Van Marwijk optimistisch over kansen Oranje

Bert van Marwijk denkt het Nederlands elftal op het WK in Brazilië op een positieve manier kan verrassen. "Het voordeel is dat weinig mensen er nu veel van verwachten", zegt de oud-bondscoach, die Oranje vier jaar geleden in Zuid-Afrika naar de tweede plaats loodste, tegen Novum Nieuws. "De druk wordt daardoor minder. Ik vind dat we er op een positieve manier naar moeten kijken."

Van Marwijk denkt dat vooral de start van het toernooi ontzettend belangrijk wordt. "Op het WK in 2010 begonnen we tegen Denemarken en wonnen we met 2-0. Dat was een zakelijke overwinning. Twee jaar later op het EK speelden we weer meteen tegen Denemarken en moesten we met vier of vijf goals verschil winnen, maar verliezen we met 1-0. Dat maakt zo'n groot verschil." In Brazilië is wereldkampioen Spanje de eerste tegenstander van Oranje.

De internationals moeten zich in ieder geval niet gek laten maken door de buitenwacht, betoogt Van Marwijk. "Ambities worden hooguit gepusht door de omgeving, niet door de spelers zelf. Die zijn realistisch." Bij zijn opvolger Louis van Gaal zijn ze volgens hem in goede handen. "Ze moeten zo goed mogelijk voorbereid aan het toernooi beginnen en dat zullen ze zeker doen. Daarna zien we wel."

Zelf is Van Marwijk tijdens het WK actief als analyticus bij de NOS. Of hij snel daarna weer als trainer aan de slag gaat, weet hij niet. "Als AZ of Heerenveen belt? Geen idee, daar heb ik nog niet over nagedacht. Voorlopig wil ik vooral met rust gelaten worden." De 61-jarige Deventenaar werd vorige maand na een dienstverband van slechts 143 dagen ontslagen bij Hamburger SV.