Brabo's boos om boeteregen

Ser_Ciappelletto

Bewoners van het Noord-Brabantse plaatsje Vierlingsbeek werden in december in groten getale geflitst, allemaal op dezelfde weg. Vermoedelijk reden ze in een groene Opel Manta met een matje in hun nek, want hun reactie doet sterk denken aan een stel beruchte tv-Brabanders: ze weigeren te betalen.

Op 5 en 13 december besloot de politie een snelheidscontrole te doen op de Overloonseweg. 1672 mensen kregen een boete: ongeveer tweederde van de 2661 bestuurders die passeerden. In totaal leverde het de staatskas zo'n 270 duizend euro op. Maar de beboete mensen, bijna driekwart van de dorpsbewoners, zijn het er absoluut niet mee eens.

Gemeenteraadslid Marc Oudenhoven (VDB/LO) neemt het voortouw in de protesten. Volgens hem is het grootste probleem dat er zo kort na elkaar gecontroleerd werd: "Mensen hebben geen kans gehad hun rijgedrag na de 1e bon aan te passen. Daar maken we bezwaar tegen." Hij is bereid dit tot aan de rechter uit te vechten.

Daarnaast wil Oudenhoven, die zelf ook bekeurd werd, dat de snelheid op de gehele weg verhoogd wordt naar 80 km/u: "De weg heeft alle kenmerken van een 80-kilometer weg." Het college van B&W heeft toegezegd die mogelijkheid te onderzoeken. Ook zullen zij onderzoeken of de maximumsnelheid duidelijk genoeg staat aangegeven.

In 2002 werd de snelheid op een deel van de weg, op verzoek van een groep buurtbewoners, omlaag gebracht naar 50 km/u. Saillant detail: Oudenhoven was zelf wethouder van het college dat de snelheidsverlaging goedkeurde.