Nieuw plan voor renovatie van De Kuip

De plannen van Rein Jansma en architectenbureau Zwarts & Jansma voor de renovatie van De Kuip zijn goed ontvangen bij de drie verkenners van Feyenoord. De drie verkenners onderzoeken voor Feyenoord de mogelijkheden om De Kuip te renoveren.

Jansma ging dinsdag in gesprek met Feyenoord-commissaris Jos van der Vegt, De Kuip-commissaris Hans Vervat en oud-wethouder Wim van Sluis. Het viertal sprak over de ideeën waarmee Jansma het stadion wil behouden. De verwachting is dat in april een besluit wordt genomen.

Feyenoord kon vorig jaar de plannen voor een nieuw stadion in de prullenbak gooien. De kosten waren voor de gemeente Rotterdam te hoog. "Het ligt tussen de opbrengst van een nieuw stadion en de door Red de Kuip gesuggereerde renovatie in", zegt Jansma tegen Voetbal Internatonal."Wij vinden het zonde om nieuwbouw te maken als het mogelijk is te vernieuwen met het behoud van de unieke sfeer."

Architectenbureau Zwarts & Jansma, verantwoordelijk voor de verbouwing van het Sparta-stadion en De Galgenwaard én de bouw de stadions van AZ en ADO Den Haag, wil de capaciteit van De Kuip verhogen van vijftigduizend naar 65 duizend toeschouwers. Het dak moet worden vervangen. De overkapping heeft veel weg van die van de Allianz Arena in München.

Jansma denkt een goede kans te maken bij de verkenners van Feyenoord. "De buitenkant gaat er anders uitzien, maar vooral in het stadion blijft dat karakteristieke gevoel, het hart van het huidige stadion waar we allemaal zoveel van houden, behouden. Tijdens het doen van de aanpassingen kan gewoon doorgevoetbald worden. Dat scheelt een hoop geld."

"Het is echt enorm veel goedkoper dan nieuwbouw, waarbij je dubbele kosten zou hebben omdat je dan tijdelijk twee stadions in de lucht moet houden", aldus Jansma, die de plannen op eigen initiatief heeft aangeboden. De architect hoopt de Rotterdamse club te kunnen overtuigen van zijn ideeën. "Dat zou het droomscenario zijn."