Rutte en koning naar Olympische Spelen

Premier Mark Rutte (VVD) is aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen in Sochi. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minster van Sport Edith Schippers (VVD) zullen de Spelen bezoeken. Rutte is bovendien aanwezig bij de Olympische vijf kilometer schaatsen, zei hij vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie van het jaar.

Willem-Alexander gaat naar Sochi in zijn hoedanigheid als erelid van het internationaal olympisch comité IOC. Het programma van Schippers is nog niet bekend. De bewindsvrouw gaat niet naar de opening, maar zal een aantal dagen in Sochi zijn en verschillende programmaonderdelen bezoeken.

Het besluit om al dan niet naar Rusland af te reizen, is omstreden. Eerder lieten de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Franse president François Hollande weten dat zij niet afreizen naar Sochi.

Het kabinet ziet niets in een boycot, zei Rutte. Het is beter om de dialoog aan te gaan. Nederland heeft herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en zal dat blijven doen. Bovendien is een Franse president nog nooit afgereisd naar de Winterspelen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel is in het verleden evenmin bij de Olympische Spelen geweest, zei hij. Rutte wees erop dat veel andere EU-landen ook hun premier afvaardigen.

In Nederland is het gebruikelijk dat de premier wel afreist. Rutte wees erop dat er in de eerste plaats Olympische Spelen plaatsvinden. "Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als een man achter onze sporters staan", zei de premier. "Hoe kan je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan."

Rutte liet weten dat hij 'geen enkel' moment heeft overwogen om niet te gaan. Niettemin zal hij de mensenrechten aankaarten. "Als ik politici tegenkom, ga ik mijn mond niet houden." Afgelopen jaar heeft de premier dat ook al uitgebreid besproken met de Russische president Vladimir Poetin, zei hij. Rutte zei verder te hopen dat Nederland veel medailles haalt.