[Dakar] Roma slaat dubbelslag bij auto's

Nani Roma heeft bij de auto's in de vijfde etappe van de Dakar Rally een dubbelslag geslagen. In een loodzware proef tussen Chilecita en Tucuman ging de Spanjaard het beste om met de omstandigheden en won hij niet alleen de ingekorte etappe, maar nam hij ook de leiding over in het klassement.

Dat het zwaar was bleek wel uit de grote verschillen die tussen de verschillende coureurs zaten. Giniel de Villiers was met 4.20 minuten achterstand de enige die in de buurt van Roma kon blijven. Nummer drie was Robby Gordon op ruim twintig minuten. Veel rijders gingen de mist in met het navigeren en leverden zo veel tijd in. Erik van Loon verloor tussen het derde en vierde waypoint veel tijd, maar was met een tiende positie op 39 minuten achterstand de beste Nederlander.

In het klassement leidt Roma nu met 26 minuten voorsprong op Nasser Al-Attiyah. Orlando Terranova staat met ruim 31 minuten achterstand derde. De leider tot vandaag was Carlos Sainz, maar hij staat inmiddels op bijna een uur achterstand zesde. Van Loon is beste Nederlander met bijna 4,5 uur achterstand en een positie nipt in of net buiten de top twintig.

Update 1.05 uur
Ook in het autoklassement zijn de nodige wijzigingen door uitgedeelde straffen. Onder meer Al-Attiyah, Gordon, Sainz en Alvarez kregen een uur aan hun broek. In de daguitslag stijgt Van Loon hierdoor door naar de achtste positie. In het klassement staat Terranova nu tweede op ruim een half uur van Roma. Peterhansel is derde op bijna veertig minuten. Al-Attiyah duikelde naar de vijfde positie, terwijl Sainz nu achtste staat. Van Loon is met een zeventiende plaats de beste Nederlander.