Robot R2D2 keert terug in Star Wars 7

Oscar.

De kleine robot R2D2 keert terug in Star Wars: Episode VII. Dat liet Disney-directeur Bob Iger dinsdag weten tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst. Daarmee is het eerste personage in de langverwachte film in een heelal hier heel, heel ver vandaan een feit.

R2D2 is een zogenoemde astromech droid, een robot gespecialiseerd in het repareren van ruimteschepen. In de vorige zes films werd het personage gekenmerkt door zijn veelzeggende piepgeluidjes en ondeugende streken. Dit leidde vaak tot koddige situaties met C3PO, een zenuwachtige gouden robot ontworpen voor interraciale communicatie, die zijn metgezel juist in toom wil houden.

De nog titelloze Episode VII speelt zich zo'n dertig jaar af na de gebeurtenissen in Episode VI - Return of the Jedi uit 1983. Daarin was te zien hoe hoofdpersonage Luke Skywalker eindelijk accepteerde dat de duistere Darth Vader zijn vader was en werd definitief afgerekend met superschurk Emperor Palpatine.

Iger vertelde dat Episode VII drie nieuwe, jonge hoofdpersonages kent, maar wilde nog niet in details treden. Daarnaast gaan al maanden geruchten over de terugkeer van de hoofdpersonages uit de eerdere films, Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia. Acteurs Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fischer lieten zich al een en ander ontvallen maar zijn contractueel verplicht hun mond te houden.

Episode VII verschijnt eind volgend jaar en staat onder regie van J.J. Abrams. Hij trok eerder de Star Trek-films weer vlot.