Met de gordijnen dicht...

Even met Bakkersland gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Bakker Bakker in de buurt?”

De bakkersjongen vroeg mij om een ogenblik geduld, aangezien de bakker zonet een enorme hoestbui had gekregen nadat hij een van zijn broodovens had geïnspecteerd. Maar na enige tijd kreeg ik de tarweverwerker aan de lijn. “Lullig voor je. Reputatie is een lastig dingetje.” Bakker Bakker van Bakkersland antwoordde dat hij het ook vervelend vond dat de supermarkten de bakkers zo uitknepen dat ze wel moesten doormodderen met aftandse ovens uit de tijd dat we nog asbest als isolatiemateriaal gebruikten. Tijd voor een reactie van mijn kant: “Asbest is op zich niet gevaarlijk, zolang je er met je handen afblijft en het niet stuk gaat. Dat laatste is in jullie ovens wel gebeurd.” Gelukkig, vertelde de bakkerswoordvoerder van Bakkersland, had men al het brood waar mogelijk asbest op terecht was gekomen, tijdig weten terug te halen, zodat het niet in de schappen terecht was gekomen. Ter geruststelling werd mij ook nog verteld dat er niet uit onderzoek was gebleken dat het eten van asbest gevaarlijk was. Maar dáár trapte ik niet in: “Ho! Prima dat het gelukt is om het brood tijdig terug te halen. Maar je mededeling dat niet is gebleken dat het eten van asbest  gevaarlijk is, is te kort door de bocht. Er is nooit behoorlijk onderzoek naar gedaan. Logisch ook, omdat niemand het in zijn hoofd zal halen, een stuk van een eternietplaat af te knagen. Jammer. Hadden jullie het administratief en logistiek goed voor mekaar, lopen jullie toch nog imagoschade op met zo’n onhandige opmerking.”

Nu worden er wel vaker onhandige opmerkingen geplaatst. Zoals in het gemeentehuis van Wassenaar. Daar vond een wethouder het, zo gaat het verhaal, nodig om na een raadsvergadering het toenmalige D66-raadslid Mary-Jo van de Velde uit te nodigen om haar een lesje te leren met de kleren uit en gordijnen dicht. Een lesje leren? Over ruimtelijke ordening? Over de Gemeentewet? Raar. Ik bespreek nooit de Gemeentewet als ik geen kleren aan heb. Echt helemaal nooit. Ik doe van alles en nog wat, zonder kleren. Maar de Gemeentewet uitleggen? Nee. Nooit. Echt niet. Later werd de betrokkenen iets van 120.000 euro gegeven als schadevergoeding. Leuk. Schadevergoeding als eufemisme voor zwijggeld. Die wethouder moest trouwens wel aftreden. Maar nu er een plekje is vrijgekomen in de VVD-gemeenteraadsfractie, keert Henk de Greef weer terug. Lekker op het pluche. Zo schattig, die VVD’ers. Geen greintje fatsoen, zelfs niet in hun thuisbasis Wassenaar. Ik ben erg benieuwd naar wat Wim-Lex en Maxima straks op het stembriefje invullen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe je het ook wendt of keert: ik vind het wel chique dat die wethouder destijds het een en ander wilde doen met de gordijnen dicht. Want dat is goed voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Nou kan je ook doorslaan, qua persoonlijke levenssfeer. Dat doen ze bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Daar zijn ze kwaad op de MediaMarkt. Onterecht. De MediaMarkt had mystery-guests de winkels ingestuurd om met verborgen camera’s te kijken of het personeel de klanten een beetje behoorlijk hielp. Ik vind dat dat mag. Het wordt anders wat lastig om vast te leggen dat winkelbediendes ongeïnteresseerd knagend op een stuk brood tegen een wasmachine hangen. Dat was bij de It’s wél het geval, hetgeen ook heeft bijgedragen aan de teloorgang van die onderneming. Privé hoor je mensen niet stiekem te filmen, maar als controlemiddel op de kwaliteit van het verrichte werk: prima. Het CBP vindt dus van niet, en dreigt nu zelfs met een fikse boete. Jammer. Terwijl ze totaal de andere kant opkijken als het gaat over al die onschuldige gebruikers van de parkeermeter, wier gegevens gewoon op straat liggen. Maar ja, het CBP wordt geleid door Jacob Kohnstam. Van D66. Dan weet je het wel. Dan is het in theorie prachtig, maar in de praktijk knudde. Ik heb dat rare D66 altijd een maatje te klein gevonden.

Net als de borden voor de verkiezingsposters in Lelystad. Ook een maatje te klein. Er blijken meer partijen mee te willen doen dan het aantal vierkante meter billboard toelaat. Zeventien stuks. Naast de gevestigde orde hebben zich partijen ingeschreven met prachtige namen als  Partij voor Lelystad, Lijst Simon Polman, Lelystads Belang, Groep HOP, Bindend Lokaal Lelystad, OPA Plus, Partij Van der Kleij en Zuivere Politiek Lelystad (ZPL). Nu weet ik er zelf ook nog wel een paar te verzinnen. Batavia Vooruit. Weg-met-de-belachelijke-straatnamen-en-huisnummers-partij. Lelystads Behang. De Zaak Stinkt. OPA Min. We Zijn Nog Altijd De Provinciehoofdstad 2014. Democraten onder NAP. Werkelijk, het is zo heerlijk, als columnist vanaf de zijlijn al dat prachtigs gade te mogen slaan. Overigens: als al die partijen nou posters laten maken van een maatje kleiner, dan past het precies, qua billboards. Maar Lelystad heeft wel iets triests. Het is de enige provinciehoofdstad waar na 10 uur ’s avonds geen apotheek meer open is. Dat vind ik wel wat magertjes. Voor acute gevallen moet je dan naar een apotheek in Almere. Dat blijkt trouwens goed uit te pakken voor de verlaging van het sterftecijfer. Want zeg nou zelf. Almere. Daar wil je nog niet dood gevonden worden…

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns