FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 januari 2014

Afellay met selectie Barcelona naar Madrid

Ibrahim Afellay maakt deel uit van de selectie van FC Barcelona voor de competitietopper tegen Atletico Madrid. De Nederlander kreeg nog geen groen licht van de medische staf om weer in actie te komen, maar reist toch met de Catalanen naar de Spaanse hoofdstad.

Afellay kwam in november 2012 voor het laatst in actie. De 27-jarige middenvelder kampte sindsdien met een dijbeenkwetsuur. Eind augustus ging hij onder het mes om de problemen te verhelpen en half december keerde hij terug op het trainingsveld van de Catalanen.

Of coach Gerardo Martino daadwerkelijk een beroep doet op de 44-voudig international van Oranje is de vraag. De Argentijn heeft 22 spelers geselecteerd, waarvan er dus nog vier moeten afvallen. Barcelona en Atletico gaan gezamenlijk aan kop in de Primera Division met 49 punten uit achttien duels. Het doelsaldo van de ploeg van coach Gerardo Martino is wel iets beter.

Chilton blijft bij Marussia

Max Chilton zal ook komend seizoen voor Marussia in de Formule 1 gaan racen. Hoewel de Brit nog niet officieel bevestigd is lijkt de aankondiging slechts een kwestie van tijd te zijn. Jules Bianchi zal wederom zijn teamgenoot zijn.

Chilton maakte vorig jaar zijn debuut in de F1 en schreef geschiedenis door als eerste debutant ooit alle races uit te rijden. Zijn beste resultaat was een veertiende positie in Monaco. De 22-jarige Brit is nog niet bevestigd voor het seizoen 2014, maar staat wel op de inschrijflijst van de FIA waar hij nog wel een startnummer moet kiezen. Verder zal hij morgen voor Marussia aanwezig zijn bij de Autosport Show, iets dat erop duidt dat het contract al getekend is.

Startnummers Formule 1 bekendgemaakt

Autosportfederatie FIA heeft vandaag bekendgemaakt met welke startnummers de Formule 1-coureurs vanaf komend seizoen zullen gaan rijden. Van veel rijders was dit al bekend, maar van anderen is nu pas hun voorkeur duidelijk geworden.

Wereldkampioen Sebastian Vettel zal gaan rijden met startnummer 1, omdat hij in 2013 wederom wereldkampioen is geworden. Mocht de Duitser zijn titel kwijtraken dan zal hij verder gaan onder nummer 5. Opvallend is dat Lotus-coureur Pastor Maldonado wil gaan rijden met startnummer 13. Dit getal wordt in veel landen gezien als ongeluksgetal en is daarom jarenlang niet ingezet. De Venezolaan wil hier verandering in brengen. Omdat drie zitjes nog niet officieel ingevuld zijn ontbreken deze in de lijst, een bij Marussia en twee bij Caterham.

De startnummerlijst

# Coureur Team
1 Sebastian Vettel Red Bull
3 Daniel Ricciardo Red Bull
6 Nico Rosberg Mercedes
7 Kimi Räikkönen Ferrari
8 Romain Grosjean Lotus
11 Sergio Perez Force India
13 Pastor Maldonado Lotus
14 Fernando Alonso Ferrari
17 Jules Bianchi Marussia
19 Felipe Massa Williams
20 Kevin Magnussen McLaren
21 Esteban Gutierrez Sauber
22 Jenson Button McLaren
25 Jean-Eric Vergne Toro Rosso
26 Daniil Kvyat Toro Rosso
27 Nico Hülkenberg Force India
44 Lewis Hamilton Mercedes
77 Valtteri Bottas Williams
99 Adrian Sutil Sauber

Hupperts: "Ajax heeft zich niet gemeld"

Ajax-trainer Frank de Boer noemde Roda JC-aanvaller Guus Hupperts een interessante speler, maar de Amsterdamse club heeft zich nog niet gemeld. Hupperts (21) kende een prima eerste seizoenshelft.

In de competitie vond de rechtsbuiten drie keer het net en in de strijd om de KNVB Beker vier keer. Hupperts was in het bekertoernooi zowel tegen PSV (1-3) als Vitesse (3-1) tweemaal trefzeker. De Limburgers treffen op 21 januari AZ in de kwartfinale. De Alkmaarders komen op bezoek in Kerkrade.

Mede door zijn optredens om de KNVB Beker kwam Hupperts op de radar bij Ajax. De Boer noemde de aanvaller van Roda een potentiële versterking voor de Amsterdammers, die aan kop gaan in de Eredivisie. Hupperts heeft nog een contract tot komende zomer bij Roda.

De aanvaller heeft nog geen contact gehad met Ajax. Hupperts verblijft met Roda deze week in Marbella. In Zuid-Spanje bereidt de nummer vijftien van de Eredivisie zich voor op de tweede seizoenshelft. Het team van Jon Dahl Tomasson hervat de competitie zaterdag 18 januari op bezoek bij sc Heerenveen.

Hupperts weet nog niet waar zijn toekomst ligt, maar is gevleid door de woorden van De Boer, die hem één van de beste buitenspelers in de Eredivisie noemde. "Maar ik moet nog wel steeds iedere week bevestigen dat ik dan ook goed ben. Het brengt misschien wat meer druk met zich mee, maar ik probeer mezelf te blijven", zegt Hupperts tegen L1.

"Of Ajax zich gemeld heeft? Nee, zeker niet", aldus de Limburger. Hupperts wilde niet zeggen of buiten Ajax andere clubs interesse hebben getoond. Roda heeft nog de mogelijkheid om de aanvaller langer te binden. Het is nog niet bekend of de club uit Kerkrade gebruik maakt van de optie om Hupperts nog een jaar vast leggen. De buitenspeler scoorde vrijdag twee keer in het oefenduel met Club Brugge.

Interview: De cast en crew van Banshee

Het actiedrama Banshee, dat begin dit jaar op HBO te zien was, is inmiddels door zijn eerste seizoen heen en dat seizoen is te verkrijgen op een rijkgevulde dvd-box. FOK! zat om de tafel met castleden Anthony Starr, Ivana Miličević en Hoon Lee, producer en regisseur Greg Yaitanes en bedenker en schrijver Jonathan Tropper, om even terug te blikken op de ontwikkelingen in het seizoen en een korte blik vooruit te werpen.

Idols-winnares Raffaëla nacht in cel

Zangeres Raffaëla Paton heeft donderdag een nacht in de cel doorgebracht. De winnares van de derde editie van Idols heeft nog boetes openstaan, laat Paton weten aan RTL Boulevard. De zangeres mocht de gevangenis na een nacht weer verlaten en staat vrijdagavond gewoon weer op het podium.

"Ik had nog boetes en toestanden uit 2009 en 2010 staan die ik niet snel genoeg kon betalen", legt ze uit. "Balen, maar de politie deed gewoon zijn werk. Maar het gaat goed me. Ik zie dit gewoon als een obstakel uit het verleden dat is opgelost."

Wat voor overeenkomst de 30-jarige zangeres heeft gesloten over de betaling van de meer dan 9000 euro is niet duidelijk. Ook de 'toestanden' lichtte ze niet nader toe. Paton, die in 2010 ook meedeed aan het tweede seizoen van The Voice of Holland, maakte begin vorig jaar bekend dat ze in een kliniek had gezeten vanwege een alcohol- en cocaïneverslaving.

Hilary Duff en man uit elkaar

Hilary Duff en haar man Mike Comrie zijn uit elkaar. "Ze hebben gezamenlijk besloten als vrienden uit elkaar te gaan", zegt de woordvoerder van Duff in het Amerikaanse tijdschrift People. De 26-jarige actrice en de 33-jarige voormalige ijshockeyer trouwden in 2010 en hebben een 1-jarige zoon.

"Ze blijven beste vrienden en blijven deel uitmaken van elkaars leven. De twee zijn toegewijde ouders voor hun geweldige zoon", vervolgt de woordvoerder. "Ze vragen om hun privacy te respecteren."

Een ingewijde voegt toe dat het koppel uit elkaar is gegroeid. "Ze hebben heel veel nagedacht over deze beslissing en hebben relatietherapie geprobeerd. Maar ze realiseerden zich dat ze beter vrienden kunnen zijn."

Cocu: "Ruiz is een interessante speler"

PSV hoopt Bryan Ruiz terug te halen naar de Eredivisie. Trainer Phillip Cocu ziet in de voormalig sterspeler van FC Twente een goede versterking. Ruiz (28) heeft bij Fulham geen basisplek.

De Costa Ricaan kwam in de eerste seizoenshelft twaalf keer in actie in de Premier League. Vier keer viel de technisch begaafde aanvaller in en vijf keer werd hij voortijdig naar de kant gehaald. Ruiz wist één keer het net te vinden voor Fulham.

De Londenaren zijn bereid om de oud-speler van Twente te verhuren voor de tweede seizoenshelft. Real Betis dacht Ruiz binnen te hebben, maar PSV gooit mogelijk roet in het eten bij de Spaanse club. De huidige nummer zeven van de Eredivisie hoopt de aanvaller te huren.

"Hij is een interessante speler die op meerdere posities kan spelen", zegt PSV-coach Cocu tegen De Telegraaf. Ruiz heeft nog geen beslissing genomen over zijn nabije toekomst. De aanvaller heeft al een rondleiding gehad bij Real Betis, maar heeft de hekkensluiter in de Primera Division niet zijn jawoord gegeven.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat PSV Ruiz definitief over wil nemen. Fulham vraag naar verluidt tien miljoen euro voor de international van Costa Rica. De kosten voor een huurperiode van vijf maanden zouden een miljoen euro bedragen. PSV hervat de Eredivisie op zondag 19 januari op bezoek bij koploper Ajax.

Reisadvies VS voor bezoekers Sochi

De Amerikaanse regering heeft vrijdag een reisadvies afgegeven voor mensen die naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi willen gaan. Amerikanen die gaan moeten niet alleen waakzaam zijn vanwege de dreiging van terroristen, maar zich ook onder meer bewust zijn van de onzekere kwaliteit van de medische zorg, aldus het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Het ministerie benadrukt niet op de hoogte te zijn van specifieke dreigingen tegen Amerikanen. Een groot evenement zoals de Olympische Spelen is echter een 'aantrekkelijk doelwit voor terroristen', aldus het ministerie. Vooral in het openbaar vervoer moeten Amerikanen waakzaam zijn.

Homoseksuelen, lesbiennes en transgenders wordt aangeraden rekening te houden met de Russische wetgeving aangaande seksuele geaardheid. De Russische regering nam vorig jaar een wet aan die het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' aan jongeren verbiedt. De autoriteiten zijn vaag over wat dat precies betekent, maar in theorie zou een homoseksueel stel dat in het openbaar zoent in de problemen kunnen raken.

Berlusconi wil Europa in

Silvio Berlusconi wil de Europese lijsttrekker van zijn partij Forza Italia worden bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat heeft de Italiaanse ex-premier gezegd op een partijbijeenkomst, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica vrijdag.

Berlusconi werd vorig jaar veroordeeld wegens belastingfraude. De Italiaanse wet schrijft voor dat mensen die tot meer dan twee jaar cel zijn veroordeeld zes jaar lang geen publiek ambt mogen bekleden. Hier laat Berlusconi zich naar eigen zeggen niet door weerhouden. Hij heeft zijn advocaten ingeschakeld om een manier te vinden om zich toch op Europees niveau verkiesbaar te kunnen stellen in Italië.

'Enorme corruptie bij Spelen Sochi'

Een derde van al het geld dat is uitgegeven aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi is opgegaan aan corruptie. Dat heeft Gian Franco Kasper van het internationaal olympisch comité (IOC) vrijdag gezegd. Kasper zei dat dit de algemene indruk is die er in Rusland bestaat van het kostenplaatje voor de Spelen. De Spelen kostten een geschatte 37,5 miljard euro.

Kasper is behalve IOC-lid ook de president van de internationale skifederatie. Hij zei dat aanbestedingen voor de Spelen zijn toegekend aan de 'bouwmaffia', een groep zakenlieden die nauwe banden heeft met het Kremlin en met president Vladimir Poetin. "Een derde verdwijnt", zei Kasper. "Het is niet alleen in Rusland dat er in bepaalde bedrijfstakken altijd een deel verdwijnt."

Volgens Kasper gaat het om Russisch geld dat aan de strijkstok is blijven hangen, niet geld van het IOC of commerciële partners van het IOC.

Boris Nemtsov, een voormalige vicepremier die tegenwoordig zeer kritisch is over het Kremlin, schreef vorig jaar in een rapport dat er mogelijk 22 miljard euro is gestolen in de aanloop naar de Spelen.

Ajax verliest nipt van Galatasaray

Ajax heeft vrijdagavond de eerste wedstrijd bij de Antalya Cup verloren van Galatasaray. De Amsterdammers gingen tegen de ploeg van Wesley Sneijder met 2-1 onderuit. Daardoor speelt Ajax zaterdag om de derde plaats tegen Trabzonspor, dat niet was opgewassen tegen Celtic (1-3).

Ajax had voor rust het meeste balbezit, maar kwam ongelukkig op achterstand. Na een misverstand tussen doelman Jasper Cillessen en Joël Veltman, schoot Burak Yilmaz de bal in het lege doel. Viktor Fischer leek voor de 1-1 te zorgen, maar hij werd onterecht teruggefloten voor buitenspel.

Coach Frank de Boer was de wedstrijd begonnen met een sterke formatie. Siem de Jong stond in de spits en kreeg vanaf de vleugels steun van Bojan Krkic en Viktor Fischer. Na rust werden alle elf basisspelers vervangen.

In die nieuwe samenstelling kwam Ajax al snel op gelijke hoogte. Mike van der Hoorn kopte raak uit een hoekschop. De Nederlandse kampioen was daarna lang de bovenliggende partij, maar liet zich verrassen door een geplaatst schot van Ibrahim Coskun.

[Dakar] Peterhansel doet goede zaken

Stephane Peterhansel heeft voor de tweede maal deze Dakar Rally een etappe gewonnen. De Fransman had in de zesde etappe tussen Tucuman en Salta met zijn Mini een voorsprong van bijna drie minuten op Nasser Al-Attiyah.

Peterhansel deed met zijn zege goede zaken in het klassement, omdat hij ruim zes minuten inliep op klassemenstleider Nani Roma die vandaag als zesde eindigde. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke die op bijna 22 minuten zeventiende werd. Ebert Dollevoet en Maik Willems vielen door pech uit met hun auto's.

In het klassement heeft Roma een half uur voorsprong op Orlando Terranova. Peterhansel staat drie minuten hierachter op de derde positie. Erik van Loon is de beste Nederlander op een zeventiende plaats op 4.45 uur achterstand.

'Buikpijn' blijkt flesje in dikke darm

Een Chinees die eind vorig jaar naar het ziekenhuis ging om te klagen over vreselijke buikpijn, bleek na een röngtenfoto een (glazen) flesje diep in zijn achterste vast te hebben zitten. Zó diep, dat het ding alleen chirurgisch kan worden verwijderd.

De man gaf vooraf aan geen enkel idee te hebben hoe de buikpijn veroorzaakt werd. Na de röntgenfoto gaf hij echter toe dat hij het flesje zelf in zijn achterste had geduwd, dat het vast was komen te zitten en dat hij had geprobeerd het met een gebogen stuk ijzerdraad uit zijn lichaam te trekken. Dat lukte niet.

Op de foto's is goed te zien dat het flesje dieper dan strikt wenselijk in de man is verdwenen. De door Huffington Post opgetrommelde dokter Andre Fedida, vader van één van de redacteurs, geeft in een vraaggesprek aan dat alleen een operatie het flesje nog uit de Chinees kan krijgen.

Fedida: "Het ijzerdraad is nutteloos. Het zou alleen maar meer schade veroorzaken en wellicht zelfs de dikke darm perforeren. De enige manier is het opensnijden van de darm, waarna het flesje kan worden verwijderd."

Hoewel hij het niet vermoedt, gaf de dokter aan dat de foto eventueel ook nep zou kunnen zijn. Toch geeft Fedida aan dat hij soortgelijke dingen heeft meegemaakt in zijn praktijk. Zo kwam ooit een patiënt langs met een fles Franse mosterd die de man zelf niet meer uit zijn anus kon krijgen.

Sony bevestigt interesse in Windows Phone

Sony heeft bevestigd dat het gesprekken voert met Microsoft om ook Windows Phone-telefoons te gaan produceren. De laatste telefoon van Sony met een Windowsbesturingssysteem is de Sony Ericsson Xperia X1 uit 2008 met Windows Mobile 6.

De nieuw opgewekte interesse volgt na het nieuws dat Windows Phone wereldwijd steeds populairder is en in verschillende Europese landen al een groter marktaandeel heeft dan iOS.

Sony geeft aan dat werken met Microsoft sowieso een interessant item is vanwege onder andere de pc-markt en de verschillende platformen waarop Microsoft actief is: "Werken met Microsoft is interessant voor ons voor pc's en we blijven betrokken bij hen. We onderzoeken als onderdeel van onze discussie ook de mogelijkheden op mobiel gebied. Een ding is het gebruiken van het mobiele platform, het andere is wat we boven op dat platform kunnen leveren."

De gesprekken zijn volgens Sony echter nog in de oriënterende fase en Sony geeft aan nog zeker geen definitief besluit te hebben genomen.

Nieuw plan voor renovatie van De Kuip

De plannen van Rein Jansma en architectenbureau Zwarts & Jansma voor de renovatie van De Kuip zijn goed ontvangen bij de drie verkenners van Feyenoord. De drie verkenners onderzoeken voor Feyenoord de mogelijkheden om De Kuip te renoveren.

Jansma ging dinsdag in gesprek met Feyenoord-commissaris Jos van der Vegt, De Kuip-commissaris Hans Vervat en oud-wethouder Wim van Sluis. Het viertal sprak over de ideeën waarmee Jansma het stadion wil behouden. De verwachting is dat in april een besluit wordt genomen.

Feyenoord kon vorig jaar de plannen voor een nieuw stadion in de prullenbak gooien. De kosten waren voor de gemeente Rotterdam te hoog. "Het ligt tussen de opbrengst van een nieuw stadion en de door Red de Kuip gesuggereerde renovatie in", zegt Jansma tegen Voetbal Internatonal."Wij vinden het zonde om nieuwbouw te maken als het mogelijk is te vernieuwen met het behoud van de unieke sfeer."

Architectenbureau Zwarts & Jansma, verantwoordelijk voor de verbouwing van het Sparta-stadion en De Galgenwaard én de bouw de stadions van AZ en ADO Den Haag, wil de capaciteit van De Kuip verhogen van vijftigduizend naar 65 duizend toeschouwers. Het dak moet worden vervangen. De overkapping heeft veel weg van die van de Allianz Arena in München.

Jansma denkt een goede kans te maken bij de verkenners van Feyenoord. "De buitenkant gaat er anders uitzien, maar vooral in het stadion blijft dat karakteristieke gevoel, het hart van het huidige stadion waar we allemaal zoveel van houden, behouden. Tijdens het doen van de aanpassingen kan gewoon doorgevoetbald worden. Dat scheelt een hoop geld."

"Het is echt enorm veel goedkoper dan nieuwbouw, waarbij je dubbele kosten zou hebben omdat je dan tijdelijk twee stadions in de lucht moet houden", aldus Jansma, die de plannen op eigen initiatief heeft aangeboden. De architect hoopt de Rotterdamse club te kunnen overtuigen van zijn ideeën. "Dat zou het droomscenario zijn."

PlayStation Now vereist Dual Shock-controller

De PlayStation Now-service, waarmee je games kunt streamen op PlayStation, tablet of Bravia-tv, vereist het gebruik van een Dual Shock 3-controller, tenzij je op een PlayStation 4 of PlayStation Vita speelt die logischerwijs hun eigen PlayStation-controls kennen.

De Dual Shock-controller zal via bluetooth verbinding maken met je smartphone, tablet of Bravia-tv. Sony geeft aan dat er gekozen is voor verplicht gebruik van een Dual Shock om de originele spelervaring ook op andere apparaten veilig te stellen.

De streaming-gamingdienst PlayStation Now zal voor de aansturing van games op Android-tablets en -smartphones en Bravia-televisies een DualShock 3 controller vereisen. Bediening via een touchscreen of een gamepad van een ander merk zal niet mogelijk zijn.

Op dit moment is het overigens nog niet bekend of iOS en/of Windows Phone in de toekomst ondersteund zullen worden. Sony onderzoekt op dit moment of de gamepad-api van iOS 7 geschikt is voor de service.

Man wil seks met cateringkarretje

De 25-jarige Andrew Davidson is veroordeeld tot honderd uur taakstraf in Perth, Schotland. Dit omdat hij in een trein van ScotRail passagiers lastig viel en daarna probeerde seks te hebben met het langsrijdende voedsel- en drankenkarretje.

Volgens de Schotten was Andrew onder de invloed van drugs en alcohol toen hij bij een treinreis in juli opdringerig begon te flirten met vrouwelijke passagiers en de bediende van het cateringkarretje.

Davidson benaderde de spoorwegbeambte en probeerde haar te zoenen. De medewerkster worstelde zich los en rende de trein uit, waarna Andrew zijn amoureuze avances direct op haar karretje voortzette.

In de rechtszaal vertelde een official wat er gebeurde: "Hij liep op het verlaten wagentje af en begon er tegenaan te schurken."

De geschokte medepassagiers bemerkten dat Davidson ook tegen het ding praatte. Hij schreeuwde onder andere "ik wil je zoenen, ik wil je neuken!" terwijl hij het karretje bleef berijden.

Davidson gaf aan dat hij zich niets meer herinnert van het voorval en schreef de rechtbank een brief waarin hij spijt betuigt.

Dinsdag start early access Broken Age

Broken Age, de game die de Kickstarter-hype kickstartte, zal vanaf aanstaande dinsdag te spelen zijn voor iedereen die meegeholpen heeft het project te financieren. De Steam Early Access van het eerste deel van de game start die dag.

Tim Schafer is zenuwachtig voor de release, het is al enige tijd geleden dat hij een adventuregame maakte: "Haven't shipped a game of my own in 4.5 years, an adventure game in 16, a point-n-click in almost 20. Next Tuesday is going to be exciting!" 


N.E.C.'ers willen hogerop: "Mooi geweest"

Rens van Eijden is toe aan een nieuwe uitdaging. De verdediger van N.E.C. Nijmegen wil graag naar het buitenland. Aanvoerder Ryan Koolwijk houdt alle opties open.

Van Eijden (25) heeft nog een contract tot 2016 in Nijmegen, maar de oud-PSV'er hoopt na vijf jaar bij N.E.C. op een nieuw avontuur. "Ik ben toe aan iets anders. Vijf jaar is mooi geweest", vertelt Van Eijden in gesprek met Omroep Gelderland. "Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben hoor, maar de kans bestaat zeker dat ik in de zomer vertrek."

De mandekker hoopt op een mooie aanbieding vanuit Engeland of Duitsland. "Het oefenduel met Mainz deze week gaf mij wel weer een bepaalde voldoening. In die zin dat je je afvraagt in hoeverre je je kunt meten tegen zo'n ploeg. Maar het pakte goed uit", aldus de mandekker, die in de zomer van 2009 de overstap maakte van Willem II.

Teamgenoot Koolwijk (28) heeft een aflopend contract bij N.E.C., maar is niet direct uit op een vertrek. Na drie jaar kan de middenvelder transfervrij weg uit Nijmegen. Een langer verblijf sluit hij niet bij voorbaat uit. "Ze willen graag verlengen en ik sta daar best open voor. Ik heb het goed naar mijn zin", zei Koolwijk tegen Omroep Gelderland.

"Ik weet wat ik kan en besef heel goed dat dit mijn beste jaren horen te zijn. Ik sta voor alles open. Ja, zeker ook voor het buitenland, dat heb ik nog niet meegemaakt in mijn carriere. Het belangrijkste is dat ik plezier houd in het spelletje. Als ik dat niet meer heb, stop ik ook gewoon. Daar ben ik makkelijk in", vertelt Koolwijk.

"Natuurlijk zou een stap naar een andere competitie ideaal zijn. De vraag is alleen wanneer", aldus de captain van N.E.C.. Koolwijk hoopt in ieder geval de Nijmegenaren in de Eredivisie te houden dit seizoen. "Ik voel me ook verantwoordelijk dat we in de Eredivisie blijven. Het is deels mijn taak het elftal goed neer te zetten. Daarin speel ik een belangrijke rol en dat weet ik", besluit Koolwijk. N.E.C. staat na achttien duels laatste, op één punt van nummer zeventien SC Cambuur.

Hoog is niet altijd droog...

Afgelopen week werden de kustlijnen van Marokko, Spanje, Portugal en Engeland getroffen door zeer hoge golven. Op sommige plekken wel vijftien meter hoog. Op dit filmpje zie je Oporto in Portugal waar nietsvermoedende mensen op de vlucht gaan voor de zware golven. Een beste man denkt het water te kunnen ontsnappen door hoog en droog op een muur te gaan zitten. Schijn bedriegt...

Met dank aan Frutsel voor de submit.

Persona 3 en 4-video's voor Persona Q

Atlus heeft twee nieuwe video's online gezet met daarin gameplaybeelden van Persona Q: Shadow of the Labyrinth. De ene video richt zich op de Persona 4-personages in Persona Q, de ander richt zich op de Persona 3-personages in Q

Persona Q is een spin-off waarin Persona 3 en 4-personages gebruikt worden in een dungeon crawler. Het uiterlijk van de personages is aangepast voor de release op 3DS; er is gekozen voor een zogenaamd 'chibi'-uiterlijk.

De game verschijnt komende zomer in Japan waar wij in het Westen nog geen duidelijkheid hebben of de game überhaupt in de winkels komt te liggen.

[BDO WK] Dekker in halve finale na zege op Adams

Jan Dekker staat voor de tweede keer in zijn carrière in de halve finale van Lakeside. De als zesde geplaatste darter won met 5-2 van Martin Adams. In 2011 stond hij ook in de halve finale, toen was uiteindelijk Dean Winstanley te sterk voor de darter uit Emmen. 

Het was Adams die aan de partij mocht beginnen en nadat beide spelers hun eerste leg hielden was het Dekker die de eerste break plaatste. Dekker stond als eerste op een finish in leg vier, maar pakte de set nog niet. Wolfie wist niet te profiteren en Dekker kon alsnog met 3-1 de eerste set pakken. 

Ook de tweede set ging met 3-1 naar Dekker. In de derde set was het Double Dekker die opnieuw Adams brak. Een leg later brak Wolfie direct terug, maar het met een 117 finish in leg vijf was het Dekker die ook de derde set pakte. In set vier, die begonnen werd door Dekker, viel in iedere leg een break. Op 1-2 gooide Dekker 126 uit, maar Adams liet het er niet bij zitten gooide een leg later direct 161 uit om de vierde set te pakken. 

Na de korte onderbreking zakte het niveau van Dekker wat in en kon Adams eenvoudig de vijfde set winnen. In set zes was het Adams die op 2-0 kwam na veel gepruts op de dubbels van Dekker, maar de darter uit Emmen vocht zich terug. Met een nieuwe 126 finish pakte hij alsnog de zesde set. 

In leg drie van set zeven begon Dekker met twee keer 180. Bij de achtste pijl ging het mis voor een negendarter. De beurt erna pakte hij alsnog de leg. Dekker mocht nu voor de wedstrijd gaan gooien. Hij kreeg ook matchdarts maar de zenuwen sloegen toe. Adams sloeg terug en maakte er 2-2 van. In de beslissende leg van de zevende set kwam Dekker toch weer voor en met zijn zevende matchdart wist hij dubbel achttien te vinden. Dekker staat in de halve finale en treft dan James Wilson of Alan Norris.

In het damestoernooi was de kwartfinale het eindstation voor Tamara Schuur. Zij verloor met 2-0 van Lisa Ashton. 

Vitesse en HSV komen niet tot scoren

Vitesse heeft het trainingskamp in Abu Dhabi afgesloten met een doelpuntloze remise tegen Hamburger SV (0-0).

Vitesse oogstte lof in de oefenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg (3-2 winst) en presenteerde zich ook goed tegen Hamburger SV. Trainer Peter Bosz liet Lucas Piazon in de spitspositie beginnen. Dat ging ten koste van Mike Havenaar, die tegen Wolfsburg, net als Piazon, trefzeker was.

Bij Hamburger SV begon Rafael van der Vaart vanaf de aftrap. Trainer Bert van Marwijk was benieuwd hoe zijn team ervoor zou staan na de trip naar Indonesië. HSV speelde maandag nog een oefenduel in Zuidoost-Azië. De Duitsers kregen de eerste kans tegen Vitesse, in een troosteloze ambiance.

Voor slechts een handvol toeschouwers zag Hakan Calhanoglu hoe Piet Velthuizen, afwezig tegen Wolfsburg, een vlammend schot uit de kruising ronselde. Het bleek één van de weinige gevaarlijke momenten voor het doel van Vitesse, dat een veldoverwicht had op de ogenschijnlijk uitstekend bespeelbare mat in Abu Dhabi.

Vitesse was voor rust via nieuweling Bertrand Traoré dicht bij een voorsprong. De huurling van Chelsea zag goalie Jaroslav Drobny met een beetje geluk redding brengen op zijn inzet. Drobny werd kort voor rust wel gepasseerd door Patrick van Aanholt, maar het schot van de linksback ging voorlangs.

In de tweede helft bleef Vitesse de bovenliggende partij. Renato Ibarra was na een geblokt schot van Christian Atsu alert in de rebound, maar Drobny lag weer in de weg. Bosz liet na rust Uros Durdevic en Ivan Obradovic invallen. Ook Valeri Qazaishvili kwam nog binnen de lijnen.

Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren in een weinig verheffend tweede bedrijf. Vitesse sluit daarmee het trainingskamp ongeslagen af en kan zich opmaken voor de hervatting van de Eredivisie. De Arnhemmers gaan zaterdag 18 januari op bezoek bij PEC Zwolle.

Clown verbrandt duif, kids in paniek

Hoewel de meeste volwassenen er sowieso al een hekel aan hebben, is deze week een stel kinderen op een verjaardagsfeestje ook getraumatiseerd geraakt door een clown.

Donderdag verscheen op internet een video waarop een clown te zien is die met een duif in de weer is. Hoe de truc eruit had moeten zien is onduidelijk, want de vogel vat al snel vlam, waarna de clown ontgoocheld probeert het vuur te doven terwijl op de achtergrond kinderen huilen en gillen.

Volgens de Daily Mail is de video in de Peruaanse stad Trujillo opgenomen. Het is volgens Huffington Post onbekend of de duif het voorval heeft overleefd, al concludeert de Daily Mail dat het beestje het niet overleefd kan hebben. Het dier wordt opgeruimd terwijl het nog in de fik staat.

Hoe het nu met de kinderen gesteld is en of hun paniek van korte of lange duur was, is eveneens niet duidelijk. Wel zijn de videobeelden op YouTube te bekijken:


Hij was maar een duif, en nu is-ie dood...

Canadees verzamelt neptweelingen

De 62-jarige Canadeees Francois Brunelle, woonachtig in Montreal en van beroep fotograaf, verzamelt sinds 2001 tweelingen die geen tweeling zijn. Dit doet hij voor een kunstproject, schrijft Huffington Post vrijdag.

Brunelle zoekt kortom wereldwijd naar mensen die veel op elkaar lijken, maar geen (al dan niet eeneiïge) tweelingen zijn. De fotograaf begon zijn curieuze verzameling aan volslagen vreemden die toevalligerwijs op elkaar lijken naar eigen zeggen om twee redenen.

Fotograaf Francois stelt: "Ten eerste zag ik al heel lang overal mensen die veel op elkaar leken. Daarnaast speelde mijn eigen gelijkenis met Mr. Bean een rol."

Hoewel de heer Brunelle zeker niet als twee druppels water op Rowan Atkinson lijkt, zijn de door hem samengestelde koppels vaak wel degelijk zeer goed uitgezocht. De ene vergelijking slaagt beter dan de andere, maar er zitten enkele juweeltjes van neptweelingen in de online gepubliceerde selectie aan portretten.

De selectie die Huffington Post maakte is in het bronartikel te bekijken. Voor nieuwsgierigen linkt het artikel tevens naar een foto van de fotograaf.

Russische kerk wil referendum over homoseks

De Russische regering zou een referendum moeten uitschrijven over het al dan niet strafbaar stellen van homoseksuele handelingen. Dat vindt de Russische orthodoxe kerk, die vrijdag een oproep voor een dergelijk referendum deed, meldt persbureau AFP.

De kerk lijkt met de oproep in te willen geven tegen de westerse kritiek op de wijze waarop Rusland tegen de rechten van homoseksuelen aankijkt. Vorig jaar werd in Rusland een wet ingevoerd die de verspreiding van 'homoseksuele propaganda' verbiedt. De kerk wil nu dus een stap verder gaan en seks tussen homoseksuelen expliciet verbieden.

Volgens een woordvoerder van de kerk blijkt uit peilingen dat ruim de helft van alle Russen homoseksualiteit als een ziekte of een misdrijf ziet. Dat zou een teken zijn dat Rusland er klaar voor is om een verbod op homoseksualiteit, zoals dat ten tijde van de Sovjet-Unie bestond, opnieuw in te voeren. "Er kan geen twijfel over bestaan dat dit in de maatschappij moet worden besproken. We zijn immers een democratie", aldus de woordvoerder.

De oproep van de kerk komt op een gevoelig moment, gezien de Olympische Winterspelen die volgende maand in het Russische Sotsji worden gehouden. Rusland heeft gezegd de rechten van de aanwezige sporters te zullen respecteren, maar sommige homoseksuele atleten en organisaties die zich inzetten voor homorechten zijn hier niet gerust op.

Het Kremlin heeft niet op de oproep van de kerk gereageerd, maar een parlementslid van president Vladimir Poetins partij Verenigd Rusland zei dat internationale verdragen een verbod op homoseksualiteit in de weg staan. "Het is absoluut duidelijk dat zo'n wet niet zou worden aangenomen, onder meer vanwege onze internationale verplichtingen", zei Pavel Krasjeninnikov.

De Russische non-gouvernementele organisatie Levada deed een maand nadat de wet die homopropaganda verbiedt was aangenomen een onderzoek naar de meningen van Russen over homoseksualiteit. Slechts een op de vijf ondervraagden zei te denken dat seksuele geaardheid aangeboren is. Ruim een derde vond dat homoseksualiteit een aandoening is die medisch behandeld moet worden. Dertien procent was een voorstander van het strafbaar stellen van homoseksualiteit.

[Dakar] Duclos verrast Coma bij motoren

Alain Duclos heeft verrassend de zesde etappe van de Dakar Rally bij de motoren gewonnen. De Fransman was met zijn Sherco tussen Tucuman en Salta 1,15 minuten sneller dan klassemenstleider Marc Coma. Michael Metge werd vlak hierachter derde.

De verschillen waren stukken kleiner dan in de afgelopen dagen, maar toch was er vandaag ook weer een uitvaller. Nummer drie van het klassement Francisco Lopez Contardo beschadigde zijn motorfiets bij een val zodanig dat hij op moest geven. Beste Nederlander vandaag was Hans Vogels met een 21e plaats op ruim 24 minuten. Rob van Pelt kon zijn stunt van gisteren niet herhalen en werd 42e.

In het klassement heeft Coma 42 minuten voorsprong op zijn naaste belager Joan Barreda Bort. Duclos staat op een uur achterstand derde. Beste Nederlander is Henk Knuiman op vier uur achterstand op een zeventiende positie. Van Pelt bezet de 22e positie, terwijl Vogels 25e is.

Bij de quads was er een dagzege voor Rafal Sonik. De Pool had op de meet 54 tellen voorsprong op Sergio Lafuente. Sebastian Husseini herstelde zich enigszins van de belabberde dag van gisteren en werd zesde met negentien minuten achterstand. In het klassement leidt Lafuente met 22 minuten voorsprong op Sonik. Husseini staat op drie uur achterstand vierde.

Koeman: "Weten wat er wordt gevraagd"

Feyenoord bereidt zich in Spanje voor op de hervatting van het seizoen. Trainer Ronald Koeman merkt dat de spelers gebrand zijn op succes in de tweede seizoenshelft. Feyenoord staat vierde in Eredivisie en doet nog mee in de strijd om de KNVB Beker.

In Marbella willen de Rotterdammers de batterij opladen. "We bereiden ons zo goed mogelijk voor om de lijn van de succesvolle laatste periode van voor de winterstop door te trekken", aldus Koeman op de clubsite van Feyenoord. De coach zag zijn team vlak voor de winterstop vier duels op rij winnen.

PSV, sc Heerenveen, FC Groningen en PEC Zwolle werden aan de kant gezet. "In die wedstrijden hebben we vaak vanuit onze sterktes gespeeld. Onze speelwijze kost veel kracht en power, maar de spelers beseffen steeds meer dat daar onze kracht ligt. Dat is het gevolg van veel trainen geweest", zegt Koeman, die met Feyenoord vier punten achterligt op koploper Ajax.

"Als wij dit seizoen een prijs willen pakken, moet alles de hele week in het teken staan van de volgende wedstrijd", aldus de coach, die in het verleden met Ajax en PSV kampioen werd. "In dat opzicht beseffen steeds meer jongens in deze groep wat er gevraagd wordt. Niet alleen Pellè als aanvoerder en Mathijsen vanuit zijn ervaring, maar ook andere spelers zijn zich daarvan steeds meer bewust. En dat kan nóg beter."

Feyenoord hervat de competitie op zondag 19 januari met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. "In de eerste wedstrijd na de winterstop hoop je altijd een bevestiging van het goede gevoel te krijgen in de uitslag. Dit jaar hopen we aan de goede kant van de score te staan, al is het duidelijk dat het met drie uitwedstrijden (FC Utrecht, Ajax en ADO Den Haag, red.) geen makkelijke week wordt."

"Aan de andere kant hoeven we daar niet wakker van te liggen, het zijn wedstrijden waarin we kunnen laten zien dat we stappen hebben gemaakt", verklaart Koeman. In Marbella oefent Feyenoord tegen FC Basel, waarmee het trainingskamp wordt afgesloten. "Met FC Basel treffen we een sterke tegenstander. De kans om ons te kunnen meten met zo’n ploeg, maakt het voor ons een interessant duel."

[EK allround] Wüst tegen Peeters op 3.000m

Irene Wüst moet het morgen op de eerste dag van het EK allround in Hamar op de 500 meter opnemen tegen de Russin Joelija Skokova. De regerend kampioene treft haar in de veertiende en tevens laatste rit. Op de 3.000 meter is de Belgische Jelena Peeters haar opponent in de twaalfde rit.

Wüst verdedigt dit weekend haar Europese titel. Mocht ze daar in slagen dan is ze de eerste Nederlandse vrouw sinds Atje Keulen-Deelstra die dat lukt. Overigens werd Keulen-Deelstra tussen 1972 en 1974 drie keer op rij Europees kampioene.

Anouk woest om delen nieuwe adres

Anouk is boos dat de website Bekende Buren haar nieuwe adres op internet heeft gezet. "Straks kan iedereen weten waar ik woon. Te idioot voor woorden", schrijft de zangeres op Facebook. "Deze mensen beseffen niet wat ze hiermee aanrichten."

De website berichtte dat Anouk voor 1,8 miljoen euro het Amsterdamse penthouse van Astrid Joosten heeft overgenomen. Het bericht werd vervolgens overgenomen door allerlei media. Bekende Buren laat aan RTL Boulevard weten 'enkel de buurt en niet het adres te hebben gedeeld'.

Anouk is naar eigen zeggen juist verhuisd omdat ze werd lastiggevallen door de media en 'verschillende stalkers'. "Ik vrees daarbij niet alleen voor mijn eigen veiligheid maar vooral voor die van mijn kinderen. De politie doet wat hij kan doen, maar dat is voor mij niet genoeg", legt de 38-jarige zangeres uit.

"Daarom was ik blij om een huis te hebben gevonden waar ik de deur uit kon lopen zonder over mijn schouder te hoeven kijken." De zangeres snapt niet wat het delen van haar nieuwe adres de media oplevert. "Vast genoeg om bij mij een fatsoenlijke alarminstallatie aan te leggen, zodat ik me als alleenstaande moeder met vier kinderen misschien ooit weer veilig kan voelen."

Rutjes: "Ik zie NAC als grote uitdaging"

Graeme Rutjes (53) begint volgende week als technisch directeur bij NAC Breda. De voormalig Oranje-international kijkt uit naar zijn nieuwe baan. Rutjes begint officieel op 1 februari bij NAC Breda, maar vanaf volgende week is de oud-speler van onder meer Anderlecht al in de weer voor de Bredanaars.

In het Rat Verlegh-stadion volgt Rutjes Jeffrey van As op. Van As stapte op nadat hij onlangs te horen kreeg dat hij na dit seizoen moest vertrekken. "Ik zie NAC als een grote uitdaging", zegt Rutjes tegen Voetbal international. "De club kan financieel op nul beginnen. De focus zal onder meer liggen op de doorstroming van eigen jeugd. Supporters identificeren zich met lokale spelers. Ik denk dat het verzorgingsgebied in West-Brabant groot genoeg is om daaraan te werken."

Rutjes stopt per direct als commissaris van Feyenoord. De in Australië geboren Nederlander wil met NAC een nieuwe koers varen. "Inhoudelijk kan ik daar nog niet al te veel over zeggen. Dat wil ik eerst met de mensen van de technische staf gaan bespreken. Ik zal snel met de trainers Nebojsa Gudelj en Marino Pusic en hoofd opleiding Geert Brusselers gaan praten. Daarna zullen we naar buiten treden met onze exacte plannen."

Een deel van de aandeelhouders schoof Pierre van Hooijdonk naar voren als kandidaat om Van As op te volgen, maar Rutjes kreeg uiteindelijk de voorkeur. NAC is volgens de ex-international karakterologisch vergelijkbaar met Feyenoord, waar hij zoals gezegd commissaris was

"Ik kijk ernaar uit om in plaats van een toezichthoudende functie een uitvoerende functie te bekleden. Ik ga met volle overtuiging het avontuur aan in Breda", aldus Rutjes. NAC staat na achttien wedstrijden op de twaalfde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj hervat de competitie op zaterdag 18 januari met een uitwedstrijd tegen AZ.

Biltse bijen bestookt met vuurwerk

Deze week kwam imker Jan Bos na veertien dagen vakantie thuis in De Bilt. Toen hij zijn veertien bijenkasten bezocht kwam hij echter voor een vervelende verrassing te staan: in vier van de kasten waren vuurpijlen geduwd en afgestoken. Mogelijk zijn daarbij veel geelzwarte pluizenbolletjes om het leven gekomen. Dat schrijft het AD vrijdag.

In een vraaggesprek met voornoemde krant stelt de imker dat pas in de lente te zien zal zijn of de Biltse bijen de knallen zullen kunnen navertellen: "Als ik de deksel van de kasten afhaal, gaan ze sowieso dood. Ik zal tot het voorjaar moeten wachten. Je moet ze nu zo min mogelijk storen. Als ik slaap, wil ik ook niet wakker gemaakt worden."

De vuurpijlen waren in de vier openingen van de kasten gestoken, waar de bezige beestjes normaliter door naar binnen en naar buiten vliegen. Jan: "Abnormaal dat mensen zoiets doen. En het gaat al zo slecht met de bijen."

De imker geeft aan dat enkele jaren geleden ook al gepoogd is om de al jaren krimpende bijenpopulatie een handje te helpen met het uitsterven. "Toen waren twee kasten [die naast het KNMI-gebouw stonden] in de sloot gegooid. Hoe verzin je het, hè."

Jan Bos hoopt dat de daders snel in de kraag zullen worden gevat, zodat hij ze kan vragen waarom ze gedaan hebben wat ze deden. Zelf vermoedt de imker dat er sprake is geweest van 'kwajongens.' Het AD spreekt van 'raddraaiers.' FOK! voegt daar 'rapalje' aan toe.

Dank aan het NWS-forum, waar dit bericht als eerste gedeeld werd. Het bronartikel bevat een foto van de 62-jarige Bos bij zijn bijenkasten.

Schildpadden leggen vroeg eieren door warme winter

Door het warme winterweer hebben de Egyptische landschildpadden in Dierenpark Amersfoort vervroegd eieren gelegd. De verraste dierverzorgers hebben de twee eieren in een zogenoemde broedstoof geplaatst. "Het afwachten is begonnen", meldt het dierenpark vrijdag.

In Dierenpark Amersfoort wonen twee Egyptische landschildpadvrouwtjes en een mannetje. De dierverzorgers verwachtten pas over een kleine maand legsel van de schildpadden, maar zagen de dieren opeens deze week al een nest in het zand graven.

Reptielencurator Nils Dijkgraaf vertelt dat het dierenpark deelneemt aan een speciaal fokprogramma, omdat de bedreigde diersoort zo zeldzaam is. "Twee jaar geleden legden zij een keer eerder eieren, maar deze bleken niet bevrucht." Over ongeveer drie weken kan het park de nieuwe eieren schouwen en erachter komen of het dit jaar wel raak is. Als dat zo is, kruipen over ongeveer drie maanden minischildpadjes uit het ei.

Het geslacht van de dieren wordt bepaald door de temperatuur tijdens het broeden. Bij 30 graden of iets lager komen er mannetjes, iets boven 31 graden worden het vrouwtjes. Het park hoopt op vrouwtjes en heeft de broedkast daarom op 32 graden gezet.

Veertien verwaarloosde honden in beslag genomen

Veertien honden die niet goed werden verzorgd door hun eigenaar zijn door de dierenpolitie meegenomen. De eigenaar, een 39-jarige vrouw uit de gemeente Leeuwarderadeel , kreeg al eerder een waarschuwing van de politie.

De dierenpolitie stelde twee weken geleden een onderzoek in na een melding over verwaarlozing van de honden. Toen bleek dat de leefruimte van de honden ernstig was vervuild. Ook hadden de beesten geen vers drinkwater. De bewoner kwam toen weg met een waarschuwing.

Vrijdag bleek de situatie van de honden echter onveranderd. De dieren zijn overgebracht naar opvangadressen. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Maandag werden bij een 77-jarige man uit Oss tien verwaarloosde honden meegenomen door de politie. Op zijn adres werden de afgelopen jaren tientallen dieren in beslag genomen.

Vrouwenvoetbal Utrecht komt ten einde

De stekker gaat uit het vrouwenvoetbal van FC Utrecht. Een reddingsoperatie is op niets uitgelopen, meldt de Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht (SVVU) vrijdag. Eind oktober was al faillissement aangevraagd. Pogingen om op semiprofessionele basis verder te gaan bleken niet haalbaar.

"Een oplossing leek op een gegeven moment heel dicht bij te zijn", staat opgetekend in een verklaring. "Helaas moeten wij constateren dat dat uiteindelijk niet gelukt is. Het bestuur van Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht is daarom genoodzaakt om de faillissementsaanvraag definitief in te dienen bij de Utrechtse rechtbank."

De SVVU meldt dat de wedstrijden door blijven gaan tot de rechtbank een definitieve uitspraak heeft gedaan over het faillissement. Utrecht begon het vrouwenvoetbal in de zomer van 2007. De Utrechtse vrouwen spelen in de Beneliga, waarin nu nog acht Nederlandse en zeven Belgische teams de degens kruisen.

FA wil Moyes bestraffen voor kritiek op arbitrage

De Engelse voetbalbond FA wil Manchester United-trainer David Moyes bestraffen voor zijn uitspraken na een wedstrijd tegen Sunderland. De Schot liet zich na de 2-1 nederlaag dinsdag in de halve finale van de League Cup weinig vleiend uit over de arbitrage, die in zijn ogen 'verschrikkelijke' beslissingen nam.

Volgens Moyes zat de scheidsrechter ernaast in aanloop naar het eigen doelpunt van Ryan Giggs en de winnende strafschop van Fabio Borini. De oefenmeester had het op nieuwjaarsdag ook al aan de stok met de leidsman. Toen noemde hij het schandalig dat zijn ploeg in de slotfase geen penalty had gekregen tegen Tottenham Hotspur.

De 50-jarige Moyes staat onder druk bij Manchester United, nadat de club zijn eerste drie duels van 2014 heeft verloren. Zowel tegen Tottenham (competitie), Swansea City (FA Cup) als Sunderland werd het 2-1.

Leefbaar Leiden schrapt 'belastingexpert' van lijst

De lokale partij Leefbaar Leiden heeft 'belastingadviseur' Hans Hendriks van de kieslijst gehaald voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hendriks raakte in opspraak omdat hij als adviseur mogelijk honderden Leidenaren heeft gedupeerd, meldt het Leidsch Dagblad vrijdag.

De omstreden Leidenaar, die als achtste op de kieslijst stond, zou namens honderden stadgenoten onterechte aftrekposten bij de aangifte van de inkomstenbelasting hebben opgevoerd. Hendriks, die als ombudsman voor de SP en later Leefbaar Leiden werkte, verzon familieomstandigheden, scheidingen en kinderen zodat zijn cliënten meer geld zouden krijgen. Hij liep tegen de lamp en Leidenaren moesten in sommige gevallen duizenden euro's terugbetalen, schrijft het regionale dagblad.

Hendriks was eerder al raadslid in de sleutelstad. Hij werkte vanuit het kantoor van de SP, maar toen die partij hem in 2006 vanwege broddelwerk wegstuurde bood hij zijn diensten volgens de krant opnieuw aan bij Leefbaar Leiden.

Fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden steekt de hand in eigen boezem en zegt dat Hendriks nooit is gescreend. "Ik heb hier nooit weet van gehad", benadrukt hij tegenover Omroep West. "Aangezien hij bij de SP al soortgelijk werk had gedaan, zijn wij er van uitgegaan dat het wel goed zat. Dat neem ik mezelf kwalijk." De partij stelt een onderzoek in.

Vermeende kinderlokker doet aangifte van laster

Een man uit Haarlemmermeer over wie meerdere pamfletten zijn opgedoken waarin hij als kinderlokker wordt afgeschilderd, is het slachtoffer van smaad en laster. Dat meldt de politie vrijdag na onderzoek. De man heeft aangifte gedaan.

De pamfletten werden sinds donderdag verspreid in de omgeving van het Noord-Hollandse dorp Cruquius. Uit de omgeving van Cruquius is volgens de politie geen enkele aangifte of melding binnengekomen over een mogelijke kinderlokker.

De politie onderzoekt nog wie er achter de pamfletten zit.

Paspoort wordt fors duurder

Het paspoort wordt duurder. Vanaf 9 maart is iedereen ouder dan 18 jaar daar 66,96 euro voor kwijt, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag bekend. Nu betalen zij nog maximaal 50,35 euro.

Volwassenen gaan ook meer betalen voor een identiteitskaart: 52,95 euro in plaats van 41,90 euro. De prijs van een identiteitskaart voor jongeren tot en met 13 jaar daalt juist van 31,85 euro naar 28,36 euro. Die prijs geldt voor alle minderjarigen.

Eerder werd al bekend dat het nieuwe paspoort straks niet langer vijf maar tien jaar geldig is. Ook worden er twee in plaats van vier vingerafdrukken in opgenomen. Op identiteitskaarten komen helemaal geen vingerafdrukken meer voor.

[Dakar] Versluis pakt eerste dagzege

Peter Versluis heeft woord gehouden toen hij vertelde na het laten varen van het klassement voor de dagzeges te gaan in de Dakar Rally. De MAN-coureur snelde vandaag in de 196 kilometer lange zesde etappe tussen Tucuman en Salta naar de overwinning.

Versluis had op de streep iets meer dan een minuut voorsprong op Andrey Karginov. Marcel van Vliet pakte de derde positie, voor Eduard Nikolaev en Hans Stacey. Klassementsleider Gerard de Rooy werd zevende, op iets meer dan vier minuten.

De Rooy heeft in het klassement nu een voorsprong van ruim 29 minuten op Karginov. Nikolaev staat op ruim een uur op de derde positie. Stacey bezet de vierde plaats, terwijl Van Vliet (negende) en Rene Kuipers (tiende) ook nog in de top tien staan.

[Dakar] Belgische motorrijder overleden

De Belgische motorcoureur Eric Palante (50) is tijdens de vijfde etappe van de Dakar Rally om het leven gekomen. De bezemwagen van de organisatie vond hem op kilometer 143 van de special tussen Chilecito en San Miguel de Tucuman.

De precieze omstandigheden waaronder Palante is komen te overlijden zijn onduidelijk. Wel is bekend dat de rijder, die bezig was aan zijn elfde Dakar, in de vierde etappe een blessure aan zijn hand had opgelopen nadat zijn motor gesleept moest worden door een quad. De organisatie heeft geen noodsignaal ontvangen dat de Belg in problemen zou zitten. Hij laat een vrouw en vijf kinderen na.

Eerder vandaag werd bekend dat twee journalisten die de Dakar volgden om het leven kwamen. De Argentijnen maakten geen deel uit van de officiële karavaan, maar volgden de wedstrijd op eigen houtje. Ze reden met hun auto een ravijn in. Twee fotografen die ook in de auto zaten overleefden de crash en zijn gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Tucuman.

[Upd] Schansspringer Morgenstern opgenomen na crash

Drievoudig olympisch kampioen schansspringen Thomas Morgenstern is vrijdag na een val opgenomen in het ziekenhuis. De 27-jarige Oostenrijker crashte tijdens de trainingen voor het skivliegen in Tauplitz-Bad Mitterndorf. 

Morgenstern verloor tijdens een sprong zijn balans en landde op zijn hoofd en rug. Volgens ooggetuigen verloor de Oostenrijker tijdelijk het bewustzijn, maar kon hij al vrij snel weer praten.

Half december crashte Morgenstern ook al, tijdens een wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt. Morgenstern geldt als een van de favorieten voor olympisch goud. Hij sloot maandag het prestigieuze Vierschansentoernooi als tweede af.

Update 17.41
Volgens de Oostenrijkse skibond heeft Morgenstern zwaar schedelletsel en een gekneusde long opgelopen, maar is hij niet in levensgevaar. De Oostenrijker zal in het ziekenhuis van Salzburg nog zeker 72 uur op de intensive care blijven. Maandagochtend om 09.00 uur wordt er meer bekend gemaakt over zijn gezondheidstoestand.

Volgens de Oostenrijkse trainer Alexander Pointner was een mogelijke oorzaak het feit dat de ski's van Morgenstern kort met elkaar in contact kwamen, waardoor hij uit balans geraakt is. Herbert Leitner, fysiotherapeut binnen het team, gaf kort na de val al aan dat het een goed teken was dat Morgenstern zijn armen en benen nog kon bewegen.

[HWL] Duitsers en Australiërs winnen eerste wedstrijd

De Oranjemannen gingen met 5-2 onderuit tegen Argentinië. Er werden nog drie andere wedstrijden gespeeld op dag één van de Hockey World League in India. Australië won in het slot van de wedstrijd van België. Ook Duitsland en Engeland wonnen hun eerste wedstrijd.

Australië - België 3-2 (1-1)
Australië en België mochten het spits afbijten. In de eerste helft viel er voor de honderd toeschouwers aanvankelijk weinig te genieten. Tot vlak voor rust, toen binnen een minuut twee treffers te noteren viellen, eerlijk verdeeld over beide doelen. Kieran Govers pende de score waarna Bloemendaal-bomber Tom Boon de stand gelijk trok: 1-1. Na rust vielen meer kansen te noteren. Govers trof als eerste doel, waarna de Belgen de stand wederom snel gelijk trokken, ditmaal via Thomas Briels: 2-2. Op de derde Australische goal van Jacob Whetton, een minuut voor tijd, had België geen antwoord meer.

Duitsland - Nieuw-Zeeland 6-1 (3-1)
Notoire slow starter Duitsland begon ditmaal overtuigend. De snelle openingstreffer van Christopher Wesley kon nog worden weggepoetst door de Nieuw-Zeelanders, maar daarna liepen de Duitsers soepel uit naar een 6-1 overwinning. Vooral tien minuten na rust ging het hard: binnen vier minuten liep de ploeg van bondscoach Markus Weise uit van 3-1 naar 6-1. Thilo Stralkowski tekende voor twee doelpunten.

Engeland - India 2-0 (1-0)
Gastland India kende een minder geslaagde start. Voormalig kolonisator Engeland bezorgde de thuisfans een slechte avond door de Indiërs met 2-0 te kloppen. Adam Dixon was de grote man aan Engelse zijde. Vijf minuten voor rust tekende hij voor de 1-0, om tien minuten in de tweede helft de eindstand op het scorebord te zetten.

Programma 11 januari 2014

Groep Land Land Tijd (Nederlandse tijd)
B België Argentinië 09:30
B Nederland Australië 11:30
A Engeland Duitsland 13:30
A Nieuw-Zeeland India 15:30

Foto maakt argeloze Belg wereldberoemd

Vier jaar terug werd Tom Leroy, als vocalist bij de rockmuziekgroep 'Junkie', op de foto gezet voor promotiemateriaal. De fotograaf zette de musici ook solo op de foto. Faam bracht de fotosessie (of de muziek) de groep amper, maar Tom is toch beroemd gemaakt. De oorzaak: de solofoto.

Tom, afkomstig uit België, vertelt over wat hem later overkwam: "Enige tijd later kreeg ik bericht van een vriend van mij uit Londen, iemand die daar een kledingwinkel heeft. 'Ik heb hier een T-shirt met jouw foto erop', zei die." Tom vermoedt eerst dat het om oud promotiemateriaal gaat, maar de makker heeft de shirts uit Azië meegebracht.

Het verhaal wordt hem duidelijk als de zwaar getattoeëerde Tom op verlof gaat. De ruige foto is duidelijk populair, daar hij overal Thaise boetiekjes ziet met shirts met de foto. Hij is volledig verbaasd: "De uitbaters en klanten dachten dat ik beroemd was en wilden een handtekening en met mij op de foto..."

Hoewel de foto op omstreeks 500.000 shirts staat, bracht het Tom precies zero euro op. Tom hoopt dat hij wettelijk recht heeft op het kapitaal dat het portret de fotodief opleverde. Hij vraagt strafpleiters om juridische hulp: met die hulp sleept hij de kerel die de foto gepikt heeft voor het gerecht.

Valkenburg: "Mijn vorm laten zien"

Morgen en zondag wordt in het Noorse Hamar het Europees Kampioenschap allround afgewerkt. Diane Valkenburg is één van de Nederlandse deelneemsters.

Valkenburg wist zich eind december niet te plaatsen voor de Olmpische Spelen in Sochi en heeft daarom haar doelen moeten bijstellen. "Dit toernooi is toch niet te vergelijken met de Winterspelen. Maar het is een mooi toernooi om naartoe te werken en ook mijn vorm te laten zien. Op het OKT was ik ook goed, alleen waren er anderen beter. En dan vallen de Winterspelen dus opeens uit je agenda," aldus Valkenburg tegenover het Algemeen Dagblad.

Van der Vaart: "Vitesse extreem goed"

Hamburger SV oefent vandaag in Abu Dhabi tegen Vitesse. Rafael van der Vaart vindt het duel met de Arnhemmers een mooie test voor HSV. Hamburger SV overwintert net als VfL Wolfsburg, Anderlecht én Vitesse in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Duitse club kwam deze week over vanuit Indonesië, waar een oefenwedstrijd tegen Arema Cronus FC op het programma stond. De formatie van trainer Bert van Marwijk wist in Zuidoost-Azië niet te winnen ondanks een doelpunt van Van der Vaart (2-2)

In Abu Dhabi oefent HSV tegen Vitesse (zaterdag) en Quairat Almaty (14 januari). Aanvoerder Van der Vaart is op zijn hoede voor de ontmoeting met de huidige nummer twee in de Eredivisie. De ervaren middenvelder (30) weet dat de club aan een opmars bezig sinds de Arnhemmers in buitenlandse handen zijn.

"Het wordt zwaar, Vitesse is extreem goed", zegt Van der Vaart tegen Hamburger Morgenpost. De international bereidt zich met HSV voor op de tweede seizoenshelft. Voor de hervatting van de Bundesliga - een thuisduel met Schalke 04 (26 januari) - staat nog een oefenwedstrijd tegen FC Basel op het programma in Hamburg.

Van Marwijk ziet de ontmoeting met Vitesse als een mooie test. "We moeten ons herstellen van een lange reis, dus optimaal is het niet. Vitesse begint volgende week al aan de competitie, dus zij zijn veel verder dan wij. Desondanks wordt het interessant", aldus de voormalig bondscoach van Oranje.

Vitesse won deze week de eerste oefenwedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten. De ploeg van Peter Bosz won van VfL Wolfsburg. Dankzij goals van Mike Havenaar, Lucas Piazon en Giorgi Chanturia dwong Vitesse een 2-3 zege af. Twee treffers van Bas Dost kwamen te laat om de Arnhemmers van een overwinning af te houden.

Schorsing Mauri teruggebracht tot zes maanden

De schorsing van Lazio Roma-aanvoerder Stefano Mauri is teruggebracht van negen naar zes maanden. Dat heeft het Italiaanse sporttribunaal vrijdag bepaald. De uitspraak betekent dat de schorsing van Mauri 2 februari afloopt en dat hij een week later in de derby tegen AS Roma weer speelgerechtigd is.

Mauri werd in augustus zes maanden geschorst voor het verzwijgen van matchfixingpraktijken rond de wedstrijd van Lazio tegen Lecce in mei 2011. De Italiaanse voetbalbond voegde daar in oktober na een hoger beroep drie maanden aan toe. Die zijn dus nu in mindering gebracht.

'Blatter fuck off met Qatar 2022'

Dat over acht jaar het WK voetbal in Qatar wordt gehouden is al even bekend maar men is het er nog steeds niet mee eens. Eerder deze week werd er geroepen dat het WK misschien naar de winter gaat.

In de poll op de FP was een optie om het ongenoegen te uiten: "Het is toch godgeklaagd dat dit uberhaupt moet, Qatar, kom op, dat is omdat ze zich hebben laten omkopen. Dus mijn antwoord is, fuck off Blatter met je WK in Qatar." Ruim 65 procent maakte gebruik van deze optie.  14 procent boeit het WK niet, 13 procent vindt de winter een goede optie en 8 procent wil gewoon het WK in de zomer.

Enkele reacties:

Totaal achterlijk om daar een WK te houden. Het is geen voetballand, er komen geen goede voetballers vandaan, de temperaturen zuigen en er worden weer mensen uitgebuit om het allemaal klaar te krijgen daar. Allemaal voor $$$.

Enige reden waarom de FIFA er naar toe wil is omdat ze daar een gigantische bak met geld op tafel leggen, en dat is niet de manier. Want de andere voorwaarden toen er ten order (het is geen voetballand, niets zeggend, geen fijne weersomstandigheden, het gaat totaal niet meer om voetbal daar. Verwacht maar geen wedstrijden van hoge kwaliteit want dat KAN in dat weer niet).

Gewoon naar de winter verplaatsen. Het is pas over 8 jaar, dus als men nu echt gaat lopen janken omdat dan wat kalenders aangepast moeten worden, dan ga je wel uit van verdomd weinig competentie.

COC 'verbijsterd' over afreizen koning naar Sochi

COC Nederland is 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' dat koning Willem-Alexander naar de Olympische Winterspelen in Sochi gaat. Dat laat een woordvoerder weten. De homobelangenorganisatie hoopt dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor het bezoek.

"We vinden dat het kabinet Russische lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in de kou laat staan", zegt de woordvoerder. "Wij zien niks in een boycot, maar hebben expliciet gevraagd om een signaal. Het hoogste gezag afvaardigden geeft een verkeerde boodschap af."

Normaal loopt Nederland voorop als het gaat om homorechten, maar nu sluiten we achteraan, aldus de woordvoerder. "Duitsland, de VS en Frankrijk sturen geen staatshoofd, maar wij wel. Dat is onbegrijpelijk."

Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag na de ministerraad bekend dat hijzelf en de koning, maar ook koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) afreizen naar Sochi.

Ook Amnesty International laat zich kritisch uit op zijn website. "Veel andere staatshoofden en regeringsleiders zullen Sochi mijden. Het risico is dan ook groot dat het feit dat de koning wél gaat, door het Russische regime als steun in de rug zal worden gezien en uitgedragen." Daarom moet de delegatie goed bepalen welk signaal ze wil afgeven, aldus de mensenrechtenorganisatie op haar website.

Achttien blinde ogen door vuurwerk

Achttien mensen zijn afgelopen jaarwisseling blind geraakt aan een oog door vuurwerk. De helft van de slachtoffers, drie tieners tussen de 13 en 15 jaar en vijftien volwassenen, is 20 jaar of jonger. Tien ogen zijn inmiddels compleet verwijderd. Dat meldt de beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), vrijdag.

Bij de vorige jaarwisseling was nog sprake van 25 blinde ogen, het jaar daarvoor 21 en het jaar daarvoor zestien. In totaal was afgelopen jaarwisseling sprake van 236 oogletsels door vuurwerk, tegenover 271 een jaar eerder en 217 het jaar daarvoor.

Van de slachtoffers staken dit jaar 140 het vuurwerk zelf af, in 41 procent van de gevallen, 96 in totaal, waren er omstanders. Bij 211 oogletsels zijn de problemen niet blijvend, bij 91 is dit wel het geval.

De beroepsvereniging vindt het gedogen van consumentenvuurwerk gelet op de cijfers niet verantwoord. Ondanks intensieve voorlichting en het actief promoten van de vuurwerkbril is volgens de vereniging geen sprake van een daling.

Oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het NOG Tjeerd de Faber spreekt ondanks de daling nog steeds van zeer slecht nieuws. "Voor al deze mensen geldt dat zij hun werk niet meer kunnen doen, ander werk moeten zoeken of in het geval van de jongeren hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Mag traditioneel consumentenvuurwerk voor zo veel blijvend letsel zorgen?"

Opstelten bijna klaar met wetsvoorstel lokpuber

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) legt de laatste hand aan zijn wetsvoorstel om lokpubers te kunnen inzetten tegen grooming. Dat maakte hij vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Zedenzaken kunnen zo sneller worden opgelost, hoopt hij.

Lokpubers moeten het werk van de politie en het Openbaar Ministerie makkelijker maken, zegt Opstelten. "Zij kunnen dan dichter bij een dader komen en eerder ingrijpen", aldus de bewindsman. Een nieuwe wet is volgens hem nodig omdat de rechter de inzet van een lokpuber door de politie eerder niet toestond.

Vrijdag werd bekend dat een Amsterdamse man wordt verdacht van het misbruik van ongeveer vierhonderd minderjarigen via de webcam. Opstelten sprak van een 'ernstige kwestie'.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort in het kabinet besproken, waarna de Raad van State zich erover zal buigen.

Israël ontbiedt ambassadeur Nederland om PGGM

Israël heeft de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, vrijdag ontboden over de terugtrekking van investeringen van het Nederlandse pensioenfonds PGGM uit vijf Israëlische banken. PGGM besloot daartoe wegens de banden van de banken met Joodse nederzettingen in de Palestijnse Gebieden.

Israël verwacht dat de Nederlandse regering volledig afstand neemt van het besluit van PGGM om zijn investeringen in de vijf grootste Israëlische banken terug te trekken.

Raphael Schutz, directeur-generaal op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft tegen de Nederlandse ambassadeur in Israël gezegd dat het besluit van PGGM onacceptabel is en op valse gronden werd genomen. Dat meldt het Israëlische ministerie in een verklaring.

Daarnaast verwacht Israël dat Nederland zich, "in de geest van de warme vriendschap tussen de twee landen", nadrukkelijk uitspreekt tegen dit soort stappen, "die de relaties tussen Nederland en Israël alleen maar beschadigen".

Het was de tweede keer in minder dan 2 maanden dat de Nederlandse ambassadeur door Israël ontboden werd. In december werd Veldkamp door Israël op het matje geroepen wegens het besluit van het Nederlandse waterbedrijf Vitens zich terug te trekken uit een samenwerking met Mekorot, het nationale Israëlische waterbedrijf. Vitens brak met Mekorot, omdat het water levert aan Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het ontbieden van een ambassadeur geldt in de diplomatieke wereld als een forse maatregel en een ernstig signaal.

Israël ontbiedt ambassadeur Nederland om PGGM
Israël ontbiedt ambassadeur Nederland om PGGM (Foto: ANP)

'School moet leerling beter onderzoeken op teken'

Basisscholen weten steeds beter hoe ze hun leerlingen kunnen beschermen tegen teken, maar screenen de kinderen nog onvoldoende op tekenbeten. De insecten hebben daardoor meer kans de ziekte van Lyme, een infectieziekte, over te brengen.

Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant onder bijna honderd Brabantse basisscholen. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het Infectieziekten Bulletin van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ongeveer de helft van de scholen screent zijn leerlingen niet binnen een dag nadat ze tijdens een schoolkamp de natuur in zijn getrokken. Dat aandeel is weliswaar hoger dan in 2006 toen een op de vijf scholen dagelijks screende, maar nog altijd niet hoog genoeg, vinden de onderzoekers. Het is belangrijk een teek binnen 24 uur te verwijderen. De kans dat een besmette teek dan de ziekte van Lyme, overbrengt, blijft dan namelijk 'beperkt'.

"Screenen blijft voor alle basisscholen extra belangrijk omdat het aantal teken in het land nog altijd toeneemt", zegt onderzoeker en sociaal verpleegkundige Sandra van Hoeven desgevraagd in een reactie. Scholen moeten daarom vanaf komend voorjaar weer alert zijn, zegt ze.

Scholen die niet screenen, gaven aan dat onder meer niet te doen omdat hun leerlingen zich 'bewust worden van hun eigen lichaam' en niet door hun leraar of begeleider willen worden onderzocht, zo blijkt verder uit het onderzoek.

Op scholen is de afgelopen jaren wel steeds meer aandacht gekomen voor teken, constateert de GGD. Terwijl in 2006 nog maar zes op de tien scholen aangaven kennis te hebben van tekenbeten en de risico's daarvan, zeiden vorig jaar alle scholen hier weet van te hebben. Ook besteedden meer scholen voorafgaand aan een schoolkamp aandacht aan het voorkomen van tekenbeten.

GGD Hart voor Brabant vindt daarom dat tekenpreventie moet worden opgenomen in het jaarlijkse schoolprogramma van basisscholen. De dienst werkt daartoe aan een lespakket.

UEFA steunt winters WK

De Europese voetbalbond is voorstander van een winters WK in Qatar. De discussie hierover laaide deze week weer op. Secretaris-generaal Jérôme Valcke liet namelijk weten dat de FIFA een besluit had genomen.

Achteraf bleek de bestuurder voor zijn beurt te hebben gepraat, want het staat nog niet vast dat het WK van 2022 in de winter wordt gehouden. De UEFA heeft in elk geval laten weten dat het achter een dergelijk plan staat. De 54 lidstaten van de Europese voetbalbond vergaderden in Kroatië met elkaar over de kwestie en kwamen vervolgens tot dit besluit.

Utopia is overleven met warme douche

Utopia, het real life doorgestoken kaartprogramma uit de stal John de Mol, blijkt steeds meer een schertsvertoning. Deelneemster Lindy sprak haar mond voorbij en meldde dat er een boilerkamertje aanwezig is, dat zorgt voor warm water. Eerder al werd gesproken over 'even douchen', nu lijkt dit dus mogelijk te zijn in 'de batterijkamer'.

In deze kamer zonder camera's zouden normaliter zenderwissels en batterijchecks plaatsvinden, maar naast dat hier nu dus ook een douche aanwezig lijkt te zijn zou het heel goed mogelijk zijn dat hier de accuboor, die al anderhalve week gebruikt wordt, wordt opgeladen.

Eerder werd al duidelijk dat er volop regels zijn in dit zogenaamd regelloze programma, dat deelnemers zich ergeren aan het feit dat alles volgens de wensen van de sponsors dient te verlopen en er wel degelijk acteurs in het spel zitten.

Vooralsnog lijkt de gemiddelde kijker de verhaaltjes van SBS en John de Mol voor zoete koek te slikken. De kijkcijfers zijn met ruim 1,2 miljoen kijkers per dag boven Johnny's eigen verwachting en in ons utopiaforum is het gezellig druk.

Van Persie en Rooney afwezig bij Manchester United

Manchester United kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Swansea City niet beschikken over Robin van Persie en Wayne Rooney. Beide spelers zijn nog niet hersteld van hun blessures, zo meldt de Engelse club vrijdag. United verwacht dat Van Persie ook volgende week zondag tegen Chelsea nog niet van de partij is.

De 29-jarige Van Persie raakte begin december geblesseerd aan zijn dijbeen. "Dat gaat nog wel een tijdje duren", zegt trainer David Moyes. "We doen er alles aan om hem zo snel mogelijk terug te krijgen."

Rooney is zelfs op vakantie gestuurd door de regerend Engels kampioen. "Zijn lies is nog niet helemaal hersteld, dus we hebben de fitnesscoach meegestuurd", aldus Moyes. "Het zal Rooney een soort pauze geven." In tegenstelling tot Van Persie moet de Engelsman tegen Chelsea wel weer van de partij zijn.

[HWL] Van Ass: "Slechte start, meer niet"

Bondscoach Paul van Ass toonde zich na afloop van de 5-2 nederlaag tegen Argentinië realistisch: "best was het niet." Maar al te zwaar tilde hij ook weer niet aan het verlies van zijn Oranjemannen. "We begonnen natuurlijk slecht. Een beetje slap allemaal", aldus Van Ass.

"Ik moet even goed kijken waar dat allemaal vandaan komt. Bij die 2-2 dacht ik: oké, nu kunnen we de wedstrijd kantelen. Maar op de een of andere manier lukte dat niet. Het ging achterin ook niet goed moet ik zeggen. Maar ja, dat gebeurt... Wat zij goed deden, was onze snelheid breken. Op één moment na, toen (bij de 2-2, red.) konden we snelheid maken en dan zijn we weg. Ze speelden maar met twee spitsen, die wel hun duels wonnen. Handige jongens."

Van Ass was niet geschrokken van zijn eigen team. "Nee, nee, nee, we staan er best goed op. Het is de start van het toernooi. Je moet de vierde, vijfde en zesde wedstrijd winnen. Daar gaat het hier om. En uiteindelijk wil je winnen, maar ik kijk naar ons hockey, wat we doen en hoe we het doen. Ons positiespel, hoe we de bal rond laten gaan. En dan denk ik: de resultaten komen wel. We hebben een goede voorbereiding gehad, voldoende meters gemaakt. Ik zie dit als een slechte start, meer niet."

Het sprankelende hockey van de Spelen van 2012 lijkt ver te zoeken. Het is er echter nog wel, verzekert Van Ass. "Dat zien jullie deze week nog, daar mag je me aan houden. Ik zie dit als een incident. En de tweede helft was niet zo slecht, he. Behalve dat we instorten na de 2-3. Morgen wordt het een leuke pot tegen Australië."

De bondscoach wist zelfs nog iets positiefs uit de nederlaag te peuren. Met een knipoog: "Hoe vaak is het niet zo dat Oranje het eerste duel wint en de finale verliest? Dus laten we dat een keer omdraaien, dat we de eerste verliezen en de laatste winnen."

[OS 2014] Sven Kramer: Op zoek naar revanche

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Sven Kramer hoopt bij de komende Winterspelen in Sochi op driemaal goud bij het langebaanschaatsen: Op de 5.000, en 10.000 meter en op de ploegenachtervolging. Maar wie is deze Fries die sinds het seizoen 2005/2006 één van de bepalende namen in het langebaanschaatsen is?

Wetenschappers doen oproep tot muggen vangen

Onderzoekers van Wageningen University roepen iedereen op steekmuggen die in de winter actief zijn te vangen en op te sturen voor onderzoek. Ook mensen die geen muggen hebben gezien of geen overlast ervaren, wordt gevraagd dit door te geven. Dat is mogelijk via de nieuwe website muggenradar.nl.

Ook platgeslagen muggen zijn welkom. "Zelfs als een exemplaar enigszins beschadigd is (bijvoorbeeld door uw ferme genadeklap), kunnen wij meestal nog bepalen tot welke soort de steekmug behoort", staat op de website. Verzendinstructies worden bij het melden van de waarneming verstrekt.

Het is de bedoeling dat de mug in een flessendop wordt gestopt. Die moet vervolgens in aluminium- of huishoudfolie worden gewikkeld, die in een envelop naar de onderzoekers kan worden gestuurd.

De onderzoekers verzamelen informatie over het 'tweelingzusje' van de huissteekmug. In tegenstelling tot de huissteekmug, de culex pipiens pipiens, is het zusje ook in de winter actief. De culex pipiens molestus is eerder aangetroffen op ondergrondse plekken, waaronder het Amsterdamse metrostelsel.

De wetenschappers willen achterhalen of en waar deze muggenvariant in Nederland voorkomt, omdat ze virussen over kunnen dragen. Dat is in Nederland overigens nog niet gebeurd. In andere Europese landen als Griekenland, Italië en Hongarije zijn wel al besmettingen met bijvoorbeeld het West-Nijlvirus gemeld.

De onderzoekers voeren de proeven uit in een speciaal beveiligd lab. Daar moet worden vastgesteld of deze muggen daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de overdracht van het West-Nijlvirus. Dat kan hoofdpijn, misselijkheid, koorts en vermoeidheid veroorzaken.

Luiten slaat zeldzame albatross in Durban

Golfer Joost Luiten heeft vrijdag in het Zuid-Afrikaanse Durban een opzienbarende prestatie geleverd. De 28-jarige Bleiswijker sloeg een zogeheten albatross. Op een hole waarvoor vijf slagen staan, kwam Luiten in twee slagen rond.

Het is de eerste albatross van het nog prille golfseizoen. Vorig jaar werd er slechts één geslagen. Eagles, waarbij twee slagen minder nodig zijn dan par, en birdies komen veel vaker voor.

Robert-Jan Derksen maakte als enige Nederlander ooit eerder een albatross op de Europese Tour. Luiten had een goede dag en steeg naar de gedeelde eerste plaats in het klassement.

PSV meldt zich bij Fulham voor Ruiz

PSV hoopt Bryan Ruiz voor de rest van dit seizoen te huren van Fulham. De oud-speler van FC Twente heeft echter meerdere opties. Of PSV veel kans maakt om de Costa Ricaan tijdelijk over te nemen, is niet duidelijk.

Technisch manager Marcel Brands heeft in elk geval aan Voetbal International bevestigd dat de Eindhovense club contact heeft opgenomen met Fulham. Ruiz staat daar sinds 2011 onder contract. Bij de Londense club komt de 28-jarige aanvaller in zijn ogen te weinig aan spelen toe. Ruiz zou een terugkeer in de Eredivisie niet bij voorbaat afwijzen.

Om kans te maken op een plek in de WK-selectie van Costa Rica moet hij immers meer speelminuten gaan maken. Eerder deze maand deden Anderlecht en AA Gent ook al een poging om Ruiz aan hun team toe te voegen. Het Spaanse AS meldde echter dat de speler donderdag naar Sevilla zou vliegen voor een medische keuring bij Real Betis.

Bryan Ruiz speelde tussen 2006 en 2009 ook al in België. Hij maakte toen veel indruk bij AA Gent, dat hem voor vijf miljoen euro verkocht aan FC Twente. De Tukkers ontvingen op hun beurt twaalf miljoen euro toen de linkspoot naar Fulham vertrok.

Rutte en koning naar Olympische Spelen

Premier Mark Rutte (VVD) is aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen in Sochi. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) zullen de Spelen bezoeken. Rutte is bovendien aanwezig bij de Olympische vijf kilometer schaatsen, zei hij vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie van het jaar.

Willem-Alexander gaat naar Sochi in zijn hoedanigheid als erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Het programma van Schippers is nog niet bekend. De bewindsvrouw gaat niet naar de opening, maar zal een aantal dagen in Sochi zijn en verschillende programmaonderdelen bezoeken.

Het besluit om al dan niet naar Rusland af te reizen, is omstreden. Eerder lieten de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Franse president François Hollande weten dat zij niet afreizen naar Sochi.

Het kabinet ziet niets in een boycot, zei Rutte. Het is beter om de dialoog aan te gaan. Nederland heeft herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en zal dat blijven doen. Bovendien is een Franse president nog nooit afgereisd naar de Winterspelen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is in het verleden evenmin bij de Olympische Spelen geweest, zei hij. Rutte wees erop dat veel andere EU-landen ook hun premier afvaardigen.

In Nederland is het gebruikelijk dat de premier wel afreist. Rutte wees erop dat er in de eerste plaats Olympische Spelen plaatsvinden. "Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als een man achter onze sporters staan", zei de premier. "Hoe kan je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan."

Rutte liet weten dat hij 'geen enkel' moment heeft overwogen om niet te gaan. Niettemin zal hij de mensenrechten aankaarten. "Als ik politici tegenkom, ga ik mijn mond niet houden." Afgelopen jaar heeft de premier dat ook al uitgebreid besproken met de Russische president Vladimir Poetin, zei hij. Rutte zei verder te hopen dat Nederland veel medailles haalt.

Somaliërs de cel in voor geweld tegen mariniers

Vier Somalische mannen zijn vrijdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde het viertal voor geweld tegen Nederlandse mariniers die deel uitmaakten van de bemanning van het marineschip de Hr.Ms. Rotterdam. Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist.

Justitie wilde dat de vier veroordeeld zouden worden voor poging tot moord en zeeroof. De rechtbank ging daar niet in mee, omdat niet vastgesteld kon worden of de mannen hebben meegedaan aan de zeeroof en de mariniers wilden doden. Wel staat volgens de rechtbank vast dat de Somaliërs geweld gebruikten tegen de Nederlanders.

Het schip nam deel aan de internationale antipiraterijmissie en patrouilleerde daarvoor in oktober 2012 in de buurt van Somalische wateren. Toen een aantal mariniers poolshoogte nam bij een Iraans schip dat voor de Somalische kust voor anker lag, werden zij vanaf het schip beschoten.

De Nederlanders openden hierop ook het vuur. Door de schotenwisseling vloog het Iraanse schip in brand en ging het verloren. De vier Somalische mannen werden met de overlevende bemanningsleden door de mariniers uit zee gevist en naar Nederland overgebracht.

Kinderbijslag ouders in Marokko niet omlaag

De regering mag de kinderbijslag van ouders die in Marokko wonen niet verlagen. Ook ouders in Nederland met kinderen in het buitenland mogen niet worden gekort op de kinderbijslag. Bij ouders die met hun kinderen in Turkije wonen mag dat wel, heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Omdat Nederland specifieke afspraken met Marokko heeft gemaakt mag de bijslag voor ouders in dat land niet worden verlaagd. Met Turkije zijn dergelijke afspraken niet gemaakt.

Diverse ouders hadden een zaak aangespannen tegen de verlaging die voortvloeit uit het zogenoemde woonlandbeginsel, dat in juli 2012 van kracht werd. Dat houdt in dat de kinderbijslag van in het buitenland wonende ouders of kinderen wordt aangepast aan het niveau van de kosten van het lokale levensonderhoud.

Ouders met kinderen in het buitenland die kinderbijslag willen krijgen, moeten maandelijks een minimumbedrag besteden aan hun kinderen. Omdat die onderhoudsbijdrage niet ook is verlaagd, vindt de rechtbank de verlaging van de bijslag voor die ouders niet gerechtvaardigd.

Timmermans vindt band met Israël in orde

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt niet dat de band tussen Nederland en Israël is beschadigd, nu de ambassadeur in Israël voor de tweede keer in korte tijd op het matje is geroepen. "Dat lijkt me erg zwaar aangezet. Ik vind van niet", zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad.

De ambassadeur werd vrijdag ontboden vanwege het besluit van pensioenfonds PGGM zich terug te trekken uit vijf Israëlische banken die investeren in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Israël wil dat Nederland duidelijk stelling neemt tegen deze stap.

Timmermans is echter niet van plan om hieraan gehoor te geven. "We leven hier niet in een staatsgeleide economie. Als bedrijven beslissingen nemen en dat doen op eigen gronden en eigen motiveringen, dan is het niet op de weg van de overheid om zich daarmee te bemoeien", zei hij.

De bewindsman heeft Israël bovendien al 'op zijn wenken' bediend, door te zeggen dat Nederland tegen een boycot van het land is en tegen sancties. De band met het land blijft wat Timmermans betreft verder goed. "Ik heb niet het gevoel dat dit de betrekkingen nou zo belast." Bovendien liggen dergelijke kwesties nu eenmaal 'heel gevoelig' in Israël.

Nederlandse toerist komt om bij ongeluk op Curaçao

Een 44-jarige Nederlandse man is dinsdag op Curaçao omgekomen bij een frontale botsing op de weg naar Westpunt, even buiten Willemstad. De man was met zijn vrouw en zijn 6-jarig zoontje op vakantie. Die raakten beiden ernstig gewond bij het ongeluk.

De botsing vond plaats toen een 33-jarige bestuurder van een auto probeerde een file in te halen. Ter hoogte van een afslag naar de haven van Piscadera botste hij op de huurauto van de drie Nederlanders.

De chauffeur die het ongeluk vermoedelijk veroorzaakte is een 33-jarige Haïtiaan die op Curaçao woont. Hij raakte lichtgewond en is voor medische behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. De man is daarna aangehouden door de politie op verdenking van dood door schuld.

De identiteit van het dodelijke slachtoffer wordt vrijgegeven, zodra zijn familie is ingelicht. De man is de eerste verkeersdode op Curaçao in 2014. Vorig jaar kwamen er op het eiland vijftien mensen in het verkeer om het leven, onder wie twee personen uit Nederland.

Kloosterleven lijkt Weeber loodzwaar

Egbert-Jan Weeber moet er niet aan denken werkelijk als monnik te moeten leven. In de dit najaar te verschijnen film Wonderbroeders speelt hij één van de vijf monniken die willen voorkomen dat hun klooster wordt omgebouwd tot wellness center, maar daarvoor een wonder nodig hebben. "Als je eenmaal alles hebt gedaan wat God verboden heeft, lijkt het me loodzwaar", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik kan me ook voorstellen dat het op zich best te doen is als je niet beter weet", gaat de 32-jarige Weeber verder. "Als je op je zestiende je eerste habijt aantrekt en nog nooit hebt gedronken en nog maagd bent, weet je niet beter."

De acteur heeft er dan ook bewust voor gekozen niet al te veel als monnik te leven voordat hij de rol ging spelen. "Ik heb even nagedacht celibatair te leven, maar daar ben ik snel van afgestapt", lacht hij. "We hebben ons wel heel erg verdiept in kloosterbier. We logeerden vlak bij de brouwerij van Leffe. Dat was heel leerzaam."

Het scenario van Wonderbroeders is van de hand van Martin van Waardenberg, die ook één van de monniken speelt. De andere rollen worden vertolkt door Thomas Acda, Kees Hulst en Ton Kas. De film, met ook Noortje Herlaar, verschijnt naar verwachting in september.


Kloosterleven lijkt Egbert Jan Weeber loodzwaar (Foto: Novum)

Vader en zoon opgepakt voor drugsoverval België

De politie heeft dinsdag een 57-jarige man uit Voorburg aangehouden voor de gewelddadige overval op een drugstransport in België. Ook zijn 36-jarige zoon werd in de boeien geslagen. Hij zou hebben gefungeerd als de rechterhand van zijn vader. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De vader zou de opdrachtgever van de overval in januari vorig jaar zijn geweest. Een nietsvermoedende Belgische vrachtwagenchauffeur werd toen in de buurt van Genk klemgereden door mannen die het voorzien hadden op een partij cocaïne.

De drugs zaten in twee containers met artisjokken uit Peru die de trucker in de haven van Antwerpen had opgepikt. Bij de overval werd geschoten met kalasjnikovs. De chauffeur bleef ongedeerd.

Dinsdag werden de woningen van de vader en zoon doorzocht. Daarbij werd beslag gelegd op drie vuurwapens, munitie en sieraden. In de schuur van de vader vond de politie verder negentien kilo apaan. Apaan is de belangrijkste grondstof voor de synthetische drug amfetamine.

Politiepistolen gecontroleerd op ontbrekend onderdeel

Agenten die het nieuwe politiepistool gebruiken, moeten hun dienstwapen laten controleren. Mogelijk ontbreekt in de Walther P99Q-NL een onderdeel: de trekkerstangopvangnok. In totaal gaat het om 19.200 wapens. Dat meldt de politie.

Het onderdeel zorgt er mede voor dat het wapen niet afgaat als het valt. De kans dat dat gebeurt is volgens de politie overigens 'zeer klein'. Daarvoor is precies de juiste valhoek, ondergrond en hoogte nodig.

In december constateerde een wapeninspecteur van de politie tijdens een steekproef in de wapenfabriek in Duitsland dat de trekkerstangopvangnok bij een wapen ontbrak.

Inmiddels zijn 5889 wapens gecontroleerd, die allemaal naar behoren bleken te functioneren. Vanaf dinsdag worden de overige 13.311 wapens gecheckt. De controle neemt volgens de politie slechts een paar minuten in beslag, zodat de wapens niet hoeven te worden teruggehaald.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft met verbazing gereageerd op de controleactie. De bond laat weten dat 'de werkgever indringende vragen kan verwachten' over de kwestie. De veiligheid van onze collega's is mogelijk in het geding, stelt de NPB. "We willen de zaak niet groter maken dan hij is, maar deze kwestie vraagt wel om een grondige evaluatie."

De Walther P99Q-NL is in gebruik sinds 1 juli.

Rutjes volgt Van As op als technische man NAC

Graeme Rutjes wordt de nieuwe technisch directeur van NAC Breda. De 53-jarige oud-voetballer heeft in hoofdlijnen een akkoord bereikt om op 1 februari in dienst te treden, meldt de Bredase club vrijdag. Rutjes tekent een contract voor twee jaar en vijf maanden, met de optie voor nog een jaar. Hij volgt de donderdag opgestapte Jeffrey van As op.

Rutjes komt over van Feyenoord, waar hij commissaris was. De geboren Australiër beheerde de portefeuille technische zaken en fungeerde als klankbord voor technisch directeur Martin van Geel. Bij NAC wordt Rutjes samen met trainer Nebojsa Gudelj en Marino Pusic verantwoordelijk voor het technische beleid.

Van As stapte donderdag in 'goed overleg' op. De Leidenaar had een aflopende verbintenis. Er gingen al enige tijd geruchten dat Van As op de schopstoel zat. De manier waarop hij naar buiten trad zou niet goed vallen bij de aandeelhouders.

Rutjes begon zijn carrière bij Excelsior en verkaste in 1985 naar KV Mechelen. Met de Belgische club veroverde hij in 1988 ten koste van Ajax de Europa Cup II. Rutjes sloot zijn carrière af bij Anderlecht, waarmee hij vier keer landskampioen werd. De voormalig verdediger kwam dertien keer voor het Nederlands elftal uit en maakte in 1990 het WK in Italië mee.

Liverpool moet verdediger Agger maand missen

Liverpool moet het vier weken stellen zonder Daniel Agger. De Deense verdediger is niet inzetbaar vanwege een kuitblessure. Dat vertelde coach Brendan Rodgers vrijdag op een persconferentie. Agger liep de kwetsuur zondag op in het FA Cup-duel tegen Oldham Athletic.

Agger speelde dit seizoen in elf van de twintig competitiewedstrijden mee bij de huidige nummer vier van Engeland. Tegenover het wegvallen van Agger staat de terugkeer van Mamadou Sakho. De Franse verdediger herstelt sneller dan verwacht van een hamstringblessure en zou zondag tegen Stoke City alweer kunnen spelen. Datzelfde geldt voor Daniel Sturridge die de training hervat heeft na een enkelkwetsuur.

King Dedede in Zelda in Super Smash Bros.

De eindbazen onder de koning, Koning Dedede, zal speelbaar zijn in de Nintendo 3DS versie van Super Smash Bros. De overgrote pinguïn met zijn gigantische hamer was niet bereikbaar voor commentaar, maar hij zal vast een zucht van opluchting slaan.

Ook zal prinsesje Zelda niet ontbreken. Met deze twee toevoegingen is het rooster nu als volgt: Mario, Luigi, Link, Samus, Kirby, Fox, Pikachu, Bowser, Donkey Kong, Pit, Olimar, Toon Link, Sonic, Marth, Princess Zelda, King Dedede, Animal Crossings 'Villager,' de Wii Fit Trainer (mannelijk en vrouwelijk), Mega Man en natuurlijk Rosalina & Luma.

Pippi Langkous-actrice vervolgd voor drankrijden

Pippi Langkous-actrice Tami Erin verdwijnt mogelijk achter de tralies. Erin is onder meer aangeklaagd voor doorrijden na een ongeval en rijden onder invloed nadat ze vorige maand werd opgepakt in Los Angeles.

Als ze schuldig wordt bevonden, kan de 39-jarige Erin maximaal anderhalf jaar in de cel belanden, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De actrice, die in 1988 de hoofdrol speelde in de film The New Adventures of Pippi Longstocking, reed in december drie auto's aan en sloeg vervolgens op de vlucht. Toen de politie haar werd aanhield, bleek dat ze te veel had gedronken.

Van Raaij verbaasd door stadionplannen PSV

Harry van Raaij betwijfelt of PSV gebaat is bij een uitbreiding van zijn stadion. De club wil de capaciteit opschroeven naar 50.000 plaatsen.

"Ik was verbaasd door het bericht, vooral in deze tijd. Een paar jaar geleden zat PSV nog in financiële problemen. Dan is dit nu ineens een groots plan. Ik vraag me af of de investering rendabel is. Dus is het moeilijk er een oordeel over te vellen", reageert oud-voorzitter Van Raaij tegen Voetbal International.

"In mijn tijd bleek uit onderzoeken dat de huidige capaciteit voldoende was. Ik weet natuurlijk niet of dat nu anders is. Anderzijds is het voor de supporters wel mooi. Als je ambities hebt, is een uitbreiding wel goed. Mits je de Champions League haalt."

Willy van der Kuijlen ziet het plan van PSV echter wel zitten. "Dit stadion is misschien niet meer van deze tijd. Feyenoord zit met dat zelfde probleem", aldus Mister PSV. "Ik weet alleen niet hoe het allemaal precies zit. Of het nu vaak is uitverkocht bijvoorbeeld. Ik vraag me ook af wanneer het klaar zal zijn. Misschien ben ik er dan al niet meer."

Ook oud-speler René van de Kerkhof is positief. "Het is prachtig als PSV een stadion krijgt dat gelijkwaardig is aan dat van Ajax of Feyenoord. PSV heeft een stadion nodig dat past bij een club die één keer in de drie jaar kampioen moet worden. Bovendien kan er extra geld verdiend worden aan de toeschouwers, mocht alles haalbaar blijken."

Nederlandse videodienst Ximon moet stoppen

Het doek is gevallen voor de Nederlandse videodienst Ximon. Vanwege geldgebrek ziet de dienst zich genoodzaakt om eind deze maand te stoppen, zo maakte de Nederlandse Netflix-concurrent vrijdag bekend. De videodienst bood vooral oude Nederlandse films en series en internationale arthousefilms aan.

De markt voor 'video on demand' groeide niet snel genoeg in Nederland, schrijft de dienst in een verklaring. Ximon slaagde er niet in een investeerder of partner te vinden. "Tot voor kort was er zicht op een afspraak met een dergelijke partij. Deze week bleek echter definitief dat er geen extra financiering voor Ximon komt."

Ximon behoorde in Nederland samen met Netflix en Videoland tot de enige aanbieders van abonnementen op onbeperkt online kijken naar films en series. De dienst rekende daarvoor tien euro per maand. Gebruikers konden ook per film of programma betalen. Ximon was beschikbaar via computers, tablets, smart-tv's en de PlayStation 3 en 4 van Sony.

Ximon startte in april 2011 en heeft inmiddels 143.000 geregistreerde gebruikers. In totaal waren 4300 titels beschikbaar. De videodienst was een initiatief van Filmproducenten Nederland, de belangenvereniging van filmproducenten, het EYE Film Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Arbeloa: "Xabi Alonso is onmisbaar"

Xabi Alonso verlengde deze week zijn contract bij Real Madrid. Teamgenoot Alvaro Arbeloa is blij dat zijn landgenoot nog twee jaar blijft.

Alonso werd gelinkt aan andere clubs, omdat zijn contract na dit seizoen afliep. Deze week tekende hij echter bij. "Het zou erg jammer zijn geweest als hij was vertrokken. Er is niemand op deze wereld die Xabi Alonso zou kunnen vervangen", zegt Arbeloa op de officiële website van de Madrilenen.

Real nam Xabi Alonso in augustus 2009 voor dertig miljoen pond over van Liverpool. De 32-jarige Spanjaard werd meteen basisspeler en hij speelde inmiddels meer dan tweehonderd officiële wedstrijden voor de Koninklijke. Dit seizoen staat de teller wegens blessures pas op acht optredens in de Primera Division.

Bij zijn contractverlenging liet Alonso weten dat hij met Real Madrid het winnen van de Champions League als voornaamste doelstelling heeft. De routinier won de prestigieuze prijs al eens met Liverpool, na een zinderende finale tegen AC Milan in 2005.

Volgende maand speelt Real in de achtste finales van het miljoenenbal tegen Schalke 04. De Spaanse grootmacht werd vorig seizoen in de halve finales uitgeschakeld door een andere Duitse club, Borussia Dortmund.

Onderzoek naar dividendbeleid KLM

De Ondernemingskamer in Amsterdam gaat onderzoeken of KLM bij beslissingen over winstuitkeringen wel genoeg rekening houdt met kleinere aandeelhouders. Die klagen dat de luchtvaartmaatschappij zich al jaren zonder duidelijke reden laat leiden door de dividenden van grootaandeelhouder Air-France-KLM. Dat meldt de Ondernemingskamer vrijdag.

Een onderzoeksverzoek van een aantal minderheidsaandeelhouders hierover werd donderdag toegewezen. Volgens de Ondernemingskamer moet 'ernstig worden betwijfeld of KLM bij de besluitvorming omtrent de winstreserveringen de vereiste zorgvuldigheid jegens haar minderheidsaandeelhouders in acht heeft genomen'.

De minderheidsaandeelhouders vinden dat er meer duidelijkheid komt over de criteria die KLM hanteert bij het bepalen van het dividend. Het onderzoek gaat over de periodes 2004-2008 en 2010-2011. KLM en Air France fuseerden in 2003.

Rusland schroeft visumprijzen flink op

De prijzen voor een visum voor Rusland liggen vanaf maandag bijna twee keer zo hoog. Kost een visum nu nog 35 euro, vanaf volgende week telt de aanvrager 65 euro neer voor het reisdocument. De Russische ambassade besteedt de visumaanvragen voortaan uit aan een commercieel bureau, Visa Handling Service.

Doordat het consulaat zelf nog maar één uur per dag aanvragen in behandeling neemt, neemt de levertijd van een visum toe van vijf naar zes dagen. Volgens Toon Vogels, directeur van de Visumdienst in Breda, is de beslissing niet per se een verslechtering. "Je hebt nu te maken met een commercieel bureau in plaats van met ambtenaren. Ik denk dat de visumlevering daardoor transparanter wordt", aldus Vogels.

Bovendien voorkomt het volgens hem dat mensen voor niets naar het consulaat komen, doordat de tijd om is en het loket voor hun neus wordt dichtgedaan. Vogels wijst erop dat India en China al jaren op deze manier werken. "De nieuwe prijs van het Russische visum is niet eens zo heel erg hoog. Voor een Indiaas of Chinees visum ben je al gauw 70 tot 75 euro kwijt."

De prijsverhoging voor de Russische visa heeft volgens Vogels niets te maken met de naderende Olympische Spelen in Sochi. "Dit plan was er al een aantal jaren. In België is het vorig jaar ingevoerd en daar werkt het goed. We moeten afwachten hoe het hier gaat lopen."

[HWL] Hockeymannen stellen teleur tegen Argentinië

Nederland is de finaleronde van de Hockey World League in India slecht begonnen. Tegen Argentinië speelde de ploeg van bondscoach Paul van Ass allerminst overtuigend en kreeg terecht met 2-5 klop.

Argentinië begon uitermate voortvarend aan het duel. Binnen de minuut mochten de Zuid-Amerikanen aanleggen voor een strafcorner. Gonzalo Peillat schoot het buitenkansje laag door de benen van Jaap Stockmann binnen. Het bleek het startschot voor een doelpuntrijke eerste tien minuten. Binnen drie minuten stond het gelijk via Mink van der Weerden, maar een schitterende tip-in van Facundo Callioni honderdtachtig seconden later betekende de 1-2.

Hierna ging de storm wat liggen. Nederland probeerde wel aan te zetten, maar tot kansen leidde dat niet. Sterker, de keren dat Argentinië eruit kwam was de ploeg van coach Carlos Retegui dreigender. Stockmann moest enkele keren adequaat handelen om een treffer te voorkomen.

Ook na rust viel er weinig te genieten, totdat Rogier Hofman het op zijn heupen kreeg en de bal meegaf aan Seve van Ass. Van Ass, met bitje, passeerde de keeper en schoot knap binnen met zijn backhand: 2-2. De goal leek Oranje vertrouwen te geven, maar vijf minuten na de gelijkmaker stond de 2-3 alweer op het scorebord. Pedro Ibarra schoot een corner laag in de rechterhoek.

Tien minuten voor tijd werd het zelfs 2-4. Guido Barreiros schoot de nummer elf van de wereldranglijst, het laagstgeplaatste land in India, in veilige haven. Drie minuten tijd vergrootte Juan Ignacio Gilardi de Hollandse malaise, door vanaf de stip raak te schieten: 2-5. Zaterdag om 11.30 uur (Nederlandse tijd) mag Oranje tegen Australië proberen de nare smaak weg te spoelen.

Tennisster Pironkova pakt eerste titel in Sydney

De Bulgaarse tennisster Tsvetana Pironkova heeft vrijdag in Sydney haar eerste WTA-toernooi gewonnen. De qualifier zette haar verrassende zegereeks in de Australische stad voort in de finale, waar ze Angelique Kerber (5) uit Duitsland met tweemaal 6-4 versloeg. Pironkova is de nummer 107 van de wereld, Kerber staat negende.

In Hobart hield Klara Zakopalova thuisfavoriete Samantha Stosur (1) uit de finale. De als zevende geplaatste Tsjechische was in de halve finale met 6-3 en 6-2 de betere. In de eindstrijd treft ze qualifier Garbine Muguruza. Die was in een Spaans onderonsje Estrella Cabeza Candela de baas: 6-0 en 6-1.

'Justin Bieber bekogelt buurman met eieren'

Justin Bieber heeft zijn buurman en diens huis onder vuur genomen met eieren. Dat beweert althans de buur van de 19-jarige zanger. Bieber zou donderdagavond de voordeur van zijn buurman hebben bekogeld. De man zelf werd het doelwit toen hij daar iets van zei.

De buurman kwam poolshoogte nemen op het balkon toen hij gebonk hoorde. Op dat moment zag hij Bieber eieren werpen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De twee begonnen te bekvechten terwijl de zanger ook wat eieren naar het hoofd slingerde van zijn buurman, die daarop de politie inschakelde.

De politie laat weten een rapport te hebben opgemaakt van het incident in de plaats Calabasas in Californië. Of Bieber is gehoord is niet bekend. Hij had het al vaker aan de stok met zijn buurman.

Ex-vrouw Dutroux niet welkom in Toscaanse gemeente

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, is niet welkom in het Italiaanse Bagno a Ripoli. Martin wilde zich bij de christelijke gemeenschap Cristo è la Risposta in die Toscaanse gemeente voegen, maar het gemeentebestuur zit volgens Belgische media niet op haar te wachten.

De ex-vrouw van kindermoordenaar Dutroux, nog altijd staatsvijand nummer één in België, had toestemming van de rechtbank gekregen om naar Italië te reizen. Martin is, na zestien jaar in de cel, inmiddels anderhalf jaar op vrije voeten. Ze verblijft sinds haar vrijlating in het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen.

Martin werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de dood van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne. Haar ex-man zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Costa Concordia in juni weggesleept

Het wrak van het cruiseschip Costa Concordia wordt in juni bij het Italiaanse eiland Giglio weggesleept om later dit jaar elders te worden gesloopt. Dat hebben de Italiaanse minister van milieu Andrea Orlando en het bergingsteam vrijdag op een persconferentie in Rome meegedeeld, meldt Sky News.

De Costa Concordia verging twee jaar geleden nadat het schip bij Giglio op de rotsen was gelopen. Bergers wisten het onder water op zijn kant liggende schip in september overeind te takelen. Het wordt met ruim duizend betonnen palen en zes onderwaterplatforms overeind gehouden.

Franco Procellacchia, verantwoordelijk voor het verwijderen van het wrak, verklaarde dat het schip 'veilig en stabiel' is. Vanaf half april zal een begin worden gemaakt met het aanbrengen van systemen en uitrusting om het gevaarte drijvend te maken en weg te slepen.

"Het is een erg gecompliceerde operatie. Als zich geen onverwachte gebeurtenissen voordoen zal de hele operatie eind juni, misschien half juli voltooid zijn", zei Procellacchia volgens Sky News.

Bij het ongeluk met de Costa Concordia kwamen 32 van de ruim vierduizend opvarenden om het leven. De kapitein van het schip, Francesco Schettino, staat momenteel terecht op verdenking van dood door schuld, veroorzaken van een scheepsongeval en het verlaten van zijn schip terwijl er nog mensen aan boord waren.

Vierhonderd minderjarigen misbruikt via webcam

Een 40-jarige Amsterdammer wordt verdacht van het misbruiken van honderden minderjarigen via de webcam. Op zijn computer is beeldmateriaal gevonden van ongeveer vierhonderd kinderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De man heeft geen fysiek contact met slachtoffers gehad.

De verdachte wordt ervan verdacht minderjarigen via de webcam tot seksuele handelingen te hebben bewogen door zich voor te doen als meisje. Hij zit sinds juli vast maar justitie heeft tot nu toe geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. De man moest vrijdag voor de rechter verschijnen in een zogenoemde pro-formazitting.

In de zaak zijn inmiddels 56 minderjarige slachtoffers geïdentificeerd. Het grootste deel is tussen de 12 en 14 jaar. Vijf slachtoffers hebben aangifte gedaan. De geïdentificeerden wonen verspreid over het land. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers uit Amsterdam.

Het onderzoek strekt zich uit tot over de grens. Justitie heeft rechtshulpverzoeken gedaan aan België, Spanje en de Verenigde Staten in een poging informatie van providers te krijgen.

Amanda Bynes gaat vrijuit in waterpijp-zaak

Amanda Bynes wordt niet gestraft naar aanleiding van haar arrestatie vorig jaar mei. De 27-jarige actrice werd in de boeien geslagen nadat buren hadden gemeld dat ze een joint stond te roken in haar appartementencomplex. Volgens agenten roken ze in haar woning een marihuanageur en gooide Bynes een waterpijp uit het raam. Omdat de waterpijp pas dagen later werd gevonden kan niet worden bewezen dat die van de actrice is geweest.

Bynes werd vervolgd wegens marihuanabezit, knoeien met bewijsmateriaal en roekeloos gedrag. Als ze voortaan van drugs afblijft en haar therapie afrondt wordt de zaak echter van tafel geveegd, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De actrice, die bekend is van films als What a Girl Wants en Hairspray, werd in het najaar opgenomen in een kliniek wegens psychische problemen.

Snowboardster Dekker naar Sochi

Snowboardster Michelle Dekker heeft zich vrijdag in het Oostenrijkse Bad Gastein geplaatst op de parallelslalom voor de Olympische Spelen in Sochi. Bij de wereldbekerwedstrijd werd de zeventienjarige Zoetermeerse in de voorronde vijfde. Daarmee is ze voor de tweede keer dit seizoen zeker van een plek bij de top zestien in een wereldbekerwedstrijd. Dat was de kwalificatie-eis van NOC*NSF. 

De slalomspecialiste werd half december in het Italiaanse Carezza al vijftiende. Dekker was vrijdagmorgen dolblij met haar prestatie. "Voor het seizoen begon heb ik helemaal niet aan de Spelen in Sochi gedacht. Totaal niet eigenlijk. Nerveus was ik niet echt. Na mijn tweede kwalificatierun kon ik direct zien hoeveel ik op dat moment stond. Toen wist ik het wel."

De Nederlandse Ski Vereniging moet Dekker nog officieel voordragen voor uitzending naar Sochi. Het onderdeel slalom staat voor de snowboarders voor het eerst op het olympische programma. Nicolien Sauerbreij kwalificeerde zich niet voor de finaleronde in Bad Gastein. Zij kwam in de kwalificaties niet verder dan de 26ste plaats. 

Naast Dekker (slalom) en Sauerbreij (slalom/reuzenslalom) gaan ook de snowboarders Dimi de Jong (halfpipe), Dolf van der Wal (halfpipe), Bell Berghuis (cross) en Cheryl Maas (slopestyle) naar Sochi. 

Gezochte zedenverdachte opgepakt in Amsterdam

De 27-jarige man die werd gezocht voor betrokkenheid bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven in Amsterdam is opgepakt. Hij hield zich schuil in een woning in de hoofdstad, laat de politie vrijdag weten.

De man werd eind december op de nationale opsporingslijst gezet. Ook zijn foto werd vrijgegeven. Daarnaast deed de politie in opsporingsprogramma's Opsporing Verzocht en Bureau 020 een oproep om naar hem uit te kijken. Dat leverde in totaal twintig tips op.

Voor welke feiten de man precies verantwoordelijk wordt gehouden is niet bekendgemaakt.

PostNL opent ophaalpunten bij bouwmarkten

Wie een pakket heeft besteld dat wordt geleverd door PostNL, kan zijn bestelling sinds deze week ook ophalen bij alle bouwmarkten van Gamma en Karwei. De driehonderd nieuwe pakketpunten kunnen eveneens worden gebruikt voor het retour zenden van een pakje, zo maakte het postbedrijf vrijdag bekend.

De nieuwe servicepunten van PostNL komen naast de pakweg 2600 bestaande postkantoren. Bij de ophaalpunten in de bouwmarkt is het ook mogelijk om pakketten tot tien kilogram te versturen. PostNL speelt hiermee naar eigen zeggen in op de 'groeiende behoefte' van veel consumenten om bestellingen niet thuis te laten bezorgen.

De pakketpunten verschillen licht van de 'reguliere' postkantoren, waar het aanbod iets meer gericht is op post. Toch is het bij de Gamma-punten ook gewoon mogelijk om postzegels te kopen, aldus een woordvoerder van PostNL.

Luchtaanval Kenia op kamp Al-Shabab

De luchtmacht van Kenia heeft een luchtaanval uitgevoerd op een kamp van islamitische extremisten in Somalië. Volgens het Keniaanse leger zijn daarbij dertig militanten gedood, onder wie enkele commandanten van Al-Shabab, meldt de BBC vrijdag.

De luchtaanval vond plaats in Garbarahey, aan de grens met Kenia en Ethiopië. Lokale media maken melding van tien doden en bewoners zeggen dat de verwoestingen groot zijn, aldus de BBC.

Kenia heeft duizenden militairen in Somalië. Ze helpen de door de Verenigde Naties gesteunde regering in dat land in de strijd tegen Al-Shabab, dat verbonden is met Al-Qaida. Om die reden zegt Al-Shabab vorig jaar de terreuraanval op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi te hebben uitgevoerd, waarbij 67 mensen om het leven kwamen.

De Keniaanse krijgsmacht heeft de namen van de omgekomen commandanten niet bekendgemaakt. Legerwoordvoerder Emmanuel Chirchir laat op zijn eigen Twitter-account weten dat Al-Shabab-leider Ahmed Godane net aan de aanval wist te ontkomen. Al-Shabab heeft nog niet op de aanval gereageerd.

Zwemmer Verlinden heeft hartritmestoornissen

Bij Joeri Verlinden zijn tijdens een reguliere sportkeuring hartritmestoornissen ontdekt. Omdat er verdere onderzoeken nodig zijn stopt hij per direct tijdelijk met trainen. De vlinderslagspecialist gaat ook niet mee op trainingskamp met de nationale zwemploeg in Thailand, wat morgen begint en duurt tot en met 1 februari. De onderzoeken zullen de komende maanden plaatsvinden.

Hij was net weer in training sinds hij herstelde van een schouderblessure en een polsoperatie en het is dus ook een tegenvaller voor Verlinden: "Dit is een ongelooflijke domper na een ontzettend teleurstellend 2013 vol blessureleed. De laatste weken zagen er enorm goed uit om volgende maand mijn rentree in de zwemsport te maken. De komende maanden zal ik testen en onderzoeken ondergaan om te zien hoe het verder gaat lopen."

De technische staf en de KNZB leeft met Verlinden mee. "Het is een verschrikkelijke tegenvaller voor Joeri, die net geweldig werkte aan zijn comeback. Wij zullen hem alle steun geven die nodig is", aldus technisch directeur Joop Alberda.

Israël plant nieuwe woningen in nederzettingen

Israël heeft vrijdag plannen bekendgemaakt voor de bouw van 1400 woningen in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem, gebieden die de Palestijnen willen voor een eigen staat.

Van de woningen moeten er achthonderd verrijzen op de Westoever en zeshonderd in Jeruzalem, zegt het Israëlische ministerie van huisvesting.

Israël veroverde de gebieden in de oorlog van 1967 op Jordanië. De Palestijnen willen ze terug en hebben lang geweigerd om met Israël te onderhandelen zolang Israël doorging met bebouwen.

Onder zware Amerikaanse druk hebben de Palestijnen er afgelopen zomer mee ingestemd het vredesoverleg te hervatten. In ruil daarvoor ging Israël er mee akkoord Palestijnse gevangenen vrij te laten die veroordeeld waren voor aanslagen waarbij Israëliërs zijn omgekomen.

Lijsttrekker wil Krol op Europese 50Plus-lijst

Oud-fractieleider van 50Plus Henk Krol moet lijstduwer worden van de ouderenpartij bij de aankomende Europese verkiezingen. Dat wil lijsttrekker Toine Manders, meldt Omroep Brabant vrijdag.

Manders ziet Krol als de 'ideale lijstduwer', aldus de omroep. Krol zou nog geen besluit hebben genomen; hij heeft daarvoor nog de tijd tot 15 januari. Manders was vrijdag niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Krol trad in oktober terug als fractieleider van zijn partij in de Tweede Kamer, nadat de Volkskrant had bericht dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. Een maand later kondigde hij al weer aan dat hij een politieke terugkeer wel ziet zitten, bijvoorbeeld als lijstduwer.

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden in Nederland plaats op donderdag 22 mei.

India verandert wetgeving voor autosportevenementen

In India is een grote stap vooruit gezet om de Formule 1-race na 2014 weer terug te kunnen halen. De race op Buddh International Circuit ontbreekt dit seizoen op de kalander en velen denken dat dit komt door de lastige wetgeving in het land. De teams moesten hoge invoerrechten betalen voor het materiaal en de F1-auto's, daarbij duurde het ook nog lang voordat alles langs de douane was.

Sinds vandaag is dit verleden tijd. India heeft de wetgeving versoepeld voor autosportevenementen. Racemateriaal valt niet meer onder normale vracht, zolang het maar binnen dertig dagen het land weer uit is. Hiermee hoopt India de Grand Prix weer in 2015 te mogen organiseren.

"Dit lijkt een positieve ontwikkeling voor autoracen in India, maar we kunnen hier pas uitgebreid op ingaan na nadere bestudering van het wetsvoorstel", aldus Sameer Gaur, eigenaar van Yaypee en promoter van de Formule 1-race in India.
De baas van de Indiase motorsportbond Vick Chandhok is blij: "Ik verwelkom deze beslissing om de wetgeving met betrekking tot het invoeren van de auto's en motoren voor race-evenementen aan te passen."

Buddh International Circuit, IndiaBuddh International Circuit, India (Foto: Pro Shots)

Peutertrapper Amersfoort opgepakt

De 30-jarige pisvlek uit Amersfoort, die op laffe wijze een 3-jarige peuter in het gezicht schopte, is donderdag aangehouden. De mishandeling gebeurde dinsdagochtend toen het kind met zijn moeder op straat liep en de verdachte passeerde. De kotsmongool, die volgens de politie verward was (en volgens ons rijp voor levenslang -red), heeft de mishandeling bekend.

De verdachte randdebiel werd aangehouden in de omgeving van de Ringweg-Kruiskamp, waar de mishandeling plaatsvond. De politie hield daar woensdag en donderdag een passantenonderzoek.

Het signalement kon worden aangescherpt doordat een tweede slachtoffer van deze schande voor de mensheid zich meldde. Het gaat om een vrouw die in de Utrechtsestraat in Amersfoort een duw van iemand had gekregen die aan dezelfde kenmerken voldeed als de malloot die de peuter had geschopt.

De peuter hield aan de trap in zijn gezicht blauwe plekken en schrammen over. Ook was hij erg geschrokken.

De dader zit vast en wordt vrijdag voorgeleid aan het Openbaar Ministerie.

Tennisser Tomic bereikt finale ATP-toernooi Sydney

Bernard Tomic heeft vrijdag de finale van het ATP-toernooi van Sydney bereikt. De Australische titelverdediger won in de halve finale met 7-5 en 6-3 van de Oekraïense qualifier Sergij Stachovsky. De tegenstander van Tomic zaterdag in de eindstrijd is de Argentijn Juan Martin del Potro die met 6-4 en 6-2 te sterk was voor de Rus Dmitri Tursunov.

Bij het ATP-toernooi van Auckland in Nieuw Zeeland staan de Amerikaan John Isner en de Taiwanees Yan-Hsun Lu zaterdag in de finale tegenover elkaar. Lu verraste in de halve eindstrijd door de nummer één van de plaatsingslijst David Ferrer uit Spanje met 6-4 en 7-6 (4) te verslaan. Isner versloeg in de andere halve finale ook een Spanjaard. De Amerikaan won met 3-6, 7-6 (2) en 6-4 van Roberto Bautista Agut.

[NBA] Oklahoma City zakt verder na tweede verlies

Voormalig koploper in het westen Oklahoma City Thunder heeft donderdag wederom een nederlaag moeten incasseren in de NBA. De basketbalploeg verloor uit bij Denver Nuggets met 101-88 en zakt weer een plekje in de Western Conference. In de enige andere wedstrijd van donderdag delfde Miami Heat uit bij New York Knicks met 102-92 het onderspit.

Waar Oklahoma City twee duels geleden nog bovenaan stond in de westelijke ranglijst, zakken ze door de nederlaag naar de derde positie. Kevin Durant was wel op dreef en scoorde dertig punten.

Voor de Nuggets was het de vierde overwinning op rij, nadat ze daarvoor acht opeenvolgende duels hadden verloren. Ze staan momenteel negende in de Western Conference.

Miami wist met de nederlaag niet te profiteren van de misstap op woensdag van koploper in de Eastern Conference Indiana Pacers. LeBron James scoorde ondanks het verlies 32 punten voor Miami, dat tweede op de ranglijst blijft. De Knicks zijn bezig met een prima serie. Vier van de vijf wedstrijden in 2014 sloten ze winnend af. Ze staan tiende in het oosten.

Labyad: "Vitesse kan kampioen worden"

Zakaria Labyad is niet voor niets teruggekeerd in Nederland. De 20-jarige middenvelder hoopt met Vitesse landskampioen te worden. Labyad vertrok in 2012 naar Lissabon, nadat hij bij PSV was doorgegroeid naar het eerste elftal.

Door een blessure kwam de 20-jarige speler in Portugal echter weinig meer aan spelen toe. Labyad wilde vervolgens het liefst terug naar Nederland en hij speelt daarom de komende anderhalf op huurbasis voor Vitesse.

Het talent sluit bij de spelersgroep van Peter Bosz aan als die terug is uit Abu Dhabi. "Ik hoop dat we zo lang mogelijk blijven mee doen om de titel. Ik denk dat er meer dan genoeg kwaliteit is in het team om dat te realiseren. Persoonlijk hoop ik snel wedstrijdfit te raken en belangrijk te zijn voor het team", zegt hij op de officiële website van Forza Sports Group.

Het talent kijkt positief terug op de gesprekken met Vitesse. "Er werd mij gelijk duidelijk verteld wat er van mij wordt verwacht en hoe ze over mij denken. Al bij het eerste gesprek was ik er van overtuigd dat deze samenwerking kon gaan werken en we dezelfde gedachten hebben over de toekomst. Ook met de trainer heb ik een heel goed gesprek gehad."

"Ik was al enorm gecharmeerd van de manier van spelen die hij hanteerde bij Heracles Almelo en ben nogmaals super gemotiveerd om snel mijn plekje te vinden in het team. Net zoals meneer Allach vertelde de trainer mij wat hij van me verlangt en dat ik keihard moet gaan werken om hopelijk snel mijn opwachting te kunnen maken in het eerste van Vitesse."

Mercedes breekt verkooprecord

Mercedes-Benz heeft vorig jaar een nieuw verkooprecord bereikt. De Duitse autobouwer verkocht in totaal ruim anderhalf miljoen wagens. Dat is een stijging van een kleine tien procent in vergelijking met het jaar ervoor. Vooral in de Verenigde Staten vonden de Duitse luxeauto's gretig aftrek, zo liet moederbedrijf Daimler vrijdag weten.

Amerikanen kochten in 2013 maar liefst 313.000 auto's van Mercedes, veertien procent meer dan in het jaar ervoor. Het Duitse merk kende bovendien een ongeëvenaarde decembermaand, waarin 139.000 nieuwe auto's de weg op gingen. Dat waren er ruim elf procent meer dan in december 2012.

Vooral kleinere auto's waren in trek, aldus Daimler. De verkoop van de A-, B- en CLA-klasse steeg in totaal met 64 procent. Ook de nieuwe modellen in de E-klasse en S-klasse verkochten goed, zo meldt ze Duitse fabrikant.

Havertong teleurgesteld over inkorten Sesamstraat

Gerda Havertong vindt het jammer dat Sesamstraat het binnenkort met tien minuten minder uitzendtijd moet stellen. "Het moet allemaal hapsnap, het moet allemaal anders", doet de actrice vrijdag haar beklag in het AD. Het kinderprogramma wordt vanaf 20 januari ingekort van 25 minuten naar vijftien minuten, maakte de NTR donderdag bekend.

Volgens Havertong, Sesamstraat-gezicht sinds 1984, zijn de kinderen van nu 'echt niet zo anders dan de kinderen van vroeger'. "In een ver verleden was Sesamstraat ook vijftien minuten", stelt eindredacteur Ajé Boschhuizen daar tegenover. Het programma wordt ingekort wegens bezuinigingen.

Prinses Mabel weer aanwezig bij fotosessie Lech

Prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria zijn in februari weer van de partij bij de jaarlijkse fotosessies van de Oranjes op hun wintersportvakantie in Lech. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekendgemaakt.

Het gezin sloeg de sessie vorig jaar, een jaar na het skiongeluk van prins Friso, over. Hoewel Friso toen nog in coma lag, gingen prinses Mabel en haar dochters wel mee op vakantie.

Naast prinses Mabel poseren ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun kinderen voor de aanwezige fotografen, net als prinses Beatrix en het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien. De koninklijke familie hoopt verder tijdens hun vakantie in het Oostenrijkse wintersportdorp met rust gelaten te worden.

De foto's worden gemaakt op 17 februari, precies twee jaar na het ongeluk van Friso. Tijdens het skiën kwam hij onder de sneeuw terecht bij een lawine. Hij overleed afgelopen augustus aan de gevolgen van het ongeluk.

Advocaat heeft 'positief gesprek' met AZ

Dick Advocaat heeft in Spanje met de clubleiding van AZ gesproken over een eventuele verlenging van zijn contract. Technisch directeur Earnest Stewart was voor de gelegenheid naar Marbella gevlogen om met Advocaat te praten.

"Ons gesprek hier ging over de selectie, over hoe de club ervoor staat en over de mogelijkheden. Dat was heel positief", vertelt Advocaat in De Telegraaf.

Advocaat wil pas dit voorjaar een beslissing nemen over zijn toekomst. Zijn waardering voor de organisatie in Alkmaar laat hij echter al duidelijk merken. "AZ staat model voor hoe een Nederlandse club, met zijn opleiding en al zijn elftallen, georganiseerd moet zijn."

"Hier zie je nu de perfecte combinatie na zoveel jaar van een zeer professioneel georganiseerde profclub en een prachtige accommodatie. Het stadion, de faciliteiten, het publiek, de medische staf en de hele staf zijn werkelijk top."

Dick Advocaat (66) volgde in oktober de ontslagen Gertjan Verbeek op. De Haagse oefenmeester werd in eerste instantie voor de rest van het seizoen vastgelegd, maar de Alkmaarse club wil nu graag langer met hem door.

'Pensioenleeftijd van 67 jaar niet haalbaar'

Veel Nederlanders verwachten dat ze niet door kunnen werken tot 67 jaar. Dat stelt marktonderzoeker GfK vrijdag in een onderzoek onder duizend werknemers. Meer dan veertig procent van de ondervraagden vreest de nieuwe pensioenleeftijd niet te halen. In plaats daarvan denkt de gemiddelde werknemer te kunnen doorwerken tot 65,5 jaar.

Wanneer ze de keuze zouden krijgen, willen Nederlanders nog eerder op hun lauweren rusten. Het liefst zouden zij al bij 64,2 jaar met pensioen gaan. In de leeftijdsgroep tot 34 jaar ligt dat punt nog lager, op 63,5 jaar. Slechts zestien procent van de ondervraagden zegt vrijwillig te willen doorwerken tot zijn 67e of langer.

CDA Limburg wil ook Frans en Duits op basisschool

De Limburgse CDA-fractie vindt dat naast Engels ook Duits en Frans als tweede taal moet kunnen worden gegeven op basisscholen. Deze week kondigde staatssecretaris Sander Dekker een proef aan met tweetalig Engels onderwijs. Leerlingen volgen dan een deel van hun lessen in het Engels. Aan de proef doen geen Limburgse scholen mee.

Volgens CDA Limburg is de pilot een 'uitgelezen kans om buurtaalonderwijs in Limburg te introduceren'. Als het aan de fractie ligt, zouden zeker twee à drie scholen met lessen in het Duits en moeten beginnen en één school met Frans.

Op die manier komen de leerlingen volgens de Limburgse christendemocraten al van jongs af aan in aanraking met de talen die vlak over de grens in België en Duitsland worden gesproken. "Op termijn kunnen die kinderen ook makkelijker in die landen aan het werk gaan", aldus fractielid Jeu Titulaer.

De CDA-fractie heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten omdat ze betwijfelt of die er hard genoeg aan heeft getrokken om Limburg ook deelgenoot te maken van de proef. Ze hoopt dat de provincie daarbij alsnog kan aanhaken.

Volgens het Europees Platform, die de pilot namens het ministerie van Onderwijs coördineert, hebben de Limburgse scholen vooral zelf een kans laten lopen. Geen enkele school heeft zich gemeld als potentiële deelnemer aan de proef, zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van het ministerie van OCW geeft aan dat de proef ook openstaat voor basisscholen die lessen in het Frans en het Duits willen geven. Die kunnen zich nog steeds melden.

Hollande dreigt met rechter om bericht minnares

De Franse president François Hollande dreigt het Franse tijdschrift Closer voor de rechter te slepen omdat het blad schreef dat Hollande een affaire heeft met actrice Julie Gayet. De president 'betreurt de aanvallen op de eerbiediging van de privacy (...) diep'.

Hollande schermt in een verklaring die hij vrijdag deed uitgaan met ingrijpen tegen Closer en sluit een rechtszaak niet uit. Over de veronderstelde romance, de aanleiding voor het geschil, deed hij er het zwijgen toe.

Closer drukte vrijdag foto's af van een lijfwacht en een onder een helm verscholen man tijdens een bezoek aan het appartement van Gayet. Volgens het blad was de gehelmde man niemand minder dan de Franse president.

Hollande heeft vier kinderen met politica Ségolène Royal en woont sinds enkele jaren samen met journaliste Valérie Trierweiler. Zij geldt als de 'first lady'.

Siem de Jong denkt aan vertrek

Waar Siem de Jong afgelopen zomer nog bij Ajax bleef, ligt een transfer na dit seizoen voor de hand. Toch is een nieuwe stap niet vanzelfsprekend. "Dat is wel de bedoeling", zegt De Jong in gesprek met Algemeen Dagblad zodra een transfer ter sprake komt.

Afgelopen zomer werd er ook veel gespeculeerd over een transfer van de Ajax-aanvoerder, maar destijds liet hij al vroeg in de voorbereiding weten dat hij in Amsterdam bleef. Trainer Frank de Boer liet enkele dagen geleden echter weten dat hij uitgaat van een vertrek van zijn sleutelspeler. "Het is natuurlijk vrijwel zeker dat Siem een stap wil maken", zei De Boer tegen De Telegraaf.

"En dat is ook normaal, vind ik, als je zo lang bij Ajax speelt en drie keer op rij kampioen bent geworden. Hopelijk komt er een vierde schaal achteraan. Dan is het tijd om de wijde wereld in te stappen."

Voor De Boer zou het vertrek een flinke aderlating zijn. De Jong is zijn aanvoerder, maar tevens reservespits als Kolbeinn Sigthórsson geblesseerd of uit vorm is. Het feit dat De Jong geen vaste plek heeft, kan een transfer wellicht lastiger maken.

"Ik heb altijd gezegd dat ik meer een schaduwspits ben. Dan kom je als spits meer in de buurt bij die positie dan als rechtshalf. Maar ik ben alleen bezig met Ajax. En clubs zullen inmiddels toch wel weten wat ik kan?", besluit de aanvoerder.

KNVB prijst Nederlandse arbitrage

De KNVB heeft donderdag zeven Nederlandse scheidsrechters en tien assistenten in het zonnetje gezet op het trainingskamp in Belek. Ze kregen daar hun FIFA-badge uitgereikt.

Bondsvoorzitter Michael van Praag is zeer te spreken over de zeven arbiters die internationale wedstrijden mogen fluiten. Dat zijn Serdar Gözübüyük, Richard Liesveld, Björn Kuipers, Kevin Blom, Danny Makkelie, Bas Nijhuis en Pol van Boekel. "We zijn ongelooflijk trots op onze scheidsrechters", reageerde Van Praag in De Telegraaf.

"Vroeger, toen ik in het buitenland kwam, werd ik op de uitstekende Nederlandse jeugdopleiding aangesproken, nu steeds meer over een Nederlander die onlangs zo goed had gefloten." Ook manager competitiezaken Gijs de Jong is positief. "Het is om onze blijk van waardering uit te spreken. We willen dit evenement elk jaar groter maken."

De Jong gaat er zelfs van uit dat Björn Kuipers komende zomer de Nederlandse scheidsrechterseer mag hooghouden op het WK in Brazilië. "Het zou ons hoogst verbazen als dat niet zo zou zijn. Voor het einde van deze maand hopen we meer te weten."

Kuipers staat bij zowel de UEFA als de FIFA hoog aangeschreven. De 40-jarige arbiter leidde al diverse topwedstrijden. Zo was hij in 2013 de leidsman bij de finale van de Europa League (Chelsea - Benfica) en de eindstrijd van de Confederations Cup (Brazilië - Spanje).

Utopianen zijn regie Talpa nu al zat

Utopia, de soap waar geen regels zijn, zit vol regels en de deelnemers zijn die regels behoorlijk zat, zo blijkt uit de internetstreamverslagen van vannacht.

Deelnemers Paul en Hakim, twee mannen die de afgelopen week de boel min of meer hebben geleid klagen dat ze weinig zelf mogen ondernemen en dat ze alles moeten doen aan de hand van de regie en de sponsoren. Beide heren waren niet in Utopia gestapt als ze hadden geweten dat het zo zou lopen. 

Hoogstwaarschijnlijk zal deze onvrede niet te zien zijn op televisie. De ins and outs van Utopia kun je volgen op FOK! 

Sterkste krimp mondiale pc-markt ooit

De mondiale markt voor personal computers (pc's) is in 2013 met het hoogste percentage ooit geslonken. Het aantal verschepingen daalde ten opzichte van 2012 met 10 procent tot 315,9 miljoen stuks. Dat maakte onderzoeksbureau Gartner vrijdag bekend op basis van een eerste schatting.

De vraag naar pc's slinkt al jaren door de aanhoudend hoge belangstelling van consumenten voor tablets. Gartner denkt dat de bodem inmiddels is bereikt op onder meer de Amerikaanse markt. In opkomende markten wordt echter een verdere afname van de pc-verkopen verwacht. "In die markten is het eerste internetapparaat waarschijnlijk een smartphone en de eerste computer een tablet. Derhalve zal de vraag naar pc's dalen."

Lenovo won tegen het eind van 2013 de nek-aan-nekrace met HP om de eerste plaats in de pc-markt. Het Chinese concern verkocht 53,3 miljoen pc's, de Amerikaanse rivaal 51,3 miljoen stuks.

Cricketers verliezen in aanloop kwalificatie WK

In de aanloop van het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap cricket volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland oefende Oranje tegen Canada. Er werd met 39 runs verloren. Canada kwam tot 212 runs in 49.2 overs en Nederland noteerde 173 runs in 42.4 overs. 

Stephan Myburgh (40 runs) en Mudassar Bukhari (39 runs) waren het productiefst namens Oranje. Canada hield lang stand met het openingsduo Ruvindu Gunasekera en Nitish Kumar. Pas halverwege de inning en na 98 runs werd het duo uit elkaar gehaald toen Pieter Seelaar het eerste wicket pakte. Gunasekera kon na 49 runs gaan zitten. Kumar kwam uiteindelijk tot 107 runs. 

Oranje speelt zaterdag nog één andere oefenwedstrijd. De Verenigde Arabische Emiraten is dan de tegenstander. Het echte kwalificatietoernooi begint maandag. Naast het Nederlands cricketteam proberen nog negen andere landen één van de twee tickets te pakken voor het WK cricket. 

CBR voorziet problemen door wachtlijsten psychiater

Het rijbewijs van duizenden automobilisten wordt mogelijk niet op tijd verlengd, omdat een groot deel van de psychiaters geen medische keuringen meer wil uitvoeren. Dat meldt het CBR, dat al honderden telefoontjes heeft gekregen van verontruste bestuurders. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.

De vergoeding die een psychiater krijgt voor een keuring is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) flink verlaagd. Het CBR zegt dat een keuring volgens artsen nu niet meer kostendekkend is.

In het verleden mocht een psychiater 243,80 euro rekenen voor een keuring, ook al duurde die maar vijf minuten. Sinds dit jaar gelden andere regels. Artsen mogen nu nog maar 78,05 euro voor een kwartier in rekening brengen. Duurt een keuring langer dan betaalt de patiënt 39,02 euro extra per kwartier.

Het CBR verwijst jaarlijks 75.000 mensen door naar een medisch specialist. Van hen bezoeken achtduizend een psychiater voor een medische keuring. Zij worden onderzocht vanwege rijden onder invloed van alcohol of drugs in het verleden of een medische stoornis zoals ADHD of een autistische stoornis.

De instantie is niet gelukkig met de gang van zaken. "We vragen psychiaters die nog wel willen keuren of ze extra keuringen willen doen bij mensen van wie het rijbewijs binnenkort verloopt", vertelt de zegsvrouw. Het CBR vreest echter dat er wachttijden ontstaan, doordat de keuringen nu in handen komen van een kleine groep psychiaters die de onderzoeken nog wel willen uitvoeren.

Het CBR heeft volgens de woordvoerder daarom contact opgenomen met de NZa en de Orde van Medisch Specialisten. De orde heeft op zijn beurt bezwaar gemaakt over de tariefsverlaging bij de zorgautoriteit.

'Zzp'er kan gemakkelijker aan hypotheek komen'

Zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden kunnen in de toekomst gemakkelijker aan een hypotheek komen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat banken meer ruimte geven bij het verlenen van hypotheken aan huizenkopers zonder vaste arbeidsovereenkomst. Dat melden bronnen op de woningmarkt vrijdag aan Het Financieele Dagblad.

Op het moment is het voor flexibele krachten en starters op de arbeidsmarkt moeilijk om de aankoop van een eigen woning rond te krijgen. Zelfs een beginnend-compagnon bij een advocatenkantoor krijgt, in sommige gevallen, geen hypotheek omdat hij niet kan aantonen dat hij al drie jaar lang vaste inkomsten heeft gehad.

De AFM zag de afgelopen jaren streng toe op de regels, om te voorkomen dat banken en particulieren te veel risico namen. De toezichthouder tikte een aantal banken op de vingers omdat ze te makkelijk omgingen met het verstrekken van hypotheken. De Vereniging Eigen Huis juicht de soepelere opstelling van de AFM toe.

'Meer asbestovens in levensmiddelenfabrieken'

Ook bij andere levensmiddelenfabrieken en bakkerijbedrijven dan Bakkersland worden oude ovens en machines met asbest gebruikt. Dat zeggen de brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), schrijven de kranten aangesloten bij De Persdienst vrijdag.

"Cijfers hebben we niet, maar het is waarschijnlijk dat meer bedrijven werken met oudere ovens waar asbest in zit. Asbest is lang een standaard isolatiemateriaal geweest en bakkersovens gaan soms wel dertig of veertig jaar mee", zegt een woordvoerder van de NVB tegen De Persdienst.

Niet alleen broodfabrieken maar ook andere levensmiddelenbedrijven hebben ovens en machines waarin asbest is verwerkt, bevestigt de FNLI tegenover de regionale kranten. De organisatie benadrukt net als Bakkersland dat dat pas een potentieel risico vormt als het asbest breekt.

Zembla meldde donderdag dat in fabrieken van Bakkersland, de grootste supermarktbakkerij van Nederland, de afgelopen jaren zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Eenmaal werd daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum.

Mexicanen in verzet tegen 'burgerwachten'

Inwoners van Paracuaro hebben donderdag enkele toegangswegen tot het stadje in het westen van Mexico versperd uit protest tegen de komst van een legertje zelfverklaarde burgerwachten. Paracuaro zit niet op de zaterdag gearriveerde burgermilitie te wachten omdat die onder dwang jongemannen inlijft, klaagt het stadje.

De boze inwoners staken minstens drie opleggers in brand. De vuurzee blokkeerde de weg naar Paracuaro tot militairen en politieagenten ze wisten weg te slepen.

De 'burgermilitie' nam zaterdag zijn intrek in het stadje van handwerkslieden en fruittelers en richtte aan de toegangsweg een controlepost in. De burgerwachten ontwapenden enkele politieagenten omdat die onder één hoedje zouden spelen met drugsbendes.

In het westen van Mexico doet het hardnekkige gerucht de ronde dat verscheidene daar opererende burgermilities zijn geïnfiltreerd door het Nieuwe Generatie-kartel.

Yaya Touré opnieuw beste voetballer van Afrika

Yaya Touré is voor de derde keer op rij verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De Ivoriaanse middenvelder van Manchester City kreeg donderdag op een gala in het Nigeriaanse Lagos de voorkeur boven Didier Drogba (Galatasaray) en John Obi Mikel (Chelsea).

De 30-jarige Touré komt met de uitverkiezing op gelijke hoogte met Samuel Eto'o, die de prijs eveneens drie keer in de wacht sleepte. De trofee wordt sinds 1992 jaarlijks uitgereikt.

Nigeria werd als winnaar van de Afrika Cup verkozen tot beste team van het jaar. Bondscoach Stephen Keshi, die zijn land naar de titel loodste, kreeg de prijs voor beste trainer.

Kakkerlak uit oor Australiër verwijderd

Een arts in Australië heeft een man met hevige oorpijn geholpen. Er bleek een kakkerlak in het rechteroor van de man te zijn gekropen. Een arts heeft het insect met een pincet verwijderd, schrijven Australische media vrijdag.

Hendrik Helmer uit de noordelijke stad Darwin werd eerder deze week met flinke oorpijn wakker. Hij dacht meteen dat er een insect naar binnen was gekropen terwijl hij sliep. "Ik hoopte dat het geen giftige spin was", zei hij.

Helmer probeerde het dier te verwijderen met een stofzuiger en water, maar niets hielp. "Het dier vond dit helemaal niet prettig." De pijn nam alleen maar toe, waarop een vriend Helmer naar het ziekenhuis bracht.

Een arts goot olijfolie in het oor, waarna het dier dieper naar binnen kroop en begon te sterven. Uiteindelijk wist de dokter de kakkerlak eruit te trekken. Ze zei dat ze nog nooit zo'n groot insect uit iemands oor had gehaald.

Kakkerlak uit oor Australiër verwijderd
Kakkerlak uit oor Australiër verwijderd (Foto: ANP)

'Mexicanen azen nog steeds op KPN'

De interesse van telecomgigant América Móvil in KPN is nog niet verdwenen, nadat een eerste overnamepoging in oktober vorig jaar werd afgeslagen. Het Mexicaanse concern is nog steeds in gesprek met de Nederlandse telefoonaanbieder en zijn aandeelhouders. Dat zegt Carlos Moreno, financieel directeur van América Móvil, tegen de website Euromoney.

Het bedrijf van miljardair Carlos Slim hoopt dat de onderhandelingen over een mogelijke koop weer op gang komen, aldus Moreno. América Móvil besloot half oktober een bod van zeven miljard euro in te trekken, nadat een stichting gelieerd aan KPN een beschermingswal rond het had bedrijf opgeworpen.

De stichting vond dat de Mexicanen onvoldoende duidelijk waren over wat zij met KPN wilden. Toen América Móvil na een overnamestrijd van enkele maanden zich terugtrok, besloot de stichting de beschermingsmuur weer op te heffen. Tijdens een aandeelhoudersvergadering van KPN vrijdag wordt daarover officieel gestemd.

Dronevluchten veel minder vooraf gemeld

Dronevluchten werden vorig jaar vooraf een stuk minder gemeld dan twee jaar eerder. Slechts negen procent werd van tevoren bekendgemaakt. In 2011 was dat nog 87 procent, meldt nu.nl op basis van cijfers van de Staatscourant.

Hoogleraar Recht in de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne van de Universiteit Leiden noemt het 'verontrustend' dat vluchten niet meer vooraf gemeld worden. "Dit creëert een sfeer van wantrouwen en onrust", denkt hij. "Omdat Defensie er nu voor kiest om dit achteraf bekend te maken, leidt dat tot zorgen die wellicht niet eens terecht zijn."

Het ministerie van Defensie wil vooralsnog niet reageren op de vraag waarom de vluchten steeds vaker achteraf bekend worden gemaakt.

Volgens nu.nl zijn sinds 2009 op 546 dagen drones ingezet tijdens oefeningen en surveillances. Hierbij is over de woningen van 3,2 miljoen Nederlanders gevlogen, bijna twintig procent van de bevolking. Uit eerder onderzoek blijkt dat surveillances nauwelijks tot aanhoudingen leiden.

Karzai tart VS en laat 'terroristen' vrij

Afghanistan laat 72 gevangenen vrij die vastzaten omdat ze Afghaanse en internationale troepen zouden hebben aangevallen. President Hamid Karzai trotseert met dat besluit de Verenigde Staten, die vrezen dat de vrijgelaten gedetineerden weer de wapens opnemen. Karzai houdt vol dat hun schuld niet wettig en overtuigend is bewezen.

De VS en Afghanistan zijn verwikkeld in stroeve onderhandelingen over de handhaving van de orde na de aftocht van de internationale troepenmacht uit het nog altijd roerige land. De voorgenomen vrijlating van 88 gevangenen uit de gevangenis in Parwan is een van de heetste hangijzers in die besprekingen. Vorige week waarschuwde een stel Amerikaanse senatoren Karzai nog dat zo'n besluit 'een grote stap achteruit' zou zijn voor de onderlinge betrekkingen.

De president wijst erop dat justitie en de inlichtingendiensten de dossiers van de 88 tegen het licht hebben gehouden. In 45 gevallen was er geen belastend bewijs, en in nog eens 27 was het belastend bewijs niet voldoende voor een veroordeling. Er zit niets anders op dan hen op vrije voeten te stellen, concludeert Karzai.

De Amerikaanse regering wil alle 88 gedetineerden voor de rechter zien. Zij beweert over bewijs te beschikken voor hun betrokkenheid bij de moord op of het verwonden van 57 Afghaanse en zestig ISAF-militairen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken spreekt van 'gevaarlijke misdadigers' en 'sterk bewijs voor met terrorisme verbonden delicten'.

Zestien van de 'Parwan-88' zitten nog vast. Hun zaak wordt nog onderzocht.

In VS vervolgde diplomate terug naar India

De Indiase diplomate die in de Verenigde Staten was aangehouden is teruggekeerd naar India. Omdat New Delhi weigerde de diplomatieke onschendbaarheid van de New Yorkse plaatsvervangend consul-generaal Devyani Khobragade op te heffen 'verzocht Washington om haar vertrek'.

De diplomate was gearresteerd op verdenking van visumfraude en het afleggen van valse verklaringen. Devyani Khobragade zou haar Indiase huishoudster veel minder hebben betaald dan ze had opgegeven toen ze voor de hulp een visum aanvroeg. De plaatsvervangend consul-generaal ontkent schuld en beschuldigt de huishoudster van chantage.

De aanhouding van de diplomate leidde tot een stevige ruzie tussen India en de VS. De Indiase regering noemde de behandeling die Devyani Khobragade ten deel viel hardhandig en buitensporig. Ze onderging onder meer een visitatie en deelde enige tijd een cel met andere verdachten wier gezelschap ze niet op prijs stelde.

New Delhi ging over tot een reeks vergeldingsmaatregelen jegens de Amerikaanse regering. Het bleef niet bij speldenprikken als een verbod op Amerikaanse films in het hoofdstedelijke Amerikacentrum: ook werden onder meer beveiligingsbarrières rond de Amerikaanse ambassade verwijderd.

De aanklacht tegen Devyani Khobragade blijft van kracht. Als ze in de VS terugkeert zonder diplomatieke onschendbaarheid kan ze verder worden vervolgd.

'Kind wordt te lang naar school gebracht'

Ouders brengen hun kinderen te lang met de auto naar de basisschool. Kinderen leren hierdoor niet goed hoe ze moeten omgaan met het verkeer. Dat stelt het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

Nu wordt ruim een op de drie basisschoolleerlingen met de auto naar school gebracht, terwijl negentig procent op loop- of fietsafstand woont. Slechts zeventien procent gaat zelfstandig naar school.

Volgens het platform zijn veel ouders bang om hun kinderen alleen te laten gaan omdat het gevaarlijk kan zijn in het verkeer. Wanneer kinderen minder worden gebracht, wordt het echter al een stuk veiliger, denkt het platform. Ook doen ze zo verkeerservaring op, wat nodig is als ze later naar de middelbare school gaan. Verder is het gezond en zijn kinderen die lopen of fietsen socialer.

Brabo's boos om boeteregen

Bewoners van het Noord-Brabantse plaatsje Vierlingsbeek werden in december in groten getale geflitst, allemaal op dezelfde weg. Vermoedelijk reden ze in een groene Opel Manta met een matje in hun nek, want hun reactie doet sterk denken aan een stel beruchte tv-Brabanders: ze weigeren te betalen.

Op 5 en 13 december besloot de politie een snelheidscontrole te doen op de Overloonseweg. 1672 mensen kregen een boete: ongeveer tweederde van de 2661 bestuurders die passeerden. In totaal leverde het de staatskas zo'n 270 duizend euro op. Maar de beboete mensen, bijna driekwart van de dorpsbewoners, zijn het er absoluut niet mee eens.

Gemeenteraadslid Marc Oudenhoven (VDB/LO) neemt het voortouw in de protesten. Volgens hem is het grootste probleem dat er zo kort na elkaar gecontroleerd werd: "Mensen hebben geen kans gehad hun rijgedrag na de 1e bon aan te passen. Daar maken we bezwaar tegen." Hij is bereid dit tot aan de rechter uit te vechten.

Daarnaast wil Oudenhoven, die zelf ook bekeurd werd, dat de snelheid op de gehele weg verhoogd wordt naar 80 km/u: "De weg heeft alle kenmerken van een 80-kilometer weg." Het college van B&W heeft toegezegd die mogelijkheid te onderzoeken. Ook zullen zij onderzoeken of de maximumsnelheid duidelijk genoeg staat aangegeven.

In 2002 werd de snelheid op een deel van de weg, op verzoek van een groep buurtbewoners, omlaag gebracht naar 50 km/u. Saillant detail: Oudenhoven was zelf wethouder van het college dat de snelheidsverlaging goedkeurde.

Sponsor Vitesse eist excuses in zaak Mori

Zorgverzekeraar Menzis eist publieke excuses van Vitesse voor het besluit om de Israëlische voetballer Dan Mori niet mee te nemen naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdsponsor van de Arnhemse club is teleurgesteld dat hij thuis moest blijven terwijl de rest wel het vliegtuig in stapte. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van een brief van Menzis aan Vitesse.

Voorzitter van de raad van bestuur Roger van Boxtel wil behalve excuses ook schriftelijk uitleg van Vitesse. "Zij moeten maar uitleggen wat er is gebeurd en dat het anders had gemoeten. Ik had graag gezien dat ze een statement hadden gemaakt. Zo van: als een van ons niet welkom is, komen wij allemaal niet", licht Van Boxtel toe in de krant.

In de brief van Menzis staat dat de verzekeraar betaald voetbal sponsort omdat het 'mensen in beweging brengt, ongeacht ras, geloof, geaardheid en huidskleur'. "Voetbal draait om teamgeest, samen winnen en verliezen", aldus de verzekeraar.

Afgelopen week werd duidelijk dat Mori niet mee mocht op trainingskamp met Vitesse omdat de Verenigde Arabische Emiraten het land Israël niet erkent. Dat kwam de club op veel kritiek te staan. Meerdere politici en joodse organisaties spraken over een slecht signaal dat werd afgegeven.

FOK! wat een weer... Dalende temperatuur

Goeiemorgen! Iedereen roept en schreeuwt al dat de winter eraan komt, maar dat is eigenlijk voor je beurt roepen. De komende dagen ligt het kwik nog ruim boven nul en pas vanaf zondag gaat het in de nachten licht vriezen. Vanaf maandag ligt de temperatuur dan rond een graad of 6 en pas ná woensdag LIJKT het nog wat kouder te gaan worden. Dit kan dus nog alle kanten op. Ik moet eigenlijk best wel lachen om al die kinderen op een groot weerforum die werkelijk alleen maar zien wat ze willen zien. Ik pas daarvoor.

Na een zeer winderige en natte dag ziet het weerbeeld er vandaag een stuk beter uit. De meeste buien zijn weggetrokken en op veel plaatsen breekt de zon af en toe door. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig. Vanmiddag zal er met 8 graden géén dagrecord meer gebroken worden.

Morgen valt er af en toe regen, maar op zondag is het overwegend droog. We hebben dus een weekend met twee gezichten.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Weersp
Een prachtige weerspiegeling van een vliegtuig op grote hoogte. KlapMongeaul wist het perfect op beeld te krijgen.

 

 

 

 

[AO] Haase loot Young in eerste ronde

Robin Haase speelt in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Amerikaan Donald Young. Dat heeft de loting vrijdag uitgewezen. Igor Sijsling is in de eerste ronde gekoppeld aan thuisspeler Thanasi Kokkinakis, die met een wildcard werd toegelaten. Jesse Huta Galung treft een geplaatste speler. Hij neemt het op tegen de Fransman Jérémy Chardy (29).

Haase, op de 44e plaats de beste Nederlandse tennisser, treft met Young (96) een speler die beduidend lager staat. Bij een overwinning wacht in de tweede ronde een confrontatie met de lokale favoriet Lleyton Hewitt of met de als 24e geplaatste Italiaan Andreas Seppi.

Sijsling mag op papier geen problemen hebben met Kokkinakis, die op de wereldranglijst een schamele 570e plaats bezet. In de tweede ronde vindt de Amsterdammer, die 69e staat, mogelijk al Rafael Nadal op zijn weg. De nummer één van de wereld moet dan wel zien af te rekenen met Bernard Tomic, die in eigen land al eens de vierde ronde haalde.

Huta Galung is de enige Nederlander die in de eerste ronde al een geplaatste speler treft. Bij winst wacht hem een qualifier of de Oekraïner Alexandr Dolgopolov, kwartfinalist in 2011.

Mogelijk plaatst nog een vierde Nederlander zich voor het hoofdtoernooi. Thiemo de Bakker is nog actief in de kwalificaties. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar gaat maandag van start.

[AO] Bertens treft Ivanovic

Kiki Bertens moet het in de eerste ronde van de Australian Open opnemen tegen Ana Ivanovic. De Servische is in Melbourne als veertiende geplaatst en schopte het in 2008 tot de finale, die ze verloor van Maria Sjarapova. Bertens is de enige Nederlandse tennisster die zich wist te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Serena Williams, die bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar de plaatsingslijst aanvoert, speelt in de openingsronde tegen thuisspeelster Ashleigh Barty. Voor titelverdedigster Victoria Azarenka, als tweede geplaatst, is de Zweedse Johanna Larsson de eerste horde.

De Australian Open gaat maandag van start. Het toernooi duurt twee weken.

De Bakker dichtbij kwalificatie Australian Open

Thiemo de Bakker is dichtbij kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. In de tweede ronde van de kwalificatie sloeg de Hagenaar zich in twee sets langs de Italiaan Alessandro Giannessi; 6-3 en 7-6(10-8).

Eerder al versloeg De Bakker eveneens zonder setverlies de Australische wildcard Andrew Whittington in zijn eerste wedstrijd in Melbourne. In de laatste ronde staat de Nederlander tegenover de Amerikaan Rhyne Williams, die zich in twee tiebreaks langs zijn landgenoot Austin Krajicek knokte.

Hitler-plein in Berlijn terug

Een pijnlijk fout of een smakeloze grap? Op de kaart van Google Maps stond een groot Berlijns plein donderdag per abuis een tijd aangegeven als Adolf Hitler-plein. In de nazitijd heette het plein inderdaad naar de Duitse dictator. Maar tegenwoordig is het vernoemd naar Theodor-Heuss, de eerste president van de Bondsrepubliek Duitsland.

Google kon de naamsverandering niet verklaren en onderzoekt de zaak. "We zijn op de hoogte van de onjuiste en ongepaste benaming en hebben deze onmiddellijk gecorrigeerd", zei een woordvoerder tegen de Duitse krant Bild. "Onze excuses voor deze fout".

Vlag van India niet te zien op Winterspelen

De vlag van India ontbreekt volgende maand bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Sochi. Dat is het gevolg van een schorsing die het IOC het land heeft opgelegd. De drie Indiase sporters die zich voor het evenement wisten te plaatsen, nemen nu als 'onafhankelijke atleten' deel onder de olympische vlag.

Na meermaals te zijn gewaarschuwd werd het Indiaas olympisch comité vorige maand geschorst wegens overheidsinmenging. Pas als er nieuwe verkiezingen zijn gehouden, kan de schorsing ongedaan worden gemaakt. Deze verkiezingen zijn uitgeschreven voor 9 februari, twee dagen na de opening van de Olympische Spelen.

In het verleden kwam het vaker voor dat sporters onder de olympische vlag aan de Spelen deelnamen. Zo gold dat twee jaar geleden in Londen voor een aantal atleten uit de voormalige Nederlandse Antillen en voor marathonloper Guor Marial uit Zuid-Sudan.

[Upd] [Dakar] Roma slaat dubbelslag bij auto's

Nani Roma heeft bij de auto's in de vijfde etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. In een loodzware proef tussen Chilecita en Tucuman ging de Spanjaard het beste om met de omstandigheden en won hij niet alleen de ingekorte etappe, maar nam hij ook de leiding over in het klassement.

Dat het zwaar was bleek wel uit de grote verschillen die tussen de verschillende coureurs zaten. Giniel de Villiers was met 4.20 minuten achterstand de enige die in de buurt van Roma kon blijven. Nummer drie was Robby Gordon op ruim twintig minuten. Veel rijders gingen de mist in met het navigeren en leverden zo veel tijd in. Erik van Loon verloor tussen het derde en vierde waypoint veel tijd, maar was met een tiende positie op 39 minuten achterstand de beste Nederlander.

In het klassement leidt Roma nu met 26 minuten voorsprong op Nasser Al-Attiyah. Orlando Terranova staat met ruim 31 minuten achterstand derde. De leider tot vandaag was Carlos Sainz, maar hij staat inmiddels op bijna een uur achterstand zesde. Van Loon is beste Nederlander met bijna 4,5 uur achterstand en een positie nipt in of net buiten de top twintig.

Update 1.05 uur
Ook in het autoklassement zijn de nodige wijzigingen door uitgedeelde straffen. Onder meer Al-Attiyah, Gordon, Sainz en Alvarez kregen een uur aan hun broek. In de daguitslag stijgt Van Loon hierdoor door naar de achtste positie. In het klassement staat Terranova nu tweede op ruim een half uur van Roma. Peterhansel is derde op bijna veertig minuten. Al-Attiyah duikelde naar de vijfde positie, terwijl Sainz nu achtste staat. Van Loon is met een zeventiende plaats de beste Nederlander.

Madrid verslaat Osasuna in Copa del Rey

Real Madrid heeft in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Spaanse beker nog geen genadeklap uitgedeeld. De Koninklijke speelde weliswaar vrijwel met zijn sterkste elf, maar versloeg Osasuna slechts met 2-0, waardoor de ploeg uit Pamplona nog hoop mag koesteren op de volgende ronde.

Twee eerder wedstrijden in de Copa del Rey eindigden beiden in een doelpuntloos gelijkspel. In San Sebastián hielden Real Sociedad en Villareal elkaar in evenwicht en Rayo Vallecano zag thuis ook de brilstand op het scorebord bij het laatste fluitsignaal. De ploeg uit Madrid kwam niet tot scoren en zag ook tegenstander Levante geen doelpunt noteren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.