Nederland naar de stembus voor gemeenteraad

Nederlanders mogen woensdag naar de stembus om te bepalen wie hen de komende vier jaar vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Al om middernacht gingen in Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Haarlemmermeer de eerste stembussen open. De eerste voorspellingen zijn dat het merendeel van de kiezers gewoon thuisblijft.

Wie al om klokslag 00.00 uur in Amsterdam wilde stemmen, moest overigens een toegangskaart kopen voor een speciale verkiezingsnacht. Het eerste bureau dat in de ochtend openging, was het lokaal op het station van Castricum. Daar kan sinds 05.00 uur worden gestemd. Een half uur later was dat ook mogelijk op de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond.

Om 07.30 uur zijn alle stembussen in Nederland geopend. In totaal wordt dan in 380 van de 403 gemeenten gestemd. Dat niet overal een nieuwe raad wordt gekozen, komt mede door het herindelen van gemeenten. In fusiegemeenten zoals De Friese Meren werd namelijk eerder al een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Hoewel sommige stembussen al eerder sluiten, is het tot 21.00 uur mogelijk om een stem uit te brengen. Dan blijkt ook hoeveel Nederlanders de moeite hebben genomen een stemlokaal te bezoeken. De verwachting is dat minder dan de helft van alle stemgerechtigden een stem uitbrengen, zo voorspelde onderzoeker TNS Nipo eind februari.

Aan het weer zal een mogelijk dramatisch lage opkomst echter niet liggen. Op de Wadden ligt de temperatuur namelijk rond de 12 graden, terwijl het kwik in het binnenland zelfs tot 15 of 16 graden stijgt. Daarmee is het woensdag aanzienlijk prettiger stemmen dan in 2010 of 2006, toen het niet warmer werd dan een graad of 7.