Rutjes volgt Van As op als technische man NAC

Maarten (rubbereend)

Graeme Rutjes wordt de nieuwe technisch directeur van NAC Breda. De 53-jarige oud-voetballer heeft in hoofdlijnen een akkoord bereikt om op 1 februari in dienst te treden, meldt de Bredase club vrijdag. Rutjes tekent een contract voor twee jaar en vijf maanden, met de optie voor nog een jaar. Hij volgt de donderdag opgestapte Jeffrey van As op.

Rutjes komt over van Feyenoord, waar hij commissaris was. De geboren Australiër beheerde de portefeuille technische zaken en fungeerde als klankbord voor technisch directeur Martin van Geel. Bij NAC wordt Rutjes samen met trainer Nebojsa Gudelj en Marino Pusic verantwoordelijk voor het technische beleid.

Van As stapte donderdag in 'goed overleg' op. De Leidenaar had een aflopende verbintenis. Er gingen al enige tijd geruchten dat Van As op de schopstoel zat. De manier waarop hij naar buiten trad zou niet goed vallen bij de aandeelhouders.

Rutjes begon zijn carrière bij Excelsior en verkaste in 1985 naar KV Mechelen. Met de Belgische club veroverde hij in 1988 ten koste van Ajax de Europa Cup II. Rutjes sloot zijn carrière af bij Anderlecht, waarmee hij vier keer landskampioen werd. De voormalig verdediger kwam dertien keer voor het Nederlands elftal uit en maakte in 1990 het WK in Italië mee.