt D66 die plek over. Dat stelt opiniepeiler Maurice de Hond op basis van de laatste exitpolls.

In Utrecht wint D66 de gemeenteraadsverkiezingen. De sociaal-liberalen hebben 31,9 procent van de stemmen binnengehaald. GroenLinks - die daar de grootste was - wordt volgens de prognose nu de tweede partij met bijna twintig procent, en de PvdA wordt derde met tien procent van de stemmen.

Ook in Groningen levert de PvdA in ten koste van D66. De partij van Alexander Pechtold gaat van vier naar tien zetels, de PvdA van negen naar vijf.

"In Rotterdam verliest de PvdA niet van D66, maar van Leefbaar Rotterdam", aldus De Hond. "Den Haag is een grote onbekende, maar het lijkt me dat het daar tussen D66 en PVV gaat."

Inmiddels is ook bekend dat de PVV van Geert Wilders in Almere de grootste partij is gebleven. De PvdA was daar de tweede partij, maar heeft die positie verloren aan D66.