Rutjes: "Ik zie NAC als grote uitdaging"

Maarten (rubbereend)

Graeme Rutjes (53) begint volgende week als technisch directeur bij NAC Breda. De voormalig Oranje-international kijkt uit naar zijn nieuwe baan. Rutjes begint officieel op 1 februari bij NAC Breda, maar vanaf volgende week is de oud-speler van onder meer Anderlecht al in de weer voor de Bredanaars.

In het Rat Verlegh-stadion volgt Rutjes Jeffrey van As op. Van As stapte op nadat hij onlangs te horen kreeg dat hij na dit seizoen moest vertrekken. "Ik zie NAC als een grote uitdaging", zegt Rutjes tegen Voetbal international. "De club kan financieel op nul beginnen. De focus zal onder meer liggen op de doorstroming van eigen jeugd. Supporters identificeren zich met lokale spelers. Ik denk dat het verzorgingsgebied in West-Brabant groot genoeg is om daaraan te werken."

Rutjes stopt per direct als commissaris van Feyenoord. De in Australië geboren Nederlander wil met NAC een nieuwe koers varen. "Inhoudelijk kan ik daar nog niet al te veel over zeggen. Dat wil ik eerst met de mensen van de technische staf gaan bespreken. Ik zal snel met de trainers Nebojsa Gudelj en Marino Pusic en hoofd opleiding Geert Brusselers gaan praten. Daarna zullen we naar buiten treden met onze exacte plannen."

Een deel van de aandeelhouders schoof Pierre van Hooijdonk naar voren als kandidaat om Van As op te volgen, maar Rutjes kreeg uiteindelijk de voorkeur. NAC is volgens de ex-international karakterologisch vergelijkbaar met Feyenoord, waar hij zoals gezegd commissaris was

"Ik kijk ernaar uit om in plaats van een toezichthoudende functie een uitvoerende functie te bekleden. Ik ga met volle overtuiging het avontuur aan in Breda", aldus Rutjes. NAC staat na achttien wedstrijden op de twaalfde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj hervat de competitie op zaterdag 18 januari met een uitwedstrijd tegen AZ.