CBR voorziet problemen door wachtlijsten psychiater

Het rijbewijs van duizenden automobilisten wordt mogelijk niet op tijd verlengd, omdat een groot deel van de psychiaters geen medische keuringen meer wil uitvoeren. Dat meldt het CBR, dat al honderden telefoontjes heeft gekregen van verontruste bestuurders. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.

De vergoeding die een psychiater krijgt voor een keuring is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) flink verlaagd. Het CBR zegt dat een keuring volgens artsen nu niet meer kostendekkend is.

In het verleden mocht een psychiater 243,80 euro rekenen voor een keuring, ook al duurde die maar vijf minuten. Sinds dit jaar gelden andere regels. Artsen mogen nu nog maar 78,05 euro voor een kwartier in rekening brengen. Duurt een keuring langer dan betaalt de patiënt 39,02 euro extra per kwartier.

Het CBR verwijst jaarlijks 75.000 mensen door naar een medisch specialist. Van hen bezoeken achtduizend een psychiater voor een medische keuring. Zij worden onderzocht vanwege rijden onder invloed van alcohol of drugs in het verleden of een medische stoornis zoals ADHD of een autistische stoornis.

De instantie is niet gelukkig met de gang van zaken. "We vragen psychiaters die nog wel willen keuren of ze extra keuringen willen doen bij mensen van wie het rijbewijs binnenkort verloopt", vertelt de zegsvrouw. Het CBR vreest echter dat er wachttijden ontstaan, doordat de keuringen nu in handen komen van een kleine groep psychiaters die de onderzoeken nog wel willen uitvoeren.

Het CBR heeft volgens de woordvoerder daarom contact opgenomen met de NZa en de Orde van Medisch Specialisten. De orde heeft op zijn beurt bezwaar gemaakt over de tariefsverlaging bij de zorgautoriteit.