FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 januari 2014

Politiek steggelt over vermeende 'boycot' IsraŽl

Politieke partijen voeren de discussie op over de vermeende 'boycot' van Israël door Nederland. ChristenUnie wil van Nederlandse bedrijven weten waarom zij zich uit Israël hebben teruggetrokken. De partij vroeg daartoe donderdag een hoorzitting aan.

Donderdag werd bekend dat pensioenfonds PGGM zijn beleggingen in banken in het land heeft verkocht. Het bedrijf deed dat omdat de banken betrokken zijn bij de financiering van joodse nederzettingen die volgens de Verenigde Naties illegaal zijn. Eerder trokken ook ook Royal Haskoning en waterbedrijf Vitens zich terug.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wijt dat aan een 'actief ontmoedigingsbeleid' van het kabinet. "Daardoor ontstaat er nu een soort boycotcultuur waardoor Nederlandse bedrijven één voor één weglopen. Dit schaadt de Nederlandse handel en de relatie met Israël", schrijft hij in een verklaring. Voordewind wil dat de bedrijven in de zitting zelf kunnen aangeven wat de reden is van hun vertrek.

SGP-leider Kees van der Staaij liet eerder deze week al weten een debat te willen waarin hij minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans om uitleg kan vragen over de kwestie.

Ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil uitleg van de bewindsman, maar juist omdat hij vindt dat het kabinet en de bedrijven ten onrechte worden beticht van een boycot. "Hoogste tijd dus dat minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, het staande regeringsbeleid nog eens heel duidelijk maakt, zodat bedrijven weten waar ze aan toe zijn en zij niet langer speelbal zijn van deze fantoom-discussie tussen belanghebbenden", schrijft Ten Broeke op zijn site.

Pensioenfonds ABP maakte donderdag juist bekend te blijven investeren in de Israëlische banken waar PGGM zijn geld weghaalde.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes en de woordvoerder van minister Timmermans waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

[BDO WK] Bunting te sterk voor Hofstra

De Nederlandse darter Rick Hofstra is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken van de Lakeside, het WK van de BDO. De Fries verloor met 5-2 van de als eerste geplaatste Stephen Bunting. Hofstra stond nog wel met 0-2 voor. 

Hofstra pakte de eerste set na een 1-2 achterstand met 3-2 en trok daarna ook de tweede set naar zich toe. The Hof kreeg zeker wel zijn kansen, maar op de beslissende momenten ging het mis. Sets vier, vijf en zes gingen met 3-2 naar Bunting. Toen het 4-2 stond was het gespeeld. Bunting won de laatste set met 3-0. 

Bunting zal het in de halve finale opnemen tegen Robbie Green. Kong won zijn kwartfinale met 5-2 van Tony Eccles. Vrijdagavond worden de andere kwartfinales gespeeld. James Wilson speelt tegen Alan Norris en Jan Dekker neemt het op tegen Martin Adams. 

[Upd] [Dakar] Coma wint chaotische etappe

Marc Coma heeft bij de motoren de ingekorte vijfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Spanjaard had na een proef van 212 kilometer tussen Chilecito en Tucuman een voorsprong van bijna dertien minuten op Jordi Viladoms.

Over de etappe van vandaag zal nog lang nagesproken worden. De dag van vandaag was door de warme temperaturen een ware slijtageslag. Daarnaast was het roadboek niet op elk punt even duidelijk, waardoor veel coureurs verkeerd reden en veel tijd verloren. Door protestacties verderop de route werd de etappe voor de motoren en quads uiteindelijk ingekort tot 212 kilometer. De auto's en vrachtwagens kregen 100 kilometer meer voor hun kiezen.

In deze etappe lijken weinig coureurs helemaal foutloos genavigeerd te hebben. Coma slaagde hier wel in, waardoor hij een ruime voorsprong opbouwde op Viladoms en de verrassende nummer drie Kuba Przygonski. Minstens even zo verrassend was dat Rob van Pelt op ruim 37 minuten achterstand en een negende positie de beste Nederlander was. Hij bleef vele toppers uit het klassement voor. Cyril Despres lijkt het klassement na technische problemen te kunnen vergeten, terwijl Paulo Gonçalves noodgedwongen op moest geven nadat zijn motorfiets in brand vloog.

In het klassement leidt Coma nu met 41 minuten voorsprong op Joan Barreda Bort die vandaag door navigatieproblemen 45 minuten verloor. Nummer drie is Francisco Lopez Contardo die al op ruim 53 minuten staat. Beste Nederlander is Henk Knuiman op een 21e positie met 3.30 uur achterstand.

Bij de quads ging de dagzege naar Sergio Lafuente die een voorsprong van ruim een minuut had op Ignacio Casale. Nummer drie was Rafal Sonik op ruim 42 minuten. Sebastian Husseini was in de etappe wederom goed onderweg, maar door problemen met de aandrijfas verloor hij ruim drie uren.

In het klassement leidt Casale nu met dertien minuten voorsprong op Lafuente. Sonik staat derde op vijftig minuten, terwijl Husseini met 3.15 uur achterstand vierde is.

Update 23.34 uur
De uitslag bij de motoren is door de organisatie herzien. Door uitgedeelde straffen en tijdcorrecties is Van Pelt in de daguitslag opgeschoven naar de zevende positie. Knuiman steeg naar een achttiende positie, één plaats beter dan Hans Vogels die knap negentiende werd. In het klassement staat Knuiman als beste Nederlander op plek negentien, terwijl Van Pelt 23e is.

Ook bij de quads is de daguitslag herzien. Vrijwel alle coureurs kregen tijdstraffen opgelegd. Husseini vormt hierop een uitzondering, waardoor hij 'slechts' twee uren achter dagwinnaar Lafuente eindigde. In het klassement staat de Nederlander nu 1.45 uur achter Lafuente. Diens voorsprong op Casale bedraagt zestien minuten, terwijl Sonik derde is met 23 minuten achterstand.

'Kans om noorderlicht te zien in Nederland'

Er is een aanzienlijke kans dat in de nacht van donderdag op vrijdag in Nederland het noorderlicht, ook wel de aurora genoemd, te zien is. Dat laat het Amerikaanse Space Weather Prediction Centre (SWPC) donderdag weten.

"We hebben een sterke geomagnetische storm voorspeld voor vannacht en morgen, dus het zien van de aurora is zeker mogelijk", legt Bob Rutledge van het SWPC uit. Er is wel enig voorbehoud, zo licht hij toe. "Er zijn nogal wat onzekerheden in de voorspellingen over de kracht van dit soort stormen, dus er is geen geen garantie dat het te zien is. Maar de kansen zijn reeël, voor zover ik nu kan zien."

'Kans om noorderlicht te zien in Nederland'
'Kans om noorderlicht te zien in Nederland' (Foto: ANP)

Schadevergoeding om slechte behandeling in gevang

Een Nederlander die in een Belgische gevangenis mensonterend is behandeld, heeft recht op een schadevergoeding van zestienduizend euro wegens geleden emotionele schade. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag bepaald. De Nederlander, Raimond L., moet ook een onkostenvergoeding van 1500 euro krijgen.

De in 1943 geboren L. zat in de gevangenis van Merksplas, vlak over de grens met Nederland. Hij was daar ondergebracht op een psychiatrische afdeling. De Nederlander ontving er echter geen behandeling voor zijn mentale en fysieke problemen en zat vast zonder realistisch vooruitzicht op rehabilitatie. Daarmee was sprake van een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het hof.

Ook zeven anderen - vijf Belgen, een Fransman en een Marokkaan -hebben volgens het hof recht op een schadevergoeding, in hun geval van vijftienduizend euro. Alle klagers zijn veroordeeld voor zaken als diefstal, inbraak, fraude, geweldpleging, verkrachting van een minderjarige en moord. Met uitzondering van de Marokkaan, die vastzat op de psychiatrische afdeling in Leuven, zaten of zitten zij allemaal op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Merksplas.

Kerstcadeautjes en mieren onderweg naar ISS

Een ruimteschip met aan boord voorraden voor het internationale ruimtestation ISS is donderdag eindelijk vertrokken. Drie keer eerder moest de lancering worden uitgesteld, onder meer vanwege de kou en een zonnestorm. Het ruimteveer heeft onder meer kerstcadeautjes aan boord van de families van de astronauten die op het ISS zitten en mieren voor een onderzoeksproject.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voert de bevoorrading van het ISS niet meer zelf uit. Die taak wordt tegenwoordig uitbesteed aan twee private bedrijven: Orbital Sciences en SpaceX. Als de reis zonder problemen verloopt worden de nieuwe voorraden zondag afgeleverd bij het ISS.

Het ruimteveer had eigenlijk vorige maand voor de feestdagen al moeten vertrekken. In eerste instantie gooiden reparaties die de astronauten in het ISS moesten uitvoeren roet in het eten. Daarna volgde de extreme kou die de Verenigde Staten afgelopen week in zijn greep hield. Ten slotte was er nog een zonnestorm. Ingenieurs van NASA vreesden dat het ruimteschip door de zonnevlammen van zijn koers kon geraken, maar woensdag werd besloten dat het risico niet te groot was.

Nieuwe rol Park smaakt naar meer

Ji-Sung Park gaat mogelijk vaker als middenvelder spelen in het shirt van PSV. De Zuid-Koreaan voldeed aan de verwachtingen van trainer Philip Cocu. PSV speelde in Gran Canaria tegen Lokomotiv Plovdiv.

Park kreeg de kans om zich centraal op het middenveld te laten zien. Normaal gesproken acteert de routinier in de aanvalslinie. "Ik vond dat hij het prima invulde. En hij voelt zichzelf ook prettig in die rol. Wie weet dat dit iets is voor ons in de toekomst", laat de tevreden coach Cocu na afloop van het duel weten aan Voetbal International.

De 3-0 zege die PSV boekte, leidde de ploeg naar de finale van het Maspolomas-toernooi. Ook dat had een positieve invloed op het toekomstbeeld van Cocu. "Een nette overwinning. Aan het begin kon je goed zien dat wij pittig hebben getraind deze week."

"Het elftal toonde dat het na de rust een tandje bij kan schakelen. Dat resulteerde in twee doelpunten." Florian Jozefzoon en Memphis Depay waren in de tweede helft verantwoordelijk voor de Eindhovense treffers.

PSV bereidt zich op Gran Canaria voor op de tweede seizoenshelft in de Eredivisie. De mannen van Cocu bezitten op dit moment de zevende plek in de Nederlandse competitie. Op 19 januari, tijdens de seizoenshervatting, staat gelijk de topper tegen koploper Ajax op het programma. PSV gaat door twee achtereenvolgende competitiezeges met een goed gevoel richting het duel met de Amsterdammers.

Kantinejuf (36) doet knaapje van 15

De politie van Weymouth, Massachusetts, heeft gisteravond ene Janelle Foley in de boeien geslagen. De 36-jarige kantinejuf op een middelbare school aldaar heeft een erg fijne kerstvakantie beleefd met een 15-jarig ventje.

De blonde stoot verkoopt al enige tijd appelkoeken tijdens de pauze op Chapman Middle School. De keurig getrouwde moeder van vier kinderen heeft zich tijdens de kerstvakantie eens flink laten uitwonen door de zoon van een vriendin.

Het is nog niet duidelijk of het 'slachtoffer' ook een leerling is op de bewuste school. Foley is gisteravond opgepakt en vandaag voorgeleid voor de regionale rechtbank van Quincy. Zij wordt aangeklaagd wegens verkrachting van een minderjarige. Haar borgsom is vastgesteld op 5.000 dollar.

Nice Vieze verkrachtster!

Brit opgepakt op Schiphol na schoppen stewardess

Een 51-jarige Brit is op Schiphol opgepakt voor het schoppen van een stewardess in een vliegtuig. De man had te veel gedronken, meldt de marechaussee donderdagavond.

Het voorval vond plaats op een vlucht vanuit Azië naar Amsterdam. Een meningsverschil tussen de man en leden van de bemanning escaleerde, waarop hij de stewardess schopte. De man heeft een boete van 750 euro betaald, waarna hij op vrije voeten werd gesteld.

Koers wiet stijgt explosief in Amerika

De legalisering van marihuana in Colorado, een staat van Amerika, heeft een aantal slimme beleggers geen windeieren gelegd. Veel gerelateerde aandelen zijn sneller gestegen dan de bloeddruk van Wilders die het bordje 'Brussel' ziet.

Zo is de koers van Hemp inc., een groep van bedrijven die zich richt op de hennep- en marihuanamarkt, in drie dagen tijd gestegen met 205 procent. Ook andere bedrijven deden leuk mee. Zo is het aandeel GreenGro, dat zich richt op de technische en praktische kant van wiet telen, dit jaar met maar liefst 1714 procent omhoog gegaan.

Sinds 1 januari is wiet legaal te koop in Colorado.

Dode koeien uit zee zijn raadsel

De autoriteiten in Denemarken en Zweden onderzoeken de herkomst van elf dode koeien die op stranden in de twee landen zijn aangespoeld.

Sinds 29 december werden in het zuiden van Zweden acht dode koeien door wandelaars gevonden en in Denemarken drie. Van alle dieren waren de oormerken weggesneden, vermoedelijk om het achterhalen van de herkomst te bemoeilijken.

De politie denkt dat de koeien door een schip in de Oostzee zijn gedumpt. Ze probeert na te gaan welke schepen met levend vee in de afgelopen weken zijn gepasseerd.

Dumpen van vee is in beide landen verboden. Het is echter onduidelijk of de koeien in Deense, Zweedse of internationale wateren overboord zijn gegooid.

Weinig beweging op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag licht lager. Beleggers zijn in afwachting van een rapport over de Amerikaanse banenmarkt, dat vrijdag gepubliceerd wordt. In de tussentijd kregen ze nieuws van een aantal detailhandelaren voorgeschoteld en maakte Ford een flinke dividendverhoging bekend.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.444,76 punten, terwijl de S&P 500 een fractie steeg tot 1838,13 punten. De Nasdaq verloor 0,2 procent tot 4156,20 punten. Woensdag sloot Wall Street met verlies nadat de notulen van de jongste Fed-vergadering de indruk hadden gewekt dat de centrale bank de steun voor de Amerikaanse economie misschien sneller dan verwacht gaat afbouwen.

"We zien wellicht de verwachting bij beleggers dat de afbouw sneller plaatsvindt dan verwacht als de banengroei fors is", aldus een beleggingsstrateeg. De Amerikaanse overheid maakt vrijdag bekend hoeveel banen, exclusief de agrarische sector, er in december gecreëerd zijn. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 195.000 banen na een toename van 203.000 een maand eerder.

Detailhandelaar Bed Bath& Beyond presenteerde tegenvallende cijfers over het kwartaal dat op 30 november afliep en kwam met een eveneens tegenvallende prognose voor het lopende kwartaal. Beleggers zetten het fonds daarop 12,5 procent lager. Branchegenoot Macy's, die woensdagavond nog een forse reorganisatie aankondigde, was juist een uitblinker onder de detailhandelaren. Dankzij een hoger dan verwachte winstprognose voor 2014 en een adviesverhoging vloog het aandeel 7,6 procent omhoog.

Ford (plus 1,9 procent) maakte bekend zijn financiën zo goed op orde te hebben dat het dividend flink omhoog kan. De uitkering aan aandeelhouders over het afgelopen kwartaal stijgt met 25 procent naar 12,5 dollarcent per aandeel. De autofabrikant keerde in 2012 voor het eerst in ruim 5 jaar dividend uit. Dat bedroeg toen 5 cent per aandeel en werd vorig jaar verdubbeld tot 10 cent.

De euro was 1,3606 dollar waard in vergelijking met de 1,3591 dollar die op de borden stond bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 106,51 dollar.

Weinig beweging op Wall Street
Weinig beweging op Wall Street (Foto: ANP)

[Dakar] Sotnikov wint verrassend bij vrachtwagens

Dmitry Sotnikov heeft verrassend de vijfde etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De Rus bleef met zijn Kamaz zijn teamgenoot Andrey Karginov ruim twee minuten voor. Klassementsleider Gerard de Rooy werd op twaalf minuten achterstand derde.

De etappe was loodzwaar en vrijwel iedere coureur kreeg vandaag met problemen te maken. In het begin van de proef leidde Eduard Nikolaev, maar hij reed verkeerd en kwam op ruim 24 minuten achterstand binnen. Ook De Rooy bleef niet gespaard, want bij de Iveco brak een steekas van de achteras, waardoor hij niet op vol vermogen door kon rijden. Daarnaast had hij een leeglopende band en was de radiator eenmaal verstopt.

Deze problemen vielen in het niet bij die van Marcel van Vliet die anderhalf uur verloor en zijn tweede positie in het klassement kwijtraakte. In de top tien van vandaag was er een knappe zesde positie voor Rene Kuipers en een achtste stek voor Hans Stacey. Peter Versluis lijkt langzamerhand de problemen te boven, hij werd vandaag elfde.

In het klassement heeft De Rooy een voorsprong van een half uur op nummer twee Karginov. Nikolaev staat op ruim een uur op een derde positie. Stacey bezet de vijfde positie, terwijl Van Vliet terugviel naar de negende plaats. Kuipers besluit de top tien.

Republikein straft met verkeerschaos

Chris Christie, de man die wordt beschouwd als grote kanshebber om in 2016 de Republikeinse presidentkandidaat te worden, zit in de puree. Zijn campagneteam blijkt vorig jaar een dorp te hebben gestraft met verkeersopstoppingen waar je u tegen zegt, maar erger nog: dit lekte uit.

Christie werd vorige jaar met ruime meerderheid herkozen als gouverneur van New Jersey. Zijn campagneteam besloot echter om in de aanloop naar die verkiezingen de Democratische burgemeester van het dorp Fort Lee eens flink te straffen. Samen met enkele hooggeplaatste Republikeinse functionarissen van de overheidsdienst voor infrastructuur sloten de snodaards vijf dagen lang twee van de drie oprijstroken van de bij het dorp gelegen George Washingtonbrug, een van de drukste bruggen ter wereld.

De misdaad van de burgemeester was het steunen van Christie's Democratische tegenstander voor het gouverneurschap. Als excuus voor de sluiting werd een verkeersstudie opgevoerd. Het resultaat was niet verbazingwekkend: totale verkeerschaos.

Helaas voor de samenzweerders kwamen de emails waarin de afstraffing werd beraamd boven water, ondanks pogingen om het geheel door middel van privé-accounts te verbergen. Het bleek dat de forensenbeulen vrolijk hadden uitgekeken naar de chaos. Toen die eenmaal een feit was werd erover gegrapt en gegrold en werd bovendien de burgemeester van Fort Lee uitgescholden.

Christie zelf, die de actie tot dan toe in alle toonaarden had ontkend, restte nu niets anders dan te beweren dat zijn team hem had misleid. Uit de emails bleek echter dat de mensen waar hij het nauwst mee samenwerkt, zoals de voorzitter van de Republikeinse partijafdeling van New Jersey en de (tevens Republikeinse) baas van de dienst infrastructuur, wel degelijk wisten wat er gaande was.

De gouverneur noemt het sluiten van de rijbanen onacceptabel en heeft beloofd op te treden tegen de aanstichters des kwaads. Of dat voldoende is om het schandaal tijdig in de vergetelheid te doen geraken zal maar moeten blijken.

Chris Christie, gouverneur New Jersey
Chris Christie (foto: Gage Skidmore, licentie: CC BY-SA)

Darter Stompť terug naar de BDO

Co Stompé keert terug naar dartbond BDO. Dat heeft de BDO laten weten op Twitter. De Nederlandse dartsbond (NDB) heeft dat nieuws later ook bevestigd. Het eerste toernooi van The Matchstick wordt de Dutch Open, dat 31 januari in Assen begint. 

Stompé ging in 2008 van de BDO over naar profbond PDC. Hij kende een mooi eerste jaar met onder meer de titel in het Duits kampioenschap ten koste van Phil Taylor. In 2009 en 2010 haalde hij de kwartfinale van het wereldkampioenschap bij de PDC. 

De grootste prestatie van de oud-trambestuurder bij de PDC was samen met Raymond van Barneveld. In 2010 wonnen zij samen de World Cup of Darts. Maar de laatste jaren vielen de presaties tegen en voor afgelopen wereldkampioenschap had hij zich niet eens weten te kwalificeren. 

Volgens Marcel Maijer is Stompé het gedrag van de mensen van de PDC zat en voelt hij zich meer thuis bij de BDO. Hij spreekt zelfs van een warm bad daar. Het beste resultaat bij de BDO behaalde Stompé in 2000. Hij haalde toen de halve finale van het wereldkampioenschap. Toen heette het toernooi nog de Embassy, tegenwoordig is het Lakeside.  

Journalisten Al-Jazeera langer vast in Egypte

De journalisten van Al-Jazeera in Egypte die vorige maand werden opgepakt blijven nog ten minste vijftien dagen vastzitten. Dat heeft een rechter donderdag bepaald, zei een bron. Naar de journalisten loopt een onderzoek, omdat ze verdacht worden van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Volgens de openbaar aanklager wilde de groep met de Egyptische tak van Al-Jazeera het imago van het land beschadigen en leugens verspreiden. De Egyptische interim-regering beticht Al-Jazeera ervan op de hand van de Moslimbroederschap te zijn. De Broederschap van de afgezette president Mohammed Morsi werd vorige maand tot een terreurorganisatie bestempeld.

Nobelprijswinnaar Mortensen overleden

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Dale Mortensen is donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn assistent Sue Triforo bekendgemaakt.

Mortensen won de Nobelprijs in 2010 samen met twee andere Amerikaanse economen, voor hun werk over hoe er in een economie tegelijkertijd sprake kan zijn van hoge werkloosheid en een groot aantal vacatures.

Volgens rector Morton Schapiro van Northwestern University, waar Mortensen werkzaam was als hoogleraar, was het 'baanbrekende werk van Mortensen vooral relevant voor beleidsmakers die vandaag de dag werkloosheid proberen aan te pakken'.

Rupert Friend vervangt Paul Walker in Hitman-film

Homeland-acteur Rupert Friend neemt de hoofdrol van de overleden acteur Paul Walker in de film Agent 47, die is gebaseerd op het videospel Hitman, over. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Walker kwam begin vorige maand op 40-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Agent 47 is een vervolg op Hitman uit 2007. Destijds werd het personage gespeeld door Timothy Olyphant. Over het tweede deel van de film zijn nog weinig details bekend, wel zou het om een compleet nieuwe bewerking van het hoofdpersonage gaan. Agent 47 wordt geregisseerd door Aleksander Bach.

In de Hitman-spellen neemt de speler het hoofdpersonage op zich van een gekloonde en koelbloedige huurmoordenaar, die Agent 47 wordt genoemd. Behalve aan zijn karakteristieke kale hoofd is hij alleen te herkennen aan de streepjescode in zijn nek.

Cambuur huurt aanvaller Manu van Feyenoord

SC Cambuur heeft zich versterkt met Elvis Manu. De 20-jarige aanvaller wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Feyenoord, waar hij nauwelijks speeltijd kreeg. Vorig jaar werd de voormalig jeugdinternational al door Feyenoord op huurbasis gestald bij stadgenoot Excelsior. In de Jupiler League kwam hij tot acht goals in twintig wedstrijden.

Cambuur is met slechts zestien doelpunten in achttien wedstrijden met afstand de minst productieve ploeg in de Eredivisie. Bijna de helft van de goals werd bovendien gemaakt door clubtopscorer Michiel Hemmen. Cambuur bezet momenteel de voorlaatste plaats, met één punt meer dan hekkensluiter NEC.

Crack-burgemeester wil decriminalisering wiet Canada

Waarom wil de Canadese regering marihuana niet legaliseren? Dat is de vraag die burgemeester van Toronto Rob Ford zichzelf stelt. Ford, die vorig jaar in opspraak raakte toen bekend werd dat hij crack heeft gerookt, werd donderdag in een Amerikaanse radiouitzending naar zijn mening over het marihuanabeleid in Canada gevraagd.

Ford, die eerder heeft bekend 'heel veel' wiet te hebben gerookt, zei dat decriminalisering er waarschijnlijk niet in zit zolang de Conservatieve partij van premier Stephen Harper, waar Ford zelf ook lid van is, aan de macht is. Maar als het aan Ford zou liggen zou marihuana morgen niet meer strafbaar zijn. "Waarom zou je het niet ten minste decriminaliseren en er een inkomstenbron van maken?"

Ronaldinho toch langer bij Atletico Mineiro

Ronaldinho blijft Atletico Mineiro trouw. Ondanks de concrete interesse van Besiktas heeft de voormalig wereldvoetballer van het jaar zijn aflopende contract bij de Braziliaanse club verlengd. Dat maakte voorzitter Alexandre Kalil van Atletico Mineiro donderdag bekend op Twitter.

Ronaldinho keerde na te hebben gespeeld voor Paris Saint-Germain, FC Barcelona en AC Milan in 2011 terug naar zijn vaderland. Na één seizoen in het shirt van Flamengo stapte hij over naar Atletico Mineiro. Met de club uit Belo Horizonte won de 33-jarige aanvaller vorig jaar de Copa Libertadores. Tevens werd hij verkozen tot beste speler op de Zuid-Amerikaanse velden.

FBI-chef: Snowden geen klokkenluider

De directeur van de Amerikaanse FBI ziet Edward Snowden, die de spionagepraktijken van de NSA aan het licht bracht, niet als een klokkenluider. Dat zei James Comey donderdag op een persconferentie. Snowden is door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het onthullen van staatsgeheimen.

Snowdens steunbetuigers, evenals toonaangevende kranten als The New York Times en The Guardian, vinden dat hem genade moet worden getoond, juist omdat hij heeft onthuld hoe ver de spionagepraktijken van de Amerikaanse overheid gaan.

Comey zei dat klokkenluiders belangrijk zijn, maar dat Snowden die titel niet verdient. De NSA handelt volgens Comey op de manier die de oprichters van de Verenigde Staten voor ogen hadden: onder toezicht van het Congres, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht.

Waylon heel tevreden over nummers songfestival

Waylon vindt dat hij en Ilse DeLange erg fijne liedjes hebben geschreven voor het Eurovisie Songfestival. "We hebben achttien te gekke liedjes die allemaal mogen gaan", zegt de zanger in De Wereld Draait Door.

In november werd bekend dat DeLange en Waylon als duo The Common Linnets Nederland gaat vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. De twee, die tevens een album opnemen onder dezelfde naam, zijn druk aan het schrijven. "Het wordt wel moeilijk om te toppen wat we al gedaan hebben."

De zanger en zangeres kiezen uit hun drie favorieten het nummer dat het uiteindelijk wordt. Waylon en Ilse moeten zich via de halve finales zien te plaatsen voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2014, die plaatsvindt op 10 mei in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De halve finales worden gehouden op 6 en 8 mei.

Vijftig maanden cel geŽist tegen lid jeugdbende

Tegen drie verdachten van een jeugdbende uit Culemborg zijn donderdag straffen geëist tot vijftig maanden cel. De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor tientallen inbraken, waarbij vaak grof te werk werd gegaan.

In de zaak staan deze en volgende week zes zogenoemde kernleden van de bende terecht. Zij worden verdacht van woninginbraken, heling, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

De groep De Culemborgse wijk Terweijde werd vorig jaar en het jaar daarvoor geplaagd door een inbraakgolf. In de eerste helft van 2012 was sprake van een verdrievoudiging van het aantal woninginbraken vergeleken met het jaar daarvoor. Sommige bewoners werden zes keer op rij slachtoffer van woninginbraak.

De jeugdbende intimideerde bewoners in de wijk ook en voelde zich volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem de baas in Terweijde. Bewoners zouden niet meer met de politie hebben durven praten, uit angst dat 's nachts alle ruiten in hun woningen zouden worden ingegooid of hun auto in vlammen op zou gaan.

Tegen een 19-jarige Culemborger werd donderdag vijftig maanden cel geëist, onder meer voor betrokkenheid bij dertien woninginbraken en twee inbraakpogingen. Een 21-jarige Culemborger, die bij tien woninginbraken en een inbraakpoging betrokken zou zijn, hoorde 39 maanden gevangenis tegen zich eisen. Tegen een 21-jarige werd 32 maanden cel geëist voor zeven inbraken en twee inbraakpogingen.

Eerder deze week diende de zaak tegen een 17-jarige verdachte. Tegen hem werd 21 maanden jeugddetentie geëist.

Van Ass: 'We gaan weer normaal met elkaar om'

Floris van der Linden liet zich niet zien op de donderdagtraining van de Oranjemannen. De rechtsback had die ochtend van bondscoach Paul van Ass te horen gekregen dat het voor hem verder bij alleen trainen blijft in India. Maar donderdag dus niet.

"Ik heb hem gezegd: 'Dit is heel moeilijk, dus neem je ruimte maar als je dat nodig hebt", verklaart Van Ass de afwezigheid van de laatste afvaller. "In principe is het een hele goede gast en een waanzinnige sportman. Hij blijft er ook bij, want met één blessure staat hij op het WK. Maar het ging tussen de verdedigers en alles overziend kom ik met hem het minste uit. Een van mijn thema's is dat je op meerdere posities uit de voeten moet kunnen. Hij kan alleen rechtsachter spelen, dat maakt hem iets beperkter."

Van der Lindens reactie liet zich gemakkelijk raden. "Hij is natuurlijk erg teleurgesteld. Je komt hier niet naartoe om het net niet te halen. Ik denk dat hij zich wel herpakt. Het is een hele positieve vent, dus ik verwacht niet dat er iets in de groep gaat spelen. Hij heeft nog steeds zicht op het WK."

Wie wel voorzichtig wat met een bal stond te pielen, was Valentin Verga. De aanvaller is herstellende van een meniscusoperatie, maar sloot toch bij de India-delegatie aan. De suggestie dat het incident met Seve van Ass hier iets mee te maken heeft – om eventuele plooien glad te strijken – wuift de bondscoach weg. "Dat staat los van elkaar, dit had ik al in mijn hoofd. We hebben dat incident volledig achter ons kunnen laten omdat we er veel aandacht hebben besteed. We gaan weer normaal met elkaar om."

"Wat ik mooi vind is dat er vanuit de groep het initiatief kwam met elkaar te gaan zitten. Dat was een heel volwassen reactie. Niet doodzwijgen, maar eerst benoemen en dan een plek geven. Ze hebben het er ook samen meerdere keren over gehad. Volgens mij ligt dat nu echt achter hen."

Geen vuiltje aan de lucht dus, behalve de smog die boven New Delhi hangt. Een minpuntje is echter wel de verwachting van veel lege plekken in het stadion. Van Ass: "Ik heb gehoord dat er heel veel kaarten aan militairen beschikbaar zijn gesteld, maar die komen niet. Daarnaast ligt het stadion in een woonwijk en is daardoor lastig te bereiken. Dus heb je veel lege plaatsen. Dat is ontzettend jammer."

Nokia begint uitrol nieuwe firmware-update Lumia-telefoons

Nokia is begonnen met de uitrol van hun Lumia Black firmware-update. Lumia Black bevat onder andere ondersteuning voor bluetooth 4.0 LE, een aangepast Glimp-scherm(Glance), mappen voor apps en een universele fotocamera-app met uitgebreidere functies.

De uitrol is vandaag gestart voor de Lumia 1020 en 925 telefoons, waarvan de 1020 zelfs ondersteuning krijgt voor foto's in RAW-formaat. Een aantal van de nieuwe features die Black met zich meebrengt zijn enkel geschikt voor de toestellen met 1GB RAM. Zo zullen de Refocus-opties en Beamer-transfers niet werken met de goedkopere Lumia-toestellen zoals de populaire Lumia 520.

In onderstaande video krijg je een korte presentatie over Lumia Black en kun je zien hoe enkele features werken.

Makers Luigi's Mansion 2 nu exclusief voor Nintendo

Next Level Games, de makers van Luigi's Mansion 2 voor Nintendo 3DS en Mario Strikers voor GameCube en Wii, ontwikkelt vanaf nu exclusief voor Nintendo. Ze blijven een onafhankelijke studio, maar maken geen games meer voor andere platformen dan die van Nintendo.

Mede-oprichter van Next Level Games Jason Carr legt uit: "We are doing only Nintendo products now. We're super happy with our relationship with Nintendo. There's no reason to look anywhere else. They keep giving us better and better IP to work with, and as long as we do our job and make good games for them there's no reason for us to venture out."

De games die Next Level Games voor Nintendo maakte, zijn allemaal goed tot zeer goed ontvangen door pers en gamers, maar de multiplatformtitels waren een minder groot succes. Men heeft daarom de knoop doorgehakt en ze richten zich nu volledig op Nintendo, uiteraard gesteund door de Japanse gigant zelf:

"There are a lot of benefits to working with a first party. Nintendo's great. They give you the time to make games good. They've done really well - the Wii's done really well, the DS has done really well, the Wii U is not the strongest start but we trust that they'll come up with something to get it going, and the 3DS was a blast to work on."

'Lords of Shadow 2 meer Zelda dan God of War'

Dave Cox, producer van de Castlevania Lords of Shadow-games, is boos om de vergelijkingen van het eerste deel met God of War. Desalniettemin zijn ze met die vergelijkingen aan de slag gegaan en Lords of Shadow 2 zal meer richting Zelda neigen dan naar God of War.

"We wanted to create a game that was a deep, action adventure game, more of an RPG in many ways," aldus Cox. De game kent ook meer een open wereld-structuur. Hierbij moet je niet aan Grand Theft Auto denken, maar meer aan Ocarina of Time en het bijbehorende Hyrule Field. Naarmate je verder in de game komt is meer en meer van de wereld toegankelijk.

"And we wanted a game that felt like a big step up from the previous game. The previous game had this epicness to it but there were a lot of areas where we could have improved certain aspects - not just the combat but the exploration. The sense of exploring the world.

One of the problems with the previous game, when it was loading level by level, we had the exposition from Patrick Stewart, but really that was to cover a problem rather than fixing a problem.

We wanted it to be more seamless. We wanted it to feel like you could get engrossed in the world and feel like you're really in it. In order to do that it meant starting from the beginning from a technology point of view."

Lords of Shadow 2 begint in de middeleeuwen met een aanval op Dracula. Honderd jaar later wordt hij wakker en dan begint de game echt. De game zal zo'n 20 uur speelplezier moeten opleveren in een constante 30 frames per seconde. De release staat gepland voor 28 februari 2014 op PlayStation 3, pc en Xbox 360. 

Telefoonmaker Huawei komt met eigen spelcomputer

Het Chinese Huawei is het eerste bedrijf dat een videogame console uit gaat brengen in China sinds het verbod daarop opgeheven is. De console krijgt de naam TRON en draait op besturingssysteem Android 4.2. 

Overige specificaties van de console zijn onder andere een Tegra 4 grafische processor en 2GB RAM-geheugen. Het apparaat zal via HDMI op je tv worden aangesloten en beelden tot 1080p (Full HD) kunnen uitzenden. Er zullen twee varianten aangeboden worden: wit en zwart. De omgerekende prijs ligt op dit moment op zo'n 90 euro, al is het nog niet bekend of er een wereldwijde release in het verschiet zit.


De console met controller (Foto: Rocket News)

PSV grijpt naast Bradley

Michael Bradley heeft gekozen voor een transfer naar Toronto FC en laat PSV links liggen. Zijn zaakwaarnemer Alberto Faccini heeft de overstap bevestigd. Technisch manager Marcel Brands van PSV onthulde eerder vandaag in Voetbal International dat hij Bradley had benaderd om naar Eindhoven te komen.

Bradley zette de Eredivisionist in de wachtkamer en nu blijkt waarom. Faccini bevestigt in gesprek met Radio Radio dat Bradley heeft gekozen voor Toronto FC, uitkomend in de Major League Soccer. Volgens Sky Sport24 bedraagt de transfersom zeven miljoen euro en is de deal op een haar na rond.

"Michael was er snel uit en de deal was binnen twee dagen rond", vertelt Faccini. "Bij Toronto ligt er een mooie uitdaging op hem te wachten. De club heeft met deze investering een van de grootste van de afgelopen jaren gedaan."

Onder trainer Rudi Garcia hoefde Bradley dit seizoen bij AS Roma niet te rekenen op een basisplaats. Met Kevin Strootman, Daniele De Rossi en Francesco Totti op het middenveld is de concurrentie moordend. Het aantrekken van de Belgische middenvelder Radja Nainggolan was voor Bradley het signaal om te vertrekken.

"Door de laatste ontwikkelingen was Michael genoodzaakt een stap te maken. Toen Nainggolan naar Roma kwam, kwam alles in een stroomversnelling", aldus Faccini. "Hij wilde niet wachten tot 31 januari en koos zijn eigen pad en wil tevens het Amerikaanse voetbal helpen groeien."

"Er waren meerdere aanbiedingen vanuit de Serie A. Clubs als Verona en Bologna wilden Bradley graag hebben", besluit Faccini. "Maar na tien jaar heeft Michael gekozen voor een terugkeer naar de Verenigde Staten. Het was een moeilijke keuze, maar wel een die gemaakt is met zijn hart. Roma wilde hem graag behouden, maar zijn vertrek naar Toronto is zijn eigen keuze."

Optreden Franse komiek op valreep verboden

De omstreden Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala mag toch niet optreden in Nantes. Dat heeft de hoogste bestuursrechter van Frankrijk donderdag op het laatste moment besloten. Een lagere rechter had eerder geoordeeld dat de autoriteiten de voorstelling niet mochten verbieden, maar de Franse Raad van State hield het verbod alsnog in stand.

Het initiatief om de voorstelling Le Mur tegen te houden komt van minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. Hij riep burgemeesters en prefecten maandag in een brief op de show te verbieden, niet alleen met het oog op de openbare orde, maar ook met het oog op de 'aanslag op de menselijke waardigheid' die Le Mur zou behelzen. Valls doelde daarmee onder meer op smalende opmerkingen van de komiek over de wrede vervolging van Joodse Europeanen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het departement waar Nantes de hoofdstad van is, Loire-Atlantique, besloot de prefect meteen gehoor te geven aan Valls oproep en verbood de voorstelling. De autoriteiten in Orléans, Tours en Bordeaux deden dat ook. Dieudonné's advocaten betwistten de verboden, omdat die een ontoelaatbare inbreuk op de vrijheid van meningsuiting zouden zijn.

Vrijwel alle 6300 kaartjes voor de show in theater Zénith in Nantes waren verkocht.

Optreden Franse komiek op valreep verboden
Optreden Franse komiek op valreep verboden (Foto: ANP)

Zaaddonor ontloopt gevangenisstraf

Raymond Hull uit een dorpje in Cumbria, Engeland is er hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor dat een eventuele idiocratie weer een stukje dichterbij gekomen is. Deze potente drugsdealer had eigenlijk 18 maanden moeten brommen, maar hoeft die de komende twee jaar niet uit te zitten vanwege de geboorte van een zoveelste telg.

Veel dames zien Hull waarschijnlijk als een lekkere knul want deze draaideurcrimineel, met zo'n 31 veroordelingen op zijn naam, heeft inmiddels tweeëntwintig(!) nakomelingen verwekt bij elf verschillende dames. Naar eigen zeggen heeft de 58-jarige beroepswerkeloze er geen enkele moeite mee om een leuke vrouw in zijn bed te krijgen. Sterker nog: ze staan voor 'm in de rij.

Bij zijn laatste vergrijp, qua criminele activiteiten, was Hull goed het zaadje toen hij werd gepakt met een leuk vrachtje cannabis. Hij had voor een straatwaarde van bijna 450 euro bij zich, hoewel dat volgens Raymond (weer bijna iedereen gek van is) voornamelijk voor eigen gebruik was. Voor de rechtbank verklaarde hij dat zijn laatste broedmachine, een 26-jarige kapster op springen stond. De rechter was erg coulant en gaf de man twee jaar uitstel.

De laatste 10 jaar heeft Raymond geen werk gehad. Ondanks veel oefening is hij afgekeurd voor zijn rug. Dit probleem zou zijn ontstaan door het overmatig tillen van zijn nageslacht. Sindsdien leeft de gewillige donor van de bijstand en 'klust' hij soms wat bij voor een extraatje.

Roy Donders te druk voor relatie

Stylist Roy Donders heeft naar eigen zeggen geen tijd voor een vriend. "Ik ben hartstikke druk. Ik heb helemaal geen tijd om iemand te leren kennen", zegt de stylist van het Zuiden in RTL Boulevard. "Ik ben gewoon niet snel verliefd, dat duurt bij mij heel lang."

Donders, die werd gevolgd in de serie Roy Donders: Stylist Van Het Zuiden, bracht vorig jaar een lijn huispakken uit. De lijn was vrijwel direct uitverkocht. Het succes is de stylist naar eigen zeggen niet naar het hoofd gestegen. "Ik ben helemaal niet veranderd. Ik ben gewoon mezelf gebleven."

De 22-jarige Brabander richtte zich voor zijn carrière als stylist op het zingen. Donders heeft inmiddels een album klaar. "Ik zou heel graag een concert willen geven. Ik wil dat gewoon een keer meegemaakt hebben", zegt hij. "Alles wat ik wil, gebeurt meestal ook."

Goede eerste dag Luiten in Zuid-Afrika

Golfer Joost Luiten is goed begonnen aan het Volvo Golf Championship in Zuid-Afrika. De Nederlander liep in Durban een ronde van 70 slagen (-2) waarmee hij na de eerste dag gedeeld vijfde staat. De leiding is in handen van de Fransman Raphaël Jacquelin met 67 slagen (-5).

Eind deze maand zal Luiten afreizen naar de Verenigde Staten waar hij vanwege zijn plaats in de top vijftig van de wereldranglijst enkele lucratieve toernooien mag gaan spelen. "Op het WK matchplay en de World Golf Championships speelt de absolute wereldtop. Er liggen dus mooie uitdagingen in het verschiet."

Jake Gyllenhaal en Alyssa Miller uit elkaar

Jake Gyllenhaal en model Alyssa Miller vormen niet langer een koppel. Dat meldt UsMagazine. De twee waren zes maanden samen.

Gyllenhaal en Miller kampten met relatieproblemen nadat de acteur van New York naar Los Angeles moest verhuizen voor zijn nieuwe film, Nightcrawler. Een bron vertelt dat "de liefde zachtjes is uitgedoofd door de afstand tussen de twee".

Gyllenhaal had al eerder relaties met Reese Witherspoon, Kirsten Dunst, Minka Kelly en Taylor Swift.

Jake Gyllenhaal weer vrijgezel (Novum)Jake Gyllenhaal weer vrijgezel (Foto: Novum)

Van Persie nadert rentree tegen Chelsea

Robin van Persie werkt hard aan zijn herstel. De aanvaller van Manchester United hoopt volgende week tegen Chelsea zijn rentree te maken. De Oranje-international raakte in december geblesseerd aan zijn dijbeen tijdens het Champions League-duel met Shakhtar Donetsk.

Sindsdien moest de Rotterdammer vanaf de kant toekijken, maar zijn rentree is niet ver weg, weet Goal te melden. Van Persie heeft de afgelopen weken individueel getraind met fitness-trainer Arno Philips van PSV. De aanvaller gaat nu de laatste fase van zijn revalidatie in, en is inmiddels teruggekeerd naar Carrington, het trainingscomplex van Manchester United.

Bronnen binnen de club bevestigen dat Van Persie bij United nog een speciaal programma krijgt, zodat hij zo snel mogelijk weer inzetbaar is. De wedstrijd van zaterdag tegen Swansea City komt nog te vroeg, maar Van Persie richt zich op het uitduel bij Chelsea, acht dagen later.

De aanstaande terugkeer van de spits is goed nieuws voor manager David Moyes, die de afgelopen acht wedstrijden geen beroep kon doen op de Nederlander. Het gehele seizoen kampt Van Persie al met diverse blessures, maar evengoed kwam hij tot tien doelpunten in zestien duels.

De afwezigheid van Van Persie heeft United overigens geen goed gedaan. De club zit in een moeilijke periode en leed afgelopen dinsdag de derde nederlaag op rij. Moyes kan ook al enkele weken geen beroep doen op die andere sterspeler; Wayne Rooney. Het is niet precies duidelijk wanneer de Engelse aanvaller weer inzetbaar is.

Wolf-producent verfilmt Vlaamse roman Wij

De Nederlandse filmproducent Habbekrats, bekend van de films Wolf en Rabat, gaat het boek Wij van de Vlaamse schrijver Elvis Peeters verfilmen. Dat laat Habbekrats donderdagmiddag weten. De film wordt een bewerking met als titel Bij Wij Eindig Ik. De regie is van René Eller, die voorheen reclames regisseerde.

Wij gaat over een groep pubers die tijdens een lange zomervakantie in een vervallen schuur op de Nederlands-Belgische grens gretig experimenteert met het verleggen van hun grenzen. Het begint onschuldig, maar al snel worden enkele schokkende misdaden gepleegd.

Het de eerste keer dat een boek van Peeters wordt verfilmd. Wij werd bij verschijnen in 2009 voorzien van een sticker met 'Waarschuwing Expliciete Roman'. Marketingtruc of niet, het boek werd door menigeen omschreven als ongeschikt voor tere zieltjes.

Over de cast is nog niets bekend. De opnames van Bij Wij Eindig Ik gaan deze zomer van start, zodat de film volgend jaar in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen kan verschijnen.

Noortje Herlaar verlangt soms naar nonnenbestaan

Noortje Herlaar heeft soms grote behoefte om zich terug te trekken. "Even weg uit de hectiek van een stad als Amsterdam, het liefst vier weken achter elkaar", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. De 28-jarige actrice verbleef voor de in september te verschijnen komedie Wonderbroeders geruime tijd in een klooster.

"Volgens mij is een tijdje zonder mobieltje en Twitter voor de meeste mensen heel goed", gaat ze verder. "Van mijn generatie neemt haast niemand meer de tijd om tegenover elkaar te zitten en gewoon te praten."

Wonderbroeders gaat over een vijftal monniken dat wil voorkomen dat hun klooster wordt omgebouwd tot wellness center. Om genoeg geld bijeen te sprokkelen hebben ze echter een wonder nodig. Het scenario is van Martin van Waardenberg, die ook een van de hoofdrollen speelt, naast Egbert-Jan Weeber, Thomas Acda, Ton Kas en Kees Hulst.

De actrice vindt zichzelf heel nuchter, maar gelooft wel in wonderen. "Zoals bij de liefde, of als ik op het podium sta en alles komt heel mooi samen met mijn medespelers, dat het echt boven zichzelf uitstijgt. Dat is een wonderlijk gevoel."

Ook de geboorte van een kind vindt Herlaar in feite een wonder. "Dat werd weer duidelijk bij de geboorte van mijn neefje. Ik zag hoe mijn broer veranderde toen hij vader werd en welke invloed dat op onze hele familie had."

Op de vraag of het condoom dan een klein wonder is, is de actrice broodnuchter. "Dat is een groot wonder", lacht ze hardop. "Wat moesten we zonder? Godzijdank."


Noortje Herlaar verlangt soms naar nonnenbestaan (Foto: Novum)

De Boer en Klaassen lovend over A-speler Kishna

Ajax-trainer Frank de Boer en aanvaller Davy Klaassen hebben zich donderdag lovend uitgelaten over A-junior Ricardo Kishna. De Amsterdammers bivakkeren momenteel in het Turkse Belek voor hun trainingskamp. "Ik heb veel vertrouwen in hem", zei De Boer over de 18-jarige aanvaller.

Kishna is met Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald een van de drie talenten uit de A-jeugd die mee mochten naar Turkije. Volgens Klaassen is Kishna absoluut iemand om rekening mee te houden. "Hij is heel snel en hij heeft een goede actie. Het is heel lastig om hem af te stoppen", zo zei de 20-jarige aanvaller donderdag.

Frank de Boer is het eens met Klaassen maar waakt voor te veel optimisme. "Ricardo is er twee jaar uit geweest met knieblessures. Je kunt niet verwachten dat hij nu even twintig wedstrijden of meer gaat spelen. Daar kijken we rustig naar. Ik heb veel vertrouwen in hem."

Waar Kishna moet gaan spelen, is nog een onderwerp van discussie. "Ik denk dat hij op alle drie de posities voorin kan spelen", vervolgt De Boer over het multitalent. "Als ik aan zijn beste positie denk, dan zou ik zeggen rechtsbuiten. Vooral vanwege zijn dreiging, overzicht en doelgerichtheid. Maar ik denk dat Ricardo ook spits kan zijn, dat heeft hij in de A1 laten zien."

Robben: "Als Bayern iets wil hoor ik het graag"

Arjen Robben schiet niet in de stress nu hij nog steeds niets van Bayern München heeft gehoord over een eventuele contractverlenging. De Nederlander maakt er geen geheim van dat hij graag langer blijft spelen voor de Duitse grootmacht.

Trainer Pep Guardiola sprak eveneens de wens uit dat Robben zijn toekomst opnieuw aan Bayern moet verbinden. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge liet al weten dat de mogelijkheden worden bekeken.

Het bestuur van de club meldde zich echter nog niet bij de international. "We hebben nog niet gesproken", verklaart Robben aan ANP op het Bayern-trainingskamp in Doha. "Als de club iets wil, dan hoor ik het graag. Ik wacht rustig af."

"Ik heb het niet in eigen hand", stelt de vlugge buitenspeler. "Als de club iets wil, dan bellen ze me waarschijnlijk wel. Het gaat niet omgekeerd; dat ik ze bel en zeg: Meneer Rummenigge, ik wil graag verlengen en kunnen we dat doen? Ik weet wat ik aan deze club heb, maar dat geldt waarschijnlijk ook omgekeerd."

Robben is de laatste van vier spelers die op de verlenging van een bijna aflopend contract wacht. Zijn verbintenis loopt medio 2015 af. David Alaba, Jerome Boateng en Rafinha, die in dezelfde situatie verkeerden, kregen in december al een nieuw contract.

De Bedummer mag dan weinig wedstrijden per seizoen spelen, zijn bijdrages bij Bayern zijn onomstreden. Hij kwam in vijf seizoenen tot dusver tot negentig competitiewedstrijden. Daarin trof hij éénenvijftig keer doel. Vooral vorig seizoen was hij van levensbelang voor Bayern bij het winnen van de Champions League.

Bassie en Adriaan-film begin van nieuwe reeks

De volgend jaar te verschijnen film De Neefjes van Bassie en Adriaan moet het begin worden van een nieuwe reeks films en tv-series over de neefjes. "De film moet een eerbetoon worden aan Bas en Aad van Toor, maar ook de neefjes lanceren", zegt producent Sjef Scholte donderdag tegen Novum Nieuws. Woensdag werd bekend dat het casten van de neefjes van start is gegaan.

"Bassie en Adriaan hebben maar kleine rollen, de focus ligt op de neefjes", legt Scholte uit. "Als deze film succesvol wordt, nemen de neefjes het roer over."

In de film winnen Bassie en Adriaan een prijs. Daar krijgt de Jonkheer, de kleinzoon van de beruchte schurk de Baron, lucht van en hij besluit het duo te ontvoeren. De neefjes moeten hun ooms zoeken en bevrijden.

"Het is een avontuur in de bekende trend van de Bassie en Adriaan-verhalen", zegt Scholte. "De neefjes moeten slim en dapper zijn om allerlei raadsels te kunnen oplossen. Bij de casting zijn we ook nadrukkelijk niet op zoek naar weer een clowntje en een acrobaat. Die jongens moeten elk een eigen vaardigheid hebben in het variététheater."

Voor Scholte, die ruim 35 jaar met de broers samenwerkte, is het afscheid niet bitterzoet. "Ik kijk met veel genoegen terug op onze carrière en ben blij dat we nog een laatste keer kunnen samenwerken. Daarnaast zijn de broers natuurlijk al jaren geleden opgehouden met optredens geven."

De opnames moeten dit voorjaar van start gaan, zodat de film rond maart volgend jaar in de Nederlandse en Vlaamse bioscoop verschijnt.


Bassie en Adriaan-film begin van nieuwe reeks (Foto: Novum)

Gerard Butler in remake Point Break

Gerard Butler is in vergevorderde onderhandeling voor de hoofdrol in de remake van Point Break. Hij neemt de rol van Bodhi, in het origineel uit 1991 gespeeld door Patrick Swayze, op zich. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Bodhi is de leider van een bende bankrovers die overdag hun adrenalinerush halen met surfen. Dan worden ze geïnfiltreerd door de FBI.

De 44-jarige Butler heeft al eerder laten zien prima met een plank over de golven te kunnen scheren. In het op feiten gebaseerde sportdrama Chasing Mavericks uit 2012 was hij te zien als de legendarische surfer Frosty Hesson.

De remake staat onder regie van Ericson Core, die onder meer The Fast & the Furious uit 2001 regisseerde. Het scenario is van Kurt Wimmer, die ook het script schreef van de remake van Totall Recall uit 2012, met Colin Farrell.

De rol van de FBI-agent, simpelweg Utah genaamd, werd in het origineel gespeeld door Keanu Reeves. Deze rol is in de remake nog niet gecast.

Wanneer de opnames moeten beginnen is nog onduidelijk. Hoe dan ook begint Butler in maart met de opnames van Gods of Egypt en sluit hij het jaar af met London Has Fallen, het vervolg op Olympus Has Fallen.


Gerard Butler in remake Point Break (Foto: Novum)

Explosie Shell-raffinaderij bij Keulen

In een raffinaderij van Shell in Keulen is donderdag na een explosie brand uitgebroken in een chemicaliëntank. Naar het zich laat aanzien hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, liet de brandweer van Keulen weten aan het persbureau dpa.

Volgens Shell ging het om tolueen, een giftige stof. Na de explosie ontstond een grote donkere rookwolk die kilometers in de omtrek te zien was. Anderhalf uur na de ontploffing had de brandweer het vuur onder controle. Omwonenden werden opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Dit gold ook voor enkele scholen in de omgeving, maar aan het eind van de middag mochten de scholieren de gebouwen alsnog verlaten.

De Rheinland-raffinaderij is volgens Shell de grootste van Duitsland. Zij omvat twee delen, een in Godorf in het noorden en een in Wesseling in het zuiden van Keulen. De ontploffing deed zich voor in de noordelijke vestiging. Over de oorzaak van de explosie en de schade was nog niets bekend.

Tolueen wordt in de chemie als oplosmiddel en als grondstof gebruikt, bijvoorbeeld in verf en benzine of de springstof TNT. Het kan hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken en bij langdurige blootstelling het centrale zenuwstelsel aantasten.

Arrestatie na kilometerslange achtervolging

Een verdachte van een inbraak is donderdagmiddag op de A12 bij Bleiswijk aangehouden na een kilometerslange achtervolging. Tijdens de achtervolging werd met heel hoge snelheid gereden. Uiteindelijk lukte het de auto van de verdachte klem te rijden. Daarbij raakten twee politieauto's beschadigd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt bij de achtervolging, meldt de politie.

De verdachte was samen met een andere inbreker rond 15.15 uur door een getuige overlopen in het Gelderse Gaanderen. De twee sloegen in een auto op de vlucht. Op de A18 kreeg de politie de auto van de inbrekers in het vizier en ontstond de achtervolging.

De rit ging vervolgens via de A12 richting Arnhem. Een van de twee inzittenden wist op een parkeerplaats bij Ede uit te stappen, terwijl de bestuurder van de auto weer verder reed. Rond 15.45 uur lukte het ter hoogte van het Zuid-Hollandse Bleiswijk de wagen klem te rijden. Naar de andere verdachte wordt nog gezocht in de omgeving van Ede.

Beursplein 5 levert in

De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX leverde een half procent in op 401,97 punten. Ook de omringende beurzen kleurden rood. Beleggers lijken in afwachting te zijn van het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag uitkomt. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) was 'zoals verwacht'.

De ECB besloot donderdagmiddag de rente onveranderd te laten. ECB-president Mario Draghi merkte in zijn toelichting opnieuw op dat er rekening wordt gehouden met een langdurige periode van 'lage' inflatie. De inflatie in de eurozone bedroeg in december 0,8 procent. De ECB streeft officieel naar een inflatie van 'onder, maar nabij de twee procent'. Volgens Draghi zal de centrale bank indien nodig in actie komen. Hij gaf niet aan welk middel daarbij kan worden ingezet. "Dit laat genoeg ruimte voor speculaties en fantasie", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De ogen van beleggers zijn nu gericht op het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Na het sterke banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP eerder deze week zijn de verwachtingen dat ook het officiële rapport goed zal zijn. Een meevallende banengroei kan de angst voor verdere tapering, het terugbrengen van de maandelijkse obligatieaankopen van de Amerikaanse Federal Reserve, opnieuw de kop doen opsteken. In januari worden de aankopen al teruggebracht.

In de AEX sloten uiteindelijk tien fondsen de dag hoger af. Vijftien fondsen kwamen lager uit. De grootste dalers waren zwaargewichten ArcelorMittal en Unilever met respectievelijk 2,8 en 1,8 procent. Ook PostNL had met een verlies van 2,1 procent een lastige dag. Het kabinet zet volgens Het Financieele Dagblad het postbedrijf onder druk om post- en pakketbezorgers terug in dienst te nemen. Theodoor Gilissen noemde dit slecht nieuws voor het postbedrijf, omdat dit ten koste gaat van de flexibiliteit.

Aan kop gingen Wolters Kluwer en ASML. Beide fondsen profiteerden van een positief analistenrapport. KPN sloot 0,2 procent hoger. In een interview met Euromoney zei financieel directeur Carlos Moreno van América Móvil nog altijd in gesprek te zijn met KPN en dat een deal 'nieuw leven kan worden ingeblazen'.

In de 0,2 procent hoger gesloten Midkap was ASM International een van de koplopers met een dagwinst van 2,3 procent. Het aandeel steeg nadat het, net als sectorgenoot ASML, een koopadvies kreeg van ING. De grootste stijger was evenwel BinckBank met een koerswinst van 4,3 procent. De online broker zat in de lift nadat het voorbeurs bekend maakte dat het beheerd vermogen bij dochter Alex de grens van twee miljard euro heeft doorbroken.

NPO: ledenaantal omroep onbelangrijk

Als het aan Henk Hagoort ligt, worden ledenaantallen minder belangrijk bij de Nederlandse Publieke Omroep. "Wat ons betreft houden we dit jaar de laatste ledentelling ooit", zei NPO-directeur Hagoort donderdagmiddag bij de nieuwjaarsreceptie in Hilversum.

"We bedienen het publiek", lichtte Hagoort toe. "Ook als het gaat om of je erbij hoort of niet." Ledenaantallen bepalen nu onder meer de zendtijd en het budget van een omroep.

"Omroepen moeten het geld niet meer steken in ledenwerving, maar in goede programma's", zei bestuurslid Shula Rijxman. De omroepen moeten nog meer gaan samenwerken als het aan de NPO ligt.

"We zijn één Nederlandse publieke omroep. Onze opdracht is het publiek zo goed mogelijk te bedienen", zei Hagoort. Meer samenwerking wil de NPO gaan realiseren op bijvoorbeeld het gebied van programmarechten en -formats. Als een omroep een programma aan het buitenland verkoopt, moet dat geld van Hagoort en Rijxman voortaan naar een gezamenlijke 'pot', in plaats van naar de verkopende omroep. Met dat budget moeten vervolgens nieuwe programma's gemaakt worden, ongeacht de omroep.

Hoe het bestaansrecht van de omroepen voortaan moet worden vastgesteld, is nog onduidelijk. "Je kan bijvoorbeeld naar de waardering kijken, maar daar moet je met elkaar over nadenken", aldus Hagoort. Als het aan de NPO-directeur ligt, moeten de omroepen gegevens gaan delen.

Hagoort houdt rekening met weerstand van de omroepen. "Elk jaar is een moeilijk jaar", verzuchtte de NPO-baas. "Meer samenwerking is absoluut altijd vruchtbaar voor het bestel."

Verhuurde Brands terug bij Willem II

Kevin Brands is na zijn verbanning uit de selectie bij SC Cambuur teruggekeerd bij Willem II. De Friezen wensen geen gebruik meer te maken van de speler die begin dit seizoen op huurbasis overkwam, zo meldt de Tilburgse club donderdag. Brands werd vlak voor de winterstop uit de selectie gezet bij de Friezen omdat die niet tevreden waren over de discipline van de middenvelder.

Bij Cambuur meldde de zoon van de technisch manager van PSV, Marcel Brands, zich ziek nadat hij geen speeltijd had gekregen in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk in november. De Friese club zag een mentaliteitsprobleem en beëindigt nu dus de huur. Aangezien Willem II op trainingskamp is in Turkije, traint Brands de komende tijd mee met de beloftenploeg van de Tilburgers.

Archeologische hotspots in kaart gebracht

Rijkswaterstaat werkt aan een nieuwe kaart met plaatsen in Nederlandse uiterwaarden waar mogelijk archeologische resten te vinden zijn. De laatste zogeheten archeologische verwachtingskaart stamt uit 1998 en is gedateerd. De kaart is bedoeld om eventuele vondsten te beschermen tegen bouwprojecten.

De archeologische verwachtingskaart wordt gemaakt door een team van fysisch geografen en archeologen. De kaart, die de uiterwaarden van alle Rijntakken en de Maas toont, moet in het voorjaar af zijn.

Fidel Castro laat zich weer zien

De Cubaanse ex-president Fidel Castro heeft zich voor het eerst sinds april vorig jaar weer in het openbaar laten zien.

Volgens de communistische partijkrant Granma verscheen de 87-jarige Castro woensdagavond bij de opening van een kunststudio in Havana. De website Cubadebate had er ook een foto van, maar liet niet het gelaat van Castro zien. De site toonde een zittende Castro van achteren, wijzend naar een kunstwerk terwijl kunstenaar Alexis Leyva naar hem toe buigt om met hem te praten.

Het is het eerste gemelde openbare optreden van Castro sinds hij op 9 april de opening bijwoonde van een onderwijscentrum in Havana.

De Cubaanse revolutionair leidde Cuba gedurende 48 jaar, tot hij in juli 2006 ernstig ziek werd. Hij droeg de macht over aan zijn broer Raul, die in januari 2008 formeel president werd.

VVD-bestuur zwijgt over 'wietwethouder'

Het partijbestuur van de VVD wil niet reageren op de 'wietwethouder' uit Wijk bij Duurstede Carel van Gelder, eveneens lid van de VVD. Het betreft een 'lokale kwestie', laat een woordvoerder van de partij donderdagmiddag weten.

Volgens het Algemeen Dagblad was Van Gelder betrokken bij het grootschalig kweken van hennep. De wethouder spreekt donderdagmiddag in een verklaring het beeld tegen dat hij verdachte zou zijn. Hij is opgeroepen als getuige in een strafzaak en stelt in die zaak 'nooit verdachte' te zijn geweest.

Die lezing volgt het VVD-bestuur ook. De integriteitsregels van de partij zijn duidelijk en het was een andere zaak wanneer de wethouder verdachte zou zijn geweest. Maar daarvan is nu geen sprake, aldus de woordvoerder. Niettemin heeft Van Gelder besloten om zijn werk de komende tijd neer te leggen. Ook daarop wil het partijbestuur niet reageren.

Frans akkoord voor verkoop medicijn van cannabis

In Frankrijk is de verkoop van een medicijn dat is gemaakt van bestanddelen uit cannabis goedgekeurd. Het is de eerste keer in Frankrijk dat dit gebeurt. Het Franse ministerie van volksgezondheid zei donderdag dat de verkoop van Sativex is toegestaan voor de behandeling van spierspasmes die het gevolg zijn van multiple sclerose.

Sativex bevat de twee bekendste bestanddelen van marihuana: THC en cannabidiol. Op de website van het Britse GW Pharmaceuticals, de producent van Sativex, staat dat het medicijn in elf landen op de markt is en in meer dan tien andere is goedgekeurd.

Steeds meer landen versoepelen de regels voor de verkoop van aan cannabisgerelateerde producten voor medicinaal gebruik.

Meer tijd voor overgang naar IBAN

Betalingen die worden gedaan zonder dat een IBAN-rekeningnummer is ingevuld, komen ook na 1 februari nog aan. Eurocommissaris Michael Barnier van interne markt heeft donderdag voorgesteld de maatregel zes maanden uit te stellen.

In principe moeten alle betalingen per 1 februari worden gedaan met het langere IBAN-rekeningnummer, waarmee in heel de Europese Unie kan worden betaald. Die deadline blijft in het voorstel van Barnier staan, maar een 'overgangstermijn' geeft banken nog wel de mogelijkheid om zes maanden lang betalingen te accepteren met een oud rekeningnummer.

Volgens Barnier zijn nog niet genoeg bedrijven over om een soepele overgang per 1 februari mogelijk te maken. "Het spijt mij dat ik dit moet doen, maar het is een voorzorgsmaatregel om de mogelijke risico's van verstoring tegen te gaan, in het bijzonder voor betalingen aan consumenten en het mkb." De commissaris waarschuwt dat lidstaten hun inspanningen nu moeten opvoeren om de overgang alsnog te bewerkstelligen. "De overgangsperiode zal niet worden verlengd na 1 augustus."

De Nederlandsche Bank, die de invoering van IBAN begeleidt, zegt in een reactie nog steeds te streven naar een volledige overgang per 1 februari. In Nederland is volgens de centrale bank de migratie al vergevorderd, in tegenstelling tot in andere landen. "Naar schatting werden in december reeds tachtig procent van de overschrijvingen en meer dan vijftig procent van de incasso's conform de [..] standaarden uitgevoerd."

Vorige maand liet DNB dat tussen de twintig- en zestigduizend bedrijven, vooral uit het mkb, niet op tijd over zijn naar het nieuwe systeem. Dat is een klein deel van de Nederlandse bedrijven. DNB zei toen ook al dat in onder meer Frankrijk en Duitsland grotere problemen werden verwacht.

76 scholen met predicaat 'excellent'

Dit jaar krijgen 76 scholen het predicaat Excellente School 2013. Het gaat om 28 basisscholen, 36 middelbare scholen en twaalf scholen voor het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Dat heeft het ministerie van Onderwijs donderdag bekendgemaakt.

De scholen krijgen het predicaat maandag uitgereikt uit handen van premier Mark Rutte (VVD) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) tijdens een ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het is het tweede jaar op rij dat de 'diploma's' worden uitgereikt. Vorig jaar mochten 52 scholen zich excellent noemen: 31 basisscholen en 21 scholen in het voortgezet onderwijs. Dit jaar doen voor het eerst het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs mee.

In totaal hebben 141 scholen zich aangemeld. Een jury van experts uit het onderwijs onder leiding van oud-voorzitter van de Onderwijsraad Fons van Wieringen heeft de scholen bezocht en beoordeeld.

Commissie Europarlement wil Snowden spreken

De commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement (LIBE) heeft klokkenluider Edward Snowden uitgenodigd om via een videoverbinding te getuigen in haar onderzoek naar Amerikaanse dataverzameling.

LIBE stemde met 36 tegen 2 en één onthouding in met het verzoek om een getuigenis van de voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Het is nog onduidelijk of Snowden op het verzoek ingaat.

Het onderzoek van LIBE is gericht op het formuleren van aanbevelingen voor nieuw beleid om de privacy van Europese burgers beter te beschermen en de informatiebeveiliging van EU-instellingen te verbeteren.

Eerder sprak de rapporteur van LIBE van een ernstige schending van fundamentele burgerrechten als het gaat om de inlichtingenvergaring door de NSA. De commissie roept op tot een verbod op massale inlichtingenvergaring door de Verenigde Staten en de Europese Unie. De commissie plaatst haar vraagtekens bij de wettigheid en noodzakelijkheid van dergelijke programma's en vermoedt sterk dat er naast de strijd tegen terreur ook politieke en economische motieven zijn.

Snowden kreeg asiel in Rusland nadat hij documenten van de NSA had gelekt. Zijn onthullingen brachten een wereldwijd debat op gang over de grenzen van spionage en de waarde van privacy.

Sesamstraat wordt ingekort

Sesamstraat is vanaf 20 januari in plaats van 25 minuten, slechts een kwartier te zien. Het kinderprogramma krijgt bovendien een nieuwe formule, maakte de NTR donderdag bekend. Het programma wordt ingekort wegens bezuinigingen.

Sesamstraat richt zich in de verkorte uitzending op een poppenkarakter. In elke aflevering staat Pino, Tommie of Ieniemienie centraal. Ook worden doorlopende verhaallijnen aan de kindershow toegevoegd. Verder blijft het format hetzelfde.

Het kinderprogramma lanceert ook een nieuw op zichzelf staand televisieprogramma. In 10 Voor..., dat vanaf 20 januari ook dagelijks te zien is, worden tien minuten met filmpjes van Sesamstraat-figuren als Bert en Ernie, Koekiemonster en Grover uitgezonden. Daarnaast is ook de website van de Sesamstraat aangepast.

Premier TunesiŽ treedt af

De Tunesische premier Ali Larayedh stapt op. Larayedh maakte donderdag bekend plaats te maken voor een overgangsregering, die de verkiezingen die later dit jaar worden gehouden moet gaan voorbereiden.

Larayedh roemde de grondwettelijke vergadering, die een commissie heeft aangesteld om toezicht te houden op de aanstaande verkiezingen. Over de nieuwe grondwet wordt waarschijnlijk volgende week gestemd. Daarna kan begonnen worden met de voorbereidingen voor de stembusgang.

"Zoals we beloofd hebben, toen er eenmaal een duidelijke visie was en het land weer op de goede weg zat, heb ik mijn ontslag ingediend bij president Moncef Marzouki", zei Larayedh.

Larayedhs islamistische partij Ennahda is al langer in onderhandelingen verwikkeld met de oppositie over de politieke crisis in het land. Die ontstond na de moorden op twee linkse oppositiepolitici vorig jaar. Het aftreden van Larayedhs regering wordt gezien als een impliciete erkenning dat de regering er niet in is geslaagd het land weer op de rails te krijgen na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011.

'Wietwethouder' legt werk tijdelijk neer

Wethouder van Wijk bij Duurstede Carel van Gelder (VVD) legt zijn werk de komende weken neer. De wethouder en locoburgemeester heeft dat besloten na berichten over zijn betrokkenheid bij het grootschalig kweken in wiet, laat hij donderdag weten in een verklaring.

Van Gelder stelt dat de commotie die is ontstaan door berichtgeving in de media hem zeer heeft geraakt. Hij geeft verder aan te zijn opgeroepen door de rechter-commissaris om over enkele weken te getuigen in een strafzaak. "In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord", aldus de VVD'er.

Labyad op huurbasis naar Vitesse

Zakaria Labyad speelt de komende anderhalf jaar voor Vitesse. De club huurt de 20-jarige aanvaller van het Portugese Sporting Lissabon, zo meldden de Arnhemmers donderdag. In de zomer van 2012 vertrok Labyad van PSV naar Portugal. De Utrechter kwam in anderhalf jaar tijd negentien keer in actie voor de Portugese topclub.

Labyad doorliep de jeugdopleiding bij PSV en maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht. In totaal kwam hij tot 45 competitiewedstrijden voor de club uit Eindhoven.

De overstap naar Lissabon ging gepaard met een hoop commotie. PSV dacht recht te hebben op een transfersom, maar Labyad en Sporting wilden daar niet aan mee werken. Na veel juridisch getouwtrek en vuilspuiterij in de media betaalde de Portugese club uiteindelijk een vergoeding van ongeveer een miljoen euro voor de aanvaller.

Newcombe: "Organiseer vijfde Grand Slam in China"

John Newcombe heeft in de aanloop naar de Australian Open gesteld dat de tenniswereld moet gaan proberen om een vijfde Grand Slam in China te organiseren. Volgens de meervoudig Grand Slam-winnaar zou dat de vier overige Grand Slams een financiële duw in de rug geven.

"Er wordt al jaren over gepraat," aldus Newcombe. "Ik weet dat China dolgraag een vijfde Slam zou willen hebben. De [organisatoren van de] vier huidige Grand Slams moeten samenkomen en tegen de Chinezen zeggen dat ze voor een miljard dollar een Slam mogen organiseren."

De vier Grand Slam-toernooien zouden daarmee elk 250 miljoen dollar kunnen bijschrijven, waar vooral de Australische tennisbond baat bij zou hebben. Volgens Newcombe heeft China zowel de financiën als de faciliteiten voor het organiseren van een prestigieus tennistoernooi. 

De toernooileiding van Beijing, waar nu al gelijktijdig een mannen- en vrouwentoernooi gehouden wordt, hebben de afgelopen jaren al interesse getoond in een toernooi op Grand Slam-niveau. Newcombe vindt de periode vlak voor de Masters van Indian Wells en Miami, eind februari en begin maart, de beste tijd van het jaar voor het eventuele nieuwe toernooi.

Man in been geschoten in Amsterdam-West

In de Amsterdamse buurt Bos en Lommer is donderdagmiddag een man in zijn been geschoten. De daders zijn voortvluchtig. De omgeving wordt afgezocht, onder meer met hulp van een politiehelikopter. Dat laat de politie donderdag weten.

Het incident gebeurde rond 14.30 uur in de Jephtastraat, in het westen van de stad. Over de aanleiding en de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Toestand Sharon verder verslechterd

De toestand van de Israëlische ex-premier Ariel Sharon is verder verslechterd. Het ziekenhuis waar Sharon ligt omschreef diens toestand donderdag als 'ernstig'.

Sharon ligt in een coma sinds hij acht jaar geleden werd getroffen door een zware hersenbloeding. Vorige week werd bekend dat zijn toestand achteruit ging. Volgens Sharons artsen beginnen de vitale organen van de ex-premier het te begeven.

Ook Rolls-Royce ziet verkoop toenemen

Na Bentley heeft ook de andere Britse fabrikant van luxeauto's, Rolls-Royce, vorig jaar een nieuw verkooprecord behaald. De dochter van het Duitse BMW verscheepte in totaal ruim 3600 limousines, zo maakte de bouwer donderdag bekend. De verkoop ligt daarmee anderhalf procent hoger dan een jaar eerder.

Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat Rolls-Royce de verkoop zag stijgen. Vooral in het Midden-Oosten en China nam de vraag toe, met respectievelijk zeventien en elf procent. Voor dit jaar rekent het Britse merk op een nog grotere vraag en wil het daarom honderd extra mensen in dienst nemen.

Rolls-Royce blijft door de verkoopstijging marktleider bij auto's van tweehonderdduizend euro of meer. Concurrent Bentley, die doorgaans iets goedkopere auto's verkoopt, presenteerde woensdag ook al een flinke verkoopstijging. De dochter van Volkswagen verscheepte vorig jaar ruim tienduizend wagens, bijna twintig procent meer dan in 2012.

Verzengende hitte in AustraliŽ

Waar Noord-Amerika deze dagen te maken heeft met recordtemperaturen onder nul, geldt voor de zuidelijke hemisfeer het tegenovergestelde. Australië kan afgelopen jaar als het warmste jaar ooit in de boeken noteren.

In het noordwesten van Australië werden donderdag temperaturen tot bijna 50 graden gemeten. Het hitterecord stamt uit 1960, toen steeg het kwik in de plaats Oodnadatta tot 50,7 graden.

De 60-jarige Gian Tate, uit de Outback, brengt het grootste deel van de dag door in een klein zwembadje bij haar huis in de regio Pilbara, een afgelegen gebied zonder elektriciteit. De thermometer wees woensdag 50 graden aan, zei ze. "We moeten er maar mee leven, er is niets wat je kunt doen."

De late komst van de moesson in het noorden van Australië, die een verkoelend effect moet hebben, draagt bij aan de zinderende hitte, zegt Karly Braganza, werkzaam voor het Meteorologisch Instituut. Opwarming van de aarde speelt ook een rol, stelt hij. Tot nu toe is de hittegolf, die met kerst begon, niet zo heftig als die van vorig jaar, maar hij duurt waarschijnlijk voort en beweegt zich richting de deelstaat Zuid-Australië.

Sinds 27 december zijn op 34 plaatsen in Australië warmterecords verbroken. In de Verenigde Staten werden daarentegen kouderecords genoteerd. In de stad Atlanta daalde de temperatuur tot 14 graden onder nul en op het vliegveld van Washington tot min 17 graden.

De hitte in Australië heeft onder wilde dieren inmiddels voor slachtoffers gezorgd. De afgelopen tijd zijn in de buurt van de stad Winton 'grote aantallen' papegaaien, kangoeroes en emoes dood aangetroffen, zei Tom Upton van de lokale autoriteiten. "Dat heeft zowel te maken met de aanhoudende droogte als met de hittegolf." In het zuidoosten van de staat zijn daarnaast al zeker vijftigduizend vleermuizen door de hoge temperaturen omgekomen.

Downloadverbod dichtbij na advies EU-hof

In een advies aan de Hoge Raad stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof dat er geen grond is voor het toestaan van downloaden uit illegale bron. De kans dat Nederland een downloadverbod moet invoeren stijgt daarmee behoorlijk. De uitspraak dient voor een rechtszaak over de hoogte van de thuiskopieheffing.

In die zaak hebben elektronicafabrikanten en -winkels geklaagd dat er teveel aan de Stichting Thuiskopie moet worden afgedragen bij de verkoop van harddisks, computers en telefoons. Wanneer consumenten daar kopieën van werken met copyrights op zetten, moet dat zorgen voor een 'adequate compensatie' voor misgelopen inkomsten aan rechthebbenden. De hoogte van de afdracht stoelt echter deels op de rol van downloads uit illegale bron. Dit leidde tot vragen over de precieze rechtvaardiging van het toestaan hiervan. De Hoge Raad kreeg het antwoord niet rond waarop het Europese Hof om advies werd verzocht.

Het advies stelt dat er geen rechtvaardiging is voor de Nederlandse gelijkstelling van downloaden uit legale en illegale bron, schrijft Tweakers. Zo is er in het eerste geval sprake van het maken van een kopie door de koper van een auteursrechtelijk beschermd werk, maar in het tweede geval niet. Zo zou massale verspreiding van illegaal materiaal door de Nederlandse regelgeving worden gefaciliteerd.

De thuiskopieheffing moet volgens de advocaat-generaal flink omhoog indien het downloaden uit illegale bron in Nederland blijft toegestaan. Die ruimte lijkt dus te worden geven, maar het advies stelt ondertussen ook ondubbelzinnig dat dat niet te rechtvaardigen zou zijn. Bij een downloadverbod zou de thuiskopieheffing met het oog op privékopieën overigens hoogstwaarschijnlijk niet verdwijnen.

Omdat dit soort adviezen in de meeste gevallen worden opgevolgd lijkt het erop dat Nederland niet aan een downloadverbod zal kunnen ontkomen. Verscheidene partijen waaronder CDA, VVD en PvdA hebben zich hier in het verleden overigens al voor uitgesproken, maar krabbelden na protesten weer terug.

[BDO WK] Dekker naar kwartfinale na zege op De Vos

Jan Dekker heeft zich donderdag geplaatst voor kwartfinale van het WK-darts van de BDO. Hij was met 4-2 in sets te sterk voor de Belg Geert De Vos. Dekker voor een plek bij de laatste vier spelen tegen Martin Adams die Ross Montgomery met 4-1 versloeg. 

Het begon allemaal wat moeizaam bij Dekker en hij moest ook de eerste set ook afstaan aan De Vos. Hij zette dat een set later direct recht. De darter uit Emmen kwam daarna niet meer in de problemen. Vrijdagavond staat zijn kwartfinale tegen Adams gepland. 

Bij de vrouwen komt Aileen de Graaf later op de dag in actie. Mocht ze in de eerste ronde van de Engelse Lisa Ashton winnen, dan komt ze in de kwartfinale uit tegen landgenoot Tamara Schuur.

Dan Browns Inferno best verkocht in 2013

De thriller Inferno van Dan Brown werd in 2013 ruim 376.000 keer verkocht in Nederland. Het boek van de Amerikaanse schrijver voert daarmee de lijst van best verkochte boeken van het afgelopen jaar aan. Dat heeft boekenpromotor CPNB donderdag bekendgemaakt op de boekenbeurs Vers voor de Pers. De totale omzet over vorig jaar is 525,3 miljoen euro, een daling van 5,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Brown is momenteel in Nederland en gaf donderdag een persconferentie in het Rijksmuseum. De schrijver vertelde daar dat een van de inspirerendste momenten uit zijn leven is dat zijn ouders toen hij klein was een keer de cadeautjes verstopte tijdens kerst. "We kregen puzzels en moesten codes ontcijferen. Toen we daarmee klaar waren, lagen de cadeautjes onder de kerstboom. Hierdoor leerden we dat leren leuk kan zijn."

De top drie van best verkochte boeken bestaat geheel uit buitenlandse auteurs. En uit de Bergen Kwam de Echo van Khaled Hosseini staat tweede en de heruitgave van het boek Stoner, dat de Amerikaanse schrijver John Williams in 1965 schreef, derde.

Het eerste Nederlandse boek in de lijst is Dit Zijn de Namen van Tommy Wieringa, dat op de zesde plaats staat. Bert Wagendorp staat met zijn wielrenbroek Ventoux op de negende plaats. In totaal werden vorig jaar 41 miljoen boeken verkocht, waarvan 3,2 procent e-books.

CPNB maakte donderdag ook bekend dat de Boekenweek in maart ook in België wordt gehouden. Daarvoor werkt de club samen met Boek.be en de Nederlandse Taalunie. België kent al een afgeleide van de Boekenweek in de vorm van de Literaire Lente, waarbij ook het Boekenweekgeschenk cadeau wordt gedaan aan boekkopers. Of de Belgen ook een Boekenbal krijgen, is nog niet bekend.

Van der Horst: 'Weleens tijd om toernooi te winnen'

Aan de vooravond van de Hockey World League-finaleronde, werkten de Oranjemannen een lichte training af in het stadion. Met uitzondering van aanvoerder Robert van der Horst. "Ik moet even wat rust pakken", verklaart de 204-voudig international.

"Het wordt hartstikke zwaar. Na zo'n vlucht ben ik nooit zo goed, heb ik wat langer nodig om te herstellen. Nu valt het op omdat we veel oefenwedstrijden hebben gespeeld. Maar verder zijn er geen problemen..."

De Oranje-captain wordt ruw onderbroken door twee enthousiaste werknemers die een gesprek beginnen over de omroepinstallatie, met het volume vol opengedraaid. De hoge baas maant het tweetal met wilde armgebaren op te houden, maar het duurt even voordat de juiste knop wordt gevonden. "Ik ben er helemaal bij, joh", stelt Van der Horst hockeyminnend Nederland gerust als het getetter is afgelopen.

De Oranjemannen werkten in aanloop naar de HWL-finaleronde drie oefenduels af, die alle drie werden gewonnen. Veel waarde hecht hun aanvoerder daar niet aan. "Dat soort potjes zeggen niet veel. We winnen ze vaker en soms ga je er dan alsnog heel hard vanaf. Wat wel veel zegt is dat we al veel over details aan het praten zijn, dat is natuurlijk een goed teken. In grote lijnen staat het. We zijn ook toe aan het toernooi, hebben heel hard getraind. We hebben natuurlijk al wedstrijden gespeeld, maar vanaf nu gaat het om het echie."

De suggestie dat ook de poulewedstrijden eigenlijk oefenduels zijn omdat iedere ploeg doorstroomt naar de kwartfinale wuift Van der Horst weg. "Je speelt tegen Argentinië, Australië en België. Allemaal sterke tegenstanders. Dit zijn wedstrijden die je vol aan wil vliegen, die laat je niet lopen. Wij hebben ook wedstrijden nodig om in het toernooi te groeien. Dus; ja, ze doen niet mee, maar uiteindelijk zijn ze wel belangrijk want je kwalificeert je ook voor de kwartfinale. Hoe hoger je eindigt, hoe minder je tegenstander."

Het beeld van de HWL als oefentoernooi in aanloop naar het WK zit de centrumverdediger duidelijk dwars. "Dat vind ik flauw. Het is de Hockey World League, ik denk dat geen enkel land hier het ziet als oefentoernooi."

Gaat Oranje dan ook vol voor de eindzege? "Natuurlijk willen we winnen, we willen altijd winnen. We hebben de laatste tijd veel finales gespeeld, maar geen toernooi gewonnen. Het wordt wel eens tijd. Of we ook gáán winnen? Dat hangt af van veel aspecten, maar dat we mee gaan doen staat buiten kijf"

Vader bomvestmeisje vreest voor leven

De vader van het Afghaanse meisje van wie de politie zegt dat ze onderdeel was van een mislukte zelfmoordaanslag is bang dat hij en zijn dochter door de Taliban worden vermoord als ze terugkeren naar hun dorp.

Abdul Ghafar, de vader van Spozhmai, zei donderdag dat hij zijn dochter 'niet eens een nacht' in leven kan houden als ze terugkeren naar Khan Nishin, een dorp in de zuidelijke provincie Helmand. Ghafar zei dat hij zijn dochter - zodra het politieonderzoek is afgerond - naar een andere dochter wil brengen die in het oosten van Afghanistan woont.

De 10-jarige Spozhmai zegt dat haar broer haar een bomvest gaf en zei dat ze zich bij een politiepost moest opblazen. Het meisje weigerde.

Oranje oefent in voorbereiding WK tegen Ecuador

Het Nederlands elftal speelt in de voorbereiding op het WK een oefenwedstrijd tegen Ecuador. Het duel met de Zuid-Amerikanen staat gepland voor 17 mei, zo maakte de KNVB donderdag bekend. De locatie en het tijdstip van de wedstrijd worden later bepaald.

Ecuador speelt op het WK in groep C tegen Frankrijk, Honduras en Zwitserland. De bekendste voetballers van het land zijn Antonio Valencia van Manchester United en Renato Ibarra, die sinds 2011 uitkomt voor Vitesse.

Eerder werd al bekend dat het Nederlands elftal op 5 maart oefent tegen Frankrijk. De KNVB is nog bezig met het zoeken naar sparringpartners voor 31 mei en 4 juni. Het WK in Brazilië begint voor Oranje op 13 juni met de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Spanje.

De Boer ontevreden over Sigthůrsson

De prestaties van Kolbeinn Sigthórsson bij Ajax hebben nog niet tot tevredenheid geleid bij trainer Frank de Boer. "Ik denk dat iedereen had verwacht dat hij beter zou zijn, onze echte eerste spits was", vertelde De Boer donderdag in gesprek met De Telegraaf tijdens een persmoment in het Turkse Belek.

"Dat ik veel heb gerouleerd, geeft aan dat ik niet tevreden ben. Dat komt mede door zijn blessures." Sigthórsson is nog nooit omstreden geweest bij Ajax. Ook dit seizoen had de IJslandse spits weer te maken met blessures. Hierdoor hebben ook Siem de Jong, Danny Hoesen en Bojan Krkić een kans gekregen in de punt van de aanval.

"Daar hebben we mee te maken en ik denk dat hij dat zelf ook wel vindt", vervolgt De Boer. "Aan de kampioenschappen heeft hij overigens altijd wel zijn bijdrage geleverd. Maar ik denk dat hij ook liever onomstreden in de spits was geweest en 30 goals had gemaakt."

De 23-jarige spits heeft een contract tot de zomer van 2015. "Hij is nog hartstikke jong, dus hij kan het zeker nog waarmaken. Hij heeft nu alleen nog niet het niveau gehaald dat hij in zich heeft."

Nu iedereen bij Ajax weer fit is lijkt Sigthórsson genoegen te moeten nemen met een plaats op de bank. Op de laatste trainingen gaf De Boer telkens de voorkeur aan De Jong in de spits. Vrijdagavond oefent Ajax in de strijd om de Antalya Cup tegen Galatasaray.

Amsterdam blundert weer met geld

Ook de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente Amsterdam heeft een misstap begaan, na de eerdere kapitale blunder van de Dienst Belastingen. De schade bedraagt anderhalf miljoen euro. Het gaat om te hoog uitgekeerde bedragen aan 42 werkgevers die gesubsidieerde werknemers in dienst hebben.

Dat staat in een notitie die wethouder Andrée van Es (GroenLinks) woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De wethouder schrijft dat het geld niet kan worden teruggehaald. Het is volgens 'ingewonnen juridisch advies' niet mogelijk geld terug te laten storten als dit in het nadeel is van de werkgevers. De anderhalf miljoen gaat af van het DWI-budget.

De fout kwam in juni vorig jaar aan het licht. Toen werd geconstateerd dat het bedrag aan uitgekeerde subsidies hoger was dan geraamd. In november was de omvang van het probleem in kaart gebracht. Oorzaak van de fout is het invoeren van een onjuist aantal gewerkte uren bij een aanpassing in het ict-systeem.

De gemeente Amsterdam ging in december ook al in de fout. Toen werd onterecht 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen overgemaakt. Ruim negenduizend inwoners van de hoofdstad ontvingen een te hoge bijdrage die ergens tussen de twaalf en 23 duizend euro lag. Bij het uitkeren van de bijdragen ging iets zijn mis met 'komma's en punten', verklaarde de gemeente. Verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) heeft een onderzoek naar de kwestie ingesteld. Amsterdammers moesten het te veel ontvangen geld terugbetalen.

Omstreden Franse komiek mag toch optreden in Nantes

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné M'bala M'bala mag donderdagavond toch optreden in Nantes. Dat heeft de rechtbank in de West-Franse stad donderdagmiddag bepaald, melden diverse Franse media. Meer dan 5200 mensen kochten een kaartje voor de voorstelling in Nantes, waar de omstreden komiek donderdagavond zijn theatertournee aftrapt.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls gaf maandag aan dat burgemeesters de show mochten verbieden, omdat het optreden antisemitisch zou zijn. De show van M'bala M'bala werd in tal van steden verboden omdat de openbare orde in het gedrang zou komen.

De cabaretier wordt in Frankrijk gehekeld om zijn antisemitische uitspraken en de introductie van het handgebaar 'quennelle'. Daarbij wordt een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere arm de schouder grijpt. Valls omschreef het als een omgekeerde Hitlergroet.

Gelddrukkerij Joh. Enschedť gered van ondergang

Gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé lijkt gered van de ondergang. Het bedrijf verkeerde in ernstige financiële problemen, maar heeft volgens de NOS een principeovereenkomst gesloten met investeringsmaatschappij Nimbus uit Zeist.

In de overeenkomst zou zijn vastgelegd dat de investeerder 95 procent van de aandelen krijgt. De familie Enschedé houdt vijf procent. Hoeveel Nimbus heeft neergelegd voor Enschedé is niet bekend.

De Haarlemse drukkerij vierde in juni vorig jaar het 310-jarig bestaan en heeft tweehonderd werknemers in dienst.

Joh. Enschedé drukte in het verleden Nederlandse paspoorten. Momenteel is bedrijf nog actief op het gebied van onder meer geld, postzegels en waardebonnen.

Sneijder heeft goed gevoel over Oranje en WK

Wesley Sneijder heeft er alle vertrouwen in dat hij komende zomer met het Nederlands elftal naar Brazilië mag. De spelmaker wil Nederland de komende maanden verrassen.

"Er gaat nog een half jaar aan vooraf, maar ik ga er keihard voor werken om erbij te zijn én belangrijk te zijn", zegt Sneijder in De Telegraaf ovet het WK. "Ik wil ook alleen maar naar Brazilië toe als ik weet dat ik voor de ploeg van meerwaarde ben en we daar iets kunnen bereiken. En over allebei heb ik een goed gevoel."

Na een periode met veel blessureleed, begint Sneijder zijn oude vorm weer terug te krijgen. Vorige maand maakte hij een belangrijk doelpunt voor Galatasaray tegen Juventus. "Die goal ging de hele wereld over. Ik liet even een bericht achter dat ik er nog ben."

Tot zijn teleurstelling raakte Sneijder in 2013 wel de aanvoerdersband bij Oranje kwijt. "Maar met of zonder band: in 2014 zal ik op het WK een leidinggevend iemand zijn. Ik ben niet iemand die zichzelf laat prikkelen. Misschien heeft het onbewust een rol gespeeld. Maar ik kijk altijd in de spiegel, ben de eerste die kritiek levert op mijn eigen spel of vorm."

"Dat ik er niet voor leef - zoals ik hoorde en las - is totaal niet aan de orde. Eerder het tegenovergestelde. Als het moment komt dat ik niet meer van het spelletje hou, stop ik. Of ik nou 30, 31 of 32 ben. Dat interesseert me geen ene reet. Maar ik ben nog veel te veel liefhebber. Ik zal de mensen, die denken dat het met me is gedaan, de komende maanden verrassen."

Hamburger SV weken zonder doelman Adler

René Adler kan de komende drie tot vier weken niet in actie komen voor Hamburger SV. De doelman heeft met een blessure het trainingskamp van de club verlaten. Hamburger SV verblijft momenteel in Abu Dhabi, waar vrijdag een oefenwedstrijd wordt gespeeld tegen Vitesse.

Adler kampt met een enkelblessure die ernstiger is dan aanvankelijk werd gedacht. Woensdag vloog hij terug om het gewricht in München te laten onderzoeken. Een operatie bleek niet nodig te zijn, maar volgens het ANP moet Adler het aangetaste kapsel in zijn enkel wel een week laten rusten. Daarna mag hij voorzichtig aan zijn herstel gaan werken.

Al met al is HSV de 28-jarige doelman ongeveer drie tot vier weken kwijt. Hij mist daardoor de hervatting van de Bundesliga. Op zondag 26 januari staat voor de ploeg van Bert van Marwijk de volgende competitiewedstrijd op het programma, thuis tegen Schalke 04.

De afwezigheid van Adler is een tegenvaller voor HSV, want de Duitser miste dit seizoen pas twee competitieduels. Sinds zijn komst naar Hamburg, in de zomer van 2012, is hij een vaste basisspeler. Eerder verdedigde de twaalfvoudig international het doel van Bayer Leverkusen.

[Roddelcorner] Een te sexy jurkje & een gekke voetbalvoorzitter

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Zonder acht in je geboortedatum speel je niet bij Cardiff City
We wisten al dat er bij Vincent Tan, de eigenaar van Cardiff City, een steekje los zat. Zo liet hij de clubkleuren en het logo van de ploeg uit Wales al veranderen. Ook probeerde hij zijn trainer via een mailtje te ontslaan en jouwde hij zijn eigen speler uit nadat een overwinning tegen Sunderland in de laatste minuten ontglipte. Maar nu heeft de Maleisische zakenman weer iets nieuws.

In de Engelse krant Metro liet Tan optekenen dat hij alleen spelers aantrekt die een acht in hun geboortedatum hebben. De reden is volgens de excentrieke eigenaar logisch. Het nummer acht geldt in Maleisië als een geluksgetal, en daar zou Tan heilig in geloven. De transfer van Magnus Wolff Eikrem eerder deze week past precies in de nieuwe beleidslijn. De Zweed is namelijk geboren op 8-8-1990. We denken dat een basisplaats verzekerd is.

Jens Voigt is nergens bang voor
Tijdens een wandeling door de natuur kwamen Jens Voigt en zijn vrouw een wild zwijn tegen. Twittergek Voigt wilde dat natuurlijk meteen delen en maakte een foto. Helaas was het te donker om het gevaarlijke dier goed te kunnen zien. De volgende dag toog de wielrenner daarom naar dezelfde plek om het dier alsnog vast te leggen.

Na deze tweet vroegen vele volgers zich af of het niet gevaarlijk was wat Der Jens daar deed. Voigt maakte zich weinig zorgen blijkens zijn reply.

Casillas is vader geworden
De man die Nederland met het puntje van zijn tenen van de wereldtitel afhield is vader geworden. Iker Casillas en Sara Carbonero zijn de trotse ouders van Martin Casillas Carbonero geworden. De kleine kwam afgelopen vrijdag ter wereld via een keizersnee. Carbonero is zelf ook een beroemdheid in Spanje. De 29-jarige is namelijk een bekende televisiepresentatrice. Casillas was op zijn eigen website zeer enthousiast over de geboorte van zijn zoon: "Ik wil met jullie het belangrijkste en meest emotionele moment uit mijn leven delen: de geboorte van mijn zoon"

Kritische TV-presentator krijgt het zwaar te verduren
Piers Morgan, de opvolger van Larry King bij CNN, heeft zijn kritiek op de Britse cricketploeg met een aantal flinke blauwe plekken moeten bekopen. Morgan was op Twitter niet mals voor zijn landgenoten die tijdens The Ashes van de mat werden geveegd door Australië. De Australische werper Brett Lee daagde Morgan daarop uit om te komen laten zien dat hij het beter kon.

De presentator pakte de handschoen op en ging het duel met legendarische fast bowler Lee aan. De werper staat bekend om zijn snelle worpen, de bal kan een snelheid van maar liefst 140 kilometer per uur bereiken. Blijkbaar wilde Lee iets rechtzetten voor zijn Britse collega cricketers. Want van de zes ballen die hij bowlde ging er slecht één daadwerkelijk richting de wickets, de andere vijf ballen leken puur gericht op het lichaam van Piers Morgan. Hij zal dan ook nog dagen last gehad hebben van de blauwe plekken die de harde ballen aangericht hebben. Het Australische publiek kon de actie van Morgan wel waarderen en scandeerde massaal zijn naam.


Piers Morgan heeft het zwaar met de ballen van Brett Lee (Bron: YouTube)

Fernanda Lima biedt excuses aan voor sexy jurkje
Een maand geleden schreven we hier al dat de fans van de Fernanda Lima, presentatrice van de WK-loting, hun hart op konden halen omdat ze ook de Gouden Bal-uitreiking zal gaan presenteren. We moeten echter wel waarschuwen dat ze dat waarschijnlijk heel wat kuiser gekleed zal gaan doen. Waar ze bij WK-loting nog verscheen in een jurkje dat weinig aan de verbeelding over liet zal dat volgende week wel anders zijn.

De Braziliaanse kreeg namelijk niet alleen lof voor haar verschijning, vanuit diverse landen was er namelijk ook kritiek. Volgens de Daily Mail zou Iran de uitzending van de loting zelfs gestaakt hebben omdat Lima er te sexy uitzag. De presentatrice heeft inmiddels zelfs haar excuses aangeboden. "Ik bied mijn excuses aan voor wat er is gebeurd. Het is nooit mijn bedoeling geweest om een land, cultuur of persoon te beledigen, of om voor controverse te zorgen."

"Ik heb geleerd van deze ervaring en zal daarom erg voorzichtig zijn bij de keuze voor mijn jurk voor de uitreiking van de Gouden Bal, zodat iedereen kan kijken," aldus Lima. De Gouden Bal wordt aanstaande maandag uitgereikt.

Fernanda Lima tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)
Fernanda Lima tijdens de WK-loting (Foto: Pro Shots)

Kerstkindje voor Hoogerland
Johnny Hoogerland en zijn vriendin Gerda zijn tijdens de kerstdagen vader en moeder geworden. Dochter Saar kwam Eerste Kerstdag ter wereld. Hoogerland was in de zevende hemel met zijn dochter. "Het mooiste geschenk ooit", aldus de wielrenner.

McIlroy en Wozniacki gaan trouwen
Het sportdroompaar Rory McIlroy en Caroline Wozniacki gaan trouwen. Tijdens de jaarwisseling zag McIlroy zijn kans schoon om op de knieën te gaan voor de Deense tennisster. De twee kennen elkaar sinds de zomer van 2011 en een paar maanden later maakten ze hun relatie wereldkundig. Enkele maanden geleden deden geruchten de ronde dat de relatie gestrand zou zijn, maar het mag duidelijk zijn dat daar dus geen sprake van was. Op Twitter deelde Wozniacki vol trots de ring die ze van de golfer McIlroy kreeg.

Voormalig Duits international komt uit de kast
Thomas Hitzlsperger, oud-speler van ondermeer VfB Stutgart, Lazio Roma en Aston Villa, is deze week publiekelijk voor zijn homoseksualiteit uitgekomen. De voormalig international die 52 interlands voor Die Mannschaft speelde, deed zijn bekentenis in Die Zeit. "Ik heb er lang mee geworsteld, maar in de afgelopen jaren kreeg ik het gevoel dat ik liever met een man samenleefde", aldus de Duitser. Volgens Hitzlsperger wordt homoseskualiteit in de voetbalwereld gewoon genegeerd. De 31-jarige oud-voetballer hoopt met zijn verhaal een discussie op gang te brengen in de sportwereld.

Usain Bolt met zijn familie in de reclame
Ben je altijd al benieuwd geweest hoe de hele familie Bolt eruit ziet? Dan moet je nieuwste reclame van Virgin Media bekijken. Daarin acteren alle leden van de familie van Usain Bolt. En dat het één familie is, is goed te zien aangezien ze allemaal erg op de sprinter lijken......

De familie Bolt in de reclame van Virgin Media (Bron: YouTube)

Titelverdediger Tomic door in Sydney

Bernard Tomic heeft donderdag de halve finale van het ATP-toernooi in Sydney bereikt. De Australische titelverdediger was met 6-4 en 6-3 te sterk voor Aleksandr Dolgopolov uit Oekraïne. In de halve eindstrijd treft Tomic in Sergij Stachovsky weer een Oekraïner. De qualifier versloeg Tomic' landgenoot Marinko Matosevic met 6-4, 6-3.

De andere halve finale in Sydney gaat tussen Juan Martin del Potro (1) en Dmitri Toersoenov (4). Del Potro had drie sets nodig om zich van Radek Stepanek uit Tsjechië te ontdoen. De Argentijn won uiteindelijk met 6-4, 3-6 en 6-3. Toersoenov versloeg Denis Istomin met 7-6 (5) en 6-2.

In Auckland bereikten David Ferrer, Yan-Hsun Lu, John Isner en Roberto Bautista Agut de laatste vier. Spanjaard Ferrer, de nummer één van de plaatsingslijst, klopte landgenoot Guillermo Garcia-Lopez met 6-3, 5-7 en 6-4 en treft in de volgende ronde Lu. De Taiwanees was met twee keer 6-4 de Amerikaan Steve Johnson de baas.

Isner en Bautista Agut spelen in de andere halve finale. De als derde geplaatste Isner was na drie tiebreaks net iets beter dan Philipp Kohlschreiber (5) uit Duitsland. Het werd 6-7 (4), 7-6 (4) en 7-6 (5) in het voordeel van de Amerikaan. De Spanjaard Bautista Agut rekende af met een andere Amerikaan. Hij versloeg Jack Sock met 6-1 en 6-3.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 2

Een vertelling over een seksverslaafde is misschien de meest opvallende film van deze week, als het tweede deel van Lars von Triers Nymphomaniac in de bioscopen verschijnt. Ook opmerkelijk: een deels geanimeerd verhaal waarin Robin Wright zichzelf speelt.

The Wolf of Wall Street

Een verbijsterend verhaal over decadentie, hebzucht, totale gekte en hoe een steenrijke twintiger jarenlang ‘King of the World’ kon zijn.

Delivery Man

In de hartverwarmende feel good film Delivery Man maken we kennis met David Wozniak (Vince Vaughn), een nobody die zijn zaakjes zelden voor elkaar heeft. Wanneer blijkt dat zijn vriendin zwanger is en tegelijkertijd bekend wordt dat hij vader is van 533 kinderen, is het tijd voor David om zijn leven op orde te krijgen.

t

Hemel Op Aarde

De 13-jarige Bart wordt tot over zijn oren verliefd op de oudere, stadse en uiterst verleidelijke Moniek die net bij hem in het dorp is komen wonen. Als blijkt dat ze ziek is, besluit hij haar te gaan redden. Hemel op Aarde is een ontroerend, romantisch drama. Een universeel verhaal over het beleven van je eerste liefde, opgroeien in de tijd van Grease en het in handen hebben van je eigen lot.

Philomena

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Philomena Lee (Oscarwinnares Judi Dench), die als tiener haar buitenechtelijke zoontje ter adoptie moest afstaan op aandringen van de Iers-Katholieke gemeenschap waar ze woonde.

The Congress

Robin Wright is een werkloze actrice van midden 40 die moeite heeft zichzelf en haar gehandicapte zoon te onderhouden. Dan benadert de grote studio Miramount haar voor een grote klus met een enorm salaris. Haar lichaam zal gescand en gedigitaliseerd worden en de studio wordt eigendom van haar digitale emoties, bewegingen en karaktereigenschappen. Ze zal daarna nooit meer mogen acteren. Robin’s besluit heeft verregaande gevolgen voor haar toekomst, die ze niet had voorzien.

Nymphomaniac (II)

Op een koude winteravond wordt Joe gevonden door Seligman, in elkaar geslagen en achtergelaten in een donkere steeg. Hij neemt Joe mee om haar wonden te verzorgen. Eenmaal thuis luistert hij aandachtig naar Joe die haar erotische levensverhaal met hem deelt en daarbij haar diepste geheimen blootgeeft.

Wakker in een boze droom

Deze documentaire is een ode aan de levenskunst en weerbaarheid van vrouwen.

Snelt u allen naar de bioscoop om al dit moois te bewonderen.

Di Maria niet bestraft voor obsceen gebaar

Ángel Di Maria heeft geen straf gekregen van zijn club Real Madrid voor het obscene gebaar dat hij maandag maakte in de wedstrijd tegen Celta de Vigo. Dat liet de Madrileense club donderdag weten. Toen Di Maria in het duel naar de kant liep om gewisseld te worden, greep hij zijn geslachtsdeel vast. Over de actie van de Argentijnse linksbuiten ontstond veel ophef.

Het gebaar zou een reactie geweest zijn op het fluitconcert dat Di Maria te horen kreeg van de Madrid-fans toen hij werd gewisseld. De club kondigde op dinsdag aan een intern onderzoek in te stellen naar het voorval. De 25-jarige Argentijn noemde het die dag op de website van de Koninklijke een 'natuurlijk gebaar dat alle mannen wel eens maken'. De club stelt in een verklaring niet te kunnen bewijzen dat Di Maria het publiek opzettelijk heeft willen schofferen.

Bekele maakt in april debuut bij marathon

Langeafstandloper Kenenisa Bekele maakt op 6 april in Parijs zijn officiële debuut bij een marathon. Dat maakte de internationale atletiekbond IAAF donderdag bekend. De 31-jarige Ethiopiër is drievoudig Olympisch kampioen en gold jarenlang als onverslaanbaar bij het veldlopen en de 10.000 meter op de baan.

Bekele was vooral op de 10.000 meter op de baan heer en meester. Bij de Olympische Spelen in 2004 en 2008 won hij een gouden medaille op die afstand. In Beijing wist hij ook nog op de 5000 meter een gouden plak te veroveren. Verder werd hij vier keer op rij wereldkampioen en is hij wereldrecordhouder op de 5000 en de 10.000 meter. Daarnaast pakte Bekele nog elf wereldtitels bij het veldlopen.

Khamenei: satan Amerika is vijandig

De Iraanse president Hassan Rohani probeert zijn land met het westen te verzoenen, maar dat wil nog niet zeggen dat geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei zijn mening over de Verenigde Staten heeft veranderd. Khamenei zei donderdag tegen het Iraanse persbureau IRNA dat 'de vijandigheid van Amerika tegenover Iran, Iraniërs, de islam en moslims' duidelijk is gebleken tijdens de onderhandelingen over Irans nucleaire programma.

De geestelijk leider van de Islamitische Republiek deed zijn uitspraken over 'de satan Amerika' kort voor een overleg tussen Iran, de Europese Unie en een Amerikaanse onderminister in de Zwitserse stad Genève.

Ondanks de negatieve retoriek van Khamenei kwamen de onderhandelingen over het atoomprogramma eind vorig jaar juist in een stroomversnelling. Na een jarenlange impasse bereikte Iran een voorlopig akkoord met zes wereldmachten, waaronder de VS.

Politie verstiert housefeestje langs A58

De politie heeft woensdagavond een een illegale houseparty langs de A58 bij Tilburg voorkomen. Agenten kregen de feestgangers in de smiezen toen een medewerker van Rijkswaterstaat op camerabeelden zag dat er mensen over de snelweg liepen. Ook was de verlichting deels uitgevallen, meldt de politie donderdag.

De politie trof op de bewuste plaats, bij knooppunt De Baars, een stekkerdoos aan die aan een lantaarnpaal was bevestigd. Toen de agenten de stroomdraad volgden werd de feestlocatie onthuld. In een tunnel stond een auto klaar met geluidsapparatuur en discolampen.

De vijf aanwezigen, vier mannen en een vrouw, zijn gearresteerd. Twee van hen bleken drugs bij zich te hebben.

Griekse werkloosheid bereikt zoveelste record

De Griekse werkloosheid is in oktober voor de zoveelste keer naar recordhoogte gestegen. Het aantal werklozen steeg tot bijna 1,4 miljoen, zo maakte het Griekse bureau voor de statistiek donderdag bekend. Omgerekend zit daarmee 27,8 procent van de beroepsbevolking van het Zuid-Europese land zonder baan.

In september en augustus steeg de werkloosheid ook al naar een nieuw record, toen het werkloosheidspercentage uitkwam op respectievelijk 27,4 en 27,3 procent. In oktober 2012 was de werkloosheid nog 26,1 procent. Onder jongeren steeg de werkloosheid naar bijna 58 procent.

NAC verlengt contract van As niet

Wat al enige tijd rondging is vandaag bevestigd. Het contract van Jeffrey van As als technisch directeur bij NAC Breda wordt niet verlengd. Tevens is in goed overleg besloten dat hij zijn werkzaamheden per direct neerlegt.

Van As werkte al sinds 2010 in die functie bij de Bredanaars. Daarvoor werkte hij nog als Hoofd Scouting bij zowel ADO Den Haag als NAC Breda. Ook kwam hij zijn carrière geruime tijd voor de Bredase Eredivisionist, namelijk van 1996 tot 2002.

Een opvolger zal later worden gepresenteerd. Recent heeft een groep van 21 aandeelhouders het eigendom van de club overgenomen, om zo de club weer in financieel rustiger vaarwater te krijgen.

Achmea haalt declaraties van 1000 tandartsen terug

Zorgverzekeraar Achmea gaat van duizend tandartsen onterechte declaraties terugvorderen. Het totale bedrag kan oplopen tot zo'n vier miljoen euro, zegt een woordvoerder van de verzekeraar.

Na een data-analyse stelde Achmea vast dat de duizend tandartsen de laatste drie jaar onterechte declaraties hebben ingediend. "Soms werden combinaties gedeclareerd die niet mogelijk zijn", licht de woordvoerder toe. "Of behandelingen die niet volgens de regels zijn uitgevoerd en daarom niet op die manier gedeclareerd kunnen worden." 250 tandartsen kregen donderdag een brief, de overige 750 volgen nog.

De woordvoerder benadrukt dat Achmea niet verwacht dat in alle gevallen opzet in het spel is. "Zorgverzekeraars en tandartsen werken met een achterhaald declaratiesysteem dat dateert uit de jaren tachtig. Dat maakt het er niet makkelijker op." Er zou snel een nieuw systeem moeten komen dat het declareren versimpelt, aldus de woordvoerder.

"Wij gaan ervan uit dat tandartsen niet frauduleus handelen", laat een woordvoerder van Associatie Nederlandse Tandartsen weten in een reactie. "Tegelijkertijd zien wij dat tandartsen te maken hebben met een ingewikkeld declaratiesysteem."

In december bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat tandartsen, huisartsen, psychologen en apothekers jaarlijks voor 75 miljoen euro aan foute en verdachte declaraties vergoed krijgen. De NZa vindt dat zorgverzekeraars fraude makkelijker moeten kunnen opsporen. Ze moeten daarvoor meer bevoegdheden moeten krijgen.

PSV benadert Roma-middenvelder Bradley

Michael Bradley staat in de belangstelling van PSV. De oud-speler van sc Heerenveen komt bij AS Roma niet veel aan spelen toe. Technisch manager Marcel Brands van PSV heeft de Amerikaanse middenvelder benaderd.

"Michael heeft echter meerdere opties en op dit moment wil hij nog even wachten met een beslissing over zijn toekomst. Dat respecteren wij", zegt Brands tegen Voetbal International.

Michael Bradley (26) speelde tussen 2006 en 2008 voor sc Heerenveen. Anderhalf jaar geleden kwam hij bij AS Roma terecht. Daar werd de 82-voudig international dit seizoen uit de basis gespeeld door Kevin Strootman. Roma versterkte zich deze week met Radja Nainggolan, waardoor Bradley op een zijspoor lijkt te raken.

Brands laat weten dat PSV ondertussen ook naar andere spelers kijkt. De Eindhovenaren zoeken nog een ervaren middenvelder. Momenteel beschikt coach Phillip Cocu met Georginio Wijnaldum, Ola Toivonen, Adam Maher, Stijn Schaars en Oscar Hiljemark over vijf kandidaten voor drie plekken.

Van Toivonen is bekend dat hij mag vertrekken, terwijl Wijnaldum nog herstellende is van een rugblessure. PSV heeft hem toestemming gegeven om zijn eigen fysiotherapeut mee te nemen naar het trainingskamp op Gran Canaria.

Grasmat Feyenoord beste van de Eredivisie

Vorig jaar stond het veld van De Kuip nog op plaats acht, maar nu wordt de grasmat door Eredivisiespelers gezien als de beste van Nederland. Het klassement wordt bijgehouden door de Vereniging van Contractspelers (VVCS).

De aanvoerder van iedere Eredivisieclub geeft elk weekend een beoordeling tussen 1 (slecht) en 5 (topveld) van het veld waarop ze hebben gespeeld. Vorig seizoen werd het veld van AZ beoordeeld als beste.

Na zestien speelronden van dit seizoen staat Feyenoord dus bovenaan. Met een gemiddelde score van 4,37 is de voorsprong op de concurrentie bovendien groot. Vitesse (3,71) volgt op plaats twee en daarna komen FC Twente (3,62) en PSV (3,55).

Ajax is pas terug te vinden op plaats elf. De grasmat van de Amsterdam ArenA wordt door de Eredivisie-aanvoerders beoordeeld met een score van 2,87. De vier clubs die op kunstgras spelen (Heracles Almelo, PEC Zwolle, ADO Den Haag en SC Cambuur) staan allemaal onderin. Het veld van Cambuur (2,0) is volgens de aanvoerders het slechtst.

Regisseur beboet voor schending eenkindbeleid

De Chinese regisseur Zhang Yimou moet een boete van 7,5 miljoen yuan (ruim 900.000 euro) betalen, omdat hij met zijn vrouw Chen Ting drie kinderen heeft en daarmee het eenkindbeleid heeft geschonden.

Het bureau voor gezinsplanning in de stad Wuxi, waar Chen is geboren, liet dat donderdag in een verklaring op internet weten. Het bureau had de regisseur vorige maand meegedeeld dat hem een boete boven het hoofd hing, maar noemde nog geen bedrag. Zhang ging in beroep, maar de boete bleef staan. Hij heeft 30 dagen de tijd om te betalen. Volgens het bureau is de boete van 7,5 miljoen yuan gebaseerd op het inkomen dat het echtpaar verdiende in de tijd dat de kinderen werden geboren.

Zhang is bekend door films als Raise the Red Lantern (1991) en Curse of the Golden Flower (2006).

Regisseur beboet voor schending eenkindbeleid
Regisseur beboet voor schending eenkindbeleid (Foto: ANP)

Inbreker bijt agent

Een Utrechtse agent is woensdagavond gebeten door een 28-jarige plaatsgenoot, die hij wilde aanhouden op verdenking van een inbraak. De verdachte inbreker beet zo hard in de bovenarm van de agent dat de wond behandeld moest worden in het ziekenhuis, aldus de politie donderdag.

Verschillende agenten gingen op een inbraakmelding af. Bij het zien van de politie renden drie mannen weg. De 28-jarige bijter werd ingehaald en aangehouden. De twee andere mannen zijn later opgepakt. Ze hadden een vuurwapen bij zich. Alle mannen zitten in de cel.

Inbreker bijt agent
Inbreker bijt agent (Foto: ANP)

[HWL] Van der Linden laatste afvaller voor finaleronde

Floris van der Linden zal de finaleronde van de Hockey World League moeten bekijken vanaf de tribune. De HGC'er kreeg van bondscoach Paul van Ass te horen dat hij niet tot de achttienkoppige selectie behoort. Ook Valentin Verga zit niet bij de definitieve groep.

Beide spelers zijn wel mee naar India gevlogen voor het teamproces. "Met het oog op het WK later dit jaar wil ik ook de afvallers er graag bij hebben tijdens de besprekingen en tactische trainingen in India", aldus de bondscoach, die wel een plaats in de ploeg heeft ingeruimd voor zijn zoon Seve.

Vrijdag spelen de hockeymannen de eerste groepswedstrijd tegen Argentinië. De wedstrijd begint om 11.30 uur Nederlandse tijd. 

De selectie:

Seve van Ass (Rotterdam), Sander Baart (Oranje Zwart), Billy Bakker (Amsterdam), Marcel Balkestein (Oranje Zwart), Pirmin Blaak (GK) (Rotterdam), Jan-Willem Buissant (Amsterdam), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Rogier Hofman (Bloemendaal), Robert van der Horst (Oranje Zwart), Wouter Jolie (Bloemendaal), Constantijn Jonker (Kampong), Robbert Kemperman (Kampong, Oliver Polkamp (Rotterdam), Jaap Stockmann (GK) (Bloemendaal), Klaas Vermeulen (Amsterdam), Bob de Voogd (Oranje Zwart), Mink van der Weerden (Oranje Zwart) en Sander de Wijn (Kampong).


Luchtvrachtverkeer blijft in de lift

Het halverwege vorig jaar ingezette herstel van het luchtvrachtverkeer zette door in november. Vervoerders maakten wereldwijd 6,1 procent meer kilometers dan in dezelfde maand in 2012. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de internationale brancheorganisatie IATA. In oktober bedroeg de groei 4,4 procent.

Vooral de stijging in Azië stemt IATA tevreden. Daar steeg het aantal vrachtkilometers met 4,9 procent. Een maand eerder bleef de groei met 1,8 procent nog achter. Azië omvat meer dan veertig procent van de markt. Vooral de toenemende vraag naar Aziatische producten vanuit de VS en Europa stuwden de cijfers.

Het Midden-Oosten deed het met een stijging met 16,5 procent het beste, maar is slechts verantwoordelijk voor veertien procent van het luchtvrachtvervoer in de wereld. Vorige maand was het groeipercentage in die regio nog 12,5 procent, wat IATA toen 'indrukwekkend' noemde. Europa verbeterde zich met acht procent ten opzichte van een jaar eerder, als gevolg van licht economisch herstel in de eurozone.

In Zuid-Amerika en Afrika werden met een daling van respectievelijk 0,1 en 1,2 procent minder vrachtkilometers gemaakt.

[NBA] Atlanta verslaat koploper Indiana

Koploper in de Eastern Conference Indiana Pacers heeft woensdag uit met 97-87 verloren van Atlanta Hawks. De basketbalploeg uit Atlanta staat derde op de NBA-ranglijst, maar wist de voorgaande drie wedstrijden in de competitie niet te winnen. In de Western Conference veroverde San Antonio Spurs de eerste plek door thuis Dallas Mavericks met 112-90 de baas te zijn.

Een slechte start van de Pacers zorgde voor een achterstand van zeventien punten na het tweede kwart. Ondanks dat de ploeg uit Indiana in het derde en vierde kwart vaker scoorde dan de Hawks, werd de achterstand niet meer goedgemaakt. Paul George werd topscorer bij de Pacers met 28 punten.

Doordat Oklahoma City Thunder dinsdag verloor, pakte San Antonio Spurs woensdag de leiding in de westelijke ranglijst. De nederlaag betekende het zevende verlies op rij van de Mavericks tegen de Spurs. Tony Parker was met 25 punten het best op dreef bij de Spurs.

Brooklyn Nets behield de ongeslagen status in 2014 en rekende met 102-98 af met Golden State Warriors. Die ploeg zag een eind komen aan de indrukwekkende reeks van tien wedstrijden winst op rij in de Amerikaanse baskelbalcompetitie. De Nets staan achtste in de Eastern Conference, de Warriors zesde in de westelijke variant.

Overige uitslagen
Toronto - Detroit 112-91
Minnesota - Phoenix 103-104
New Orleans - Washington 96-102
Houston - LA Lakers 113-99
Portland - Orlando 110-94
LA Clippers - Boston 111-105

Biografie over Lou Reed in de maak

Het leven van Lou Reed wordt in een biografie gegoten. Schrijver Will Hermes werkt aan een boek over de zanger van The Velvet Underground, die eind oktober overleed op 71-jarige leeftijd.

Volgens Alex Star, redacteur bij uitgeverij Farrar, Straus and Giroux, heeft Reed veel teweeggebracht met zijn muziek. "Zijn invloed is overal voelbaar, maar het complete verhaal van zijn leven moet nog worden verteld", liet Star weten aan persbureau Reuters.

Het boek over Reed, die uit New York kwam, heeft de voorlopige titel Lou: A New York Life gekregen. Het komt waarschijnlijk pas over twee tot drie jaar uit.

ABN AMRO verlengt contract World Tennis Tournament

ABN AMRO blijft tot zeker 2017 hoofdsponsor van het World Tennis Tournament. Richard Krajicek en Esther Vergeer blijven drie jaar langer als toernooidirecteur aan het evenement verbonden. Dat werd donderdag bekendgemaakt op een persconferentie over het het ATP-toernooi, dat dit jaar plaatsvindt van 10 tot en met 16 februari.

Het wordt de 41e editie van het toernooi in Ahoy, waaraan ABN AMRO al sinds de eerste keer in 1972 verbonden is. Krajicek nam in 2004 voor het eerst de rol van toernooidirecteur op zich. Vergeer staat sinds 2009 aan de leiding van het rolstoeltennistoernooi dat toen voor het eerst gehouden werd.

Brood 'asbestbakker' kwam nooit in schappen

Consumenten die brood hebben gekocht dat gemaakt is in fabrieken van Bakkersland hebben nooit risico gelopen dat ze in aanraking zouden komen met asbest. Dat stelt het broodconcern donderdag in een verklaring na berichtgeving van het televisieprogramma Zembla.

"We kunnen zonder meer stellen dat er nooit brood met asbest in de schappen van de supermarkten terecht is gekomen", verzekert algemeen directeur Eugène Scholten. "Bakkersland is een financieel gezond bedrijf dat werkt conform alle geldende regelgeving en levert producten van goede kwaliteit, die zijn vervaardigd op een veilige manier." Scholten betreurt het dat 'onnodig' onrust is veroorzaakt.

Albert Heijn, klant van Bakkersland, bevestigt dat bij AH nooit asbestbrood in de winkels heeft gelegen. "Wij controleren ons brood dagelijks en hebben nooit asbest aangetroffen", zegt een woordvoerder. "Er is ook nooit brood bij ons teruggehaald. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, voedselveiligheid staat bij ons voorop." Albert Heijn noemt het contact en de samenwerking met Bakkersland 'goed'.

In een uitzending van Zembla wordt donderdag onthuld dat in fabrieken van Bakkersland in de afgelopen jaren zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Eenmaal werd daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum.

Bakkersland erkent dat in fabrieken nog steeds wordt gewerkt met ovens waarin 'op kleine schaal' asbest is verwerkt in het isolatiemateriaal, net als veel andere bakkers in Nederland. Het bedrijf zegt alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij het bakken van brood. Consumenten en werknemers lopen dan ook geen risico, zo staat in de verklaring.

CBP tikt Media Markt op vingers om filmopnames

De Media Markt had vorig jaar geen video-opnames mogen maken van het eigen personeel. De stiekeme opnames zijn in strijd met de wet. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een donderdag gepubliceerd rapport. Het college beslist later of Media Markt een boete krijgt.

De winkelketen zette in een filiaal van Media Markt en vier filialen van Saturn, onderdeel van hetzelfde bedrijf, een zogenoemde mysteryshopper in met verborgen camera's. In het kader van een training wilde de filiaalmanager kijken hoe het personeel het ervanaf bracht. De werknemers werden vervolgens met de beelden geconfronteerd en erop aangesproken.

"Een werknemer heeft óók in de werksituatie recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Het controleren van het functioneren van werknemers door camera-observaties kan ingrijpend zijn en grote gevolgen hebben voor werknemers", zo stelt het CBP.

De directie van de Media Markt stelde naar aanleiding van de kwestie vorig jaar april een medewerker op non-actief die verantwoordelijk was voor de opnames. Het bedrijf bood destijds al zijn excuses aan.

Moszkowicz geeft theatercollege in rechtvaardigheid

Bram Moszkowicz gaat het theater in om zijn inzichten op het gebied van rechtvaardigheid en rechtspraak te delen. De oud-advocaat werd vorig jaar van het tableau geschrapt en geeft volgende maand een theatercollege over hoe 'de vork daadwerkelijk in de steel zit'. Moszkowicz treedt op 11 februari op in het Amsterdamse Delamar Theater.

Moszkowicz belooft in de praktische les korte metten te maken met 'heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien en over het paard getilde grootheden van klein formaat'. "Daarbij spaart hij zichzelf niet", zo staat te lezen in een persverklaring van het theater.

De 53-jarige oud-advocaat is in januari aan de slag gegaan als juridisch adviseur bij het advocatenkantoor Brink Attorneys in Amsterdam. Daarnaast krijgt hij een wekelijkse column in De Telegraaf.

Ook schrijver Geert Mak is toegevoegd aan het lijstje prominenten dat de theatercolleges verzorgt. Eerder gaven André Kuipers en Dick Swaab les in het vernieuwde theater in het centrum van Amsterdam.

Vier procent minder annuleringen Schiphol

Vluchten van en naar Schiphol hadden afgelopen jaar vier procent minder te kampen met annuleringen of vertragingen van meer dan drie uur. Door de stakingen van de luchtverkeersleiding in Frankrijk nam het aantal annuleringen op korteafstandsvluchten echter wel toe. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van EUclaim, een organisatie die reizigers helpt bij indienen van claims bij annuleringen of te lange vertragingen.

Schiphol zag in 2013 een recordaantal reizigers van 52,2 miljoen langskomen, werd maandag bekendgemaakt. Twee derde van hen nam een een korteafstandsvlucht van minder dan 1500 kilometer. Het aantal annuleringen in deze categorie is gestegen met tien procent, onder meer vanwege de Franse stakingen. Het aantal vertragingen nam echter met een kwart af. Van de korteafstandsvluchten werd 0,9 procent geannuleerd en was 0,3 procent vertraagd.

De ruim dertig procent overige vluchten zijn voor de helft middellang (1500-3500 km) en lang (meer dan 3500). Bij de middellange vluchten namen de vertragingen en annuleringen met twaalf procent af, tot respectievelijk 1,1 en 0,7 procent van de vluchten. Dat kwam vooral door de betere prestaties van Nederlandse chartermaatschappijen, zoals Transavia en Arke. Op langeafstandsvluchten waren er volgens EUclaim vijftien procent minder vertragingen en annuleringen, wat overeenkomt met respectievelijk 0,9 en 0,6 procent van de vluchten.

A16 weer open na truckongeval

Rijkswaterstaat heeft de A16 tussen Dordrecht-Centrum en knooppunt Klaverpolder donderdag rond het middaguur weer vrijgegeven. Dat gebeurde ruim een uur eerder dan werd verwacht, laat de ANWB weten.

Even voor 11.00 uur schaarde een vrachtwagen op de rijbaan richting Breda. De truck lag daardoor dwars over de weg. Niemand raakte gewond.

Mogelijk heeft de harde wind een rol gespeeld. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd als waarschuwing voor zware windstoten.

De Boer: "Twee keer een knock-out aan concurrentie uitdelen"

Ajax bereidt zich in het Turkse Belek voor op de tweede seizoenshelft, welke van start gaat met een thuiswedstrijd tegen PSV, waarna ook nog eens Feyenoord op bezoek komt. Ajax sloot het seizoen af als koploper en hoopt die positie tot aan het einde van het seizoen vast te houden.

Na de winterstop staat de Amsterdammers direct een pittige wedstrijd te wachten. PSV komt op bezoek, dat zo snel mogelijk afscheid wil nemen van de zevende plaats. "PSV heeft bij vlagen laten zien dat ze veel kwaliteit in de groep hebben", vertelt trainer Frank de Boer op de clubwebsite van Ajax.

"Ze hebben echter in een heel diep dal gezeten. Daardoor zal PSV er straks vanaf de eerste wedstrijd na de winterstop alles aan doen om aan te klampen. Voor hen begint die race dus in de Arena. Het maakt die wedstrijd daarom ook voor ons tot een heel belangrijk duel. Bij een overwinning op PSV kunnen we één concurrent waarschijnlijk uitschakelen voor de titel."

"Datzelfde geldt voor de bekerwedstrijd tegen Feyenoord", vervolgt De Boer, doelend op de kwartfinale van de KNVB Beker. "Ook daar staat veel op het spel aangezien we zolang mogelijk op meerdere fronten willen strijden. Binnen een paar dagen kunnen we dus twee keer een knock-out aan de concurrentie uitdelen."

De Boer werd in Belek al twee keer op positieve wijze verrast door zijn spelersgroep. "Twee dagen voor het vertrek naar Belek stond er een groep van elf spelers vrijwillig op het trainingsveld in Amsterdam. En dat terwijl alleen de net herstelde Siem de Jong, Nicolai Boilesen en Lerin Duarte zich hoefden te melden. De rest zou pas in Turkije de eerste training van 2014 afwerken."

"Dinsdagmiddag deed zich een vergelijkbare situatie voor toen er een vrijwillige krachttraining op het programma stond", aldus De Boer. "Ik hoorde dat iedereen er was. Dat betekent dat ze weten waar het om gaat. Je ziet dat ze graag willen. En dat is belangrijk want we hebben een compleet fitte groep. De concurrentie is heel groot."

Jaïro Riedewald, Ricardo Kishna en Riechedly Bazoer zijn door De Boer meegenomen op trainingskamp. "Deze week staat voor hen vooral in het teken van leren en genieten. Ze moeten alles wat ze hier meemaken als het ware opzuigen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door naar een speler te kijken waar je in jouw ogen iets van kan leren. In dat opzicht is het mooi dat deze jonge jongens vanochtend al ver voor het begin van de training op het trainingsveld aanwezig waren. Dat wil ik zien. Het geeft aan dat ze gretig zijn. Uiteindelijk moeten ze zich dan gaan onderscheiden en een plek in de groep afdwingen", besluit De Boer.

Huntelaar: "Ik ga niet zitten klagen"

Klaas-Jan Huntelaar kreeg in 2013 voor het eerst in zijn loopbaan te maken met een zware blessure. Sinds maart speelde hij maar zes competitieduels voor Schalke 04.

"Ja, dat is iets nieuws voor me. Ik ben in mijn loopbaan nooit zo lang geblesseerd geweest. Dat is wennen", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De dagen voelen meer als echte werkdagen. Dat maakt het anders dan gewoon voetballen. Testen, behandelen, fitness, weer een test, nog een behandeling."

De dagen zijn volgens Huntelaar intensiever en drukker dan normaal. "Je gaat 's ochtends naar de club en rijdt pas aan het eind van de dag weer terug. Voor het eerst voel ik me iemand die gewoon elke dag naar zijn werk gaat. Natuurlijk is voetballen leuker, maar ik vind dat niet iets om over te gaan zitten klagen. Ik ben gelukkig niet depressief geweest of zo. Totaal niet. Ik richt me gewoon op wat er moet gebeuren."

Jens Keller, de coach van Schalke 04, sprak onlangs al de hoop uit dat Huntelaar bij de herstart van de Bundesliga weer kan spelen. "De medische staf bekijkt het stap voor stap, maar eind deze maand of begin februari is het doel om terug te keren", vertelt de 30-jarige spits. "Ik las wat tegenovergestelde berichten, maar meegaan op trainingskamp (in Qatar, red.) is nooit aan de orde geweest."

Sinds zijn laatste blessure, opgelopen in oktober, gaat het herstel volgens Huntelaar volgens schema. "Ik wil niets liever dan weer lekker voetballen, maar des te lekkerder is het als het balletje er straks weer invliegt. Daar verlang ik wel echt naar, ja."

'Acht aankomsten bergop in Vuelta'

De Vuelta van dit jaar kent acht aankomsten bergop. Dat zijn er vier minder dan vorig jaar. Dat meldt de Spaanse krant AS donderdag. Er is één ploegentijdrit en twee keer moeten de renners individueel de strijd met het uurwerk aanbinden. De route van de Ronde van Spanje wordt zaterdag in Cadiz gepresenteerd, maar de sportkrant heeft het volledige schema al in handen.

De Vuelta gaat dit jaar op 23 augustus van start in het Zuid-Spaanse Jerez. Traditiegetrouw gebeurt dat met een ploegentijdrit. De ronde blijft daarna in Andalusië waar de zesde etappe de renners voor het eerst heuvelop ziet finishen. Drie dagen later gebeurt dat andermaal.

Het zwaartepunt van de route ligt in de tweede week, als de renners in het noorden zijn aangekomen. Dinsdag 2 september staat, daags na de eerste rustdag, een tijdrit van 36 kilometer op het programma en vier van de volgende zes etappes tot de tweede rustdag eindigen ook met een klim. In de laatste week zijn nog twee aankomsten bergop ingepland.

De finish is dit jaar in Santiago de Compostela. Daar rijden de renners een tweede individuele tijdrit. Deze is slechts tien kilometer, waardoor het klassement niet heel erg meer op de schop zal gaan. Normaliter eindigt de Vuelta in Madrid.

Sneijder: "Duo Hiddink en Koeman ideaal"

Wesley Sneijder staat positief tegenover de komst van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. "Ik ken Guus persoonlijk. Hij heeft ons in 2008 wel pijn gedaan met Rusland, toen we misschien wel in ons beste toernooi zaten. Maar Guus is een mooie man, een goede trainer en iemand die het bondscoachschap aankan", zegt Sneijder tegenover Telesport.

Oranje ontmoette Rusland in de kwartfinale van het EK in 2008. Door goals van Roman Pavlyuchenko en Ruud van Nistelrooy stond het na negentig minuten 1-1. In de verlenging trok de ploeg van Hiddink dankzij Dmitri Torbinski en Andrei Arshavin aan het langste eind.

"Zodra de bevestiging komt, ben ik blij. Dan is het een heel goede keuze", gaat Sneijder verder. "Al zou ik de combinatie Hiddink/Ronald Koeman helemaal ideaal vinden." Of die combinatie inderdaad tot stand komt, is echter nog maar de vraag. Koeman mikte aanvankelijk namelijk ook op de baan van bondscoach. De coach van Feyenoord hoopt met het oog op zijn toekomst in Rotterdam zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de KNVB.

[Dakar] Husseini krijgt etappewinst toegewezen

Quadrijder Sebastian Husseini heeft de winst in de vierde etappe van de Dakar-rally toegewezen gekregen. De 28-jarige Nederlander maakte een navigatiefout, maar de organisatie nam achteraf de schuld op zich, zo liet zijn ploeg donderdag weten. Husseini kreeg alle verloren tijd terug en staat inmiddels tweede in het klassement achter de Pool Rafal Sonik.

Husseini vond het een terechte beslissing van de organisatie. "In het roadbook stond dat we rechtdoor moesten, maar na tien kilometer bleek dat verkeerd te zijn", liet de quadrijder weten. "Toen we terugkwamen bij het punt waar we verkeerd waren gereden, stond er een helikopter van de organisatie om de juiste weg te wijzen. De achterblijvers werden de goede kant op gewezen. Dat is natuurlijk niet eerlijk."

Apple en Samsung moeten in gesprek

De topmannen van elektronicagiganten Apple en Samsung gaan in gesprek om hun bittere strijd over patenten te beslechten. Dat blijkt donderdag uit documenten van een rechtbank in het Amerikaanse San Jose. Uiterlijk 19 februari zitten de vertegenwoordigers beide bedrijven om de tafel.

De afspraak werd gemaakt omdat de rechtbank schikkingsgesprekken wil opstarten voordat in maart een nieuwe rechtszaak tussen de twee kemphanen begint. Dezelfde rechtbank had Apple en Samsung in 2012 ook al eens opdracht gegeven met elkaar in gesprek te gaan. Sinds 2011 vliegen de bedrijven elkaar al in de haren, met rechtszaken over de hele wereld tot gevolg.

Apple-baas Tom Cook vertegenwoordigt Apple in de gesprekken. Welke van de drie topmannen namens Samsung deelneemt, is nog niet bekend.

Kvitova loopt finale Sydney mis

Petra Kvitova heeft donderdag de halve finale van het WTA-toernooi van Sydney verloren. De als tweede geplaatste Tsjechische ging verrassend onderuit tegen qualifier Tsvetana Pironkova: 4-6 en 3-6. De Bulgaarse Pironkova treft in de eindstrijd Angelique Kerber (5) uit Duitsland. Zij versloeg de Amerikaanse Madison Keys met 6-4 en 6-2.

In Hobart bereikten Samantha Stosur, Klara Zakopalova en Estrella Cabeza Candela de halve finale. Thuisfavoriete Stosur (1) was de Servische Bojana Jovanovski met 6-3 en 6-2 de baas. Zakopalova (7) versloeg Alison Riske met 6-4 en 7-5, terwijl qualifier Cabeza Candela Monica Niculescu met 3-6, 7-6 (3) en 6-4 terugverwees. Garbine Muguruza of Kirsten Flipkens (2) voegt zich nog bij de kwartfinalisten.

Inflatie met 1,7 procent iets hoger in december

De inflatie is in december uitgekomen op 1,7 procent. In november was dit nog 1,5 procent. Dat blijkt donderdag uit de maandelijkse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De hogere prijzen van kleding en benzine waren belangrijke oorzaken van de stijging.

Over heel 2013 was de inflatie gemiddeld 2,5 procent, evenveel als een jaar eerder. De geldontwaarding bleef het afgelopen jaar gelijk door overheidsmaatregelen. Zonder de verhogingen van de btw, hogere assurantie- en energiebelastingen en accijnsverhogingen zou het inflatiecijfer vorig jaar op 1,3 procent uit zijn gekomen, schat het CBS.

Bijentekort Europa door biobrandstof en pesticiden

In een groot deel van Europa zijn niet genoeg honingbijen om alle landbouwgewassen te bestuiven. Dat hangt nauw samen met de groeiende vraag naar biobrandstoffen uit koolzaad, zonnebloemen of sojabonen. Dat blijkt uit een onderzoek waarover in het digitale wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE is gepubliceerd.

Het onderzoek werd verricht in 41 landen in Europa. In 22 van de onderzochte landen bleek de hoeveelheid bijen achter te blijven bij het aantal dat nodig is om alle gewassen te bestuiven.

Door ziektes en het gebruik van pesticiden blijft de groei van bijenpopulaties achter bij de groeiende vraag naar natuurlijke bestuivers en neemt het aantal bijen in veel landen zelfs af.

Hoewel er in alle onderzochte landen tezamen tussen 2005 en 2010 sprake was van een groei van het totale aantal bijen met 7,1 procent, nam het landbouwareaal dat gebruikt wordt voor gewassen voor biobrandstoffen met een derde toe.

In Groot-Brittannië en Moldavië is de situatie met name zorgelijk. In die landen is maar een kwart van de benodigde honingbijen aanwezig. Hun rol kan echter worden overgenomen door andere natuurlijke bestuivers als hommels en zweefvliegen.

Hoewel de Europese Unie met een verbod op bepaalde pesticiden maatregelen heeft getroffen om de bijen te beschermen, draagt ander EU-beleid toe aan het bijentekort, aldus de onderzoekers. Zij wijzen dan met name op de stimulatie van het gebruik van biobrandstof.

Aan het onderzoek werkten wetenschappers van Wageningen University en Naturalis Biodiversity Center in Leiden mee.

Kijkcijferrecord voor DWDD

De verhuizing van Nederland 3 naar Nederland 1 lijkt De Wereld Draait Door goed te doen. Het programma trok woensdag een recordaantal kijkers, schrijft hoofdredacteur Dieuwke Wynia op Twitter. Bijna 1,8 miljoen mensen stemden af op DWDD, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De Wereld Draait Door, dat nu een halfuur vroeger wordt uitgezonden dan voorheen, was maandag voor het eerst op Nederland 1 te zien. In de weken voor de verhuizing keken gemiddeld 1,2 miljoen mensen per aflevering, maar maandag en dinsdag trok de VARA-show al 1,6 miljoen kijkers.

Het vorige kijkcijferrecord van De Wereld Draait Door dateert van eind 2009, toen iets meer dan 1,7 miljoen mensen afstemden op het programma. DWDD staat derde in het rijtje met best bekeken programma's van de dag.

Eerste dode door vogelgriep in Canada

Voor het eerst is in Noord-Amerika iemand overleden aan de vogelgriep. In Canada stierf iemand die met symptomen van het H5N1-virus was teruggekomen van een reis naar China. Volgens minister van volksgezondheid Rona Ambrose is er geen risico voor de volksgezondheid in Canada.

Het slachtoffer begon zich volgens de Canadese autoriteiten ziek te voelen op een vlucht van Beijing naar Canada op 27 december. Het is het eerste H5N1-geval in Beijing en de China heeft een onderzoek ingesteld. Het slachtoffer had alleen een bezoek gebracht aan Beijing en ging daar niet naar boerderijen of markten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er sinds half december 648 gevallen van vogelgriep vastgesteld, voornamelijk in Azië. Daarvan waren 384 infecties fataal.

Deskundigen zijn voorzichtig als het aankomt op het vogelgriepvirus bij mensen. Het H5N1-virus is lastig aan te pakken. De meeste infecties bij mensen worden in verband gebracht met geïnfecteerd gevogelte, maar wetenschappers vrezen dat het virus kan muteren, zich vervolgens snel onder mensen verspreidt en een pandemie veroorzaakt.

Vrouw masturbeert met pistool

De politie van het Amerikaanse Santa Fe heeft de vrouw van een gelauwerd schrijver in de boeien geslagen. Jennifer McCarthy heeft namelijk gemasturbeerd met een geladen pistool. Vervolgens richtte ze het geladen vuurwapen op het hoofd van haar echtgenoot.

De 48-jarige vrouw kreeg het zaterdag aan de stok met haar man, schrijver Cormac McCarthy. Ze hadden namelijk een meningsverschil over buitenaardse wezens. Hierop verliet de vrouw het huis.

Even later kwam ze weer in de woonkamer, ditmaal gekleed in spannende lingerie. In haar punani had ze een pistool verstopt. Ze haalde het voorwerp uit haar flamoes en bewoog het vuurwapen ruig in en uit haar vagijn.

Eenmaal klaar, richtte ze het pistool op het hoofd van haar 53-jarige echtgenoot. Deze wist echter het pistool te ontfutselen. De beste man doopte het wapen in de wc en gooide dit vervolgens in de vuilnisbak. De politie heeft de geile furie inmiddels in de boeien geslagen.

'Raadslid plundert kas begrafenisonderneming'

Een raadslid van de gemeente Dinkelland heeft de kas geplunderd van een de lokale begrafenisvereniging in Denekamp. Dat schrijft Tubantia donderdag. De politie kon het bericht niet direct bevestigen.

De man is penningmeester van de vereniging en kon zo al het geld op de lopende rekening, ruim 21 duizend euro, naar zijn eigen rekening sluizen. Het 53-jarige raadslid, lid van Lokaal Dinkelland, is er vervolgens vandoor gegaan. Hij is sinds vrijdag spoorloos, schrijft de regionale krant.

De begrafenisvereniging heeft aangifte gedaan van vermeende fraude.

'Samsung Galaxy S5 verschijnt in april'

Samsung wil in april zijn belangrijkste toestel Galaxy S5 uitbrengen, samen met een nieuwe kleinere versie van de Galaxy Gear-smartwatch. Dat zei vicepresident Lee Young Hee van Samsungs mobiele tak donderdag tegen persbureau Bloomberg.

Samsung overweegt de S5 te voorzien van een irisscanner, waarmee consumenten het toestel kunnen ontgrendelen door ernaar te kijken. "Veel mensen zijn enthousiast over de irisherkenningtechniek. We bestuderen de mogelijkheid", aldus Lee tijdens de CES in Las Vegas. De irisscan is dan een alternatief voor vingerafdrukherkenning, wat concurrent Apple heeft ingebouwd in de nieuwe iPhone 5S.

De Galaxy S5 moet volgens Lee minder lijken op zijn voorganger, zodat de verschillen voor de consument duidelijker zijn. Dat was een kritiekpunt op de huidige Galaxy S4: hij leek te veel op het voorgaande model. De volgende Galaxy Gear-smartwatch wordt volgens Lee 'geavanceerder' en krijgt een compacter ontwerp. Dergelijke draagbare apparaten hebben volgens Samsung de toekomst. Het bedrijf wil ook functies op gezondheidsgebied toevoegen. "Daar zien we veel potentie in", aldus Lee.

In het najaar wil Samsung volgens Bloomberg een grotere Galaxy Note-smartphone lanceren met als bijzonderheid een driezijdig scherm. Dat scherm is om de randen gevouwen, waardoor informatie vanuit elke hoek is te lezen. Samsung deed voor die schermtechniek eind 2013 al een patentaanvraag.

Arts mag patiŽnt overdragen bij hongerdood

Artsen mogen patiënten die hun leven willen eindigen door te stoppen met eten en drinken, overdragen aan een collega. Wanneer een arts principiële of emotionele problemen heeft met deze manier van sterven, kan dit het geval zijn. Een commissie van artsenfederatie KNMG heeft dit samen met Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland vastgelegd in een concept handreiking.

In de tijd die het duurt tot patiënten komen te overlijden, hebben ze medische hulp en verzorging nodig. In de handreiking staat beschreven welke zorg artsen en verpleegkundigen moeten bieden, hoe zij patiënten moeten begeleiden en hoe zij hen kunnen voorbereiden.

Artsen mogen medische hulp in principe niet weigeren, maar KNMG biedt artsen die hierbij in gewetensnood komen in de handreiking een uitweg. Bij gewetensbezwaarden mogen zij de zorg overdragen aan een collega.

Internist-oncoloog en voorzitter van de commissie Alexander de Graeff zegt donderdag in dagblad Trouw dat artsen hier behoefte aan hadden. Ze voelden zich volgens De Graeff onzeker, omdat ze niet vaak meemaken dat een patiënt op deze manier wil sterven. Er zijn zelfs artsen die de zorg voor mensen die bewust stoppen met eten en drinken, zien als hulp bij zelfdoding.

De commissie ziet dat volgens de internist anders. "Wij zien zelfdoding als een actieve handeling, die meestal gewelddadig is. Terwijl deze patiënten iets achterwege laten, namelijk eten en drinken. Als artsen dit toch als zelfdoding ervaren, en daaraan niet willen meewerken, kunnen ze voortaan een collega inschakelen."

Een woordvoerder van KNMG benadrukt dat het voorlopig om een concept gaat dat nu door de beroepsgroep is in te zien op de website van de artsenfederatie. Voor de zomer hoopt de federatie de handreiking definitief te maken.

Het percentage mensen dat jaarlijks sterft door te stoppen met eten en drinken bedraagt zo'n 0,4 tot 1,7 procent van het totaal aantal sterfgevallen. Bij ongeveer de helft van hen is een euthanasieverzoek afgewezen.

Bolivia wil legalisering cocablad

De Boliviaanse president Evo Morales wil als nieuwbakken voorzitter van de Groep van 77 - een losse coalitie van ontwikkelingslanden - het platform gebruiken om cocabladeren, het basisingrediënt van cocaïne, te legaliseren. Dat heeft hij woensdag op een persconferentie gezegd.

Morales zei ook dat hij als G-77-voorzitter vrede en harmonie met de natuur wil bevorderen, af wil van monarchieën en economische hiërarchieën en sociale uitgaven wil bevorderen in plaats van het oppotten van rijkdom. Met gepaste trots zei hij dat vorig jaar erkenning is bewerkstelligd voor de traditionele consumptie van cocabladeren. In landen in en rond de Andes wordt vooral op de bladeren gekauwd om hoogteziekte te verminderen.

In 2011 trok Bolivia zich terug uit de antidrugsakkoord van de Conventie van Wenen, maar vorig jaar keerde het land terug op voorwaarde dat het kauwen van cocabladeren niet wordt vervolgd. Bolivia beschouwt dat als een internationale erkenning van de legaliteit van het traditionele sociale gebruik van cocabladeren. "Onze volgende taak is het verwijderen van het cocablad van de lijst van verboden middelen", zei Morales. "Cocaïne, waarvoor het cocablad wordt gebruikt, blijft natuurlijk illegaal."

Bolivia is na Peru en Colombia de grootste teler van cocabladeren ter wereld. Meer dan veertigduizend Bolivianen zijn afhankelijk van de cocateelt voor hun levensonderhoud en het draagt volgens de Verenigde Naties ongeveer 1,5 procent bij aan de Boliviaanse economie. Uit een studie van de Europese Unie bleek vorig jaar dat 58 procent van de cocabladeren voor traditioneel gebruik is, wat betekent dat de rest tot cocaïne wordt verwerkt.

Messi: "Loopbaan afsluiten bij Barcelona"

Lionel Messi luisterde zijn rentree bij Barcelona woensdagavond op met twee doelpunten. Sinds november stond hij aan de kant met een blessure.

De Argentijnse international stond sinds begin november aan de kant met een hamstringblessure. Hij herstelde in zijn geboorteland en is inmiddels weer fit. Gisteravond kwam hij weer in actie. In de eerste ontmoeting met Getafe in de Copa del Rey stond Messi met twee doelpunten aan de basis van de 4-0 overwinning.

Nu de transfermarkt weer geopend is, duurde het na afloop niet lang voordat Messi werd gevraagd naar vermeende interesse van Paris Saint-Germain. De Franse topclub zou volgens geruchten een gigantisch bod willen uitbrengen op de sterspeler van Barcelona. Messi zelf ziet een vertrek niet zitten. "Mijn idee is om hier te blijven en mijn loopbaan hier af te sluiten", aldus Messi woensdagavond tegenover de aanwezige media.

Messi maakt zich niet druk om interesse van welke club dan ook. Hij is alleen maar bezig met de eerstvolgende wedstrijd. Zaterdag staat het duel met titelconcurrent Atlético Madrid op het programma. In die wedstrijd hoopt Messi opnieuw het verschil te maken. "Als ik kan spelen tegen Atlético, speel ik. Ik ga praten met Tata en de doktoren. Ik heb dezelfde honger zoals altijd. Ik wilde zo graag mijn rentree maken. Ik heb te lang aan de kant gestaan."

"Fysiek voel ik me goed", vervolgt Messi. "Ik heb tijdens de wedstrijd niets aan mijn hamstring gevoeld. Het heeft me goed gedaan dat ik kon revalideren in mijn eigen land. Ik heb hard gewerkt om terug te komen. Nu kijk ik uit naar een fantastisch jaar."

Op maandag 13 januari kan Messi zijn eerste prijs van het seizoen winnen. Dan wordt in Zürich de winnaar van de Gouden Bal bekendgemaakt. "Ik ga naar het gala, zoals altijd. Het doet me goed om weer bij de beste drie spelers te zitten. We zullen wel zien wat het resultaat zal zijn. Ik vind prijzen met het team belangrijker, maar deze individuele prijzen vind ik altijd leuk om te winnen."

Taxichauffeurs willen vrije ritprijs

Taxichauffeurs willen zelf kunnen bepalen wat ze vragen voor een ritje. Ze menen dat de overheid zich nu te veel bemoeit met de ritprijzen, zo stelt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) donderdag in Metro. De branche heeft de zaak daarom aangekaart bij staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA).

"Het is vreemd dat de overheid zich bemoeit met de prijzen binnen een bedrijfstak", stelt Hubert Andela, KNV-secretaris voor de taxisector. "Dat doen ze toch ook niet in andere sectoren." Door de overheidsbemoeienis is er bovendien nauwelijks concurrentie op de taximarkt, omdat chauffeurs nagenoeg hetzelfde tarief hanteren, aldus Andela.

Op dit moment moeten taxibedrijven zich nog aan een maximumtarief houden. Zo mag een personentaxi maximaal 2,97 euro aan voorrijkosten vragen, en 2,16 euro per gereden kilometer. "Wat we zien is dat chauffeurs dat maximumtarief gebruiken als een richtprijs", stelt Andela. "Daardoor is er nauwelijks onderscheid tussen goede en slechte taxibedrijven."

Door de taxitarieven vrij te geven, komt dat onderscheid er wel. Sommige bedrijven zullen zich volgens Andela dan meer op kwaliteit kunnen richten en daar een hogere prijs voor vragen. "Er zullen ook bedrijven zijn die juist goedkoper gaan werken om meer klanten te lokken", aldus de taxisecretaris.

Maaskant wordt veldtrainer in MLS

Robert Maaskant vervolgt zijn trainersloopbaan in de Verenigde Staten. De 44-jarige trainer gaat aan de slag in de Major League Soccer bij Columbus Crew.

Maaskant gaat in de MLS samenwerken met technisch directeur en hoofdtrainer Gregg Berhalter. De voormalige trainer van onder meer RBC Roosendaal en NAC Breda gaat aan de slag als assistent en veldtrainer.

"Ik ken Gregg nog van FC Zwolle", vertelt Maaskant in gesprek met De Telegraaf. "In een telefoongesprek dat ik met hem voerde, kwam naar voren dat Columbus Crew nog iemand zocht en daar is dit uit voort gekomen."

Maaskant is gewend om als hoofdtrainer aan het roer te staan. Dat hij nu een andere functie krijgt, vindt de coach geen probleem. "Het werken op het veld vind ik het leukste en dat is wat ik ga doen. De komende maand zit ik in Florida. Dat is niet verkeerd. Ik kijk uit naar het leven in Amerika met mijn gezin", aldus Maaskant.

Maaskant was eerder al werkzaam als trainer in de Verenigde Staten. In de zomer van 2012 was hij korte tijd trainer van Texas Dutch Lions, waarna hij bij FC Groningen aan de slag ging.

Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Vanaf volgende week maandag ontvangen de eerste Nederlanders een vooraankondiging voor het nieuwe bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Twee weken daarna volgt een envelop met daarin een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Dit jaar ontvangen 875 duizend mensen een uitnodiging. Het onderzoek moet op langere termijn jaarlijks 2400 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen. In Nederland krijgen jaarlijks ruim dertienduizend mensen te horen dat zij darmkanker hebben en sterven vijfduizend mensen aan de gevolgen van deze ziekte.

Het onderzoek is niet onomstreden. De Tilburgse chirurg en hoogleraar kwaliteit van leven in de medische setting Jan Anne Roukema stelt opgeleid te zijn mensen beter te maken die ziek zijn. "En wat we in toenemende mate gaan krijgen is dat we mensen gaan helpen die niks mankeren", zei hij woensdagavond in Nieuwsuur. Voorzitter van de huisartsenkring Amsterdam Bart Meijman stelt te verwachten dat huisartsen een grotere groep angstige patiënten in de praktijk gaan krijgen.

Roukema stelt dat uit onderzoek blijkt dat er tachtig tot honderd darmperforaties per jaar zullen optreden. "Acht tot tien mensen zullen per jaar overlijden door complicaties van de darmkankerscreening." De meesten daarvan zullen volgens hem gezonde mensen zijn.

Het bevolkingsonderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en is bedoeld voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar. Elke twee jaar ontvangen zij een uitnodiging voor een ontlastingstest. In 2019 moet het bevolkingsonderzoek volledig zijn ingevoerd. Het geboortejaar bepaalt wanneer mensen voor het eerst een uitnodiging ontvangen. Deelname is vrijwillig.

Als bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een uitnodiging voor een coloscopie, een inwendig kijkonderzoek. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker, maar er zijn ook andere redenen mogelijk.

Darmkanker ontstaat vanuit poliepen in de darm. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Het RIVM geeft aan dat als duizend mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, er bij 950 mensen geen aanleiding is voor vervolgonderzoek. Bij vier van de overige vijftig wordt darmkanker geconstateerd, bij 21 mensen is sprake van gevorderde poliepen en bij twaalf van beginnende. Bij dertien mensen is geen sprake van kanker of poliepen.

Utopiaan laat man stikken op begrafenis stiefdochter

Dat Utopia, het nieuwe programma van John de Mol, vooral een plek is waar men aan zichzelf denkt blijkt wel weer uit de ontwikkelingen rond Andrea. 

Een paar dagen terug stierf haar stiefdochter aan kanker, ze pleegde euthanasie, en moest Andrea het vernemen via een brief in het programma nadat de Telegraaf al eerder had gemeld dat de dochter dood was. Maar nu gaat ze ook niet naar de begrafenis om haar partner te steunen in deze moeilijke tijden. Volgens Andrea omdat de makers hadden gezegd dat de belangstelling op de begrafenis dan te groot zou zijn van andere media.

Veel mensen vinden het al bizar dat Andrea in Utopia plaatsnam ondanks dat haar stiefdochter op sterven lag. Dat ze haar partner nu ook laat stikken tijdens de begrafenis valt ook niet in goede aarde. De programmamakers houden in ieder geval het drama en het verdriet lekker binnen de muren van Utopia in plaats van op een plek waar ze niet mogen filmen. Kijkcijfers gegarandeerd.

Praat mee op het Forum over Andrea.

Studiepunten voor online colleges

Studenten kunnen binnenkort studiepunten verdienen door online colleges te volgen. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Om het gebruik van dit soort colleges te bevorderen stelt ze een miljoen euro beschikbaar.

Veel instellingen wisten tot nu toe niet goed wat wel en niet mag met online onderwijs. Volgens Bussemaker staat de huidige wet- en regelgeving het gebruik van online colleges toe. Wel moeten ze zijn goedgekeurd door de examencommissie. Instellingen kunnen daardoor zelf bepalen of ze met online onderwijs willen werken.

Hogescholen en universiteiten kunnen profiteren van de ontwikkeling van online onderwijs, denkt Bussemaker. Ze kunnen hun onderwijs ermee verbeteren en vergroten hun bereik. Ook kunnen instellingen een nieuwe groep studenten aanboren, zoals werkenden die naast hun baan een studie willen volgen.


Bussemaker tracht realistisch te blijven in DWDD

The Witcher op tafel

Het is de nachtmerrie van elke gamer, stroomuitval waardoor je niet meer kunt gamen. De Poolse studio CD Projekt RED heeft hier nu een perfecte oplossing voor bedacht. Zij komen namelijk met een bordspel van The Witcher.

Het bordspel is gemaakt voor twee tot vier spelers en bevat bekende gezichten uit de serie zoals Geralt of Rivia, Triss Merigold, Yarpen Zigrin en Dandelion, Meer informatie kun je terugvinden op de website van het bordspel. Wat het spel gaat kosten en wanneer het te koop is, is nog niet bekend.

Worstelen kijken via je console

De Amerikaanse (show)worstelorganisatie WWE heeft op de Consumer Electronics Show bekendgemaakt dat zij vanaf 24 februari dit jaar met een abonnementsdienst komen voor liefhebbers van mannen in strakke pakjes.

Via een Netflix-achtige dienst met de naam WWE Network kun je onder andere op pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4 alles zien wat WWE te bieden heeft. WWE Network gaat gepaard met een abonnement van 9,99 dollar per maand.

Hiervoor krijg je dan, zonder verdere kosten, live toegang tot alle twaalf pay-per-viewshows en het jaarlijkse mega-evenement Wrestlemania. Ter vergelijking, een losse pay-per-view kost je veertig dollar en Wrestlemania kost 50 dollar.

Naast deze shows biedt WWE Network onder andere ook het terugkijken van alle reguliere televisieshows, maar ook de oude, niet meer bestaande shows zoals ECW.

Volgende de aankondiging die gisteren is gedaan kun je met WWE Network worstelen kijken waar en wanneer je maar wilt. Het enige dat nog niet duidelijk is, is of de dienst exclusief voor Amerika is of dat deze wereldwijd beschikbaar komt.

Sobere 200e verjaardag Landmacht

Met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander wordt donderdagmiddag de viering van tweehonderd jaar Koninklijke Landmacht ingeluid. Het jubileumjaar heeft een sober karakter gezien de economische crisis en de massale bezuinigingen op de krijgsmacht. Verstandig, vindt Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP.

De vaandelgroet vindt plaats op het historische Plein 1813 en kent veel ceremonieel en uiterlijk vertoon. In totaal zijn er 1500 militairen bij betrokken, van wie bijna duizend een militair tenue dragen. Veel meer dan bij Prinsjesdag, waarbij het er 'slechts' zo'n zeshonderd zijn.

De vorige vaandelgroet vond plaats in 1980 bij de abdicatie van Juliana. Dat gebeurde op paleis Soestdijk en was niet toegankelijk voor het publiek. Anno 2014 wordt de ceremonie live uitgezonden op de televisie. Ook is het publiek welkom. Willem-Alexander arriveert op het Plein 1813 per koets met militaire escorte.

De vaandelgroet is het startschot voor een reeks activiteiten. 's Avonds volgt nog een concert in de Koninklijke Schouwburg, waarbij prinses Beatrix aanwezig is. Verder probeert de landmacht in het jubileumjaar zo veel mogelijk het contact met de bevolking te zoeken. Zo worden scholen bezocht en organiseert de landmacht in elke provincie een publieksconcert. De traditionele landmachtdagen zijn geschrapt.

De commandant van de landmacht generaal Mart de Kruif maakt in april een fietstocht van tweehonderd kilometer voor het goede doel langs verschillende historische plekken zoals Waterloo en de Grebbeberg.

De evenementen hebben een sober karakter, gezien de economische crisis. "In tijden van bezuinigingen geeft het geen pas om dure festiviteiten te organiseren", zegt projectofficier Rob Toma daarover in een special van defensie over het jubileumjaar. "Het personeel, maar ook de burger heeft hier - terecht - weinig begrip voor. Anders gezegd: we vieren onze verjaardag, maar met de hand op de knip."

Daarom lift de landmacht zo veel mogelijk mee op evenementen die worden georganiseerd vanwege de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Zo was de krijgsmacht nadrukkelijk aanwezig bij de historische landing van prins Willem Frederik die in november in Scheveningen werd nagespeeld.

Anne-Marie Snels vindt dat verstandig. Het is belangrijk dat het jubileum wordt gevierd, maar het is goed dat rekening is gehouden met de crisis, zegt ze. Snels is vooral te spreken over het feit dat de landmacht het land in trekt en zichtbaar is, bijvoorbeeld op scholen. Daarmee wordt het belang van de krijgsmacht getoond aan de bevolking. "Dat is goed voor het draagvlak."

Het doorgaans kritische SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft in beginsel ook weinig moeite met de festiviteiten. "Tweehonderd jaar landmacht lijkt me wel een feestje waard", reageert hij woensdag.

Zelfs het weer lijkt geen roet in het eten te kunnen gooien, ofschoon er zware windstoten worden voorspeld. De historische landing in Scheveningen werd nog aangepast vanwege de hoge golven, maar De Kruif maakt zich geen zorgen over een onstuimige vaandelgroet op het Plein 1813. "Desnoods met stormvlaggen", twitterde hij eerder deze week.

Rusland houdt VN-resolutie over Aleppo tegen

Rusland heeft woensdag een ontwerpresolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegengehouden waarin de bombardementen van het Syrische leger op de stad Aleppo worden veroordeeld. Dat heeft een anonieme diplomaat gezegd. De resolutie werd ingediend door Groot-Brittannië en had als opstapje kunnen dienen voor nieuwe resoluties.

In de tekst werden de luchtaanvallen door het leger met Scudraketten en bomvaten ernstig veroordeeld. Sinds december kwamen bij die aanvallen al zo'n zevenhonderd burgers om het leven.

Rusland wilde amendementen toevoegen waarmee de tekst in feite krachteloos zou worden, waarna de Britten hun steun voor de resolutie introkken.

Als belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering voorkwam Rusland in december dat een vergelijkbare, door de Amerikanen ingediende, resolutie werd aangenomen.

'Skyrim naar PS4 en Xbox One'

Het lijkt er op dat The Elder Scrolls V: Skyrim gaat uitkomen op PlayStation 4 en Xbox One. Volgens de productpagina op de website van Bethesda staat, naast Xbox 360, PlayStation 3 en pc, dat de game nu ook uit is op PlayStation 4 en Xbox One.

Opvallend genoeg staat deze vermelding alleen op de Amerikaanse productpagina. Als je op de startpagina aangeeft dat je niet uit Amerika komt, dan staat er dat de game alleen op de lastgen-consoles en pc beschikbaar is.

Het is dus nog onduidelijk wat hier mee gaat gebeuren. Het zou een foutje op de Amerikaanse pagina kunnen zijn, maar het zou ook kunnen dat Skyrim alleen in Amerika naar de nextgen-consoles komt, al lijkt dat een wat vreemde beslissing. Bethesda zelf heeft nog niets officieel bekendgemaakt, dus meer dan gissen kunnen we niet op dit moment.

Platformspeficieke missies voor Hitman: Absolution

Gamers die alles binnen Hitman: Absolution al hebben doorgelopen hebben er weer en nieuwe uitdaging bij. Square Enix heeft namelijk drie nieuwe missies uitgebracht voor de game, één voor elk platform.

Met de update krijgen pc-gamers een missie waarbij ze naar een spookhuis moeten. PlayStation 3-gamers krijgen te maken met een pyromane ijsverkoper en de Xbox 360-missie draait om een bloedbad in een donutwinkel.

Met de update heeft Square Enix ook de belofte gemaakt dat 2014 een opwindend jaar gaat worden voor de Hitman-serie. Wat er allemaal staat aan te komen is niet bekend. Eerder is de studio Square Enix Montreal van een nieuw Hitman-project afgehaald en de geruchten gaan dat IO Interactive, de studio die Hitman: Absolution heeft gemaakt, nu bezig is met de volgende Hitman.

'VVD-wethouder Duurstede spil in wietplantage'

Een VVD-wethouder uit Wijk bij Duurstede is betrokken geweest bij het grootschalig kweken van hennep. Hij wist in eerste instantie uit handen van justitie te blijven door een andere betrokkene zwijggeld te beloven. Omdat de stroman zijn geld niet heeft gekregen, doet hij nu alsnog zijn mond open. Dat schrijft het AD donderdag.

De wethouder en locoburgemeester, Carel van Gelder, zou de kwekerij in 2010 in het centrum van Arnhem hebben opgezet. Volgens de krant was de politicus begonnen om snel duizenden euro's te verdienen.

Na een jaar werd de plantage, met meer dan achthonderd planten, opgerold maar Van Gelder wist zoals afgesproken uit handen van justitie te blijven. Toen Van Gelder niet over de brug kwam met het beloofde geld, besloot de stroman de zaak alsnog openbaar te maken.

Van Gelder wil in de krant niet inhoudelijk reageren zolang het onderzoek loopt. Hij claimt alleen als 'getuige' betrokken te zijn in de zaak.

Ex-vrouw Dutroux mag naar ItaliŽ

Michelle Martin, de ex-vrouw van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, mag naar Italië om een nieuw leven op te bouwen in een evangelisch tentenkamp in Toscane. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad donderdag.

Martin bevindt zich momenteel in een klooster in Malonne, maar dat sluit binnenkort zijn deuren. De ex-vrouw van Dutroux heeft nu van de rechter toestemming gekregen in Italië een evangelische leefgemeenschap van haar goede bedoelingen te overtuigen.

Als de Italiaanse optie er niet was, zou Martin na sluiting van het klooster in Malonne terug hebben moeten keren naar de gevangenis, schrijft Het Nieuwsblad.

Martin werd in 2004 veroordeeld voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. In 2012 werd ze tot grote verontwaardiging van veel Belgen vervroegd vrijgelaten.

Pasgetrouwde Sieneke is drachtig

Zangeres Sieneke Baum-Peeters is zwanger. Toen ze in november voor het altaar stond, sprak ze haar wens uit om dit jaar moeder te worden. "En het is gelukt", zegt de 21-jarige Sieneke in De Telegraaf. "Dat het zo snel zou gaan, nee, dat had ik nooit gedacht."

"Als het goed is, ben ik op 31 augustus uitgerekend", gaat de zangeres verder. "Maar dat horen we wel als ik op 22 januari mijn eerste echo krijg." Sieneke kan naar eigen zeggen haar mond niet houden over de zwangerschap. "Bijna iedereen weet het al, ik heb het zelfs Marianne Weber al verteld. Zij vond het natuurlijk ook geweldig en moest zelfs een beetje huilen. Dat snap ik wel, want ze heeft het niet gemakkelijk met de ziekte van haar vriendin Rita."

Sieneke schrok in eerste instantie toen ze eind december naar haar diëtiste ging en merkte dat ze een paar kilo was aangekomen. "Nu is het wel zo dat sinds Jan en ik getrouwd zijn en we 's avonds samen op de bank zitten, we nog wel eens een snackje nemen. Dus ik dacht dat het daaraan lag. Jan opperde dat ik misschien zwanger was. We hebben een test gehaald bij de drogist en toen die positief was, kon ik het niet geloven."

'Staatsloterij en Lotto willen fuseren'

De Nederlandse Staatsloterij en De Lotto hebben plannen om te fuseren. Gesprekken daarover worden al enige tijd in het geheim gevoerd, schrijft De Telegraaf donderdag. De twee bedrijven willen samen een buffer vormen tegen buitenlandse gokbedrijven.

Met het samengaan van de Staatsloterij en Lotto zou volgens de krant een enorm kansspelimperium worden gecreëerd met een jaaromzet van ruim 1,2 miljard euro. Hoe de samenwerking precies vorm gaat krijgen, is nog niet bekend.

De plannen komen volgens een woordvoerder van de Staatsloterij voort uit het openstellen van de Nederlandse kansspelmarkt voor buitenlandse onlinekansspelaanbieders in 2015. "Wij willen meedingen naar nieuwe vergunningen en online kansspelen gaan aanbieden", zegt hij in de krant. "Daarom onderzoeken we mogelijkheden tot samenwerking."

Brood teruggehaald na vrijkomen asbest in ovens

In broodfabrieken van Bakkersland is de afgelopen jaren zeker drie keer asbest vrijgekomen in ovens. Eenmaal is daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum. Dat meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van asbestinventarisatierapporten.

Bij het laatste incident was vorig jaar het asbest terechtgekomen op het brood dat voor een supermarkt bestemd was. De partij kon uit de handel worden gehaald voordat het daadwerkelijk in de schappen lag. Het brood was afkomstig uit een fabriek in Zwanenburg. Ook in fabrieken in Wateringen in 2011 en vorig jaar in Waalwijk is asbest vrijgekomen,.

Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Bakkersland, een van de grootste broodconcerns van Nederland, stelt dat altijd 'asbestveilig' gewerkt is omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal. Ook zou er geen gevaar zijn voor de consument omdat nooit is vastgesteld dat het eten van asbest gevaarlijk is. Deskundigen zeggen echter dat het tegendeel ook niet bewezen is.

Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland, zegt in de uitzending dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. "Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden."

[AO] Rus en Hogenkamp al klaar in Melbourne

Tennissters Arantxa Rus en Richel Hogenkamp zijn donderdag al in de eerste kwalificatieronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Russin Jekaterina Bytsjkova was met 3-6 en 4-6 te sterk voor Rus. Hogenkamp struikelde over Ana Vrljic uit Kroatië: 1-6 en 6-7.

Vooral Hogenkamp liet kansen op een beter resultaat liggen. Zij gaf in de tweede set een 5-2 voorsprong uit handen tegen Vrljic en keek vervolgens tegen een 6-5 achterstand aan. De Doetinchemse sleepte nog wel een tiebreak uit het vuur, maar kon die niet winnen.

Bij de mannen werd woensdag Boy Westerhof al uitgeschakeld in de kwalificatie. Thiemo de Bakker is nog wel actief. Robin Haase, Igor Sijsling, Jesse Huta Galung en Kiki Bertens zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi in Melbourne.

FOK! wat een weer... Nu en dan regen en veel wind

Vandaag is het de laatste dag dat de temperatuur nog boven de 10 graden uitkomt. Vanaf morgen gaan er elke dag een paar graden vanaf en uiteindelijk lijken we begin volgende week op een graad of 3 uit te komen. In de nachten gaat het dan 1 tot 4 graden vriezen. Mogelijk nog wat kouder, maar dat hangt af van de hoeveelheid bewolking. Vanmiddag is het echter nog zeer zacht.

Ook de wind lijkt het de komende dagen rustiger aan te gaan doen en draait uiteindelijk naar, jawel, een oostelijke richting toe. Ook dat is nog niet voor vandaag, want met een zeer krachtige stroming uit het zuidwesten komt er nog éénmaal zeer zachte lucht naar ons toe. Uiteindelijk loopt het kwik vandaag op naar 10 tot 12 graden. Het waait daarbij dus weer erg hard met een (vrij)krachtige wind in het binnenland en een harde tot stormachtige bries aan de kust. Mogelijk komen er ook weer zware windstoten voor.

De bewolking overheerst en het regent af en toe. Later klaart het even op, maar ook dan kunnen er nog steeds een paar buien overtrekken. Morgen is het dan vrijwel overal droog, terwijl het op zaterdag weer nu en dan regent. In het begin van de nieuwe week is het niet uitgesloten dat de eventuele neerslag in de vorm van (natte) sneeuw gaat vallen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Fauna1
KlapMongeaul heeft in Portugal...

Fauna2

 

Fauna3

 ...ook diverse foto's gemaakt van de flora. Prachtig!

[NBA] Smith struikelt over vetertruc

De controversiële basketballer J.R. Smith van New York Knicks doet er goed aan om voortaan van de schoenen van tegenstanders in de NBA af te blijven. De 28-jarige guard trok binnen 4 dagen twee keer veters los, om op die manier een vrije worp van een opponent te ontregelen. Zijn tweede vergrijp kostte hem uiteindelijk een boete van 50.000 dollar (ongeveer 37.000 euro)

Na zijn eerste waarschuwing op zaterdag in het duel met Dallas Mavericks kon Smith zich dinsdag in de wedstrijd tegen Detroit Pistons opnieuw niet inhouden. Voor onsportief gedrag legde de NBA hem daarna de zware geldboete op.

Smith is geen lieverdje in de NBA. Zo was hij aan het begin van dit seizoen voor vijf duels geschorst vanwege een overtreding van het dopingreglement. Ook kreeg hij eerder al een boete van 25.000 dollar na een boze tweet over een tegenstander, die het op zijn jongere broer Chris Smith, ook een basketballer, had gemunt.

[League Cup] Manchester City bijna zeker van finaleplaats

Manchester City kan een plaats in de finale van de League Cup bijna niet meer ontgaan. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini walste woensdag thuis met 6-0 over West Ham United heen. Alvaro Negredo was met drie doelpunten de grote man. De return in Londen lijkt een formaliteit te worden.

Negredo zette de nummer twee van de Premier League binnen een halfuur op een 2-0 voorsprong. Nadat Yaya Touré voor de 3-0 rustand had gezorgd, scoorde de Argentijn in de 49e minuut zijn derde. De laatste twee treffers kwamen op naam van Edin Dzeko.

West Ham voegt met de nederlaag een nieuw hoofdstuk toe aan een tot nu toe belabberd seizoen. De Hammers werden zondag in de FA Cup met 5-0 vernederd door tweedeklasser Nottingham Forest. In de Premier League staat West Ham voorlaatste.

Sunderland en Manchester United stonden dinsdagavond al tegenover elkaar in de halve finale van de League Cup. De hekkensluiter van de Premier League won thuis verrassend met 2-1. Over twee weken worden de returns afgewerkt.

Lionel Messi scoort twee keer bij rentree

Lionel Messi heeft woensdagavond bij zijn rentree voor FC Barcelona direct zijn visitekaartje afgegeven. De Argentijnse sterspeler luisterde zijn invalbeurt in de bekerwedstrijd tegen Getafe op met twee treffers. Messi stond twee maanden buitenspel met een hamstringblessure.

Na een uur spelen in Camp Nou kwam Messi als vervanger van Andres Iniesta binnen de lijnen. Door twee doelpunten in de slotfase bracht hij de eindstand op 4-0. De eerste twee goals kwamen op naam van Cesc Fabregas. De return in de achtste finale van de Copa del Rey wordt volgende week afgewerkt.

De stadgenoot van FC Barcelona beleefde een minder voorspoedige avond. Espanyol verloor uit bij tweedeklasser Alcorcon met 1-0. Racing Santander, dat uitkomst op het derde niveau in Spanje, hield Almeria op 1-1. Real Betis was thuis met 1-0 te sterk voor Athletic Bilbao. Ook de returns van deze wedstrijden zijn volgende week.

In Italië bereikte Fiorentina als eerste club de kwartfinale van het bekertoernooi. Door goals van Joaquin en Ante Rebic werd thuis met 2-0 gewonnen van Chievo.

Beveiliging beschoten ex-advocaat gewijzigd

De beveiliging van voormalig advocaat Marcel S. uit Waalre die in februari in de Brabantse plaats werd beschoten is aangepast. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag.

Volgens Omroep Brabant zijn de beveiligingscamera's bij de woning van S. weggehaald, maar de zegsvrouw weet niet of dat klopt. Ze stelt dat S. wel nog steeds wordt beveiligd, maar op welke wijze wil ze in het belang van de voormalig advocaat niet vertellen.

De beveiliging werd in het leven geroepen nadat S. in februari door een fietser werd beschoten terwijl hij in zijn auto zat. Hij werd niet geraakt. Enkele dagen na de schietpartij werd brand gesticht in het kantoor van S.

Drie mannen zitten nog zeker tot maart vast voor de schietpartij. Ze worden verdacht van poging tot moord.

S. werd zelf ruim een jaar geleden gearresteerd op verdenking van faillissementsfraude en valsheid in geschifte. Hij zat toen drie dagen vast. Hij heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de fraude die is gepleegd bij het faillissement van een makelaarskantoor.

Vorige week werd bekend dat S. zich van het tableau heeft laten schrappen. In een schriftelijke verklaring zou hij hebben aangegeven dat het na 'tien intensieve jaren als advocaat tijd is voor een volgende carrièrestap'.

New York staat marihuana toe

De Amerikaanse staat New York gaat het gebruik van marihuana voor medische doeleinden toestaan. Gouverneur Andrew Cuomo heeft woensdag een proefproject aangekondigd dat gaat lopen in een aantal ziekenhuizen.

,,Marihuana kan als medicijn de pijn verzachten bij kanker en andere zware ziektes", zei de gouverneur. New York is de 21e staat die de regels over marihuana versoepelt.

In 1996 was Californië de eerste staat die de wetgeving versoepelde. De staat Colorado is nog een stap verder gegaan. Sinds 1 januari mogen inwoners van 21 jaar en ouder de softdrug legaal in de winkels kopen. Het is de eerste staat waar dat mag.

New York staat medische marihuana toe
New York staat medische marihuana toe (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.