Schildpadden leggen vroeg eieren door warme winter

Door het warme winterweer hebben de Egyptische landschildpadden in Dierenpark Amersfoort vervroegd eieren gelegd. De verraste dierverzorgers hebben de twee eieren in een zogenoemde broedstoof geplaatst. "Het afwachten is begonnen", meldt het dierenpark vrijdag.

In Dierenpark Amersfoort wonen twee Egyptische landschildpadvrouwtjes en een mannetje. De dierverzorgers verwachtten pas over een kleine maand legsel van de schildpadden, maar zagen de dieren opeens deze week al een nest in het zand graven.

Reptielencurator Nils Dijkgraaf vertelt dat het dierenpark deelneemt aan een speciaal fokprogramma, omdat de bedreigde diersoort zo zeldzaam is. "Twee jaar geleden legden zij een keer eerder eieren, maar deze bleken niet bevrucht." Over ongeveer drie weken kan het park de nieuwe eieren schouwen en erachter komen of het dit jaar wel raak is. Als dat zo is, kruipen over ongeveer drie maanden minischildpadjes uit het ei.

Het geslacht van de dieren wordt bepaald door de temperatuur tijdens het broeden. Bij 30 graden of iets lager komen er mannetjes, iets boven 31 graden worden het vrouwtjes. Het park hoopt op vrouwtjes en heeft de broedkast daarom op 32 graden gezet.