Kinderbijslag ouders in Marokko niet omlaag

Redactie

De regering mag de kinderbijslag van ouders die in Marokko wonen niet verlagen. Ook ouders in Nederland met kinderen in het buitenland mogen niet worden gekort op de kinderbijslag. Bij ouders die met hun kinderen in Turkije wonen mag dat wel, heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Omdat Nederland specifieke afspraken met Marokko heeft gemaakt mag de bijslag voor ouders in dat land niet worden verlaagd. Met Turkije zijn dergelijke afspraken niet gemaakt.

Diverse ouders hadden een zaak aangespannen tegen de verlaging die voortvloeit uit het zogenoemde woonlandbeginsel, dat in juli 2012 van kracht werd. Dat houdt in dat de kinderbijslag van in het buitenland wonende ouders of kinderen wordt aangepast aan het niveau van de kosten van het lokale levensonderhoud.

Ouders met kinderen in het buitenland die kinderbijslag willen krijgen, moeten maandelijks een minimumbedrag besteden aan hun kinderen. Omdat die onderhoudsbijdrage niet ook is verlaagd, vindt de rechtbank de verlaging van de bijslag voor die ouders niet gerechtvaardigd.