Timmermans vindt band met Israël in orde

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt niet dat de band tussen Nederland en Israël is beschadigd, nu de ambassadeur in Israël voor de tweede keer in korte tijd op het matje is geroepen. "Dat lijkt me erg zwaar aangezet. Ik vind van niet", zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad.

De ambassadeur werd vrijdag ontboden vanwege het besluit van pensioenfonds PGGM zich terug te trekken uit vijf Israëlische banken die investeren in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Israël wil dat Nederland duidelijk stelling neemt tegen deze stap.

Timmermans is echter niet van plan om hieraan gehoor te geven. "We leven hier niet in een staatsgeleide economie. Als bedrijven beslissingen nemen en dat doen op eigen gronden en eigen motiveringen, dan is het niet op de weg van de overheid om zich daarmee te bemoeien", zei hij.

De bewindsman heeft Israël bovendien al 'op zijn wenken' bediend, door te zeggen dat Nederland tegen een boycot van het land is en tegen sancties. De band met het land blijft wat Timmermans betreft verder goed. "Ik heb niet het gevoel dat dit de betrekkingen nou zo belast." Bovendien liggen dergelijke kwesties nu eenmaal 'heel gevoelig' in Israël.